Telegram Web Link
به پیشواز هفتم آبان ماه، روز ملی کوروش بزرگ

حماسۀ کورش بزرگ - دکتر‌ تبریزی


کمتر ملتی در فردای فتوحات خود چنین فروتن بوده است‌ و نباید‌ فراموش کرد که ملت ایران بنیانگذار بزرگترین و مهمترین امپراطوری است که روی زمین‌ به خود دیده‌ است. این‌ نص تاریخ است. کورش بزرگ همه جا به عنوان یـک ناجی‌ مورد علاقۀ مغلوبین خویش قرار می‌گیرد.

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/nam-avaran/koroshe-bozorg/15648-hamase-korosh-bozorg-dr-tabrizi.html

💎
🆔 @maneshparsi
به پیشواز هفتم آبان ماه روز بزرگداشت کوروش بزرگ
نگاره های کوروش بزرگ

تندیس
#کوروش_بزرگ به همراه دو شیر نگهبان در محوطه اصلی #موزه_ملی_تاجیکستان
💎
🆔 @maneshparsi
به پیشواز هفتم آبان ماه روز بزرگداشت #کوروش_بزرگ
نگاره های کوروش بزرگ
💎

🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۷  آبان روز کوروش بزرگ

هفتم آبان، سالروز ورود کوروش بزرگ به‌بابل است. بر اساس رویدادنامه نبونید، در ۲۹ اکتبر
(۷ آبان) سال ۵۳۹ پیش از میلاد کوروش وارد بابل شد. در رویدادنامه نبونید اینچنین آمده است:
در ماه اَرَخسمنو (Arahsamnu = ماه هشتم) روز سوم (= هفتم آبان ماه) کوروش به‌بابل اندر آمد. شاخه‌های سبز در برابر (=زیر پای او) گسترده شد.
در این روز علاقه‌مندان به کوروش و تاریخ و تمدن ایران‌زمین برای پاسداشت فرهنگ و تمدن ایرانی به پاسارگاد، مقبره کوروش می‌روند و گردهم جمع می‌شوند تا یاد و نام او را گرامی بدارند.
هافینگتن پست، یکی از سایت‌های خبری آمریکا، در مقاله‌ای با اشاره به‌روز ۲۹ اکتبر، روز کوروش، با توجه به اینکه منشور استوانه‌ای گلی منسوب به کوروش نخستین اعلامیه‌ای است که در آن از حقوق انسان به‌دفاع برخاسته است؛ بر این عقیده است که بخشی از احترام ایرانیان به این شخصیت تاریخی به‌خاطر سیاست‌های او در برخورد با ادیان و حقوق مردم است.
در ایران مسئولان دولتی در بازدید و یا برگزاری مراسم توسط علاقه‌مندان در روز کوروش در محل پاسارگاد مانع‌تراشی کردند.
همچنین رسانه‌ها گزارش کردند در روز ۷ آبان ۱۳۸۹ همزمان با روز کوروش، بازدید از منشور کوروش که از موزه بریتانیا در لندن به‌موزه ملی ایران منتقل شده بود، طبق گفته مسئولان موزه به‌دلیل مشکلات فنی ممنوع است. حتی یکی از روزنامه‌ها گزارش کرده که باوجود اعلام تعطیلی موزه و عدم امکان بازدید از منشور در روز کوروش، باز هم بازدیدکنندگان از شهرهای مختلف به‌موزه مراجعه کرده و با درهای بسته مواجه شده بودند. خبرگزاری‌های ایران هم در گزارش‌هایی به مناسبت روز کوروش، درباره وضعیت پاسارگاد و آرامگاه کوروش، از بی‌توجهی به این میراث تاریخی انتقاد کردند.
درخواست دانشجویان تاریخ و باستان‌شناسی برای ثبت روز کوروش در تقویم:
در آبان ماه ١۳۹۰ در پی همایشی باعنوان «روز جهانی» که در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران و به مناسبت روز کوروش برگزار شد، در شروع آن یکی از برگزارکنندگان این همایش به نمایندگی از دانشجویان گفت: «برگزاری این همایش با چنین تأخیری به‌دلیل وجود پروسه‌ای طولانی برای گرفتن مجوز بود؛ ولی با این حال، جای این روز جهانی فقط در سالنامه کشور ایران به‌‌عنوان کشوری که زادگاه کوروش است، خالی است. به همین دلیل، خواهان ثبت این روز به‌عنوان یک روز ملی در سالنامه ملی ایران هستیم.» سپس سخنرانان همایش، حکمت‌اله ملاصالحی، ژاله آموزگار، عبدالمجید ارفعی، جلال‌الدین کزازی و کامیار عبدی هر یک سخنانی درباره اهمیت دوران هخامنشی، نقش کوروش و منشور کوروش برای حاضرین در همایش ارائه کردند.
همچنین در ۷ آبان سال ١۳۹۲ همایش دیگری باعنوان «یادبود استوانه کوروش» توسط انجمن علمی دانشجویان تاریخ دانشگاه تهران در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد که بار دیگر درخواست ثبت روز کوروش در تقویم ملی ایران مطرح شد. دبیر این همایش به نمایندگی از دانشجویان گفت: «هدف انجمن علمی دانشجویان گروه تاریخ از برگزاری گرامیداشت برای منشور کوروش، تعیین روزی در تقویم ملی برای پاسداشت نخستین منشور حقوق بشر بوده است». در این همایش محمدرضا کارگر، دکتر محمدتقی ایمان‌پور، دکتر روزبه زرین‌کوب و دکتر شاهرخ رزمجو سخنرانی کردند.

"ممانعت از برگزاری ۷ آبان ۱۳۹۶
به‌منظور جلوگیری از برگزاری هفتم آبان ۱۳۹۶ تدابیر امنیتی در ایران به اجرا گذاشته‌شد. در روزهای منتهی به ۷ آبان ۱۳۹۶ در اطراف مقبره کوروش حصارهایی نصب شد. همچنین برخی از شهروندان پیامکهای بی‌نام و نشانی را دریافت کرده‌اند که در آنها اعلام شده بود که تجمع در پاسارگاد غیرقانونی است و متخلفان تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. همزمان عکس‌هایی در شبکه‌های مجازی منتشر شد که از اردوی رزمی بسیجیان در پاسارگاد خبر دادند. برای ایجاد محدودیت‌ها مواردی مانند «نصب میله‌های راه‌بند در جاده پاسارگاد» و «حضور نیروهای امنیتی در سراسر مسیر شیراز»، «تفتیش خودروها» و «دادن اطلاعیه به مسافران» برقرار شد. همچنین جاده‌هایی را که به پاسارگاد منتهی می‌شوند بسته بودند و تعداد زیادی نیروهای انتظامی و کامیون‌های نظامی در اطراف پاسارگاد در حال آماده باش بودند." روزنامه قانون شماره ۶۰۴،  ۷ آبان ۱۳۹۶
هفتم آبان ۱۳۹۷ به‌علت محدودکردن تردد در این محدوده آرامگاه کوروش بنیانگذار حکومت هخامنشیان خلوت ترین روز خود را سپری کرد.
هفتم آبان ۱۳۹۸، ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ همچون سالهای گذشته نیروی انتظامی جاده‌های منتهی به آرامگاه کوروش را مسدود کردند.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#روز_کورش
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۷ آبان بزرگداشت #کوروش_بزرگ پایه گذار حقوق بشر بیاد باد🔥

پاینده باد خاک ايران ما ❤️

💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
هفتم آبان روز بزرگداشت #کوروش_بزرگ، شاه شاهان، بنیان‌گذار دولتِ ایران، گرامی باد🔥


💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👑 منم کورش؛ شاه جهان؛ شاه دادگر، پسر کمبوجیه

🔸آنگاه که بدون جنگ و پیکار وارد بابل شدم، همه مردم مرا با شادمانی پذیرفتند
🔸فرمان دادم که همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و هر کسی آزاد است که هر دینی را که میل دارد بپرستد و در هر نقطه که میل دارد سکونت کند.
🔸من برده داری را برانداختم و شهرهای ویران را آباد کردم و مردمان آواره را به خانه‌های خود بازگرداندم
🔸من جامعه‌ای آرام مهیا ساختم و صلح و آرامش را برای همگان به ارمغان آوردم…
🔸من تا روزی که به یاری مزدا زنده هستم و سلطنت می کنم نخواهم گذاشت که مردان و زنان را به عنوان غلام و کنیز بفروشند
🔸بخشی از متن ترجمه‌شده‌ی منشور کوروش بزرگ ...

🔸۷ آبان ، سالروز کوروش بزرگ، شاه شاهان همایون باد❤️



💎
🆔 @maneshparsi
به انگیزه‌ی هفت آبان روز بزرگداشت کوروش

به قلم سعید دادخواه تهرانی

🔹دوره‌ی هخامنشی یکی از برجسته ترین دوران تاریخ باستان ایران است. دانشمندان از نظر زبانی، دوره‌ی هخامنشی را پایان دوره‌ی باستان دانسته اند. بدین معنا که پیش از دوره‌ی هخامنشی نیز در سرزمین فلات ایران شاهد تمدن و فرهنگ و ساخت یافتگی زبانی هستیم. افزون بر این یافته های باستانشناسی در مکان هایی مانند سیلک کاشان، شهر سوخته، تمدن جیرفت، چغازنبیل و ... نیز شاهدی بر وجود تمدن در پیش از هخامنشیان است. همچنین وجود اقوام کهنی مانند سکاها، مادها و ... نیز شاهدی دیگر است.

🔹بنابراین اگر در دوره‌ی هخامنشی شاهد یک تمدن و فرهنگ بزرگ هستیم به موجب آن است که هخامنشیان وامدار یک پیشینه‌ی تمدنی کهن و قدرتمند پیش از خود بوده‌اند و براستی که هخامنشیان نیز به شایستگی میراث دار و دنبال کننده‌ی آن تمدن موجود در فلات ایران بوده‌اند.
در میان هخامنشیان نیز پادشاهان برجسته‌ی بسیاری بوده اند که برجسته ترین آن  ها کوروش بزرگ و داریوش بزرگ است. کتیبه‌ی داریوش در کوه بیستون در ابتدای شهر کرمانشاه یکی از معروف ترین و مهم ترین سنگنبشته های بازمانده از داریوش هخامنشی است که باید در جای خودش مورد واکاوی قرار بگیرد. کوروش بزرگ نیز که کتیبه و بویژه منشور استوانه ای او جهان آشناست آثار دیگری هستند که بدست ما رسیده است.

🔹پژوهش های دانشمندان ایران شناس و شرق شناس غرب توانست جهانیان را با تاریخ و تمدن ایران و پادشاهان ایران، از جمله کوروش آشنا کند. وجود شخصیت های بزرگ و تاریخی مانند کوروش و داریوش و فرهنگ و تمدن کهن ایران باعث می شود اگر ایران حتی در بدترین شرایط قرار بگیرد باز هم جهانیان به احترام کسی چون کوروش برای ایران اعتبار و ارزش قائل باشند و ایران از چُنین مردانی است که همیشه زنده و پابرجاست. کوروش از دل هزاره ها ایران را زنده نگه می دارد و امید و زندگی در دل سرزمین فلات ایران می کارد.
🔹باری جوانان ایران بایستی با انگیزه برپایه‌ی دانش به فراگیری فرهنگ و تمدن ایران و شخصیت ها و رویدادهای ایران بپردازند و با تمام وجود بدانند که ایران کشوری است بسیار مهم و هیچگاه او را دست کم نگیرند و خوار نشمارند. تجربه‌ی هزاران سال تا دوره‌ی معاصر به ما نشان داده است که حتی اگر دشمن در هر لباسی بر ایران چیره شود، بزودی درهم می شکند و پیرومند تاریخ ایران و فرهنگ او و مردم ایران‌اند.

💎
🆔 @maneshparsi
آنچه کورش بزرگ را نه فقط در تاریخ ایران که در تاریخ جهان برجسته و بی‌همتا کرده است، عملکرد پیشروی او در روزگار خود بود. نوآوری او در عرصه حکمرانی دارای دو سویه مهم بود که نخست واجد حقوق دانستن همه مردمان اعم از غالب و مغلوب بود و دوم هم بر همین مبنا تبدیل نظام دولت‌شهری محلی‌گرا به نظام دولتی جهان‌شمول در جهان پیرامونی دوران خود. به این ترتیب کورش بزرگ بانی ارتباط دوسویه دولت و جامعه در تاریخ جهان گردید که گام نخست برای تکامل تاریخی و تدریجی این پیوستگی تا شکل پیشرفته آن در جهان امروز بود. بدیهی است که گرامیداشت کورش بزرگ هم بر همین مبنا می‌تواند واجد منطق تاریخی باشد و رویکردهای واپس‌گرا و شکلی و بی‌محتوا، حق مطلب را در بزرگداشت این شخصیت بزرگ و بی‌بدیل تاریخ ایران ادا نخواهد کرد.

۷ آبان روز بزرگداشت کورش بزرگ گرامی باد!🔥



💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#۷آبان_روز_جهانی_کوروش_بزرگ فرخنده باد

هفتم آبان روز ورود صلح جویانه کوروش بزرگ به شهر باستانی بابل است که در اسناد معتبر بابلی این روز به ثبت رسیده است.
سند روز ۷ آبان.👇👇
🔹دکتر عبدالمجید ارفعی یکی از معتبر ترین گزارش‌ها از این کتیبه باستانی(رویدادنامه نبونئید) را ارائه داده است. در این کتیبه می‌خوانیم:

🔹((در ماه اَرَخسمنو (Arahsamnu=ماه هشتم)، روز سوم (=هفتم آبان ماه) کوروش به بابل اندر آمد. شاخه‌های سبز در برابر (=زیر پای او) گسترده شد (ارفعی، 1389: فرمان کوروش بزرگ ،ص 14))

🔹بر اساس این رویداد نامه باستانی معتبر که «رویدادنامه نبونئید» نام گرفته، در روز سوم ماه اَرَخسمنو بابلی مصادف با ۷ آبان (29 اکتبر)، کوروش بزرگ پس از ورود به شهر بابل، با استقبال با شکوه مردم روبرو شد.

۷ آبان روزی است برای یادآوری میراث کوروش بزرگ، مردی که با اندیشه‌ و رفتار انسانی خود، تاریخ و فرهنگ ایرانی را جاودانه کرد.


💎
🆔 @maneshparsi
Track 2
Unknown Artist
#کورش_بزرگ
سرایش و خوانش:
#هما_ارژنگی 👌

کورش منم، شاهِ جهان؛ شاهِ پیمبر
کورش منم، کشور رهانِ داد گستر
آزاده ای پویای راهِ روشنایی
دلبسته ی آیینِ مهر و پارسایی...‌‌
***
در باور من، انسان نمادِ راستینی از خدا بود
بر هستی و بر جانِ خود فرمانروا بود
آزادگی، گنجینه ای بس پر بها بود،
پس بندهای برده داری را بریدم
وان بندگان از بندِ غم آزاد کردم....‌‌..

♥️

💎
🆔 @maneshparsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
ویدئو ترانه ی کمیاب و بسیار زیبای فتح بابل (کوروش )
#کوروش
#هخامنشی

با آوای : بانو مرضیه

💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مستندی در باره #کوروش بزرگ ساخته شده توسط جوانان میهن دوست ایرانی در اروپا


به #مناسبت_7_آبان سالروز فتح بابل که به روز بزرگداشت #کوروش_بزرگ نامگذاری شده است🕊

💎
🆔 @maneshparsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
حجم فیلم بالاست،اما خیلی ارزشمنده

تاریخ پیدایش کوروش‌بزرگ

بصورت جذاب روایت شده
.

💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
من زادگاه کوروشم
آزاده ای پر شورشم
من شهر پاک آرشم
خون رگ سیاوشم
از غرب از ماد آمدم
از گلشن داد آمدم
من شیر مرد پارسم
موج خلیج فارسم
ارژنگ پاک مانیم
من پارتم ، اشکانیم
من شاه بیت خاورم
اوج توان داورم
من کاویانم با درفش
من پور زالم ، یار رخش
اسفندیارم ، شاه پور
پاک آفرید و پرغرور
سام ونریمان بوده ام
مهد دلیران بوده ام
من اردشیر بابکم
گیتی به نوک ناوکم
نوشین روانم ، شاه داد
آن دوده ی بابک نژاد
من کاوه ی آهنگرم
تاب جفا را ناورم
از چرم پرچم ساختم
تا بر ستمگر تاختم
من تخت جمشیدم ، جمم
کسری و شوش ، ارگ بمم
من مزدک روشنگرم
فر اهورا بر سرم
داغ دل یونانیم
من سورن اشکانیم
من دشمن اهریمنم
آذرگشسپ روشنم
هم رزم و هم رامش منم
گهواره ی دانش منم
خصم شه تورانیم
من دختر ایرانیم
گرد آفریدم ، شیر زن
آن دختر شمشیر زن
سرباز مام میهنم
گودرز و گیو و بیژنم
دیهیم گردی بر سرم
من توس ، پور نوذرم
سهراب خون غلطیده ام
پور پدر نادیده ام
من داریوشم پر جلال
آن پادشاه بی مثال
یک شاه اما بی سپاه
با دخترانش بی پناه
جنگید و بشکست و شکست
اما به ذلت تن نبست
چون آریاییم نژاد
نامم خدا ایران نهاد.

۷ آبان روز #کوروش_بزرگ گرامیباد🔥

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۸ آبان سالروز درگذشت قیصر امین‌پور

(زاده ۲ اردیبهشت ۱۳۳۸ شوشتر -- درگذشته ۸ آبان ۱۳۸۶ تهران) شاعر، نویسنده و مدرس دانشگاه

او در سال ۱۳۶۳ در رشته زبان و ‌ادبیات فارسی به دانشگاه رفت و این رشته را تا مقطع دکترا گذراند و در سال ۱۳۷۶ از پایان‌نامه دکترایش با راهنمایی دکتر شفیعی کدکنی با عنوان «سنت و نوآوری در شعر معاصر» دفاع کرد.
وی در سال ۱۳۵۸ از جمله شاعرانی بود که در شکل‌گیری و استمرار فعالیت‌های واحد شعر حوزه هنری تا سال ۱۳۶۶ تأثیرگذار بود. طی این دوران مسئولیت صفحه شعرِ هفته‌نامه سروش را برعهده داشت و نخستین مجموعه شعرش را در سال ۱۳۶۳  «در کوچه آفتاب» که دفتری از رباعی و دوبیتی بود و به‌ دنبال آن «تنفس صبح» تعدادی از غزلها و حدود بیست شعر نیمایی که بعضی به اشتباه این اشعار را سپید می‌پندارند، منتشر کرد. این کتاب از سوی انتشارات حوزه هنری وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی به‌‌چاپ رسید. او هیچگاه اشعار فاقد وزن نسرود و در عین حال این نوع شعر را نیز هرگز رد نکرد.
وی تدریس در دانشگاه را در سال ۱۳۶۷ و در دانشگاه الزهرا آغاز کرد و سپس در سال ۱۳۶۹ در دانشگاه تهران مشغول تدریس شد. همچنین در سال ۱۳۶۸ جایزه نیمایوشیج، موسوم به مرغ آمین بلورین گرفت و در سال ۱۳۸۲ به‌ عنوان عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی برگزیده شد.
اشعار وی از حیث بلاغی ارزشمند بود و بر ظرفیت‌ها و توانمندی زبان فارسی افزود. او توانست ویژگی‌های سبکی و بلاغی شعر کلاسیک و شعر نیمایی را در شعرهایش تلفیق کند. یکی از عواملی که در نهایت، باعث برجستگی سبکی اوست، نوآوری در بلاغت و درک انتظار مخاطبان امروز از شعر است.

آثار:
از وی در زمینه‌هایی چون شعر کودک و نثر ادبی، آثاری منتشر شده‌است که به آنها اشاره می‌کنیم:
طوفان در پرانتز (نثر ادبی ۱۳۶۵)
منظومه ظهر روز دهم (شعر نوجوان ۱۳۶۵)
مثل چشمه، مثل رود (شعر نوجوان ۱۳۶۸)
بی‌بال پریدن (نثر ادبی ۱۳۷۰)
مجموعه شعر آینه‌های ناگهان (۱۳۷۲)
به‌قول پرستو (شعر نوجوان ۱۳۷۵)
گزینه اشعار (۱۳۷۸ مروارید)
مجموعه شعر گل‌ها همه آفتابگردان‌اند (۱۳۸۰ مروارید)
دستور زبان عشق (۱۳۸۶ مروارید)
«دستور زبان عشق» آخرین دفتر شعر قیصر امین پور بود که تابستان ۱۳۸۶ در تهران منتشر شد و بر اساس گزارش‌ها، در کمتر از یک ماه به‌چاپ دوم رفت.
وی پس از تصادفی در سال ۱۳۷۸ همواره از بیماری‌های مختلف رنج می‌برد و حتی دست کم دو عمل جراحی قلب و پیوند کلیه را پشت سر گذاشت.
آرامگاه وی در زادگاهش گتوند است.
میدان شهرداری منطقه ۲ تهران واقع در محله سعادت آباد، به‌نام قیصر امین پور نامگذاری شده است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#قیصر_امین_پور، د
زبان قدمتی چندهزار ساله دارد/ متاسفانه هنوز اطلسی از زبان و گویش ایرانی نداریم


دکتر عبدالمجید ارفعی، متخصص زبان‌های باستانی گفت: گویش‌های ایرانی پس از فرازونشیب‌های بسیار هویت ایرانی را حفظ کرد، زبان ما قدمتی چندهزار ساله دارد و امیدوارم که این دانشنامه‌ باعث حفظ زبان و گویش‌های ایرانی شود.
آیین رونمایی از «دانشنامه برخط زبان‌ها و گویش‌های ایرانی» یکشنبه ۶ آبان در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد. در این برنامه، کاظم موسوی بجنوردی، عبدالمجید ارفعی، ژاله آموزگار، محمّد دبیرمقدّم و نادره نفیسی سخنرانی کردند و پیام تصویریِ گارنیک آساطوریان، احمد پاکتچی و اسفندیار طاهری پخش شد. همچنین فیلم مستندی ساختۀ سهام‌الدّین بورقانی به نمایش در آمد.
امیدوارم دانشنامه باعث حفظ زبان و گویش‌های ایرانی شو
د
عبدالمجید ارفعی، متخصص زبان‌های باستانی و مترجم منشور کوروش هخامنشی گفت: گویش‌های ایرانی پس از فرازونشیب‌های بسیار هویت ایرانی را حفظ کرد، زبانی که از زمان هخامنشیان تکمیل شد و در ادامه بخش‌هایی از آن را دور انداختیم، زبان ما قدمتی چندهزار ساله دارد و امیدوارم که این دانشنامه باعث حفظ زبان و گویش‌های ایرانی شود.
او ادامه داد: نیاز نیست زبان را خراب کنیم، نباید کلمات فارسی را جمع عربی ببندیم، به خاطر دارم ۳۰ سال پیش نقدی درباره کتاب‌های تاریخ مدارس نوشته بودم و در بخشی عنوان کردم که چرا مثلاً از کلمه فرامین استفاده کردیم، پاسخ این بود که فلانی عرب‌ستیز است، یعنی فقط از ۲ صفحه مطلب همین را دیده بودند!
ارفعی افزود: همین حالا واژه‌های ایلامی در گویش‌های جنوبی رایج است، متاسفانه اروپایی‌ها بیش از ما در ۳۰-۴۰ سال گذشته به این موارد توجه داشته‌اند، صحبت دیگرم این است که برخی می‌گویند زبان عربی فنی‌تر است زیرا به عنوان مثال برای یک کلمه ۱۵ کلمه مشابه دارند، خیر این به معنای کامل بودن نیست بلکه به دلیل آن است که زبان عربی گویش‌های مختلف را در خود ادغام کرده است.
متاسفانه اطلس جامعی درباره زبان‌ها و گویش‌های ایرانی
نداری
م

🔸دکتر ژاله آموزگار دیگر سخنران این مراسم بود، او در ابتدا درباره اقدامات صورت گرفته برای چاپ این دانشنامه گفت: در سال ۱۳۸۹ طرح دانشنامه مطرح شده بود و در شورای عالی مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی تصویب شد که این دانشنامه در ۴ جلد منتشر شود، گمان می‌رفت بتوانیم به اطلسی دست پیدا کنیم اما متاسفانه هنوز اطلسی از زبان و گویش ایرانی نداریم.
او افزود: نخستین کوشش‌های صورت گرفته را محمد صادق‌کیا انجام داد و با کمک نقشه‌برداری ارتش در جای جای ایران راهنمای گردآوری گویش را تدوین کرد و در دست ارتش گذاشت، این نخستین تلاش‌ها بود، پس از آن شادروان بهرام فره‌وشی که برنامه تلویزیونی ایران زمین را مدیریت کرد و برای گام برداشتن در این راه از بودجه برنامه بهره گرفت، در آن دوره دانشجویان او که بیشتر دانشجوی ادبیات بودند دست به گردآوری زدند و داستان‌های محلی گردآوری شد که اگر چنین نشده بود آن قسمت از زبان و فرهنگ و داستان را از دست داده بودیم.
🔸آموزگار ادامه داد: پس از آن دکتر یدالله ثمره از نیروی جهاد سازندگی فرم‌هایی در میانه دهه ۶۰ طراحی کرد که اطلاعات آن به صورت صوتی ثبت و ضبط شد اما در انباری قدیمی در حال نابودی بود که مانع آن شدیم، بسیاری از بزرگان و پژوهشگران پژوهشگاه میراث فرهنگی در حوزه گویش و زبان در حال کار هستند، پرسش این است که آیا این کارهای پراکنده به نتیجه می‌رسد؟ دیگر کشورها بیش از یکصد سال است که چنین اطلسی دارند.
🔸این متخصص فرهنگ و زبان‌های باستانی گفت: چندی پیش پیشنهاد تشکیل سازمانی با همکاری دانشگاه آزاد را دادم که در نقاط مختلف ایران دایر است چرا که با همکاری دانشگاه و دانشجویان زبان و ادبیات می‌توان زودتر به اهداف مورد نظر رسید، تصور می‌کنم بتوان نظر دولتمردان و سازمان‌ها را جذب کرد، همچنین امیدواریم تا چندی دیگر فعالیت ما در بخش‌های صوتی و تصویری هم بیشتر شود.

💎
🆔 @maneshparsi
اگر شاهنامه نمی‌بود...

١- ایران، گذشتهٔ پرشکوه خود را فراموش می‌کرد.

٢- مفاهیمی چون داد و دهش، خرد و راستی، والامنشی و دانش، با این برجستگی به گوش ایرانی نمی‌خورد، که قهرمانان نیکوکار شاهنامه آنها را در زندگی خود به نمود آورند.

٣- دو جبههٔ نیکی و بدی اینگونه رو در روی هم قرار نمی‌گرفتند که سرانجام هم به پیروزی نیکی و شکست تبه‌کار خاتمه یابد.

۴– زبان فارسی چنان بنیاد محکمی به خود نمی‌گرفت که از ترکستان چین تا ساحل مدیترانه و از هند و کشمیر و بنگال، تا قفقاز و آسیای مرکزی، نیمی از آسیا را بپوشاند، و حتی در اروپا تا سنی و هرزگوین پیش رود.

۵– ادبیات فارسی به این غنا و تنوع دست نمی‌یافت، که نزدیک به همهٔ سایه‌روشن‌های زندگی بشری را در خود جای دهد.

۶– عرفان ایرانی که ریشهٔ مشترک با شاهنامه دارد، اینگونه بالیده نمی‌شد.

۷- یک دید جهان‌شمول نسبت به زندگی، که فارغ باشد از افتراق‌های قومی و زبانی و آئینی، در تفکر ایرانی راه نمی‌یافت که بگوید:
تو داد و دهش کن، فریدون توئی...

دکتر #محمدعلی_اسلامی_ندوشن
[برای ارج‌نامهٔ دکتر #جلال_خالقی_مطلق]

منبع: فصلنامه‌ی پاژ (جشن‌نامه‌ی خالقی مطلق)
#شاهنامه

💎
🆔 @maneshparsi
Forwarded from بدانیم🌏
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۹ آبان سالروز درگذشت اِولین باغچه‌بان

(زاده سال ۱۳۰۷ ترکیه -- درگذشته ۹ آبان ۱۳۸۹ ترکیه) موسیقیدان

اِولین باغچه‌بان (به ترکی استانبولی: Evlin Bahceban) از بنیان‌گذاران اپرای تهران و از پیشگامان هنر آواز دسته‌جمعی (گروه کُر) در ایران و استاد پیانو بود.
وی در ۱۵ سالگی به کنسرواتوار دولتی آنکارا رفت و دوره پیانو و آواز را با درجه ممتاز به پایان رساند و در آنجا با ثمین باغچه‌بان آهنگساز ایرانی آشنا شد و ازدواج کردند.
وی به همراه همسرش به ایران آمد و در ۲۲ سالگی نخستین کلاس تخصصی آواز را در هنرستان عالی موسیقی تهران بنیان گذاشت. نتیجه این کلاس‌ها پرورش خوانندگان: حسین سرشار، محمد نوری، سودابه تاجبخش، پری ثمر، پری زنگنه، سودابه صفاییه و عنایت رضایی بود.
اِو به همراه منیر وکیلی، حشمت سنجری، فاخره صبا و چند هنرمند دیگر از پایه‌گذاران اپرای ایران و تالار رودکی هستند و او نخستین گروه کر یا آواز گروهی هنرستان عالی موسیقی را تشکیل داد که نخستین گام‌ها را در اجرای داستان‌های شاهنامه و متلهای ایرانی برداشت.
وی بعدها به خواست دربار گروه کری تشکیل داد که اعضایش بچه‌های بی‌سرپرست بودند و او به شهرستان‌ها رفته بود تا از میان شش هزار کودک و نوجوان و پسر و دختر، دویست نفر را با آزمایش صدا انتخاب کند. پیشرفت گروه آنچنان بود که کسی باور نمی‌کرد که این کودکان، همان بچه‌های بی‌سرپرستی هستند که به آن‌ها «عقب افتاده» می‌گفتند.
وی با اختیاراتی که داشت، یک کنسرواتوار، با همین کودکان ایجاد کرد و برای ساختن این هنرستان از پشتوانه مالی سازمان ملل استفاده کرد. این گروه حدود چهل اجرا در تالار رودکی داشت و حتی در مراسم تاجگذاری محمدرضاشاه نیز برنامه‌ای اجرا کرد. اجرای ده قطعه «رنگین کمون» ساخته ثمین باغچه‌بان با همکاری ارکستر سمفونیک رادیو وین اثر ماندگار این گروه‌ است.
با وقوع انقلاب ایران فعالیت‌های او و همسرش متوقف شد، تا این که در سال ۱۳۶۳ مجبور به مهاجرت به شهر استانبول ترکیه شدند. اِولین باغچه‌بان از سال ۱۳۶۳ در دانشگاه معمارسنان استانبول استادی رشته پیانو را بر عهده داشت و در سال ۱۳۷۳ بازنشسته شد.


 •🍃 @didYouKonw
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#اولین_باغچه_بان، د
2024/11/06 01:43:58
Back to Top
HTML Embed Code: