Telegram Web Link
🧶چرخش سیاست خارجی امارات و شکل‌دهی دوباره به خاورمیانه


#میدل_ایست_آی


#ایسنا

#بخش_اول

🌿سالها سیاست خارجی امارات یک فاجعه بوده است. حالا در سالگرد توافقات اساسا مخدوش موسوم به "توافقات ابراهیم" یک تجدید نظر در دست انجام است.

🌿"دیوید هرست" در مقاله‌ای درباره سیاست خارجی امارات متحده عربی در میدل ایست آی می‌نویسد: "سقوط افغانستان توسط طالبان زلزله‌ای راه انداخته که سراسر حوزه خلیج فارس را درنوردیده است. صفحات تکتونیکی که تعریف کردند چه کسی چه کاری را در قبال چه کس دیگری در منطقه انجام داد در حال تغییرند

🌿ائتلافهایی که تا همین یک سال پیش مستحکم به نظر می رسیدند در حال ترک برداشتن هستند. خلاء ناشی از خروج آمریکا از افغانستان با همان شدتی که در کابل حس شد در ریاض، ابوظبی و تل آویو نیز حس شده است

🌿واضح‌ترین نشانه نوسان‌ها و ناپایداری‌ها را می‌توان در حجم چشمگیر پول وعده داده شده و دیگر وعده‌های رهبر دو فاکتوی امارات متحده عربی به ترکیه مشاهده کرد؛ کشورهایی که رقبایی سرسخت در زمینه نفوذ منطقه‌ای هستند

🌿ترکیه تنها علامت چرخش امارات در سیاستش نبوده است. طحنون بن زاید، برادر محمد بن زاید، ولیعهد امارات متحده عربی و رئیس امنیتی آن اخیرا کمی بعد از دیدار اخیرش با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه سوار پروازی به منظور ترمیم اختلافات با قطر شد

🌿تنها یک سال قبل امارات از عربستان میخواست تحریم قطر را بر ندارد. این سفر اخیر حاکی از این است که این محاصره یک شکست چشمگیر بوده است. قطر به عنوان قدرتمندترین شریک جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در حوزه خلیج فارس ظهور یافته است و همچنین شریکی است که او برای خارج سازی افغانها از افغانستان و ارتباط برقرار کردن با طالبان به آن وابسته بود

🌿این بسیار متفاوت از ابتدای محاصره قطراست، زمانی که این کشور به عنوان پناهگاه تروریستها و افراطگران توصیف شده و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا با توئیتش اقدام عربستان علیه آن را تایید کرد

🌿اردوغان متن گفتگوی تلفنی اخیرش با محمد بن زاید را علنی نکرده است. تنها تعداد کمی هستند که می‌دانند ولیعهد امارات واقعا چه وعده‌هایی داده است. طبق اعلام منابع، محمد بن زیاد به اردوغان پیشنهاد بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری را داده است

🌿اردوغان بر خلاف طرف نظامی دولت سودان یا در واقع قیس سعید، رئیس جمهور تونس، کسی نیست که مدتی طولانی منتظر رسیدن پول باشد. بر اساس گزارشها شرکت باربری آرامکس در حال مذاکره برای خریدن شرکت ترکیه ای ام.ان.جی کارگو است

🌿محرمانگی زیادی در آنکارا وجود دارد اما یک چیز روشن است: انرژی این شروع مجدد از سمت ابوظبی می‌آید. اردوغان نگران است و تشکیلات سیاست خارجی در ترکیه مردد هستند. هر دو دلایل خوبی برای احتیاط دارند

🌿این کشوری است که به گفته مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ سه میلیارد دلار پول صرف تلاش برای سرنگون کردن اردوغان کرد و تا نزدیکی موفقیت پیش رفت. چاووش اوغلو در این صحبتش مستقیما نام امارات متحده عربی را نیاورد اما وقتی عبارت "یک کشور مسلمان" را استفاده می‌کرد مشخص بود که اشاره‌اش به چه کسی است.

🌿همین کشور تامین کننده بودجه اندیشکده‌های نومحافظه کاری در واشنگتن است که مرتبا اردوغان و قابلیتش در حفظ ارزش واحد پول لیر ترکیه را زیرسوال می‌برند.این کشور با ترکیه در زمینه کسب نفوذ در سوریه، یمن، لیبی، شاخ آفریقا، مصر و تونس رقابت می‌کند. این کشور یکی از مغز متفکرها و تامین کننده‌های ضد انقلاب سرنگون کننده محمد مرسی، رئیس جمهور سابق مصر بوده و مکررا تلاش کرده چینش صحنه را در تونس، سودان و یمن تغییر دهد. در یک مقطع هواپیماهای اماراتی پوشش هوایی از تلاش نافرجام نیروهای خلیفه حفتر برای بازپس گیری طرابلس به عمل آوردند

🌿این کشور همچنین ارتشهای "مگسهای الکترونیک" تشکیل داده تا از طریق رسانه‌های اجتماعی آرای عمومی را تغییر دهد. مداخلات امارات خیلی فراتر از حوزه خلیج فارس باعث به بار آمدن خرابی در سراسر خاور میانه شده‌اند.
🌿ترکیه مدتها یکی از دریافت کننده‌های این خرابی‌ها بوده است. پس چرا یک پلنگی که در ماموریت شکار اسلام سیاسی و منقرض کردنش است مواضعش را تغییر می‌دهد؟ این سوالی نیست که بتوان پاسخی قانع کننده به آن داد.
🌿این همچنین اولین تلاش برای صمیمیت و خوب جلوه دادن نیست: امارات متحده عربی زمانی که فکر می کرد هیلاری کلینتون قرار است رئیس جمهور آمریکا شود به طرزی مشابه به آنکارا روی خوش نشان داد. هنگامی که ترامپ برنده انتخابات شد این فورا از دستور کار خارج شد. این عملگرایی است که عامل کشیدن ترمز دستی در مدت اخیر در سیاست خارجی ابوظبی بوده نه تغییر ذهنیت. مردد ها در آنکارا حق دارند که محتاط باشند.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶چرخش سیاست خارجی امارات و شکل‌دهی دوباره به خاورمیانه

#میدل_ایست_آی

#ایسنا

#بخش_دوم

🌿با این حال چنین اتفاقی همچنان ممکن است بیفتد. سیل سیگنالها از سمت ابوظبی به سمت اردوغان و ترکیه عمدتا در مجامع خصوصی مطرح می‌شوند و حتی اگر شما باور نکنید این پیام به صورت مداوم فرستاده می‌شود.

🌿طبق گفته افراد آگاه به گفتگوها، مقامهای ارشد امارات متحده عربی ادعا می کنند یک "ارزیابی مجدد استراتژیک" در زمینه سیاست خارجی اجرا می کنند.

🌿این مورد با بایدن شروع می شود. امارات متوجه دو مشخصه در روابط تغییر یافته خود با واشنگتن از زمان به ریاست جمهوری رسیدن بایدن شده است:اولین مورد پیام مداوم دولت جدید آمریکا در خصوص "تنش زدایی" در خاور میانه است. دومین مورد پیش بینی ناپذیری سیاست خارجی آمریکا است.

🌿آنها ادعا می‌کنند که به همراه این موضوع ارزیابی سرسختانه‌ای در قبال آنچه که امارات متحده عربی عملا کسب کرده در حال انجام است. مداخلات آن در حقیقت باعث عقب نشینی اخوان المسلمین به عنوان یک نیروی سیاسی در مصر، تونس، یمن، سوریه و تا حدی در لیبی شده‌اند.

🌿دود از خرابه‌های سه تا از این کشورها همچنان بلند می‌شود و دو تای دیگر یعنی مصر و تونس نیز تقریبا ورشکسته هستند. محمد بن زیاد واقعا از میلیاردها دلار پولی که صرف عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر کرده چه چیزی به دست آورده است؟

🌿سیاست جدید ظاهرا گسترش نفوذ از طریق همکاری اقتصادی، به جای مداخله نظامی و رقابت سیاسی است.

🌿آنها شاید صراحتا به سوال مربوطه پاسخ ندهند اما به وضوح روابط امارات با ریاض نیز ملایمتر می شود. یک فرستاده ادعا کرده که امارات خروجش از یمن را یک سال به تعویق انداخته تا به عربستان اجازه پایان دادن به جنگش با حوثی‌ها را بدهد اما روشن است که یمن نیز یک محل مناقشه میان این دو همپیمان نظامی است.

🌿عربستان اخیرا چند اقدام را با هدف تضعیف ابوظبی اعلام کرد که جدیدترین موردش خارج ساختن شبکه العربیه و شرکت رسانه‌ای مادر آن یعنی ام.بی.سی از دبی است. این کشور به اعمال محدودیت علیه کالاهای بدون مالیات منطقه تجارت آزاد امارات پرداخته و تاکید داشته که شرکتهای چندملیتی خارجی مقرشان را به جای دبی در ریاض ایجاد کنند. این روزها بین این دو کشور حوزه خلیج فارس بیشتر از آن که روابط برادرانه وجود داشته باشد رقابت برادرانه وجود دارد.

🌿تحلیلگران سیاسی مورد تایید امارات علنا صحبت از یک مجموعه متفاوت از اولویتهای منطقه ای می کنند. عبدالخالق عبدالله، یک کارشناس علوم سیاسی توئیت کرد که پیام اصلی از سمت واشنگتن این بوده که آمریکا از خلیج فارس دفاع نخواهد کرد. او گفت: و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس در یک تقاطع هستند: آنها چطور باید با مرحله پساآمریکا در خلیج فارس تطبیق یابند؟

🌿او چند روز بعد از آن هم در توئیتی به سوال خودش جواب داد: "طرفهایی که امارات متحده عربی تصمیم گرفته برای سرمایه گذاری به آنها اولویت دهد و طی ۱۰ سال آینده روابط تجاری با آنها را توسعه دهد شامل: هند، اندونزی، ترکیه، کنیا، کره جنوبی، اتیوپی، اسرائیل، انگلیس هستند."

🌿ابوظبی تنها امضا کننده توافقات ابراهیم که به ارزیابی مجدد بلوک حامی آمریکا در حوزه خلیج فارس می پردازد نبوده است. با گذشت یک سال از امضای آن در واشنگتن، توافقات ابراهیم  درخش خود را از دست می‌دهند. یک سال قبل به نظر می رسید که آنها اعتبار بیشتری دارند. این مثل پیوند مغز و عضله، قدرت نظامی و برتری تکنولوژیکی اسرائیل با دلارهای خلیج فارس بود.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶چرخش سیاست خارجی امارات و شکل‌دهی دوباره به خاورمیانه

#میدل_ایست_آی

#ایسنا

#بخش_پایانی

🌿این یک راه دور زدن درگیری فلسطین بدون نیاز به چیزهای در هم و برهم و زمانبری مثل مذاکرات، انتخابات یا حکم های مردمی بود. این توافقات یک راه حل تحمیل شده از بالا و یک کار از پیش انجام شده بودند که توده مردم عرب باید با آن کنار می آمدند.

🌿اما این توافقات همچون کلانشهرهای عربستان روی شنهای جابجا شوند بنا شده‌اند.

🌿آنها دو نقص اساسی دارند. اول اینکه متکی به شخص رهبران – و نه کشورها – که در درجه اول به عنوان پیشبرنده آنها پنهانی دیدار داشتند هستند. این به این معنی است وقتی که دو بازگیر کلیدی از تصویر حذف شد – یعنی دونالد ترامپ ،رئیس جمهور سابق آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق اسرائیل – پروژه نیرو و اسپانسر خود را از دست داد.

🌿مشکل دیگر این است که موضوع همه آنها درباره روابط بین کشورهای منطقه و آمریکا است. آنها به مسائل اساسی روابط بین خود بازیگران منطقه‌ای کلیدی رسیدگی نکردند.

🌿انگیزه امارات از نزدیکتر شدن به اسرائیل تقویت روابطش با واشنگتن بوده است. به رسمیت شناختن اسرائیل همواره ابزاری برای یک هدف دیگر بوده است نه این که خودش هدف باشد.

🌿از طرف دیگر برای اسرائیل هم توافق ابراهیم به طور کلی عامل تقویت امنیتش از طریق افزایش نفوذ منطقه‌ای بوده است. این رژیم اساسی نیات اعراب را با تلقی از این عادی سازی به عنوان یک شبکه امنیت دیپلماتیک و نظامی برای تداوم موجودیتش اشتباه فهمید.

🌿زوی بارل، در مقاله‌ای در هاآرتص می نویسد: تغییرات متعدد در روابط بین المللی اسرائیل را ملزم خواهد کرد به این که جایگاهش را در آرایش جدیدی که در حال شکل گیری است مورد تجدیدنظر قرار دهد. این ایده که یک بلوک حامی آمریکا هست که برای اسرائیل شبکه امنیت دیپلماتیک و نظامی ایجاد کرده و در کنار آن به عنوان یک ائتلاف غیررسمی علیه ایران عمل می کند در حال فروپاشی است."


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶تنش فزآینده میان ایران و اسرائیل

👈(زمینه ها و پیامدها و تبعات منطقه ای جهان)


👈پرونده ویژه شهریور 1400
👍مجله ایرانی روابط بین الملل

💫https://iirjournal.ir/fa'


 *بهار وکیلی

#بخش_اول

 🌿سیاست کشورهای عربی در قبال اسرائیل به سال 2002 برمی گردد. در آن زمان کشورهای عربی اعلام کرده بودند که صلح با اسرائیل و رفع تحریم های این کشور منوط به پذیرش و موجودیت دولت فلسطینی از سوی اسرائیل است که از آن تحت عنوان «صلح در ازای زمین» یاد می شود.

🌿بنابر این موضوع، صلح ابراهیم و توافق صلح اسرائیل با امارات متحده عربی و همچنین با بحرین عملا به معنای تغییر رویکرد این کشورها در قبال تصمیمی است که در سال 2002 گرفته شد. همچنین ایجاد پیوند قوی بین اسرائیل با کشورهای عربی خلیج فارس باعث منزوی شدن ایران در منطقه خواهد شد بنا بر این تفاسیر، فرض مقاله موجود بر این است که توافق صلح ابراهیم بین اسرائیل و امارات متحده عربی زمینه تنش میان ایران و اسرائیل را گسترش خواهد داد و از طرفی باعث ایجاد خصومت و تنش در روابط ایران با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خواهد شد.

 ⭐️صلح ابراهیم چیست؟

🌿صلح ابراهیم در واقع توافقنامه ای بین اسرائیل و امارات متحده عربی است که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ منعقد شد که شامل مفادی همچون برقراری روابط دیپلماتیک، پیمان صلح، عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی است . این توافقنامه در تاریخ 15 سپتامبر 2020 در کاخ سفید به امضا رسید. البته پیشتر اسرائیل این توافقنامه را با مصر و اردن منعقد کرده بود و امارات سومین کشور عربی طرف قرارداد و همچنین نخستین کشور حاشیه خلیج فارس بود که این پیمان را با اسرائیل برقرار کرد.

🌿حالا چرا این قرارداد «ابراهیم» نام گذاری شده است؟ توافق صلح ابراهیم در واقع هدفمند نامگذاری شده است. چرا که سه دین بزرگ توحیدی یعنی یهودیت، مسیحیت و اسلام به ابراهیم (نبی) به عنوان پدر نگاه می کنند و پیشنهاد دهندگان این توافق بر این نظر بودند که با استفاده از این نام که به نوعی میان آمریکای مسیحی، اسرائیل یهودی و امارات متحده عربی و بحرین اسلامی مشترک است، پیوند برقرار کنند.

🌿ریشه این صلح را می توان در صحبت های رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ در سال 2017 جستجو کرد که در ارتباط با صلح خاورمیانه ای صحبت می کرد و سه سال پس از آن، ترامپ پیشنهاد صلح جرد کوشنر (داماد و مشاور ترامپ) را به عنوان یک «موفقیت تاریخی» عنوان کرد که مبنای این قرارداد را به نوعی پایان دادن به تمامی بحران ها و اختلافات در خاورمیانه نسبت داد. هر چند این برنامه صلح خاورمیانه ای ترامپ با مخالفت هایی از جانب فلسطینی ها مواجه شد، به همین دلیل ترامپ سیاست نزدیکی کشورهای عربی به اسرائیل را جایگزین آن کرد.  

🌿در راستای توافق صلح ابراهیم، اسرائیل موافقت کرده است که در ازای عادی سازی روابط با امارات متحده عربی، برنامه الحاق کرانه باختری را به حالت تعلیق درآورد. همچنین هر دو کشور امضای توافق در رابطه با سرمایه گذاری، جهانگردی، پروازهای مستقیم، امنیت و ایجاد سفارت خانه های متقابل را در دستور کار دارند.

🌿عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی ممکن است زمینه را برای توافق های مشابه با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس، بویژه عربستان سعودی فراهم کند و همچنین به تقویت مناسبات اقتصادی هر دو کشور منجر شود و این موضوع می تواند خطر درگیری با ایران را بیشتر کند.

 🌿صلح ابراهیم و تاثیر آن بر افزایش تنش میان اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران از دیرباز، یهودیان به دلیل نوع رفتار وخلقیاتشون که احساس برتری نسبت به دیگران داشتند مورد کینه و دشمنی جوامعی که در آنها زندگی می کردند بودند. «هرتزل» از بنیان گذاران و از بزرگترین رهبران صهیونیست، اعتقاد داشت یهودی ها ملتی هستند که تنها راه حل آنها در مقابل اقدامات ضد یهود، تملک یک موطن متعلق به خودشان است و اینکه دولتی را مستقر کنند که خودشان زمام امور را به دست گیرند.

🌿اما در ارتباط با ایران به لحاظ تاریخی یکی از نخستین همکاری ها و تماس های مشترک متقابل میان ایرانیان و یهودیان به سال 957 قبل از میلاد باز می گردد، زمانی که بخت النصر پادشاه بابل به اورشلیم حمله کرد و آنجا را غارت نمود و هزاران یهودی را اسیر کرد و به بابل برد. در سال 538 قبل از میلاد، کوروش کبیر امپراطور هخامنشی، حکومت بابل را سرنگون نمود و یهودیان را آزاد کرد. وی به یهودیان و خانواده های آنها اجازه داد به سرزمین خویش بازگردند.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶تنش فزآینده میان ایران و اسرائیل

👈(زمینه ها و پیامدها و تبعات منطقه ای جهان)


👈پرونده ویژه شهریور 1400
👍مجله ایرانی روابط بین الملل

💫https://iirjournal.ir/fa'

 *بهار وکیلی

#بخش_دوم


🌿عده ای از یهودیان در بابل باقی ماندند و گروهی نیز به تدریج به ایران وارد شدند و به مرور در آنجا سکنی گزیدند. اما اگر بخواهیم به رابطه ایران و اسرائیل در سده گذشته اشاره کنیم، در دوران حکومت پهلوی با وجود مخالفت ها ی گروه ها و اقشار مختلف جامعه روابط دوجانبه بر مبنای همکاری قرار داشت و تا حدودی روابط ایران و اسرائیل در این دوره کم و بیش پنهان
بود اما با وجود تمام این فراز و فرودها و گاها نارضایتی ها، به مدت سی سال دوام یافت. اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و روی کار آمدن جمهوری اسلامی، روابط ایران و اسرائیل بلافاصله قطع شد و این دشمنی تا به حدی ادامه یافته که هر دو خواهان نابودی هم و دشمن شماره یک همدیگر در منطقه خاورمیانه بحساب می آیند.

🌿در این میان، توافق صلح ابراهیم بیشتر از آنکه نظارت بر تنش زدایی در خاورمیانه را دنبال کند، به باور کارشناسان به دنبال ائتلافی همه جانبه علیه ایران و همچنین نفوذ این کشور در منطقه است. چرا که ایران با پشتیبانی خود از نیروهای شیعه در منطقه، از یمن و عراق گرفته تا سوریه و لبنان، تلاش در گسترش نفوذ سیاسی خود داشته است که این مسئله چالش بزرگی را در دهه گذشته پیش روی اسرائیل قرار داده است. همان اقداماتی که از دیدگاه آمریکا و متحدان این کشور در منطقه به مثابه اقدامات بی ثبات کننده ایران ارزیابی شده است.

🌿از طرفی سیاست اعلام شده دولت ترامپ در ارتباط با کاهش نیروهای نظامی خود در منطقه نیز به نگرانی بیشتر کشورهای حوزه خلیج فارس و از جمله بحرین و امارات متحده عربی دامن زده است. در واقع با نگاهی ریز بینانه تر می توان اذعان داشت اقدامات ایران در سطح منطقه طی سال های اخیر با عث نگرانی کشورهای حوزه خلیج فارس و بیش از پیش نزدیکتر شدن این کشورها به اسرائیل شده است.

👈اما در کنار این عوامل، موارد دیگری نیز باعث نزدیکتر شده کشورهای عربی بویژه امارات متحده عربی به اسرائیل شده است که بطور خلاصه به چند مورد آن اشاره می کنیم:


🌿خصومت مشترک ایالات متحده آمریکا، اسرائیل و امارات متحده عربی با ایران بر سر حمایت از حزب الله لبنان؛
ترس مشترک آنها از دستیابی ایران به سلاح هسته ای؛ که پیرو آن رهبران امارات از دولت ترامپ در ماه مه سال 2018 برای خروج از توافق هسته ای با ایران و استفاده از سیاست «فشار حداکثری» بر ایران حمایت کردند.


🌿عامل دیگر، اختلاف ایران و امارات بین چند جزیره خلیج فارس است؛ در سال 1971، محمدرضا پهلوی اختیار جزایر تنب بزرگ و کوچک را به دست گرفت و در آوریل سال 1992 هم ایران کنترل جزیره ابوموسی را به دست گرفت.


 🌿تنش میان ایران و اسرائیل موضوعی نیست که تازگی داشته باشد و در طول عمر جمهوری اسلامی ایران یکی از نقاط مهم در ساختار سیاست خارجی ایران و متقابلا اسرائیل بوده است. اگر بخواهیم به پیشینه دشمنی این دو با یکدیگر بپردازیم قابل گنجاندن در این مقاله کوتاه نخواهد بود اما بطور خلاصه می توان، به درگیری نیابتی بین این دو کشور در سال 2005 اشاره کرد که دلیل آن حمایت پنهانی ایران از حزب الله لبنان در درگیرهای لبنان جنوبی بین سال های 1985 تا 2000، حمایت بی شائبه ایران از لبنان در جنگ بین اسرائیل و لبنان، حمایت ایران از حماس و جهاد اسلامی فلسطین، حملات خرابکارانه اسرائیل در ایران به دلیل برنامه هسته ای ایران و ایجاد کمپین شبه نظامی در داخل ایران برای آسیب رساندن به برنامه هسته ای ایران، حمایت اسرائیل از گروه های ضد ایرانی، حمایت از گروه مجاهدین خلق و... اشاره کرد که با شروع جنگ و درگیری در سوریه و حمایت ایران از گروه های مخالف با اسرائیل درگیری ها بیش از پیش بالا گرفت که منجر به درگیری مستقیم ایران و اسرائیل در سال 2018 شد.

🌿بنابراین واقعیات می توان گفت که ایران و اسرائیل در طول این 42 سال بصورت مداوم و در جبهه های مختلف با یکدیگر هر چند بصورت غیر مستقیم، مشغول جنگ و درگیری هستند چرا که هریک خواهان تسلط خود در منطقه هستند و به یگدیگر اجازه استیلا و برتری یافتن در منطقه خاورمیانه را نخواهند داد.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶تنش فزآینده میان ایران و اسرائیل

👈(زمینه ها و پیامدها و تبعات منطقه ای جهان)


👈پرونده ویژه شهریور 1400
👍مجله ایرانی روابط بین الملل

💫https://iirjournal.ir/fa'

 *بهار وکیلی

#بخش_نهایی

🌿با نگاهی دقیق تر می توان به این امر پی برد که ایران به هیچ عنوان، هیچ زمان و تحت هر شرایطی _حتی با وجود جنگ و درگیری مستقیم_ اجازه تسلط پیدا کردن اسرائیل در منطقه را نخواهند داد شاید به این دلیل که ایران خود را ساکن دیرینه این منطقه از جهان،  و خاورمیانه را زادگاه ازلی و ابدی خود می داند و اسرائیل را نیروی خارجی و مزدوری که به واسطه کشتار و جنگ در این منطقه وارد شده میداند و اجازه حضور و ساکن شدن «مهمان ناخوانده قلدر ماب» را نخواهد داد.

🌿با تمام این تفاسیر، می توان متصور شد که تفاهم و توافق امارات متحده عربی و دیگر کشورهای عربی با اسرائیل چه شرایطی را برای ایران ایجاد خواهد کرد_ دادن دست دوستی با مهمان ناخوانده ای که علیه ساکنین دیرینه این منطقه دست به کشتار و خونریزی زده است_ که قطعا برای ایران نه تنها خوشایند نخواهد بود بلکه آثار و تبعات زیادی را نیز در طولانی مدت به همراه خواهد داشت.

🌿به همین خاطر دستگاه سیاست خارجی ایران باید بیشتر از هر زمان دیگری به فکر انتخاب راه درست برای ائتلاف و جلب اعتماد و همکاری با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باشد. در کنار همه این مسائل عادی سازی روابط دیپلماتیک صلح آمیز باعث تقویت قدرت و اتحاد دو شریک امن و قوی ایالات متحده در منطقه می شود که در پی آن اسرائیل و امارات متحده عربی برای راه اندازی یک دستورکار استراتژیک برای خاورمیانه برای گسترش همکاری های دیپلماتیک، تجاری و امنیتی با ایالات متحده همراه خواهند شد. چنانچه برایان هوک از این تفاهم به عنوان «کابوس» برای ایران نام برد.

🌿از یک منظر، توافق اسرائیل، آمریکا و امارات به نوعی همکاری برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه است. بنابراین ایران تا قبل اینکه کشورهای عربی هم راه امارات را در پیوند و توافق با اسرائیل در پیش گیرند، باید به دنبال راه چاره ای برای ائتلاف منطقه ای بر اساس منافع ملی و منطقه ای خود با آنها و بطور ویژه عربستان سعودی باشد.

🌿توافق صلح اسرائیل با امارات متحده عربی و بحرین عملا فصل جدیدی در مناسبات اسرائیل با کشورهای عربی است، پیش از آن اسرائیل با مصر در سال 1979 بر سر عادی سازی مناسبات به توافق رسیده بود و 15 سال بعد از آن نیز اردن موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته بود.

🌿هر چند به رسمیت شناختن اسرائیل از سوی کشورهای عربی با مخالفت چند کشور از جمله ایران و ترکیه مواجه شد و این دو کشور از صلح اعراب با اسرائیل،  تحت عنوان «خیانت» یاد کردند.

🌿در نهایت اینکه، این توافق هر چند بصورت موقت_ با توجه به اینکه اگر هر دو طرف قرارداد، به مفاد آن پایبند باشند و با فرض اینکه جوبایدن هم راه ترامپ را در این مقوله پیش گیرد_ اجرایی شود، مسلما این توافق خطر جنگ برای کشورهای حوزه خلیج فارس را با اسرائیل کاهش می دهد اما از طرفی خطر بزرگی در بیخ گوش ایران، آن را تهدید می کند. همچنین این توافق می تواند باعث حضور پررنگ اسرائیل در خلیج فارس شود و این موضوع به معنای ایجاد شکاف های سیاسی و نظامی گسترده در منطقه  خواهد شد و این مسئله بسیار مهم برای ایران که دارای مرزهای آبی طولانی در خلیج فارس هست و همچنین دشمنی دیرینه ای که با اسرائیل دارد می تواند مسئله ساز شود.

🌿بنابراین دستگاه سیاست خارجی ایران برای تامین حداکثری منافع و اقدامات پیشگیرانه و حملات احتمالی باید ائتلاف منطقه ای با حضور پر رنگ و تاثیرگذار عربستان ایجاد کند و نظر مثبت کشورهای عربی خلیج فارس و همچنین سطح جهان را جلب کند تا به نحوی از پیامدهای منفی این توافق بالاخص بر علیه خود، بکاهد. هر چند که با شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری و قدرت گیری مجدد دموکرات ها و روی کار آمدن جو بایدن در کاخ سفید می تواند اوضاع منطقه را دستخوش تغییرات جدیدی کند ودگرگونی هایی را ایجاد کند که بر خلاف تصور اولیه باشد که آینده آن از هم اکنون قابل پیش بینی نخواهد بود.

بهار وکیلی
*دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهرود


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
نظر شما درباره مقاله

🧶تنش فزآینده میان ایران و اسرائیل (زمینه ها و پیامدها و تبعات منطقه ای جهان) بهار وکیلی
Anonymous Poll
35%
بسیار خوب
27%
خوب
19%
متوسط
19%
ضعیف
🧶 مذاکرات محرمانه برای "پلان B" علیه برنامه هسته‌ای ایران


#میدل_ایست_مانیتور

🌿به گزارش آکسیوس، ایالات متحده و اسرائیل هفته گذشته در مورد "پلان B" احتمالی درباره موضوع هسته‌ای ایران مذاکرات سری انجام دادند. از زمان روی کار آمدن دولت ائتلاف بنت، این اولین بار بود که یک گروه کاری فوق سری آمریکایی-اسرائیلی درباره ایران که "استراتژیک" توصیف شده، تشکیل می‌شود.

🌿به گفته دو مقام ارشد اسرائیلی، این ملاقات از طریق یک پیوند ویدئویی مطمئن انجام شده است و رهبری آن را جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا و همتای اسرائیلی‌اش ایال هولاتا بر عهده داشتند. در این جلسه هر دو بر ضرورت پیشبرد "پلان B" در مورد ایران به دلیل بن بست مذاکرات دیپلماتیک و تسریع برنامه هسته‌ای تهران تاکید کردند.

🌿ظاهراً یک مقام اسرائیلی گفته است که اگر مذاکرات به زودی از سر نگیرد، آمریکا تحریم‌های بیشتری علیه ایران وضع خواهد کرد.

سخنگوی کاخ سفید تأیید کرد: ایالات متحده همچنان در حال رایزنی‌های مداوم با دولت اسرائیل در مورد طیف وسیعی از مسائل مربوط به چالش ایران است.

همچنین سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که ایران آماده است تا چند هفته دیگر مذاکرات وین را از سر بگیرد. وزیر امور خارجه حسین امیرعبداللهیان روز سه شنبه در نیویورک با دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا، جوزپ بورل، دیدار کرد و همچنین این هفته با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا دیدار خواهد کرد تا در مورد از سرگیری احتمالی مذاکرات وین مذاکره کنند.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
#مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل

سایت جدید فارسی "مجله ایرانی روابط بین الملل" به عنوان مجله علمی-تخصصی با تجدید ساختار وشکل جدید در گروههای "تحلیل"، "یادداشت"، "گفتگو"،"مفاهیم ونظریه ها"، "ترجمه"، "پرونده ماه" و "کتاب" در دسترسی علاقه‌مندان و پژوهشگران این رشته قرار گرفت.

🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶از اتحاد اعراب با اسرائیل علیه ایران تا نفوذ تدریجی چین در خاورمیانه؛ نفوذ آمریکا در جهان عرب چگونه در حال کاهش است؟

#اکونومیست


#انتخاب

#بخش_اول

🌿"مروان معاشر"، وزیر خارجه پیشین اردن در"اکونومیست" نوشت: پایان دوران تک قطبی آمریکا قرار بود دیر یا زود فرا برسد. با پایان یافتن دوران تک ابرقدرتی، نفوذ واشنگتن در خاورمیانه ناگزیر رو به کاهش است. اما این روند با تغییر سریع در سه ستون سیاست آمریکا در منطقه شامل ثبات، اسرائیل و نفت تسریع می‌شود.

🌿با ثبات شروع می‌کنیم. شواهد نشان می‌دهد که صلح آمریکایی (Pax Americana) جواب نداده است. آمریکا از اجرای این طرح خسته شد و کشور‌های عربی نیز از تحمیل آن به ضرر خود خسته شده اند. بحران بیش از دو دهه‌ای اسرائیل و فلسطین که بدون دستیابی به صلح باقی مانده است، جنگ فاجعه بار در عراق و ترجیح آمریکا برای توافق هسته‌ای با ایران بر منافع کشور‌های عربی باعث شده است که آمریکا و شرکای عرب آن بیش از هر زمان دیگری از هم دور شوند.

🌿حمله به عراق یک اشتباه ویژه بود. به مردم آمریکا وعده جنگی کوتاه و بدون هزینه داده شد که توسط کشور‌های حاشیه خلیج فارس تأمین مالی می‌شود و سلاح‌های کشتار جمعی را از دست یک مستبد خارج می‌کند. آنطور که رئیس جمهور جورج دبلیو بوش قول داد، چشم انداز ایجاد یک دموکراسی پایدار صلح آمیز که رفاه به ارمغان می‌آورد و نمونه‌ای برای خاورمیانه وسیع‌تر است، ترسیم شد. جهانیان به جای این وعده‌های خیالی مبتنی بر اطلاعات اشتباه و اعتماد بیش از حد با واقعیت تلخی روبرو شدند. طی این جنگ‌ها میلیارد‌ها دلار هزینه و هزاران سرباز کشته شده به آمریکا تحمیل شد. تأثیرات موج دار شکست‌ها در عراق و افغانستان باعث شد تا آمریکایی‌ها نسبت به ماجراجویی‌های نظامی در خارج از کشور و به طور کلی مشارکت در مسائل جهانی شک بیشتری داشته باشند.

🌿از نظر اکثر اعراب، حمله به عراق دخالت جدی در امور آن‌ها و نقض حاکمیتشان بود و چه بسا که عزت آن‌ها را هم خدشه دار کرد. آن‌ها صدام حسین را نه به عنوان دیکتاتوری وحشی بلکه به عنوان فردی که می‌خواست غرور را به جهان عرب باز گرداند، تلقی می‌کردند. این یک هدف عادی بود که توسط جنگ آمریکا از بین رفت. به نظر آن‌ها واشنگتن هرگز اجازه نمی‌دهد یک کشور عربی قدرت قابل توجهی داشته باشد.

🌿آمریکا در حل و فصل موضوع اسرائیل و فلسطین نیز موفقیتی کسب نکرد. از طرف دیگر، اعتراضات گسترده بهار عربی در سال ۲۰۱۱ برای همه و از جمله آمریکا ثابت کرد که حفظ ثبات منطقه‌ای با وجود حمایت از خودکامه‌های ستمگر دوستدار غرب (البته این موضوع در مورد صدام حسین صدق نمی‌کند) دیگر قابل اجرا نبود. مداخلات محدودتر در لیبی و سوریه و اقدام بیشتر از طریق نیابتی‌های محلی نیز در ایجاد نظم ناامید کننده بود.

🌿در مواجهه با این ناکامی‌های فراوان، ایالات متحده در نهایت تسلیم شد. در این ارتباط، باراک اوباما، رئیس جمهور وقت آمریکا در مصاحبه‌ای با آتلانتیک طی سال ۲۰۱۶ اظهار داشت: ما از تلفات گسترده غیرنظامیان جلوگیری کردیم، مانع چیزی شدیم که تقریباً یک درگیری داخلی خونین و طولانی مدت به وجود می‌آورد، با وجود همه اینها، لیبی آشفته است. جانشینان وی دونالد ترامپ و جو بایدن تمایلات مشابهی برای خروج از این درگیری‌ها از خود بروز دادند.

🌿اختلاف عمده آن‌ها در مورد نحوه برخورد با ایران است. آقای ترامپ توافق هسته‌ای اوباما در سال ۲۰۱۵ را کنار گذاشت و از سیاست فشار حداکثری علیه تهران حمایت کرد. حال آنکه، بایدن به دنبال احیای این توافق است. بسیاری از کشور‌های حوزه خلیج فارس احساس می‌کنند که برای دستیابی به توافق هسته ای، آمریکا مداخله مداوم ایران در امنیت و ثبات منطقه را نادیده گرفته است.

🌿به نظر می‌رسد هیچ رئیس جمهور آمریکایی آمادگی اجرای سیاست جایگزین را مبنی بر تلاشی پیچیده برای حمایت از روند جدی اصلاحات در جهان عرب ندارد. بدتر از آن، در ۲۰ سال گذشته آمریکا مستعد سیاست "تجارت ناتمام" در خاورمیانه بوده است. این کشور مداخلات خود را آغاز می‌کند، در رسیدن به اهداف ناکام می‌ماند، سپس با عجله صحنه را ترک می‌کند و یک آشفتگی را برای مردم منطقه به جای می‌گذارد. خروج از افغانستان نمونه بارز این موضوع است. اکنون افغان ها، از جمله کسانی که در کنار ایالات متحده بودند، تحت حکومت طالبان باقی مانده اند.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶از اتحاد اعراب با اسرائیل علیه ایران تا نفوذ تدریجی چین در خاورمیانه؛ نفوذ آمریکا در جهان عرب چگونه در حال کاهش است؟

#اکونومیست

#انتخاب

#بخش_پایانی

🌿دومین ستون سیاست آمریکا در خاورمیانه اسرائیل است. تجارت ناتمام آمریکا نه تنها در مورد مداخلاتش در کشور‌های منطقه صادق است، بلکه در مورد "روند صلح" بین اسرائیل و فلسطین نیز صدق می‌کند. واشنگتن در این زمینه نیز عملکرد خوبی نداشته است. بدتر از آن، این پوشش را برای اسرائیل فراهم کرده است تا اشغالگری را تقویت کرده و نوعی آپارتاید ایجاد کند، به طوری که الان شاهد دو نظام حقوقی جداگانه و نابرابر برای اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها هستیم.

🌿معامله قرن آقای ترامپ که به موجب آن سفارت آمریکا به قدس منتقل شد، در واقع با ارائه یک طرح صلح که آرزوی استقلال فلسطینیان را نپذیرفت، اثبات دیگری برای عموم مردم عرب بود در مورد اینکه ایالات متحده نه تنها از منافع شان غفلت می‌کند، بلکه مستقیماً برای تضعیف آن‌ها تلاش می‌کند.

🌿با این حال، اتحاد آمریکا با اسرائیل به سرعت در حال تغییر است. آنچه زمانی مورد توافق احزاب در آمریکا بود، به جبهه‌ای مناقشه برانگیز در جنگ‌های فرهنگی آمریکا تبدیل شده است. برنامه صلح مشترک ترامپ برای جلب رضایت طرفداران انجیلی او بود، این در حالی است که برخی از آن‌ها معتقدند که دست یافتن به سرزمینی که خدا به اسرائیلی‌ها وعده داده بود، پایان جهان را تسریع می‌کند. در حالی که در سمت چپ، اشغال دائمی اسرائیل باعث شده است که نسل جدیدی از آمریکایی‌ها تعهد فولادین واشنگتن به اسرائیل را زیر سوال ببرند.

🌿سومین ستون سیاست واشنگتن انرژی است. در این ارتباط باید در نظر داشت که واردات خالص انرژی ایالات متحده در سال ۲۰۰۵ به حدود ۳۰ درصد از کل مصرفش رسید. اما به لطف توسعه فناوری فرکینگ که افزایش ظرفیت استخراج گاز و نفت را برای این کشور به دنبال داشت، آمریکا در سال ۲۰۱۹ به یک صادرکننده خالص انرژی تبدیل شد. این کشور هنوز مقداری نفت خام وارد می‌کند، اما سهم کارتل اوپک که تحت سلطه کشور‌های عربی است، در تأمین نفت مورد نیاز آمریکا از ۸۵ به ۱۴ درصد رسیده و بنابراین آمریکا خود را از نیاز به محافظت از منابع تولیدکنندگان خاورمیانه رها کرده است. مسلماً بسیاری از متحدان واشنگتن هنوز به نفت وابسته هستند، اما از فشاری که کشور‌های عربی تولیدکننده نفت می‌توانند بر آمریکا تحمیل کنند، کاسته شده است.

🌿تغییر شرایط بازار انرژی همراه با سرخوردگی اعراب و دیگران از سیاست‌های آمریکا، به این معنی است که سایر کشور‌ها شروع به پر کردن خلاء موجود می‌کنند. روسیه، ترکیه و ایران به ویژه در سوریه و سایر نقاط وارد عمل شده اند. امارات متحده عربی، بحرین و به طور ضمنی عربستان سعودی روابط متقابل بیشتری با' اسرائیل برای ایجاد توازن در برابر ایران برقرار کرده اند. چین تصمیم گرفته است که قدرت خود را از طریق ابزار‌های اقتصادی منعطف کند و بودجه قابل توجهی را برای همه کسانی که مایل به پذیرش هستند، وارد منطقه کند.

🌿کاهش نفوذ آمریکا راه دستیابی به ثبات و رفاه را آسان نمی‌کند. اگرچه واشنگتن در خاورمیانه موفقیت چندانی نداشت، اما تضمینی وجود ندارد کسانی که اکنون برای نفوذ بیشتر در منطقه رقابت می‌کنند، عملکرد بهتری از واشنگتن داشته باشند.

🌿تغییرات ناشی از بازار‌های نفت، بهار عربی و استفاده گسترده از رسانه‌های اجتماعی به این معنی است که ابزار‌های قدیمی کشور‌های عربی برای حفظ آرامش اجتماعی از جمله سیاست‌های امنیتی سخت و یارانه‌ها در حال تضعیف است. آن‌ها با تکیه بر تاکتیک‌های ناخوشایند و سرکوبگر به دنبال بقا هستند. این امر به سختی باعث حمایت کشور‌های غربی می‌شود. روسیه، چین و ترکیه همگی تمایلات خودکامه‌ای دارند و به سختی می‌توان انتظار داشت که به دنبال بازکردن سیستم‌های عربی از نظر سیاسی، اجتماعی یا اقتصادی باشند.

🌿با این وجود دستیابی به ثبات در جهان عرب دقیقاً به باز شدن فضای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آن‌ها نیاز دارد. حاکمان باید به ابزار‌های جدیدی مشتمل بر مشارکت شهروندی برابر و سیستم‌های اقتصادی مبتنی بر شایستگی که نوید آرامش اجتماعی و کیفیت زندگی بهتر را می‌دهد، دست یابند. چنین تغییری نمی‌تواند ناشی از همسویی مجدد با چین، تکیه بر روسیه یا اتحاد با اسرائیل باشد. این روند تنها از طریق یک فرآیند اصلاح جدی و تدریجی داخلی قابل دستیابی است. با خروج آمریکا از خاورمیانه، این وظیفه از این پس باید بیش از هر زمان دیگر بر عهده خود کشور‌های عربی باشد. حاکمان عرب باید بفهمند که اصلاحات برای بقای آن‌ها ضروری است و مردم عرب باید از ابزار‌های مسالمت آمیز بهره ببرند تا قاطعانه از حقوق خود دفاع کنند.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶 آغاز پروازهای تجاری بحرین به اسرائیل


#راشاتودی

🌿اولین پرواز تجاری مستقیم از بحرین به اسرائیل روز پنجشنبه انجام شد. سال گذشته بحرین با عادی سازی روابط با اسرائیل، پیمان صلح ابراهیم را با میانجیگری آمریکا امضا کرد.

🌿خطوط هوایی گلف ایر در حال حاضر هفته‌ای دو پرواز در این مسیر انجام می‌دهد. به گفته Gulf Air، این اقدام بخشی از "توافقنامه‌های سیاسی، تجاری و هوانوردی غیرنظامی است که سال گذشته بین دو کشور امضا شد.

🌿بحرین بعد از امارات متحده عربی، سودان و مراکش چهارمین کشور عربی بود که اسرائیل را به رسمیت شناخت.

🌿اسرائیل اوایل ماه جاری اولین سفیر خود در بحرین را معرفی کرد، در حالی که بحرین در ماه مارس سفیر خود در اسرائیل را معرفی کرده بود. وزیر خارجه اسرائیل یائر لاپید روز پنجشنبه در بازدید رسمی از بحرین به منظور افتتاح سفارت اسرائیل در منامه و گفتگو با همتای بحرینی خود به خلیج فارس سفر کرد.

🌿به گفته وزارت خارجه رژیم صهیونیستی، لاپید همچنین قصد دارد پنج تفاهم نامه از جمله توافقنامه همکاری بین بیمارستان‌ها، شرکت‌های آب و برق امضا را کند.

🌿البته سخنگوی وزارتخانه خارجه اسرائیل گفت: زمینه‌های اصلی که بحرین به دنبال همکاری بوده، مربوط به اقتصاد و فناوری است و تعدادی از تفاهم نامه‌هایی که پنجشنبه امضا می‌شود در این زمینه خواهد بود. وی خاطرنشان کرد که تاکنون 12 تفاهم نامه امضا شده که حوزه های حمل و نقل، کشاورزی، ارتباطات و امور مالی را پوشش می‌دهد.

🌿سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما بحرین را به عنوان یک شریک مهم در سطح دوجانبه و همچنین پلی برای همکاری با دیگر کشورهای منطقه می‌بینیم.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
👁کابینه تغییر اسرائیل و دشواری تصویب بودجه

منصور براتی

#بخش_اول

🌿از پایان سال ۲۰۱۹ تا کنون و برای بیش از ۲۰ ماه رژیم صهیونیستی فاقد قانون بودجه مصوب بوده است. آخرین بودجه این رژیم در ماه آوریل سال ۲۰۱۸ برای سال ۲۰۱۹ به تصویب رسیده بود، اما در ۳۶ ماهی که از آن هنگام می‌گذرد هیچ گونه تلاشی برای تدوین لایحه بودجه نشده بود


🌿در بیشتر مدت این ۳۶ ماه اسرائیل با کابینه‌ های موقت اداره شد و تنها یک بازه ۷ ماهه با توافق میان «بنیامین نتانیاهو» و «بنی گانتز»، کابینه وحدت ملی عهده دار امور شد اما این کابینه نیز به دلیل کارشکنی ‌های حزب لیکود و شخص نتانیاهو اقدامی در جهت تدوین لایحه بودجه نکرد و در نتیجه فقدان لایحه بودجه، منحل شد

🌿 با تشکیل کابینه تغییر در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۱ و در حالی که هنوز دو ماه از عمر این کابینه نگذشته در روز دوم اوت، «نفتالی بنت»، نخست وزیر در صحن کنست از تصویب لایحه بودجه توسط کابینه جدید خبر داد

🌿بدین ترتیب به نظر می‌رسد کابینه تغییر دست کم تا کنون ۵۰ درصد مسیر موفقیت در آزمون تدوین قانون بودجه را با موفقیت از سر گذرانده است. طبق قوانین داخلی اسرائیل هر کابینه ای که به قدرت می‌ رسد، تنها ۱۴۵ روز برای تصویب قانون بودجه سالیانه مهلت دارد و به عبارت دیگر بودجه یکی از نخستین آزمون ‌های اصلی کابینه‌ ها در اسرائیل به شمار می ‌آید 

🌿بدین ترتیب به نظر می‌ رسد کابینه تغییر در تنها ۵۰ روز، کاری انجام داده که بنیامین نتانیاهو و حزب لیکود در ۳۶ ماه گذشته با توسل به دستاویزهای مختلف از آن طفره رفته بودند. تدوین لایحه بودجه و تصویب آن با ۱۰۰ درصد آرا درون کابینه تغییر، پیروزی مهمی برای این کابینه هزار رنگ به حساب می آید. این کابینه تا روز چهارم نوامبر ۲۰۲۱ برای تصویب قانون بودجه مهلت دارد. در غیر این صورت یا باید مهلت قانونی تصویب بودجه تمدید شود و یا کنست منحل شده و انتخابات زودهنگام دیگری در دستور کار قرار خواهد گرفت

🌿به نظر می‌ رسد کابینه تغییر اصلاحات رادیکالی در بودجه سالانه ایجاد کرده است؛ حرکت به سوی اقتصاد سبز برای کاهش آلاینده ­ها و کاهش مصرف خوراکی ‌های مضر، کاهش بوروکراسی و دولت الکترونیک، کاهش تعرفه بر واردات مواد خوراکی از جمله اصلاحاتی است که می‌ توان آن را به لیبرال سازی اقتصاد اسرائیل تعبیر کرد. افزایش قابل توجه بودجه بخش عربی نیز در نهایت می تواند به کاهش تبعیض ها علیه این جماعت کمک کند. اما افزایش ۱۲ درصدی بودجه نظامی باعث شده نتوانیم همه تغییرات بودجه را لیبرالی ارزیابی کنیم

 👈چالش‌های پیش‌روی کابینه تغییر برای تدوین لایحه بودجه
 
👌اختلافات داخلی کابینه تغییر

🌿نخستین چالشی که در این زمینه کابینه تغییر با آن روبرو بود، عبارت از اختلاف نظرهای موجود در درون جناح‌ های مختلف این کابینه بود. بحران کرونا و فشارهایی که به زیرساخت‌ های حوزه بهداشت رژیم صهیونیستی وارد کرده از یکسو، بیکاری ناشی از این پاندمی، افزایش کسری بودجه ناشی از این بحران و نیز اثرات منفی آن بر روند تولید محصولات کشاورزی و نیز صنعت بیمه در سرزمین ‌های اشغالی از سوی دیگر باعث افزایش اختلاف نظرها درون این کابینه شد.

🌿 تا همین چندی پیش وزیران مختلف کابینه ضمن اشاره به نیاز حوزه کاری خود خواستار افزایش بودجه اختصاص یافته به وزارتخانه خود می‌ شدند و تهدید می کردند در صورتی که بودجه اختصاص یافته افزایش پیدا نکند، به این لایحه رأی منفی خواهند. از این جمله می‌ توان به «پنینا تامانو-شطح»، وزیر مهاجرت اشاره کرد که برخلاف متن اولیه لایحه بودجه به جای صدور اجازه مهاجرت ۱۰۰۰ مهاجر اتیوپیایی‌تبار در سال ۲۰۲۲، خواستار صدور مجوز برای مهاجرت ۴۰۰۰ مهاجر شده بود.  

🌿دیگر وزیر مخالف خوان «نیتصان هاروویتز»، رهبر حزب مرتص و وزیر بهداشت بود که خواستار افزایش بودجه این وزارتخانه که مستقیماً با بحران کرونا روبروست، شده بود. هاروویتز نیز تهدید کرده بود بدون افزایش منابع مالی این وزارتخانه به تصویب بودجه رضایت نخواهد داد. از سوی دیگر کابینه تغییر بودجه ارتش را نیز افزایش داده و ناچار از تعیین مالیات غیرمستقیم شده است.

🌿بحران اجماع سازی ناشی از عدم تصویب بودجه در ۳۶ ماه گذشته
به دلیل عدم وجود یک قانون بودجه شفاف، میزان شفافیت در عملکرد مالی دولت رژیم صهیونیستی کاهش یافته و اکنون همه بخش‌ های اقتصادی در سرزمین ‌های اشغالی تدوین لایحه بودجه جدید را به مثابه فرصتی طلایی برای افزایش سهم خود می ‌بینند.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
👁کابینه تغییر اسرائیل و دشواری تصویب بودجه

منصور براتی

#بخش_دوم

🌿در نتیجه در یک ماه گذشته نمایندگان بخش‌ های مختلف اقتصادی از جمله بازنشستگان (و زنان در آستانه بازنشستگی)، کشاورزان، برخی صاحبان صنایع و رستوران داران نسبت به رویکرد کابینه جدید اعتراض کرده اند. از سوی دیگر با مشخص شدن رئوس لایحه بودجه و بودجه اختصاص داده شده به مناطق عربی، «بنیامین نتانیاهو»، رهبر اپوزیسیون و بیشتر احزاب اپوزیسیون به سختی با آن مخالفت کرده اند.

🌿نتانیاهو نسبت به مالیات غیرمستقیمی که بر برخی کالاها بار شده اعتراض دارد و مدعی است:

👈 «شهروندان اسرائیل نباید مالیات بدهند تا دولت خواسته های مالی منصور عباس را برآورده کند!» بدین ترتیب به نظر می­ رسد بخشی از بحران اجماع سازی موجود ناشی از عدم وجود بودجه برای مدت ۲۰ ماه پیاپی ریشه می‌گیرد و بخش دیگری از آن به دلیل افزایش بودجه در بخش های مختلف به ویژه بودجه ­ای که برای توسعه مناطق عربی در نظر گرفته شده است.

🌿همچنین به دلیل حداقلی بودن ائتلاف حاکم حتی اگر یکی از ۶۱ نماینده ائتلاف حاکم به این بودجه رأی منفی بدهد، بودجه از تصویب کنست نخواهد گذشت.


سناریوهای احتمالی

🌿با توجه به وضعیت حداقلی کابینه تغییر در کنست از یکسو و مخالفت عمده احزاب اپوزیسیون از جمله لیکود، شاص، یهودیت متحد توراه و صهیونیسم مذهبی به نظر می ‌رسد تنها انتخاب کابینه تغییر برای تضمین تصویب این لایحه فهرست مشترک عربی خواهد بود. البته در این مورد هم تردیدهایی جدی وجود دارد، زیرا «ایمن عوده»، رهبر فهرست مشترک عربی و حزب خداش با لایحه بودجه مخالفت کرده و اعلام کرده به این لایحه رأی منفی خواهد داد. بدین ترتیب از ۳ فراکسیون موجود در این حزب تاکنون یک فراکسیون به طور رسمی با آن مخالفت کرده است. با توجه به مشی تند حزب بلد که «سامی ابوشهاده» تنها نماینده آن به حساب می‌ آید، به نظر می ‌رسد کابینه تغییر تنها می ‌تواند به دو نماینده حزب تعال برای همکاری فکر کند.

🌿در عین حال رسانه ‌های اسرائیلی اعلام کرده اند که فهرست مشترک عربی در پیامی به «یائیر لاپید» اعلام کرده مایل به انحلال کابینه تغییر و بازگرداندن نتانیاهو به قدرت نیست و حاضر است درباره حمایت از این لایحه مذاکره کند. البته گفتنی است اگرچه ائتلاف حاکم وضعیت شکننده ای دارد، اما تنها یک رأی مثبت به لایحه بودجه می ‌تواند حاشیه امنیت مناسبی را برای آن ایجاد کند.

🌿همچنین با توجه به اصلاحاتی که روز هفتم ژوئیه ایجاد شده و کنست مهلت کابینه برای تصویب قانون بودجه را از ۱۰۰ روز به ۱۴۵ روز رسانده، به نظر می ‌رسد بخشی از عجله این کابینه برای تدوین سریع لایحه و ارائه به کنست برای رأی گیری ناشی از این واقعیت است که سران ائتلاف حاکم از تصویب لایحه اطمینان ندارند و می‌ خواهند در صورت عدم کسب آرای اکثریت، مجدداً فرصتی برای اصلاح و رأی‌گیری دوباره برای آن را داشته باشند. به نظر می رسد تا این لحظه دست کم ۵۲ نماینده مخالف بودجه پیشنهادی کابینه جدید هستند، بدین ترتیب ۳ سناریو احتمالی متصور است.

                                                           ⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
👁کابینه تغییر اسرائیل و دشواری تصویب بودجه

منصور براتی

#بخش_نهایی



🧶تصویب لایحه بودجه

🌿از آنجاکه رژیم صهیونیستی در ۲۰ ماه گذشته بدون بودجه مصوب دولتی به کار خود ادامه داد، عطش بالایی میان سیاستمداران برای تصویب لایحه بودجه به وجود آمده و افکار عمومی نیز به شدت درباره آن حساس شده است. با توجه به مذاکرات جاری میان ائتلاف حاکم و فهرست مشترک از یکسو و نیز «آمیخای خیلکی»، نماینده مخالف ‌خوان حزب یامیناه، احتمال اینکه کابینه تغییر بتواند اکثریت لازم را برای تصویب لایحه بودجه به دست بیاورد از احتمال شکست خوردن آن بیشتر است.

🌿 اخیراً مذاکراتی میان بنت و خیلکی برای صدور مجوز فعالیت آزاد خیلکی درون کنست به جریان افتاده و به نظر می‌رسد ممکن است به نتیجه برسد.

🧶عدم تصویب بودجه

🌿در این صورت با دو حالت روبرو هستیم. اولاً به طور قطع ائتلاف حاکم تلاش خواهد کرد با اعمال پاره ­ای اصلاحات تا پیش از چهارم نوامبر ۲۰۲۱ که مهلت قانونی تصویب قانون بودجه به پایان می ‌رسد، مجدداً لایحه را به رأی بگذارد. اما در صورت عدم تصویب بودجه در رأی گیری نخست، قدرت نرم کابینه برای اقناع سیاستمداران رقیب و همچنین افکار عمومی به شدت کاهش خواهد یافت و همزمان نتانیاهو برای اقناع برخی از شرکای ائتلاف حاکم (از جمله بنی گانتز) به ترک این ائتلاف و به دست آوردن قدرت بیشتر در کابینه ای جدید با محوریت حزب لیکود تلاش بیشتری خواهد کرد.


🌿 نتانیاهو می کوشد با تحمیل شکست بزرگ دیگری در تصویب لایحه بودجه از کابینه تغییر یک مرده متحرک  بسازد و بدین ترتیب موجبات انحلال آن را فراهم کند. با توجه به ایجاد اجماع نسبی میان جناح ‌های کابینه تغییر بر سر لایحه بودجه و حذف مخالفت‌ های اولیه به نظر می ‌رسد ائتلاف حاکم از ۶۰ رأی مثبت به لایحه اطمینان دارد و برای به دست آوردن یک نماینده موافق بیشتر و احتمالاً یک نماینده غایب در حال مذاکره هستند، از این رو حتی اگر ائتلاف حاکم در رأی‌گیری اولیه شکست بخورد، احتمال اندکی وجود دارد که جناح‌ های مختلف دچار افتراق شوند.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
Forwarded from Ramtin Rezai
کمیته روابط بین الملل انجمن علمی مطالعات صلح ایران و مجله ایرانی روابط بین الملل برگزار می کنند
چهارمین کارگاه آموزشی تحول مفاهیم در روابط بین الملل
مدرسان
دکتر سید عبدالامير نبوی؛ عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگی اجتماعی
دکتر جهانگیر کرمی؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
دکتر سیده صديقه حسینی ؛ مدرس دانشگاه و متخصص امنیت بین الملل
دکتر ماشالله حیدرپور عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
دکتر امیر هوشنگ میرکوشش
دبیر علمی کمیته روابط بین الملل انجمن علمی مطالعات صلح ایران و مدیر مسئول مجله ایرانی روابط بین الملل

زمان و سامانه برگزاری
سه شنبه 20 مهر 1400
ساعت 17:30 الی 20:30

هزینه ثبت نام : 95 هزار تومان
هزینه ثبت نام دانشجویان : 65 هزار تومان
شماره حساب: 0122-4720-0610-5047 به نام آقای نصیر جینور
ارسال فیش واریزی و مشخصات شرکت کنندگان به واتس آپ شماره 09018121354
سامانه برگزاری: Skyroom
https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt 
                                     
🧶ایران و آذربایجان خواستار بالا بردن سطح تنش نیستند
👈 تلاش تل‌آویو برای جنگ‌افروزی در منطقه
👈 ضرورت حفظ توازن قدرت در منطقه قفقاز

🗣دیاکو حسینی

#ایلنا

#بخش_اول

🌿پژوهشگر ارشد مرکز بررسی‌های استراتژیک خاورمیانه گفت: اگر ترکیه و آذربایجان بخواهند ایران را از ترتیبات امنیتی قفقاز حذف کرده و منافع حیاتی تهران را نادیده بگیرند، در این صورت باید منتظر پیامدهای آن باشند که ابعاد مختلفی مانند بالا بردن آمادگی رزمی ایران در مرزها و تقویت روابط نظامی ایران و ارمنستان از جمله آنهاست.

🌿"دیاکو حسینی" در گفت‌وگویی در خصوص تحولات اخیر در روابط تهران و باکو و در پاسخ به این سوال که اساسا تا چه میزان شکل‌گیری تنش در روابط دو کشور از اراده آنکارا و جنگ‌افروزی تل‌آویو نشات می‌گیرد، گفت: موضوع مجادلاتی که در قفقاز میان آذربایجان و ارمنستان حول قره‌باغ وجود دارد  از ابتدای فروپاشی شوروی برای ایران اهمیت داشت و به دلیل روابط عمیق و تاریخی میان ایران و ارمنستان و همچنین به دلیل پیچیدگی‌هایی که در روابط ایران و جمهوری آذربایجان وجود داشته علاوه بر حساسیت‌هایی که به طور طبیعی تهران در روابط خارجی خود در این حوزه دارد، این موضوع به امنیت داخلی ایران هم مرتبط است.

🌿وی ادامه داد:  در جنگ اخیر قره‌باغ که در شهریورماه سال گذشته اتفاق افتاد، به رغم اختلاف نظرهایی که در ایران به نحوه مدیریت این بحران وجود داشت، در نهایت نظام تصمیم گرفت که در این رابطه براساس حقوق بین‌الملل و تفسیری از آن که تماما به نفع جمهوری آذربایجان هست، موضع بگیریم. با این حال به جای آنکه باکو حسن نیت خود را در برابر ایران و این اقدام نشان دهد، عملا رفتارهایی را دنبال کرد که به سوءظن طرف ایرانی اضافه شد که از جمله این اقدامات می‌توان به مانور سه‌جانبه آذربایجان، ترکیه و پاکستان و همچنین تعمیق مشکوک روابط با اسرائیل اشاره کرد.

🌿وی گفت: به رغم اینکه آقای الهام علی‌اف اعلام کرد که مساله استفاده از جاده ایران به سمت قره‌باغ را با سفارت ایران در باکو هماهنگ کرده و پیش از این نیز به ایران اطلاع داده، پیگیری کرده و به نتیجه نرسیده اما باز هم راه‌های بهتری برای بیان آن وجود داشت و می‌توانست با حسن نیت به این مساله نگاه کند اما به جای این کار آن چه ما دیدیم این بود که روش برخورد با ایرانیان را به شکلی کاملا متفاوت دنبال کرد که به بازداشت دو ایرانی منجر شد که این مساله سوءظن در تهران را هم بیشتر کرد.

🌿وی افزود: من فکر می‌کنم دولت آذربایجان در یک بازی استراتژیکی قرار گرفته که ممکن است برای او سوءتفاهم‌هایی را ایجاد کرده باشد؛‌ این واقعیت را هم نمی‌توان نادیده گرفت که ترکیه به عنوان حامی اصلی جمهوری آذربایجان در جنگ قره باغ و پیش از آن به دنبال این جاه‌طلبی ژئوپلیتیکی است تا نقش آنکارا را در کریدور غرب به شرق،‌ دسترسی به دریای خزر و خطوط مواصلاتی انرژی برجسته کند.

🌿همین‌طور جمهوری آذربایجان از نگاه ترکیه دروازه‌ای برای نقش آفرینی بزرگ‌تر ترکیه در آنچه آن‌ها «جهان ترکی» می‌نامند، است که تا آسیای مرکزی و تا سین کیانگ گسترده شده. معتقدم این بلندپروازی ترکیه یکی از مشکلاتی است که ما با جمهوری آذربایجان داریم چرا که طبیعتا پیامدهایی از این نوع نگاه آنکارا متوجه ایران خواهد بود.

🌿پژوهشگر ارشد مرکز بررسی‌های استراتژیک خاورمیانه گفت: تلاش قدیمی برخی همسایگان در تقویت پان‌ترکیسم و تبلیغ این موضوع در مجاورت و درون مرزهای ایران یک مساله امنیتی و غیر قابل تحمل برای ایران است. البته ایران به طور بلندمدت و جدی نگران تاثیرگذاری این اقدامات در بخش آذری‌نشین کشور نیست ولی این مساله نمی‌تواند به این معنا باشد که ما باید از چنین مساله‌ای چشم‌پوشی کنیم. 

🌿وی ادامه داد: همزمان با این موضوع و در اهداف جداگانه‌ای می‌دانیم اسرائیل هم نیاتی مبنی بر استفاده از جمهوری آذربایجان برای فشار بر ایران به ویژه در ناحیه مسائل قومی دارد و همچنین استقرار تجهیزات نظامی و جاسوسی این رژیم در منطقه مرزهای شمال غرب کشور علاوه بر آنچه پیش از این گفتیم موضوعی امنیتی برای ایران است.

⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
🧶ایران و آذربایجان خواستار بالا بردن سطح تنش نیستند
👈 تلاش تل‌آویو برای جنگ‌افروزی در منطقه
👈 ضرورت حفظ توازن قدرت در منطقه قفقاز

🗣دیاکو حسینی

#ایلنا

#بخش_نهایی

🌿وی تاکید کرد: به دلیل میزان خصومتی که میان ایران و اسرائیل وجود دارد، موضوع همکاری عمیق اطلاعاتی و سیاسی باکو و تل‌آویو اولویت اول در مهار تهدید از نگاه ایران است ولی در کنار این موضوع نحوه همکاری‌های جمهوری آذربایجان و ترکیه  و همکاری‌های مشکوکی که به نظر می‌رسد هدف از آن‌ها کنار گذاشتن ایران از ترتیبات مختلف امنیتی و اقتصادی است هم در میان مدت موجب نگرانی است و من فکر می‌کنم مجموعه این عوامل باعث شده که روابط ایران و جمهوری آذربایجان در این مقطع به سمت تنش حرکت کند.

🌿وی یادآور شد: به نظر من، نه ایران و نه آذربایجان خواستار بالا بردن سطح تنش نیستند؛ با این حال ضروری است که راهی پیدا کنیم تا به این نگرانی‌ها رسیدگی شود. باید انتظار داشت که در آینده نزدیک این نگرانی‌ها در اشکال و صورت‌های دیگری در آینده نزدیک ممکن است خودش را نشان دهد که می تواند باز هم منجر به بالا رفتن تنش‌ها شود.

👌منافع ملی ایران ایجاب می‌کند که توازن قدرت در منطقه قفقاز حفظ شود

🗣حسینی همچنین در پاسخ به این سوال که تا چه میزان ضرورت دارد تهران و ایروان نیز در جهت حفظ موازنه قوا همکاری امنیتی خود را تقویت کنند، گفت: سیاست سنتی جمهوری اسلامی ایران پس از فروپاشی شوروی در رابطه با بحران قره‌باغ و منازعات ارمنستان و جمهوری آذربایجان این بوده که در یک بی‌طرفی تلاش کند نقش میانجی‌گرایانه خودش را در صورت امکان برای حل و فصل اختلافات دنبال کند.

🌿وی تصریح کرد: این سیاست همواره از طرف ایران نشان دهنده حسن نیت و بی‌طرفی تهران بوده ولی در سال‌های اخیر به واسطه تغییری که در موازنه قدرت از جمله نزدیکی روابط اسرائیل و جمهوری آذربایجان و همچنین پیوستن آذربایجان به پروژه‌های بلندپروازانه ترکیه شکل گرفته طبیعتا در حال افزایش سطح نگرانی است از این جهت نظر شخصی من این است که منافع ملی ایران ایجاب می‌کند که توازن قدرت در منطقه قفقاز حفظ شود و برای این کار البته با در نظر گرفتن اینکه ما روابط عمیقی با ارمنستان داریم این موضوع اهمیت پیدا می‌کند.

🌿وی ادامه داد: اگر روابط آذربایجان با اسرائیل و حضور این کشور در پروژه‌های جاه‌طلبانه ترکیه ادامه پیدا کند، در آن صورت ضرورت دارد که ما به شیوه‌ای کاملا منطقی به دنبال روش‌های بازدارنده باشیم و یکی از این روش‌های بازدارنده، تعمیق روابط ایران با ارمنستان است.

🌿وی ادامه داد: بنابراین من فکر می‌کنم اگر ترکیه، اسرائیل و جمهوری آذربایجان مصمم هستند که ایران را از ترتیبات امنیتی قفقاز حذف کرده و منافع حیاتی تهران را نادیده بگیرند، در این صورت باید منتظر پیامدهای آن و پاسخ جمهوری اسلامی ایران باشند که ابعاد مختلفی از جمله بالا بردن توان آمادگی رزمی ایران در مرزها تا تقویت روابط نظامی ایران و ارمنستان می‌تواند داشته باشد.


⚡️اسرائیل را با کانال تخصصی
#مطالعات_اسرائیل بشناسید⚡️

🌏 ️کانال #مطالعات_اسرائیل

⭕️   https://www.tg-me.com/motaleatesraeil
 
2025/02/23 11:58:47
Back to Top
HTML Embed Code: