Telegram Web Link
▪️فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت امام علی علیه السلام بر شما همراهان عزیز تسلیت باد.                

هیأت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل و شورای اجرایی کانال و گروه مطالعات روابط بین الملل

@iirjournal

@motaleeat_ravabt

@int_r_studies
▫️اسرائیل وارد خط قرمز شده است/ هدف نتانیاهو ورود ایران به درگیری مستقیم است

▫️ایلنا

"عبدالرضا فرجی‌راد" تحلیل‌گر سیاست خارجی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، در تحلیل حملات شب گذشته رژیم صهیونیستی به محل کنسولگری ایران در سوریه که منجر به شهادت نیروهای نظامی مستشاری ایران شد، گفت: اسرائیل مدتی است که به دلیل شکست‌های پی در پی انتقام گیری از فرماندهان فلسطینی، لبنانی و فرماندهان ایرانی را شروع کرده است. اسرائیل تقریبا چند ماهی است که این کار را انجام می دهد اما از دو هفته پیش به نظر می رسد که استراتژی خود را عوض کرده و وارد فاز خطرناکی شده و مقداری ریسک پذیری خود را بالا برده است. علت این است که در غزه دچار مشکل شده و بعد از حادثه ۷ اکتبر و حمله حماس به اسرائیل احساس می کند که امنیت و موجودیتش به خطر افتاده و نمی‌تواند بعد از این درگیری‌ها وضعیت را به حالت قبل برگرداند.
 
وی افزود: در حال حاضر در جنگ غزه با توجه به اینکه کشتار را ادامه می دهد، نتوانسته حماس را حذف کند و با فشار بین المللی مواجه شده و تحت فشار است تا یک آتش بس دائمی را بپذیرد. بنابراین در غزه به اهداف خود نرسیده است. اسرائیل معتقد است که غزه از لبنان تغذیه می شود و سراغ لبنان آمده تا بتواند به نحوی  امنیت خود را از طریق لبنان برقرار کند اسرائیل بارها اعلام کرده حزب الله باید به پشت رودخانه لیتانی بازگردد. چون یکصد هزار اسرائیلی شهرک‌ها را ترک کردند و می‌خواهد آنان را بازگرداند و وزیر جنگ اسرائیل هم بارها گفت که این کار را به زور انجام خواهند داد. بنابراین هدف اسرائیل این است که حزب الله را وارد درگیری بزرگ کند.این تحلیل‌گر سیاست خارجی تصریح کرد: اسرائیل از این درگیری چند موضوع را پیگیری می‌کند. یکی آنکه در حال حاضر شروع به زدن پشت جبهه حزب الله که فرماندهان ایرانی و حزب الله هستند، کرده است. بمباران مراکز نظامی در سوریه و لبنان، بمباران انبارهای تسلیحاتی از جمله این اقدامات است و تلاش می‌کند سوریه را به یک منطقه ناامن برای نیروهای ایرانی و حزب الله تبدیل کرده و ارتباط لجیستکی آن را قطع کند و در صورتی که حزب الله خواسته اسرائیل را برآورد نکرد و از مرزهای شمالی اسرائیل دور نشد، وارد درگیری شود تا بتواند به خیال خود با خللی که در ارتش لبنان ایجاد می کند، با حمایت و پشتیبانی غرب ضربات بعدی را وارد کند.

وی افزود: نکته بعدی آنکه نتانیاهو نیاز به ادامه این جنگ دارد. فشاری که از سوی جامعه بین الملل روی آنان وجود دارد این است که جنگ غزه باید متوقف شود. بالاخره نتانیاهو با دادن امتیازاتی از جمله آتش‌بس مقطعی تا حدودی این فشار را تحمل می‌کند اما اعتراضات شدید مردمی در دو الی سه روز گذشته علیه دولت او که خواستار برکناری دولت و برگزاری انتخابات شدند، باعث شده تا وارد فاز جدیدی شود که یک دستاوردی داشته باشد تا موضع خود را در داخل تقویت کند. لذا هدف این است که فاز جدیدی از جنگ را به تدریج آغاز کند و معتقدم در هفته‌های آینده به آن شدت خواهد بخشید. یعنی وارد خط قرمز شده و قدرت ریسک پذیری را بالا برده که این موضوع باعث شده مقرر دیپلماتیک ایران را مورد هدف قرار دهد.

فرجی راد در پاسخ به این سوال که پاسخ ایران به حملات اسرائیل چه خواهد بود، گفت: به نظر می‌رسد هدف ایران با توجه به گفته‌های مطرح شده این نیست که مستقیما وارد درگیری با اسرائیل شود چون این مساله به اهدافی که نتانیاهو دنبال می‌کند کمک می‌کند. لذا ایران ممکن است با حمایت گروه‌های مقاومت در منطقه بخواهد انتقام گیری کرده و اسرائیل را بیشتر تحت فشار قرار دهد. چون هدف اسرائیل این است که ایران را وارد درگیری مستقیم کند و غرب را به سمت خود بکشاند. البته غرب موضع بسیار منفی نسبت به دولت نتانیاهو دارد و با همراهی مردم اسرائیل می خواهد این دولت عوض شود و به همین دلیل من بعید می‌دانم ایران وارد درگیری مستقیم با اسرائیل شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️نیویورک تایمز: حمله به سفارت ایران در دمشق، نسخه اسرائیلی حمله آمریکا به سردار سلیمانی بود / آیا تهران از نردبان تنش زایی بالا خواهد رفت؟

▫️انتخاب

"اریک اسمیت" طی گزارشی در روزنامه "نیویورک تایمز" نوشت: مقام‌های فعلی و سابق آمریکایی می‌گویند حمله هوایی به مجموعه سفارت ایران در دمشق یک ضربه جدی به تهران وارد کرده است.روز سه شنبه مقام‌های فعلی و سابق آمریکایی ابراز نگرانی کردند که حمله اسرائیل به ساختمان متعلق به سفارت ایران در سوریه می‌تواند موجب افزایش مخاصمات در منطقه شود و حملات تلافی جویانه‌ای را علیه اسرائیل و متحدش ایالات متحده رقم بزند.این مقام‌ها گفتند، حمله مذکور که منجر به جان باختن ۳ نفر از ژنرال‌های نیروی قدس سپاه و چند نظامی دیگر شد، ضربه‌ای جدی به این نیرو که بازوی نظامی و اطلاعاتی خارجی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران است به شمار می‌رود.رالف گاف یک مقام سابق سی آی‌ای که در خاورمیانه خدمت کرده، حمله اسرائیل را "فوق العاده بی پروا" خوانده است.

گاف افزود: «این اقدام تنها منجر به افزایش تنش از سوی ایران و گروه‌های نیابتی اش خواهد شد» که برای نیرو‌های امریکایی در منطقه که ممکن است در حملات تلافی جویانه نیرو‌های نیابتی تهران مورد هدف قرار بگیرند بسیار خطرناک است.یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفت: پس از حمله دمشق، نیرو‌های آمریکایی مستقر در جنوب شرق سوریه یک حمله پهپادی را خنثی کردند. این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود افزود، مشخص نیست که آیا هدف این پهپاد نیرو‌های آمریکایی بوده اند یا نه. اگر هدف امریکایی‌ها بوده باشند، این اولین حمله نیرو‌های شبه نظامی تحت حمایت تهران به نیرو‌های آمریکایی در عراق یا سوریه در طی حدود ۲ ماه گذشته بوده است. این حمله هیچ گونه تلفات جانی و مالی در پی نداشته است.

این مقام وزارت دفاع آمریکا افزود، حمله دیگری پس از آن گزارش نشده، اما مقام‌های پنتاگون از نزدیک در حال رصد وضعیت منطقه هستند.گاف در ادامه گفت، این حمله با "استراتژی بلندمدت اسرائیل مبنی بر تضعیف" سپاه پاسداران و نیروی قدس انطباق دارد.در طی جنگ در سایه یک سال اخیر بین ایران و اسرائیل، سوریه یک میدان عمل مهم و کلیدی برای اقدامات اسرائیل بوده است.

دانا استرول، مقام سابق ارشد پنتاگون در امور خاورمیانه که اکنون در انستیتوی واشنگتن برای سیاست شرق نزدیک فعالیت دارد اظهار داشت: «حمله دمشق یک افزایش تنش قابل توجه بود و ریسک وارد کردن یک منطقه شکننده و بی ثبات به جنگی تمام عیار را به همراه دارد.» وی افزود، «این نسخه اسرائیلی حمله آمریکا به قاسم سلیمانی بود.استرول در ادامه گفت، ارزیابی دوران بعد از ترور قاسم سلیمانی در این زمینه می‌تواند آموزنده باشد. وی با اشاره به دوره فرماندهی ژنرال اسماعیل قاآنی، فرمانده فعلی نیروی قدس سپاه اظهار داشت: «این (ترور) منجر به گستردگی بیشتر، اما در عین حال کاهش میزان توانمندی فعالیت‌های شبکه نیروی قدس در خارج از کشور شده است. اما استراتژی محوری ایران هرگز تغییری نکرده است. تهران به سرمایه گذاری در شبکه خود در خارج از مرز‌ها ادامه خواهد داد تا نبرد را از مرز‌های خود دور نگه دارد.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه افزود: «حمله دمشق بر نحوه عملیات‌های برون مرزی نیروی قدس تاثیرات راهبردی خواهد گذاشت.»
کنت مکنزی، ژنرال چهار ستاره بازنشسته و رهبر سابق فرماندهی مرکزی پنتاگون که بر عملیات‌های نظامی امریکا در خاورمیانه نظارت دارد گفت،ترور این مقام‌های عالی رتبه نیروی قدس "یک ضربه" تلقی می‌شود. وی افزود: «روابطی که آن‌ها به شکل دیرینه ایجاد کرده و به شکلی محتاطانه توسعه داده بودند از بین خواهد رفت.». به گفته استرول، این حمله موجب خشمگین‌تر شدن تهران خواهد شد. «سوال این است که آیا ایران به نحوی به این حمله واکنش نشان خواهد داد که موجب کاهش تنش شود یا از نردبان تنش زایی بالا خواهد رفت.»

سابرینا سینگ، سخنگوی پنتاگون روز سه شنبه گفت، ایالات محتده هیچ مداخله‌ای در این حمله نداشته و پیش از انجام حمله از آن مطلع نبوده است. سینگ در یک کنفرانس خبری با بیان اینکه واشنگتن این پیام را مستقیما به ایران منتقل کرده افزود: «با توجه به بالا بودن تنش‌ها در منطقه، ما می‌خواستیم از کانال‌های خصوصی این موضوع را روشن کنیم که ایالات متحده هیچ مداخله‌ای در حمله دمشق نداشته است.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️نتانیاهو برای فرار از بحران داخلی مذاکرات قاهره را دنبال می‌کند/ تل‌آویو تا پایان ماه رمضان قادر به حمله علیه رفح نیست

▫️ایلنا

"مصدق مصدق‌‌پور"، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مذاکرات قاهره و تلاش برای اجرای آتش‌بس در غزه و تبادل اسراء در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در مورد مذاکراتی که در قاهره طی روزهای گذشته برگزار شده باید گفت که حماس هیچ تیمی برای حضور در این مذاکرات اعزام نکرده و دلیل آن هم عدم تحقق شروط این جریان در مذاکرات گذشته است. حماس اعلام کرده که توقف حملات، ورود کمک‌های بشردوستانه، بازگشت آوارگان و بازسازی غزه اولویت فعلی آنها بوده اما اسرائیل از این مسائل عدول کرده است. این در حالیست که نتانیاهو نیاز به مذاکرات دارد؛ چراکه در داخل تل‌آویو تحت فشار گسترده خانواده اسرای اسرائیلی قرار دارد. در این میان ایالات متحده اعلام کرده که با حمله زمینی به رفح مخالف است اما توجه داشته باشید که این به معنای مخالفت تمام عیار واشنگتن با تل‌آویو نیست بلکه بایدن در سخنان اخیر خود به گونه‌ای اعلام کرد که اسرائیل همچنان حق دفاع از خود را دارد.

وی ادامه داد: توجه داشته باشید که تیم بایدن به فکر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال جاری میلادی است و باید متوجه بود که اعراب و مسلمانان بخش مهمی از رأی‌دهندگان را تشکیل می‌دهند و به هر ترتیب این طیف می‌توانند با توجه به تند شدن اقدامات اسرائیل علیه غزه با رأی منفی بر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تأثیرگذار باشند. اسرائیل تمام قصور را در رابطه با وضعیت میدانی و سیاسی به گردن حماس می‌اندازد و بر همین اساس سعی می‌کنند تا تمام اوضاع مخرب را به سمت حماس و مقاومت فلسطین هدایت کنند. در این راستا دیوان عالی اسرائیل به کابینه نتانیاهو اعلام کرده که باید مصوبه‌ای در مورد سربازی یهودیان ارتودکس ارائه دهد؛ چراکه در قانون مورد نظر، راستگراهای مورد اشاره از خدمت سربازی معاف هستند که ریشه در تحولات سال ۲۰۱۸ رژیم صهیونسیتی دارد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: این وضعیت در حالیست که هیأت اسرائیلی به صورت کامل برای مذاکرات به قاهره اعزام نشد و در حال بررسی وضعیت و اوضاع و احوال حاکم بر مذاکرات بودند و اگر شرایط از نظر آنها مطلوب بود مابقی اعضای کلیدی تیم مذاکره کننده از تل‌آویو به قاهره اعزام خواهند شد و دلیل آن عدم حضور و مشارکت حماس در مذاکرات قاهره است. در این راستا نتانیاهو در تلاش برای دستیابی سریع به توافقی که منجر به آزادی اسرای اسرائیل شود، بوده و به همین دلیل به رئیس موساد اختیارات بیشتری در مذاکرات نسبت به گذشته اعطا کرده است. این در حالیست که طرح جدید برای تشکیل ائتلاف بین‌المللی با مشارکت برخی کشورهای غربی و عربی مانند مصر، مراکش و اردن مطرح شده که برای نظارت بر روند توزیع کمک‌های بشردوستانه فعالیت خواهند کرد.

وی افزود: به هر ترتیب این ائتلاف از سوی حماس رد شده؛ چراکه اسرائیل خواهان عدم حضور حماس و نیروهای آنروا در این روند است که به نظر می‌رسد اجرای آن تماماً دور از ذهن خواهد بود. در این بین نتانیاهو اعلام کرده که اسرائیل باید در حمله زمینی به رفح با تمام قدرت حضور داشته باشد و مدعی شده که چهار گردان در این منطقه حضور دارند. در مقابل، حماس اعلام کرده که طرح تل‌آویو برای تشکیل ائتلاف بین‌المللی به معنای جایگزینی اشغال بین‌المللی به جای اشغال اسرائیل است و این روند در نهایت موجب می‌شود که سناریوی ایالات متحده که همان احداث بندر موقت در سواحل غزه بود، پیش برود.

مصدق‌پور در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا ایالات متحده به اسرائیل فشار وارد کرده که باید به جای حمله گسترده علیه رفح از حملات مرکب و دقیق اطلاعاتی - عملیاتی در قالب اتاق مشترک استفاده کند تا در نهایت نفرات کلیدی حماس در رفح را مورد هدف قرار دهد اما تل‌آویو با این پیشنهاد واشنگتن مخالفت کرده است. اسرائیل از سوی دیگر نگران اوضاع و احوال کشورهای عربی به خصوص در آستانه روز قدس است اما به هر ترتیب تا پایان ماه رمضان، نتانیاهو قادر به حمله علیه رفح نخواهد بود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
پیچیدگی گسترده تحلیل پیش بینانه جنگ غزه

رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

در سیاست جنگ را آخرین راهکار دانسته اند، اما در کنار این کلیت می توان جنگ را ادامه رفتار سیاسیِ به بن بست خورده یا هدفدار دانست. هزینه جنگ قاعدتا بالا و عمومی است. اما موضوع مهم در غزه هزینه ای است که بر دوش کودکان قرار گرفته است. ترکیب جمعیتی فلسطین را می توان جوان دانست که در نوار غزه بالغ بر ۴۰٪ جمعیت زیر ۱۵ سال می باشند. یونیسف نیز رسما اعلام کرده کودکان بیشترین هزینه را در این جنگ می پردازند.

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/wargazaperdict1403
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
▫️اختلاف تاکتیکی تل‌آویو و آمریکا

▫️ایلنا

"علی بیگدلی"، کارشناس مسائل آمریکا طی یادداشتی برای ایلنا به واکاوی تنش ایجاد شده میان اسرائیل و آمریکا پس از تصویب قطعنامه ۲۷۲۸ شورای امنیت سازمان ملل علیه تل‌آویو با محوریت آتش‌بس در غزه پرداخت که بدین شرح از نظر می‌گذرد:

از زمان تأسیس اسرائیل تاکنون هیچگاه ارتباط واشنگتن و تل‌آویو تا به این حد دچار نوسان و سردی نشده است؛ چراکه جنگ غزه در فضای بین‌المللی و داخلی باعث افت شخصیت نتانیاهو و وجهه اسرائیل شد و او حالا با دو مشکل اساسی روبه‌رو است. مشکل اول این است که نتانیاهو و همسرش دچار فساد هستند و پرونده‌های آنها همچنان مفتوح است و از سوی دیگر، حواشی حمله هفتم اکتبر موجب شده که او با چالش‌های اساسی در حوزه امنیت و سیاست روبه‌رو شود. واقعیت این است که نتانیاهو روی لبه تیز تیغ قرار دارد و مشکلاتی برای وی به وجود آمده که به هر ترتیب می‌تواند اوضاع را روز به روز علیه وی رقم بزند.

توجه داشته باشید که حمایت ارتودکس‌های یهودی و طیف راستگرا از نتانیاهو همین حالا برای وی مشکلاتی را به وجود آورده است؛ تا جایی که آنها اعلام کردند ایران و فلسطین دو دشمن اصلی تل‌آویو به حساب می‌آیند. این در حالیست که دموکرات‌ها از آرای یهودی‌ها در انتخابات ریاست جمهوری سال جاری میلادی تغذیه می‌کنند که در انتخابات سال ۲۰۲۰ هم به همین ترتیب از آرای مذکور استفاده کردند و به نوعی بایدن حالا نیازمند آرای یهودی‌ها خواهد بود.

در کل باید متوجه بود که اختلاف میان اسرائیل و آمریکا عملاً تاکتیکی است و به‌رغم تشدید تنش میان دو طرف باید بگوییم که تل‌آویو و واشنگتن هیچ اختلافی از حیث راهبردی با یکدیگر ندارند. توجه داشته باشید که خاورمیانه برای غرب بسیار با اهمیت است و حتی در این راستا امنیت این منطقه برای ایالات متحده اهمیت زیادی دارد؛ به گونه‌ای که واشنگتن اساساً خاورمیانه را یک نوع چالش پر اهمیت برای خود تلقی می‌کند که بخشی از آن به مسائل انرژی مربوط است.

در زمان ریاست جمهوری اوباما بحث خروج ایالات متحده از خاورمیانه و حرکت به سوی شرق آسیا مطرح شد که به هر ترتیب برخی‌ آن را اشتباه مهمی تلقی کردند؛ چراکه این مسأله باعث شد عربستان به سمت روسیه و حتی چین متمایل شود. این در حالیست که طی شش ماه گذشته وزیر خارجه ایالات متحده چندین بار برای سر و سامان دادن به چالش‌های اسرائیل و همچنین پرونده غزه به خاورمیانه سفر کرده که همین مسأله نشان از اهمیت این منطقه برای ایالات متحده دارد. در این راستا روسیه و چین به دنبال گسترش نفوذ خود در خاورمیانه هستند اما به هر ترتیب ایالات متحده هنوز هم حمایت از اسرائیل را ادامه می‌دهد و باید بگویم که هیچ اختلاف عمیق میان این دو حتی با وجود تصویب قطعنامه ۲۷۲۸ توسط شورای امنیت سازمان ملل علیه تل‌آویو وجود ندارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️خطر ظهور مجدد داعش بیخ گوش عراق/ عضوگیری همچنان ادامه دارد!

▫️خبرآنلاین

#بخش_اول

کشور عراق از جمله کشورهائی است که در برابر گروه های تروریستی از جمله گروه داعش بسیار آسیب پذیر است. یکی از مهمترین دلایلی که عراق را مستعد حضور گروه های تروریستی کرده است اختلافات مذهبی و قومی در این کشور است. عدم تجانس قومی و مذهبی، ثبات و اتحاد در این کشور را پیوسته تحت تاثیر قرار داده است. پس از سرنگونی صدام روند دولت-ملت سازی در عراق به کوشش آمریکا آغاز شد اما این پروژه نتوانست با موفقیت چندانی همراه باشد چرا که منافع متفاوت شیعیان، سنی ها و کردها آنها را از رسیدن به مصالحه واقعی  باز می دارد.

بزرگان و ریش سفیدان استان الانبار در غرب عراق نسبت به تکرار سناریو سال ۲۰۱۴ و بازگشت گروه تروریستی داعش به این مناطق هشدار دادند. آنها اعلام کردند که «محمد الحلبوسی» رئیس برکنار شده پارلمان، تلاش هایی را برای اجرای سناریویی مانند سال ۲۰۱۴ در مناطق غربی عراق در دست اجرا دارد.این افراد افزودند: تلاش ها برای اجرای تحصن های بزرگ در مناطق غربی انجام شده است و نهادهای امنیتی نیز از افزایش شمار تروریست های داعشی در منطقه «وادی حوران» و بیابان های غربی خبر داده اند.

بزرگان استان الانبار اعلام کردند که رئیس پیشین پارلمان، از پرونده هایی نظیر آوارگان، عفو عمومی و پرداخت خسارت به مردم این مناطق برای ایجاد شکاف میان ساکنان استان الانبار و دولت عراق سوء استفاده و آن ها را برای مبارزه با حکومت تشویق می کند.

▪️تاریخچه حضور داعش در عراق

پدیداری گروه های تروریستی با گرایشات سلفی در خاورمیانه را اغلب ناظران آگاه، مهمترین رویداد پس از سرنگونی رژیم بعثی در عراق قلمداد می کنند. داعش در راس این گروه های نوظهور، نه تنها به دلیل سازمان داخلی، نحوه عضو گیری و اهداف اعلام شده اش بلکه به علت پیشروی های غیرمنتظره در عراق و سوریه از اهمیت مضاعفی برخوردار است.

داعش با عنوان «جماعت توحید و جهاد» در ۱۹۹۹ تشکیل شد که پس از جنگ ۲۰۰۳ در بیعت با القاعده در حملات علیه نیروهای اشغالگر غربی مشارکت گسترده ای داشت. در اکتبر ۲۰۰۶ با کسب موفقیت هایی در این مسیر و پیوستن شماری از گروه های شورشی سنی مذهب به آن، «شورای مجاهدین» با مرکزیت «جماعت توحید و جهاد» تشکیل یافت که ادعای ایجاد دولت اسلامی عراق را داشت. در سال ۲۰۱۱ به دنبال آغاز جنگ سوریه، این گروه تحت نام «جبهه النصره لاهل شام» به رهبری ابوبکر البغدادی خود را متعهد به جنگ با نیروهای دولتی کرد. این گروه به سرعت در نواحی سنی نشین الرقه، ادلب، دیرالزور و حلب متمرکز شد و در مدت کوتاهی بر این شهرها به پیروزی رسید. در روز نهم آوریل ۲۰۱۳ میلادی، یک پیام صوتی منتسب به ابوبکر البغدادی پخش شد که در آن اعلام کرد که جبهه النصره امتداد دولت اسلامی عراق است و در این نوار، تشکیل گروه دولت اسلامی عـراق و شـام "داعش" را با ادغـام جبـهه النصـره و دولت اسلامی عراق اعلام کرد.

عراق در سال ۲۰۱۷ میلادی پس از سه سال نبرد، پیروزی بر گروه تروریستی داعش را اعلام کرد، اما عناصر و هسته‌های پراکنده این گروه تروریستی هنوز در برخی مناطق استان‌های «دیاله، کرکوک، نینوا، صلاح‌الدین، الانبار و بغداد» فعال هستند.البته دولت عراق پیوسته در طی سال های پس از ۲۰۱۷ در تلاش بوده است تا هسته های داعش در این کشور را متلاشی کند. در همین راستا مرکز اطلاع رسانی نظامی-امنیتی عراق در اسفند گذشته با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که عملیات نظامی «وعده الحق ۲» را برای پاکسازی بیابان های غرب این کشور از وجود عناصر تشکیلات تروریستی داعش آغاز کرده است. بیانیه مرکز اطلاع رسانی نظامی- امنیتی عراق تاکید داشت: این عملیات، براساس اطلاعات نظامی دریافتی و با هدف متلاشی کردن هسته های تروریستی و پاکسازی بیابان ها از بقایای این گروهک ها تا حد فاصل مرزهای بین المللی و با هماهنگی نیروهای مرزبانی انجام می شود. براساس این بیانیه، یگان های نظامی و امنیتی عراق، ماموریت های خود را در این مرحله مشخص و چارچوب های لازم برای ریشه کنی بقایای عناصر تشکیلات تروریستی داعش و نابودی هسته های این گروه تروریستی را مشخص کرده اند.

کارشناسان سازمان ملل گفته‌اند که علی‌رغم عملیات‌های مستمر مبارزه با تروریسم، داعش به سازماندهی بین پنج الی هفت هزار عضو از تمامی نقاط عراق و سوریه ادامه می‌دهد. از میان این تعداد ۳۵۰۰ نفر تابعیت عراق و ۲۰۰۰ نفر نیز تابعیت بیش از ۷۰ کشور را دارند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️خطر ظهور مجدد داعش بیخ گوش عراق/ عضوگیری همچنان ادامه دارد!

▫️خبرآنلاین

#بخش_پایانی

▪️اهداف داعش

حداقل از سال ۲۰۰۴ هدف ویژه داعش بنیانگذاری یک دولت اسلامی سنی بود. داعش در پی ایجاد خلافت اسلامی با رهبری خلیفه بود. در ژوئن سال ۲۰۱۴ داعش سندی را منتشر کرد که در آن مدعی شده بود که نسب ابوبکر البغدادی به حضرت محمد(ص) می رسد و با اعلام خلافت جدید در ۲۹ ژوئن داعش، البغدادی را به عنوان خلیفه خود معرفی کرد. او به عنوان خلیفه خواهان بیعت همه مسلمانان دیندار جهان با خودش شد.

داعش اهداف خود را در نشریه رسمی اش یعنی «دبیق» آورده است.در این نشریه آورده شده است که آنها به فعالیت های خود برای تصرف همه سرزمین ها و کل کره زمین ادامه می دهند این تلاش تا زمانی ادامه دارد که:«پرچم مقدس بر فراز شرق و غرب و همه زمین افراشته شود. جهان پر از عدل و داد اسلام شود و به بیهودگی ها و ظلم و جهل پایان داده شود حتی اگر امریکا و متحدانش به مقابله با این امر برخیزند».به عقیده یورگن تودنهوفر روزنامه نگار آلمانی که ۱۰ روز مخفیانه با داعش در موصل زندگی کرده است، داعش به دنبال غلبه بر همه جهان است و هرکس را که به تفسیر آنها به قرآن اعتقاد نداشته باشد را می کشند. تودنهوفر اعتقاد دارد از دید داعشی ها همه مذاهبی که به دموکراسی اعتقاد داشته باشند باید نابود شوند. بر اساس نقشه ای که حامیان خارجی داعش آن را بر اینترنت قرار داده اند قلمرو تاریخی داعش بخش هایی از اروپا، خاورمیانه و آفریقا می شده است.

زمان اعلام خلافت، داعش چنین اظهار کرد: قانونی بودن امیرنشین ها، گروه ها، دولت ها و سازمان ها با ورود نیروهای نظامی داعش به قلمر آنها و توسعه خلافت داعش ملغی می شود. این یعنی رد همه تقسیمات سیاسی در خاورمیانه که در زمان جنگ جهانی اول به وسیله کشورهای اروپایی و طبق قرارداد سایکس پیکو تعیین شده است.

▪️زمینه های ظهور مجدد داعش در عراق

کشور عراق از جمله کشورهائی است که در برابر گروه های تروریستی از جمله گروه داعش بسیار آسیب پذیر است. یکی از مهمترین دلایلی که عراق را مستعد حضور گروه های تروریستی کرده است اختلافات مذهبی و قومی در این کشور است. عدم تجانس قومی و مذهبی، ثبات و اتحاد در این کشور را پیوسته تحت تاثیر قرار داده است. پس از سرنگونی صدام روند دولت-ملت سازی در عراق به کوشش آمریکا آغاز شد اما این پروژه نتوانست با موفقیت چندانی همراه باشد چرا که منافع متفاوت شیعیان، سنی ها و کردها آنها را از رسیدن به مصالحه واقعی باز می دارد. همین اختلافات داخلی ممکن است از جانب داعش مورد سواستفاده قرار گیرد و زمینه برای ظهور مجدد این گروه در عراق فراهم شود. عامل دیگری که می تواند در جان گرفتن دوباره داعش در عراق موثر واقع شود فقر فزاینده در این کشور است. فقر و بیکاری در عراق بسیار گسترده است و همین عامل زمینه را برای جذب اقشار آسیب پذیر به داعش که وعده های حقوق های هنگفتی را به مردم می دهد فراهم می آورد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
غرب آسیا و جنگ اقتصاد سیاسی
ایران در اقتصاد سیاسی جهانی بازنده است!

اسلام ذوالقدرپور

http://irdiplomacy.ir/fa/news/2025290/%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA-


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️ناتو در ۷۵ سالگی خود درگیر چالش‌های عمیق است/ افکار عمومی غرب خواهان پایان فوری جنگ اوکراین هستند

▫️ایلنا

"مرتضی مکی"، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به ۷۵ سالگی ناتو و نشست اخیر وزرای خارجه این پیمان در بروکسل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد:

پیمان ناتو در ۷۵ سالگی خود با جدی‌ترین و بزرگ ترین چالش‌ها روبه‌رو است که این چالش‌ها عموماً ماهیت امنیتی در گستره جهانی دارد. این پیمان که در اواخر دهه ۴۰ میلادی برای جلوگیری از گسترش کمونیسم و آرمان شرقی به وجود آمد هدف نهایی خود را مدیریت شوروی اعلام کرده بود اما به هر ترتیب با فروپاشی پیمان ورشو و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ماهیت پیمان ناتو زیر سوال رفت. در آن زمان فرانسوا میتران، رئیس جمهوری پیشین فرانسه حتی بحث تشکیل اتحادیه مستقل اروپایی با ماهیت نظامی و امنیتی را مطرح کرد و با بروز بحران‌های متعدد در بالکان، ایالات متحده توانست ظرفیت ناتو را افزایش دهد اما بحث اینجا بود که واشنگتن برای حمله به عراق فکر می‌کرد که می‌تواند اعضای ناتو را با خود همراه کند که این اتفاق رخ نداد.

وی ادامه داد: واشنگتن در نهایت بدون همراهی سایر اعضای ناتو و بدون دریافت مجوز از شورای امنیت سازمان ملل متحد به عراق حمله کرد و در این میان با توجه به ناتوانی آمریکا در خروج از افغانستان یا مسائل مربوط به لیبی و سرنگونی قذافی که ناتو در آن دخیل بود، انتقادهای زیادی به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی صورت گرفت؛ به گونه‌ای که ایالات متحده نتوانست ناتو را به پلیس اروپایی تبدیل کند. در شرایط کنونی هم بحران اوکراین نتوانست آنگونه که باید اوضاع را به نفع ناتو رقم بزند و منافع غرب را تأمین کند. اروپا تصور می‌کرد که با اتکا به قدرت نرم و نفوذ سیاسی و اقتصادی در روسیه، می‌تواند روسیه را درون مرزهای روسیه مهار کند اما این اتفاق رخ نداد. در فاز بعد، گسترش ناتو در جمهوری‌های جدا شده از شوروی سابق مطرح شد و در این راستا عملاً چالش ناتو با روسیه افزایش یافت.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: این در حالیست که لهستان به دنبال سیاست سختگیرانه علیه روسیه است اما آلمان و فرانسه به دلیل سرمایه‌گذاری در خاک روسیه خواهان استفاده از قدرت نرم علیه مسکو شدند. به یاد داریم که در زمان ویکتور یانوکوویچ، رئیس‌جمهوری پیشین اوکراین، شاهد آن بودیم که او برای عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا سنگ‌اندازی کرد و نهایتاً روسیه با برگزاری یک همه‌پرسی کریمه را به خاک خود الحاق کرد. پس از آن بحث توافق مینسک مطرح شد اما در این بازه انعقاد قرارداد بر سر افتتاح خط لوله نورد استریم میان اروپا و روسیه هم یکی از اهرم‌ها برای مهار روسیه با ابزار نرم بود. در این راستا باید متوجه باشیم که حمله به اوکراین و فرسایشی شدن جنگ باعث شده که چالش‌های زیادی برای ناتو به وجود بیاید؛ به گونه‌ای که هیچ تغییر محسوسی در حوزه میدانی به نفع کی‌یف با وجود ارسال تسلیحات از سوی غرب دیده نمی‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در داخل آمریکا ارسال کمک به اوکراین با چالش‌هایی روبه‌رو شده و در اروپا هم دقیقاً همین مسئله مطرح است و به این دلیل برخی از اعضای ناتو به دنبال بازنگری در راهبردهای خود در قبال جنگ اوکراین هستند. اروپا همین حالا با چالش بازگشت احتمالی ترامپ و همچنین ابعاد اقتصادی جنگ اوکراین روبه‌رو است و از سوی دیگر افکار عمومی هم با دولت‌های خود در قبال ارسال کمک به اوکراین همراه نیستند و خواهان تمام شدن فوری جنگ هستند؛ چراکه آنها معتقدند اوکراین دیگر به شرایط  دوران قبل از جنگ با روسیه باز نمی‌گردد و بر همین اساس به نظرم اینکه می‌گویند ناتو و روسیه به دوران جنگ سرد بازگشته‌اند صحبت کاملاً درستی است. به هر ترتیب چالش‌های ناتو از گذشته بیشتر بوده و اوضاع جنگ اوکراین هم بحرانی‌تر خواهد شد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/هیل/

▫️میراث نهایی استولتنبرگ، محافظت از اوکراین در برابر آمریکا

▫️ایرنا

#بخش_اول

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی که تا پایان سال‌جاری از سمت خود کناره‌گیری می‌کند، قصد دارد رهبری گروه ۵۲ کشوری حامیان اوکراین را که در دست آمریکاست، به ناتو بسپارد.

به گزارش  پایگاه خبری- تحلیلی هیل، دبیرکل ناتو در تلاش است تا فشار برای تقویت حمایت بین المللی از اوکراین را به عنوان آخرین میراث خود پس از پایان دوران خدمتش برجای گذارد.

استولتنبرگ که اواخر سال جاری پس از یک دهه رهبری این ائتلاف نظامی کنار می رود، در حال ارائه طرحی به ۳۲ کشور عضو ناتو برای ایجاد یک صندوق پنج ساله ۱۰۰ میلیارد یورویی در حمایت از اوکراین است. وی همچنین به دنبال آن است تا ناتو رهبری گروه ۵۲ کشوری حامی اوکراین موسوم به «رامستاین» را که اکنون در دست ایالات متحده است، در اختیار گیرد. این طرح به ویژه پس از سخنان جنجالی دونالد ترامپ در یک گردهمایی انتخاباتی که گفته بود در صورت حمله روسیه به یکی از کشورهای عضو ناتو، وارد عمل نمی شود، مورد توجه قرار گرفته است. به عقیده کارشناسان نیز این طرح که اروپا را بیشتر در نقش رهبری امنیت خود قرار می‌دهد، ناشی از نگرانی ها از جانب آمریکا است که به عنوان یک شریک کمتر قابل اعتماد در نظر گرفته می شود.جیم تاونزند یکی از اعضای ارشد اندیشکده نیو امریکن سکیوریتی (CNAS) و از مقامات ارشد سابق پنتاگون، طرح جدید دبیرکل ناتو را نه تنها ضد ترامپ بلکه ضدآمریکایی دانست.وی افزود: ایده استولتنبرگ حول این محور است که چه ترامپ باشد، چه جمهوری‌خواهان در مجلس نمایندگان، چه قدرت ارتش ایالات متحده، یا هر چیز دیگری، اروپا باید رو به جلو گام بردارد.

به نوشته این پایگاه خبری، ماموریت استولتنبرگ ایجاد اجماع بین اعضای ائتلاف و بیانیه ماه ژوئیه (تیرماه) در واشنگتن در نشست سالانه ناتو و به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد آن است.استولتنبرگ در بروکسل و پیش از نشست وزرای امور خارجه کشورهای ناتو گفت: امیدواریم در نشست بروکسل به سمت اجماع پیش برویم و سپس در نشست سران در واشنگتن به توافق برسیم. انتظار می رود این آخرین نشست سران کشورهای ناتو به دبیرکلی استولتنبرگ باشد.

▪️تلاش اوکراین برای پیوستن به ناتو

به دنبال تنش در نشست سال ۲۰۲۳ ناتو در ویلنیوس پایتخت لیتوانی، که ولودمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین از آمریکا و سایر کشورهای عضو به دلیل خودداری از ورود کی‌یف به این ائتلاف انتقاد کرد، خطرات زیادی برای این نشست پیش بینی شده است.در حال حاضر آمریکا و آلمان سرسخت‌ترین مخالفان درخواست اوکراین برای پیوستن به ناتو در نشست واشنگتن هستند.هرچند آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا روز پنجشنبه در بروکسل به خبرنگاران گفت: «هدف ما در این نشست کمک به ایجاد پلی برای عضویت اوکراین است. اوکراین عضو ناتو خواهد شد».

حامیان اوکراین ماه‌هاست که تلاش می کنند ایده‌هایی در مورد چگونگی تقویت موضع ناتو برای حمایت از کی‌یف ایجاد کنند. اما در این میان ایجاد یک صندوق ۱۰۰ میلیارد یورویی، هماهنگی اهدای تسلیحات و نهادینه کردن برنامه آموزشی ناتو برای نیروهای اوکراینی، این ائتلاف نظامی را به صورت مستقیم در برابر روسیه قرار می دهد و حاکی از یک تغییر بزرگ در نقش محتاطانه پیمان آتلانتیک شمالی است.

آمریکا و دیگر متحدان غربی، از زمان آغاز جنگ در اوکراین و از بیم برانگیختن ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه، به دنبال حفظ یک فاصله معین بین ائتلاف و کی‌یف هستند. اما این امر باعث تنش میان مقامات کشورهای حوزه بالتیک، لهستان و اوکراین شده است که می‌گویند پیوستن کی‌یف به ناتو تنها تضمینی است که در صورت دستیابی به آتش‌بس یا توافق صلح، مانع حمله دوباره پوتین به اوکراین می شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/09/29 19:33:14
Back to Top
HTML Embed Code: