Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔹ملکه‌ی ۲۷۰۰ ساله‌ی ایران

🔹کشف تابوت ۲۷۰۰ ساله‌ی ایلام


💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۱ امرداد زادروز عبدالوهاب نورانى وصال

(زاده ۱ امرداد ۱۳۰۲ شیراز - درگذشته ۲۳ دی ۱۳۷۳ شیراز) ادیب، نویسنده و استاد دانشگاه.

او در رشته زبان و ادبيات فارسی از دانشكده ادبيات دانشگاه تهران ليسانس گرفت و به تدريس در دبيرستان‌های تهران پرداخت. سپس در سال ۱۳۲۴ دكترای زبان و ادبيات فارسی دریافت کرد. وی تحقيق و تكميل پايان‌نامه‌اش را با عنوان طرز شعر در نيمه اول قرن دهم، به راهنمایی استاد بديع‌الزمان فروزانفر انجام داد و سال‌ها مديريت گروه ادبيات فارسی دانشگاه شیراز را برعهده داشت.
او مدت‌ها سلسله برنامه‌هایی را با عنوان سوگنامه‌سرایی در ادبيات فارسی در مركز راديوتلويزيون شيراز اجرا كرد كه از يك سو نمودار تسلط او بر ادوار شعر فارسی بود و از سوی ديگر، شور و ايمان پاكش را كه موروثی  خاندانش بود، نشان می‌داد. وی در انجمن‌ها و مجامع ادبی و كنگره‌های علمی با ايراد سخنرانی و خواندن شعر حضوری فعال داشت و ضمن انجام اين فعاليت‌ها به نشر كتاب و مقالات و تحقيقات علمی‌اش پرداخت.
خانم دكتر طاهره صفارزاده، نويسنده و شاعر، همسر او بود.
آرامگاه وی در گورستان شعرای حافظیه است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#عبداله_نورانی_وصال ، ز
برگی از تقویم تاریخ

۱ امرداد زادروز فریدون آدمیت

(زاده ۱ امرداد ۱۲۹۹ تهران – درگذشته ۱۰ فروردین ۱۳۸۷ تهران) نویسنده، تاریخ‌نگار و از مقامات عالیرتبه وزارت امورخارجه

او در سال۱۳۲۱ از دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و پایان‌نامه‌اش را درباره زندگی و اقدامات سیاسی امیرکبیر نوشت.
بعدها در سال ۱۳۳۰ برای مأموریتی پنج‌ساله به سفارت ایران در لندن رفت و در همین فرصت به تحصیل پرداخت و در ۱۳۳۸ در رشته تاریخ دیپلماسی و حقوق بین‌الملل از دانشگاه لندن، دکترا گرفت. رساله دکتری او روابط دیپلماتیک ایران با انگلیس، روسیه و ترکیه عثمانی ۱۸۳۰–۱۸۱۵ بود.

  مسئولیت‌ها:
دبیر دوم سفارت ایران در لندن "نخستین فعالیت اداری-اجرایی‌اش".
معاونت اداره اطلاعات و مطبوعات.
معاونت اداره کارگزینی.
دبیر اول نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل متحد.
رایزن سفارت ایران در سازمان ملل.
نماینده ایران در کمیسیون وابسته به شورای اقتصادی و اجتماعی ملل متحد.
نماینده ایران در کمیسیون حقوقی تعریف تعرض.
مخبر کمیسیون امورحقوقی در مجمع عمومی نهم سازمان ملل.
نماینده ایران در کنفرانس ممالک آسیایی و آفریقایی در باندونگ.
مدیرکل سیاسی وزارت خارجه.
مشاور عالی وزارت امورخارجه.
معاون وزارت امورخارجه.
سفیر ایران در لاهه بین سال‌های ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۲
سفیر ایران در فیلیپین.
سفیر ایران در هند.
و حدود بیست سال هم مقام داور بین‌الملل را در دیوان حکمیت لاهه داشت.
آرامگاه وی در مزار خانوادگی‌اش در بهشت زهرا است.

آثار:
امیرکبیر و ایران ۱۳۲۳٫۲۴ انتشارات خوارزمی
جزایر بحرین: تحقیق در تاریخ دیپلماسی و حقوق بین‌الملل، به‌زبان انگلیسی در نیویورک/ترجمه فارسی از: علیرضا پلاسید، نشرگستره، ۱۳۹۴
فکرِ آزادی و مقدمه نهضت مشروطیت ایران ۱۳۴۰
اندیشه‌های طالبوف تبریزی ۱۳۴۶ چاپ دوم، انتشارات دماوند ۱۳۶۳.
اندیشه‌های میرزا فتحعلی آخوندزاده ۱۳۴۹، انتشارات خوارزمی.
اندیشه ترقی و حکومت قانون (عصر سپهسالار) ۱۳۵۱، انتشارات خوارزمی
مقالات تاریخی ۱۳۵۲
فکر دموکراسی اجتماعی در نهضت مشروطیت ایران ۱۳۵۴ انتشارات پیام.
ایدئولوژی نهضت مشروطیت ایران، جلد یک ۱۳۵۵ و جلد دو ۱۳۷۰ انتشارات روشنگران
افکار سیاسی و اجتماعی اقتصادی در آثار منتشر نشده دوران قاجار ۱۳۵۶ با همکاری هما ناطق
اندیشه‌های میرزا آقاخان کرمانی ۱۳۵۷
انحطاط تاریخ‌نگاری در ایران
شورش بر امتیازنامه رژی ۱۳۶۰
آشفتگی در فکر تاریخی ۱۳۶۰
مجلس اول و بحران آزادی ۱۳۷۰
تاریخِ فکر از سومر تا یونان و روم  ۱۳۷۵.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#فریدون_آدمیت، ز
🔺نخستین سند، درباره درستی نام #امرداد که در تاریخ ایران ثبت شده است
نام پنجمین ماه سال را درست به کار ببریم🔻
🔻

ُرداد به چم مرگ و نیستی
َمُرداد به چم بی مرگی و جاودانگی🌱
💎

🆔 @maneshparsi
🔻🔻
فرهنگ و منش پارسی
🔺نخستین سند، درباره درستی نام #امرداد که در تاریخ ایران ثبت شده است نام پنجمین ماه سال را درست به کار ببریم🔻🔻 #مُرداد به چم مرگ و نیستی #اَمُرداد به چم بی مرگی و جاودانگی🌱 💎 🆔 @maneshparsi 🔻🔻
🔺🔺🔻🔻

🔹از دید واژه‌شناسی: «اَمُرداد» دارای دو بخش «اَ» و «مُرداد» است. «اَ» در زبان اوستایی به چم(:معنی) «نه» و «نا» و «مُرداد» به چم «مرگ و نیستی» است، از این‌رو «اَمُرداد» به چم نامیرایی، جاودانگی و بی‌مرگی است.در این میان برخی هم هنوز بر واژه‌ی «مرداد» پافشاری داشتند و دگرگونی آن را برآیند زایش زبان دانستند که یادآوری آنچه در در پی می‌آید را برای آگاهی این‌گروه بایسته است:

🔹امرداد، در گات‌ها، سروده‌های اشوزرتشت، یکی از فروزه‌های مزدااهورا است: «پروردگارا دو بخشش (خورداد و امرداد) مردم را به نور و فروغ مینوی و آگاهی درونی خواهد رسانید. در پرتو نیروی اراده، منش پاک، راستی و پاکی، مهر و باورمندی به خدا، زندگانی پایدار و نیروی مینوی افزایش خواهد یافت. ای خداوند خرد، در پرتو این فروزگان، بر دشمنان پیروزی توان یافت.» (هات 34 بند 11)

🔹واژه‌ی امرداد با گذشت زمان همچون بسیاری از واژه‌ها تغییر یافت و با حذف «اَ» به واژه‌ی مُرداد دگرگون شد. از آنجا که این ساده شدن و دگرگونی معنای واژه را هم دگرگون کرده و معنایی وارون به آن داده یعنی جاودانگی را به مرگ دگرگون کرده، بایسته و شایسته است از واژه‌ی درست آن بهره بگیریم.
💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
ریشه و معنای واژگان «مُرداد» و «اَمُرداد»
‌‌‌
سیامک رستمی


💎
🆔 @maneshparsi
Forwarded from بدانیم🌏
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دژ #ايزدخواست يادگارى از سلسله ساسانيان.اولين سازه آپارتمانی در جهان

🔹به لحاظ قدمت اولين قلعه خشتى جهان و به لحاظ وسعت دومين قلعه خشتى جهان بعد از ارگ بم !

🔥آتشكده اين دژ اولين آتشكده اي بود كه توسط مسلمانان به مسجد تبديل شد .
🔹قرار گرفته بر صخره اى با ارتفاع حدود پانزده متر نزديك ايزدخواست شهرستان آباده استان فارس .ارتفاع صخره نفوذ به اين دژ را غير ممكن ميكرد و به علت وسعت كم داخل دژ مردمان مجبور به ساخت سازه هاى طبقاتى ( آپارتمانى ) از ٣ تا ٧ طبقه شدند.در سكانس سوم تصوير كاروانسراى ايزدخواست را كه توسط شاه عباس در ٥٠٠ سال قبل ساخته شده را ميبينيد.
🔹جالب آنكه تا حدود ١٥٠ سال قبل مسكونى بوده و به مرور و با برقرارى امنيت ، ساكنين به كمك مصالح اين قلعه از جمله تيرهاى چوبى اقدام به ساخت خانه هايى در خارج قلعه كردند كه شوربختانه اين اقدام منجر به تخريب قلعه شد.
 •🍃 @didYouKonw
#فرهنگ نادرست، ویژه دوران کنونی ما نیست و از سالیان پیش ادامه داشته و دارد .
اما شوربختانه در این دوران و با نگرش به روشنگری های فراوانی که انجام می گیرد , انگار هیچ گوش شنوایی برای هرچند گوش دادن به درستی ها و راستی ها است ،پیدا نمی شود .

در این جستار یکی از بزرگترین این نادرستی ها که نام یکی از ماه های سال ما می باشد را وا می کاویم . در گام نخست نگاهی به پیشینه و چم (معنی) این نام می اندازیم :

"امرداد نام یکی از #امپشاسپندان یا  فرشتگان بزرگ آیین #مزدایی است. امشاسپند #امرداد در جهان مینوی نمودار جاودانگی و در جهان مادی ، نگهبانی گیاهان را بر عهده دارد.

در #گاتها درباره ی این امشاسپند آمده است :
« ما امشاسپندان زن و مرد را میستاییم اهورا مزدا ، به آنان #خرداد ( شادی و سرزندگی ) و #امرداد ( جاودانگی و بیمرگی ) را به آنان میبخشد که در این جهان پندار ، گفتار و کردارشان بر پایه آیین پاک و دین #بهی است ( یسنا 47 بند6) »

اینک ساختار این واژه را می نگریم :
Amurdad امرداد، اصل #اوستایی این واژه اَمِرِتَاتَه ameretata است. واژه‌ی امرتات، از سه بخش درست شده است: (اَ + مَر + تات). بخش نخست، اَ در زبان پارسي پیشوند نايش (نفی) است، بخش دوم، مَر، از ریشه‌ی مصدری به معنی مرگ و بخش سوم، تات پسوند رسایی و #تندرستي است، و روي‌هم رفته معنی بی‌مرگی و جاودانگی است. به نظر می رسد امرداد هم ريشه با واژه‌ي انگليسي Immortal  است. این نام در #اوستا، به ویژه گات‌ها صفتي است برای #اهورامزدا، نماد جاودانگي و پایندگی#
اَمُرداد به معنی جاودانگی است که (مرداد= مرگ)
در گاهشماری ایرانی پنجمین ماه سال است.امرتاته amertata و پهلوی اموردات است.

این ماه که اَمُرداد نام دارد و بیشتر مردم آن را کوتاه کرده و مُرداد می گویند، به معنی بی مرگی است و اگر الف نخست آن را که پیشوند نفی است از قلم بیاندازیم معنی آن عوض شده و #فرشته ی بی مرگی و جاودانگی به این شکل به معنی نیستی و مرگ ( مرداد ) تغییرشکل می دهد زیرا همان گونه که امرداد به معنی بی مرگی است مرداد به معنی مرگ است
بنا بر این شایسته است این واژه را امرداد بخوانیم نه، مرداد.

دستاورد :
بر ماست که با آگاهی رساندن به دیگران این ننگ بزرگ را از فرهنگ ایران دور کنیم و واژه زیبای امرداد (جاودانگی) را بمانند پیش جایگزین واژه مرداد ( مردن ) گردانیم .

💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۳ امرداد سالروز درگذشت رسام ارژنگی

(زاده سال ۱۲۷۱ تبریز -- درگذشته ۳ امرداد ۱۳۵۴ تهران) نقاش برجسته و شاعر

او در خانواده‌ای كه نسب آن به ميرك "نقاش بزرگ عهد صفوی" می‌رسيد و
نياكان او همه نقاش و رسام فرش و همه تصویرگر بودند، زاده شد.
در سال ۱۲۹۸ برای آموزش علمی نقاشی جديد و طراحی عازم تفليس شد و از اين شهر برای گرفتند مدرك ليسانس به دانشگاه مسكو رفت و پس از پایان تحصیل و با شروع جنگ جهانی اول به ايران بازگشت. وی با ورود به‌تهران، اولين نگارخانه پايتخت را در خيابان علاءالدوله " فردوسی" تأسيس كرد و كاريكاتورسازی را كنار گذاشت و كلاس آموزش نقاشی و مينياتور برپا کرد. در اين دوره شعر گفت، داستان نوشت پيكره‌سازی كرد و يك دهه بعد مهم‌ترين مينياتوريست ايرانی لقب گرفت.
نيمايوشيج به‌عنوان تئوريسين شعر جديد فارسی بعدتر در بيانيه خود بين سال‌های ۱۳۱۸ و ۱۳۱۹ در مجله موسيقی نوشت: كه به واسطه حضور كسانی چون ارژنگی در نقاشی بعد از مشروطه، جنبش نوگرايی پيش از اينكه در شعر اتفاق بيفتد، در نقاشی به وجود آمده بوده است و اين نشان می‌دهد كه تا نيمه دهه دوم اين قرن، ارژنگی نوگراترين نقاش در ميان مينياتوريست‌های كهن، الگو بوده است. نیما می‌گويد: «آب و رنگ‌كاری‌های رسام ارژنگی و پرده‌های روغنی او و ميرمصور ارژنگی، نمونه‌های نوين و استادانه ما در نقاشی محسوب می‌شوند.
اولين مشخصه مينياتورهای ارژنگی دوری از پندارگرايی است.
او پيرو پدرش از يك نوع نظام ژرفانمایی استفاده مي‌کرد و ديگر بَدَويگری را كنار گذاشته بود. حين تصويرسازی از جنگ‌ها يا مبدل كردن شعر شاعران، از جغرافيای كاربردی استفاده می‌کرد يعنی در تابلو «يعقوب ليث» چهره يعقوب بسيار طبيعی و حالات صورت طبیعی است. دشت و زمينه اين اثر به دورنمای صحنه جنگ، عمق و شكوه بخشيده است.
از رسام ارژنگی بالغ بر دوهزار تابلو نقاشی، آب و رنگ، رنگ و روغنی، مينياتور، سياه‌قلم، كاريكاتور و تنديس بر جا مانده. تابلوهایی باشكوه چون نادرشاه، يعقوب لیث، كورش، بهرام گور، رستم و سهراب و...
او اولين نقاشی است كه از روشنفكران، ادبا و هنرمندان بعد از مشروطه نقش كشيده است. اولين بار چهره نيمايوشيج در كنار شعر، نقاشی قديم ايرانی در سال ۱۳۰۹ از كشور بلژيك ديپلم افتخار و مدال گرفت. اولين كس است از ميان نقاشان كه مقالاتی مبتنی بر بينش علمی درباره نقاشی ميرك، رضا تبريزی و بهزاد در روزنامه‌های دهه آغازين اين قرن نوشت. اولين كس است كه همچون نقاشان فرنگی در سال ۱۳۰۷ يك كتاب از آثارش را به‌چاپ رساند. اولين كس است كه چاپی معقول از رباعيات خيام را با تابلوهايی جديد در سال ۱۳۱۵ در مؤسسه خاور در تهران منتشر کرد. او جدا از تأسيس نخستين نگارستان  در سال ۱۳۱۷ اولين هنرستان صنايع مستظرفه را در شهر تبريز بنيان نهاد.
در همين مدرسه است كه از پی آموزش‌های رسام ارژنگی و برادرش ميرمصّور، نسل جديد طراحان فرش تبريز پديدار شد.
در سال ۱۳۲۲ و برای نخستين بار در ايران اقدام به طراحی و چاپ الگوهای نقاشی برای آموزش نقاشی به دانش‌آموزان کرد.
در سال ۱۳۱۲ به خواست پروفسور اسميت، خاورشناس امريكايی رباعيات خيام را به تصوير كشيد و بعدتر اين پروفسور كتابی از اين آثار را با اشعار خيام در امريكا انتشار داد.
از ارژنگی چندين تابلو از تصاوير حماسه فردوسی در شاهنامه چاپ خاور و شاهنامه نوبخت نيز برجا مانده است که در سال ۱۳۳۳  ثمره ۳۰ سال شاعری‌اش رادر «ديوان ارژنگی» منتشر کرد.
آرامگاه وی در قطعه ۸  بهشت‌زهرا است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#رسام_ارژنگی، د
روز اَمُرداد از ماه اَمُرداد ، جشن َمُردادگان خجسته باد.

هفتمین روز از ماه اَمُرداد در گاهشمار کهن مزدیسنی روز اَمُرداد نام دارد که به شَوَند برابری نام روز و نام ماه این روز  جشن اَمُردادگان، پنجمین جشن ماهیانه در سال است.
برابر با گاهشمار کنونی خورشیدی این جشن در روز  سوم  اَمُرداد ماه برگزار می شود.

َمُردادگان شاد و خجسته باد🔥


💎
🆔
@maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آیا #زبان_فارسی، زبان یک گروه جمعیتی خاص است؟ یا در انحصار هیچ قومی نبوده است؟
آیا زبان فارسی یک شبه و با اجبار دولتی زبان مشترک مردم ایران شد؟
یا رسمی شدن زبان فارسی محصول یک فرایند تاریخی است
؟

پاسخ ها را در ویدیو ببینید.🔺


💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۵ امرداد زادروز محسن وزیری مقدم

(زاده ۵ امرداد ۱۳۰۳ تهران -- درگذشته ۱۶ شهریور ۱۳۹۷ ایتالیا) طراح، نقاش و مجسمه‌ساز

او از نخستین دانش‌آموختگان دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود و از شاخص‌ترین نقاشان نوگرای ایران است که با رویکردی مدرنیستی و سبکی شخصی، آثاری بدیع و منحصر به فرد خلق کرده‌ است. وی در سال‌های ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۵ ریاست دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را بر عهده داشت و تنها نقاش ایرانی است که موزه هنرهای مدرن نیویورک (MOMA) اثرش را بدون واسطه خریداری کرده‌ است.
او در سال ۱۳۲۲ در امتحان ورودی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران پذیرفته شد و از اولین استادانش علی‌محمد حیدریان و مادام امین‌فر بودند. وی در سال ۱۳۲۷ به عنوان اولین دانش‌آموختگان دانشکده هنرهای زیبا فارغ‌التحصیل شد و در سال ۱۳۳۴ راهی ایتالیا شد و تا ۱۳۴۲ در رم به فعالیت هنری پرداخت. سال ۱۳۳۷ دانشنامه آکادمی هنرهای زیبای رم را دریافت کرد و پایان‌نامه تحصیلی‌اش را درباره موندریان و تأثیر او در هنر قرن بیستم به رشته تحریر درآورد.
وی به ساخت مجسمه‌های چوبیِ مَفصلی و متحرک مشهور است و اولین بار آثاری ساخت که مخاطب می‌توانست در اثر هنری دخالت داشته باشد.
زندگی‌نامه او به همراه مرور و تحلیلی بر مجموعه‌ای از آثارش در کتاب پ‍ی‍ش‍گ‍ام‍ان ه‍ن‍ر ن‍وگ‍رای ای‍ران: محسن وزیری مقدم، ب‍ه ک‍وش‍ش رویین پاکباز و یعقوب امدادیان ب‍ا ه‍م‍ک‍اری ت‍وک‍ا م‍ل‍ک‍ی توسط موزه هنرهای معاصر تهران و مؤسسه توسعه هنرهای تجسمی منتشر شده‌ است.

آموزش:
او از سال ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۵ در دانشکده هنرهای تزئینی (دانشگاه هنر) و دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به آموزش هنر اشتغال داشت. وی را به سبب از میان بردن شیوه‌های آموزشی کهنه در هنرآموزی و حذف شیوه کمال‌الملکی در دانشکده هنرهای زیبا نیز از پیشگامان هنر مدرن ایران می‌نامند. وی به آموزش دروسی همچون طراحی، نقاشی و چاپ دستی پرداخت و نخستین بار در سال ۱۳۵۰ کلاس پایه و اصول طراحی را در دانشکده هنرهای زیبا بر عهده داشت. از مشهورترین شاگردان او، اصغر محمدی، غلامحسین نامی و محمدابراهیم جعفری هستند.
کتب تألیفی او در زمینه طراحی، از جمله کتاب شیوه طراحی (چاپ اول: ۱۳۶۰)، سال‌ها در زمره کتب درسی و پایه طراحی در ایران بوده‌است.

تعدادی از نمایشگاه‌ها:
نخستین نمایشگاه انفرادی؛ مجموعه‌ای از نقاشی‌های نوگرایانه وزیری مقدم، انجمن ایران و آمریکا ۱۳۳۱.
بیست و نهمین بی‌ینال جهانی ونیز؛ با اثری به نام «شهر ایرانی» شرکت کرد، ۱۳۳۷.
نمایشگاه جمعی در برزیل (همزمان با جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل) ژوئن ۲۰۱۴.
نمایشگاه شهود رنگ؛ تهران، گالری خاک ۱۳۹۳.

کتاب‌شناسی:
شیوه طراحی. جلد اول، تهران: سروش.
طراح‍ی‌ [ک‍ت‍اب‍ه‍ای درس‍ی] س‍ال اول و دوم ه‍ن‍رس‍ت‍ان نظام قدیم. تهران: وزارت آم‍وزش و پ‍رورش.
راهنمای نقاشی.
طراحی (۲). [ک‍ت‍اب‍ه‍ای درس‍ی] ن‍ظام ج‍دی‍د آم‍وزش م‍ت‍وس‍طه. تهران: وزارت آم‍وزش و پ‍رورش.
ان‍دی‍ش‍ه و ک‍ار پُل ک‍ل‍ی. ورن‍ر ه‍اف‍ت‍م‍ان. (مترجم: محسن وزیری‌مقدم) تهران: سروش.
شیوه طراحی ۲. جلد دوم، تهران: سروش.
چهارده گفتار درباره نقاشی، گرافیک و مجسمه‌سازی. تهران: نشر شهر.
یادمانده‌ها. تهران: مشق هنر.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#محسن_وزیری_مقدم، ز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#حسین_پژمان_بختیاری (۱۲۷۹-۱۳۵۳)شاعرومحقق معاصراست.پدرش علیمرادخان میرپنج ازسرداران دوران مشروطه بودکه در دشتک بختیاری سکونت داشت ومادرش عالمتاج قائم مقامی متخلص به ژاله از شاعران نامدار اواخر قاجاریه و از نوادگان قائم‌مقام فراهانی است.شعرمعروف آتشی درسینه دارم جاودانی/عمرمن مرگی است نامش زندگانی ازجمله سروده های اوست.پژمان شعر«مهر ایران‌زمین»را درسال1320که ایران زیرچکمه‌های روس وانگلیس بودبه زیبایی تمام سرود.

💢مهر ایران‌زمین

اگر ایران به جز ویران‌سرا نیست
من این ویران‌سرا را دوست دارم
اگرتاریخ ما افسانه‌رنگ است
من این افسانه‌هارا دوست دارم
نوای نای ما گرجان‌گداز است
من این نای و نوا را دوست دارم
اگر آب وهوایش دل‌نشین نیست
من این آب و هوا را دوست دارم
به شوق خارِصحراهای خشکش
من این فرسوده ‌پا را دوست دارم
من این دل‌کش زمین را خواهم از جان
من این روشن‌ سما را دوست دارم
اگر بر من ز ایرانی رود زور
من این زورآزما را دوست دارم
اگر آلوده‌ دامانید، اگر پاک
من ای مردم، شما را دوست دارم


💎
🆔 @maneshparsi
#میرجلال_الدین_کزازی:

#ایران در بخش‌هایی گسترده از شاهنامه نامی است كه سراسر ایران زمین را در بر می گیرد، در كاربرد برابر است با ایرانشهر در نوشته‌های پهلوی. شما به هر دیدگاهی، زمینه ای، اندیشه ای كه با این فرهنگ و منش در پیوند است می پردازید، در آن می پژوهید، به ناچار می باید به شاهنامه بازگردید. من هرگز نمی گویم كه ایران بهشت برین است‌اگر با نگاهی فراخ به تاریخ و فرهنگ ایران بنگریم نیكی‌ها و زیبایی‌ها در آن خواهیم یافت. گاهی به جای ایران واژه #پارس نیز به كار برده می شده است، از پارس هم ایران بزرگ، ایران فرهنگی و تاریخی خواسته می شده است. ایرانیان بویژه جوانان ایرانی كه ایران فردا به دوش‌های ستبر و پرتوان آنان نهاده خواهد آمد در تكاپوی آنند كه ایران را بشناسند و در پی آن خویشتن را.



💎
🆔 @maneshparsi
#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:

#فردوسی کمال انسانی و اوج زیبایی را در کلام می نمایاند.تنها سخنوران بسیار ممتاز، در ساعات خاصی در سخن سرایی خویش، توانسته اند به چنین عالمی دست یابند.اندیشه ها، مانند روح تقطیر شده، در جويبار کلمات جاری می گردند،و سیلان و رقص و موجی در آنهاست که از حیث رنگارنگی و پاکیزگی و ابهت، نظيرشان را تنها در طبیعت بی انتها می توان دید.



💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تصاویری جالب و باشکوه

پله‌های باستانی قله چت

استان مرکزی



اگر ایران به جز ویران‌سرا نیست
من این ویران‌سرا را دوست دارم
اگرتاریخ ما افسانه‌رنگ است
من این افسانه‌هارا دوست دارم...


💎
🆔 @maneshparsi
هگمتانه ثبت جهانی شد

🔻چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در دهلی‌نو با ثبت جهانی هگمتانه همدان موافقت کرد. هگمتانه ۲۸مین اثر جهانی ایران نام گرفت.

💎
🆔 @maneshparsi
🔻🔻
فرهنگ و منش پارسی
هگمتانه ثبت جهانی شد 🔻چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در دهلی‌نو با ثبت جهانی هگمتانه همدان موافقت کرد. هگمتانه ۲۸مین اثر جهانی ایران نام گرفت. 💎 🆔 @maneshparsi 🔻🔻
🔺هگمتانه ثبت جهانی شد

بیست و هشتمین اثر ایران در فهرست ثبت جهانی یونسکو قرار گرفت

به گزارش میراث‌باشی، پرونده «منظر تاریخی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» با تغییراتی و تبدیل آن به پرونده « منظر تاریخی هگمتانه » در چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو  که امسال در کشور هند آغاز به کار کرد، به ثبت جهانی رسید.

🔸 پیش‌تر بر اساس گزارش منتشر شده شورای جهانی بافت‌ها و بنا‌های تاریخی (ایکوموس)  پرونده «منظر تاریخی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» دیفر( بازگشت ) شده بود و مسئولان ایرانی برای رایزنی راهی پاریس شدند.

🔸ایکوموس جهانی به عنوان نهاد اصلی ارزیابی و مشورتی کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام کرده بود چرا دو موضوع غیرمرتبط «محوطه باستانی هگمتانه (با قدمتی چند هزاره)» و «بخش شهر (که قدمتی بیشتر از دوره قاجار)»  در یک پرونده گنجانده شده است؟ این موضوع مهم را  اعلام کرده است.

🔸کارشناسان ایرانی هم در اصلاح پرونده هگمتانه را به عنوان عرصه جهانی و بافت تاریخی همدان را به عنوان حریم جهانی این پرونده اعلام کردند.

با ثبت جهانی هگمتانه تاکنون ۲۸ اثر از ایران ثبت جهانی شده است.این فهرست شامل ۲۶ اثر از میراث فرهنگی و ۲ اثر میراث طبیعی است.

🔸سه اثر چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان نخستین مکان‌هایی بودند که در ایران به فهرست در سال ۵۸( ۱۹۷۹ میلادی) میراث جهانی افزوده شدند. از آن سال به بعد در حدود ۲۴ سال هیچ پرونده‌ای برای ثبت‌جهانی تشکیل نشد و پس از بیش از دو دهه، تخت سلیمان در سال ۸۱ و دو مجموعه ارگ بم و پاسارگاد در سال ۸۲ در یونسکو به ثبت جهانی رسید. 

🔸گنبد سلطانیه و بیستون به‌عنوان هفتمین و هشتمین اثر از ایران در سالهای۸۳ و ۸۴ از سوی یونسکو ثبت جهانی شدند.

🔹مجموعه آثار رهبانی ارامنه ایران شامل چهار کلیسای تادئوس مقدس، سن استپانوس، زُر زُر و کلیسای چوپان و سازه‌های آبی شوشتر نهمین و دهمین آثار ثبت شده ایران هستند که در سالهای ۸۶ و ۸۷ در فهرست جهانی ثبت شده‌اند.

در ادامه این روند ایران موفق به ثبت دو اثر در فهرست جهانی شد؛ بازار تبریز و آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به دلیل ویژگی‌های معماری و تاریخی در  سال ۸۸ در حافظه جهانی قرار گرفتند.


🔸با ثبت مجموعه باغ‌های ایرانی شامل ۹ باغ پاسارگاد، باغ ارم، چهل‌ستون، باغ فین، عباس‌آباد،باغ‌شازاده، اکبریه، دولت‌ آباد، پهلوان‌پور،اکبریه در سال ۸۹ ، مسجد جامع اصفهان در سال ۹۰ و برج گنبد قابوس در سال ۹۱ و مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان در سال ۹۲ تعداد آثار جهانی ایران را به ۱۶ اثر رساند.

🔸شهر سوخته در سال ۲۰۱۴ ( سال ۹۳) در یونسکو به ثبت رسید، و در سال بعد ( ۹۴) منظر فرهنگی روستای میمند و محوطه باستانی شوش به فهرست جهانی یونسکو پیوستند.

در سال ۲۰۱۶ایران موفق به ثبت دو اثر ارزشمند ملی در فهرست جهانی یونسکو شد، در پرونده اول دشت لوت که در پهنه استان‌های کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارد جایگاه جهانی پیدا کرد. لوت بیست‌ویکمین اثر ثبت شده ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو است.

دومین پرونده‌ای که در این سال( ۹۵.ه.ش) از ایران در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، مجموعه یازده رشته قنات بود که از قدیمی‌ترین و عجیب‌ترین سیستم‌های آب‌رسانی جهان و شاهکار معماری و مهندسی ایرانی هستند. قنات‌های قصبه گناباد، بلده فردوس، حسن‌آباد مشیر ، باغ زارچ، ابراهیم‌آباد اراک، مزدآباد، عمومی وزوان، مون، گوهرریز جوپار،اکبرآباد بم و  قاسم‌آباد بم.

🔸با ثبت شهر تاریخی یزد ، چشم‌انداز باستان‌شناسی ساسانی منطقه فارس، جنگل‌های هیرکانی، راه‌آهن سراسری ایران و منظر فرهنگی اورامان به ترتیب از سال ۹۶ تا سال ۱۴۰۰ ایران با ۲۶ اثر ملموس فرهنگی (شامل حدود ۵۰ اثر و پهنه منفرد)، تاریخی و طبیعی در فهرست جهانی یونسکو در رتبه نهم جهان قرار داشت.

🔸پس از وقفه کرونا، در سال ۱۴۰۲ با ثبت ۵۴ کاروانسرای ایرانی در قالب پرونده‌ای زنجیره‌ای تعداد آثار ثبت‌شده ایران در فهرست جهانی به ۲۷ اثر رسید و تعداد آثار منفرد ثبت شده دو برابر و بالغ بر ۱۰۰ اثر شد.

🔸کاروانسراهای ایرانی ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی متعلق به دوره ساسانی تا پایان دوره قاجار هستند و عبارتند از: دیر گچین، قلعه سنگی، رباط شرف، سنگی انجیره، جمال‌آباد، عباس‌آباد تایباد، فخر داوود، شیخعلی‌خان، مرنجاب، امین‌آباد، گبرآباد قمصر، کوهپایه، گز، مهیار، مزینان، ایزدخواست، فخرآباد، سرایان، قصر بهرام، سنگی آهوان، آجری آهوان، میامی، عباس‌آباد شاهرود، میاندشت، زین‌الدین، میبد، فرسفج، خواجه‌نظر، دهدشت، بیستون، گنجعلی‌خان، گویچه‌بیل، شاه‌عباسی خوی، صائین، تی تی، باغ شیخ، زعفرانیه، رباط مهر، ینگه‌امام، بستک، برازجان، آجری انجیره، افضل، نیستانک، چاه کوران، چمشک، رشتی، خرانق، تاج‌آباد، رباط ده محمد، خان، چهل‌پایه، سعدالسلطنه و رباط قلی.

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۷ امرداد سالروز درگذشت بهروز ثروتیان

(زاده ۱۱ مهر ۱۳۱۶ میاندوآب -- درگذشته ۷ امرداد ۱۳۹۱ کرج) استاد دانشگاه و پژوهشگر ادبی

او فارغ‌التحصیل مقطع دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران، نظامی‌شناس و پژوهشگر بود و از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۲ با دانشگاه آزاد واحد کرج همکاری داشت. پس از آن تا زمان درگذشت، به تصحیح غزلیات حافظ و تحقیق درباره تفسیر صفی‌علیشاه مشغول بود.
نخستین کتاب وی در ابتدای دهه ۱۳۵۰ با عنوان «بررسی فر در شاهنامه فردوسی» از سوی انتشارات موسسه تاریخ و فرهنگ ایران منتشر شد. او تحقیقات و آثار بسیاری در حوزه نظامی‌شناسی داشت.
آثار این پژوهشگر به‌شرح زیر است: «مخزن‌الاسرار» «لیلی و مجنون» «خسرو و شیرین» «هفت پیکر «شرف‌نامه» «اقبال‌نامه» نقد و بررسی دستنویس‌ها و نسخ علمی «غزلیات حافظ» «شرح غزلیات حافظ» «فرهنگ اصطلاحات و تعریفات نفایس‌الفنون» «بررسی فر در شاهنامه فردوسی» «تصحیح جاودان خرد» «پیر طریقت گفت» (سخنان خواجه عبداله انصاری) «بیان در شعر فارسی» «فن بیان در آفرینش خیال» «الفبانامه فارسی برای بیگانگان به‌زبان اسپرانتو» «روایات گهربار» (گزیده‌ای از تفسیر کشف‌الاسرار) «طنز و رمز در الهی‌نامه» «خسرو و شیرین» «نظامی گنجه‌ای» «لیلی و مجنون نظامی گنجه‌ای» «گنج رازها» (بازنویسی و تلخیص مخزن‌الاسرار نظامی گنجه‌ای) «خسرو و شیرین» (بازنویسی و تلخیص) «آیینه اسکندر» (بازنویسی و تلخیص شرف‌نامه) «اقبال اسکندری» (بازنویسی و تلخیص اقبال‌نامه) «نقد آرزوها» (بازنویسی و تلخیص مثنوی الهی‌نامه) «مرغان صحرای عشق» (بازنویسی و تلخیص منطق‌الطیر) «درخت طوبی» «رویای عشق در مثنوی گل و نوروز» «گزیده مخزن‌الاسرار» «آیینه غیب نظامی گنجه‌ای در مثنوی مخزن الاسرار» «سلام بر حیدربابا» «اندیشه و هنر در شعر نیمایوشیج» «قصه‌های خوب خوب: قصه‌های برگزیده کلیله و دمنه به‌زبان ساده» «اندیشه‌های نظامی گنجه‌ای» «سروده‌های بی‌گمان حافظ» «صدای پای آب» (نقد و بررسی اشعار سهراب سپهری) «شرح و نقد غزلیات شمس تبریزی» «الفبای شکل خیال در مثنوی گل و نوروز»  «زن‍دگ‍ی و ش‍ع‍ر ع‍طار ن‍یش‍اب‍وری‌»  «حافظ غزللرینی تورکجه یازسایدی» «نامه‌های حافظ» «بازنویسی و نقد المعجم فی معاییر اشعار العجم»، «راز عشق در لیلی و مجنون نظامی گنجه‌ای» «شرح مخزن‌الاسرار نظامی گنجه‌ای»  «شرح راز منطق‌الطیر عطار» «شرح ساده گلشن راز» «بشنو از نی» (شرح ساده مثنوی معنوی)، «شهریار ملک سخن با منظومه فارسی سلام بر حیدربابا» «هفت افسانه خیال‌انگیز در هفت پیکر نظامی گنجه‌ای» «علی (ع) در تفسیر کشف‌الاسرار میبدی» «دیوان نیر تبریزی» «اولیای ذکر در تذکرةالاولیا عطار» «غزلیات سعدی» «هنر و اندیشه نظامی گنجه‌ای» «کشمکش زندگی در جنگل کلیله و دمنه» «لذت بهت‌زدگی در شعر محمدعلی بهمنی» «زنان افسانه‌ای در آثار نظامی گنجه‌ای» «عشق پرشور شهریار و پری» «فیه ما فیه» «خردنامه‌های ایران باستان» «صفی‌علیشاه و تفسیرش»
آرامگاه وی در قطعه ۱۲ بهشت سکینه کرج است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#بهروز_ثروتیان، د
برگی از تقویم تاریخ

۷ امرداد زادروز شهناز خلیلی‌ایرندگانی

(زاده ۷ امرداد ۱۳۰۹ سیستان و بلوچستان -- درگذشته  ۲۸ شهریور ۱۳۹۶ سیستان و بلوچستان) هنرمند سوزن‌دوز

او در کنار زرخاتون عظیمی ایرندگانی و مهتاب نوروزی از چهره‌های برجسته باقی‌مانده از عصر طلایی هنر سوزن‌دوزی سیستان و بلوچستان در دهه ۵۰–۱۳۴۰ به‌شمار می‌رفت که لباس سوزن‌دوزی شده فرح پهلوی را در جشن‌های دو هزار و پانصد ساله کار کردند.
توجه فرح پهلوی به هنر بومی مناطق مختلف ایران در دهه پنجاه و پوشیدن لباس‌های بومی و سنتی در مراسم تشریفاتی و دیپلماتیک، هنرهای بومی و بخصوص هنر سوزن‌دوزی بلوچ را وارد عصری طلایی کرد.
با این وجود از هنر این هنرمندان برای زنده نگه‌داشتن هنر سوزن‌دوزی، رونق اقتصادی پوشاک و صنعت مد، بهره گرفته نشد.
تلاشی جامع و در خور برای انتقال هنر بی‌بدیل آنها به نسل بعدی صورت نگرفت و آنها که بی‌دریغ در پی جان دادن به این هنر فراموش‌شده بودند، یکی پس از دیگری رفتند بدون آنکه جانشینی برای آنها آموزش دیده باشد.
این بانوی هنرمند بلوچ از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۷ با سازمان صنایع دستی سیستان و بلوچستان به عنوان استاد کار در این استان همکاری داشت.
او باوجود بیش از هفتاد سال فعالیت هنری، برای برخورداری از بیمه بازنشستگی و تأمین اجتماعی، پنج سال درگیر پیچ و خم‌های سیستم اداری بود.
آرامگاه وی در روستای واردان ایرندگان است.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#شهناز_خلیلی_ایرندگانی، ز
2024/09/29 10:28:25
Back to Top
HTML Embed Code: