Telegram Web Link
#شهر
#نوسازی

🔴نوسازی بافت تاریخی شهر لاهیجان، فرصت سبز بودن را از آن گرفته است!


👤#امین_ماهان


🔸ساختمان‌های ویلایی و حیاط دار که زمانی محلی برای کاشت و پرورش گیاهان بودند، به بهانه نوسازی، با آپارتمان‌ها و فضای پارک ماشین جایگزین شدند و تراکم بالای ساخت و سطح اشغال، جایی برای فضای باز و حیاط ها نگذاشته است.

🔸اعمال تعریض کوچه‌های ارگانیک گذشته، که امکان ورود اتومبیل به بافت تاریخی را فراهم آورده است، فضایی برای عبور عابرین پیاده و استقرار فضای سبز در نظر گرفته نشده است و تمامی عرض کوچه‌ها به عبور اتومبیل اختصاص یافته است.

📌بنابراین تفکر نوسازانه در بافت تاریخی نه تنها ساختارهای طبیعی و اکولوژیک شهر را از برده، بلکه جایگزینی برای آن عرضه نکرده است.

🔸با تغییر دیدگاه مسئولین شهر نسبت به کلمه‌های «توسعه» و «نوسازی» و توجه بیشتر به بازآفرینی و احیای ارزش‌های تاریخی و طبیعی و همچنین ارتقا کیفیت پتانسیل‌های موجود می‌توان از ادامه این روند جلوگیری نمود.

🔹توجه به پتانسیل‌های طبیعی شهر مانند امتداد کریدورهای سبز پیرامون به عرصه‌های جمعی شهر و احیا کیفیت و فضای رودخانه سیم رود که امکانی بی‌نظیر را در عرصه شهر پدید آورده و پیوندی میان تاریخ و طبیعت رقم زده است، می‌تواند گامی مهم در جهت تقویت ساختار سبز شهر فراهم آورد.


#شهرداری_لاهیجان
#فضای_سبز
#بافت_تاریخی
#پتانسیل‌های_طبیعی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#مبانی_نظری


🔴راهبرد لازم برای شناخت یک منظر


👤#امیر_هاشمی_زادگان


چه راهبردی مناسب شناخت یک منظر است؟

🔸دو راهبرد اصلی انتصابی و انتخابی را می‌توان برای شناخت یک منظر تصور کرد.

🔺راهبرد انتصابی به این معنا که محقق/برنامه‌ریز/طراح بر اساس نیازها، اهداف و اولویت‌های خود، یک یا چند ویژگی را در یک سایت به مثابه امری منظرین تعیین کند؛ مثل کاری که امروز شهرداری برای ایجاد یک منظر عید از قبیل یلدا در یک معاونت خاصی از سازمان شهرداری، مکان هایی در شهر را به صورت انتصابی مشخص می کند.

🔺راهبرد انتخابی به این معنا که محقق/برنامه‌ریز/طراح با تدوین مجموعه‌ای از گزینه ها یک یا چند ویژگی را به مثابه منظر به انتخاب دیگران می‌گذارد؛ مثل کاری که شهرداری های برای ایجاد یک منظر در محله، از طریق سامانه‌ها زمینه رای‌دادن شهروندان را فراهم می‌کنند و با مشارکت آنها، یک یا چند مکان را برای طراحی منظر به انتخاب می‌گذارند.

🔸ضعف منظرهای انتصابی که یک طرفه از بالا به پایین و به نوعی تحمیلی و بدون حق انتخاب است به نسبت مشخص است؛ ولی ضعف منظرهای انتخابی تا حدودی پوشیده است و در نگاه اول شاید بهترین حالت ممکن به نظر برسد.

🔸برای نمایش ضعف منظرهای انتخابی باید راهبرد سومی به نام تشخیصی را تشریح کرد. برای این کار میتوان در یک مصداق، تفاوت‌های سه راهبرد را دید؛ دماوند گزینه مناسبی است.

🔸بلندترین کوه ایران یعنی دماوند یک منظر انتصابی نیست. یعنی کسی تعیین نکرده که فلان مکان بلندترین باشد. همچنین انتخابی نیست که مثلا به انتخاب و مشارکت گذاشته شود که کدام کوه را بگوییم بلندترین است. دماوند بلندترین است چون به صورت تشخیصی خودش بلندترین است. نشانه تشخیصی بودن آن حضور پررنگ دماوند در اذهان، اسطوره‌ها، تصاویر و جوانب مختلف زندگی مردمان ایرانی در طی تعامل با طبیعت و تاریخشان است و نه تنها متر کردن ابتدا و انتهای آن.

🔹بنابراین راهبرد لازم برای شناخت منظر نه انتصابی و نه حتی انتخابی بلکه تشخیصی است. شهرداری می‌تواند مثلا برای طراحی منظر عید، با راهبرد تشخیصی رخدادهای عید در شهر را برجسته کند. مثلا ویژگی‌ها و مکان‌های چراغانی‌های بین‌الاذهانی باهم بودگی های تهرانی ها را بشناسد. بدین‌ترتیب امکان پذیری بروز شکل های جدیدی از زندگی و منظر نو در شهرها دور از انتظار نیست.


#نظریه_معماری_منظر
#مطالعه_موردی
#طراحی_منظر
#رهایی_بخشی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝ساکنین شهرهای جدید از نبود زیرساخت‌ها رنج می‌برند.
یوسفی عضو هیات رئیسه مجلس:
نبود زیرساخت مناسب حمل‌و‌نقل و فاصله زیاد مسکن شهرهای جدید از مراکز شهرها ساکنین را با مشکل مواجه کرده و در برخی از مناطق واحدهای مسکونی خالی وجود داشته اما متقاضی برای آنها وجود ندارد.
(icana.ir)


👤#سینا_ناصری


🔸در صورت رخداد و صحت ادعای فوق و بدون متقاضی ماندن بخشی از واحدهای مسکونی در شهرهای جدید، این مهم می‌تواند از منظر ساخت واحدهای جدید یا بهره‌مندی حداکثری و مبتنی بر کارآمدی از واحدهای موجود مورد توجه قرار گیرد.

براساس تصمیم دولت سیزدهم برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، قرار است واحدهای مذکور کجا ساخته شوند؟

🔸مشخصا سایت‌های پیش‌بینی برای این حجم از ساخت‌و‌ساز بدون شک بی‌شباهت به وضعیت زیرساختی شهرهای جدید نیست. لذا به‌نظر می‌رسد که بهتر است از میان استفاده و بهبود وضع موجود و ساخت واحدهایی بلااستفاده، منابع به سمت احیا وضع موجود سوق داده شود تا از شکل‌گیری سرنوشتی مشابه آنچه امروزه رخ می‌دهد جلوگیری نمود.

🔹نگارنده متذکر می‌شود که باید توجه داشت عدم وجود تقاضا نیز خود معلول علل مختلف و عدیده‌ای است و عدم وجود زیرساخت‌ها را نباید تنها دلیل آن در نظر گرفت؛ کما اینکه کیفیت سکونت در عوامل کالبدی و محیطی خلاصه نمی‌شود.



#مسکن_1400
#بازار_مسکن
#انبوه_سازان
#تعارض_منافع

🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#منظر
#منظر_صنعتی

🔴دلایل بی‌نظمی، تضاد و دوگانگی در محلات شهر صنعتی آبادان


👤#غزال_مسافرزاده


چگونه در شهرهای صنعتی، سطحی از مساحت متعلق به ملحقات صنعت می‌تواند تعادل را در ساختار فضایی از بین ببرد؟

💬محلات از مهمترین عناصر سازمان فضایی یک شهر است که در طول زمان مورفولوژی از آن شهر نمایان می‌سازد. بنابراین محلات مسکونی به عنوان هویت و اصالت معماری و شهرسازی برای آن شهر محسوب می‌شود.

🔸در شهرهای بومی ایران یکی از عوامل مهم در شکل‌گیری محلات مسکونی توجه به اقلیم منطقه است.

🔸اما به نظر می‌رسد که در شهرهای صنعتی، علی‌الخصوص شهرهای تک هسته‌ای که اقتصاد اصلی شهر بر اساس یک فعالیت مشخص صورت می‌گیرد و عنصر اصلی صنعت مرکزیتی ایجاد می‌نماید که منجر به آرایش سایر عناصر فضایی شهر می‌شود، اقتضائات صنعت نقش مهم‌تری نسبت به عوامل اقلیمی ایفا می‌نمایند.

🔸چنانچه عناصر صنعتی به مانند پالایشگاه و لوله‌های انتقال نفت را واقعیت شکل‌گیری شهر آبادان یا زمینه اصلی بدانیم، شکل‌گیری محلات مسکونی که در پیوند با زمینه و مقتضیات صنعت می‌باشند پیش‌زمینه ساختار فضایی آبادان را شکل می‌دهد که از کیفیت مطلوب کالبدی نیز برخوردار می‌باشند.

🔸اما هر چقدر محلات از مرکز (پالایشگاه) و لوله‌های نفت فاصله گرفته و در پسازمینه شهر شکل می‌گیرند دچار بی‌نظمی و آشفتگی در کالبد بنا می‌شوند.

🔹علت این بی‌نظمی در کیفیت محلات مسکونی را در دورشدن از خطوط لوله‌های نفت و سایر عناصر صنعتی دیگر بداند. چرا که با شکل‌گیری محلات در پسازمینه از ضوابط و مقرراتی مربوط به عناصر صنعتی به مانند سطح سرانه‌ها، مساحت‌ها و حریم‌ها کاسته شده و کیفیت چه به لحاظ کالبدی، فضایی، اجتماعی کاسته شده است.


#محلات_مسکونی
#شهر_صنعتی
#اقتضائات_صنعت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#منظر_زیارتی

🔴بین‌الحرمین یک (پهلوی دوم) - قسمت دوم: تعارض دیدگاه متخصصین و مدیران در توسعه حریم شاهچراغ


👤#مریم_اسماعیل_دخت


شاهچراغ در اولین طرح جامع شیراز (1346-1351) به عنوان برنامه، و در قانون نوسازی و عمران شهری (1347) به منظور اقدام و اجرا، میان مدیران و متخصصین چه جایگاهی داشت؟

🔸طرح جامع:
اقدامات عمده‌ای كه در جهت تحقق بخشيدن به اهداف «برنامه‌ریزی» شهري در ايران انجام گرديده از سال 1345 تحت عنوان طرح‌های شهری، آغاز شد.
اولين طرح جامع شيراز در دو مرحله شامل مطالعات در فاصله سال‌های 1345-1348 و راهبردها 1351، در تاريخ 23/11/1345 از طريق شورای عالی شهرسازی به دانشگاه تهران (دانشکده هنرهای زيبا- مؤسسه مطالعات و تحقيقات اجتماعي) ارجاع گرديد. در اين طرح يکي از اصلی‌ترين دغدغه‌های تدوينگران انطباق طرح جامع به عنوان طرحی نظم دهنده به کليه عملکردهای قابل پيش‌بينی و تبعات آن با قالب و سيماي شهر به عنوان وجه مميزه شهرها ناشی از تفاوت در سليقه، فرهنگ جامعه شهری و روحيات اجتماعی و فردی، عنوان شد.

🔸قانون نوسازی و عمران شهری:
در سال 1347 «قانون» نوسازی و عمران شهري در زمینه ضوابط نوسازی شهرها تصویب شد. به منظور اجرای مواد 16، 17 و 18 قانون نوسازی و عمران شهری و تغییر رویکرد مدیران به شاهچراغ از بنایی مذهبی به فضایی شهری- گردشگری و توسعه حریمِ حَرَم، شهرداری شیراز در سال 1348، بدون اتکا به برنامه‌ریزی شهریِ بلند مدت و کلان، اقدام به خرید املاکِ بافتِ شهریِ مجاورِ شاهچراغ نمود.

🔸تعارض برنامه، مدیریت و طراحی:
همزمانی طرح جامع شیراز و توسعه حریم شاهچراغ با توجه به قانون نوسازی و عمران شهری، جدال هایی را میان مدیران و متخصصین در پی داشت.
در حوزه برنامه، قوانین و اقدامات اجرایی در حریم شاهچراغ در دوران پهلوی دوم، فاز برنامه ریزی به پژوهشگران آکادمیک، قوانین به مدیران شهری و اقدامات اجرایی به مشاوران طراحی و مدیران مربوط می‌شد که تعارض منافع و رویکردها میان این سه قطب با برتری یافتن منافع مدیران، توسعه کلنگی در حریم متبرک شاهچراغ را موجب شد که طول عمر آن وابسته به تعریف منافع جدید و نه احترام به باور مذهبی مردم بود.

🔸تفکر:
«با توجه به طرح 57 هکتاری بین‌الحرمین و باز شدن مجدد پرونده آن در سال 1400 پس از چندسال وقفه و تخریب بخش وسیعی از بافت، عبرت از گذشته مستلزم یادآوری و تفکر است. مسئله بافت تاریخی شیراز با اتهام بافت فرسوده و اقدامات شتابزده و بدون برنامه حل مسئله است یا...؟»


#شیراز
#بین_الحرمین
#توسعه_شاهچراغ
#تخریب_بافت_تاریخی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#مدیریت_گردشگری

🔴آزادی سفر


👤#مهرنوش_بسته_نگار


💬وجود خطوط اعتباری و قراردادی میان کشورها تحت عنوان مرز، سبب شده تا حق آزادی سفر انسان تحدید گردد. البته مقررات و قوانین محدودکننده دیگری هم بسیاری از مواقع مزید بر علت است و گردش و سیر در زمین را برای ابنای بشر با چالش‌های جدی و پر مخاطره همراه می‌کند. اما به نظر می‌رسد وقت آن رسیده که با بلوغ جوامع بشری، برای این محدودیت‌های خود ساخته چاره‌اندیشی شود و با این نگرش که گردشگری فرا نظام یادگیری و معرفت‌افزایی است و هیچ فرد یا دولتی نباید حق یادگیری را از دیگری سلب کند، ساز وکارهای نوینی برای احقاق این حق طبیعی برپا گردد.

🔸حق آزادی سفر در کنار دو حق آزادی عقیده و آزادی بیان از جمله حقوق بنیادین آدمی است و انسان بدان سبب که انسان است، این حقوق برایش تعریف می‌شود. مبنای فلسفی برای آزادی گردش در زمین که اندیشمندان بر آن اتکا می‌کنند، ایده مالکیت مشترک زمین است و اینکه این حقی طبیعی، حق آزادی سفر، پیش از ایجاد الگوی حکمرانی برپایه مفهوم دولت- ملت وجود داشته ‌است.

🔸از این موارد کلی و مورد توافق بین‌المللی که بگذریم برخی محدودیت‌ها مانند دریافت اجازه خروج از کشور از پدر یا همسر (برای دختران و زنان در کشور ما)، از جمله اموری است که ناگزیر بر تجدید نظر جدی هستند و اصلا با شرایط زمان و مکان دنیای نوین همخوانی ندارد.

🔸قانون گذرنامه ناقض یکی‌ از حقوق اولیه انسانی‌ زنان است که همراه با تحقیر اعمال می‌شود. بدین معنی که حتی زمانی‌ که شوهر (یا پدر) برای خروج رضایت می‌‌دهد، این امکان برایش فراهم است که هر لحظه از تصمیمش منصرف شد (حتی آخرین لحظه) این اجازه را ابطال نماید و سبب منع خروج دختر یا همسر خود شود.

🔸نمونه موفق و قابل الگوبرداری برای سفر آزاد میان کشورها، کشورهای عضو اتحادیه اروپا و نیز کشورهای عضو شورای همکاری‌های خلیج فارس هستند که در این کشورها هر شهروند کشور مبدأ می‌تواند در کشور مقصد اقامت، کار و تحصیل کند و تفاوتی بین شهروندان دو کشور نیست و نیازی به روادید ندارند.

🔹از آنجا که سیر تاریخ در برایند خود ناگزیر به سمت توسعه آگاهی برای دست‏یابی به آزادی برای همه انسان‌هاست که به عالی‌ترین سطوح اخلاق دست یافته‌اند، لذا به نظر نگارنده بشریت گریزی ندارد که درباره این مرزهای قراردادی که آزادی سفر را تحدید می‌کنند، بازاندیشی و چاره‌جویی کند.


#گردشگری
#آزادی
#آزادی_حرکت
#آزادی_سفر
#روادید


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝رستم قاسمی: ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی آغاز شده است.
وزیر راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس: قانون جهش تولید مسکن در زمینه تامین منابع ابهام دارد.
(@mypersia24 )


👤#سینا_ناصری

🔸وزیر راه و شهرسازی، با بیان آغاز ساخت ۱۰ درصد از سقف هدفگذاری مسکن دولت سیزدهم و ابراز امیدواری در تحویل عددی برابر با کل واحدهای بزرگترین پروژه مسکن کشور ( مسکن مهر )، هیچ اشاره‌ای به شواهد مکان ساخت این واحدهای نداشت.

🔸طرحی که هدف آن عبور از رکورد مسکن مهر است، متقاضیان را در ابهامی بزرگ از مکان ساخت، کیفیت و خدمات پایه سکونت قرار داده است.



#مسکن_1400
#نهضت_ملی_مسکن


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#محله

🔴نگهبان محله؛ یک طرح محله محور


👤#مرتضی_همتی


چه ارزیابی از طرح نگهبان محله می‌توان ارائه داد؟

💬ماه گذشته با اعلام محسن منصوری استاندار تهران، مقرر شد که طرح «نگهبان محله» به طور آزمایشی در مناطقی از تهران به اجرا درآید تا در صورت توفیق استمرار و گسترش یابد.
از سویی نهادهای رسمی -استانداری، نیروی انتظامی و...- از نقش موثر احتمالی چنین نهادی در افزایش امنیت محله‌‌های تهران در پیش‌گیری و وقوع جرایم سخن به میان می‌ آورند.

🔸این نوشتار با تاکید بر وجه اجتماعی -یا به بیان بهتر وجه شهری- این طرح به ارزیابی آثار احتمالی آن بر زندگی ساکنین در محله معاصر می‌پردازد.

🔸چنانکه پیش‌‌تر آورده شده بود، مهم‌‌ترین موانع پیش‌‌روی محله معاصر مشارکت ساکنین است. این طرح با دخالت ساکنین در مبحث امنیت -یه عنوان یکی از بنیادی‌‌ترین نقش‌های محله- می‌تواند به موجب «مشروعیت بخشی» به مقیاس محله گردد.

🔸تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که اگرچه به لحاظ حقوقی و مشروعیت قانونی برای تصمیم‌گیری و نظارت محلی پیش‌بینی شده است، اما در عمل محله‌ها به دلیل ابهام در نحوه تعامل با نهادهای بالادستی همواره فاقد عاملیت لازم در فرایند مطالبه‌گری و مشارکت عمومی بوده است.

🔸شرط لازم در موفقیت و تداوم این طرح آن است که این نهاد بسیار ضروری است که بر بستر اولویت رضایت ساکنین عمل نماید و وجود آن منوط به تصمیم ساکنین محله باشد.
چنانکه پیش‌تر آورده شده بود، یکی از چالش‌های محله معاصر فهم قلمرو برای ساکنین است.

🔸از آنجا که به دلیل تحول نظام شهری در بسیاری از موارد قلمروی ادراکی توسط مرزی فیزیکی تحدید نشده است، مرز قلمرو توسط ساکنین به صورت نسبی خوانش می‌‌شود و موجب ابهام مالکیت عمومی فضا می گردد.

🔸تفاوت قلمروی ادراکی ساکنین با آن چیزی است که نهاد بالادستی به صورت قراردادی به عنوان قلمروی محله روی نقشه معین نموده است. این موضوع باید توسط تصمیم‌گیرندگان شهری به عنوان فرصتی تلقی گردد که مرز قراردادی محله‌ها را بر حدود مرز ادراکی ساکنین منطبق سازند و بستر تدقیق و تصحیح تعامل شان با محله را شکل دهند.

🔹ضروری است که این طرح مطابق ماده 24 قانون مدنی از موانع فیزیکی که دسترسی‌پذیری را برای عموم جامعه مختل می‌کند -مشابه آنچه در مناطق اعیان‌نشین برای منع دسترسی عمومی رخ می‌دهد- پرهیز نماید.
در چنین صورتی طرح مذکور نه تنها نگهبان «ساکنین» محله بلکه نگهبان «مفهوم» محله نیز خواهد بود و می‌توان آن را طرحی در راستای رویکرد «محله محوری» برشمرد.


#نگهبان_محله
#محله_معاصر
#مشارکت_محلی
#قلمروی_محله


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
مرکز فرانسوی-ایرانی
از شما دعوت می‌کند برای شرکت در وبینار دوره‌ای گفتگو



🔸سه هزاره سنت در باغ‌های تفریحی هنر ایرانی

گفتگوی ژان کلود وازن با مهمان این هفته وبینار:
محمد آتشین‌بار


📆 زمان برگزاری وبینار:
چهارشنبه 29 دی ساعت 18 تا 19 به وقت پاریس؛
20:30 تا 21:30 به وقت ایران.


وبینار از طریق ویدئو کنفرانس خواهد بود.

حضور در وبینار از طریق لینک زیر:

Lien Zoom :
https://us06web.zoom.us/j/83270501038

Meeting ID: 832 7050 1038
#شهر
#شهر_هوشمند

🔴صیانت از حقوق شهروندان در شهر هوشمند


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


💬با شروع قرن 21؛ تلفیق کارکردهای دیجیتال و ICT، با نگرش‌های پیچیده حکمروایانه اداره جوامع محلی، ایده «شهرهای هوشمند» را به طور قابل‌توجهی تغییر داده‌است.

🔸برآوردها نشان می‌دهد که ظرفیت بازار جهانی شهرهای‌هوشمند، از حدود 550 میلیارد دلار در 2016 به 57/2 تریلیون دلار تا 2025 افزایش خواهد یافت. که بیانگر تبدیل شهرهای‌هوشمند به جایگاهی برای سرمایه‌گذاری، و حضور جدید بازیگران بخش خصوصی، در مناسباتی است که پیشتر توسط نهادهای دولت محلی اداره می‌شدند.

🔸در حالی‌‌که شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی حوزه فناوری اطلاعات، با تاکید بر انگاره‌ و انگاره‌سازی‌ها، به مصادره چشم‌اندازها، و تضمین بازارهای آتی خود می‌پردازند؛ بسیاری از اندیشمندان شهری فعالیت‌های خود را به تعریف شاخص‌ها؛ و یا به بازنگری در ساختار مفهومی شهر، ناشی از تغییر در ترتیبات سازمانی و نهادی، و تصمیم‌سازی بر پایه «کلان‌داده‌ها» محدود کرده‌اند.

🔸در این راستا لازم به یادآوری است که شهرهای هوشمند تولید شده از، و تولید کننده میان‌کنش‌های اجتماعی و ابتکارات تکنولوژیکی در فضای شهرها هستند. و در حال حاضر در کشور ایران عموما رگولاتورهای تلفن‌همراه که صلاحیت آنها در حوزه خدمات دیجیتال، تلفن همراه و پهنای باند است، عملا به عنوان سیاست‌گذاران شهرهای هوشمند عمل می‌کنند!!! موضوعی که می‌توان آن را پاشنه آشیل مناسبات بلند مدت در روابط بین دنیای اجتماعی و فنی شهر به حساب آورد.

🔸از این‌رو از آنجاییکه فناوری نقشی کلیدی در ایجاد محصولات جدید، توزیع، و فرآیند‌های حکمروایی دارد؛ لازم است تا برای تحقق این نوع توسعه «مطلوب»، سازوکارهای «اجتماعی» صیانت از حقوق شهروندان در دستور کار قرار گیرد. تا از به حاشیه رفتن مفاهیم اساسی نظیر رفاه، امنیت و مشارکت شهروندی، در برابر جذابیت‌های گذرا و سطحی برای مخاطب اجتناب شود.

🔹در نهایت باید انتظار داشت که «شهر هوشمند»، علی‌رغم تبلیغات و تصویرسازی‌هایی که با هدف تضمین بازار انحصاری برای شرکت‌های خاص حوزه فناوری اطلاعات، انجام می‌شود؛ و عموما شهرهای هوشمند را در خدمت وقایع، رخدادها و سناریوها ‌معرفی ‌می‌کند، تا واقعیت‌های مکان و مردم؛ بتواند سهم مهمی در خط مشی‌گذاری، انتخاب اهداف، و حتی پوشش اهداف عملیاتی داشته باشد؛ و به تعبیر دیگر به جای درگیر شدن در «حل مساله»، «بهبود امور» را با «یافتن مساله» دنبال نماید.


#شهر_هوشمند
#حکمروایی_خوب_شهری
#توسعه_فناورانه
#رگلاتوری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری

🔴بافت فرسوده یکی از معظلات منظر شهر


👤#غزال_مسافرزاده


💬امروزه توجه به بافت فرسوده یکی از مسائل مهم و اساسی در شهر است که ساماندهی و نوسازی بافت می‌تواند تاثیر قابل توجه در مطلوبیت منظر شهری داشته باشد.

اما چه شاخصه‌ای از مطلوبیت، می‌توان در محدوده بافت فرسوده ارائه کرد که بر مطلوبیت منظر شهر نیز تاثیرگذار باشد؟

🔸در میان عناصر شهر، به نظر می‌رسد که هسته مرکزی شهرها بیشتر دستخوش فرسودگی قرار می‌گیرند. اگر بافت مرکز شهر از رسیدگی مناسب در کالبد بنا در طول زمان بهرمند نباشد همین امر باعث پدید آمدن تفاوت آشکار در سیمای شهر و مطلوبیت محیط می‌شود.

🔸شهرستان اهواز مرکز استان خوزستان از کلان شهرهای ایران می‌باشد که با عدم توجه و رسیدگی به بافت فرسوده، علی‌الخصوص در مرکز شهر مواجه است.

🔹حال اگر مطلوبیت محیطی را در نوسازی کالبد بنا بدانیم که با در نظر گرفتن شاخص عملکرد همچنین شاخص‌های زیبایی از دیگر پارادایم‌های مطلوبیت محیطی در منظر شهری برای بافت فرسوده به شمار آیند.


#بافت_فرسوده
#مطلوبیت_محیطی
#کالبد_بنا
#بازار_کاوه_اهواز


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری


🔴آسفالت و سیمای شهری تهران


👤#رضا_کسروی


🔸تثبیت جایگاه ایران به عنوان تولیدکننده مهم نفت، ماده اصلی آسفالت یعنی قیر را به وفور در اختیار قرار داد و بدین ترتیب آن را بدل به یک مصالح مدرن سهل الوصول کرد که تا به امروز همواره نماد کارایی مدیریت شهری در ایران نزد بسیاری از مردم و مسئولان کشور بوده است.

❗️ظهور آسفالت به مثابه یک مصالح مدرن با منظر شهری ما چه کرد موضوعی است که باید از دریچه رویکرد منظر یعنی مسئله ادراک بدان پرداخت.

🔸عمومیت یافتن استفاده از آسفالت در خیابان ها و تعمیم آن حتی به پیاده روها و پارک ها را باید تلاشی برای رها کردن ساکنان شهر از حس لامسه به منظور تاکید هرچه بیشتر بر دریافت بصری از شهر دانست.

🔸یکنواختی، رنگ خنثی و گستره وسیع استفاده از آن، راه انتقال بخش مهمی از اطلاعاتی را که می توانست از طریق پا وارد دستگاهی ادراکی انسان شود کور می کند.

🔹خاک تهران همچون شیب آن یا دید به ارتفاعات شمال آن و ... یکی از عناصر منظر تهران است و پوشاندن اغراق آمیز آن در زیر آسفالت یا چمن یا هر مصالح دیگری به معنی محروم کردن مخاطب منظر از ادراک دارایی ها منظرین¬اش است.


#سیمای_شهری
#تهران
#آسفالت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝مراسم گرامیداشت اهالی شهرک اکباتان برای مهندس رحمان گلزارشبستری در سالن باشگاه راه آهن، در نوع خود بی نظیر بود.
(مهمات)


👤#نظر_آنلاين

❗️بزرگداشت مردمی یک معمار اتفاق مهمی است.

🔸اگرچه اکباتان شهرک متوسطی است و بسیاری از مولفه‌های ساده یک محله اجتماعی را ندارد، اما از آنجا که هرچه بعد از آن ساخته شد از آن بدتر بود، برای بسیاری از مردم و حتی متخصصان الگو شناخته می‌شود.

🔸اینجا جای خالی دانشکده‌های معماری و شهر بخوبی پیداست. آنقدر که اسیر فرم هستند، فراموش کرده‌اند که کیفیت فقط محصول فرم نیست. از برنامه اجتماعی-اقتصادی فضا هم بر‌می‌آید. در حالی که این وجه فضا در دانشگاه مغفول است.

🔸حالا که نهضت ملی مسکن در جریان است، جا دارد تا تصمیم‌گیران دلایل رضایت ساکنان اکباتان را بشناسند تا در برنامه‌ریزی‌ها و طراحی‌معماری فرصت ساخت محلات امروزین را، آنچنانکه در مسکن مهر فراموش شد، از دست ندهند.


#شهرك_اكباتان
#شهر
#دانشكده_معماري


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#بحران_محیط_زیست

🔴فرونشست زمین تهدیدی مغفول برای سلامت فیزیکی، روانی و شهری مردم


👤#سروین_الهی


چگونه بی آبی و خشکسالی با افزایش فرونشست زمین، سلامت زمین و سلامت مردم را تهدید می کند؟

🔸با تشدید کم آبی نه تنها مردم طعم تشنگی را می‌چشند، بلکه زمین نیز تاب تحمل بی آبی را نداشته و از درون فرو می پاشد.

🔸غالبا نشست زمین و پیامدهای ناشی از آن در دشت ها و نواحی خالی از سکنه چندان مورد توجه مسئولین قرار نمی گیرد و زمانی که این پدیده به بافت های مسکونی و مناطق شهری نفوذ می کند، موضوع مورد توجه مسئولین و مدیران شهری واقع می گردد. غافل از اینکه نشست زمین تهدیدی بلندمدت و خطری بسیار جدی برای زندگی شهری و سلامت مردم می باشد.

🔸روزنامه گاردین در گزارشی شهرهای ایران را جز «سریع ترین مراکز شهری جهان در حال نشست»، با فرونشست سالیانه ۲۵ سانتی‌متر معرفی کرده است.

🔸مردم بومی که سالیان طولانی معاش و زندگی شان با زمین پیوند داشته است با فرونشست زمین، از دست دادن مادر زمینی و ریشه های خود را با زمین تجربه می کنند، این تجربه تلخ، همزمان با فشارهای اقتصادی، بیماری های فیزیکی، مشکلات اقلیمی و در هم پاشیده شدن قبیله های محلی به واسطه مهاجرت اجباری (که به اصطلاح اتمیزه شدن جامعه بومی نامیده می شود) سلامت روانی و بهزیستی اجتماعی مردم بومی را به طور جدی تهدید می نماید.

🔹با توجه به رابطه تنگاتنگ و دو جانبه میان سلامت زمین و سلامت انسانها، به نظر می رسد که همزمان با یافتن راهکارهایی برای مدیریت فرونشست زمین و تقویت سلامت زمین، پرداختن به سلامت مردم و سلامت شهری نیز باید مورد توجه مدیران شهری قرار گیرد.

#فرونشست_زمین
#سلامت_زمین
#سلامت_مردم
#سلامت_اجتماعی
#سلامت_شهری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝علی بابایی کارنامی نماینده ساری:
وزارتخانه‌ها ساحل ساری تا تنکابن را غیرقانونی با واسطه‌ها و افراد ذی‌نفوذ تصرف کرده‌اند.
(اقتصاد و مسكن)


👤#نظر_آنلاين

🔸ساحل، از عناصر ویژه منظرسرزمین است که هرنوع بهره‌برداری از دریا، اعم از اقتصادی یا ادراکی، وابسته به آزادی عمل در آن است.

🔸نمی‌شود دریا را جزء انفال دانست و غیرقابل تصرف، اما ضروری بهره‌وری آن، که ساحل باشد، را قابل تصرف.

📌این تناقض است. انفال و متعلقاتش را باید یکپارچه ديد. شایسته است فقهای متمایل به حقوق اجتماعی در این زمینه اظهارنظر کنند.

#منظر_سرزمين
#دريا
#ساحل


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#منظر
#منظر_شهری

🔴تیشه به ریشه منظر تاریخی اهواز...


👤#امین_مقصودی


🔸انتشار تصویری از قطع یک درخت کنار تنومند و کهن سال در بافت تاریخی شهر اهواز، در طی روزهای گذشته موجی از عصبانیت و نارضایتی را در میان شهروندان اهوازی پدید آورد.

🔸این موضوع در کنار اقدام چند ماه پیش شهرداری اهواز در صدور مجوز تخریب خانه پدری احمد محمود نویسنده شهیر خوزستانی در بافت تاریخی شهر اهواز، به بهانه ساخت بنایی نوساز، این سوال را به وجود می آورد که اساسا چرا این اقدامات تخریبی در حال رخ دادن در منظر تاریخی اهواز است و چرا این گونه تیشه به ریشه هویتی این شهر زده می شود؟

📌نکته قابل توجه در ارتباط با این بافت تاریخی، این واقعیت است که علی رغم ارزش های کالبدی و معنایی فراوان در این هسته شهری، سازمان میراث فرهنگی اهواز و متعاقبا وزارت میراث فرهنگی، تاکنون هیچ اقدامی در جهت شناخت و تدقیق حدود این بافت تاریخی انجام نداده است.

🔸به عبارت دیگر، اساسا در شهر اهواز ما با پدیده ای به عنوان بافت تاریخی مواجه نیستیم؛ چرا که فی الواقع توسط مسئولان امر، تاکنون ضرورتی در جهت تعیین حدود این بافت و همچنین ویژگی های ارزشمند کالبدی و معنایی آن که مسلما نقش پر رنگی را در ایجاد هویت شهری ایفا می کنند، احساس نشده است.

🔸عدم توجه به بافت تاریخی شهر اهواز، و انجام اقدامات تخریبی در بستر آن می تواند در ارتباط با این واقعیت باشد که مفهومی تحت عنوان منظر تاریخی شهر در بین متخصصان شهری در سطح شهر اهواز، موضوعی کمتر شناخته شده است.

🔹به سخنی دیگر با بررسی سوابق تحصیلی بسیاری از مدیران و متخصصان شهری در سطح دستگاه شهرداری، می توان بیان نمود که اساسا در تمامی سطوح شهرداری اهواز، هیچ کارشناس و یا مدیری با مدرک مرتبط با دانش منظر در حال حاضر، مشغول به کار نمی باشد. همین وضعیت سبب شده است که در بسیاری از تصمیمات و اقدامت نظیر مجوزهای صادر شده در بافت تاریخی، به جنبه های منظرین بافت تاریخی و آسیب های ناشی از تخریب آن ها توجهی صورت نگیرد.


#منظر_تاریخی
#اهواز


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#منظر_اکولوژیک

🔴منظر غیر طبیعی درختان شهر تهران


👤#فرزانه_آزادی


دلیل گره های زیاد و شکل و فرم غیر طبیعی درختان تهران چیست؟

🔸درختان در قسمت‌های مختلف شهر کاشته می‌شوند، با صرف هزینه های گزاف کود دهی شده و رشد می کنند، بعد از مرحله رشد و رسیدن به دوره تکامل این درختان هرس شده و برای ایجاد منظر مورد نیاز تغییر شکل پیدا می‌کنند.

🔸متاسفانه این چرخه نادرست (انتخاب درختان بدون توجه به منظر آتی، کاشت در مکان نامناسب، کوددهی بیش از حد نیاز و نهایتا هرس نا مناسب) تا جایی ادامه پیدا کرده است که امروزه شاهد وجود درختانی پر از گره ناشی از هرس های متوالی و شکل و حجم هایی به دور از شکل طبیعی درختان در جای جای شهر می باشیم.

🔹لازم به ذکر است که هرس های زیاد و نادرست درختان نه تنها باعث تغییر شکل و فرم طبیعی آن ها شده گاهی باعث از بین رفتن برخی از درختان کهنسال می گردد همچنین آشیانه برخی پرندگان را نیز از بین می برد. گواه این امر کاهش تعداد بسیار زیاد پرندگان در شهر می باشد.

#منظر_شهری
#هرس_درختان
#منظر_درختان


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/22 21:32:08
Back to Top
HTML Embed Code: