Telegram Web Link
تضاد میان لوازم منطقی نظریه تشکیک با پیش فرض های موجود در موضوع آن (حقیقت وجود)


🌐 @madraseh_kalam | اینستاگرام
مدرسه کلام
Photo
تضاد میان لوازم منطقی نظریه تشکیک با پیش فرض های موجود در موضوع آن (حقیقت وجود)


📌ما حصل تئوری تشکیک این است که وجود در خارج امری عینی میباشد! و حقیقتی ذو المراتب و الدرجات است. به عبارت دیگر بنابر نظریه "اصالت وجود" و تشکیک آن، همه افراد و مصداق های وجود خارجی در اصل بهره مندی از حقیقت وجود مشترک و یکسانند، تنها تفاوت آنها در میزان اتصاف به مبداء وجود است که دارای مراتب شدت و ضعف میباشد و مقدار بهره مندی مصداق از حقیقت وجود در یک قوس نزولی سیری از منزل عالی یعنی اشدّ الوجود به منزل دانی یا اخفّ الوجود خواهد داشت.

🔴بر همین اساس گفته میشود "ما به الامتیاز عین ما به الاشتراک" و عود حقیقت امتیاز به اصل اشتراک است. یعنی در واقع وجود بنابر تشکیکی بودن همانند نور محسوس خارجی است که همه مصداق های آن در اصل بهره مندی از حقیقت نور شریک میباشند و اختلاف صرفا در شدت و ضعف این حقائق نوریة است و الا چیزی به غیر از حقیقت نور واحد، گستره وجود را پر نکرده و یا به تعبیر سابق جمیع منازل وجودیة مراتب مختلفه موجود در یک منزل واحدند.

💡حال اگر فرض بر اصالت و تشکیکی بودن وجود باشد که تقریر آن گذشت به روشنی لازمه منطقی این مطلب این خواهد بود که وجود و حقیقت آن در واقع و نهایت امر چیزی غیر از مجموعه افراد خاص آن در خارج نبوده باشد و مساوی با مجموع آن به حساب آیند. که اختلافشان در همان شدت و ضعف است. به عبارت واضح تر با قبول مطالب مطرح شده رابطه حقیقت وجود با مجموعه خاصه آن همانند رابطه مفهمومی جهان با مجموعه اشیاء واقع در آن است. واژه جهان یا کائنات بر امری به غیر از مجموعه اشیاء موجود در آن دلالت ندارد و مفهوم کلی است که اجزاء و مقادیر هستی را پوشش معنوی میدهد.

📌با توجه به لازمه منطقی مطرح شده دیگر نمیتوان خصوصیاتی که در افراد وجود یا بعضی از آن موجود است از اصل وجود سلب کرد، زیرا اینچنین گفته شد که اصل و حقیقت وجود بنابر بنابر قول به تشکیک مساوی با همان مجموعه ایی است که از بطن حقیقت واحده وجود برخواسته و امری مفارق از آن نیست

امّا در میان نظریات قائلین به مقوله تشکیک میابیم که راجع به حقیقت وجود چنین حکم شده است

۱_ وجود ضدّ ندارد / اسفار ج۱ص۲۹۸
۲_ وجود مثل ندارد /همان
۳_ وجود سبب بردار نیست همان ص۹۳


حال اگر ما لازمه منطقی اصالت وجود و تشکیک در آن را بپذیریم و به آن ملتزم بمانیم در این صورت دیگر نمیتوانیم خصوصیات ثابت برای مراتب وجودیة را که در جمیع طبقاتش فرض بر ثبوت بود از اصل حقیقت وجود سلب نماییم.
بنابر این حکم به عدم تحقق احکامی چون تضاد ، تماثل ، حرکت ، تکرار ، مسببیت و... _که همگی در مراتب وجود معقول و مورد مشاهده هستند_ در حقیقت وجود، حکمیست که با پذیرش لازمه آن در تضاد و تنافی میباشد.


📌ناگفته نماند که بر اساس نظریه تشکیک در وجود افراد الوجود چیزی غیر از خود وجود و حقیقت آن نیست لذا امکان اینکه حکمی وجودی و عینی در کلیه افراد وجود بوده باشد و اما در اصل وجود به طور کلی نباشد نیست. فی الواقع در دیدگاه تشکیک حقیقت وجود در حکم مقسم برای همه افراد خاص وجود میباشد حال چگونه ممکن است که قسیم های یک مقسم دارای ویژگی ها و خصائصی باشند که مقسم بطور کلی فارغ از آنهاست؟

لذاست که مشاهده میکنیم فلسفه صدرائی که خود ابتداء مثبت و مقرر این نظریه است با دو دلیل اصلی به پیکار این تئوری رفته و بنیان آن را سست معرفی مینماید و حکمت سینوی را در تثبیت این نظریه مورد هجوم قرار میدهد و سپس خود و تابعان متعالیه در صدد این امر بر می‌آیند که به نحوی تشکیک را در نظریه جدید مختارشان یعنی عینیت به کبری (لانهایة للوجود) حلّ نمایند.

سخن در این باب ادامه دارد


🌐@madraseh_kalam

🌐madraseh_kalam ig
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
#کلیپ
شعرخوانی #استاد_میلانی
مخمس غدیریه

شب دراز هجر را نموده نک سپیده دم * دمیده در غدیر خم سرو و چمن قدم قدم
گیسوی حوری از نسیم او گرفته پیچ و خم * شبنم شوق کوی او نشانده دیده را به نم

قمری زار را بگو نوحه مکن که رفت غم
........................

اسعدالله ایامکم سعیدا💐

@madraseh_kalam
جائز القتل دانستن امام حسین صلوات ربّنا علیه توسط محدثین و فقهای اهل سنت خلفاء


📌 "ابن قتیبة الدینوری" در کتاب "الاختلاف" خود چنین می‌نویسد:


🔴 وتحامى کثیر من المحدثین أن یحدثوا بفضائله کرم الله وجهه أو أن یظهروا ما یجب له، وکل تلک الأحادیث لها مخارج صحاح، وجعلوا ابنه الحسین علیه السلام خارجیاً شاقاً لعصا المسلمین حلال الدم


💢 بسیاری از محدثین از نقل فضائل علی بن ابی طالب کرم الله وجهه (علیهما السلام) و یا اظهار آن چه که در حق او واجب است خودداری کرده اند در حالی که تمام این احادیث مخارج و طرق صحیح دارند و فرزند علی بن ابی طالب حسین بن علی علیهم السلام را خارجی و از بین برنده وحدت و یکپارچگی مسلمانان و حلال الدم دانسته اند


📖 الاختلاف فی اللفظ والرد على الجهمیة و المشبهة ص ۵۴


🆔@Arshvetashih
2024/09/30 15:25:05
Back to Top
HTML Embed Code: