Telegram Web Link
نظرآنلاین؛ رسانه پژوهشکده نظر
Photo
🔰سفر تیم تحقیقاتی پژوهشکده نظر به یزد

🔻سفر پژوهشی «خوانش هستی‌شناسانه از منظر یزد» در راستای سلسله سفرهای مطالعات مکان پژوهشکده هنر، معماری، شهرسازی نظر برگزار شد.

🔹این سفر پژوهشی با حضور اساتید دانشگاه، دانش آموختگان و دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد با بازدید از شهرهای یزد، تفت و مهریز به سرپرستی دکتر سیدامیر منصوری استاد دانشگاه تهران برگزار شد.

🔹نتایج این سفر پژوهشی متعاقبا اعلام خواهد شد

@nazarac
⚠️هسته امن محله؛ نسخه نجات تهران در برابر فاجعه انسانی


سید امیر منصوری در گفت و گو با روزنامه شرق، ایده هسته امن محله به عنوان راه حل نجات تهران از بحران زلزله را تشریح کرد:

🔹هسته امن محله، بسته‌ای است که در وهله اول به بحران زلزله به عنوان خطر تهدیدکننده جان نیمی از جمعیت تهران، پاسخ می‌دهد
🔹مشکل ما در بافت فرسوده مسئله پارکینگ است. تراکم نمی‌دهند چون شرط تراکم در بافت فرسوده، تأمین پارکینگ است و همین موضوع ساخت‌وساز را از صرفه ساقط کرده است. راه‌حل ما این است که یک پارکینگ چندین‌طبقه در مرکز محلات ساخته شود.
🔹هسته امن محله، با در اختیار گذاشتن محل پارک اتومبیل، امکان صدور پروانه ساخت را مهیا می‌کند؛ به نحوی که هر پلاک به اندازه پارکینگ‌های تحت تملک خود از هسته امنی که خریداری می‌کند، می‌تواند واحد بسازد بدون آنکه نیاز به احداث پارکینگ زیرزمینی با رمپ در پلاک ریزدانه خود داشته باشد.
🔹هسته امن محله، مجموعه‌ای محلی و خدماتی مبتنی بر یک پارکینگ (طبقاتی) تجمیعی است که در مرکز کوی یا محله و ترجیحا در جوار خدمات دیگر محله احداث می‌شود.
🔹این بنا، محلی برای گردهمایی‌های محله، فضای شهری، باشگاه‌های فعالیت‌های جمعی، میدان میوه و تره‌بار، سالن‌های چندمنظوره برای مراسم‌های آیینی و اجتماعات، باشگاه ورزشی، کارگاه‌های تولیدی، فضاهای تجاری و اداری، رستوران و کافی‌شاپ، فضاهای سبز جمعی و باغ‌بام‌، درمانگاه محلی، انبار ذخیره آب و مواد غذایی و ستاد بحران محله است که در سازه‌ای ایمن در برابر زلزله جانمایی خواهند شد.
🔹هسته امن محله سه هدف اصلی دارد: اول «ایجاد و بازتولید مفهوم محله»، دوم نوسازی بافت فرسوده ، سوم گسترش زندگی پیاده؛
🔹با حل این مشکل اگر مشخصات شهرسازی منطقه اجازه می‌دهد که مالکان طبقات بیشتری بسازند، این کار را انجام دهید. کوچه را از خودرو خالی کنید و آن را به باغ تبدیل کنید.
🔹ما نمی‌گوییم فقط تراکم را بالا ببریم، چون ما هم می‌دانیم اگر فقط تراکم را بالا ببریم، همه می‌میریم.
برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید

@nazarac
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👤سیدامیر منصوری استاد دانشگاه تهران: جوانان فارغ التحصیل ما نه تنها دیگر نمی‌توانند خانه خریداری کنند بلکه دیگر نمی‌توانند خانه اجاره کنند

🔹پدیده خانه های اشتراکی در حال شکل گیری است چون مسکن تولید نمی شود

🔹ما هنوز مسکن را به شیوه عهد صفویه می‌سازیم

@nazarac
🔰قفل‌شدگی نوسازی بافت فرسوده و راه حل آن

🖊محمدرضا سرتیپی

🔹سه معیار فعلی تشخیص بافت فرسوده «ناپایداری، نفوذناپذیری و ریزدانگی» است که به موجب آن، ۴۵ کیلومترمربع بافت فرسوده مصوب دارای سه شرط فرسودگی در تهران است (معادل ۱۶ درصد بافت مسکونی تهران)؛ درصورتی‌که از میان سه پارامتر بیان‌شده، تنها «ناپایداری سازه» است که حیات را تهدید می‌کند، بنابراین در حقیقت ساکنان ۱۴۵ کیلومترمربع از مساحتِ مسکونی تهران، در معرض خطر هستند که بیش از نیمی مسکونی تهران است

🔻پرداختن به نوسازی بافت فرسوده امری سهل و ممتنع است. از طرفی نوسازی و نجات‌بخشی آن بدیهی و ضروری می‌نماید اما از طرف دیگر راه‌حل مناسب و عملیاتی برای آن اتخاذ نشده است و با وجود تلاش‌های رخ‌داده، به طور کلی به نوسازی این بافت‌ها به‌مثابه موجودی ناشناخته، بغرنج و حل‌ناشدنی در بسیاری از برنامه‌های کلان‌شهری، به آینده موکول شده است.

🔹سیاست‌های گوناگون ازجمله تملک و تجمیع، سال‌هاست که به‌عنوان ابزاری برای پیشبرد نوسازی بافت فرسوده مطرح بود و در حال اجراست؛ درصورتی‌که رکود بازار مسکن، تورم و قوانین مدیریت شهری، دست‌ و پای بخش خصوصی و مالکان را بسته؛ بنابراین نوسازی با بن‌بست مواجه شده است.

🔹سه بازیگر اصلی نوسازی یعنی دولت (و شهرداری به‌عنوان بزرگ‌ترین بازوی اجرائی دولت در مقیاس شهر)، بخش خصوصی (سرمایه‌گذاران) و مردم (مالکان خانه‌های ناپایدار)، هریک به دلایلی قادر به نوسازی نیستند.

🔹در گام اول باید ضوابط و قوانین مدیریت شهری که در بافت فرسوده مانع نوسازی شده، اصلاح شود. دراین‌صورت مالکان و سرمایه‌گذاران قادر خواهند بود با توجه به سودی که از نوسازی خانه خود به دست خواهند آورد، ساختمان‌ها را خود نوسازی کنند. دراین‌صورت مالک و سرمایه‌گذار ضمن نوسازی بافت فرسوده، صاحب واحدهایی می‌شوند که از اجاره یا فروش آن، سودی دریافت خواهند کرد.

🔹با رونق محله، ارزش افزوده اِعمال خواهد شد که تمام ذی‌نفعان از ساکنان و مالکان تا سرمایه‌گذاران، دولت و شهرداری از آن سود خواهند برد. حل بحران نوسازی بافت فرسوده در مرحله اول باید رویکردی کل‌نگر و برآمده از همان مکان (مکان‌محور) باشد. چنین رویکردی با توجه به حضور خطر وقوع زلزله در تهران، باید ابتدا به دنبال «نجات‌بخشی» باشد.

برای مشاهده متن کامل اینجا کلیک کنید

@nazarac
🔰تقدیر وزارت علوم از مجلات باغ نظر و منظر


🔸در مراسم تجلیل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سردبیران و مدیران مسئول نشریات علمی نمایه شده در پایگاه های معتبر بین المللی، از دکتر مریم مجیدی به نمایندگی از تحریریه نشریات علمی-پژوهشی باغ نظر و منظر، وابسته به پژوهشکده هنر، معماری و شهرسازی نظر تقدیر به عمل آمد.

@nazarac
🟠آرامستان‌های جدید تهران و مساله توسعه طولی شهر

✍️فرنوش مخلص؛ دکتری منظر شهری

🔸از نشانه‌های گسترش شهرها افزایش جمعیت آنها، افزایش وسعت و یا تعداد آرامستان‌های یک شهر است. کلانشهر تهران با گسترش طولی (شرقی-غربی) و وسعت پهنه جغرافیایی آن در ساخت مجموعه‌های سکونتگاهی به نام مناطق بیست‌ودوگانه شهر و نیز به دلیل افزایش روزافزون جمعیت، ضرورت تعیین آرامستان‌های جدید را مطرح کرده است. 

🔸مدیرعامل سازمان بهشت زهرا(س)، از تملک و احداث چهار آرامستان جدید در مناطق ۴، ۱۵، ۱۸ و ۲۲ شهر تهران خبر داده. اما این خبر در حوزه مدیریت توسعه آتی شهر قابل نقد و بررسی است. 

🔸 تهران به دلیل تمرکزگرایی سیاسی-اقتصادی و نیروی انسانی، از کلانشهرهای پرجمعیت و جاذب جمعیت در کشور است. به تناسب افزایش جذب جمعیت، حاشیه‌نشینی و سکونتگاه‌های غیررسمی در آن نیز افزایش می‌یابد. سؤال مهم این است که اولویت سکونت حاشیه‌نشینان و یا کم‌توان‌های اقتصادی در کدام بخش شهر بیشتر خواهد بود؟ نقش مکانیابی آرامستان‌های جدید در توسعه حریم شهر تهران توسط مدیریت شهری ‌پیش‌بینی شده است؟/روزن‌آنلاین

▫️متن کامل

@nazarac
▪️کتاب داغ سهراب؛ سوگ سیاوش منتشر شد


● کتاب داغ سهراب؛ سوگ سیاوش(جلد دوم از داستان‌های شاهنامه) اثر دکتر علی نیکویی عضو هیات علمی پژوهشکده نظر، منتشر شد

@nazarac
🔴 واکنش سیدامیر منصوری، استاد دانشگاه تهران به خبر خشک‌شدن درختان سرخه حصار

🔻 سیدامیر منصوری استاد دانشگاه تهران و رییس پژوهشکدۀ «نظر»:
سیاست توسعهٔ فضای سبز که متخصصان تحت عنوان افزایش سرانهٔ فضای سبز، آن را تبلیغ و عوام از بالارفتن سرانهٔ فضای سبز احساس خوشحالی می‌کنند، این‌چنین ناپایدار است.
راه‌حل، بازگشت به منظر سبز به‌جای فضای سبز است.
منظر سبز با استفاده از گیاه بومی، که در هزاره‌ها با محل انطباق یافته و با منطق زیبایی‌شناسانهٔ محلی که در همراهی با اقلیم و کارکرد شکل گرفته و آثارش در همهٔ ابعاد تمدنی سرایت کرده، به وجود می‌آید.
در منظر سبز، کمربند سبز شهری با این مشخصات جایی ندارد. روش ایجاد منظر سبز در منطقهٔ خشک، واحه‌ای است نه پهنه‌ای.

@nazarac
◀️شماره 134 باغ نظر منتشر شد


شماره134 باغ نظر در بیستمین سال فعالیت خود با آثار زیر منتشر شد:

🔹الگوهای هندسی انتشار نور روز و ادراکات حسی ساکنان در ساختمان‌های مسکونی(سهراب رضایی؛ علی شرقی)
🔹نگرش پایدار از نتیجه بر رویه؛ تجربۀ طراحی فضاهای شهری براساس مشارکت اجتماعی در شیراز(امین حبیبی؛ محمد نیک کار؛ محمد علی آبادی؛ صدیقه اسکندرپور)
🔹فرم‌یابی دیجیتال سازه‌های درختی براساس آزمایش رشته‌های خیس(مونا علی بابای لواسانی؛ محمد رضا متینی؛ سعید خاقانی)
🔹بازآفرینی پلان معماری روضۀ ربع رشیدی تبریز براساس الوقفیه الرشیدیه و تعیین موقعیت احتمالی آن (مینا سرابی)
🔹واکاوی تأثیر دلبستگی محیطی بر سازگاری ‌اجتماعی در فضاهای‌آموزشی بر‌اساس اصل تقویت‌ مکان نظریۀ سیمون (نمونه موردی: مدارس دخترانه ارومیه) (فروغ میرزاعلی پور؛ راضیه لبیب زاده؛ بابک مطیعی)
🔹مقدمه‌ای بر رهیافت کارآفرینی در معماری امروز ایران ( با تأکید بر مشکلات و چالش‌های معماری به‌عنوان فرصت‌های کارآفرینی معماری) (مجتبی روشن؛ محمدتقی پیربابایی؛ محمدعلی کی نژاد)


@nazarac
🔻تصمیم گیری درمورد نمای ساختمان ها با مالک است یا شهر؟

🔸اعتراض به نمای یک ساختمان قدیمی در خیابان طالقانی که به رنگ صورتی درآمده بود، به سوژه بحث در فضای مجازی تبدیل شد. سیدامیر منصوری در گفت و گو با روزنامه شرق، در این رابطه گفت:

🔹در کشور ما دو نگاه اصلی درباره نما و کنترل نما وجود دارد. یک گروه کسانی هستند که معتقدند نما حق صاحب ملک است و اوست . قاعده دیگری هم هست که عده زیادی هم به آن معتقدند و می‌گویند نما از نظر تأثیری که در بخش عمومی شهر دارد و به‌عنوان یکی از ویژگی‌های منظر شهری و ویژگی‌های عمومی شهر نقش‌آفرینی می‌کند.

🔹هر دو این دیدگاه‌ها در نقاط بحرانی خود قابل دفاع هستند اما نقاط زیادی وجود دارد که هیچ‌کدام از آنها در نقاط بحرانی نیستند و ما می‌توانیم به قاعده دیگری رفتار کنیم.

🔹ما در شهر در تقابل با یک نقطه مرکزی، یک نقطه عطف شهری با خانه‌ای که در یک کوچه شش‌متری فرعی واقع شده، نمی‌توانیم با یک قاعده رفتار کنیم.

🔹 بحث دیگر این است که منظر شهری در واقع برایند فهم انسان‌ها از کلیت زندگی‌شان در شهر شامل کالبد و فیزیک شهر و زندگی، رویدادهای شهر، تاریخ شهر و تفسیری است که ذهن ناظر از مجموعه اتفاقات شهر می‌کند. وقتی ما منظر شهر را به‌عنوان برآیند زندگی آحاد شهر در نظر می‌گیریم، پس باید به یک اصل مسلم به نام عنصر پایه و آحاد شهر قائل باشیم.

🔹در نتیجه اگر ما به منظر شهر به‌عنوان یک پدیده بین‌الاذهانی و مشترک بین شهروندان -که محصول زندگی تاریخی شهر و تفسیر ناظر از این زندگی در آن کالبد خاص است- قائل باشیم، ناگزیریم بپذیریم که شرط ضروری و مقدمه لازم آن اصالت اختیار شهروندان در ساماندهی نمای خودشان باشد.

🔹به‌عنوان یک حکم کلی می‌گویم که اصالت در برنامه‌ریزی و طراحی نما با مالک است، مگر آنکه در نقاط خاصی از شهر باشد که به لحاظ عمومی و خاطره جمعی شرایط ویژه‌ای دارد.

مشروح این گفت و گو را اینجا بخوانید

@nazarac
🔻ایده جالب طرح بازسازی شهر آنتاکیا

🔸محمد آتشین بار:

🔹استودیوی معماری Foster+Partners طرح خود را برای بازسازی آنتاکیا در ترکیه، پس از زلزله‌ فوریه ۲۰۲۳ ارائه کرد که برپایه بازیابی ویژگی‌های منظرین و تقویت آن‌ها با هدف تشویق شهروندان به بازگشت، متمرکز است.

🔹این طرح برای حفظ ساختارهای باقیمانده و ایجاد یک شبکه پیاده‌مدار که حمل‌و‌نقل عمومی، حرکت ‌پیاده و دوچرخه را ترویج می‌کند، برنامه‌ریزی شده: «ما قلب شهر و برخی از زیرساخت‌های اجتماعی مانند خیابان‌های اصلی با واحدهای فعال را در اولویت قرار داده‌ایم‌‌». سیاست‌های اصلی طرح عبارتند از:

🔹رودخانه‌ای احاطه‌شده توسط فضای سبز: مناطقی در اطراف رودخانه در معرض خطر سیل شناسایی شده که فضای سبز اطراف آن‌ می‌تواند به مدیریت روان آب‌ها کمک کرده و فضای جمعی طبیعی را افزایش دهد.

🔹پلازا به عنوان فضای تجمع اضطراری با امکانات اجتماعی: نفوذپذیری، حفظ دانه‌بندی، تنوع گونه‌شناسی بلوک‌ها و فضاهای سبز تثبیت شده، مزیت‌های نسبی شهر جهت شکلگیری فضای جمعی است که برای یادآوری خاطرات شهری مجددا طراحی خواهد شد.

منبع: کانال تلگرامی فلانُر

@nazarrc
.

از سلسله نشست های بررسی و تجزیه تحلیل موضوع انتقال پایتخت با عنوان :

  انتقال پایتخت ، نجات تهران


👤 سخنران‌:
     سید محمد بهشتی ،عضو شورای عالی میراث فرهنگی

👤 سخنران‌:
      سیدامیرمنصوری ، هیئت علمی دانشکده هنرهای زیبا


🗓 سه شنبه،۲۷ شهریورماه ۱۴۰۳
🕕 ساعت  ۲۰:۰۰
🖥 به صورت مجازی در پلتفرم کلابهاوس،کلاب معمارملی دات کام به نشانی:

https://www.clubhouse.com/invite/5dVuwaQOeAo3ZN4DganL67WKjk16IwkJR7z:wxmtyTZkFZRdqBjg4IbMz8ES9DHvWiJZ8Emj6O_yNzs

@nazarac
2024/09/21 06:30:05
Back to Top
HTML Embed Code: