Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
۲۷ امرداد زادروز حسین گل‌گلاب

( زاده ۲۷ امرداد ۱۲۷۶ تهران -- درگذشته ۲۲ اسفند ۱۳۶۳ تهران) شاعر سرود ای ایران
:
💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۷ امرداد زادروز حسین گل‌گلاب

(زاده ۲۷ امرداد ۱۲۷۴ تهران -- درگذشته ۲۲ اسفند ۱۳۶۳ تهران) شاعر سرود ای ایران

او نویسنده، شاعر، مترجم، موسیقیدان و گیاهشناس بود و به‌زبانهای فرانسه، انگلیسی، روسی، عربی و لاتین تسلط داشت و در زمینه معادل‌یابی برای واژه‌های علمی از متخصصان فرهنگستان ایران بود.
در ۱۳۰۳ علینقی وزیری گروه موسیقی‌اش را تاسیس کرد و برای ارکستر آن به‌جز تار معمولی، سه نوع تار با طول‌های مختلف طراحی کرد که در واقع یک ارکستر مجلسی چهار بخشی بود که با موسی معروفی، گل‌گلاب، ادیب، حسنعلی صبا، اسماعیل مهرتاش، صادق خانی و صادق اربابی اجرا می‌شد. گل‌گلاب که در نواختن ساز، نوازنده‌ای ماهر بود، در سرودن شعر و ترانه هم همردیف بزرگانی چون شیدا، عارف قزوینی و محمدتقی بهار ارزیابی می‌شد.
وی نت میدانست و برخلاف سایر شعرا که سرودن شعر روی آهنگ برایشان مشکل بود، کلمات را با نتهای موسیقی تطبیق می‌داد. سرودهای «ای ایران» «آذر آبادگان» «خاک ایران» «پایدار ایران» «زبان عشق» «ره عشق» «بلبل مست» و «وصال دوست» از او به‌یادگار مانده‌است.

سرود ای‌ایران:
درباره ساختن سرود «ای ایران» روایتی است: که در زمان اشغال ایران توسط "متفقین" (قوای روس و انگلیس و امریکا) در جنگ دوم جهانی سال ۱۳۲۳، روزی گل‌گلاب از خیابان رد می‌شده‌، رفتار دور از ادب مامور نظامی خارجی را با مردم می‌بیند. برآشفته می‌شود؛ به انجمن موسیقی ملی در خیابان هدایت می‌رود و با ناراحتی این جریان را برای خالقی تعریف می‌کند. خالقی هم متاثر می‌شود و آهنگی می‌سازد و گل‌گلاب شعرش را می‌گوید که حاصل این همکاری سرود «ای ایران» است. نخستین اجرای آن  ۲۷ مهرماه ۱۳۲۳ در کنسرت انجمن موسیقی ملی در سالن سینما تهران در خیابان استانبول برای دوشب متوالی برگزار می‌شود. این سرود در همان مجلس سه‌بار تکرار شده و هربار شور و هیجانی را در جمع به وجود می‌آورد. استقبال و تاثیر این سرود باعث شد که وزیر فرهنگ وقت، هیئت نوازندگان را به‌مرکز پخش صدا فرستاد تا صفحه‌ای از آن ضبط و همه روزه از رادیو تهران پخش شود. اجرای دیگر مربوط به‌سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۳۴۲ در ارکستر بزرگ «گلها» است که‌ بنان خواننده محبوب، این سرود را خواند. سرود «ای ایران» در آواز دشتی ساخته شده و ملودی اصلی‌اش از برخی از نغمه‌های موسیقی بختیاری که از فضایی حماسی برخوردارند، وام گرفته شده. از دیگر ویژگی‌های آن این است که کلمات بیگانه کمی در آن استفاده شده و بیشتر واژگان آن پارسی هستند.


:
💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#حسین_گل_گلاب، ز
.
زاگرس

🔹رشته کوهی به طول تقریبی دوهزار کیلومتر از شمال غرب فلات ایران تا نزدیکی تنگه هرمز امتداد دارد. که بر اثر برخورد صفحه عربستان با صفحه اوراسیا در میلیونها سال پیش ایجاد شده. پنجمین رشته کوه طویل کره زمین هست.

🔹۵۷قله بالای چهار هزار متر را در درون خود جای داده که بلندترین آنها قله قاش مستان دنا با ارتفاع ۴۴۰۹ متر (۴۴۵۹) متر اندازه گیری معاصر هست. تأمین کننده هفتاد درصد آب شیرین ایران بوده و حدود بیش از نیمی از جمعیت ایران در دامنه این رشته کوه ساکن هستند.

🔹به سه بخش شمالی ، مرکزی و جنوبی تقسیم شده که بخش مرکزی آن دارای متراکم‌ترین و بلندترین و ناهموارترین قسمت زاگرس رو به خود اختصاص داده. پر بارش ترین و پربرفترتن کوه ایران زردکوه بختیاری در این رشته کوه قرار گرفته. رودهای بزرگی چون کارون، دز، مارون، سفیدرود،زاینده رود، کر، زهره، زرینه رود، سیروان، زاب، سیمره، مند و... از این بلند استوار ایران زمین سرچشمه می گیرد.

🔹بلندترین آبشارهای آسیا، بزرگترین چشمه خاورمیانه و خشن ترین کوه خاورمیانه و ... در این رشته کوه قرار دارد. بزرگترین و قدیمی ترین تمدن های کهن جهان ، شامل ایلامیان، آشوریان، مادها، هخامنشیان و قدیم‌ترین نشانه های انسان نخستین در دامنه های این سلسله جبال پرسخاوت قرار داره. و هزاران هزار مطالب شگفت انگیز راجب به این رویای بهشتی پرودگار که نمی شود در این کپشن به آنها اشاره کرد. قدردان این نعمت پرسخاوت خدا در سرزمین ایران باشیم و در حفظ این میراث ارزشمند کوشا باشیم.
💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۲۸ امرداد سالروز درگذشت آذَر اَندامی 

(زاده ۱۶ آذر ۱۳۰۵ رشت – درگذشته ۲۸ امرداد ۱۳۶۳ تهران) پزشک

او پزشک و باکتری‌شناس و از پژوهشگران انستیتو پاستور ایران و مخترع واکسن وبا بود که بخاطر خدمات علمی و انسانی‌اش، یکی از حفره‌های روی سیاره ناهید، به نام وی «اندامی» نامگذاری شده‌ است.
وی تحصیلاتش را تا پایان سال نهم "مدرک سیکل" انجام داد و به دانشسرای مقدماتی رشت رفت. در سال ۱۳۲۴ از دانشسرا فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۳۲۵ به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و معلم شد. در سال ۱۳۲۹ و در حین کار دیپلم طبیعی را با امتحان متفرقه دریافت کرد. در سال ۱۳۳۱ پس از کنکور، به دانشگاه تهران در رشته پزشکی راه یافت و در سال ۱۳۳۷ گواهینامه دکترای پزشکی گرفت و بلافاصله به گذراندن دوره تخصصی زنان و زایمان مشغول شد. پس از پایان دوره تخصصی به وزارت بهداری آن زمان منتقل شد و در نهایت به کار در انستیتو پاستور پرداخت.
در سال‌های ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۵ بیماری شبه وبای التور در ایران و بسیاری دیگر از کشورها شیوع پیدا کرد. التور به عنوان یک بیماری حاد اسهالی محسوب می‌شود که عامل آن میکروب وبا است. علایم بیماری از سمی نشئت می‌گیرد که توسط میکروب در روده باریک افراد آلوده ترشح می‌شود. بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش شده و آب و غذا را آلوده می‌کند. در آن شرایط هولناک تنها راه پیشگیری، تزریق واکسن وبا قبل از ابتلا به بیماری بود و در آن زمان تنها مرکز تهیه واکسن در ایران انستیتو پاستور بود که تمام امکانات آن در اختیار آزمایشگاه میکروب شناسی قرار گرفت و کارکنان مرکز با ریاست آذراندامی شروع به کار کردند و سرانجام وی توانست واکسن وبای التور را بسازد و از بروز فجایع هولناک و دردآور جلوگیری کند.
این واکسن به کشورهای همسایه هم فرستاده شد و افتخاری بود که به خاطر زحمات شبانه‌روزی این پزشک وارسته نصیب ایران شد. به دلیل خدمات بی‌بدیل این بانوی پژوهشگر، وی به معاونت بخش میکروب شناسی و سپس به ریاست بخش وبا و دیفتری رسید و به پاس کارها و تلاش شبانه‌روزی‌اش، نشان علمی به او اعطا شد. 
او پس از مدتی با استفاده از بورس تحصیلی انستیتو پاستور به پاریس رفت و در سال ۱۳۴۶ موفق به گرفتن گواهینامه باکتریولوژی شد. او همچنین در سال ۱۳۵۳ موفق به دریافت دانشنامه تخصصی علوم آزمایشگاهی بالینی شد. و در سال ۱۳۵۷ به بازنشستگی رسید. بانو دکتر اندامی چندین بار به کشورهای فرانسه و بلژیک سفر کرد و حاصل این سفرها مقالات علمی بود که در مجلات معتبر به چاپ رسید. او پس از بازنشستگی چون خانه‌نشینی را نمی‌پسندید به بیمارستان باهر رفت و ریاست آزمایشگاه تشخیص طبی آنجا را بر عهده گرفت. پس از مدتی در مطب همسرش "خلعتبری"  در خیابان حسام‌السلطنه به کار مداوای بیماری‌های زنان و زایمان مشغول شد.
بانو دکتر آذر اندامی که به بیماری مغزی دچار شده بود، روزی در مطب تعادل خود را از دست داد و بر روی زمین سقوط کرد و چندی بعد درگذشت.
در سال ۱۹۹۲ اتحادیه بین‌المللی ستاره‌شناسی (IAU) حفره‌ای به قطر ۳۰ کیلومتر در طول جغرافیای ۲۶ درجه و ۵۵ دقیقه و عرض جغرافیایی ۱۷ درجه و ۴۵ دقیقه با قله‌ای مرکزی را در جنوب سیاره زهره به نام اندامی نامگذاری کرد. آذر اندامی تنها زن ایرانی بود که نامش به این شورا فرستاده شد و بانی این کار دخترش بود. شهرداری رشت نیز برای بزرگداشت وی بلواری را در شهرک گلسار، بلوار دیلمان بنام او گذاشت.


💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#آذر_اندامی، د
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۸ امرداد سالروز افتتاح آرامگاه فردوسی

در ۲۸ امرداد سال ۱۳۱۳، رضاشاه شخصا مراسم بزرگداشت هزاره فردوسی و آرامگاه او را افتتاح کرد. آرامگاهی که با الهام از تخت‌جمشید و به‌ شکل مقبره کوروش‌بزرگ ساخته شد. بنایی که از سه قسمت تشکیل شد و نخستین بخش آن، میانی ترین بخش و از سنگ گوری از جنس مرمر به ابعاد ۱/۱۵ متر و حدود ۰/۵ متر ارتفاع بود و در مرکز سکوی مرمری قرارگرفت. بخش دوم شامل تالاری مربع شکل از سنگ مرمر که داخل آن با کاشی تزیین شده و چهار ستون بلند با دو سر ستون بزرگ در چهارگوشه این تالار موجود است و تصویر مردی بالدار در بالای ضلع جنوبی بنای اصلی ایجاد شد که ویژگی‌های پرسپولیس را بیشتر به یاد می‌آورد. سومین بخش محوطه پلکانی پوشیده از سنگ مرمر که اتاق روی آن قرار گرفته و تعداد زیادی از اشعار فردوسی روی دیوار آن حک شد که حسین حجار باشی زنجانی سنگتراشی سنگ‌های بنا را انجام داد. سنگ نوشته‌های آرامگاه به خط نستعلیق و از اشعار فردوسی و از آثار طاهرزاده است.
دولت رضاشاه بودجه‌ای برای این کار نداشت چرا که دولت وی اساسا فاقد هرگونه درآمدی بود. نفت از دوره قاجار پیش فروش و با قیمت نازلی واگذار شده بود که درآمد ایران از آن در حد پول جیبی بود!! مالیات نیز رقم خاصی نبود چرا که ایران در فقر کامل بسر میبرد و تجارتی نداشت که مالیات بگیرد. صادرات دیگری نیز نبوده است. رضاشاه برای بدست آوردن پول این کار، دست به ابتکار زد و بلیط بخت آزمایی منتشر کرد. روی این بلیت، تصویری از آرامگاه فردوسی و شعری از این شاعر چاپ شده بود و از درآمد آن این بنای زیبا را ساخت.
طراحی معماری توسط هوشنگ سیحون صورت گرفت. چندسال بعد ساختمان دچار نم‌زدگی شد که حسین لرزاده معمار مشهور ایرانی با کمی تغییرات در ابعاد و اندازه و تزئینات، طراحی و بازسازی کرد.
در حال حاضر سازمان میراث فرهنگی و گردشگری طرح‌هایی برای گسترش و بهسازی آرامگاه حکیم در دست اقدام دارد که در همین زمینه زمین‌ها و ساختمان‌های اطراف آرامگاه به تملک این سازمان در آمده و هرگونه ساخت و ساز تازه در حریم آرامگاه کلاً ممنوع است. با این حال متأسفانه وزارت نیرو در سال ۱۳۸۶ با نصب دکل‌های بزرگ انتقال نیروی برق دورنمای آرامگاه فردوسی را مخدوش کرد که موجب برانگیختن اعتراض عمومی شد.
صادق خلخالی در سال‌های نخستین انقلاب، قصد تخریب این آرامگاه را داشت که با ممانعت مردم خراسان روبرو شد.


💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#افتتاح_آرامگاه_فردوسی
.
هراسم ،جنگ بینِ
شعله وکبریت و هیزم نیست
من از سوزاندنِ
اندیشه درآتیش می ترسم
تنم آزاد؛ اما،
اعتقادم سست بنیاد است
من از شلاقِ
افکارتهی بر خویش می ترسم!!


#سیمین_بهبهانی

28 اَمرداد ماه
سالروز درگذشت بانوی غزل و ارزشمند شعر و ادبیات معاصر ایران
#سیمین_خلیلی معروف به
#سیمین_بهبهانی

یاد و نامش جاوید🥀💕
💎
🆔 @maneshparsi
02 Arjangie Bejade simin Banoo
🌳 به یاد سیمین بهبهانی🌳

غزل بانو، یل ایران ،
تو که با خشت جان خود،
زنی بر تاق این ویران،
تو می مانی، نمی میری....🌳

سرایش و گویش : استاد #هما_ارژنگی

آلبوم : شیر بیشه عشق
💎
🆔 @maneshparsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
غزلی شیرین برای سیمین

به یاد بانو سیمین بهبهانی


سراینده و گوینده : بانو #هما_ارژنگی
نوازنده : بهنام جاوید

نگاره گذار و طراحی : بانو نگین
http:/www.arzhangihoma.ir
💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۳۰ امرداد زادروز محسن حبیبی

(زاده ۳۰ امرداد ۱۳۲۶ کرمانشاه – درگذشته ۶ مهر ۱۳۹۹ تهران) «پدر شهرسازی ایران»

او دو مدرک در مقطع کارشناسی ارشد را در رشته‌های معماری و شهرسازی از دانشگاه تهران و دکترای شهرسازی را از دانشگاه پاریس دریافت کرد. در سال ۱۳۶۰ از پایان‌نامه دکترایش باعنوان ترکیب شهری از «شهر سنتی» به «شهر نوین» دفاع کرد و در سال ۱۳۸۱ به‌عنوان استاد نمونه دانشگاه تهران شناخته شد. وی بیش از ۶۰ مقاله در زمینه شهرسازی و معماری نوشته است.

مسئولیت‌های دانشگاهی:
مدیر گروه شهرسازی دانشگاه تهران (۱۳۶۸–۱۳۶۴)
سرپرست تحصیلات تکمیلی دانشکده هنرهای زیبا (۱۳۸۰–۱۳۷۶)
معاون آموزشی دانشکده هنرهای زیبا (از تیر ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳)
رئیس دانشکده هنرهای زیبا (از خرداد ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۸)

دیگر فعالیت‌ها:
وی با توجه به رشته تحصیلی و تجربیاتش، در بحث شهرسازی شهر تهران نیز کار کرد که حضور در شورای راهبردی و هدایت طرح توسعه شهری (جامع) تهران، شورای تخصصی شهر تهران، مشاور معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران از آن جمله است.
او در دهه شصت و هفتاد با وزارت مسکن و شهرسازی با پذیرش مسئولیت‌های زیر همکاری کرده‌است:
معاون تحقیقات مسکن، مرکز تحقیقات ساختمان مسکن، وزارت مسکن و شهرسازی (۱۳۶۰–۱۳۶۲)
مشاور رئیس مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن (۱۳۶۸–۱۳۷۳)
شورای علمی مرکز مطالعات معماری و شهرسازی، وزارت مسکن و شهرسازی (۱۳۷۴–۱۳۷۶)
شورای اجتماعی اقتصادی وزارت مسکن و شهرسازی (۱۳۷۶–۱۳۷۳) -
هیئت علمی سمینارهای توسعه مسکن وزارت مسکن و شهرسازی (۱۳۷۶–۱۳۷۲)
او همچنین در جایگاه مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور (۱۳۸۲–۱۳۷۶) - و رئیس بنیاد مسکن (۱۳۸۳–۱۳۶۸) حضور داشته‌است.

کتاب‌ها:
مسکن حداقل - زهرا اهری، محسن حبیبی، فرهاد خسرو خاور و اصغر ارجمندنیا. مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۶۷.
الگوی ساخت مسکن در شهرهای خوزستان - حبیبی، محسن، زهرا اهری و شهلا امینی جدید. مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۷۱.
مسکن و معلولین -حبیبی، محسن، گیسو قائم و فاطمه میرفتاح. مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن، ۱۳۷۱.
اصول و ضوابط طراحی منطقه، روستا و واحد مسکونی - حبیبی، محسن و علیرضا انیسی مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۷۲.
استخوان‌بندی شهر تهران - شهرداری تهران ۱۳۷۶.
سرانه کاربری‌های شهری حبیبی، محسن و صدیقه مسائلی - مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۷۸.
مرمت شهری - حبیبی، محسن و ملیحه مقصودی انتشارات دانشگاه تهران ۱۳۸۱.
اطلس کلانشهر تهران - حبیبی، محسن، برنارد هورکاد و محمد میرزایی شرکت پردازش و برنامه‌ریزی شهری ۱۳۸۴.
قصه شهر، تهران- نماد شهر نوپرداز ایرانی ۱۲۹۹–۱۳۳۲ - انتشارات دانشگاه تهران ۱۳۸۹.
شرح جریانهای فکری معماری و شهرسازی در ایران معاصر - دفتر پژوهشهای فرهنگی ۱۳۸۹.
از شار تا شهر (تحلیلی تاریخی از مفهوم شهر و سیمای کالبدی آن تفکر و تأثر) - انتشارات دانشگاه تهران ۱۳۹۰.
مکتب اصفهان، زبان طراحی شهری در شهرهای کهن - حبیبی، محسن و زهرا اهری دفتر پژوهشهای فرهنگی ۱۳۹۱.
قصه شهر - انتشارات دانشگاه تهران، ۱۳۹۲.
خاطره شهر -انتشارات ناهید ۱۳۹۴.
میدان بهارستان، تجربه نووارگی در فضای شهری ایرانی -حبیبی، محسن و زهرا اهری دفتر پژوهشهای فرهنگی، ۱۳۹۴.
کتاب‌های ترجمه شده
منطقه چیست؟ مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۶۵.
معماری بازسازی در فرانسه مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن ۱۳۶۶.
فضای شهری و معلولین مرکز تحقیقات‌ ساختمان و مسکن ۱۳۶۷.
شهرسازی: واقعیات و تخیلات انتشارات دانشگاه تهران ۱۳۷۵.
فناوری گنبد میراث فرهنگی ۱۳۸۰.


💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#محسن_حبیبی، ز
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۳۰ امرداد سالروز درگذشت تورج نگهبان

(زاده ۶ اردیبهشت ۱۳۱۱ اهواز -- درگذشته ۳۰ امرداد ۱۳۸۷ کالیفرنیا) نویسنده، شاعر و ترانه‌سرا

او مدرک لیسانس ادبیات فارسی و فوق‌لیسانس علوم اجتماعی از دانشگاه تهران داشت و در کنار فعالیت‌های هنری، رئیس روابط‌ عمومی سازمان صنایع دستی ایران و مدیرمسئول نشریه تخصصی دستاورد بود. همچنین بین سال‌های ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۸ در دانشکده علوم اجتماعی قزوین تدریس می‌کرد و صاحب امتیاز و مدیرمسئول مجله صوتی صدا بود.
وی پس از انقلاب و شرایط موجود، فعالیت‌های هنری‌اش کم شد و در سال ۱۳۵۹ مدتی مدیر استودیو صبا شد و شرکت تبلیغاتی کارنامک را تأسیس کرد. در این سالها اثر ماندگارش، شعر "ای ایران" ساخته محمد سریر که توسط محمد نوری اجرا شد و چند غزل و شعر بلند از او به یادگار ماند.
او بسیار علاقه‌مند به‌وطن بود و در سلوک و عرفان، مطالعات فراوانی داشت که در آثار به‌جای مانده‌اش مشهود است. وی در اردیبهشت ۱۳۷۲ به لس‌آنجلس رفت و تعدادی ترانه چون "صنما" با اجرای شکیلا، "سرود آفرینش" و "تندباد حادثه‌ها" با صدای داریوش اقبالی به‌جا مانده است.
آرامگاه وی در گورستان فارست لاون کالیفرنیا است.

آثار ترانه‌سرایی تورج نگهبان:
خواننده - نام‌ ترانه - آهنگساز

مهرپویا - افسانه عشق - مژدهی
مهرپویا - غروب پاییز - موره
مهرپویا - شب - مهرپویا 
مهرپویا - آرزوی باران - مهرپویا
مهرپویا - برای همیشه - مهرپویا
مهرپویا - او هم رفت - مهرپویا
مهرپویا - نسیم عشق - مهرپویا
مهرپویا - لطف‌ خدایی - مهرپویا
مهرپویا - تشنه محبت - اسپانیایی
داریوش - سرود آفرینش - زمانی
داریوش - تندباد حادثه - طاهرزاده
داریوش - افسانه‌‌ها - حقیقی
داریوش- رهگذارِ عمر - افشار
داریوش - شب اومد - مهوان
داریوش - سپیدوسیاه - آرام
داریوش - یاران - عظیمی
مرضیه - خسته‌دلان- همایون‌خرم
ویگن - بی سرانجام - افشار
ویگن - سوگند - افشار
ویگن - اسیر - اونیک
ویگن - ارمغان - عطااله خرم
ویگن - دختر خوش‌فکر - شهنیا
مرضیه - سراب - شهبازیان
مرضیه - گمشده - همایون خرم
مهستی -آسمون بامن وتو - مهوان
مهستی - در بسترغم - همایون‌خرم
ستار - افسانه هستی - ادهمی
گوگوش - کج‌کلاخان -  افشار
گوگوش - دوستم بدار - اونیک
گوگوش - بگو - افشار
آلیس - تنها - واروژان
هایده - ابر غم - حیدری
اونیک - می‌تونی - مقصدی
نوری - ایران ایران - سریر
پالت - خانه بردوش - مهرپویا
امید - گذرگاه زمان- سالار


💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#تورج_نگهبان، د
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#جشن_شهریورگان
جشن شکوه پایداری و شهریاری
جشن خشنودی پادشاهی بر خویشتن

بر نیک اندیشان شادو خجسته باد🌹
💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۳۱ امرداد زادروز هوشنگ سیحون

‍(زاده ۳۱ امرداد ۱۲۹۹ تهران -- درگذشته ۵ خرداد ۱۳۹۳ کانادا)  پدر معماری مدرن ایران

او در خانواده‌ای اهل موسیقی به‌دنیا آمد و پدربزرگ او میرزاعبداله فراهانی بنیانگذار موسیقی سنتی ایران است. وی نقاش و استاد معماری و رئیس سابق دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود. او پس از پایان تحصیل معماری در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران، به‌دعوت آندره گدار، رئیس اداره باستانشناسی ایران، برای ادامه تحصیل راهی پاریس شد و در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس  نزد اوتلو زاوارونی، به‌تکمیل دانش معماری پرداخت. در سال ۱۹۴۹ به‌ درجه دکترای هنر رسید و در بازگشت به ایران در ۲۵ سالگی نخستین اثر معماری‌اش، بنای یادبود آرامگاه بوعلی‌سینا را طراحی کرد.
وی در نقاشی نیز صاحب سبک بود، به‌گونه‌ای که در سال ۱۹۷۲ به‌همراه نقاشانی صاحب نام و معروف از جمله پیکاسو و سالوادور دالی، در نمایشگاهی در ماساچوست شرکت کرد و با کارهای پر پیچ و تاب خطی‌اش توجه همه منتقدان را به‌خود جلب کرد. نقاشی‌های او به‌گونه‌ای است که در آنها هیچگاه خطوط یکدیگر را قطع نمی‌کنند و هنوز کسی نیست که طرحی مانند نقاشی‌های او خلق کند.

برخی از افتخارات و جوایز سیحون:
- کسب رتبه اول در مسابقه دولت و راه‌آهن ایران "طرح ساختمان ایستگاه راه‌آهن"
- کسب رتبه اول در مسابقه طراحی آرامگاه بوعلی سینا
- یک دوره ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران
- عضو شورای ملی باستانشناسی
- عضو شورای عالی شهرسازی
- عضو شورای مرکزی تمام دانشگاه‌‌های ایران
- عضو کمیته بین‌المللی ایکوموس Icomos
- مسئولیت مرمت بناهای تاریخی ایران، به مدت ۱۵ سال
- شهروند افتخاری فرانسه

برخی از آثار هوشنگ سیحون:
- آرامگاه بوعلی سینا
- آرامگاه خیام
- آرامگاه کمال‌الملک
- طراحی بنای موزه توس
- ساختمان بانک سپه واقع در میدان توپخانه تهران
- سازمان نقشه‌برداری کل‌کشور
- کارخانه نخ‌ریسی کوروس اخوان
- کارخانه آرد مرشدی
- سینما آسیا
- سینما سانترال
- کارخانه کانادادرای "زمزم فعلی" در تهران و اهواز
- و حدود ۱۵۰ پروژه مسکونی خصوصی، یادگار آن زنده‌یاد است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#هوشنگ_سیحون، ز
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
راز هنرورزی فردوسی در شاهنامه

زیباترین زیبا کدام است؟
هنری‌ترین هنر چیست؟
زیبایی در شاهکار حکیم توس، چگونه به آفرینش اثری دلارام و دلارا و هوش‌ربا، انجامیده است؟

دکتر میرجلال‌الدین کزازی

💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.
🔴 هوشنگ سیحون

🔸امروز صد و چهارمین زادروز  نقاش و معمار بزرگ ایران‌زمین، #هوشنگ_سیحون است و این کلام او همیشه آویخته به خاطر من می‌ماند که:

🔸«حرف آخر من ایران است»


طرح بنای آرامگاه #خیام ،#فردوسی ،#نادرشاه افشار ،#پورسینا،#کمال الملک به دست هوشنگ سیحون ساخته شد.
سیحون در سال ۱۳۹۳ در ونکوور درگذشت.
روانش شاد.🌹

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ ‍☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۱ شهریور زادروز پوری سلطانی

(زاده ۱ شهریور ۱۳۱۰ تهران -- درگذشته ۱۶ آبان ۱۳۹۴ تهران) مادر کتابداری نوین

او از پیشگامان توسعه و آموزش کتابداری نوین در ایران بود که با ۵۰ سال فعالیت، نقشی تعیین‌کننده در تربیت نیروی انسانی و تهیه ابزارهای فهرست‌نویسی در ایران داشت.
وی در خانواده­‌ای دانشور زاده شد و نخستین مرحله تحصیل دانشگاهی را در رشته ادبیات فارسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران به­‌پایان رساند و به استخدام وزارت فرهنگ درآمد. پس از  ۲۸  امرداد ۱۳۳۲ با مرتضی کیوان، روزنامه­‌نگار و منتقد ادبی، ازدواج کرد، اما کامیابی زوج جوان بیش از سه ماه دوام نیافت. او و همسرش به اتهام فعالیت­های سیاسی دستگیر شدند و همسرش به‌ خاطر افشا نکردن مخفیگاه افسران عضو سازمان حزب توده، اعدام شد.
وی با آسیب روحی و جسمی، در دی­‌ماه همان‌سال از زندان آزاد شد و  پس از دو سال درمان، به توصیه پزشکش برای دور شدن از ایران، به انگلستان رفت. در آنجا پس از فراگیری مقدماتی زبان انگلیسی، به‌ توصیه محمدجعفر محجوب و با کمک پروفسور والتر برونو‌هِنینگ، ایرانشناس نامدار انگلیسی، تحصیل در رشته زبان­های آرامی "شامل سریانی، عبری و ییدیش" را آغاز کرد. اما به­‌دلیل مشکلات مالی به‌ فراگیری زبان و ادبیات انگلیسی رو آورد و آن را تا دریافت گواهینامه «دیپلم کمبریج» ادامه داد. در سال ۱۳۴۳ به ایران بازگشت و به‌ تدریس زبان انگلیسی پرداخت. سرانجام، پس از موفقیت در آزمون استخدامی بانک مرکزی به استخدام کتابخانه آن بانک درآمد.
وی در تأسیس انجمن کتابداران ایران (۱۳۴۵)  تأسیس نخستین دوره کارشناسی ارشد کتابداری در دانشگاه تهران (۱۳۴۵) و تاسیس مرکز مدارک علمی و مرکز خدمات کتابداری (۱۳۴۷) نقش داشت.
در سال ۱۳۴۶ وزارت تازه تأسیس علوم و آموزش عالی، به­‌ دنبال استخدام متخصص خارجی علوم کتابداری بود تا از مشورت او در تأسیس یک مرکز اطلاع­‌رسانی علمی برای کمک به‌ مراکز تحقیقات علمی و آموزشی بهره‌مند شود. وی، جان هاروی استاد مدعو بنیاد فولبرایت در دانشگاه تهران و از متخصصان برجسته علوم کتابداری و اطلاع­‌رسانی را به‌ مجید رهنما، وزیر علوم و آموزش عالی و از بستگان نزدیکش، معرفی کرد.
از سال ۵۲ تا ۵۶ در مطالعات و طراحی ساختمان کتابخانه ملی پهلوی نقشی چشمگیر  داشت و مشارکتش را  در مطالعات و طراحی ساختمان جدید کتابخانه ملی ایران در دهه ۱۳۷۰ ادامه داد.
از سال ۴۹ تا ۵۷ سرپرست کمیته انتشارات و سردبیر نامه انجمن کتابداران ایران بود و پس از بازنشستگی در سال ۱۳۸۰ همکاری‌اش را با کتابخانه ملی، در مقام مشاور ادامه داد.
در اسفند ۱۳۹۳ کتابخانه ملی ایران، از نیم قرن خدمات کتابداری‌اش تجلیل کرد و به او لقب «مادر کتابداری مدرن ایران» داد. همچنین نشریه بخارا در ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ با برگزاری «شب پوری سلطانی» از او تجلیل کرد.
آرامگاه وی در قطعه نام‌آوران است.

آثار:
ترجمه هنرعشق ورزیدن (اریک فروم) تألیف کتاب‌خدمات فنی؛ راهنمای مجله­‌ها و روزنامه­‌های ایران (با همکاری رضا اقتدار) فرصت حضور: مجموعه‌ مقالات کتابداری؛ نشانه مولف: برای استفاده در رده­‌بندی کتابخانه کنگره (باهمکاری زهره علوی) ادبیات فارسی در رده­‌بندی دهدهی دیویی(با همکاری زهره علوی)  سرعنوان­های موضوعی فارسی، ویرایش دوم و سوم (با همکاری کامران فانی) و کتاب‌شناسی ایران­‌شناسی و اسلام­‌شناسی (به سرپرستی پوری سلطانی و کامران فانی)




💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#پوری_سلطانی، ز
۱ شهریور
روز #همدان


💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

(۱ شهریور روز پزشک) زادروز بوعلی سینا

* در ایران: یکم شهریور، برابر با ۲۳ اوت و همزمان با زادروز بوعلی‌سینا "روز پزشک" نامگذاری شده است. بوعلی‌سینا از مشهورترین و تاثیرگذارترین فیلسوفان و دانشمندان ایران است که آثارش در زمینه فلسفه ارسطویی و پزشکی اهمیت بسیار دارد. وی ۴۵۰ کتاب در زمینه‌های گوناگون نوشته است که معروف‌ترین آنها، کتاب شفا، دانشنامه علمی و فلسفی جامع و کتاب قانون در زمینه علم پزشکی است. او از کودکی به طبیعت، گیاهان و حیوانات علاقه خاصی داشت و اوقات فراغتش را در دشت و صحرا به جستجو و کسب تجربه می‌پرداخت. بدین‌گونه از دوران کودکی به خواص گیاهان دارویی و پزشکی علاقه‌مند شد. از حیث جسمانی، مردی نیرومند بود و به‌ همین خاطر از کار کردن احساس خستگی نمی‌کرد. وی همچنین از لحاظ نیروی ذهنی و تفکر نیز بسیار نیرومند بود، به گونه‌ای که در ۱۸ سالگی توانست بیشتر دانش‌های زمان را فراگیرد.

* در آمریکا: ۳۰ مارس، برای بزرگداشت پزشکان و تقدیر از خدمات ارزنده آنها اختصاص داده شده است. در این روز "۳۰ مارس" به‌سال ۱۸۴۲ دکتر لانگ برای نخستین بار داروی بیهوشی "اتر" را در عمل جراحی به‌عنوان بیهوش کننده استفاده کرد و سپس و بیمار پس از به‌هوش آمدن گفت: در زمان جراحی هیچ دردی احساس نکرده است. در ۳۰ مارس سال ۱۹۵۸ مصوبه "بزرگداشت روز پزشکان" توسط مجلس نمایندگان ایالات متحده به تصویب رسید و در سال ۱۹۹۰ این قانون در مجلس نمایندگان و مجلس سنا نیز معرفی شد. از آن زمان تاکنون ۳۰ مارس در تقویم رسمی آن کشور به‌عنوان روز پزشک نامگذاری شده است.

* در ویتنام: برای نخستین بار روز پزشک در تاریخ ۲۷ فوریه سال ۱۹۵۵ جشن گرفته شد و از آن زمان تاکنون، این روز برای بزرگداشت پزشکان در نظر گرفته شده است. نخست وزیر ویتنام در کنفرانس مطبوعاتی‌اش، از برگزاری مراسم ویژه این روز و پروژه تشویق پزشکان جوان برای کار در ۶۲ منطقه محروم خبر داد. وی در آن کنفرانس، وظایف مسئولان و مقامات پزشکی آن کشور را برشمرد و وظایف اصلی آنها را بهبود خدمات پزشکی و درمانی و افزایش سطح آگاهی بیماران عنوان کرد.

* در کوبا:  روز ۳ دسامبر که یادآور تولد "کارلوس جوان فینلی" است به‌ روز پزشک اختصاص داده شده است. وی که یک پزشک و دانشمند کوبایی تبار بود، به‌عنوان پیشگام تب زرد در جهان معروف است. او برای نخستین بار در سال ۱۸۸۱ تئوری پشه ناقل تب زرد را عنوان کرد. در بیماری تب زرد، پشه ناقل، بدن فرد را نیش زده و پس از آن با نیش زدن فرد سالم، بیماری را به‌ وی انتقال می‌دهد. این در حالی است که فینلی پشه Aedes را مسئول انتقال ارگانیسم انتقال مولد تب زرد شناسایی کرد و تئوری او منجر به ارائه پیشنهادهایی برای کنترل جمعیت پشه‌ها به منظور شیوه کنترل و جلوگیری از گسترش بیماری شد.

* در هند: روز پزشک مصادف با یکم ژوئیه است که به‌دلیل تجلیل از دکتر بیدهان چاندراروی، پزشک افسانه‌ای و دومین وزیر ایالت بنگال غربی نامگذاری شده است. او در تاریخ یکم ژوئیه سال ۱۸۸۲ زاده شد و در همین تاریخ به‌ سال ۱۹۶۲ در ۸۰ سالگی درگذشت. چاندراروی در تاریخ ۴ فوریه ۱۹۶۱ به دریافت بالاترین مدال غیرنظامی این کشور مفتخر شد. این در حالی است که هر سال این روز به مناسبت روز پزشک در هند تعطیل است. وی پزشک برجسته و یکی از مهم ترین مبارزان آزادی هند است که در زندگی بسیار مخاطره‌آمیز خود سرآمد و در حرفه‌اش بسیار ماهر بود. دکتر روی پس از فارغ‌التحصیلی از کالج پزشکی کلکته به‌عنوان معاون آن دانشگاه انتخاب شد و پس از آن به سیاست روی آورد. کمی بعد به‌عنوان وزیر ارشد بنگال‌غربی انتخاب شد و تا پایان زندگی این حرفه را حفظ کرد. بنابراین به‌ همین مناسبت روز تولد او به‌عنوان روز پزشک در هند جشن گرفته می‌شود.



💎
🆔 @maneshparsi

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#روز_پزشک
پور سینا کیمیای روزگار - سروده‌ بانو هما ارژنگی

به انگیزه‌ بزرگداشت حکیم و عارف بزرگ پور سینا ( ابو علی سینا)


ای کهن ملک جهان ایران من
   دیر پای جاودان ایران من

مهد دانش پروران روزگار
   سرزمین سروران نامدار

ای وطن گنجینه‌ی پر گوهرم
  بحر توفان خیز و گو هر پرورم

رای آن دارم کز  آن گنج جمیل
 گوهری رخشان برآرم  بی‌بدیل

تا چو ماهی بینمش در آسمان
   پور سینا کیمیای روزگار

حسن او هر چند آرم بر زبان
خود یکی از صد نیاید در بیان

او شفابخش تن و اندیشه بود
 کیمیاکاری محبت پیشه بود

از برای دردهای بی‌نشان
 حکم جانداروی "قانونش" روان

شاعر و دانای تشریح بدن
 در نجوم و هندسه استاد فن

آشنا بر دانش بحث و جدل
    علم او گسترده تا اوج زحل

شد مهیا از نگارین خامه‌اش
  گنج پر باری "چو دانشنامه" اش

گوییا در چشم مرد نکته‌دان
  بود پیدا رمز و راز این جهان

پور سینا حکمت آموز سپند
  چون شد از علم ارسطو بهره‌مند

"حکمت مشا," را بنیان نهاد
 مردمان را راه و رسمی تازه داد

از تلاش بی‌امانش دسترنج
    هم پدید آمد "شفایی" همچو گنج

لیکن این آغاز یک پرواز بود
   پر گشودن تا سرای راز بود

"حکمت مشرق" چو او بنیان نهاد
 در به روی ساحتی دیگر گشاد

عالمی نادیده بر انسان نمود
   رمز انوار الهی را گشود

از غروب تیره و غمگین خاک
 تا فروغ مشرق و انوار پاک

از اسارتهای نفس ناتوان
  تا جهان روشن افلاکیان

رمزها یک یک گشادی از نهفت
 وانهمه ناگفته‌ها را باز گفت

نفس را با گوهر جان یار کرد
  راه سیر معنوی هموار کرد

اینک ای گنجینه‌ی پر گوهرم
 خاک سینا خیز و دانش پرورم

تا بمانی در زمانه جاودان
 می‌سپارم در رهت جان و روان

مهر تو آغشته با ایمان من
تا ابد پاینده باش ایران من





💎
🆔 @maneshparsi
نخستین #پزشک در ایران باستان

#اوستا  از  تریته (Thrita) پدر گرشاسب #پهلوان در جایگاه نخستین پزشک یاد کرده است. وی کسی بوده که با کمک یافته های کهن اوستا و اَروند(تجربه) زرتشتیان، بیماری های گوناگون، زخم نیزه و تب سوزان را درمان می کرده است.

وندیداد که نسکی با نگارش اوستایی از روزگار #باستان است نیز در کرده بیستم آورده است که #تریته در میان مردم و پرهیزگاران و پیشوایان نخستین کسی است که تندرستی دهنده، نابود کننده جادو و زورآور است که بیماری را و مرگ و زخم، پران و گرمای #تب را از تن مردمان دور می کند.

همچنین می افزاید که تریتَه در #دانش پزشکی برای درمان به جستجو پرداخت و از فلزها و مواد گوناگون  برای مبارزه با درد و مرگ بی هنگام، سوختگی، #تب، سردرد، تب و لرز، بیماری آژانه، بیماری اژهوه و بیماری پلید، مارگزیدگی،  بیماری دورکه، بیماری ساری، چشم زخم، گندیدگی و آلودگی که اهریمنی درون #مردم پدید آید. داروهایی یافته بود.

در همین نوشته اوستایی به کاردی  ویژه اشاره شده که در نزد تریته بوده  تا با آن از شیوه کِرِتو بئِشَه زو( #جراحی) بهره بگیرد.
این پزشک باستانی ایران از دانش اوروَرو بئِشه زو(#گیاهان درمانی) نیز بهره داشته و از چگونگی اثر افشُره(#عصاره) گیاهان آگاهی داشته است.

این پزشک ایرانی نزد هندی ها نیز شناخته شده بوده و گاهی از سفارش های پزشکی او در درمان بیماری ها بهره می گرفتند.
در فروردین #یشت، فقره ۱۳۱ نیز به فروهر پاک فریدون از خاندان آبتین درود فرستاده شده که برای مبارزه با بیماری گری و تب سرد یاری رسان بوده که شاید همان نامی از ترتیا یا تریته در اوستا باشد.
به جز این پزشک نامی در ایران باستان، نام دو تن در تاریخ پزشکی #کهن این سرزمين پس از تریته آمده است. یکی یَمَه Yema و دیگری ترَه اتَه اُونَه Thraetaona که یکی بیماران مبتلا به امراض پوستی، استخوانی و دندانی را از دیگران تمیز داده ودرمان می کرده و دیگری ستاره شناس بوده و پیدا کننده اثر گیاه هوم و تریاک بوده است.

برگرفته از نسک
پزشکی در ایران باستان
پژوهش دکترسهراب خدابخشی
@zoroaster33

💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
زنده‌یاد دکتر #بدرالزمان_قریب
زبان‌شناس، استاد زبان و ادبیات فارسی و عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی

یکم شهریور ۱۳۰۸ خورشیدی
هفتم امرداد ۱۳۹۹ خورشیدی


💎
🆔 @maneshparsi
2024/09/29 20:24:55
Back to Top
HTML Embed Code: