Telegram Web Link
⚫️مراسمات آیینی محرم در خوزستان؛ از نخل کلبی خان و شیدونه چه می دانید؟

▪️استان خوزستان، در دهۀ محرم، به مانند دیگر استا‌‌ن‌‌ها دارای مراسمات آیینی متنوعی در هر کدام از شهرهای خود است. در ذیل به برخی از این مناسک محرم در خوزستان اشاره می‌‌کنیم:

◾️علم گردانی: «علم یا جریده عبارت است از چوبی به ارتفاع ۱۰ متر و قطر ۱۰ سانتی‌متر که پارچه‌های دومتری سیاه، به فاصله‌های معین، از بالا تا پایین به آن بسته و یک شبکۀ (پنجه) برنجی یا نقره‌ای به نوک آن وصل است. این عَلَم به نام علم حضرت عباس معروف است. از هنگامی که چوب آن را برای بستن پارچه به میدان می‌آورند، مردم جمع می‌شوند و با ساز و دهل و صلوات وارد میدانش می‌کنند

◾️نخل‌گردانی: نخل، یکی از مهم‌‌ترین و معروف‌‌ترین، وسیله‌‌های عزاداری محرم در خوزستان به شمار می‌‌رود. نخل در واقع نماد و سمبل تابوت و حجلۀ شهدا است که مردم در پای آن به عزاداری و سینه‌‌زنی می‌‌پردازند.

▪️نخل را که برای تشبیه به ایوان‌های طلایی اماکن متبرکه می‌سازند عبارت است از سطحی چوبی از تخته که اطراف آن را دندانه‌های تخته‌ای احاطه کرده و شکل آن مانند ایوان‌های قدیم است و روی آن با رنگ اکلیل زینت یافته و ارتفاعش حداکثر ۶ و عرض آن ۳ متر است. نخل معروف دزفول، نخل کلبی‌خان است

◼️ شیدونه: شیدونه، نوعی حجله است که از گذشته برای عزاداری‌‌های مربوط به جوانان ناکام، اجرا می‌‌شده است. در ایام محرم در خوزستان این مراسم، به‌‌عنوان حجلۀ حضرت قاسم (ع) تلقی شده و از احترام و ارادات بالایی بین مردم برخوردار است. «شیدونِه سازه‌‌ای چهارگوش، طاق‌‌دار و ازجنس چوب است كه با ابعاد مختلفی ساخته می‌شود. دیواره‌های شیدونه به صورت مشبك و معمولاً به رنگ سبز است.
▪️در قسمتی از دیواره نقاشی هایی از تمثیل ائمه (ع) یا صحنه‌هایی از وقایع عاشورا كشیده شده است.

برای مشاهده تصاویر و متن کامل اینجا کلیک کنید

@nazarac
🔰طبیعت بزرگترین آموزگار در مسائل ساختاری شناخت رنگ است

👤حمیدرضا امامی، هنرمند حوزه نقاشی در نشست اختتامیه نمایشگاه دروازه خورشید که در گالری نظرگاه برگزار شد، گفت:

🔻کلودمونه شاید وفادارترین شخص در زمینه ی منظوره نگاری به شمار می رفت. اتود آثار کلودمونه با لت هایی به ابعاد بزرگ در طبیعت انجام می شد. با روی کار آمدن صنعت عکاسی کمک بسیاری به نقاشان شد و در عصر حاضر آثار نقاشی صرفا در طبیعت خلق نمی شوند.
🔻نقاشی از طبیعت صرفا به معنای حضور نقاش در طبیعت و بازنمایی صرف نیست، بلکه طبیعت بزرگترین آموزگار در مسائل ساختاری شناخت رنگ است.

🔻شروع نقاشی طبیعت در واقع با باربیزون ها آغاز شد، درحالی که قبل از آن در دوره ی رنسانس و چندهزار قبل و در یونان قدیم در نقش برجسته ها اشاره های بسیاری به طبیعت می شد، که این اشارات همراه با عناصر دیگر بودند. بعدها در چین هنرمندان بسیاری در کار با آب مرکب و فضاهای خلوت گونه، صرفا منظره نگاری به صورت مستقل متفاوت با دوران امپرسونیست ها و باربیزون ها انجام می شد.

برای مشاهده متن کامل گزارش این نشست، اینجا کلیک کنید

@nazarac
⚠️قیمت نجومی آثار فروخته شده در حراج تهران مشکوک است

👤سید امیر منصوری در واکنش به حواشی برگزاری حراج تهران، در حساب توییتری خود نوشت:

◀️‏حراج تهران از دو جهت بیگانه و برون‌زاست؛

1️⃣منظر اقتصادی: خریدهایی با قیمت‌های نجومی که تناسبی با بازار فروش آثار هنری و حتی عتیقه‌جات در ایران ندارد، مشکوک و هدایت‌شدگی آن از سوی مرجعی جز بازار محتمل است.
2️⃣منظر زیبایی‌شناسی: ناهمسویی‌ آثار درجه‌اول فروخته شده با یکدیگر ‏و با طبع جامعه ایران از دخالت معیارهای غیرفرهنگی در مشهورسازی گرایش‌های هنری خبر می‌دهد.

@nazarac
🔰کانال اطلاع رسانی نظرآنلاین و پژوهشکده نظر در پیام رسان ایتا راه اندازی شد

🔻علاقه مندان می توانند از طریق آدرس زیر به اطلاعیه ها، اخبار، وقایع و فعالیت های پژوهشکده نظر دسترسی پیدا کنند

eitaa.com/nazarac1402
Channel name was changed to «نظرآنلاین؛ رسانه پژوهشکده نظر»
نظرآنلاین؛ رسانه پژوهشکده نظر
⚫️مراسمات آیینی محرم در خوزستان؛ از نخل کلبی خان و شیدونه چه می دانید؟ ▪️استان خوزستان، در دهۀ محرم، به مانند دیگر استا‌‌ن‌‌ها دارای مراسمات آیینی متنوعی در هر کدام از شهرهای خود است. در ذیل به برخی از این مناسک محرم در خوزستان اشاره می‌‌کنیم: ◾️علم گردانی:…
⚫️مراسمات آیینی محرم در آذربایجان؛ شمع پایلاماخ، عزاداری تبریزی ها در ۴۱ منزل

◼️استان آذربایجان شرقی، در دهۀ محرم، به مانند دیگر استا‌‌ن‌‌ها دارای مراسمات آیینی متنوعی در هر کدام از شهرهای خود است. در ذیل به برخی از این مناسک محرم در آذربایجان اشاره می‌‌کنیم.

▪️طشت‌‌گذاری: این مراسم، به نشانۀ سیراب ‌کردن امام حسین (ع) و یارانش، قبل از دهۀ محرم انجام می‌‌شود. در روایتی دیگر، این آیین نشانۀ سیراب‌کردن حر و یارانش توسط اصحاب امام‌‌ حسین (ع)، است.

▪️نحوۀ اجرای مراسم به این صورت است که شب بیست و هفتم در یکی از مساجد شهر با حضور دسته‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی، طشت‌ها را چندین بار دور مسجد می‌گردانند و سپس آن‌ها را در جایگاه مخصوص‌‌شان قرار می‌دهند و از آب زلال پر کرده و می‌بوسند. عزاداران طی زیارت طشت‌ها، حاجات خود را می‌طلبند.

◾️شاخسی واخسی: مراسم شاخسی تقریباً در کل آذربایجان، برگزار می‌شود. در این مراسم، دسته‌‌های عزادار، با بلندگوهایی در دست و خواندن نوحه‌‌های جان‌سوز به زبان ترکی، شاه حسین گویان، برای هم‌‌رزم‌شدن با امام حسین (ع)، اعلام آمادگی می‌‌کنند.

▪️عزاداران در طی مراسم شاخسی، یک چوب‌دستی در دست راست دارند که نمادی از شمشیر است و دست چپ خود را بر کمر شخصی که کنارشان قرار دارد، می‌‌گیرند.

◼️شمع پایلاماخ: پخش شمع، یا شمع پایلاماخ، از جمله مراسمی است که در شهرهای آذربایجان و اردبیل انجام می‌‌شود. بدین صورت که مردم شمع‌‌هایی را از قبل تهیه می‌‌کنند. تعداد این شمع‌‌ها، حداقل باید ۴۱ عدد باشد. سپس عصر تاسوعا، در دسته‌‌هایی که دارای یک رهبر و سردسته است، صلوات‌گویان و رجزخوانان، به ۴۱ مسجد رفته و شمع‌‌های خود را روشن می‌‌کنند.

▪️در این مراسم، هر یک از عزاداران، همراه خود ظرف‌‌های کوچکی برای خوردن آب یا آوردن آن به‌‌عنوان تبرک و شفا، دارند. این آب در طشتی که در ورودی هر مسجد و محل روشن‌کردن شمع‌‌هاست، قرار دارد.

برای مشاهده تصاویر و متن کامل اینجا کلیک کنید

@nazarac
🔰دعوت استاد دانشگاه تهران از متخصصین منظر برای واکنش به تخریب منظر سرزمینی زاگرس

🔻ساخت یک جاده در رویشگاه بانکول واقع در شمال استان ایلام واکنش برخی فعالان حامی محیط زیست را برانگیخته است. محمد درویش فعال محیط زیستی در کانال تلگرامی خود با انتقاد از قطع درختان بلوط به منظور ساخت این جاده، آن را یک فاجعه برای مهم ترین منبع تامین آب شیرین ایران قلمداد کرد.

👤سید امیر منصوری عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این رابطه، در حساب توییتری خود نوشت: ارزشهای منظر سرزمینی هنوز شناخته شده نیست. نه تنها درختان بلوط زاگرس، بلکه منظر طبیعی آن، علی‌الخصوص در نقاط شاخص دارای ارزش ذهنی و هستی‌شناسانه برای اقوام ساکن در سرزمین است که با دگرگونی آن، مخاطب دچار لکنت فهم محیط میشود؛ گویی روز اول است که به این زمین هبوط کرده است!

🔻خسارت اینجا فقط با تعداد درخت قطع شده قطع‌شده ارزیابی می‌شود. در حالیکه جاده‌های عمرانی باید قواعد خاصی را رعایت کنند تا کمترین مداخله در منظرسرزمینی را ایجاد کنند. متخصصان منظر وظیفه دارند با نوشتن و گفتن، مفهوم منظر سرزمین را نشر دهند
برای مشاهده مطلب در نظرآنلاین اینجا کلیک کنید

@nazarac
قدیمی‌ترین تصویر از حرم حضرت ابوالفضل العباس(ع)

@nazrac
آیا نقش آفرینی شهرداری در بازار اجاره مسکن نتیجه بخش خواهد بود؟

🔻سخنگوی شهرداری تهران، اخیرا در یک گفت و گوی ویدئویی گفته است: بنای شهرداری در قرارگاه مسکن بر این است که به دولت کمک کند تا وعده رئیس جمهور مبنی بر تامین مسکن برای شهروندان محقق شود.

🔹️وی افزوده است: تفاهم‌نامه‌های متعددی با بخش‌های مختلف برای ساخت مسکن در تهران در حال شکل‌گیری است و در کنار آن، شهرداری نیز در ساخت مسکن وارد شده و بنا دارد در اجاره‌داری حرفه‌ای نیز ورود کند؛ با اجاره‌داری حرفه‌ای کمک خواهیم کرد مشکل مسکن مردم برطرف شود.

◀️درهمین خصوص سید امیر منصوری عضو هیات علمی دانشگاه تهران، در حساب توییتری خود نوشت:

🔺اجاره‌داری، راهبرد موثری است که شهرداری باید برای کمک به حل مشکل مسکن تهران پیش گیرد. موفقیت آن وابسته به برنامه اقدامی است که کمیت، کیفیت، روش اقدام (مکان‌یابی، تامین‌سرمایه و اجرا) و زمان‌بندی آن را گفته باشد.
🔺در غیاب این برنامه و با وجود نمونه‌های معارض همچون نفرآباد و مسابقه محله‌الگو، پذیرش این ادعا دشوار می‌شود.

@nazarac
🔰بهترین زمان سفر به چابهار در ماه های مختلف سال بر اساس پژوهش محققان

🔻نتایج شاخص PET نشان می‌دهد که بیشتر ماه‌های سال شهرستان چابهار از محدودۀ آسایش حرارتی فاصله دارند. تنها ماه‌های مارس، نوامبر و دسامبر در محدودۀ آسایش حرارتی قرار داشته و از نظر اقلیمی شرایط مطلوبی را برخوردار هستند و بهترین زمان سفر به چابهار می باشند. ماه‌های ژانویه و فوریه از شرایط حرارتی کمی خنک برخوردار هستند و فاصلۀ کمی با محدوده آسایش دارند.

🔸در اوایل بهار (آوریل) نیز تنش خفیف گرما احساس می‌شود و فاصلۀ بسیار کمی تا محدودۀ آسایش حرارتی وجود دارد. از این رو می‌توان آنها را جزو ماه‌های مطلوب برای گردشگری در نظر گرفت. میانگین دمای مناسب، رطوبت نسبی متعادل، سرعت باد متوسط و ابرناکی کم، از دلایل مطلوب‌بودن این ماه‌ها از نظر احساس آسایش حرارتی به شمار می‌رود. به تدریج از ماه می، شرایط حرارتی منطقه به سوی کاهش مطلوبیت و تنش گرمایی در ماه‌های می، ژوئن، جولای و آگوست پیش می‌رود.

🔻ر اساس نتایج شاخص TCI، شرایط اقلیمی چابهار طی فصول پاییز و زمستان از ماه اکتبر(مهر) تا آوریل(فروردین) برای مدت 7 ماه از سال مطلوب است. این وضعیت برای ماه‌های سرد سال یعنی دسامبر(آذر)، ژانویه(دی)، فوریه(بهمن)و مارس(اسفند) عالی و ایده‌آل است. مناسب‌بودن میزان دمای ماهانه (اغلب کمتر از 30 درجه ) و رطوبت نسبی ، بالا‌بودن ساعات آفتابی روزانه بین 8 تا 9 ساعت، میزان اندک بارش‌های ماهانه به ویژه در پاییز و سرعت باد مناسب، دلیل مطلوبیت شرایط اقلیمی برای فعالیت‌های گردشگری در این بازۀ زمانی از سال است.

برای مطالعه جزییات این پژوهش اینجا کلیک کنید

@nazarac
🚨 منصوری، استاد دانشگاه تهران در گفت و گو با روزنامه شرق: نیمی از تهرانی‌ها در مسکن ناپایدار زندگی می‌کنند/ نزدیک به پنج میلیون تهرانی در معرض خطرات زلزله احتمالی هستند/ برای نجات وقت تنگ است

🔻رئیس پژوهشکده نظر
: یک زلزله شش‌ریشتری می‌تواند بیشتر از نیمی از جمعیت تهران را در معرض صدمات جدی قرار دهد.

🔻مؤسسه علمی-تحقیقاتی جایکای ژاپن با بررسی دقیق گسل‌های تهران و میزان مقاومت سازه‌های مسکونی، عمومی و شهری و همچنین شبکه آب، برق، گاز و زیرساخت‌های شهری، تخمین می‌زند اگر هرکدام از این گسل‌ها فعال شوند، چه حجم خرابی و تلفات به بار می‌آورند.

🔻بر اساس این مطالعات، اگر در تهران زلزله هفت‌ریشتری رخ دهد، تمام سازه‌های ناپایدار فرو می‌ریزند. این مطالعه زمانی انجام شده که جمعیت تهران حدود هفت میلیون نفر بوده است و بر اساس این سناریو، یک‌و‌نیم میلیون نفر در لحظه می‌میرند.

🔻تقلیل خطر با دستکاری آماری و پنهان‌کاری مسئله نمی‌تواند مشکلی را حل کند و دولت باید با واقعیات به صورت علمی مواجه شود تا بتواند برای آن راهکار پیدا کند.

برای مطالعه متن کامل، اینجا کلیک کنید

@nazarac
🔰۴ آیین مقدس مرتبط با بلوط در کهگیلویه و بویراحمد

🔻ر فرهنگ مردمان کهگیلویه و بویر احمد، درخت بلوط جایگاه ویژه‌ای دارد. از جمله آیین‌های موجود در میان مردم می‌توان به مراسم پل‌بُرون، قربانی، چاله‌گرم‌کنان و سوگندخوردن اشاره کرد که امروزه نیز گاه با همان سبک‌وسیاق گذشته انجام می‌شود که ریشه‌ در سنن ایران باستان دارد، مانند:

1️⃣پل برون: مهم‌ترین باور و اعتقاد به تقدس درخت بلوط نزد مردمان کهگیلویه‌ و بویر احمد را می‌توان در آیین مو بریدن در سوگواری این مردمان مشاهده کرد. در این آیین، زنان پس از بریدن موی سر خود، آنها را زیر درخت بلوط دفن کرده تا بدین طریق بتوانند مرگ را از جوانان خود دور کنند. آنان معتقدند که بین خود و موهایشان رابطه‌ای برقرار است و از آنجا که درخت بلوط ریشه‌هایی محکم و قوی دارد که باعث پایداری آن در مقابل باد هستند.
🔻 دفن موی سر ـ و بیشتر موی زنان ـ در زیر درخت بلوط بعد از اتمام عزاداری از سوی همسر متوفی و نیز به طور معمول از سوی تمامی زنان منطقه در فصل بهار که با باران و زایش دوبارة طبیعت در پیوند و نماد زندگی است، انجام می‌شود. این رسم سابقه‌ای طولانی در فرهنگ ایران باستان دارد

2️⃣آیین قربانی زیر درخت بلوط: حیوان مورد نظر زیر درخت بلوطی در بالای کوه و یا زیر بوته‌ای در کنار رودخانه قربانی می‌شود تا خون آن به نشانۀ باروری زمین ریخته شود (شریعتی‌راد و همکاران، ۱۳۹۸، ۶۹). گفتنی است که قربانی زیر درخت یادآور یکی از «کهن‌الگوهای معروف در گسترة جهان اساطیر و روییدن گیاه از خون است که این امر پیوند هر چه استوارتر خدای گیاهی را با سرسبزی و باروری طبیعت نشان می‌دهد و سرشت بارورانۀ آنها را برجسته‌تر می‌کند»

3️⃣آیین چاله‌گرم‌کنان: در این آیین ضمن بردن سبزه بر سر قبور پیش از عید نوروز، هشت چوب بلوط را زیر سه‌پایه قرار می‌دهند. پس از روشن‌کردن آتش، برنج با شیر، آش یا عدسی پخته و بین اهالی تقسیم می‌شود. اما راز پختن برنج با هشت چوب بلوط را می‌توان در دعای آنان پیدا کرد: (مهر یارتون بو، سر پل چینوت نگهدارتون بو /مهریارتان باد و سر پل چینود(ت) نگهدارتان باد). هشت چوب بلوط به نشانه‌ی هشت یار میترا است؛ زیرا در مهریشت اوستا آمده است که هشت یار مهر، بر بلندا به منزلۀ ناظران پیمان نشسته است و پیمان‌شکنان را می‌پایند.

4️⃣سوگندخوردن به درخت بلوط
عمل سوگندخوردن نزد این قوم، آخرین راهکار برای اثبات درستی کلام و تشخیص درستکار از نادرستکار است. با توجه به پیشینۀ سوگند خوردن با برسم و شیرة گیاه در ایران باستان، در میان مردمان کهگیلویه ‌و بویر احمد نیز سوگندخوردن به گیاه مرسوم است. آنان در پی اثبات درستی کلام خود به سبزی درخت و بیشتر درخت بلوط سوگند می‌خورند:

به ای سوزی بَلی قسم /به این سبزی درخت بلوط سوگند

قسم به ای پَرَلِ سَوز بَلِی/ به برگ‌های سبز بلوط سوگند

🔻در سوگند فوق، به نکته‌ای مهم اشاره شده است و آن تأکید بر واژة پر مربوط به درخت بلوط است. این مهم بر تقدس درخت بلوط اشاره دارد که در اعتقاد مردمان کهگیلویه ‌و بویر احمد هر شاخه از درخت بلوط مساوی با یک بال پرنده است.

🔸برگرفته از مقاله «بلوط؛ یک میراث، یک فرهنگ» نوشته خانم ها سمیه صبوری و شهره جوادی که در شماره ۳۶ نشریه هنر و تمدن شرق منتشر شده است. برای مشاهده متن کامل این مقاله می توانید اینجا کلیک کنید.


@nazarac
🔴 نشست تخصصی «شهرسازی روی آب»

🔺بررسی اثرات تثبیت جمعیت در طرح های جامع شهری🔻

🎤سخرانان:
👤سهراب مشهودی، رییس گروه شهرسازی جامعه مهندسین کشور
👤سید امیر منصوری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران
👤محمدجواد خسروی پور، رییس نهاد راهبری و پایش طرح‌های توسعه شهری تهران

🔸زمان: چهارشنبه 1 شهریور، ساعت 16
🔸آدرس: تهران، خیابان آزادی، خیابان قریب، شماره 23 ، طبقه همکف(گالری نظرگاه)
♦️حضور برای تمام علاقه مندان آزاد است.

@nazarac
🔰واکاوی سید امیر منصوری از علل به سرانجام نرسیدن وعده ساخت ۴ میلیون مسکن در آستانه دو سالگی دولت سیزدهم در گفت و گو با بازارنیوز؛

🔻۳ فرضیه وجود دارد. یک این که دولت تمایلی به انجام این کار نداشته؛ یعنی شعار عوام‌فریبانه داده که فقط رای مردم را کسب کند. شواهد و تاکیدات شخص رئیس‌جمهوری نشان می‌دهد که این فرضیه صحیح نیست.

🔻فرض بعدی این است که این اتفاق نشدنی و فوق طاقت بوده است. من به عنوان یک کارشناس جواب این سوال را هم منفی می‌دانم. امکان تحقق است شعار با شرایط موجود به مراتب از آنچه وزارت مسکن انجام داده، بیشتر است‌.

🔻سومین فرض این است که نتوانستند بسازند. یعنی تحقق شعار اولیه دولت شرایطی لازم داشته که دولت نتوانسته آنها را تامین کند و این از سر بی‌تدبیری بوده، نه بزرگی مسئله.

🔸بدنه وزارت مسکن نه عزم و نه دانش ورود به این شعار را ندارد. تکنوکرات‌هایی در بدنه وزارت راه و شهرسازی هستند که اراده‌ای برای کار ندارند. افرادی هم که عزم دارند، تخصص و دانش ندارند.

🔸چگونه باور ما این است که وزارت بهداشت را نمی‌توان به یک مهندس عمران سپرد، اما وزارت مسکن را دست افرادی می‌دهیم که هیچ تخصصی در این حوزه ندارند؟

🔻این که مشاوران به آقای رئیسی می‌گویند که اعلام کند ۷۰۰ هزار قطعه زمین برای واگذاری شناسایی شده که بخشی از مشکل مسکن را حل خواهد کرد، کلاهبرداری است.

🔻اکنون در تهران ۹۰۰ میلیون تومان وام می‌دهند، که قسط ماهانه آن ۲۰ میلیون تومان است. چه کسی می‌تواند این مبلغ را پرداخت کند؟

◀️مسئله مسکن در تهران، نه گیر زمین، نه گیر پول و نه حتی گیر مصالح است. مسئله مسکن در تهران گیر قانون است. امشکل به «طرح جامع و تفصیلی شهر تهران» باز می‌گردد. برای ورود موثر به تحقق شعار تامین ۴ میلیون مسکن در کشور، دولت باید ابتدا خود را تجهیز کند.

برای مشاهده متن کامل، اینجا کلیک کنید


@nazarac
🔻نگاهی به تصویر زن در سینمای 3 دهه اخیر ایران

🖋نظرآنلاین- فاطمه خلیلی:

🔸 تصویری که از زن ایرانی در سینمای قبل و بعد از انقلاب به نمایش گذاشته شده، تا چه اندازه ظلم‌پذیر بوده است؟

🔻یکی از اصلی‌ترین موضوعات مورد توجه در فیلم‌های فارسی که سال‌های ۱۳۰۹ تا ۱۳۵۷ به فراوانی مشاهده می‌شود، موضوع فریب دادن زنان و دختران است. در این فیلم‌ها فریب خوردن دختران فاجعه و موضوعی غیرقابل جبران به تصویر کشیده و گاهی هم منجر به سرگردانی، طرد یا خودکشی دختر می‌شد.

🔸در این دوران موقعیت زن ارتباط زیادی با برداشت جامعه از خانواده داشته است. اینکه خانواده نهادی مقدس‌ تلقی می‌شده و زنان نماد آبرو و شرافت خانوادگی بودند. بنابراین رفتار زنان به طور مستقیم به شأن و آبرو و مرد خانواده مربوط می‌شود.

🔻در این میان طبیعتا با ورود سینمای اندیشه‌ورز در سال‌های منتهی به پیروزی انقلاب تصویری از زن به نمایش گذاشته شد که با تصویر زن در فیلم‌های فارسی متفاوت بود، اما به دلیل تولید انبود فیلم‌های فارسی فرصت چندانی برای عرض اندام نداشت.

🔻بعد از پیروزی انقلاب اما شرایط به شدت تغییر کرد و در سال‌های نخست می‌توان گفت که اساسا زن در سینمای ایران بسیار کمرنگ شد.

🔸در سال ۱۳۶۲، ۲۶ فیلم تولید شد که در ۱۸ فیلم زنان حتی در نقش‌های فرعی نیز حضور نداشتند. به طور کلی حضور زنان در این سال‌ها به اینگونه بود که به ندرت در نقش‌های اصلی در فیلم‌ها تصویر می‌شدند و در صورت حضور نیز بیشتر تصویری از زن سنتی را ارائه می‌دادند که در اغلب موارد فاقد شغل و تحصیلات بودند؛

🔸از سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۵ سینما رنگ و بوی دیگری به خود گرفت و نه تنها زنان فرصت نقش‌آفرینی بیشتری در فیلم‌های پیدا کردند، بلکه کارگردان‌های زن در سینما نیز دست به کار شدند و جای خود را در سینمای ایران پیدا کردند.

🔻در پژوهش «واکاوی دگرگونی تصویر زن در سه دهه سینمای معاصر ایران» که در آن با در نظر گرفتن سه شاخص شخصیت محوری زن، تعداد مخاطب و جوایز داخلی و خارجی، از میان ۱۰ فیلم پرمخاطب هر دهه با شخصیت محوری زن، سه فیلم انتخاب شده است.

🔸برای ارزیابی شخصیت‌های اصلی زن این فیلم‌ها، از روش همنشینی و جانشینی دوسوسور استفاده شده است. در بخش همنشینی شخصیت‌های زن هر فیلم در پنج سکانس ارزیابی شدند و در بخش همنشینی نیز شاخص‌های «نقش جنسیتی»، «تحصیلات»، «شغل»، «استقلال مالی»، «سرمایه فرهنگی»، «خشونت» و «واکنش» مورد ارزیابی قرار گرفته است.

🔺در زمینه شاخص سرمایه فرهنگی نتایج نشان می‌دهد که در دهه‌ها هفتاد و نود، درصد بیشتری از شخصیت‌های محوری زن در سینمای سال های مورد اشاره، از کالاهای فرهنگی استفاده می‌کنند.

🔸بررسی تطبیقی شاخص استقلال مالی در فیلم‌های متنخب سه دهه نیز نشان می‌دهد که نسبت درآمد شغلی زنان در فیلم‌های هر سه دهه برابر و در هر دهه ۶۷ درصد بوده است.

🔻ارزیابی پژوهش از شاخص خشونت در سه نوع فیزیکی، اجتماعی و روانی علیه زن و واکنش‌های زنان به این خشونت‌ها در فیلم‌های منتخب نشان می‌دهد که خشونت فیزیکی از دهه هفتاد به نود با سیر صعودی همراه بوده است.

♦️ در زمینه واکنش زنان مورد بررسی در فیلم‌های منتخب این پژوهش به انواع خشونت‌هایی که علیه آنها صورت گرفته، در تمام دهه‌ها ۱۰۰ درصد اعتراضی بوده است.

◀️هیچ کدام از شخصیت‌های محوری زن در فیلم‌های منتخب از سه دهه سینمای معاصر ایران با تمام تفاوت‌هایی که در میزان تحصیلات، اشتغال، استقلال مالی و سرمایه فرهنگی داشته‌اند و فارغ از نقش جنسیتی‌شان، در برابر خشونت سکوت نکرده‌اند؛ هر چند که شیوه اعتراضی آنها در هر یک از فیلم‌ها متفاوت بوده است.

برای مشاهده متن کامل، اینجا کلیک کنید

@nazarac
🔴واکنش به زمزمه جابجایی بازار تهران/ سید امیر منصوری: جراحی قلب تهران یک ضرورت خطرناک است

🔻 به تازگی استاندار تهران از آغاز مطالعات طرح جابه‌جایی بازار تهران خبر داده است. خبرگزاری پانا به نقل از علیرضا زاکانی، شهردار تهران در این باره که آیا امکان انتقال بازار تهران به نقطه‌ای دیگر از شهر وجود دارد، گفت: «این موضوع در حد بررسی است و الگوهای جایگزین و مختلف مد نظر قرار گرفته است.»

🔸سید امیر منصوری عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این خصوص گفت:

🔹بازار جای فروش جنس نیست. حتی میدان تره‌بار هم دیگر فقط جایی برای فروش میوه نیست، چه رسد به بازار.
🔹صحبت‌کردن در مورد بازار آداب و احتیاط خاص خود را دارد. قلب شهر است. مخ شهر است. مرکز است. هسته است. مکان هست‌شدن شهر است. هستی شهر و دوام او به هسته وابسته است.

🔹نخستین بار ویکتور گروئن بود که در طرح‌جامع ۴۸ تهران، نقش بازار در سازمان‌فضایی شهر را نابود کرد.
او که از رهبران مدرنیست شهرسازی بود مرکززدایی را اساس طرح‌ خود قرار داد. از دست رفتن پشتیبان های مرکز طی ۵۰ سال، بازار را به وضع در حال احتضار امروز رسانید که جراحی آن به مثابه قلب شهر ضروری شده است.

🔹این جراحی اما، باید با نگرش سیستمی به شهر به مثابه یک کل و بازسازی نقش مرکز در تهران امروز انجام شود.

🔹تقلیل مسئله به نابسامانی های کالبدی از جمله ایمنی و اتش‌سوزی، پیش از آن که قلب نیمه‌جان تهران را نجات دهد، روح شهر را خواهد کشت. در آن هنگام گروئن خوشحالترین‌ افراد خواهد بود. نسخه‌پیچی قبل از تشخیص بیماری نشانه خوبی برای رفتار طبیب حاذق نیست.

برای مشاهده متن کامل خبر، اینجا کلیک کنید


@nazarac
🔴نشست تخصصی شهرسازی روی آب به صورت حضوری و آنلاین برگزار می شود

🔺بررسی اثرات تثبیت جمعیت در طرح های جامع شهری🔻

🎤سخرانان:
👤سهراب مشهودی، رییس گروه شهرسازی جامعه مهندسین کشور
👤سید امیر منصوری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران
👤محمدجواد خسروی پور، رییس نهاد راهبری و پایش طرح‌های توسعه شهری تهران

🔸زمان: چهارشنبه 1 شهریور، ساعت 16
🔸آدرس: تهران، خیابان آزادی، خیابان قریب، شماره 23 ، طبقه همکف(گالری نظرگاه)
♦️حضور برای تمام علاقه مندان آزاد است.

🔸لینک پخش زنده:
https://www.skyroom.online/ch/nazarac/shahrsazitehran

◀️لطفا جهت استفاده از سرویس پخش زنده، لینک بالا را در مرورگر گوشی یا سیستم خود (کروم و فایر فاکس برای ویندوز و اندروید، سافاری برای آی او اس) وارد کرده و گزینه مهمان را انتخاب کنید

@nazarac
🔴نشست تخصصی شهرسازی روی آب با حضور کارشناسان، علاقه مندان و رسانه ها برگزار شد

🔻مشروح این نشست متعاقبا منتشر خواهد شد


@nazarac
.

    نشست   شهر  و  مکان

📌  میزگرد تخصصی   بررسی ، ارزیابی  و گفتگوی جمعی با حضور:

        دکتر پرویز پیران

       دکتر ناصر براتی

       دکتر کامران ذکاوت

       مهندس سهراب مشهودی

       دکتر سید امیر منصوری

     موضوع :  شهر و مکان

          ( مرور و بررسی تجربه پنجاه ساله تقسیمات شهری بر حسب محلات ، در طرح های شهری )
                 

📌 کلاب  هاوس ،  کلاب معمار ملی دات کام ( هاوس)

       شنبه  چهارم شهریور ماه  ۱۴۰۲   ،  ساعت  ۲۰:۰۰

   
🔍 لینک  ورود و حضور  :
https://www.clubhouse.com/invite/nQgUZGpQ66nBZ6AGD1yEnlkd7B41SA7Z5w1:nLRNYCVVu6K9FiEMc9LJ1RAZ48CQAvAe3XcUcS_Wm24

@nazarac
🔰کارگاه فرم، متریال، ماشین برگزار‌ می شود

◀️تجربه های پژوهشی و آموزشی طراحی و ساخت دیجیتال در دانشگاه های فرانسه
 
مدرس: دکتر محمد منصوری، معمار و پژوهشگر، استادیار مدرسه عالی معماری لیل فرانسه 
🔹سه شنبه ۷ شهریور ساعت ۱۵
🔺تهران، خیابان قریب، شماره ۲۳
🔺برای شرکت کنندگان گواهی شرکت در کارگاه صادر می‌شود.
🔴حضور برای عموم آزاد است

لینک پخش زنده:

https://meet.google.com/amy-rxxn-gmm

@nazarac
2024/09/21 02:39:50
Back to Top
HTML Embed Code: