Telegram Web Link
▫️بیم و امید بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید

▫️دنیای‌اقتصاد/دکتر طهمورث غلامی،کارشناس مسائل آمریکا

#بخش_اول

کنوانسیون ملی حزب جمهوری‌خواه در نشست اخیر خود، دونالد ترامپ را به‌عنوان کاندیدای نهایی حزب جمهوری‌خواه معرفی کرد؛ این در حالی است که پیش از این نشست، ترامپ در ۲۳تیرماه هدف یک حمله ناموفق قرار گرفت. نوع واکنش ترامپ به تیراندازی که متاثر از هوش هیجانی بالای او بود، سبب افزایش محبوبیتش شد. در شرایطی که اردوگاه جمهوری‌خواه پشت ترامپ ایستاده است، در اردوگاه حزب دموکرات درباره توانایی جو بایدن برای شکست ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ماه نوامبر تردید جدی وجود داشت.

با این حال با توجه به کناره‌‌‌گیری بایدن و جایگزین‌شدن کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور، تضمینی وجود ندارد که هریس بتواند ترامپ را شکست دهد. تا پیش از انصراف بایدن طبق نظرسنجی‌‌‌های داخل آمریکا، شانس هریس در مقایسه با بایدن برای شکست ترامپ کمتر بود. هرچند تا ماه نوامبر ممکن است تحولات جدیدی رخ دهد و نتایج انتخابات را به سود یکی و به ضرر دیگری تحت‌تاثیر قرار دهد، اما در شرایط فعلی به نظر می‌رسد که ترامپ سکان‌‌‌دار بعدی کاخ‌سفید است. با فرض پیروزی ترامپ در انتخابات ماه نوامبر، سوال اساسی این است که ریاست‌جمهوری ترامپ چه تبعات و پیامدهایی برای منافع و امنیت ملی ایران در پی دارد؟ در این باره، نگارنده قائل به دو روی متفاوت ترامپ است که حاکم شدن هر روی آن، تابع تصمیماتی است که در تهران گرفته می‌شود.
‌‌‌
▪️بازگشت سیاست فشار حداکثری؛ بیم‌‌‌ها و نگرانی‌ها

دونالد ترامپ برای جامعه و دولت ایران ناشناخته نیست. او کسی است که در ایام کمپین‌‌‌های انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶، به‌شدت به برجام حمله کرد و وعده داد که آن را اصلاح خواهد کرد. ترامپ بیش از یک‌سال پایبند برجام ماند، اما وقتی پاسخی دریافت نکرد، در اردیبهشت ۱۳۹۷ از برجام خارج شد. او ۶ماه به واردکنندگان نفت از ایران فرصت داد که واردات خود از ایران را متوقف کنند. این‌چنین نیز شد و صادرات نفت ایران از ۲میلیون و ۵۰۰‌هزار بشکه به کمتر از ۱۰۰‌هزار بشکه در روز رسید. او سیاست خود را در قبال ایران، سیاست فشار حداکثری نامید. طبق این سیاست، تمام ابعاد اقتصادی کشور تحت تحریم‌‌‌های متعدد آمریکا قرار گرفت.دیگر کشورها مانند اروپا، چین و روسیه به دلیل ترس از تحریم‌‌‌های آمریکا، از سیاست ترامپ پیروی کردند. دولت ترامپ به همین بسنده نکرد. او یک‌سال بعد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست سازمان‌های تروریستی خارجی قرار داد و بر این مبنا تحریم‌‌‌های مضاعفی علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کرد. دولت ترامپ تحت‌تاثیر افراد تندرویی همچون مایک پمپئو و جان بولتون، از تحریم فراتر رفت و در دی‌ماه ۱۳۹۸ سردار سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران را ترور کرد؛ به گونه‌‌‌ای که دو کشور در معرض منازعه ناخواسته قرار گرفتند.

ترامپ برای توقف سیاست فشار حداکثری، ۱۲شرط تعیین کرده بود که پذیرش بسیاری از آنها عملا برای ایران امکان‌‌‌پذیر نبود. به این ترتیب، باب مذاکره با دولت آمریکا نیز بسته بود. سیاست فشار حداکثری تاثیرات تلخی برای جامعه ایران در پی داشت. افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش ریال بر اثر بازگشت تحریم‌‌‌ها، تعطیلی بسیاری از صنایع و کارخانه‌‌‌ها، ایجاد محدودیت‌های سنگین بر واردات و صادرات برخی اقلام، افزایش شدید قیمت‌ها، کمبود دارو به‌ویژه در ایام کرونا و... از جمله تاثیرات تلخی بود که جامعه ایرانی آن را تجربه کرد. آنچه گفته شد، تصویری است که دولت و جامعه ایران از ترامپ از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا ابتدای سال ۲۰۲۱ به یاد دارد. این تصویر می‌‌‌تواند دوباره برای ایران تکرار شود؛ با این تفاوت که در صورت تکرار این روی ترامپ، باید نقش معاون جدید ترامپ را نیز در نظر گرفت.

دونالد ترامپ برای دور دوم، سناتور جی‌دی ونس را به عنوان معاون خود انتخاب کرده است. ونس، مواضع رادیکالی در قبال ایران دارد. انتقادات ونس از ایران بر دو محور فعالیت هسته‌‌‌ای و اقدامات منطقه‌‌‌ای ایران متمرکز است. ونس به‌‌‌طور صریح توافق هسته‌‌‌ای ایران (برجام) را مورد انتقاد قرار داده و آن را یک شکست می‌‌‌داند و بر این باور است که هسته‌‌‌ای شدن ایران باید با پاسخ نظامی آمریکا مواجه شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️بیم و امید بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید

▫️دنیای‌اقتصاد/دکتر طهمورث غلامی،کارشناس مسائل آمریکا

#بخش_دوم

وی معتقد است که این توافق به نفع آمریکا و متحدانش نیست، نباید تحریم‌‌‌ها علیه ایران را کاهش داد و توافق هسته‌‌‌ای، به‌‌‌جای جلوگیری از تهدیدهای ایران، این کشور را تقویت می‌کند. او تاکید دارد که دیپلماسی به‌‌‌تنهایی برای خلع سلاح ایران کافی نیست و نیاز به تهدید نظامی به عنوان عامل بازدارنده دارد. این دیدگاه در راستای مواضع محافظه‌‌‌کاران آمریکایی است که توافق هسته‌‌‌ای را ناکافی و ناکارآمد می‌‌‌دانند.در عرصه منطقه‌‌‌ای، ونس حامی برقراری «ثبات از طریق نمایش قدرت» است.

وی در این زمینه حامی سیاست ترامپ است، بر این مبنا که «نیروی نظامی آمریکا را به کار نمی‌‌‌گیریم، مگر اینکه واقعا مجبور شویم و در این صورت مشت می‌‌‌زنیم و مشت سختی خواهیم زد». وی در سخنان خود، ترور سردار سلیمانی را نمونه‌‌‌ای از این اقدامات جدی عنوان می‌کند. ونس معتقد است که آمریکا باید آماده استفاده از اقدامات نظامی محدود و هدفمند مانند حملات موشکی باشد، اما با جنگ تمام‌‌‌عیار علیه ایران، در واکنش به حملات گروه‌‌‌های مقاومت علیه آمریکا، مخالف است.

آنچه شرح آن رفت، یک روی واقعی ترامپ است که به فکر و دیدگاه ونس نیز آراسته شده و جامعه و دولت ایران آن را کاملا تجربه کرده است. تکرار آن تجربه می‌‌‌تواند به نتایجی تلخ به‌ویژه برای دولت چهاردهم منجر شود که با وعده تغییر و رفع تحریم‌‌‌ها به قدرت رسیده است. به این خاطر باید از تکرار این روی خشن دولت ترامپ نگران بود.

▪️تعامل با ترامپ؛ امیدها و خوش‌بینی‌‌‌ها

نگارنده در ایام کمپین‌‌‌های انتخاباتی سال ۲۰۱۶، از هیلاری کلینتون به‌عنوان یک دشمن دانا و پیش‌بینی‌پذیر یاد کرده و در مقایسه با ترامپ، او را برای ایران مناسب‌‌‌تر و بهتر ‌‌‌می‌دانست. اما در شرایط فعلی باور دارم که اگر تصمیم سیاسی تهران، گفت‌وگو و تعامل با دولت احتمالی ترامپ باشد، پیروزی حزب جمهوری‌خواه به رهبری ترامپ برای ایران بهتر از پیروزی حزب دموکرات است. در صورت انتخاب گزینه تعامل و مذاکره توسط تهران، می‌‌‌توان روی دیگری از ترامپ را تجربه کرد که برای ایران منبع امید و تحول باشد. دلایل این ادعا عبارتند از:

اول اینکه برخلاف چهار سال نخست، ترامپ در چهار سال دوم احتمالی دولت خود فردی پخته‌‌‌تر و کارکشته‌‌‌تر است. ترامپ در کمین انتخاباتی امسال خود برخلاف سال ۲۰۱۶، هیچ وعده تند و رادیکالی علیه ایران نداده است. ترامپ به‌خوبی می‌‌‌داند که سیاست فشار حداکثری او نه‌تنها ایران را پای میز مذاکره نیاورد، بلکه در دی‌ماه ۱۳۹۸ دو کشور را در آستانه برخورد نظامی قرار داد؛ چیزی که ترامپ مایل به آن نیست. به این خاطر آن‌گونه که خود ترامپ گفته، او عاشق تحریم نیست و آماده گفت‌وگو و توافق با ایران است.

دوم اینکه در صورت توافق ایران با آمریکا، ترامپ از ظرفیت بیشتری برخوردار است که مخالفت کنگره را مهار کند. نمایندگان حزب جمهوری‌خواه در کنگره همواره حامی اعمال فشار علیه ایران بوده‌‌‌اند و ابتکار عمل بسیاری از قوانین تحریمی علیه ایران، از جانب آنها بوده است. آنها با توافقی که اوباما با ایران امضا کرده بود، به‌شدت مخالف بودند. اگر توافق احتمالی با ایران توسط یک رئیس‌جمهور جمهوری‌خواه باشد، مخالفت کنگره آمریکا با ایران فروکش می‌کند و کم‌اثر خواهد شد.

سوم اینکه دولت دموکرات نشان داده که به توافق‌‌‌های بین‌المللی پایبند است و این جمهوری‌خواهان هستند که چنین پایبندی‌ای، به‌ویژه در قبال توافق‌‌‌هایی که خود در آن نقشی نداشته باشند، ندارند. بنابراین باید تلاش کرد با دولت جمهوری‌خواه به توافق رسید.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️بیم و امید بازگشت ترامپ به کاخ‌سفید

▫️دنیای‌اقتصاد/دکتر طهمورث غلامی،کارشناس مسائل آمریکا

#بخش_پایانی

چهارم اینکه دیگر در اطراف ترامپ چهره‌‌‌های تندرو مانند جان بولتون و مایک پمپئو حضور ندارند. این دو، نقش بسیار مهمی در تشویق ترامپ به خروج از برجام، وضع پیش‌‌‌‌‌‌شرط‌‌‌های ۱۲گانه، جلوگیری از مذاکره ترامپ با ایران و ترور سردار سلیمانی داشتند.

پنجم اینکه ترامپ دیگر با ضدیت اسرائیل علیه ایران همراهی نمی‌‌‌کند. ترامپ در کمپین‌‌‌های انتخاباتی خود در ۲۰۱۶ به‌صراحت اعلام می‌‌‌کرد که چون نتانیاهو برجام را دوست ندارد، از آن خارج می‌شود. نخست‌وزیر اسرائیل نیز بعدا اذعان کرد که او نقش مهمی در تشویق ترامپ برای خروج از توافق هسته‌‌‌ای داشته است. برخلاف کمپین ۲۰۱۶، در کمپین ۲۰۲۴ ترامپ، موضوع اسرائیل چندان جایگاهی ندارد و ترامپ به‌صراحت اعلام کرده که علاقه‌‌‌ای به نتانیاهو ندارد. بنابراین دیگر سیاست‌‌‌های ضد ایرانی اسرائیل تاثیر تعیین‌‌‌کننده‌‌‌ای بر مواضع ترامپ نخواهد داشت.

ششم اینکه در شرایط فعلی بزرگ‌ترین مانع عادی‌سازی روابط ایران و غرب، ادعای حمایت ایران از جنگ روسیه است. این موضوع به‌خوبی در نشست هفته گذشته ناتو در واشنگتن مشهود بود. نمی‌‌‌توان انتظار داشت با وجود تداوم جنگ روسیه علیه اوکراین، برجام دوباره احیا شود؛ چون نه روسیه اجازه می‌دهد و نه اروپا و آمریکا استقبال می‌کنند. مزیت رئیس‌‌‌جمهور شدن ترامپ این است که احتمال پایان یافتن جنگ روسیه بیش از رئیس‌جمهور شدن بایدن است.

هفتم اینکه دولت‌‌‌هایی مانند امارات متحده عربی و عربستان نیز با وعده جبران صادرات نفت ایران در بازار جهانی، نقش مهمی در خروج آمریکا از برجام داشتند. این دو کشور هم‌اکنون به‌خوبی درک کرده‌‌‌اند که خروج از برجام، ضربه‌‌‌ای به برنامه هسته‌‌‌ای ایران نزد. در حال حاضر آنها روابط مناسبی با ایران دارند و بسیار بعید است که از تنش دوباره با ایران استقبال کنند.

مجموع دلایل یادشده نشان می‌دهد که می‌‌‌توان با ترامپ بهتر توافق کرد. این تهران است که باید تصمیم بگیرد که ترامپ ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ یا ترامپ جدید و متفاوت را تجربه کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/الجزیره/

▫️پاسخ محور مقاومت به اقدام تنش زای اسرائیل چگونه خواهد بود؟

▫️انتخاب

#بخش_اول

"مت ناشد" در الجزیره نوشت: ایران و گروه های مسلح تحت حمایتش در منطقه در تدارک پاسخ به اقدام هفته گذشته اسرائیل در ترور رهبر شاخه سیاسی حماس، اسماعیل هنیه در تهران و فرمانده ارشد حزب الله لبنان، فواد شکر در بیروت هستند.
 
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: به گفته تحلیلگران، ایران و متحدانش به دنبال برقراری مجدد بازدارندگی در برابر اسرائیل بدون تحریک یک جنگ منطقه ای تمام عیار اند. تحلیلگران همچنین هشدار می دهند که فضا برای ارتکاب یک اشتباه محاسباتی بسیار محدود است.

"حمیدرضا عزیزی" کارشناس مسائل ایران و تحلیلگر اندیشکده شورای خاورمیانه در مسائل جهانی در دوحه قطر گفت: «یکی از استدلال های مطرح در نزد مقامات ایرانی در حال حاضر این است که آنها به پاسخی قاطع نیاز دارند تا آمادگی خود را برای ورود به جنگ نشان دهند و از این طریق تنش را کاهش دهند.»
 
وی افزود: «رهبران ایران فکر می کنند که اگر این کار را نکنند، اسرائیل در این نقطه متوقف نخواهد شد و پس از مدتی ممکن است مقام های ایرانی علنا از سوی اسرائیل در داخل کشور هدف قرار بگیرند.»

چند ساعت پس از ترور هنیه، اسرائیل مسئولیت شلیک یک موشک به ساختمانی مسکونی در منطقه ضاحیه بیروت را بر عهده گرفت که بر اثر این حمله فواد شکر، یکی از فرماندهان ارشد حزب الله لبنان کشته شد. دبیرکل حزب الله لبنان گفته که پاسخ به حمله بیروت موضوعی "اجتناب ناپذیر" است.
 
"نیکولاس بلانفورد"، کارشناس مسائل حزب الله در اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک در این باره گفت، حزب الله نمی خواهد تنش فعلی منجر به یک جنگ بزرگ شود. وی افزود: «این می تواند یک عملیات شوکه کننده به رهبری ایران باشد و سپس با حملات سایر گروه های نیابتی تداوم یابد... من فکر می کنم آنها به سراغ یک هدف نظامی مهم خواهند رفت.»

▪️جنگ روایت ها
 
تحقیق اخیر انجام شده توسط نیویورک تایمز ادعا می کند که هنیه با استفاده از بمبی که از سوی عوامل نفوذی اسرائیل حدود دو ماه قبل در ساختمان محل اقامت وی کار گذاشته شده بود کشته شده است.
 
"نگار مرتضوی"، کارشناس مسائل ایران و تحلیلگر ارشد مرکز سیاست های بین المللی معتقد است که متحدان اسرائیل ممکن است این روایت را ترویج کنند که این اقدام یک ترور مخفیانه از جنس اقداماتی بوده که اسرائیل در گذشته نیز علیه مقام های ایرانی مسئول برنامه هسته ای این کشور مرتکب شده است.مرتضوی در ادامه گفت: «هر دو طرف می خواهند روایت خود را ترویج کنند... ایرانی ها می خواهند این ترور را حمله ای به حاکمیت خود توصیف کنند و اسرائیل می خواهد بگوید که این تنها بخشی از جنگ در سایه بین دو کشور بوده است.»
 
به علاوه، مرتضوی معتقد است اسرائیل در تلاش است تا ایران را تحریک به انجام یک حمله بزرگ کند و آمریکا را تحریک به مداخله مستقیم به نفع اسرائیل نماید؛ هرچند که آمریکا این سیگنال را ارسال کرده که خواهان کشیده شدن پایش به یک جنگ منطقه ای نیست.بر اساس گزارش اخیر نیویورک تایمز، مقام های آمریکایی مدعی شده اند که اسرائیل با حمله به سفارت ایران در سوریه دچار "اشتباه محاسباتی" شده و آنها انتظار نداشتند ایران چنین پاسخ قوی ای به این حمله بدهد.مرتضوی در توضیح اینکه چرا پس از حمله موشکی و پهپادی ایران در واکنش به حمله ماه آوریل اسرائیل، تل آویو بار دیگر اقدام به افزایش تنش کرده است گفت: «ایالات متحده (در ماه آوریل) اساسا برای اسرائیل روشن ساخت که برای دفاع از این کشور آماده است اما در حمله (به ایران) با آنها همراهی نخواهد نمود.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
 /الجزیره/

▫️پاسخ محور مقاومت به اقدام تنش زای اسرائیل چگونه خواهد بود؟

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

عزیزی در ادامه گفت، ایران حمله به سفارت خود را یک "اشتباه محاسباتی اسرائیل" می دید اما ترور هنیه را یک اقدام تحریک آمیز مستقیم تلقی می کند. وی افزود: «بر اساس تحلیل من، ممکن است ایران این بار هشدار قبلی ای به آمریکا و متحدانش در منطقه (درباره حمله بعدی خود به اسرائیل) ندهد... ایران فکر می کند که شکل حمله قبلی نتوانسته موجب بازداشتن اسرائیل از حمله مجدد شود.».برخی تحلیلگران هشدار می دهند که یک حمله قابل توجه توسط محور مقاومت ریسک به بار آمدن تلفاتی در میان نظامیان و شهروندان اسرائیلی را به دنبال خواهد داشت و احتمال بروز یک جنگ منطقه ای بزرگ را افزایش خواهد داد.

"مهند حقه علی"، کارشناس مسائل لبنان و تحلیلگر ارشد مرکز خاورمیانه بنیاد کارنگی در بیروت خاطر نشان کرد که حزب الله اعلام کرده که ترور شکر را تلافی خواهد کرد و احتمال دارد در عملیات مشترک با ایران مشارکت نماید. وی افزود: «قطعا وقتی حزب الله می خواهد فراتر از اقداماتی که در ده ماه گذشته انجام داده پاسخ دهد، این اقدام حاشیه های گسترده تری خواهد داشت زیرا اگر حزب الله تصمیم به حمله به عمق خاک اسرائیل بگیرد این اقدام ریسک به بار آمدن تلفات را افزایش می دهد.»

حقه علی همچنین معتقد است که پاسخ نامتناسب اسرائیل به حملات قبلی حزب الله سبب شده تا منطقه در آستانه جنگ قرار بگیرد.برای مثال در 8 اکتبر حزب الله راکت هایی را به سمت مواضع اسرائیل در مزارع شبعا که سرزمین های لبنانی تحت اشغال اسرائیل است شلیک کرد. به گفته حقه علی، اسرائیل این حمله را با شلیک موشک به عمق خاک لبنان تلافی کرد و موجب شکل گیری چرخه فعلی افزایش خشونت در منطقه شد.
 
عزیزی اذعان کرد در حال حاضر دامنه احتمالی درگیری بسیار بالاتر است. وی افزود، از زمان ترور هنیه، ایران دارد علنا از هماهنگی با متحدان منطقه ای اش برای اقدام تلافی جویانه صحبت می کند و این امکان عدم پذیرش مسئولیت حملات در صورت کشته شدن نظامیان یا شهروندان اسرائیلی توسط حزب الله یا دیگر اعضای محور مقاومت را از بین می برد.حقه علی گفت: «این منجر به پاسخی قوی تر از سوی اسرائیل خواهد شد و سپس اقدامات متقابل بیشتری را به دنبال خواهد داشت و منجر به بروز جنگ خواهد شد.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️پیام تبادل زندانیان میان روسیه و آمریکا/ چگونگی بهره‌برداری داخلی و خارجی ترکیه از میانجی‌گری میان مسکو و غرب

▫️ایلنا

"قاسم مؤمنی"، کارشناس مسائل روسیه در تشریح دلایل و ابعاد تبادل زندانیان میان روسیه و آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: به صورت کلی باید توجه داشت که تبادل زندانیان امری مرسوم میان تمام کشورها به حساب می‌آید و همین حالا که جنگ در اوکراین برپا است و هر دو طرف در حال هدف قرار دادن یکدیگر هستند، کی‌یف و مسکو زندانیان خود را با یکدیگر تبادل می‌کنند اما آنچه مهم خواهد بود ماهیت تبادل اخیر میان روسیه و غرب و دلایل آن است. باید متوجه بود که روسیه از یک سو به شدت تحت فشار تحریمی آمریکا و اروپا قرار دارد و این اقدام آن را می‌توان به عنوان چراغ سبز به ایالات متحده و اروپا قلمداد کرد. مسکو به نوعی این پیام را به غرب اعم از ایالات متحده و اتحادیه اروپا مخابره می‌کند که مایل است با وجود تمام مشکلات، روابط دو طرف عادی شود.

وی ادامه داد: روسیه با این اقدام به نوعی می‌گوید که میل دارد توافق‌های دیگر هم در این راستا با غرب به امضا برسد و اجرایی شود تا در نهایت شاهد کاهش تنش میان مسکو با اتحادیه اروپا و ایالات متحده باشیم. از نظر آمریکایی‌ها ما شاهد یک شکاف اجتماعی و سیاسی در داخل ایالات متحده هستیم و این در حالیست که دولت بایدن در فضای کنونی زیر فشار مضاعف قرار دارد. این در حالیست که کامالا هریس هم به عنوان نامزد حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر نیاز به یک دستاورد دارد تا افکار عمومی را به نوعی به نفع خود هدایت کند و بتواند بر حمله‌های تبلیغاتی و سیاسی غرب فائق آید. دلیل مهم دیگر در مورد تبادل اخیر زندانیان این است که شاید این موضوع باعث شود که دولت بایدن در وقت باقیمانده برای حل و فصل مسأله اوکراین با روس‌ها وارد گفت‌وگو شود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: بر همین اساس احتمال دارد بایدن و کامالا هریس بخواهند که پرونده جنگ اوکراین را تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری به یک نقطه مشخص برسانند و از آن به نفع خود بهره‌برداری داخلی و انتخاباتی کنند و نگذارند این موضوع به ابزاری تبلیغاتی برای ترامپ و تیم وی تبدیل شود.کامالا هریس در این بین به دنبال آن است که بتواند برای خود در انتخابات و حزب دموکرات یک امتیاز مثبت را در عرصه سیاست خارجی ثبت کند به همین دلیل است که می‌گوییم شاید او و رئیس‌جمهوری ایالات متحده به دنبال سر و سامان دادن به پرونده اوکراین در واپسین ماه‌های دولت خود باشند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که ترکیه در این میان و در خصوص تبادل زندانیان میان روسیه و غرب به عنوان یک میانجی پرقدرت ظاهر شد. اینکه چرا آنکارا در این برهه زمانی به عنوان میانجی انتخاب شد ریشه در همکاری آن با روسیه و آمریکا دارد. توجه داشته باشید که ترکیه عضو مؤثر ناتو به حساب می‌آید و به هر ترتیب یک وجهه مهم در غرب و شرق دارد و اردوغان هم در این راستا به دنبال کسب منافع خود و بالا بردن اعتبار و جایگاهش در داخل و خارج از ترکیه است. آنکارا از این مسأله بدون شک برای تبلیغات در داخل و به نفع حزب عدالت و توسعه استفاده می‌کند و از جهت دیگر، سعی خواهد کرد تا از این اهرم برای عضویت در اتحادیه اروپا هم به نفع خود بهره ببرد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
✅️ پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و توافق برجام، ایران اکنون در موقعیت اتخاذ سومین تصمیم استراتژیک خود قرار دارد

سید حسین موسویان

بخش اول


خلاصه مطالب سخنرانی:
دولت چهاردهم در مورد سیاست متوازن با جهان شرق و جهان غرب، با فرصتها و تهدیدات مختلفی مواجه خواهد بود.
چشم انداز تهدیدات:
• دولت آقای پزشکیان همچون دولتهای قبلی، برای بهبود و توسعه روابط با کشورهای همسایه و منطقه، جهان اسلام و جهان سوم و قدرتهای بلوک شرق بویژه چین و روسیه و هند تلاش خواهد کرد و موفقیتهایی نیز خواهد داشت.
• اما همچون گذشته، تحریمهای یک جانبه آمریکا یکی از مهمترین موانع دولت چهاردهم برای برقراری یک روابط اقتصادی گسترده، سالم و شفاف با آسیا، قدرتهای بلوک شرق، منطقه و جهان سوم باقی خواهد ماند.
• در 45 سال بعد از انقلاب، تنش ها و خصومتهای بین آمریکا و ایران، مهمترین معضل سیاست خارجی ایران بوده و دولت چهاردهم هم با این معضل مواجه خواهد بود.
• شرایط منطقه بویژه بعد از ترور اسماعیل هنیه در تهران، بگونه ای است که میتوان پیش بینی کرد که دو چالش "آمریکا و اسرائیل" و خطر بروز یک جنگ منطقه ای در اوائل کار دولت چهاردهم؛ جدی تر از همه سالها و دولتهای گذشته ایران وآمریکا در چهل ساله گذشته است.
• ترور سردار سلیمانی فرمانده ارشد نظامی توسط ترامپ در خاک عراق بود که با حمله موشکی ایران به پایگاه نظامی آمریکا در عراق، تهران و واشینگتن توانستند از احتمال درگیری نظامی وسیع جلوگیری کنند. منتهی نکته مهم این بود که آمریکای ترامپ و ایران بهیچ وجه مایل به ادامه درگیری نظامی نبودند.
• اما ترور اسماعیل هنیه در تهران صورت گرفت که به سه دلیل متفاوت است:
اول: نقض حاکمیت ملی ایران است.
دوم: یک شرمندگی و شکست مهم برای دستگاههای امنیتی ایران بوجود آورده که نتوانستند از جان میهمان خود، یکی از مهمترین رهبران مقاومت در جهان اسلام، حفاظت کنند.
• عامل ترور اسرائیل است که اساسا این ترور را به قصد کشاندن ایران و آمریکا به یک جنگ منطقه ای انجام داده است.
ایران اعلام کرده که قطعا پاسخ خواهد داد. اما چه بخواهیم یا نخواهیم، نوع پاسخ ایران، نحوه مداخله آمریکا را مشخص خواهد کرد.
ایران و آمریکا هیچکدام خواهان جنگ نیستند اما برای نتانیاهو موضوع "مرگ و حیات سیاسی" است.
نتانیاهو ضمن موفقیت در نابودی غزه و کشتن حدود 40 هزار نفر، آواره کردن دومیلیون نفر و ترور بسیاری از رهبران کلیدی حماس و جهاد اسلامی؛ اما نتوانسته جنگ غزه را تمام کند و اسراء را آزاد کند.
او با بیشترین مخالفتهای داخلی و جهانی مواجه شده بطوریکه در آمریکا و جهان غرب هم دهها میلیون نفر علیه او تظاهرات کرده و وضعیت اسرائیل افکار عمومی جهان را از "قربانی هولوکاست" به " بانی یک هولوکاست جدید" تغییر داده است. ضمن اینکه با پرونده های سنگین قضایی در داخل اسرائیل مواجه است. لذا نتانیاهو تنها راه نجات خود را یک جنگ منطقه ای میداند چون آمریکا و جهان غرب را بدون قید وشرط به استخدام حمایت از اسرائیل در خواهد آورد.
سه تصمیم استراتژیک در تاریخ نظام جمهوری اسلامی
از دیدگاه من مهمترین تصمیات استراتژیک نظام جمهوری اسلامی بعد از انقلاب در سه مقطع و از این قرارند:
اول: پذیرش قطعنامه 598 و رهایی دو کشور ایران و عراق از ادامه یک جنگ خانمانسوز.
دوم: توافق برجام و رهایی ایران از فصل هفت منشور سازمان ملل بعنوان یک کشور تهدید کننده صلح و امنیت جهانی و رهایی از 6 قطعنامه اجماعی شورای امنیت سازمان ملل.
سوم: اکنون که موقع سومین تصمیم استراتژیک ایران است.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
✅️ پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و توافق برجام، ایران اکنون در موقعیت اتخاذ سومین تصمیم استراتژیک خود قرار دارد

سید حسین موسویان

بخش دوم

تهران با یکی از پیچیده ترین شرایط مواجه است زیرا باید با توجه به هشت فاکتور کلیدی ذیل تصمیم بگیرد:
1- موضوع ترور هنیه، یک موضوع جهان اسلامی است که نه تنها ایران و فلسطین بلکه کل جهان اسلام این ترور را محکوم و خواهان مجازات عامل آن هستند. لذا ایران در پاسخ خود باید در تصمیم خود به "بعد جهان اسلامی بودن" داشته باشد.
2- پاسخ به اندازه کافی قاطع و بزرگ و محکم باشد تا پاسخی مناسب برای ترور اسماعیل هنیه و ترورهای تعداد زیاد دیگری از فرمانده هان نظامی ایران و حزب الله و حماس باشد که طی سه ماه گذشته توسط اسرائیل ترور شده اند.
3- قدرت بازدارندگی پاسخ بحدی بالا باشد که اسرائیل را از ادامه این نوع ترورها منصرف کند و اجازه تضعیف حاکمیت ملی ایران را ندهد.

4- در عین حال اقدام بگونه ای نباشد که به تامین هدف اصلی نتانیاهو یعنی تقابل نظامی آمریکا و ایران ختم شود.
5- اقدام ایران نباید موجب جنگ نظامی فراگیر منطقه ای شود. جنگی که یک طرف آن ناتو و اسرائیل و طرف دیگر آن ایران و جبهه مقاومت در کشورهای لبنان و عراق و یمن خواهند بود. در چنین سناریویی روسیه و چین و کشورهای عرب متحد آمریکا هم وارد این ماجرا نخواهند شد، هردوطرف جنگ خسارت خواهند کرد و منطقه نیز دچار بی ثباتی بیشتر خواهد شد.
6- اقدام ایران نباید موجب فلج شدن دولت رئیس جمهور جدید آقای پزشکیان شود. قرار است آقای پزشکیان ظرف روزهای آینده کابینه خود را به مجلس معرفی کند. بدیهی است که یک جنگ مانع موفقیت یک کابینه جدیدی خواهد شد که مهمترین ماموریت و اولویتش بهبود وضعیت اقتصادی ایران و روابط خارجی است.
با پیروزی پزشکیان، تا حدی امید برای بهبود وضع اقتصادی مردم، بهیود روابط خارجی ایران زنده شده و طبیعتا قصد نتانیاهو از ترور هنیه در تهران، این بود که این شانس را بطور کلی از بین ببرد.
7- اقدام ایران نباید به گونه ای باشد که تاثیر منفی بر معادلات انتخاباتی دو سه ماه آینده آمریکا بگذارد. بر کسی پوشیده نیست که نتانیاهو روابط خاص و ویژه با ترامپ دارد و بهمین دلیل هم توانست ترامپ را برای خروج از برجام و تعیین سپاه پاسداران بعنوان یک سازمان تروریستی و تعیین بیت المقدس بعنوان پایتخت اسرائیل همراه کند.
بر کسی هم پوشیده نیست که در مورد برجام، شدید ترین اصطکاک بین اوباما و نتانیاهو رخ داد و حتی حدود 100 عضو دمکرات کنگره، سخنرانی اخیر نتانیاهو در کنگره را تحریم کردند. یکی از اهداف نتانیاهو در ترور هنیه در تهران، این است که با ایجاد یک بحران جدید در خاورمیانه، معادلات انتخاباتی آمریکا را به نفع ترامپ تغییر دهد. لذا اقدام ایران نباید بر معادلات سیاسی داخلی آمریکا تاثیر منفی داشته باشد.
8- و بالاخره اقدام ایران نباید موجب تغییر شرایط منفی افکار عمومی جهان علیه اسرائیل، انزوای بین المللی فعلی اسرائیل بویژه رای دیوان بین المللی دادگستری شود چون این دیوان در رای خود اقدامات اسرائیل در غزه را در راستای جنایت و نسل کشی قلمداد کرده و از اسرائیل خواسته که سرزمینهای اشغالی فلسطین را تخلیه کند، کشتار مردم بیگناه فلسطین را متوقف کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
✅️ پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و توافق برجام، ایران اکنون در موقعیت اتخاذ سومین تصمیم استراتژیک خود قرار دارد

سید حسین موسویان

بخش پایانی

چشم انداز فرصتها:
در عین حال چشم انداز مثبتی نیز میتواند تصور شود در صورتیکه ایران سه محور ذیل را بطور موازی و همزمان در دستور کار سیاست خارجی داشته باشد:
1. توسعه روابط با کشورهای منطقه،
2. توسعه روابط با قدرتهای بلوک شرق، آسیا و کشورهای جهان سوم،
3. ختم خصومت با آمریکا و غرب.
پنج فاکتور کلیدی برای تحقق چشم انداز مثبت سیاست خارجی دولت چهاردهم از این قرار است:
1- ایران در اولین قدم عضویت در اف.ای.تی.اف را بپذیرد تا یکی از موانع مهم گشایشهای روابط اقتصادی با دنیا را مرتفع کند و بتواند از ظرفیتهای عضویت در اتحادیه های اقتصادی همچون در سازمان شانگهای و گروه بریکس در توسعه روابط با بلوک شرق، منطقه، قاره آسیا و جهان سوم استفاده کند. پذیرش اف. ای.تی.اف ربطی به تحریمهای آمریکا ندارد و عدم پذیرش آن به معنی "خود تحریمی ایران" است.
2- دوم اینکه اگر واشینگتن و تهران با درک وضعیت خطرناک فعلی، تمایل به مدیریت بحران و رفع خصومتهای چهل ساله داشته باشند. در ایران چند ماهی طول خواهد کشید تا دولت چهاردهم مستقر شود. وضعیت در آمریکا هم بگو نه است که انتخابات جدید آمریکا در آبان ماه و دولت جدید هم تا اواخر امسال مستقر خواهد شد.
لذا در 9 ماه آینده، باید روی دو موضوع تمرکز شود:
• یکی مهار روند تشدید بحران در منطقه و مهار روند تشدید خصومتهای بین آمریکا و ایران است و
• دیگری تلاش منطقه ای و بین المللی ایران برای آتش بس در غزه و اجرای رای دیوان بین المللی دادگستری برای نجات فلسطینی هاست.
بعد از استقرار دولتهای جدید در تهران و واشینگتن، دو پایتخت به قصد "مدیریت بحران درروابط دو کشور"، براساس پنج اصل ذیل گفتگوهای مستقیم را آغاز کنند:
اول: احیاء برجام.
دوم: مدیریت و حل و فصل اختلافات و بحرانهای منطقه از طریق:
• الف: لازم نیست ایران و آمریکا در مورد همه بحرانهای منطقه گفتگو و توافق کنند. بلکه گفتگو و همکاری در مورد حل بحرانهای منطقه باید بین خود کشورهای منطقه صورت گیرد با حمایت شورای امنیت سازمان ملل. در این راستا ایجاد مجمع گفتگوهای هشت کشور حوزه خلیج فارس اولین قدم باشد.
• ب: اما تقابلات منطقه ای دوجانبه باید بین دو کشور گفتگو و تلاش گردد که تقابلات دو جانبه آمریکا و ایران در منطقه، یا خاتمه یابد و یا به حداقل برسد.

دوطرف در موضوعاتی که دو کشور منافع مشترک دارند، همکاری کنند. این اقدام، مسیر تشنج زدایی را تسهیل خواهد کرد.
سوم: تسهیل روابط مردمی همچون روابط علمی، توریستی، ورزشی و فرهنگی.
چهارم: همکاریهای اقتصادی ایران وآمریکا در چهارچوب توافقات برجام آغاز شود. بالاخره بعد از برجام توافق شد که آمریکا 100 هواپیمای بوئینگ به ایران بفروشد و صادرات صنایع دستی و خاویار و فرش ایران به آمریکا آزاد شود.
پنجم: آتش بس بین ایران و اسرائیل هم ضروری است.



برگزار کننده: دپارتمان مطالعات ایران انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🔴 آیا نشانه‌ای از اجماع برای تغییر رفتار سیاست خارجی وجود دارد؟!
▪️ماه عسل دولت‌ها در ایران بیشتر از دو سال نیست

🔷رحمان قهرمانپور در مصاحبه با ایرانِ فردا
@iranfardamag

🔻ایران فردا ـ روح الله سوری: بررسی تاثیر انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری و برگزیده شدن مسعود پزشکیان به ریاست دولت چهاردهم بر سیاست داخلی و روابط خارجی ایران موضوع مصاحبه ای است که ایران فردا با رحمان قهرمانپور انجام داده است. قهرمانپور در این مصاحبه بر این باور است که تغییر در سیاست خارجی ایران کار آسانی نیست و در حال حاضر چنین اجماعی میان گروه های مختلف در ارتباط با لزوم ایجاد برخی تغییرات در جهت گیری های کلی سیاست خارجی ج.ا.ا همچون سیاست‌های منطقه‌ای و یا روابط با اروپا وجود ندارد. قهرمانپور در مورد رقابت های سیاسی داخلی نیز اشاره می‌کند که رقابت گروه های مخالف داخلی با دولت مستقر نیز در این دوره نیز ادامه خواهد داشت هرچند که ممکن است در دوسال ابتدایی دولت که ایشان دوران ماه عسل دولت ها می خواند شاهد نوعی همراهی و همدلی این گروه های مخالف با دولت پزشکیان باشیم. در رابطه با روابط ایران با اروپا، آقای قهرمانپور معتقد است که تاثیر جنگ اوکراین بر روابط ایران با اروپا به مراتب عمیق تر از بحران دادگاه میکونوس است چرا که از نگاه اروپایی ها ایران در جنگی که معماری امنیتی اروپای بعد از جنگ جهانی دوم را برهم زده از روسیه حمایت کرده است. 🔺

متن کامل این مصاحبه را در ادامه می خوانید:

1️⃣ با پایان گرفتن چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، آقای مسعود پزشکیان حداقل برای یک دوره چهار ساله سکان ریاست جمهوری در ایران را به دست گرفت. یکی از موضوعات مهم از نگاه رای دهندگان در این انتخابات موضوع سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بویژه بحث چگونگی تعامل با اروپا و آمریکا بر سر مساله هسته ای ایران بود. به هر حال این بخش از سیاست خارجی به نظر می رسد که از نگاه مردم ارتباط بسیار ملموس تری با وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد و به همین خاطر نیز می توان گفت از جمله مهمترین دوقطبی ایجاد شده در این انتخابات بین نامزدهای انتخاباتی و هواداران ایشان همین موضوع سیاست خارجی بود. به عنوان اولین سوال بفرمایید که آیا تایید صلاحیت پزشکیان را می توان نشانه ای از عزم تصمیم گیرندگان برای ایجاد برخی تغییرات در سیاست خارجی در نظر گرفت و آیا با انتخاب اقای پزشکیان باید منتظر تحول عمده ای در سیاست خارجی باشیم؟

🔸درباره اینکه تایید صلاحیت آقای پزشکیان چه قدر به تصمیم نظام برای ایجاد تغییر در سیاست خارجی برمی گردد با قاطعیت نمی‌توان جواب داد چون فرآیند تایید صلاحیت در شورای نگهبان خیلی فرایند شفاف و مشخصی نیست چرا که می دانیم همین آقای پزشکیان پیش از این در انتخابات مجلس رد صلاحیت شده بود. نکته دوم اینکه حتی با فرض اینکه چنین نیتی وجود داشته باشد و تایید صلاحیت آقای پزشکیان به این خواسته حاکمیت ربط داشته باشد واقعیت امر این است که تغییر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران آن اندازه که در نگاه اول به نظر می رسد کار آسانی نیست حداقل اینکه کلیت سیاست خارجی را نمی شود در حد مطلوب تغییر داد شاید مثلا بشود در حوزه هسته ای تغییراتی انجام داد ولی تغییر سیاست ایران در زمینه محور مقاومت، رابطه با اسرائیل، رابطه با اروپا و یا نوع رابطه با همسایگان به دلیل اینکه مسایلی در هم تنیده و پیچیده هستند نیازمند اجماع نظر خیلی قدرتمندی در سیاست داخلی ایران است که به نظر می رسد هنوز چنین اجماعی وجود ندارد.

🔹آنچه شاهدیم این است و در دوره های قبل هم دیدیم این است که وقتی رییس جمهوری سرکار می آید معمولا دو سال اول سال های طلایی و ماه عسل سیاسی اوست و می تواند تغییراتی را انجام دهد. در همین دو سال اول بود که آقای روحانی برجام را به نتیجه رساند. اما نکته این است که حداقل تا الان ندیدیم که این ماه عسل بیشتر از دوسال ادامه یابد و معمولا هم وقتی رییس جمهور کار را در دست می گیرد اختلافات سیاسی و سیاستگذاری او با دیگران مشخص می شود و رقابت های سیاسی داخلی تشدید می‌شود. بنابراین فعلا من در افق نشانه‌ای از تغییر رفتار جمهوری اسلامی ایران برای تغییر کل سیاست خارجی نمی بینم......


🔻متن کامل:

https://cutt.ly/Aexih01V

#ایران_فردا
#روح‌الله_سوری
#رحمان_قهرمانپور
#رفتار_سیاست_خارجی_ایران



http://www.tg-me.com/iranfardamag

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
⭕️ یک ترور در تهران و چندین هدف در نظام سیاسی بین المللی

علی اصغر بصیری جم

❗️بخش اول

♦️ #ترور اسماعیل #هنیه رهبر سیاسی حماس در تهران، پس از ضیافت تحلیف رئیس جمهور جدید #ایران از ابعاد مختلف منشاء اثرات بسیاری در نظام سیاسی بین المللی است، این در حالی است که تا امروز و با گذشت یک هفته از این اقدام، هنوز پاسخی از طرف ایران داده نشده و فضای #غرب_آسیا بسیار پر تنش است و هر لحظه احتمال بروز #جنگ و درگیری میان ایران و #اسراییل وجود دارد.
تاکنون نظام تصمیم سازی ایران بسیار معقولانه و در جهت بهره مندی از ابزارها و راه حل های دیپلماتیک، اجماع سازی و فشار افکار عمومی و کشورها در محکومیت این اقدام و تاکیید بر حق متقابل ایران به پاسخ دهی، فعالیت نموده و افکار جهانی را برای هر اقدامی آماده نموده است، ایران با رویکرد صلح طلبانه و پرهیز از جنگ در قامت یک کشور مقتدر بر حقوق خود طبق اصول #حقوق_بین‌الملل تاکیید نموده است.

🔻۱. ترور و انتخابات آمریکا

🔹️ملاقات کوتاه نتانیاهو با #بایدن و #ترامپ درست چند روز قبل از ترور و حاشیه های بسیاری که در این دو دیدار وجود داشت و توجه جامعه بین المللی را به خود جلب کرد و همچنین مواضع #هریس به عنوان نماینده دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری #آمریکا، نسبت به جنگ #غزه و ادامه آن، از جمله عواملی بود تا سران #اسراییل را متقاعد نماید که روی کار آمدن رئیس جمهور دموکرات به نفع آنها نیست، لذا در راستای تامین منافع خود و جلوگیری از پیروزی احتمالی هریس در انتخابات و حمایت از ترامپ تصمیم به این ترور گرفته شد.
🔹️درگیری و وارد شدن دولت بایدن در هرگونه ماجراجویی اسرائیل، برخلاف شعارهای دموکرات ها مبنی بر توقف جنگ، بازگرداندن سربازان به خانه و کاهش بودجه نظامی ارتش برای جنگ خواهد بود که این عوامل در پیروزی هریس نتایج مستقیمی خواهند داشت.

🔻۲. ترور و اتحادیه اروپا

🔹️ترور هنیه وضعیت کشورهای اروپایی را نیز با چالش های فراوان روبرو نموده است. اروپا بر خلاف چهره #حقوق_بشری خود در افکار جهانی، در این شرایط نه میتواند این ترور را محکوم کند و نه به جهت حمایت از #اسراییل میتواند آن را تایید نماید. از طرف دیگر همانگونه که در بند قبل به آن اشاره شد اگر این اقدام منجر به روی کار آمدن ترامپ در آمریکا شود، مواضع وی مبنی بر قطع کمک های مالی و نظامی به #اوکراین موضع #اروپا را در مقابله با روسیه بسیار تضعیف خواهد نمود که این امر خوشایند اروپا نیست.

🔻 ۳. ترور و روسیه

🔸️شاید بتوان روسیه را بزرگترین برنده این ترور دانست، حتی منتفع تر از اسرائیل.

🔹️اولا همانگونه که گفته شد، روی کار آمدن ترامپ جمهوری خواه با مواضعی که نسبت به جنگ اوکراین اعلام نموده است و همچنین سابقه همکاری وی با شخص پوتین، در نظر روسیه بسیار بهتر از هر رئیس جمهور دموکراتی است که در آمریکا به قدرت برسد.
🔹️دوما این ترور، موضع اروپا را در خصوص جنگ اوکراین تضعیف نموده و اروپا را در حمایت از اوکراین دچار تردید نموده است که در کوتاه مدت بسیار به نفع روسیه است.
🔹️سوما، از روز ترور تا روز حاضر موضوع جنگ اوکراین از تیتر خبرهای جهانی به کنار رفته و تمامی افکار جهانی در حال پایش اتفاقات غرب آسیا با محوریت ایران و اسرائیل می باشد و بدین نحو دست روسیه برای انجام هر اقدامی به دور از نظارت ناظران و خبرنگاران باز است و از طرفی فشار افکار عمومی جهانی از آن برداشته شده است.
🔹️چهارما این ترور ایران را به دامان روسیه برگرداند، چرا که با صحبت ها و مواضع رئیس جمهور جدید ایران در خصوص رفع اختلافات و کاهش تنش با غرب و سیاست های اعلام شده در خصوص روابط خارجی، همواره احتمال برقراری رابطه ایران با غرب و اروپا میرفت که این برای روسیه که به چشم حیاط خلوت خود به ایران می نگرد قابل پذیرش نبوده و نیست و همانگونه که در روزهای اخیر شاهد هستیم سطح روابط امنیتی دو کشور ایران و روسیه در هفته جاری بسیار ارتقا یافته و روسیه به جهت حمایت از این (هر چند در شعار) حضور پررنگی در ایران دارد.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
⭕️ یک ترور در تهران و چندین هدف در نظام سیاسی بین المللی


علی اصغر بصیری جم

❗️ بخش دوم

🔻۴. ترور و دولت نتانیاهو

🔹️اصولا ادامه حیات دولت نتانیاهو و ماندن او در قدرت با ادامه جنگ در #غزه و حتی گسترش آن پیوند خورده است و اینک نتانیاهو با شعار حفظ اسراییل و دفاع از کشور و مستمسک قرار دادن این شعارها بر ان است تا با گسترش درگیری ها و ترورها در سوریه، عراق، لبنان و اینک ایران قدرت خود را به هر بهایی حفظ نماید.

🔸️یا صلح برای همه یا آتش در غرب آسیا !

🔹️از طرف دیگر این اقدام مانعی جدی در راه گسترش روابط ایران با غرب و کاهش تنش ها و احیای #برجام یا دستیابی به چیزی شبیه آن است که ایران را به سوی هسته ای شدن به پیش ببرد.

🔻۵. ترور و دولت پزشکیان

🔹️ترور هنیه در ایران آن هم در ساعاتی پس از انجام مراسم تحلیف رییس جمهور #پزشکیان و بیان جهت گیری های سیاست خارجی دولت از سوی او، موید این مطلب است که هم روسیه و هم اسراییل از نزدیک شدن ایران و #غرب و رفع اختلافات و کاهش تنش ها بیمناک هستند و انزوای جهانی ایران برای آنها سودمندتر است. همانطور که اسراییل از اتمی شدن ایران در هراس است و بارها اعلام نموده که در صورت دستیابی ایران به انرژی #هسته‌ای نیروگاه های ایران را هدف حمله نظامی قرار میدهد، روسیه نیز از ارتقا سطح روابط ایران با غرب و سرمایگذاری شرکت ها و دول غربی در میادین نفت و گاز ایران و نفوذ آنها در حیاط خلوت خود بیمناک است و نزدیکی غرب از دو جبهه اوکراین و ایران برای روسیه غیرقابل پذیرش است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
#اقتصاد_بین_الملل

▫️ویدیو/ اقتصاد راکد آمریکا، دامن بازارهای آسیا را هم گرفت

▫️ایسنا

ترس از رکود اقتصادی ایالات متحده بازارهای جهانی را فراگرفته و باعث سقوط بازار سهام در سراسر آسیا، اروپا و آمریکای شمالی شده است. این شرایط پس از آن شروع شد که «فدرال رزرو ایالات متحده» پس از نشست ۳۱ جولای (۱۰ مرداد) اشاره کرد که نرخ‌های بهره به زودی کاهش می‌یابند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️انگلیس نگاه رادیکال در قبال مهاجران را عامل منفی برای جایگاهش می‌داند/ نتیجه شورش در لندن همانند سایر نقاط اروپا نیست

▫️ایلنا

"سیدجلال سادتیان"، دیپلمات پیشین ایران در انگلیس با اشاره به ریشه‌های اعتراضات گسترده اخیر در لندن و سایر شهرهای انگلیس در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: واقعیت این است که مسأله راست ‌افراطی و مخالفت‌های آنها با مهاجران و بحث اسلام‌ستیزی در اروپا به شدت در حال گسترش است؛ به گونه‌ای که در هلند و آلمان به وضوح شاهد این مسأله بودیم و در فرانسه و حالا هم در بریتانیا این مسأله به نوبه خود ادامه دارد ولی بحث اینجاست که در لندن این موضوع از قبل وجود داشته است. باید توجه داشت که جریان‌هایی در بریتانیا از قدیم حضور داشتند که به مهاجران انتقادهای تندی را وارد می‌کردند و حتی در چندین مورد دیده شد که به خانه‌های آنها حمله شده اما اتفاقات اخیر در لندن و مابقی شهرهای این کشور ریشه در انتقاد راست‌افراطی نسبت به یک پرونده قتل دارد.

وی ادامه داد: حدود یک هفته پیش نوجوانی در این کشور که اصالتاً خانواده آن اهل رواندا بودند، اقدام به کشتن چندین خردسال با چاقو در یک کلاس درس کرد و سپس مشخص شد که او بریتانیایی‌الاصل است اما موج‌سواری راستگراها باعث شد که اوضاع به یک آشوب ملی تبدیل شود. در این بین باید توجه شود که لایحه استرداد مهاجران به رواندا در دولت محافظه‌کاران تحت رهبری ریشی سوناک در پارلمان عوام تصویب شد ولی کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر جدید انگلیس از اجرای این لایحه خودداری کرد و حالا هم او با یک چالش جدی در این خصوص روبه‌رو است؛ چراکه بسیاری از کسانی که طی روزهای گذشته به خیابان‌ها آمدند و با پلیس درگیر شدند، اساساً نمی‌خواهند که روند اخراج و انتقال مهاجران به خارج از بریتانیا متوقف شود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: معتقدم که شورش راست افراطی در بریتانیا نتیجه‌ای مانند فرانسه نخواهد داشت و این مسأله به حیث یک بهانه سیاسی و اجتماعی چندان نمی‌تواند ادامه پیدا کند. تفکر دولت بریتانیا این است که از تمام سلایق و طیف‌ها باید در این کشور حضور داشته باشند و از منظر فرهنگی هیچ ممانعتی در این مسیر انجام نمی‌شود. به همین دلیل است که نخست‌وزیر تازه‌کار این کشور، اقدامات راست‌افراطی را نوعی اوباشگری خطاب کرده و به دنبال آن است تا علاوه بر فضای حقیقی، در فضای مجازی هم با این چنین تحرکات افراط‌گونه مقابله شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که لندن هنوز و با وجود اجرای برگزیت برای خود یک جایگاه مشخص را در نظر می‌گیرد و چندان به دنبال آن نیست که مهاجران را با تنش و به صورت رادیکال از خاک خود بیرون کند؛ چراکه برای بریتانیا حفظ وجهه سیاسی و جایگاه بین‌المللی بسیار مهم خواهد بود. بریتانیا دیگر مانند قبل قدرتمند نیست اما حاضر به آن نخواهد بود که اوضاع و جایگاه خود را تغییر دهد یا از برخی ارزش‌ها عدول کند. به همین دلیل ملاحظاتی در این میان برای لندن به خصوص در مورد مهاجران وجود دارد و نمی‌خواهند اوضاع را در شرایط کنونی تشدید کنند. لذا با فکر و بینش در نهایت ممکن است کسانی که خارج از قانون وارد انگلیس شده‌اند را از این کشور اخراج کنند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️آشنایی با یحیی السنوار رهبر جدید حماس؛ مغز متفکر فلسطینی‌ها کیست؟

▫️خبرآنلاین/رسول سلیمی

در حالی یحیی سنوار به رهبری جدید حماس انتخاب شد که مرجعیت رهبری سیاسی و نظامی این گروه در یک فرد تجمیع و مرکز تصمیم سازی این گروه به غزه بازگشت.حماس روز سه شنبه اعلام کرد که یحیی سنوار، یکی از فرماندهان حملات ۷ اکتبر به اسرائیل است را به عنوان رهبری شاخه سیاسی این گروه انتخاب کرده است. این گروه در بیانیه ای تاکید کرد: «انتخاب برادر یحیی سنوار از قلب نوار غزه محاصره شده که در خط مقدم با مبارزان مقاومت و بین فرزندان مردمش در زیر آوار و محاصره و کشتار و گرسنگی حضور دارد، بار دیگر تأکید می کند که اهدافی که دشمن با کشتن رهبران به دنبال آن است شکست خورده است.»

سنوار که تحت تعقیب ترین فرد از سوی اسرائیل است، جانشین اسماعیل هنیه می شود که هفته گذشته در تهران و از سوی اسرائیل ترور شد. سنوار که از سال ۲۰۱۷ رهبر حماس در غزه است، مدت هاست که برنامه ریز استراتژی نظامی حماس در آنجا محسوب می شود. اما حالا او همچنین جایگزین اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی پیشین این گروه و رابط کلیدی در مذاکرات آتش بس غیرمستقیم با اسرائیل خواهد شد.انتخاب او برای رهبری دفتر سیاسی این گروه در حالی صورت می گیرد که خاورمیانه برای ایران و محور مقاومت، از جمله حماس، حزب الله در لبنان و حوثی ها در یمن، آماده می شود تا در واکنش به ترور اسماعیل هنیه و فواد شکر، به اسرائیل حمله کنند.

سالهاست که رهبران شاخه سیاسی حماس معمولا در خارج از غزه یا کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل مستقر بوده اند و به توسعه ساختار قدرت حماس کمک کردند. از سال ۲۰۰۷ تا زمان آغاز جنگ در سال گذشته، حماس بر غزه حکومت می کرد و قدرت نظامیش در آنجا متمرکز شده است.ناظران سیاسی می گویند انتخاب یحیی سنوار برای جانشینی هنیه شکاف بین تصمیم سازی نظامی و سیاسی را پر می کند. چه آنکه بعید به نظر می رسد که او بتواند غزه را ترک کند، زیرا ارتش اسرائیل همچنان در تعقیب او بوده و ترور سنوار را دنبال می کند.

سنوار که در محله فقیرنشینی در شهر خان یونس در جنوب غزه متولد شد، در دهه ۱۹۸۰ به حماس پیوست. او در سال ۲۰۱۱ به همراه بیش از ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی دیگر در ازای یک سرباز اسرائیلی که در بازداشت حماس بود، آزاد شد. او در دهه ۱۹۸۰ به عنوان مشاور شیخ احمد یاسین، بنیانگذار حماس، به شهرت رسید.سنوار به ساخت شاخه نظامی حماس، گردان های قسام، کمک کرد و بعدا وظیفه رهبری یک دستگاه امنیت داخلی را بر عهده گرفت که المجد نام داشت و وظیفه آن حذف فلسطینی های مظنون به همکاری با اسرائیل بود.

تحلیلگران می گویند هنیه به عنوان چهره دیپلماتیک حماس در خارج از کشور فعالیت می کرد، در حالی که سنوار عملیات زمینی را کنترل می کرد و روابط نزدیکی با شاخه نظامی حماس داشت.فؤاد خفش، تحلیلگر سیاسی فلسطینی نزدیک به حماس، گفته که ارتقای سنوار به رهبری سیاسی، «تصمیمی نمادین است که نشان می دهد حماس با خط فکری سنوار است.»

اسامه حمدان، سخنگوی حماس نیز در مصاحبه ای با الجزیره گفت که سنوار به اتفاق آرا انتخاب شده و او «مورد قبول همه افراد جنبش است». او گفته که هنوز خیلی زود است که در مورد چگونگی تأثیر انتخاب او بر مذاکرات آتش بس بحث کنیم، اما تاکیدکرده که وضعیت مذاکرات تغییر چندانی نخواهد کرد. حمدان تاکید کرده: "مذاکرات توسط رهبری مدیریت می شد و سنوار همیشه حضور داشت. "

تحلیلگران معتقدند که جایگزینی او با سنوار که از زمان حمله هفتم اکتبر تا حد زیادی دیده نشده، نشانگر جایگاه مرکزی غزه در دیدگاه سیاسی این گروه است. سنوار به یک موقعیت با نفوذ در حماس رسیده است که رهبری در غزه را در دستور کار دارد. این تحلیلگران می گویند انتخاب سنوار به عنوان رهبر جنبش، باعث پویایی جنبش با محوریت غزه خواهد شد.این در حالی است که تحلیلگران غربی در مقایسه هنیه و سنوار می گویند یحیی سنوار بسیار انعطاف ناپذیرتر بوده و مذاکره با او بسیار دشوارتر خواهد بود. در چنین شرایطی این امکان بیش از هر زمانی تقویت خواهد شد که استمرار مبارزه در غزه جایگزین هر مذاکره ای برای تبادل اسرا یا پایان جنگ شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️مطهرنیا: هریس نسبت به ترامپ در قبال ایران محافظه‌کارتر است/ دموکرات‌ها با پنبه سر می‌بُرند

▫️خبرآنلاین /جواد مرشدی

در مسئله ایران بین هریس و ترامپ تفاوتی وجود ندارد و موضع گیری های هریس و ترامپ برای تحت فشار قرار دادن ایران همانگونه که در وجهه دو حزب جمهوری خواه و دموکرات بیان شد مورد توجه است و از این جهت تمایز پیدا می کند.

بحث رویکرد روسای جمهور آمریکا نسبت به ایران یکی از مسائل مهم در مناظرات انتخاباتی است و از جهاتی برای تهران نیز حائز اهمیت به شمار می رود. رویکرد ترامپ با سیاست فشار حداکثری در ۴ سال دوره ریاست جمهوری او برای ایران آشناست. از طرفی در این سه سال و اندی از دوره ریاست جمهوری بایدن نیز تهران و واشنگتن به شناخت خوبی از یکدیگر دست یافتند. اما پرسش اصلی اینجاست که آیا در صورت پیروزی هریس او همچنان سیاست دولت بایدن را در پیش خواهد گرفت و یا شاهد تغییرات دیگر خواهیم بود؟

"مهدی مطهرنیا" کارشناس روابط بین الملل در گفتگو با خبرآنلاین در این باره گفت: همانطور که انتظار می رفت پس از کناره گیری جو بایدن از رقابت های انتخاباتی معاون او یعنی کامالا هریس به طور رسمی به عنوان نامزد دموکرات ها برای انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در ماه نوامبر معرفی شد. در وضعیت کنونی هریس یک انتخاب جدید برای ایجاد فضای رقابتی در انتخابات به جای شکست است و برجسته ساختن او در این زمینه یک عملیات روانی برای بازسازی ضربه ای است که به دموکرات ها خورده است. ضربه ای که پس از عملکرد ضعیف بایدن در مناظره انتخاباتی با دونالد ترامپ به طور محسوسی به دموکرات ها وارد شد و زمینه های بروز اختلاف در اردوگاه دموکرات ها بین اوباما، کلینتون، سندرز و ... آشکار کرد.

وی افزود: از سوی  دیگر تلاش می شود نشان داده شود که کامالا هریس می تواند در برابر ترامپ در وضعیت فعلی برنده باشد، در حالی که واقعیت آن است که در وضعیت کنونی و با رویدادهایی که اکنون در آن قرار داریم ترامپ شانس بیشتری برای پیروزی دارد. هریس یک آسیایی تبار است که تلاش می کنند بواسطه آسیایی تبار بودن خود رأی رنگین پوستان و بویژه سیاه پوستان را جذب کند. البته تاکنون این معنی نتوانسته به اثبات برسد که او توانمندی و استعداد جمع کردن رای رنگین پوستان و بویژه سیاه پوستان را خواهد داشت یا نه.

مطهرنیا افزود: در مورد آینده مواضع رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران گفتنی است همانطور که ظریف به این نکته دقیق اشاره می کند که آمریکایی ها سر میز مذاکره می گویند آنچه که مال ماست، مال ماست در ارتباط با آنچه که مال شماست ما مذاکره میکنیم باید در نظر داشته باشیم که دموکرات ها سعی دارند در قبال ایران با قدرت نرم و اصطلاحا با پنبه گردن ایران را ببرند و در این راه حاضر هستند امتیازات دهن پر کنی را به دولت و حاکمیت ایران بدهند تا بتوانند امتیازات عظیم برای ایالات متحده آمریکا را بیشتر کسب کنند. در حالی که جمهوری خواهان بالعکس هستند و همان سهم ایران و بیشترین سهم از ایران را برای خود خواهانند. لذا تمایز میان این دو در برخورد با دولت پزشکیان درآینده متکی بر این تاکتیک و تکنیک عملیاتی و سختی مذاکره خواهد بود.

این استاد دانشگاه در پایان گفت: در مجموع اینکه هریس نسبت به ترامپ از مواضع محافظه کارانه تر و میانه روتری در قبال ایران برخوردار است، البته هریس هم مانند تمام روسای جمهور در عرصه سیاست خارجی تابع دستگاه بسیار پیچیده سیاست خارجی آمریکا است که در نهایت منافع مشترک آنها با جمهوری خواهان بر سر مسئله ایران است و در مسئله ایران تفاوتی وجود ندارد و موضع گیری های هریس و ترامپ برای تحت فشار قرار دادن ایران همانگونه که در وجهه دو حزب جمهوری خواه و دموکرات بیان شد مورد توجه است و از این جهت تمایز پیدا می کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
2024/09/29 23:27:34
Back to Top
HTML Embed Code: