Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
قلعه خرانق
روستای خرانق ،
#یزد

🔺این قلعه تاریخی ۸۰خانه ۶برج نگهبانی و۴دروازهذدارد واز معدود قلعه هایی در جهان محسوب میشود که در آن خانه های دو طبقه و۳طبقه جا گرفته اند



💎
🆔 @maneshparsi
Forwarded from بدانیم🌏
هرچه بیشتر به تخت‌جمشید نگاه می‌کنیم، بیشتر شگفت‌زده می‌شویم! مثلا به این نگاره دقت کنید 👆 طناب را به شاخ گاو بسته‌اند نه گردن، تا حیوان صدمه نبیند.حیوان دوستی و احترام به اونا از خصایص ایرانیان بوده ♥️🐮

بهمن انصاری
🍃 @didYouKonw
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.
از تاریخ و فرهنگمون فاصله نگیریم

۲۵۰۰ سال پیش اجداد ما نحوه برخورد با حیوانات را در سنگ نگاره های تخت جمشید برای ما به جا گذاشتن....

درود بر فرهنگ و تمدن ایرانی👌


💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۳ تیر سالروز درگذشت مریم میرزاخانی

(زاده ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ تهران -- درگذشته ۲۳ تیر ۱۳۹۶ امریکا) ریاضیدان و استاد دانشگاه

او در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برنده مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سال‌های ۱۹۹۴ "هنگ‌کنگ" و ۱۹۹۵ "کانادا" شد و در آن سال به‌ عنوان نخستین دانش‌آموز ایرانی، نمره کامل را به‌دست آورد. وی نخستین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت و به‌ تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت و نخستین دانش‌آموز ایرانی بود که دو سال مدال طلا گرفت.
در سال ۱۹۹۹ مدرک کارشناسی در رشته ریاضی از دانشگاه شریف و دکتری در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مک‌مولن، از برندگان مدال فیلدز، گرفت. از مریم میرزاخانی به‌ عنوان یکی از ده ذهن جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشته ریاضیات تجلیل شد.
او برنده جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و جایزه کلی شد و از ۱۱ شهریورماه ۱۳۸۷ "اول سپتامبر ۲۰۰۸" در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهشگر رشته ریاضیات شد. پیش از این، او استاد دانشگاه پرینستون بود.
در سال ۱۹۹۹ موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به‌ دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمز‌های جایگزین فرم‌های هندسی هذلولوی بوده‌اند و در این میان وی در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به‌سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت.
او در سال ۲۰۰۹ به‌خاطر دستاوردهایش در ریاضیات برنده جایزه بلومنتال شد.

نامگذاری‌های افتخاری:
* به افتخار پروفسور میرزاخانی دانشمند ایرانی کتابخانه اصلی دانشکده ریاضیات شریف به‌نام ایشان نامگذاری شده‌است.
* ساختمان آمفی‌تئاتر و کتابخانه دبیرستان فرزانگان ۱ تهران به افتخار وی، دانش‌آموخته این مرکز، به‌ساختمان پروفسور مریم میرزاخانی تغییر یافت.
* خانه ریاضیات اصفهان، به افتخار این دانشمند بلندپایه ایرانی، نامگذاری شد.

خارج از ایران :
* در ۲ فوریه ۲۰۱۸ استلاجیک، شرکتی فعال در زمینه تصویربرداری و تحلیل دیدبانی زمین، میکروماهواره‌ای از سری گنوست را به‌فضا پرتاب کرد که به افتخار مریم میرزاخانی نام‌گذاری شده بود.
* سیارک ۳۲۱۳۵۷ میرزاخانی به‌یاد او نامگذاری شد. نامگذاری افتخاری رسمی توسط مرکز بررسی ریزسیاره‌ها منتشر شد.
* زادروز مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت "۱۲ مه" از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به‌عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد.
* در چهارم نوامبر ۲۰۱۹ بنیاد جایزه بریکترو اعلام کرد که جایزه جدیدی به‌نام  مریم میرزاخانی مرزهای‌نو را ایجاد کردند که به‌زنان پیشتاز در علم ریاضی تقدیم خواهد شد. این جایزه به‌مبلغ ۵۰٬۰۰۰ دلار هرساله به‌زنان ریاضیدان تازه‌کار که دکترای خود را در دوسال قبل از تقدیم جایزه گرفته‌اند پرداخت می‌شود.
* در ۸ مارس و به‌مناسبت روز زن، نام «مریم میرزاخانی» دانشمند ایرانی به پیشنهاد دانشجویان «دانشگاه فنی برلین» بر یکی از خیابان‌های این شهر گذاشته شد.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مریم_میرزاخانی، د
Forwarded from بدانیم🌏
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM

عمان در طول تاریخ نام‌های مختلفی داشته، از “مگان” و “مزون” گرفته تا “عمانا”.

اما ریشه این نام‌ها کجاست؟

مگان: نام یکی از ایالت های ایران باستان که به خاطر معادن مس و صنعت کشتی‌سازی مشهور بود.
مزون: به خاطر چشمه‌های آب شیرین فراوان به این نام معروف شده بود.
عمان: گفته می‌شود از نام قبیله‌ای در یمن یا نام یکی از شهرهای ایران باستان گرفته شده است.

منابع:
کتاب اسناد نام خلیج فارس، میراثی کهن و جاودان توسط دکتر محمد عجم
ویکی پدیا

🍃 @didYouKonw


جشن نیلوفر، جشن آغاز تابستان
تاریخ و دانشنامه شمال ایران


🔹جشن نیلوفر جشنی از روزگار ایران باستان است . ابوریحان بیرونی در کتاب «اثرهای مانده از سده‌های گذشته» می‌نویسد: «جشن نیلوفر در خوردادروز و تیرماه در ایران باستان برگزار می‌شود.» ‌بر این پایه این جشن روز ششم تیر در گاهشمار باستانی بوده که با سوم تیر در گاهشمار خورشیدی برابر می‌شود .

🔹گل نیلوفر در ایران باستان ارزش بسیاری داشته تا جایی که نقش آن را روی نقش‌برجسته‌های تخت‌جمشید می‌بینیم. در کتاب بُندَهش آمده، گل نیلوفر نماد پاکی و نیالودگی هم هست.از سویی دیگر، آناهیتا چون ایزدبانوی آب‌هاست با گل نیلوفری که دائما در آب است، پیوند تنگاتنگی دارد.
🔹در ایران باستان، نیایشگاه‌هایی به نام آناهیتا در کنار آب برپا بود که برای نمونه می‌توان به نیایشگاه‌های کنگاور و بیشابور، بی‌بی شهربانو و .. اشاره کرد. در آبان یشت این نیایشگاه‌ها، خانه آناهیتا نامیده می‌شوند .


💎
🆔 @maneshparsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مفرغ های لرستان در موزه ی لوور پاریس.

از بٌعد تمدن همین ما را بس که یک سالن در موزه ی لوور پاریس متعلق به مفرغ های لرستان است آن هم با قدمت سه و چهار هزارسال .
کهن ترین و قدیمی ترین مفرغ ها در موزه ی لوور مربوط به لرستان است.



💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۵ تیر سالروز درگذشت اسماعیل فصیح

(زاده ۲ اسفند ۱۳۱۳ تهران -- درگذشته  ۲۵ تیر ۱۳۸۸ تهران) داستان‌نویس و مترجم

او در دهه‌های ۶۰ و ۷۰، آثارش جزو پرفروش‌ترین نویسندگان معاصر بود که رمان‌های شراب خام، داستان جاوید، ثریا در اغما و درد سیاوش از مهم‌ترین نوشته‌های او بود.
سبک‌ ساده و طنزآلود فصیح سبب شده که آثاری گیرا، پرکشش و عموماً پرمخاطب خلق کند. او از نخستین نویسندگان ایرانی است که طبقه متوسط شهری و مناسبات شهری را وارد رمان فارسی کردند. همچنین از نخستین نویسندگانی است که ـ در کتاب زمستان ۶۲ ـ به‌مسئله جنگ ایران و عراق پرداختند.
به‌گفته خودش «جلال آریان» در داستان «درد سیاوش»، شباهتی تمام با نویسنده دارد، چرا که در زندگی واقعی نویسنده هم آنابل کمبل، اولین همسر فصیح، سر زا رفت. عشق او به آنابل و جوان‌مرگی همسرش تأثیری عمیق بر او و نوشته‌هایش گذاشت. آثار وی به‌گفته خودش از احمد محمود، محمدعلی جمال‌زاده و بزرگ علوی تاثیر پذیرفته است و همچنین علاقه زیادی به آثار صادق چوبک، فروغ فرخزاد و ارنست همینگوی داشت.

کتاب‌شناسی
رمان:
شراب خام (۱۳۴۷)
دل کور (۱۳۵۱)
داستان جاوید (۱۳۵۹)
ثریا در اغما (۱۳۶۳) ترجمه انگلیسی در لندن (۱۹۸۵) ترجمه عربی در قاهره (۱۹۹۷)
درد سیاووش (۱۳۶۴)
زمستان ۶۲ (۱۳۶۶) ترجمه آلمانی (۱۹۸۸)،
شهباز و جغدان (۱۳۶۹)
فرار فروهر (۱۳۷۲)
باده کهن (۱۳۷۳)
اسیر زمان (۱۳۷۳)
پناه بر حافظ (۱۳۷۵)
تشت خون (۱۳۷۶)
بازگشت به درخونگاه (۱۳۷۷)
کمدی تراژدی پارس (۱۳۷۷)
لاله برافروخت (۱۳۷۷)
نامه‌ای به دنیا (۱۳۷۹)
در انتظار (۱۳۷۹)
عشق و مرگ (۱۳۸۳)
گردابی چنین حایل (۱۳۸۱)
تلخکام (۱۳۸۶)

مجموعه داستان:
خاک آشنا (۱۳۴۹)
دیدار در هند (۱۳۵۳)
عقد و داستان‌های دیگر (۲۵۳۷=۱۳۵۷)
گزیده داستان‌ها (۱۳۶۶)
نمادهای دشت مشوش (۱۳۶۹)
کشته عشق (۱۳۷۶)

ترجمه:
وضعیت آخر
بازی‌ها، روان‌شناسی روابط انسانی اثر اریک برن
ماندن در وضعیت آخر
استادان داستان
رستم‌نامه
خودشناسی به روش یونگ
تحلیل رفتار متقابل در روان‌درمانی
شکسپیر، زندگی/ خلاصه کل آثار / هملت
خواهر کوچیکه اثر ریموند چندلر

مصاحبه:
وی به گوشه‌گیری شهرت داشت اما در سالیان پایان زندگی گفت‌وگوی مفصلی با سعید کمالی دهقان انجام داد که در کتاب «دوازده به‌علاوه یک» که زمستان سال ۱۳۹۵ توسط نشر افق منتشر شد. این کتاب گفت‌وگوهای کمالی دهقان با دوازده نویسنده خارجی و یک نویسنده ایرانی "فصیح" است. کمالی دهقان نوشته: «وقتی قرار شد در نخستین روزهای سال ۱۳۸۶ در بیمارستان از فصیح مراقبت کنم، فکرش را هم نمی‌کردم که چیزهایی از زبانش بشنوم که سال‌ها منتظر شنیدنش بودم. ناگفته‌های فصیح از زندگی و آثارش را وقتی خودش شروع به‌تعریف کرد، اجازه گرفتم تا آنها را ضبط کنم.»



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#اسماعیل_فصیح، د
بیست و پنجم تیرماه، سالروز درگذشت علیرضا شاپور شهبازی

از هنگامی او را شناختم که جوان بود و در تخت جمشید تصدی موزه یا یکی از مرکزهای پژوهشی آنجا را عهده‌دار بود. به‌تدریج به نگارش و تألیف پرداخت و در سلسلۀ انتشارات باستان‌شناسی یا مؤسسۀ آسیایی دانشگاه شیراز (پهلوی سابق) کتاب چاپ کرد. از همان آغاز کار نشان داد که به روش درست و بنیان علمی اعتقاد دارد.
برای او جای فسوسی نماد از اینکه نتوانست یا نخواستند به کارش ادامه دهد. با بینشی که داشت زود به دنیای علمی خارج راه یافت و توانست مدتی در توبینگن و بعدها در امریکا کارهای پژوهشی و آموزشی بیابد و مسیر درازنای مطالعۀ تاریخ گذشتۀ ایران را از دست نگذارد.
در امریکا در دانشگاه ارگون درس می‌داد. مقالاتش در ایرانیکا بیشتر یادگار همین دوران آرامش و پژوهش است. جز این کتابی دربارۀ تاریخ فردوسی نوشت و نظری نسبت به تاریخ تولّد او ابراز داشت که بعضی را پسند افتاد و جمعی را نه. کتابی هم از او در سال ۱۳۵۱ با نام شاهنشاهان و سنت‌های ایرانیان منتشر شد. سال بعد کتاب بهتری به عنوان نقش اقوام شاهنشاهی بنا بر حجاری‌های تخت جمشید به قلم او پدیدار شد.
شهبازی فریفتۀ تخت جمشید بود و چندی خدمتگزار رسمی آن. روزگار و عمرش بر سر هخامنشیان مصروف شد. ماندگاری نام او در زمینۀ تاریخ تتبعات ایرانی موجب سرافرازی است.

[نادره‌کاران: سوگنامۀ ناموران فرهنگی و ادبی (۱۳۰۴-۱۳۸۹)، ایرج افشار، زیر نظر بهرام، کوشیار و آرش افشار، به کوشش محمود نیکویه، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، ۱۴۰۰، ج ۲، ص ۱۴۳۸-۱۴۳۹]

💎
🆔 @maneshparsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
#چغازنبیل بزرگترین اثر معماری شناخته شده از تمدن ایلام
.

چغازنبیل یکی از برجسته ترین نیایشگاههای مذهبی ایران است که 1250 سال پیش از میلاد مسیح در دوران عیلامی ها ساخته شد. چغازنبیل در نزدیکی شهر باستانی شوش در استان خوزستان و در نزدیکی منطقه باستانی هفت تپه قرار گرفته است.این سازه در سال 1979 به عنوان اولین اثر تاریخی از ایران بود که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.این بنا در 5 طبقه به ارتفاع 52 متر ساخته شده بود که امروزه فقط 2 طبقه از آن با ارتفاعی نزدیک به 25 متر باقی مانده است.مسیر دستیابی به چغازنبیل از طریق جاده اهواز به شوش است که از شهرهای شوش و شوشتر و کناره رود دز می گذرد.این نیایشگاه توسط اونتاش ناپیریش پادشاه ایلام و برای ستایش ایزد باستان اینشوشیناک الهه نگهبان شوش ساخته شد. در حدود سالهای 1935 زمانی که کارکنان شرکت نفت ایران و انگلیس مشغول حفاری های نفتی بودند آجری کتیبه دار یافتند و متوجه تپه ای بزرگ در منطقه ای مرتفع شدند که بعدها توسط رومن گیرشمن باستان شناس فرانسوی طی سالهای ١٩٥١ تا ١٩٦٢ میلادی باعث کشف چغازنبیل شد و اطلاعات زیادی از آن منطقه و زیگورات بدست آمد.

💎
🆔 @maneshparsi
برگی از تقویم تاریخ

۲۶ تیر زادروز هاشم رضی

(زاده ۲۶ تیر ۱۳۱۳ تهران -- درگذشته ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ تهران) نویسنده و پژوهشگر تاریخ ادیان ایران و جهان

او به یادگیری زبان‌های فرانسه، انگلیسی و آلمانی پرداخت و به کتاب‌های باستان‌شناسی و دین زرتشت و نیچه علاقه‌مند بود. توسط مدیر کتابفروشی طهوری با محمد مکری "محقق و زبان‌شناس" آشنا شد و از کتابخانه ارزشمند او بهره برد. از کتابهایی که در آغاز تألیف کرد، پنج آیین بزرگ جهان بود و سپس وندیداد، را از روی متن اصلی ترجمه کرد و برای آشنایی با لغات اوستایی و سانسکریت، نزد محمدرضا جلالی نائینی "هندشناس و تاریخ پژوه" به آموختن زبان‌های باستانی پرداخت.
وی با تنی چند از ایران‌شناسان زمان خود رفت‌ و آمد داشت، ازجمله محمدجواد مشکور، رحیم عفیفی و ماهیار نوابی. او به توصیه مهرداد بهار کتاب "آیین پر رمز و راز میترایی" اثر فرانتس کومن را ترجمه کرد که در دو جلد از سوی انتشارات بهجت منتشر شد.
او از جهت روحیه، اهل گفتگو و مصاحبه نبود و بارها به مجامع گوناگون دانشگاهی در داخل و خارج از کشور دعوت می‌شد، اما علاقه‌مند به شرکت در آن جلسات نبود.
حکمت خسروانی، اوستا، گاهشماری جشن‌های ایران باستان، آیین زروانی، دین و فرهنگ ایرانی در عهد اوستایی، ازدواج مقدس، تاریخ زرتشتیان،  جشن‌های آب، جشن‌های آتش، جشن‌های گاهنبار،  آیین پر رمز و راز میترایی، معاد و آخرت‌شناسی در ایران باستان،  زرتشت پیامبر ایران باستان، تاریخ مطالعات دین‌های ایرانی و آموزش خط میخی برخی از آثار هاشم رضی هستند.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#هاشم_رضی، ز
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آرامگاه اردشیر سوم هخامنشی

تخت جمشید

🔹آرامگاه اردشیر سوم، 40 متر بالاتر از سطح زمین در دل سنگی کنده شده است. این آرامگاه در مقابل کاخ صد ستون در تخت جمشید قرار گرفته و دارای یک اتاق با دو ستون است. بالای این مقبره تصویری از نمایندگان ملت های مختلف حکاکی شده که تاج شاهی را بر دوش می کشند.

🔹 شاه در بالای این قاب ایستاده و یک شمایل از انسان بالدار در مقابل او قرار دارد. ستون های مقبره اردشیر سوم را بر دوش گاوهای دو سر قرار داده اند که از آن در کاخ های تخت جمشید نمونه های مشابهی یافت می شود. نمای آرامگاه اردشیر سوم را مشابه آرامگاه #داریوش بزرگ در نقش رستم درست کرده اند. یک سکوی سنگی نیز در جلوی آرامگاه ساخته شده است که این سکو بر روی ردیفی از پله ها قرار دارد و این پله ها از سنگ های کوچک و بزرگی تشکیل شده اند؛ سنگ های تشکیل دهنده پله ها، با هیچ ملاطی به یکدیگر نچسبیده اند.

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۷ تیر سالروز پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی ایران

قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت یکی از قطعنامه‌هایی است که در ۲۹ تیر ۱۳۶۶ برای پایان دادن به‌جنگ ایران و عراق صادر شد. این قطعنامه از نظر کمی و تعداد واژه‌های به‌کار گرفته شده مفصل‌ترین و از نظر محتوا اساسی‌ترین و از نظر ضمانت اجرایی قوی‌ترین قطعنامه شورای امنیت در مورد این جنگ بود. این قطعنامه بلافاصله از سوی عراق پذیرفته شد، ولی بعد از گذشت یک‌سال و هفت روز از تاریخ صدور آن "و به‌فاصله ۱۵ روز بعداز سقوط هواپیمای مسافری پرواز IR655 به‌دست آمریکا" در ۲۷ تیر ۱۳۶۷ از سوی ایران پذیرفته شد و رهبر ایران در ۲۹ تیر ۱۳۶۷ پیامی درباره پذیرش قطعنامه منتشر کرد که به «نوشیدن جام زهر» معروف شد.
پذیرش این قطعنامه هرچند به‌معنای پذیرش آتش‌بس از سوی ایران بود، ولی عراق به‌حملات خود ادامه داد و دوباره داخل خاک ایران شد تا نقاط مهمی از جمله خرمشهر را به‌دست بیاورد تا با وضع بهتری در مذاکرات حضور داشته باشد، اما موفقیتی بدست نیاورد و نهایتاً جنگ در ۲۹ امرداد ۱۳۶۷ پایان یافت.



💎
🆔 @maneshparsi
#برگی_از_تقویم_تاریخ


#قطعنامه_۵۹۸
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#فارس ،غروبِ پارسه و درخشش نقوش غرور آفرین این بنای کهن تقدیم به دوستداران این سرزمین 🔥

📸 امیرحسین میرمعینی

🍃🍃🍃🍃🍃
گر ايران به جز ويران‌سرا نيست،
من اين ويران‌سرا را دوست دارم

اگر تاريخ ِ ما افسانه‌ رنگ است،
من اين افسانه‌ها را دوست دارم

نوای ِ نای ِ ما گر جان‌گداز است،
من اين نای و نوا را دوست دارم...
🍃🍃🍃🍃🍃


💎
🆔 @maneshparsi
Track 2
🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿چامه ایوان #مداین"تاق کسرا " چامه ای که ان را با دریغ و اشک و اه سرودم ...پیشکش به هر ان کس که به جاودانگی ایران بزرگ می اندیشد🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿🌿

خوانش : استاد #هما_ارژنگی

💎
🆔 @maneshparsi
فرهنگ و منش پارسی
💎 🆔 @maneshparsi 🔻🔻
ایوان مداین - سرودۀ بانو #هما_ارژنگی

آندم  که خون سرخ شفق میزند شرار                       بر گور رفته‌های فراموش در غبار
با های و هوی دجله  که فریاد میکشد                       دیوانه‌وار از ستم روز گار تار
پر میزند پرندۀ جانم بر آسمان                                تا وادی مداین و ایوان خسروان
مرغی ز روی کنگره‌ها می‌کند فغان                         کو آن شکوه و شوکت بگذشته مهان!
از ژرفنای خاطره گنگ روزگار                             من روزهای گمشده را جست و جو گرم
بر جای آن بزرگی و سامان و سروری                      این پشته‌های خاک سیه نیست باورم!
چون دجله با هزار دریغ و فسوس و درد                    فریاد میکنم  که مرا از تو یاد باد
دستی ز چنگ و بند زمان سازدم رها                         تا راندم  به درگه آن خسروان راد
در آسمان یاد من آن یادگارها                                   همچون  شهاب‌ها ی پراکنده میشوند
ایوان و  کاخ و آنهمه مردان نامدار                           یک یک به پیش چشم ترم زنده میشوند
تالار های روشن و شور آفرین کاخ                          با آن  نمادهای دلارای مرمرین
وان فرش بی‌بدیل مرا میکشد به خویش                     تا بنگرم نشان بهاران دلنشین
یک سو نشسته بر سر تخت اردشیر راد                    شاهی که فر و رامش دیرین بنا نهاد
دشمن ستیز مردی و فرخ نژاده‌ای                            کاو بر شکوه گمشده جانی دوباره داد
سوی دگر حکایت داد است و داوری                        نوشین روان و خسروی و داد گستری
بوذرجمهر به منش آن مرد گوهری                         آگه به درد مرد م و آیین کشوری
برزویه آبروی پزشکان پر هنر                             دارد ز رمز و راز کتب‌خانه‌ها خبر
گنج سخن نهاده  فرا  روی روزگار                         از سرزمین هند و ز یونان و  باختر
شاپور سر فراز شهنشاه پهلوان                              پاد افرهی شگفت دهد بهر تازیان
تا ننگرد به دیدۀ ناپاک دشمنی                               بر  خاک پاک میهن و بر فره کیان
آوای گرم باربد و زخمه‌های تار                            آرد پیام خرمی و شادی بهار
گویی به بامشاد و نکیسا زند صلا                          سر کن سرود تازه که سبز است روزگار
آنجا نشان خسرو وشیرین دلرباست                        شبدیز و خیل زبده سواران تیز پاست
بزم هنر به جلوۀ بهرام تا سحر                             از لولیان شنگ و خوش آواز پر صداست
سر خوش ز بزم شادی یاران نغمه ساز                   در بیکران خاطره پرواز می‌کنم
گاهی به چنگ زخمۀ مستانه میزنم                        شیرین سرود خسروی آغاز میکنم
من بی خبر ز خشم بد آهنگ روزگار                     آسوده دل ز فتنه و نیرنگ  روزگار
غافل که از فراز مرا می‌کشد به زیر                      می‌کوبدم به سنگ سیه چنگ روزگار
یکباره آسمان چو شب تار می‌شود                         گیتی کبود و تیره و غمبار می‌شود
وان روزگار تلخ‌تر از زهر شوکران                      بر  روی سینه‌ام همه آوار می‌شود
بینم  کنون ز تازش  پر کین تازیان                       آشفته میشود همه آرام  مردمان
بر خاک می‌فتد سر گر دان و سروران                    بر باد می‌رود  فر و فرهنگ باستان
فرش بهار سان که بود رشک نو بهار                    گوهر نشانده پرده ی زیبای زرنگار
آن تاج و تخت و جامه شاهان کامکار                    گنجینه‌های مانده ز دوران به یادگار
چون میدرد درفش کهنسال کاویان                         تاراج می‌شود به کف خیل جاهلان
ایرانی نژاده به پندار دشمنان                               یکباره میشود عجم و گنگ و ناتوان
دیوان و دفتر و کتب دانش و خرد                         در کام شعله‌های ستمکاره می‌روند
آزادگان به نام موالی چو بردگان                           آماج خشم مردم بی‌ما یه می‌شوند
اینجا دگر ز شوکت دیرین نشانه نیست                   ایوان و کاخ و بارگه خسروانه نیست
بانگ سرود و زخمه چنگ و چغانه نیست               یا آتشی که برکشد از آن زبانه نیست
تاق کهن رهیده ز توفان سال و ماه                        تنها نشسته همچو دلیری به بارگاه
با پیکر شکسته به من میدهد ندا                           بنگر به آسمان که چه سان می‌دمد پگاه!
اینک تو با دمیدن خورشید زر نشان                      باید که وارهی ز غم و شاد و پر توان
گامی نهی دو باره بر آیین رفتگان                         تا روز سر فرازی ایران جاودان
💎
🆔 @maneshparsi
Track 2
چامه " ایوان مداین" ایوان شکسته ای که پس از گذشت روزگاران هنوز به ما درس تلاش و پیروزی و سر افرازی می دهد. پیش کش به هر ان کس که دلش به عشق ایران می تپد

با اوای سراینده
#هما_ارژنگی

💎
🆔 @maneshparsi
پیشگفتار
#تیسفون نخستین کاخ سپید جهان که بسیاری آنرا به نادرست مداین می‌نامند
.
🔹نام یکی از پایتخت‌های باستانی ایران است که در دوران اشکانیان به عنوان پایتخت غربی ایران در منطقۀ میان رودان بنا شده و در درازای ششسد سال از روزگار گودرز دوم اشکانی در سال چهل و یک میلادی تا پایان کار اردوان پنجم در دورۀ اشکانیان و از روزگار اردشیر اول ساسانی تا پایان کار یزدگرد سوم در سال ششسد و پنجاه و یک میلادی پایتخت ایران بوده است.
#مدائن که واژه پارسی آن «شهرگان» است - نامی است که اعراب به شهرهایی که در دو سوی دجله قرار داشتند داده‌اند. بر گرد این شهرها دیوارهای بلند بوده و همگی دروازه‌های قرینه داشته‌اند. پادشاهان در کاخ سپید تیسفون به سر می‌بردند و ایوان یا تاق کسرا در شهر «اسانبر» جایگاهی برای میهمانی‌ها و بار عام بوده است.
تیسفون – اسانبر- و چند شهر کوچک دیگر مانند بغداد - سلوکی - ویه اردشیر- سابات- درز بجان - ماخوذه - و رومیه یا «ویه اردشیر» بر روی هم «شهرگان» یا مداین را تشکیل می‌دادند.
خوانندگان ارجمند .. برای آگاهی‌های بیشتر به پانویس سروده‌ام نگاه کنید.

با سپاس #هما_ارژنگی

💎
🆔 @maneshparsi
‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲۸ تیر زادروز منوچهر ستوده

(زاده ۲۸ تیر ۱۲۹۲ تهران -- درگذشته ۲۰ فروردین ۱۳۹۵ چالوس)  پژوهشگر، ایرانشناس و جغرافیدان.

او در سال ۱۳۱۳ به‌دانشسرای عالی وارد شد و نزد استادان: محمد مشکوة و علی‌اکبر شهابی ادامه‌ تحصیل داد. نخستین مقاله‌‌اش را در سال ۱۳۱۵ با موضوع «مطالعات تاریخی و جغرافیایی - مسافرت به‌قلعه‌ الموت» نوشت.
در سال ۱۳۱۷ مدرک لیسانس در رشته‌ ادبیات فارسی گرفت و در همین دوره در اداره‌ فرهنگ گیلان و دبیرستان شرف تهران تدریس می‌کرد.
در سال ۱۳۲۹ از رساله دکتری‌اش با عنوان «قلاع اسماعیلیه در رشته‌کوه‌های البرز» زیر نظر استاد بدیع‌الزمان فروزانفر دفاع کرد.
در سال ۱۳۳۰ بنا به‌دعوت انجمن «فولبرایت» برای سفر مطالعاتی به آمریکا رفت و در سال ۱۳۳۱ به‌عضویت جامعه‌ ملی جغرافیای آمریکا درآمد و
سال بعد به‌عضویت انجمن ایران‌شناسی به‌ریاست ابراهیم پورداوود در آمد. ارتقاء به‌درجه‌ استادیاری و بعد دانشیاری دانشگاه تهران، انتقال به‌دانشکده‌ ادبیات دانشگاه تهران، عضویت در گروه تاریخ و سرانجام ارتقاء به‌درجه استادی در سال ۱۳۵۴ نیز از دیگر اتفاقهای زندگی علمی‌اش بود.
او فهرست کتابهایش به ۵۲ جلد و تعداد مقالاتش به ۲۸۶ رسیده، کتابها و مقالات او نشانه دلبستگی ژرف و عمیقش  به‌تاریخ و دامنه و پیشینه فرهنگ ایرانی است.

برخی از کتابهایش عبارتند از:
فرهنگ گیلکی با مقدمه استاد ابراهیم پورداوود
فرهنگ کرمانی
فرهنگ بهدینان با مقدمه ابراهیم پورداوود
حدود العالم من‌المشرق الی‌المغرب
دیوان امیر پازواری با همکاری محمد داودی
مهمان‌نامه بخارا
جغرافیای اصفهان
فرهنگ سمنانی، سرخه‌ای، لاسگردی، سنگسری، شهمیرزادی
عجایب المخلوقات و غرایب الموجودات
قلاع اسماعیلیه در رشته‌کوه‌های البرز
تاریخ گیلان و دیلمستان
از آستارا تا استارباد در ۱۰ جلد شامل آثار و بناهای تاریخی گیلان و مازندران و گلستان که هرکدام قریب به ۸۰۰ صفحه‌است
فرهنگ نایینی
تاریخ بدخشان
تاریخ بنادر و جزایر خلیج فارس
سفرنامه گیلان ناصرالدین‌شاه قاجار
جغرافیای تاریخی شمیران


💎
🆔 @maneshparsi

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#منوچهر_ستوده، ز
2024/09/30 14:27:09
Back to Top
HTML Embed Code: