Telegram Web Link
🔺ظرف نقره‌ای کمیاب در گنجینه وایکینگ‌ها در اسکاتلند متعلق به شاهنشاهی ساسانی از آب درآمد

💎
🆔 @maneshparsi
🔻🔻
فرهنگ و منش پارسی
🔺ظرف نقره‌ای کمیاب در گنجینه وایکینگ‌ها در اسکاتلند متعلق به شاهنشاهی ساسانی از آب درآمد 💎 🆔 @maneshparsi 🔻🔻
🔺ظرف نقره‌ای کمیاب در گنجینه وایکینگ‌ها در اسکاتلند متعلق به شاهنشاهی ساسانی از آب درآمد

محققان می‌گویند ظرف باستانی شگفت‌انگیزی که در گنجینه مربوط به وایکینگ‌ها در موزه ملی اسکاتلند نگهداری می‌شود، از یک معدن نقره در ایران به دست آمده است.

🔸این ظرف که در منسوجاتی باستانی پیچیده شده بود، به همراه چندین شیء تاریخی دیگر حدود ده سال پیش توسط فلزیاب یک علاقه‌مند به کاوش در مزرعه‌ای در کرک‌کودبرایت‌شایر در منطقه بالمگی اسکاتلند کشف شد.

🔸پژوهشگران می‌گویند این اشیاء تاریخی حدود ۱۱۰۰ سال پیش در خاک دفن شده بودند.

🔸در این کشف، که به عنوان یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی قرن در بریتانیا توصیف می‌شود، بیش از ۵ کیلوگرم نقره، طلا و اشیایی تاریخی از صلیب سینه مسیحی تا سنجاق سینه به دست آمد. این اقلام باستانی سپس به موزه ملی اسکاتلند منتقل شدند.

🔸جداره بیرونی این ظرف نقره‌ای در ابتدا تنها از طریق اسکن اشعه ایکس قابل مشاهده بود، چرا که مقامات موزه نمی‌خواستند آسیبی به الیاف حائل آن وارد شود‌.

🔸از آن زمان، منسوجات با روش‌های پیشرفته تا حدی برداشته شده و ظرف با لیزر تمیز شده است تا خوردگی سبز رنگ روی بیشتر سطح نقره‌ای آن حذف شود.

🔸اکنون برای نخستین بار می‌توان جزئیات یک طرح شامل تاج‌ها، محراب‌های آتشین و موجوداتی از جمله پلنگ و ببر را روی ظرف مشاهده کرد.


🔸محققان می‌گویند نگاره‌های حکاکی شده روی ظرف به شمایل‌نگاری دین زرتشتی، مذهب رسمی امپراتوری ساسانی و آخرین امپراطوری ایرانی قبل از فتوحات اولیه مسلمانان در قرن هفتم میلادی، مربوط است.

🔸دکتر مارتین گلدبرگ، متصدی مجموعه‌های اوایل قرون وسطی و وایکینگ‌ها در موزه ملی اسکاتلند، در این باره می‌گوید: «نماد مرکزی جام چیزی است که آن‌ها آن را محراب آتش می‌نامیدند. این نقشی بود که در سکه‌های شاهنشاهی ساسانی استفاده می‌شد و برای اعمال مذهبی آن‌ها رکنی اساسی به حساب می‌آمد.»

🔸شاهنشاهان ساسانی در نقوش و نگاره‌های به جا مانده اغلب در حال شکار پلنگ و ببر نشان داده می‌شدند و روی این جام نیز ببرهایی مشخص هستند. دکتر گلدبرگ در این باره می‌گوید: «دیدن آن ببرها برای اولین بار واقعاً شگفت‌انگیز است.»

🔸دکتر جین کرشاو، کارشناس نقره عصر وایکینگ در دانشگاه آکسفورد، که با موزه ملی اسکاتلند روی این پروژه کار کرده است، می‌گوید: «این ظرف آلیاژی از نقره و سرب نسبتاً خالص دارد که نمونه‌ای از نقره ساسانی است.»

🔸وی اضافه کرد: «ایزوتوپ‌های سرب موجود در فلز نقره و سیاه‌قلم مخصوص نقش‌نگاری روی فلز از ایران است. حتی می‌توانیم تا آنجا پیش برویم که بگوییم سیاه‌قلم به کار رفته در آن [ترکیب نقره، گوگرد، سرب و نقره] از معدن معروف نخلک ایران استخراج شده است. تایید علمی منشأیی چنین دوردست برای این شیء برجسته، اعجاب‌انگیز است.»

🔸معدن سرب و نقره نخلک که همینک نیز از آن برداشت می‌شود در انارک نائین در استان اصفهان واقع شده است و پیشینه استخراج از آن تا ۲ هزار سال می‌رسد.

🔸کارشناسان هنوز نمی‌دانند که ظرف باستانی کشف‌شده چگونه با طی مسافتی بالغ بر هزاران کیلومتر از ایران به جنوب غربی اسکاتلند رسیده و چه کسی آن را به این مکان آورده است

💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۱۷ شهریور زادروز حسین زمردیان

(زاده ۱۷ شهریور ۱۳۱۵ شیراز – درگذشته ۳ امرداد ۱۳۹۹ تهران) استاد رشته ژئوفیزیک و ژئودزی و بنیان‌گذار گرانی‌سنجی نوین در ایران

او در دانشگاه تهران در کنار استادان محمود حسابی و حسین کشی‌افشار در رشته فیزیک به تحصیل پرداخت و پس از لیسانس از سال ۱۳۳۹ برای ادامه تحصیل به آلمان رفت و فوق لیسانس و دکترای رشته ژئودزی از دانشگاه فنی مونیخ دریافت کرد.

تجربیات علمی و دانشگاهی:
وی پس از  لیسانس دو سال تا ۱۳۳۹ تصدی بخش گرانی‌سنجی را در مؤسسه تازه تأسیس ژئوفیزیک دانشگاه تهران بر عهده گرفت.
پس از فوق لیسانس از دانشگاه فنی مونیخ از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۴۶ به عنوان دستیار پژوهشی در مؤسسه تحقیقات ژئودزی آلمان وابسته به آکادمی علوم استان باواریا (بایرن) مشغول به کار شد.
در طول این سال‌ها اندازه‌گیری گرانی‌سنجی بخش عمده‌ای از شبکه‌های جنوب آلمان را به اتمام رساند و عملیات محاسبه و پردازش این اندازه‌گیری‌ها را به انجام رساند. پس از بازگشت به ایران از سال ۱۳۴۷ در سمت استادیار و از سال ۱۳۵۱ در سمت دانشیار در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مشغول به کار شد. در سمت استادیار از سال ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۱ بخش تحقیقات مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران را پایه‌گذاری کرد. در سال ۱۳۵۶ دانشکده علوم و فنون فضایی دانشگاه علوم و فنون را راه‌اندازی کرد و تا سال ۱۳۵۸ ریاست این دانشکده را عهده‌دار بود.
در سال ۱۳۶۶ به مقام استادی دانشگاه تهران نائل شد. در طول سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۲ در برنامه‌ریزی و ایجاد دوره کارشناسی ارشد ژئوفیزیک در مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و آموزش و راهنمایی دانشجویان این مقطع همکاری بسزایی داشت. از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۱ ریاست کمیته ملی اقیانوس‌شناسی وابسته به کمیسیون ملی یونسکو را عهده‌دار بود. در این مدت با همکاری مسئولان کمیسیون ملی یونسکو در هماهنگی مسائل اقیانوس‌شناسی کشور، ایجاد سمینارها و همایش‌های مربوط فعالیت داشت. در سال ۱۳۷۱ با حکم وزیر فرهنگ و آموزش عالی به سمت ریاست دانشگاه هرمزگان منصوب شد و عملاً این دانشگاه را ایجاد کرد.
در طول فعالیت در این مرکز تا سال ۱۳۸۱ پنج گروه پژوهشی (۱-گروه علوم زیستی دریا، ۲-گروه علوم غیر زیستی دریا، ۳-گروه داده‌های اقیانوسی، ۴-گروه مهندسی و تکنولوژی دریا، ۵-گروه تحقیقات ویزه) فعالیت خود را آغاز کردند.
ضمناً در این مدت ۹ طرح پژوهشی در سطح ملی از جمله: طرح ایجاد ایستگاه دریافت اطلاعات ماهواره‌ای، طرح مدیریت سواحل با استفاده از تکنیکهای مطالعات جغرافیایی، طرح بررسی آلودگی نفتی خلیج فارس و اثر آن بر روی آبزیان، طرح مطالعه بالا آمدن آب دریای خزر، طرح توسعه آموزشهای دریایی در دانشگاه‌های کشور برنامه‌ریزی و اجرا شدند. از اردیبهشت ۱۳۸۲ تا دی‌ ۱۳۸۵ با همکاری استادان ارزنده و متخصصان، گروه ژئوفیزیک دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران را در سطوح کارشناسی ارشد و دکترا راه‌اندازی کرد و کوشش داشت تا این گروه از کیفیت خوب و همسان با دانشگاه‌های دولتی برخوردار باشد. وی بیش از پنجاه سال عضو هیئت علمی دانشگاه تهران بود.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AD%D8%B3%DB%8C%D9%86_%D8%B2%D9%85%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D8%A7%D9%86


💎
🆔 @maneshparsi

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#حسین_زمردیان، ز


💢 کشف چهارطاقی ساسانی در کوهدشت

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان از کشف چهارطاقی (بقایای آتشکده) دوران ساسانی در روستای رشیدآباد شهرستان کوهدشت خبر داد

عطا حسن‌پور با اشاره به کاوش اضطراری در این روستا اظهار داشت:
در پی حفاری غیرمجاز در اوایل بهار امسال در روستای یاد شده، عملیات نجات بخشی و کاوش اضطراری انجام شده است.
او افزود: با رصدهای اطلاعاتی و امنیتی، کاوشگر غیرمجاز دستگیر و پس از چند ماه رایزنی و پیگیری برای تامین اعتبار، این کاوش در ۱۵ روز گذشته انجام شده است
او با اشاره به اهمیت این کشف باستانی در غرب لرستان اظهار داشت: کشف این #آتشکده حلقه مفقوده تاریخی دوره ساسانی را در غرب استان لرستان مشخص کرده است
حسن‌پور افزود: در این کاوش نجات بخشی، چهارطاقی اصلی (چهار جرز)، مجمر آتشدان، عناصر و زوایای معماری نظیر گچبری‌های تزئینی کشف شده است


#خبر_لرستان
💎
🆔 @maneshparsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
#قلعه_کنگلو شاهکاری از دوران ساسانی با قرارگیری در یک استتار طبیعی و موقعیت سوق الجیشی در طول تاریخ از دستبرد، تجاوز، تخریب مغولان و حمله اعراب درامان مونده.

🔹این قلعه یکی از دور افتاده‌ترین و آبادترین قلعه‌های سواد کوه بوده و در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی دوآب، شرق شهر پل سفید و در اراضی دهستان راستوپی و خطیرکوه، نزدیک روستای کنگلو جای دارد.

بلندای این دژ از تراز دریا ۱۸۱۱ متر است.


💎
🆔 @maneshparsi
🔺صدا‌های انفجار حوالی «تنگ بُتا» 

‼️دیروز نیروهای یگان حفاظت، سپاه و نیروی انتظامی در محل حاضر شدند

📍مرکز پژوهشی « ایلیمایی‌شناسی» راه‌اندازی شود

🔸به گزارش میراث‌باشی؛منابع محلی خبر داده‌اند که در مجموعه تاریخی «تنگ بتا» که دارای ۱۴ نقش برجسته و ۵ کتیبه خط نوشته ارزشمند  دوره الیمائی در ارتفاعات منطقه شیمبار( بین اندیکا و‌ مسجد سلیمان  خوزستان) است از ۲۵ مرداد ۹ مورد انفجار با استفاده از مواد منفجره انجام شده و بقایای دینامیت گذاری در اطراف نقش برجسته موجود است، همچنین پانزدهم شهریور ساعت ۳،  دوازده جعبه TNT  در پایین دست کوه پیاده شده و برای انفجار به محوطه تاریخی  انتقال داده‌اند.

🔸میراث‌باشی ضمن اطلاع به دستگاه‌های نظارتی با مجتبی گهستونی روزنامه‌نگار و فعال میراث‌فرهنگی و گردشگری خوزستان در این‌باره گفت و گو کرد.

🔸گهستونی گفت: چند سال پیش ۸ کیلو مواد منفجره اطراف این نقش‌برجسته‌ها گذاشته بودند که با اطلاع‌رسانی به موقع خنثی شد.

🔸متاسفانه دوباره در همین اواخر امرداد و اوایل شهریور ۱۴۰۳ خبر رسید که حفاران غیر مجاز در منطقه حضور دارند اما اداره کل میراث فرهنگی استان موضوع را خیلی جدی نگرفت.

🔸سرانجام با اقای دارابی معاون میراث فرهنگی کل کشور و سردار مهری رییس کل یگان حفاظت کشور صحبت کردیم و در نهایت هر دو مسئول دستور پیگیری جدی موضوع را صادر کردند.

🔸مسیر دسترسی به این سنگ‌نگاره‌ها  یک مسیر ۳-۴ ساعته کوهستانی است. یگان وقتی رسید چند نفر مشغول کار فرار کردند و آنها هم مواد منفجره را جمع‌آوری کردند و به پایین برگشتند.

🔸دو سه روز بعد باز حفاران غیر مجاز  یکسری مواد منفجره در آن محدوده کار‌ گذاشته بودند که باز منابع محلی‌خبر دادند و ما اطلاع‌رسانی کردیم. دوباره نیروهای یگان با تعداد اندک و امکانات کم در محل حاضر و درگیر شدند.

🔸سرانجام با درخواست مجدد نیروهای محلی و پیگیری فعالان میراث فرهنگی، دیروز ۱۷ شهریور به نهادهای امنیتی اطلاع‌رسانی کردیم که نیروهای سپاه و دادستانی به کمک بیایند.

🛑سرانجام یک گروه کامل از یگان حفاظت مسجد سلیمان، اندیکا، لالی و اهواز به همراه چند تن از نیروهای انتظامی و سپاه راهی اندیکا شدند و بالا رفتند.

🔸اما متاسفانه حفاران غیرمجاز محل را ترک کرده بودند اما مواد منفجره و ابزارآلاتشان توقیف شد و به پایین آوردند.

🔸حفاری‌ها و انفجارهایی در محل رخ داده بود که دستور داده شده جای حفره‌ها با بتن و سیمان پر شود.

🛑این منطقه کوهستانی است. لازم  است حتما منطقه حفاظت شود. تنگ بتا شبیه غار اشکفت بیشاپور کازرون است با این تفاوت که آنجا یک مسیر سختِ طولانی برای رسیدن به کوه است، اینجا باید دو دره سخت را پایین بروید و بعد بالا بیایید .

دلایل و انگیزه تخریب می‌تواند متفاوت باشد یا واقعا عده‌ای بسیار نادان که فکر می‌کنند پشت نقش برجسته‌ها گنج و اشیا عتیقه است این کار را می‌کنند یا عده‌ای با هدف و منظور دیگر چرا که حفاران حرفه‌ای خیلی وقت است که می‌دانند پشت سنگ‌نگاره‌ها هیچ نیست. اما این عوامل نمی‌خواهند تاریخ  خوزستان دیرینگی داشته باشد و قدمت باستانی منطقه باقی بماند. این عده اهداف شوم و بلندمدتی دارند و هدف تاریخ‌سازی جعلی و از بین بردن حقایق تاریخی را تامین می‌کنند. شاید هم کار عناصر خارجی باشد که بخواهند به هر دلیلی آثار تاریخی را در کشور از بین ببرند.

‼️به هر حال این اثر ثبت ملی است و چندین بار به آن تعرض شده است.  میراث استان باید قاطعانه پای کار بایستد و از دادستان و نیروهای نظامی و امنیتی کمک بخواهد تا عاملین دستگیر شوند. همچنین عوامل همکاری کننده با آنها مشخص شود . این افراد رسما در منطقه دست به انفجار زده‌اند . بنابراین باید یک اراده قوی تا انتها موضوع را پیگیری کند چرا که ممکن است این افراد در موضوعات دیگری هم دست داشته باشند.

🔸همچنین از اقای دارابی و معاونت میراث فرهنگی درخواست می‌شود با توجه به این که در محدوده اندیکا، مسجدسلیمان، باغ ملک، لیکک و بهمئی اثار ایلیمایی زیادی هست یک مرکز پژوهشی «ایلیمایی شناسی» راه‌اندازی شود. در اندیکا نقش‌برجسته‌های زیادی ایلیمایی داریم که قبر پادشاهانش در  گلالک شوشتر است و لازم است این مرکز پژوهشی هرچه سریع‌تر راه‌اندازی شود.

💎
🆔 @maneshparsi
🔻🔻
فرهنگ و منش پارسی
🔺صدا‌های انفجار حوالی «تنگ بُتا»  ‼️دیروز نیروهای یگان حفاظت، سپاه و نیروی انتظامی در محل حاضر شدند 📍مرکز پژوهشی « ایلیمایی‌شناسی» راه‌اندازی شود 🔸به گزارش میراث‌باشی؛منابع محلی خبر داده‌اند که در مجموعه تاریخی «تنگ بتا» که دارای ۱۴ نقش برجسته و ۵ کتیبه…
🔺حفاران غیر مجاز نزدیک به دو هفته است که با مواد منفجره در منطقه تنگ بُتا در محدوده اندیکا و مسجد سلیمان حضور یافته‌اند.

🔸پس از دوبار حضور نیروهای یگان، دیروز گروهی متشکل از نیروهای انتظامی، سپاه و نیروهای یگان حفاظت در منطقه حضور یافتند.

📷:#مجتبی_گهستونی


💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱۹ شهریور سالروز درگذشت حسن عمید

(زاده سال ۱۲۸۹ مشهد – درگذشته ۱۹ شهریور ۱۳۵۸ تهران) نویسنده و فرهنگ‌نویس

او نویسنده فرهنگ عمید است که یکی از پرکاربردترین فرهنگ‌های معاصر فارسی شمرده می‌شود.
وی تحصیلاتش را در مشهد گذراند و در جوانی عضو انجمن ادبی شد و کار روزنامه‌نگاری، نویسندگی و فرهنگ‌نویسی را از همان سال‌ها آغاز کرد و در نشریه خراسان مطلب می‌نوشت. از جمله مهم‌ترین فعالیت‌های روزنامه‌نگاری وی در مشهد، سردبیری سالنامه خراسان و روزنامه طوس بود و در سال ۱۳۱۳ چاپ روزنامه طوس را به‌ صورت هفتگی در مشهد آغاز کرد و سال‌ها در خراسان به پیشه روزنامه‌نگاری‌ مشغول بود.
به‌ دنبال اشغال ایران در جنگ جهانی دوم، که طی آن شهر مشهد به‌ دست نیروهای شوروی افتاد، شوروی‌ها عمید را از مشهد به‌تهران تبعید کردند. در پی این اقدام، عمید با دفتر نخست وزیری ایران نامه‌نگاری کرد و خواستار اجازه بازگشت به‌ مشهد به‌ خاطر گرفتاری‌های خانوادگی‌اش شد که اسناد این نامه‌نگاری در کتاب «اسنادی از احزاب سیاسی در ایران (۱۳۲۰‎-۱۳۴۰) به‌ چاپ رسیده‌ است.
وی چندین دهه از عمرش را صرف پژوهش درباره فرهنگ واژگان و فرهنگ‌نویسی کرد و در آن سال‌ها چندین فرهنگ واژگان فارسی نوشت که پرآوازه‌ترینشان، فرهنگ عمید است. در سال ۱۳۵۵ بابت واگذاری کلیه حقوق نشر همه فرهنگ‌هایش به عبدالرحیم جعفری، مالک و گرداننده انتشارات امیرکبیر، یکی از بالاترین رقم‌های پرداخته‌شده به یک مؤلف ایرانی به‌عنوان حق تألیف مقطوع را که برابر با یک میلیون تومان بود، دریافت کرد.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#حسن_عمید، د
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
همه ما در قبال ایران، طبیعت اش، تاریخ و بناهای تاریخی اش مسئولیم♥️

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍
برگی از تقویم تاریخ

۲۰ شهریور زادروز جلال خالقی‌مطلق

(زاده ۲۰ شهریور ۱۳۱۶ تهران) ادیب، پژوهشگر و شاهنامه‌شناس

او تحصیلات دانشگاهی را در آلمان گذراند و در سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰) از دانشگاه کلن در رشته‌های شرق‌شناسی، مردم‌شناسی و تاریخ قدیم درجه دکتری گرفت و از سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱) در بخش مطالعات ایرانی در دانشگاه هامبورگ، مشغول به تدریس زبان و ادبیات فارسی و فرهنگ ایران بوده‌است.
از آغاز دهه ۱۳۵۰ ضمن اقامت و تدریس در آلمان، پژوهش‌های گسترده‌ای در زمینه ادبیات حماسی ایران و شاهنامه انجام داد. مقاله‌های تحقیقی او در مجله سیمرغ "نشریه بنیاد شاهنامه فردوسی" مجله دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران‌نامه، ایران‌شناسی، کلک و نامه ایران باستان انتشار می‌یافت. دو مجموعه برگزیده از مقاله‌های او با عنوان‌های گل رنج‌های کهن (۱۳۷۲) و سخن‌های دیرینه (۱۳۸۱) در تهران به‌چاپ رسیده‌است.
مهم‌ترین دستاورد وی تصحیح شاهنامه فردوسی در هشت دفتر است که طی سال‌های ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۶ در نیویورک زیر نظر احسان یارشاطر انتشار یافت. تصحیح شاهنامه فردوسی، حاصل بیش از سی سال کار مداوم در گردآوری و بررسی کهن‌ترین دست‌نویس‌های شاهنامه و مقابله آنها با پیروی از روش‌های جدید تصحیح متون است. وی در کار مقابله دست‌نویس‌ها از همکاری محمود امیدسالار و ابوالفضل خطیبی در دفترهای ششم و هفتم بهره گرفت. دوره شاهنامه خالقی در سال ۱۳۸۷ توسط مرکز دائرة‌المعارف بزرگ در تهران تجدید چاپ شد. او به‌عنوان عضو هیئت علمی کنگره بین‌المللی هزاره شاهنامه فردوسی برگزیده شده‌است. و عضو شوراى عالى علمى و رئيس كانون فردوسى مركز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامى و عضو هیئت امنای بنیاد فردوسی است.

مختصری از فعالیت‌ها:
تصحیح علمی ـ انتقادی شاهنامه در هشت دفتر.
یادداشت‌های شاهنامه "تا امروز سه بخش از این مجموعه مفصل چاپ شده و مجلدات دیگر نیز در دست چاپ است".
دو گزیده مقالات به نام «گل رنج‌های کهن» و «سخن‌های دیرینه».
ترجمه کتاب اساس اشتقاق فارسی اثر «پاول هرن».
تألیف بیش از صد مقاله و نقد تخصصی درباره تاریخ، فرهنگ و ادبیات ایران، به‌ویژه در حوزه شاهنامه‌شناسی و ادب حماسی.
تألیف ده‌ها مدخل تخصصی در دانشنامه‌هایی چون ایرانیکا و دایرةالمعارف بزرگ اسلامى.


💎
🆔 @maneshparsi

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#جلال_خالقی_مطلق، ز
برگی از تقویم تاریخ

۲۰ شهریور زادروز رحیم رئیس‌نیا

(زاده ۲۰ شهریور ۱۳۱۹ تبریز) نویسنده، مترجم و تاریخ‌نگار

او دارای آثار تحقیقی تاریخی و جغرافیایی در ارتباط با آذربایجان است و علاوه بر مقالات تحقیقی، بیش از ۴۰ کتاب تألیف و ترجمه در این باره دارد.
وی در دانشسرای مقدماتی تبریز تحصیل کرد و در سال ۱۳۳۹ به عنوان معلم به روستاهای آذربایجان اعزام شد. او همزمان در دانشگاه تبریز در رشته تاریخ و جغرافیا مشغول تحصیل بود و وارد دوره دکترای تاریخ شد.
وی با نشریه آدینه همکاری می‌کرد و مدتی نیز مسئول کتابخانه دانشسرا بود و پس از انقلاب به تحقیق و تألیف متون تاریخی همت گماشت.

گزیده آثار:
ای‍ران و ع‍ث‍م‍ان‍ی در آس‍ت‍ان‍ه ق‍رن ب‍ی‍س‍ت‍م (سه جلد)
آذرب‍ای‍ج‍ان در س‍ی‍ر ت‍اری‍خ ای‍ران (در سه جلد)
کوراوغلو در افسانه و تاریخ (تحقیق)
آذربایجان، جزء لاینفک ایران
آخرین سنگر آزادی
عُزیر و دو انقلاب
تبریز مه‌آلود (ترجمه، نوشته محمد سعید اردوبادی)
ترک و ترکها
قهر دریا
نهضت‌های آرمانی هم پیوند و بدرالدین
اربابهای آقچاساز (ترجمه، نوشته یاشار کمال)
افسانه آغری (ترجمه، نوشته یاشار کمال)
عقاب کوهستان (ترجمه، نوشته یاشار کمال)
بابک
و مقالات متعدد دیگر.


💎
🆔 @maneshparsi

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#رحیم_رئیس_نیا، ز
بیستم شهریورماه زادروز دکتر جلال خالقی مطلق، عضو هیئت گزینش کتاب و جایزۀ بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار

زال و رودابه🔻

داستان زال و رودابه یکی از زیباترین سرود‏ه‏های فارسی است. داستان با بیانی روان و ساده که در این نوع حکایات قابل‌توجه است، با سرعت چشمگیری پیش می‏رود. در ابتدا ساختار داستان مانند یک درام است. همۀ تضادهای لازم موجود است: دو دین متفاوت، دو نژاد متفاوت و دشمنی دیرینه میان پدران دو دلداده و نیز دو دنیای کاملاً متفاوت، یکی فریدونی و دیگری ضحاکی. ولی اینکه کار به درام نمی‌کشد، ازاین‌روست که کسانی که در داستان شرکت دارند تضادها را عمیق‌تر نمی‌کنند، بلکه از سر راه بر می‏دارند. نه تنها اینکه با وصلت زال و رودابه رستمِ پهلوان زاده گردد، بلکه همۀ آن‌هایی که با نوعی سدّ راه این ازدواج بودند، در پایان مهربان‌تر و انسان‌دوستانه‌تر از آن هستند که مانع آن بشوند. منوچهر، سام، مهراب، سیندخت و نیز تقدیر و سرنوشت، همگی نشان‌دهندۀ تفاهم و مدارا هستند، اگرچه در آغاز طور دیگری می‏نماید. مدارا و تفاهم نوای اصلی این داستان است. تبار رودابه از جانب پدری در پنج نسل به ضحاک می‏رسد. رودابه در اصل به جهان اهریمنی تعلق داشت و یک پری بود. ولی در روایت شاهنامه به هیچ ‌عنوان نمی‏توان او را جادوزن نامید. او انسانی است که به همراه مادرش از تأثیرگذارترین زنان شاهنامه هستند. سیندخت زنی است بسیار شجاع و بااراده و درعین‌حال مادری مهربان که می‏داند در هر شرایطی چگونه عمل کند. رودابه زنی است با ارادۀ قوی و اعتماد به نفس که می‌داند
چگونه به مراد خود رسد. درعین‌حال او جزو زیباترین زنان شاهنامه نیز هست.

[زن در شاهنامه، دکتر جلال خالقی مطلق، برگردان از آلمانی: مریم رضایی، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، چاپ دوم ۱۴۰۳، ص ۷۱-۷۲]



💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
امروز روز مبارزه بر علیه خشونت با حیوانات نامگذاری شده است.

یادمان باشد! که این کره خاکی، زمین، تنها برای زندگی آدمها نیست و همه موجودات از جاندار و بیجان، جماد و نبات و حیوان، ( هر چند که مانیز خود در این چرخه از حیوانات، جانوران، جاندارانیم)،در آن حق زندگی و رشد و تکثیر و آرامش و شادمانی دارند.
و ما تنها یک # گونه، از بیشمارانیم....

#هما_ارژنگی


💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بیستم شهریورماه، زادروز استاد جلال خالقی مطلق
شاهنامه‌پژوه

وصف شاهنامه از زبان استاد خالقی مطلق

#شاهنامه، برگ زرینی از تاریخ، هویت و پیشینه فرهنگی ایران و یکی از ارزشمند‌ترین متن‏های کهن فارسی برای اقتباس آثار نمایشی است.

#شاهنامه
#فردوسی
#دکتر_خالقی_مطلق


💎
🆔 @maneshparsi
2024/09/30 02:15:07
Back to Top
HTML Embed Code: