Telegram Web Link
محمد رضا سرگلزایی
بی تفاوت باش!

«زیگموند فروید» پایه‌گذار روان‌کاوی، رفتار بشری را عمدتأ ذاتی و غریزی می‌دانست و نتیجه می‌گرفت که انتخاب‌های آگاهانه ما نقش اندکی در رفتارهایمان دارند. «جبرگرایی زیستی» فرویدی ما را محدود و محصور در چارچوب الگوهایی می‌داند که ژن‌های ما به ما منتقل کرده‌اند.

نظریه فروید به سرعت مورد نقد قرار گرفت. «کارن هورنای» یکی از اولین شاگردان فروید، فروید را به «سوگیری نظری» متهم کرد و «مارگارت مید» در پژوهش‌های میدانی مردم‌شناسی نشان داد که بسیاری از رفتارهایی که فروید ذاتی گونه بشری می‌دانست، همچون رفتار جنسی و خشونت، بیش از آن‌که محصول ژن‌ها باشند محصول فرهنگ هستند.
تحقیقات رفتارگرایان که «موج دوم روان‌شناسی» راساختند نیز نشان داد که حیوانات و انسان توانایی شگرفی برای تغییر رفتار از طریق یادگیری دارند تا حدی که «اسکینر» روان را «یک دستگاه یادگیری» دانست.
در واقع، ژن‌ها، الگوهای رفتاری را در ما تعیین نمی‌کنند بلکه میزان توانایی یادگیری ما را تعیین می‌کنند. افرادی که هوش (IQ) بالاتر یا هوش هیجانی (EQ) بالاتری دارند در «تغییر رفتار براساس اقتضای محیط» توانمندترند. این افراد زودتر متوجه ضرورت تغییر رفتار می‌شوند و آسان‌تر الگوهای کارآمد جدید را جایگزین الگوهای ناکارآمد می‌کنند.
با این تعاریف، بی‌تفاوتی و فرار از مسئولیت در یک قوم و ملت نمی‌تواند ناشی از «آرایش ژنی» آن‌ها باشد بلکه باید ریشه آن را در «طرحواره‌ها» (Schema) جستجو کنیم.
رفتار انسان‌ها به شدت تحت تأثیر «طرحواره‌هایی» است که آموخته‌اند. روان‌شناسان شناختی همچون آلبرت الیس و آئورن بک توصیه کرده گ‌اند که برای تغییر دادن رفتار و احساس انسان‌ها باید طرحواره‌های آن‌ها را بشناسیم.
به طرحواره‌های فرهنگی‌مان نظری بیاندازیم. ضرب المثل های زیر را مرور کنید:
«خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو!»
«آسه برو آسه بیا، تا گربه شاخت نزنه!»
«سری که درد نمی‌کنه دستمال نمی‌بندند!»
«مگه پیغمبری که غم امت بخوری؟!»
«زبان سرخ سر سبز می‌دهد بر باد!»
«مانه سر پیازیم، نه ته پیاز!»
«صلاح مملکت خویش خسروان دانند!»
آیا ثمره چنین طرحواره‌هایی بی‌تفاوتی و شانه خالی کردن از مسئولیت‌های اجتماعی‌مان نیست؟
اگر قرار است جامعه متفاوتی داشته باشیم چاره‌ای نداریم جز این که پایه‌ای‌ترین گزاره‌های فرهنگی‌مان را مورد نقد قرار دهیم و البته به خاطر داشته باشیم که اگر قرار است از نقد ویترینی به نقد مؤثر برسیم ضروری است که خط قرمزها را نیز نقد کنیم.

#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
تغییرات در درمان هیجان مدار در سه سطح به اتفاق می‌افتد:

۱. سازگاری روانی
پس از جلسات درمان هیجان مدار شما قادر خواهید بود عواطف خود را شناسایی، اصلاح و مدیریت کنید. توانایی بیشتر در مدیریت هیجان با رهایی از هیجان‌های منفی مانند اضطراب، استرس، علائم افسردگی و تکانشگری همراه است.

۲. سازگاری محیطی
افراد طی فرآیند درمان ارزیابی بهتری در مورد میزان آسیب پذیری وقایع استرس زا کسب می‌کنند پس با موقعیت‌های مختلف بهتر سازگار می‌شوید و در صورت بروز مشکل از راهکارهای مقابله‌ای موثرتری استفاده می‌کنید. همچنین به تدریج این توانایی را به دست می‌آورید تا در موقعیت‌های سخت و تنش زا هیجانات خود را به شیوه‌ای مناسب تنظیم کنید.

۳. سازگاری اجتماعی
مدیریت هیجانی در بهبود کیفیت روابط اجتماعی نقش به سزایی دارد و باعث می‌شود که بتوانید به تشخیص بهتر هیجان‌های خود و دیگران کمک کنید و متوجه چگونگی تاثیر هیجان‌ها بر رفتارتان شوید. طی این درمان شما نسبت به احساسات عمیق تر خود که ناشی از آسیب پذیری‌های روابط قبلی بوده و چگونگی تاثیر این احساسات بر روابط فعلی‌تان آگاه می‌شوید. در نتیجه می‌فهمید چه عاملی باعث مخدوش شدن روابط فعلی‌تان شده است. در واقع یاد می‌گیرید که این احساسات را به گونه‌ای ابراز کنید که به ارتباط موثر با شریک زندگی یا اعضای خانواده تان کمک کند. روش‌های جدیدی را برای شنیدن حرف‌های دیگران و ارتباط با احساسات آن‌ها پیدا می‌کنید. به علاوه راه های موثری برای پاسخ به موقعیت‌های احساسی می‌یابید.
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
ما در زندگی‌مان نیازمند دوستی و عشق هستیم. ما نیاز داریم نگرانِ کسی باشیم، و کسی هم ‌نگرانِ ما باشد. وقتی نگران کسی هستیم دنیا برایمان معنا پیدا میکند. این نگرانی در مورد دیگران است که به ما شخصیت میدهد. در واقع ما همان نگرانی‌هایمان هستیم.‌ ‌ اگر نگران کسی یا چیزی نباشیم هیچ چیز نیستیم. اگر صرفاً نگران خودمان باشیم در یک دورِ باطلِ خالی گرفتار می‌آییم. ما نیاز داریم که نیازمندمان باشند. ما نیازمندِ این هستیم که قدرِ کسانی را بدانیم که قدرِ ما را میدانند.‌   

فلسفه تنهایی‌ ، لارس اسوندسن‌
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
فرض کن یک رودخانه، دوشاخه‌ی فرعی بزرگ و هم اندازه دارد. یکی از آنها از روش تصفیه‌ی الف استفاده می‌کند که خطر مرگ بر اثر آب آلوده را از پنج به دو درصد کاهش می‌دهد. دیگری از روش تصفیه‌ی ب استفاده می‌کند که خطر را از یک درصد به صفر تقلیل میدهد، یعنی خطر کاملا از بین می‌رود. خب روش الف یا ب؟ اگر تو هم مثل بقیه فکر کنی، روش ب را انتخاب خواهی کرد، که احمقانه است، چون با روش الف سه درصد افراد کمتر می‌میرند و با روش ب فقط یک درصد کمتر. روش الف سه برابر بهتر است. به این تصور غلط #انحراف_ریسک_صفر می‌‌گویند.

رولف دوبلی
#مشاوره

🆔 @moshaverpsy
نیچه یک‌بار گفته تفاوت اصلی انسان و گاو این بود که گاو می‌دونست چطور وجود داشته باشه، چطور بدون بیم - یعنی ترس- در زمان مقدس اکنون، بدون سنگینی بار گذشته و بی‌خبر از وحشت‌های آینده زندگی کنه. ولی ما انسان‌های بدبخت چنان در تسخیر گذشته و آینده‌ایم که فقط می‌تونیم مدت کوتاهی در اکنون پرسه بزنیم.

می‌دونین چرا تا این حد در حسرت روزهای طلایی کودکی هستیم؟ نیچه می‌گه چون روزهای کودکی، روزهای بی‌خیالی بوده‌اند، روزهایی عاری از دلواپسی، روزهایی که هنوز آوار گذشته‌ها و خاطرات دردناک و محزون بر ما سنگینی نمی‌کرده‌اند.

درمان شوپنهاور ، اروین د. یالوم
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
اگر زندگی کردن رنج بردن است، پس برای زنده ماندن باید ناگزیر معنایی برای رنج بردن یافت. اگر اصلاً زندگی خود هدفی داشته باشد، رنج و میرندگی نیز معنا خواهد یافت. اما هیچکس نمی‌تواند این معنا را برای دیگری بیابد. هر کس باید معنای زندگی خود را جستجو کند و مسئولیت آنرا نیز پذیرا باشد، اگر موفق شود با وجود همه تحقیرها به زندگی ادامه می‌دهد. کسی که چرایی زندگی را یافتە، با هر چگونه‌ای خواهد ساخت.

انسان در جستجوی معنی ، ویکتور فرانکل
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
Forwarded from ADS
استخدام روانشناس، مشاور و آموزگار

@Estekhdampsy
@Estekhdampsy
بسیاری افراد ازدواج می‌کنند تا همسرانشان را جایگزین مادرشان کنند و فرد قدرتمند دیگری را به جای الگوی مادر بنشانند. همین شیوه است که به سیاست اجازه می‌دهد در این دنیا کاربرد داشته باشد. چون مردم به‌دنبال قدرتی می‌گردند ک به آن تکیه کنند. آنها به جای آنکه سعی کنند استقلال خود را به دست بیاورند و روی پای خود بایستند فقط تلاش می‌کنند کس یا کسانی را که به آنها تکیه می‌کنند تغییر دهند. موضوع وابستگی مسئله بسیار بزرگیست که فقط در نظریه فروید وجود ندارد.

اریک فروم
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
اغلب در جمع افرادی حضور داریم که با جملات به ظاهر امیدوارانه‌ی خود به ما آرامش می‌دهند. در حقیقت ما خودمان در جستجوی آرامش نیستیم بلکه هنگامی که با مشکلی مواجه می‌شویم، به افرادی پناه می‌بریم که می‌گویند: «تقصیر تو نیست!»
آنها ما را به اِشکال کار خود واقف نمیسازند، بلکه با این گونه جملات ما را فریب می‌دهند. حالا ما چرا باید خود را با شنیدن این جملات فریب دهیم؟ چرا نباید گاهی خود را مقصر بدانیم و بر اساس آن در جست و جوی راهی باشیم که با مشکلاتمان «مقابله» کنیم؟!

دنبال دلت برو ، اندرو متیوس
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
20120326154526-3076-16.pdf
92.7 KB
روان شناسی خشم و تکنیک های مهار

نویسنده: ماری یحیوی

#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
معمولا خداحافظی با الفاظی همراه است که تداوم واقعه را انکار میکنند.
مردم می گویند: به امید دیدار دوباره!
به سرعت برای تجدید دیدار نقشه میکشند، در حالیکه سریعتر از آن، قصد خود را فراموش میکنند.
من مانند آنها نیستم.
من حقیقت را ترجیح میدهم و حقیقت این است که به احتمال قریب به یقین ما دوباره همدیگر را نخواهیم دید... .

وقتی نیچه گریست ، اروین. د یالوم
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
▫️ چگونه مصاحبه را شروع کنيم؟

ضروري است مصاحبه در يک مکان خصوصي انجام شود و فاقد عوامل مزاحم و مداخله گر نظير رفت وآمد سايرين و سروصدا باشد. درمانگر راحت باشد و در طول مصاحبه شتاب نکند. بيمار روي صندلي راحتا قرار بگيرد و براي شروع خوب، درمانگر با لبخندي بيمار را به صحبت کردن دعوت كند.

دکتر: صبح بخير، لطفاً بفرماييد بنشنيد، چطور شد براي مشاوره مراجعه کرديد؟

درمانگر به تدريج پرسش‌هاي بيش‌تري را در مورد مشکل بيمار مطرح مي‌كند و در طول مصاحبه، درمانگربايد از قطع غيرضروري کلام بيمار اجتناب کند، تا ارتباط با بيمار مخدوش نشود. همان‌طورکه بيمار صحبت مي‌كند، درمانگر بايد فعالانه به کلام بيمار گوش دهد و همچنين همزمان به اداها، حرکات و حالات چهره و اندام بيـمار توجه نشان دهد. وقتي فرد يک رويداد هيجاني را تعريف مي‌كند پاسخ‌هاي فيزيولوژيک نظير تنفس سريع و تند، لرزش صدا و اندام، دستان سرد  و مرطوب، لکنت زبان و… ممکن است مشاهده شود.

براي حصول بهترين نتيجه در سير مصاحبه، درمانگر بايد از پاسخ‌هاي کلامي و غيرکلامي مطلوب و نامطلوب خود که مي‌تواند، به ترتيب، موجب بهترشدن و يا بدتر شدن ارتباط با بيمار شود آگاه باشد.
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
تکنیک‌های مشاوره
▫️ چگونه مصاحبه را شروع کنيم؟ ضروري است مصاحبه در يک مکان خصوصي انجام شود و فاقد عوامل مزاحم و مداخله گر نظير رفت وآمد سايرين و سروصدا باشد. درمانگر راحت باشد و در طول مصاحبه شتاب نکند. بيمار روي صندلي راحتا قرار بگيرد و براي شروع خوب، درمانگر با لبخندي بيمار…
 تماس چشمي(Eye contact)
براي ارتباط مطلوب ضروري است درمانگر و بيمارتماس چشمي داشته باشند. جهت تسهيل اين وضعيت، پزشک و بيمار در فاصله مکاني مناسب قرار گرفته و ارتباط به صورت چهره به چهره باشد. اگر بيمار از تماس چشمي امتناع مي‌كند، نبايد وي را تحت فشار قرار داد. تماس چهره به چهره الزاماً به معناي نشستن روبه‌رو نيست. مي‌توان با زاويه مايل با بيمار نشست ولي تماس چشمي را نيز حفظ کرد.

اداها و حرکات بدني(Gestures)
اداها، حرکات و فعاليت‌هايي هستند که بخش‌هاي متفاوت بدن آن را ايجاد مي‌كنند. اداها وحرکات پزشک بايد با موضوع متناسب باشد. براي مثال تکان دادن سر توسط پزشک، به بيمار نشان مي‌دهد که پزشک به مسائل بيمار علاقه‌مند بوده و توجه مي‌كند و اين مساله موجب تسهيل فرآيند بازگويي مشکلات از سوي بيمار مي‌شود.

تظاهرات صورت(Facial expression)
خيلي اهميت دارد که پزشک طي گوش دادن به صحبت‌هاي بيمار، توجه وعلاقه‌مندي خود را نشان دهد. بايد حالت چهره پزشک براي بيمار خوشايند و مطلوب باشد. لبخند متناسب در طي مصاحبه، موقعيت مصاحبه را براي بيمار راحت تر مي‌كند.
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
▫️ تفاوت های MBCT با CBT

۱-در درمان شناختی-رفتاری وجود خطاهای شناختی به عنوان علت اصلی ابتلا به اختلالات روانشناختی از جمله اختلال افسردگی محسوب می شود اما در درمان MBCT علت اصلی ابتلا به اختلالات روانشناختی و از جمله اختلال افسردگی وجود یک سلسله از مشکلات شناختی مانند حالت نشخوار ذهنی (Rumination) ، توجه زیاد به عوامل تهدید کننده و نگرانی زیاد می باشد. درمانگر MBCT فرض می نماید که وجود خطای شناختی در اشخاص پدیده ای عادی می باشد و بر خلاف فرضیه ی درمانگر شناختی -رفتاری که وجود خطاهای شناختی را عامل اصلی ابتلا به اختلالات روانشناختی و از آن چمله اختلال افسردگی می داند. درمانگر MBCT وجود نوعی حالت مشکل شناختی که سبب بوجود آمدن و یا تشدید خصوصیات فوق الذکر می شود را  عامل اصلی ابتلا به اختلالات روانشناختی می داند.

۲- درمانگر شناختی-رفتاری در جریان درمان بر روی شناسایی افکار خودکار منفی و تلاش برای مقابله با افکار خودکار منفی تاکید می کند اما درمانگرMBCT برروی حل مشکلاتی که در جریان کنترل ذهن وجود دارند (مانند وجود حالت نشخوار ذهنی و حالت نگرانی زیاد) از طریق بکار بردن تکنیک های مختلف از جمله تکنیک های شناختی و رفتاری تاکید می نماید. همچینن درمانگر MBCT تلاش می نماید از طریق بکار بردن تکنیک هایی مانند تکنیک توجه آگاهی ذهنی توجه مراجع را از افکار و احساسات منفی خود دور نموده و توجه وی را به لحظه ی حاضر جلب نماید.

۳- درمانگر MBCT تلاش میکند تا با کمک استفاده از تکنیک های مختلف از جمله تکنیک های شناختی-رفتاری تغییراتی در سبک یا شیوه ی تفکر مراجع خود بوجود آورد. همچینن وی بیمار خود را تشویق می کند تا رویدادهای ناخوشایند را مورد پذیرش قرار دهد. در حالی که درمانگر شناختی-رفتاری بیشتر تلاش دارد تا مراجع افکار خودکار منفی خود را شناسایی نموده و با استفاده از تکنیک های مختلف با آنها مقابله نماید.
#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
▫️نیمی از نگرانی ها و اضطراب های ما مربوط به نظر دیگران است، ما باید این خار را از بدن خود بیرون بکشیم. نظر دیگران تصوری خام یا یک وهم است که هر لحظه می‌تواند تغییر کند.نظر دیگران به نخی بند است و ما را برده ی آنان می کند. برده ی نظراتشان و بدتر، برده ‌ی آنچه وانمود می‌ کنند به نظرشان می‌ رسد.
درمان شوپنهاور، اروین یالوم
#مشاوره

🆔 @moshaverpsy
ارتباط غيرکلامي در جریان مشاوره:

الف- پاسخ‌هاي مطلوب درمانگر

تماس چشمي(Eye contact):
براي ارتباط مطلوب ضروري است درمانگر و بيمارتماس چشمي داشته باشند. جهت تسهيل اين وضعيت، پزشک و بيمار در فاصله مکاني مناسب قرار گرفته و ارتباط به صورت چهره به چهره باشد. اگر بيمار از تماس چشمي امتناع مي‌كند، نبايد وي را تحت فشار قرار داد. تماس چهره به چهره الزاماً به معناي نشستن روبه‌رو نيست. مي‌توان با زاويه مايل با بيمار نشست ولي تماس چشمي را نيز حفظ کرد.

اداها و حرکات بدني(Gestures):
اداها، حرکات و فعاليت‌هايي هستند که بخش‌هاي متفاوت بدن آن را ايجاد مي‌كنند. اداها وحرکات پزشک بايد با موضوع متناسب باشد. براي مثال تکان دادن سر توسط پزشک، به بيمار نشان مي‌دهد که پزشک به مسائل بيمار علاقه‌مند بوده و توجه مي‌كند و اين مساله موجب تسهيل فرآيند بازگويي مشکلات از سوي بيمار مي‌شود.

تظاهرات صورت(Facial expression):
خيلي اهميت دارد که پزشک طي گوش دادن به صحبت‌هاي بيمار، توجه وعلاقه‌مندي خود را نشان دهد. بايد حالت چهره پزشک براي بيمار خوشايند و مطلوب باشد. لبخند متناسب در طي مصاحبه، موقعيت مصاحبه را براي بيمار راحت تر مي‌كند.

ادامه دارد ...

#مشاوره #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
من معتقدم بسیار عادی است که درمانگران توسط بیمارشان یاری شوند. یونگ بارها از افزایش تاثیرگذاری درمانگر زخمی گفته است. او حتی مدعی است بیشترین کارایی درمان زمانی است که بیمار مرهم اصلی زخم درمانگر را با خود داشته باشد و اگر درمانگر تغییری حاصل نکند، بیمار هم بهبود نخواهد یافت. شاید دلیل موثر بودن درمانگران زخمی، توانایی بیشترشان در همدلی با زخم های بیمار است؛ شاید هم مشارکت ژرف تر و شخصی تر در فرآیند درمان، از آن ها درمانگرانی کارآمدتر می سازد.
می دانم که بارها اتفاق افتاده جلسه درمان را به دلیل مشکلات شخصی، در موقعیتی ناآرام و مضطرب آغاز کرده ام و در پایان جلسه، بدون آنکه کمترین صحبتی درباره وضعیت درونی ام کرده باشم، احساس بسیار بهتری داشته ام گاه به این دلیل که مهارت و تخصصم را برای کمک به دیگری به کار برده ام و گاه بهبودی نتیجه بیرون آمدن از خودم و در ارتباط قرار گرفتن با دیگران بوده است. تعامل صمیمانه، همواره مهم است. وقتی درمانگر کار خود را به درستی انجام دهد، سهمی پنهانی از کالای مرغوب درمان نصیب خودش نیز می شود.
هنر درمان نوشته اروین یالوم و ترجمه سپیده حبیب
#مشاوره

🆔 @moshaverpsy
20120327165954-3012-10.pdf
69.7 KB
مهارت های مشاوره
موانع موجود در مشاوره

🆔 @moshaverpsy
▪️ اثر #هاوتورن

اثر هاوتورن، اصطلاحي معروف براي اشاره به این که اگر افراد بدانند تحت نظارت مستقيم و توجه شخصي ديگر قرار دارند، عملكرد بهتري را از خود نشان می دهند.

اثر هاوتورن وابسته به حضور ناظر يا دريافت توجه از منبعي خارجي است. با این حال انسان مي تواند آن را شخصي سازي كرده و مزاياي عنوان شده بهره ببرد. براي انجام اين كار بايد خود را به عنوان ناظر هر كاري كه در دست اجرا داريد، پنداشته و خودتان را تبديل به منبع توجه خارجي كنيد. تمرين اين حالت مي تواند روز به روز فرد را به سمت اهدافش نزديك تر كند. نوشتن گزارش پیشرفت کار و مراجعه به آن می تواند در این باره کمک کند.

اثر هاوتورن حتي بر كوچك ترين رفتارهاي شخصي و به خصوص امر تصميم گيري/ انتخاب نيز تاثير دارد. براي مثال تصور كنيد كه با يكي از دوستان خود به فروشگاه رفته ايد و ضمن آن كه دوست تان منتظر است، در حال تصميم گيري براي خريدن و يا نخريدن محصولي خاص هستيد. در واقع همراه شما تنها با نگاه خود به عنوان يك ناظر، قادر به دخل و تصرف در روند انتخاب تان خواهد بود! اين شيوه اثرگذاري كه تحت عنوان اثر هاوتورن شناخته مي شود، كمترين نيازي به مشاركت فعال فرد مقابل ندارد و فقط حضور فيزيكي او براي تغيير رفتاري و عملكردي شما كافي خواهد بود.

از اين رو مي توان گفت كه جالب ترين پيامد اثر هاوتورن، قابليت آن در القاي رفتارهاي فردي- اجتماعي مثبت است. اگر بخواهيم از اين اثر حداكثر بهره وري را داشته باشيم، بايد با افرادي معاشرت كنيم كه توانايي توسعه رفتارهاي مثبت و دلخواه را در شخصيت ما داشته باشند.

همين موضوع در مورد مسائل كاري هم صدق مي كند. براي نمونه اگر قصد داريد در محيط كار خود خلاقيت بيشتري به خرج دهيد، بايد با افرادي معاشرت كنيد كه با اهداف شما هم جهت هستند. آنهايي كه دقيقه ها را مي شمارند تا زمان زودتر بگذرد و به خانه بازگردند، مشخصا بر اساس اثر هاثورن كمك زيادي به شما در اين زمينه نخواهند كرد.
#مشاوره_خانواده #رواندرمانی

🆔 @moshaverpsy
2024/09/29 21:31:53
Back to Top
HTML Embed Code: