Telegram Web Link
Audio
🌱سلسله جلسات رد شبهات #آتئیسم

فایل #صوتی جلسه هشتم

با بیانات استاد سید قاسم علی احمدی
@madraseh_kalam
🌷«فضیلت پیشوایان هدایتگر ۲»

#احادیث #عترت

@madraseh_kalam || اینستاگرام
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
[عقل و عقلانیت در روایات و قرآن]


💡عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ مِهْرَانَ عَنْ بَعْضِ رِجَالِهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: اَلْعَقْلُ دَلِيلُ اَلْمُؤْمِنِ
امام صادق عليه السّلام فرمود:
عقل دليل(راهنمای) مؤمن است.
الکافي ج ۱، ص ۲۵

◀️سخنران : دکتر سید محسن هندی

@towards_the_truth | صِدْقْ
💠«معمای معرفت فطری۱»

مقصود از معرفت فطری در مباحث توحیدی و خداشناسی چیست؟ کدام معنا از معرفت فطری مورد تایید عقل و شرع بوده و آیا شیوه ای مجزا در کسب معارف توحیدی میباشد؟!!

وقتی سخن از «معرفت فطری» به میان می آید معمولا نوعی ابهام در ذهن شنونده ایجاد میشود و غالبا مطرح کنندگان آن تلاش قابل توجهی برای توضیح و تبیین آن انجام نمیدهند.
«فطرت توحیدی» و «معرفت فطری» در اندیشه تشیع به این معناست که خداوند متعال وجود انسان را به شکلی آفریده است و ابزار ها و قدرت شناختی مانند «عقل» در او قرار داده که با مشاهده پدیدها و رخدادها و روابط میان موجودات مختلف در فضای پیرامون خود، یا با دقت و توجه به پیچیدگی های وجود خود، به این نکته التفات و توجه پیدا میکند که خالق و آفریننده ای باید برای آنها باشد.
به بیان دیگر خداوند متعال ساختار وجودی ما را آماده و توانمند در جهت فراگیری معارف توحیدی آفریده و تقدیر نموده است.
عقل به عنوان ابزاری دقیق که در وجود ما سرشته شده است با توجه به جهان پیرامون خود و فراگیری تعلیمات حجت های الهی به معارف توحیدی ایمان می آورد و آنها تصدیق میکند و اینگونه نیست که بدون هیچ امکانات و ابزاری، خداوند ایمان به امری را از ما مطالبه کند و معرفت آن را از ما بخواهد.

بنابر‌ معنایی که بیان شد؛ معرفت فطری راهی در مقابل «معرفت عقلی» نیست، بلکه نوعی دیگر از بیانِ معرفت عقلی در امر توحید میباشد.

حال ممکن است کسی بگوید ما معنای دیگری از فطری بودن مدنظرمان میباشد و آن اینکه وجود خداوند اساسا دلیل نمیخواهد.!!

۱. ما از او میپرسیم مقصود از فطری بودن وجود خداوند چیست؟ اگر مقصودش«غریزی» بودن باور به وجود خداوند است یعنی به شکلی که همه انسان ها از بدو تولد تا آخر عُمر به صورت غریزی به خدای واحد باور دارند که این حرف سخیفی هست. اگر اینگونه بوده پس چرا خداوند پیامبران را برای تعلیم توحید فرستاد؟ البته این امر واضح و روشن است که ما انسان ها چنین غریزه ای در خود نداریم بلکه آن را یادمیگیریم و می آموزیم و باور پیدا میکنیم حال چه با یک استدلال ساده باشد، چه به یک استدلال در فضای علمی یا چه صرفا با شنیدن از دیگران.
۲. دوم اینکه آن شخص بگوید منظورم از فطری بودن این است که آیات و نشانه های خداوند برای اثبات وجود او کافی است، که در این صورت او وارد فضای «استدلال» شده است یعنی همان چیزی که از آن با شعار فطری بودن میخواست فرار بکند. به بیان دیگر آیات و روایاتی که به توجه در صنعت و مخلوقات خداوند برای پی بردن به وجود او سفارش میکنند در حقیقت در حال دعوت به استدلال هستند، حال ممکن است که این استدلال ساده باشد یعنی یک فرد عامی همین که دقت و نظم و حکمت های موجود در اطراف خود را ببیند در ذهن خود به صحت ادعای وجود خدا پی ببرد و گاهی در یک فضای علمی تر این استدلال شکل و نظم خاص منطقی به خود بگیرد و از صنعت و خلقت خدا بر وجود صانع استدلال شود.
#توحید #معرفت
@madraseh_kalam || اینستاگرام
💠«معمای معرفت فطری۲»

در نوشته قبل معنای صحیح «معرفت فطری»
در امر توحید مورد بررسی قرار گرفت و به برخی فرض ها پاسخ داده شد. در این نوشته به رابطه «معرفت فطری» و «معرفت شهودی» خواهیم پرداخت.
گاهی مبحث معرفت فطری، از سوی برخی با این هدف طرح میگردد تا پوششی باشد، برای طرح «کشف و شهودِ ذات» خداوند متعال. به بیان دیگر برخی طریقه های فکری از آنجا که عنوان کشف و شهود و سلوک با برند تصوف عجین شده است و نمی خواهند علناً ارتباط فکری خود با اندیشه های صوفیانه را اعلان نمایند، با انتخاب عنوان معرفت فطری و تحریف معنای صحیح آن، اقدام به طراحی یک شیوه شهودی جدید با نام معرفت فطری میکنند و به ترویج اعمال خود میپردازند.
در این اندیشه، ذات ما با ذات الهی سرشته شده است و توحید حقیقی یافتن این حقیقت است که ما چیزی غیر از خداوند متعال نیستیم. زمانی که انسان بتواند با انجام طریقه های خاص و آداب گوناگون خود را آماده کند و این امر را وجدان کند و بیابد که اویی در کار نیست و وجود ندارد بلکه همه عالَم، وجود خداوند و تجلیات او هستند به معرفت فطری و سرشت حقیقی خود پی برده است.
صاحبان اینگونه اندیشه ها، پیروان خود را به انجام اذکار و اعمال خاص دستور میدهند و طریقه «تجرید و انخلاع» و جدا کردن روح از بدن را به آنها تعلیم میدهند، تا از طریق این اعمال و مشاهده خواب ها و منامات به شهود این امر پردازند و این مراحل را طی کنند.
در حالی که در اندیشه تشیع، سنخیت و هم جنسی میان مخلوقات و خالق جهان وجود ندارد و ما نمیتوانیم ذات خداوند متعال را در درون خود بیابیم و مورد شهود قرار دهیم و سرشت و فطرت و ذات ما آمیخته با ذات خداوند متعال نیست. بلکه چنانچه بارها بیان شده است تنها طریق در خداشناسی اثبات و استدلال بر وجود خداوند از طریق عقل است. در حقیقت سرشت و فطرت و کیفیت خلقت ما گواهی دهنده است بر اینکه خالق و آفریننده ای دارد که نه ذاتش با ما آمیخته شده است و نه ما تجلیات و ظهورات او هستیم.

بنابراین این معنایِ «وجدانِ وحدت وجودی»
از «معرفت فطری» از معانی غیر مرتبط با این اصطلاح شرعی بوده و با «توحیدِ تنزیهیِ تشیع» سازگار نیست. این کاربرد معمولا از سوی گروه ها و انجمن هایی با پیش زمینه صوفیانه و عرفانی مورد توجه قرار میگیرد.
#توحید #معرفت
@madraseh_kalam || اینستاگرام
📌سلسله جلسات رد شبهات آتئیسم

جلسه نهم

با بیانات استاد ارجمند سید قاسم علی احمدی

¤جمعه ۶ اسفند ماه ساعت ۱۶:۳۰ عصر ¤

به صورت پخش زنده🌱

از صفحه اینستاگرامی مدرسه کلام

instagram.com/madraseh_kalam

#آتئیسم
@madraseh_kalam
خلقت نوریه حضرات اهل البیت علیهم السلام بلی امّا ازلیت انوار ایشان هرگز!


مرحوم شیخ مفید اعلی الله مقامه الشریف در کتاب المسائل العکبریة میفرمایند:


🔆امّا این گفته که انوار و اشباح حضرات اهل البیت علیهم السلام که مخلوقات خداوند هستند قدیم است کلامیست باطل و مبتلی تناقضی آشکار

📌توضیح: زیرا عقلا و نصّا ثابت است ماسوا الله موجود متجزی و حادث می‌باشد و از آنجا که فرض قدمت انوار مساوق با تعدد مصداقی در مفهوم قدم است،(تعدد فرع بر تجزی است) اگر کسی متجزی را قدیم فرض کند مرتکب خطای ادخال کمیت و مقدار در ساحت تجرد شده، به آن سبب که موجود لازمان (قدیم) لامحاله مجرد فرض میشود و این یعنی مقام تجرد با مقام تجزی جمع گردد. لکن بدیهیست که این دو مفهوم متقابلان به تقابل تضاد هستند و اجتماع ضدین محال است و فرض اینکه موجود حادث مقداری در عین ثبوت کمیت و زمان، لازمان فرض شود نتیجه ایی جز اجتماع نقیضین محال نخواهد داشت.
پس مطابق با برهان عقلی و نصوص متواتره روایات انوار حضرات محال است که قدیم تصور شود.

🔆مرحوم مفید میفرمایند: قول به قدمت اشباح بدعتیست که صادر از اهل البیت علیهم السلام نمیباشد بلکه کلامیست فاسد از غلات و جهال
Audio
🌱سلسله جلسات رد شبهات #آتئیسم

فایل #صوتی جلسه نهم

با بیانات استاد سید قاسم علی احمدی

📌موضوع این جلسه نقد اصول چهارگانه نظریه تکامل میباشد

@madraseh_kalam
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
[ برهان حدوث به زبان ساده]

🔷آیا بی نهایت حقیقی وجود دارد؟
◀️سخنران : دکتر سید محسن هندی

@towards_the_truth | صِدْقْ
2024/10/01 04:26:32
Back to Top
HTML Embed Code: