Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
دریغ‌یاد
استاد زنده‌یاد دکتر محمدرضا راشد محصل
رئیس هیأت مدیرهٔ خردسرای فردوسی

۱۴۰۲/۰۷/۲۱


@kheradsarayeferdowsi
آخرین وداع
مراسم تشییع و خاکسپاری استاد زنده‌یاد دکتر محمدرضا راشدمحصل

۱۴۰۲/۰۷/۲۱


@mafakherferdowsi
@kheradsarayeferdowsi
پیام تسلیت رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی به مناسبت درگذشت شادروان دکتر محمدرضا راشدمحصل

باسمه تعالی
با تأسف بسیار درگذشت استاد محترم مرحوم دکتر محمدرضا راشد محصل، استاد پیشکسوت زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد را که علاوه‌بر مراتب علمی از سجایای اخلاقی والا نیز برخوردار بودند به خاندان دانش‌پرور و بازماندگان محترم ایشان به‌ویژه به حضور برادر ارجمندشان جناب آقای دکتر محمدتقی راشد محصل و شاگردان و دوستدارانشان تسلیت می‌گوییم و برای آن مرحوم از خداوند کریم طلب آمرزش می‌کنیم.

غلامعلی حداد عادل


@kheradsarayeferdowsi
سال‌ها دفترِ ما در گرو صَهبا بود
رونقِ میکده از درس و دعایِ ما بود

مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می‌کند:
به یاد استاد زنده‌یاد
         دکتر محمدرضا راشد محصل

🔹🔹 چهارمین نشست از سلسله نشست‌های «درخت معرفت»     
با حضور
دکتر مهدخت معین
استاد پیشکسوت دانشگاه علامه و فرزند استاد زنده‌یاد دکتر محمد معین
و
دکتر حکیمه دبیران
استاد پیشکسوت دانشگاه خوارزمی

گفتنی است دومین نشست از سلسله نشست‌های «درخت معرفت» با حضور
استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، زنده‌یاد دکتر محمدرضا راشد محصل برگزار شد که آخرین دیدار دانشجویی آن استاد فرزانه بود.
یادش گرامی.


یک‌شنبه، ۲۳ مهرماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۰
⛳️ باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه فردوسی مشهد(جنب غذاخوری یاس)

🔸🔸امکان حضور در نشست برای همه دانشجویان و استادان فراهم است. 

@Mafakherferdowsi
@kheradsarayeferdowsi
🔸«سرسپرده‌ قرآن کریم، دانش‌آموخته شاهنامهٔ حکیم»

در پی درگذشت استاد محمدرضا راشدمحصل، شاهنامه‌پژوهشگر برجسته و استاد زبان و ادبیات فارسی با دکتر اصغر دادبه، مدیره گروه ادبیات دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، دکتر جواد محقق‌نیشابوری، عضو هیئت مؤسس خردسرای فردوسی و دکتر حامد خاتمی‌پور، پژوهشگر ادبی و استاد زبان و ادبیات فارسی دربارهٔ ویژگی‌های علمی و اخلاقی این استاد کم‌نظیر گفت‌وگو کردیم.

یادداشت: محمد بود و رضا؛ راشد بود و محصل از دکتر سیدمهدی زرقانی

#محمد_بهبودی_نیا

#منبع: خراسان، روزنامه صبح ایران، شنبه ۲۲ مهرماه ۱۴۰۲
#دکتر_محمدرضا_راشدمحصل
#دکتر_اصغر_دادبه
#دکتر_جواد_محقق_نیشابوری
#دکتر_حامد_خاتمی‌پور
#دکتر_سیدمهدی_زرقانی

@kheradsarayeferdowsi
خردمند و بیدار و روشن روان .pdf
265.5 KB
#مقاله
خردمند و بیدار و روشن‌روان
(فهرست مقاله‌شناسی و آثار دکتر محمّدرضا راشد محصل با موضوع فردوسی، شاهنامه و ادب حماسی
)

نویسنده: #دکتر_حامد_مهراد
منبع: فصلنامه‌پاژ، سال دوازدهم، شمارهٔ اول، (پیاپی ۴۹)،  صص ۱۶-۸


@kheradsarayeferdowsi
پیام تسلیت دکتر سید مصطفی محقق داماد، رئیس شورای تولیت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار، به دکتر محمّدتقی راشد محصل، استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و عضو شورای واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی به مناسبت درگذشت دکتر محمّدرضا راشدمحصل، استاد دانشگاه فردوسی مشهد

انّا لله و انّا الیه راجعون

جناب آقای دکتر محمّدتقی راشد محصل


بدین‌وسیله مصیبت وارده، رحلت اخوی معظّم، را به جناب‌عالی و سایر بستگان سوگوار و خانواده‌های داغدار تسلیت عرض می‌کنم و برای روان آن درگذشته رضوان واسعۀ حق متعال را آرزومندم و از درگاه باری‌‌تعالی برای جناب‌عالی صبر جمیل و اجر جزیل مسئلت دارم.

سید مصطفی محقق داماد


@kheradsarayeferdowsi
چهارمین نشست از سلسله نشست‌های «درخت معرفت» با گرامی‌داشت یاد و خاطرۀ زنده‌یاد دکتر محمدرضا راشد محصل، صبح یکشنبه،  ۲۳ مهرماه ۱۴۰۲ در باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

در چهارمین نشست از سلسله نشست‌های «درخت معرفت» که پیرو تفاهم‌نامه میان مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد و بنیاد نخبگان استان خراسان رضوی برگزار می‌شود، نشستی در گرامی‌داشت یاد و خاطرۀ زنده‌یاد دکتر راشد محصل با سخنرانی دکتر مهدخت معین و دکتر حکیمه دبیران، همکلاسان اسبق دکتر راشد محصل و استادان پیشکسوت دانشگاه‌های علامه طباطبایی و خوارزمی در باشگاه مفاخر و پیشکسوتان دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. 

در بخش نخستِ نشست، دکتر مهدخت معین، فرزند ارشد دکتر محمد معین و استاد بازنشستۀ دانشگاه علامه طباطبایی ابتدا دربارۀ اهمیتِ «مستند سخن‌گفتن» مطالبی ایراد کرد و سپس به ذکر فضایل اخلاقی و علمی دکتر راشدمحصل پرداخت. او اظهار داشت: دکتر راشد محصل کسی است که در مدت ۵۳ سالی که از آشنایی‌ام با او می گذرد، حتی یک مورد هم از کسی نکتۀ منفی دربارۀ او نشنیده‌ام. 
او در ادامه گفت: صِرف داشتن دانش، افراد را بزرگ و محبوب نمی‌کند. استادان بزرگ ایران فضایل علمی و اخلاقی را توأمان داشتند. دکتر راشد محصل چهره‌ای ماندگار است که افزون بر علم و دانش، فضایل اخلاقی او همچون جوانمردی، درستکاری، گذشت و منش نیک باعث محبوبیت، حُسن شهرت و بزرگی او شده است.    
دکتر مهدخت معین سپس به ذکر خاطراتی از وسعت دانش زنده‌یاد راشدمحصل در دوران همکلاسی بودن با ایشان پرداخت. او در پایان این بخش از سخنرانی خود گفت: دکتر راشدمحصل کسی بود که به عظمت فردوسی پی برده بود و گامهای بزرگی در راه ترویج فردوسی‌شناسی برداشت. او فردوسی زمانۀ ما بود، نه از  این جهت که همانند فردوسی شعر گفته باشد و حماسه‌ای سروده باشد، بلکه از این جهت که ارزش‌های اخلاقی و حکمت عملی نهفته در شاهنامه را در زندگی خود وارد کرده بود.

سپس خانم دکتر حکیمه دبیران، رئیس اسبق دانشگاه الزهرا و استاد بازنشستۀ دانشگاه خوارزمی با خواندن مصراعِ «اوستادان خراسان، جان به قربان شما» به برشمردن فضایل اخلاقی و علمی دکتر محمدرضا راشدمحصل و خاندان او  پرداخت و با ذکر خاطراتی از دوران همکاری‌شان در فرهنگستان زبان و ادب فارسی، دانش دکتر محمدرضا راشد محصل را سرشار و کم‌نظیر دانست و گفت: او با اینکه کم‌سخن بود، جهانی از معنی و خرد در خود نهفته داشت که برای اطرافیان بسیار آرامش بخش بود.
سپس دکتر سلمان ساکت با اشاره به این موضوع که آخرین کلاس درس دکتر راشد محصل چندی پیش در قالب نشستی از سلسله‌نشستهای درخت معرفت در باشگاه مفاخر و پیشکسوتان برگزار شده بود، خاطرنشان کرد: تمام کارهای فرهنگی ماندگاری که از اواخر دهۀ ۶۰ خورشیدی در خراسان صورت گرفته، به پشتوانۀ دکتر راشدمحصل بوده است.

بخش بعدی نشست به خدمات علمی و فرهنگی دکتر محمد معین اختصاص داشت که دکتر مهدخت معین فرزند ارشد ایشان در این بخش  ناگفته‌هایی را دربارۀ دکتر معین ایراد کرد. او گفت: علاوه بر فرهنگ معین که بسیار مشهور است، کتابهای دیگری از او به یادگار مانده که در نوع خود کم‌نظیر هستند، از جمله کتاب وی دربارۀ حافظ با عنوان «حافظ شیرین سخن» یکی از سه اثر تحقیقی مهم دربارۀ حافظ‌شناسی است. 
ایشان سپس دربارۀ وسواس دکتر معین در زمینۀ مستند سخن‌گفتن و اهتمام شدید ایشان در ارجاع به مآخذ اظهاراتی را بیان داشت و سپس به پرکاری ایشان و اینکه اغلب در شبانه‌روز حدود ۱۸ ساعت کار می‌کردند، اشاره کرد. او در پایان اظهارتش دربارۀ نقش مادر خود و همسر دکتر معین، خانم مهین‌دخت امیرجاهد در موفقیت‌های علمی دکتر معین مطالبی بیان داشت. 
در پایان نشست برخی از حاضران در نشست از جمله خانم دکتر پورخالقی، جناب فرحزاد و جناب دره‌شورزاده دربارۀ فضایل اخلاقی دکتر راشدمحصل نکاتی را بازگو کردند.
 
@mafakherferdowsi
@kheradsarayeferdowsi
مراسم بزرگداشت روز حافظ در تاجیکستان

مراسم بزرگداشت روز خواجه حافظ شیرازی با حضور شخصیت‌های علمی، ادبی و فرهنگی تاجیکستان و ایران در محل سفارت ایران در «دوشنبه» برگزار شد.

در آغاز این مراسم، «علیرضا حقیقیان» سفیر ایران در تاجیکستان  با ابراز خوشحالی از برگزاری این مراسم با حضور جمعی از اندیشمندان، فرهیختگان و ارادتمندان به لسان‌الغیب، حافظ را متعلق به عام و خاص و همه اقشار و کلام او را جاودانه دانست.
وی با بیان این نکته که شعر حافظ در اوج هنر فارسی است و او بدون تردید درخشان‌ترین ستاره فرهنگ فارسی است، تصریح کرد: حافظ، عشق‌شناس بزرگ و استاد عشق است.
او به عشق ورزیدن شهره شهر بود.
حافظ اندیشه‌ای جهان شمول و انسان‌دوستانه‌ای داشت.

سپس خانم «گلرخسار» شاعر نامی تاجیک سخنان خود را با این ابیات آغاز کرد:

از ایران گل بیارید، گل بکارید
گل هم‌رنگ و بوی شعر حافظ
از ایران هدیهٔ دیگر نخواهم
بجز جام و سبوی شعر حافظ 
وی سپس گفت: ما چه قدر خوشبختیم که خداوند برای ما حافظ، مولانا، خیام و دیگر بزرگان را داده است، زیرا وجود هر کدام آنها به تنهایی بار یک ادبیات را می‌کشد.
این شاعر تاجیک در بخش دیگری از صحبتهایش از نخستین سفر خود به ایران یاد و تصریح کرد: خداوند بزرگ در سال ۱۹۹۰ بلاخره هجران را به وصل تبدیل داد و بخت دیدار ایران عزیز و بزرگانش نصیبم شد. 
در شیراز در آرامگاه خواجه حافظ چو جبین بر سنگ مرمر مزار نهادم طرفه حالتی رخ داد و دلم دل می‌زد، دلی از جسم و جانم بزرگ‌تر. غزل «در سر تربت حافظ» کوشش عاجزانه بازگو کردن این حالت قدسی است:

در سر تربت حافظ چو دلم دل می‌زد
عشق در زلزله آب و گلم دل می‌زد
نظرم از ثمر غم‌گهرم غافل بود
حاصلم در شرر خون دلم دل می‌زد
قصه می‌کرد ز اوضاع سمندر مرمر
نور در شیون اجزای الم دل می‌زد
مرگ‌ را رقص اهورایی هستی می‌کشت
زندگی در دم دم، هر دم دم دل می‌زد
خواجه در خانه بود و خان سخن گسترده
شعر در شهرگ اعجاز قلم دل می‌زد
در سر تربت حافظ چو دلم دل می‌زد!

«عطاء میرخواجه» شاعر شناخته و معاون رئیس اتفاق نویسندگان تاجیکستان ضمن قدردانی از اقدامات سفارت ایران در راستای بزرگداشت بزرگان علم و ادب فارس و تاجیک، میراث ادبی مشترک فارس و تاجیک را برای حفظ مودت و دوستی میان دو کشور بسیار مهم خواند و افزود: حتی در مراحل سخت و دشوار روابط هم بزرگانی چون حافظ، مولانا، سعدی و دیگر بزرگان اجازه نمی‌دهند ما با هم فاصله داشته باشیم.

در ادامه «علیرضا قیامتی» حافظ ‌پژوه و عضو هیأت مدیره خردسرای فردسی، طی صحبت‌های خود به تأثیرپذیری شاعران و نویسندگان بزرگ جهان از آثار حافظ پرداخت. 
وی گفت: حافظ ذهن و زبان نیاکانی ماست،
حافظ گنجینه فرهنگ و هنر ماست.
در جهان کمتر شخصیت فرهنگی توانسته است به اندازه حافظ این همه خاورشناسان بزرگ جهانی را به خودش جلب کند.
آثار متعددی که در ستایش حافظ نوشته شده است و بزرگانی که در اندیشه حافظ سخن گفته اند، خود گویای همه چیز است.
وقتی «گوته» یکی از بزرگترین شاعران آلمان دیوان خودش را تقدیم به حافظ می‌کند و می‌گوید: ای حافظ، خود را با تو برابر نهادن جز نشان دیوانگی نیست،
تو کهکشان بزرگی و من یک ستاره کوچک،
تو اقیانوس بزرگی و من یک تخته قایق کوچک.
این نشاندهنده جایگاه بزرگ و شکوه و عظمت حافظ است که ما از این بابت باید سر بر آسمان بسائیم.
وی ادامه داد: وقتی «تاگور» شاعر بزرگ هندی با بیت حافظ جان می‌دهد و می‌گوید: 
مرا در منزل جانان چه امن عیش چون هر دم/
جرس فریاد می‌دارد که بربندید محمل‌ها.
وقتی «ویکتور هوگو» با آن همه عظمت و جایگاه خودش را ریزه‌خوار خان حافظ می‌داند و حافظ را شاعر دل‌ها می‌خواند و در ابتدای دیوان اشعارش این بیت حافظ را که:
حال دل با تو گفتنم هوس است/
خبر دل شنفتنم هوس است،
می‌آورد واقعا جای افتخار دارد.
«آندره ژید» نویسنده فرانسوی که کتاب «مائده‌های زمینی» او یکی از شاهکارها به شمار می‌آید، اعتراف می‌کند که مبنای کتابش چکیده دیوان حافظ است.
او نخستین باب کتابش را با این غزل حافظ آغاز می‌کند:
بخت خواب‌آلود ما بیدار خواهد شد مگر/
زان که زد بر دیده آبی، روی رخشان شما
و از آن تاسف می‌خورد که چرا فارسی زبان مادری‌اش نیست.
دکتر قیامتی همچنین از تعداد دیگری از بزرگان ادبیات کشورهای مختلف جهان نام برد که از شعر حافظ به طور مستقیم تاثیر گرفته‌اند و به سترگی و بزرگی کلام و اندیشه وی اعتراف کرده‌اند.
وی در بخش پایانی صحبت‌های خود گفت: شکوه ملی و شکوه دینی دو بال پرواز حافظ است و از اینجاست که همه قطع نظر و از پیری و جوانی، گرایش‌های فکری، دین‌داری و بی‌دینی در حافظ جمع می‌شوند و حافظ به جمع همه تبدیل می‌شود که این ویژگی را نمی‌توان در دیگر شاعران دنیا پیدا کرد.

@kheradsarayeferdowsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
بخشی از سخنرانی دکتر علیرضا قیامتی
بزرگداشت حافظ
آکادمی علوم تاجیکستان،  بیستم مهرماه ۱۴۰۲


@kheradsarayeferdowsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
همایش بزرگداشت فردوسی، جغرافیای تاریخی و فرهنگی شاهنامه، در تاجیکستان
۲۱ و ۲۲ مهرماه ۱۴۰۲

🔹شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، در دو روز گذشته میزبان همایشی بین‌المللی با حضور پژوهشگران و شاهنامه‌پژوهان کشورهای مختلف بود.
این همایش در بزرگداشت فردوسی به همت فرهنگستان علوم تاجیکستان و مؤسسهٔ خردسرای فردوسی و با همکاری چند نهاد فرهنگی ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا برگزار شد. جمعی از پژوهشگران تاریخ و ادبیات ایران هم حضور داشتند.


@kheradsarayeferdowsi
🟢🟡🔴🟠🟣

اطلاعیه   
  با درود و احترام
🔴 مؤسسهٔ خردسرای فردوسی با همکاری آموزش و پرورش ناحیه ۴ مشهد و پژوهش‌سرای ثابت فردوسی برگزار می‌کند:

دورهٔ آموزش ضمن خدمت

با عنوان:
  💥 ادبیات کودکان و نوجوانان💥

کد دوره: ۹۱۰۰۵۴۲۴
مدت:  ۲۰ ساعت
🔺️ویژه فرهنگیان عزیز در رشتهٔ زبان و ادبیات فارسی در سطح استان خراسان رضوی

🔸️زمان:
🔹️جلسه اول: دوشنبه ۱ آبان
🔹️جلسه دوم : چهارشنبه ۳ آبان
🔹️جلسه سوم: پنجشنبه ۴ آبان


🔸️ساعت: ۱۶ تا ۱۹:۳۰

🔸️مکان: مؤسسهٔ خردسرای فردوسی
انتهای بلوار معلم، بین دندانپزشکان و فارغ‌التحصیلان، پلاک ۲۲


از همکاران محترم دعوت می‌شود تا جهت شرکت در این دوره از طریق لینک زیر ثبت‌نام نمایند:
http://digiform.ir/cf097b04d4

🌷
توجه:
مهلت ثبت‌نام: از دوشنبه ۲۴ مهر تا جمعه ۲۸ مهر ۱۴۰۲


@kheradsarayeferdowsi
چگونگی ثبت‌نام و ارسال فیلم برای جشنواره قصه‌گویی

ابتدا همه شرکت‌کنندگان در همه بخش‌ها باید در سایت جشنواره kanoonfest.ir  ثبت‌نام کنند و مشخصات خودشان و قصه‌شان را ثبت کنند.
بخش بین‌المللی و بخش ۹۰ ثانیه و بخش مقاله و جستار و پایان‌نامه ثبت‌نام و همچنین بارگزاری فیلم و اثر و مقاله در همان سایتkanoonfest.ir انجام می شود.
در بخش استانی و ملی و قصه مدرن و کلاسیک و عادی و قصه آیینی و سنتی و شاهنامه‌خوانی و پرده‌خوانی و همچنین زبان اشاره، قصه لبخند و قصه قسمت سردار سلیمانی و ... و ضمن ثبت نام در سایت، فیلم قصه گویی در بخش بزرگسال و نوجوان(۱۲ تا۱۸) سال به آدرس و شماره‌های زیر ارسال شود:
اول: پیام رسان شاد به آدرس
@kpf_khorasanrazavi
دوم: شماره در فضای مجازی
۰۹۹۶۰۶۲۵۹۷۵
و
۰۹۳۶۸۹۳۸۹۹۲
ارسال بفرمایند
نکته، در فیلم قصه‌گویی در مرحله استانی حتمن در ابتدای قصه ذکر شود.
نام و نام خانوادگی
شهر
نام قصه
شماره تماس
سن شرکت کننده

یا نوشته شود.

🔹نکته:
نوجوان‌ها همه در بخش استانی شرکت می‌کنند، حتی برگزیدگان پیشین.
بزرگسالان همه در بخش استانی شرکت می‌کنند (اگر قصه‌گویی سالهای پیش در بخش بین‌المللی شرکت داشته و مراحل استانی و منطقه‌ای را عبور کرده) می‌تواند در صورت تمایل در بخش بین‌الملل جشنواره شرکت کند و یا بخش استانی را انتخاب کند، فقط یک بخش می‌تواند شرکت کند.
زبان اشاره بخش استانی باید شرکت کنند.
پدربزرگها و مادربزرگها هم در بخش استانی باید شرکت کنند.

🔹امسال بخش پادکست را نداریم.


@kheradsarayeferdowsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
فراخوان بیست و پنجمین جشنواره بین المللی قصه‌گویی

@kheradsarayeferdowsi
آیین آغاز دومین جشنواره ملی خوشنویسی نستعلیق «شکوه شاهنامه» (نکوداشت زبان پارسی و حکیم ابوالقاسم فردوسی)



با حضور:
استاد سیدحیدر موسوی
استاد رسول مرادی
استاد علی‌اشرف صندوق‌آبادی
دکتر محمدجعفر یاحقی
دکتر علیرضا قیامتی
مهندس مهدی زمانی

و جمعی دیگر از بزرگان هنر و ادب


جمعه ۲۸ مهرماه ۱۴۰۲- ساعت ۱۶
مشهد، مجتمع فرهنگی هنری امام رضا، سالن مسی، پارک ملت (درب سنگی بولوار معلم)

@kheradsarayeferdowsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
همایش بزرگداشت فردوسی، جغرافیای تاریخی و فرهنگی شاهنامه، در تاجیکستان
۲۱ و ۲۲ مهرماه ۱۴۰۲

🔹سخنان دکتر محمدجعفر یاحقی، مدیر مؤسسه خردسرای فردسی

این همایش در بزرگداشت فردوسی به همت فرهنگستان علوم تاجیکستان و مؤسسهٔ خردسرای فردوسی و با همکاری چند نهاد فرهنگی ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا برگزار شد.


@kheradsarayeferdowsi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
همایش بزرگداشت فردوسی، جغرافیای تاریخی و فرهنگی شاهنامه، در تاجیکستان
۲۱ و ۲۲ مهرماه ۱۴۰۲

🔹سخنان دکتر علیرضا قیامتی، قائم‌مقام مؤسسه خردسرای فردسی

این همایش در بزرگداشت فردوسی به همت فرهنگستان علوم تاجیکستان و مؤسسهٔ خردسرای فردوسی و با همکاری چند نهاد فرهنگی ایرانیان مقیم اروپا و آمریکا برگزار شد.


@kheradsarayeferdowsi
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مراسم گل‌‌افشانی مجسمه فردوسی
یکی از  مراسم آغازین افتتاحیه همایش فردوسی
تاجیکستان، دوشنبه، ۲۱ مهرماه ۱۴۰۲

حاضران در این مراسم:

دکتر محمد جعفر یاحقی؛ مدیر مؤسسه خردسرای فردوسی

دکتر علی حائریان: استاد پیشکسوت متالوژی و مهندسی مواد دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر محمد کافی: استاد گروه آگروتکنولوژی  دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر علیرضا قیامتی: قائم مقام مؤسسهٔ فرهنگی خردسرای فردوسی

مهندس مهدی زمانی: عضو مؤسسهٔ فرهنگی خردسرای فردوسی

دکتر معصومه ملوک براتی: دانش‌آموخته دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر فرنگیس فرهود: دانش‌آموخته دانشگاه فردوسی مشهد

دکتر امیر الهامی: دانش‌آموخته دانشگاه فردوسی مشهد

فاطمه محمدزاده: دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد


@kheradsarayeferdowsi
نخستین همایش نکوداشت بیهقی و شاهنامه در گیلان

🔹سخنرانان:
دکتر محمدجعفر یاحقی 
(مدیر عالی خردسرای فردوسی)
با موضوع: ابوالفضل بیهقی

دکتر علیرضا قیامتی
(قائم‌مقام خردسرای فردوسی)
با موضوع: راز ماندگاری شاهنامه

🔸باحضور:
خانم دکتر مهدخت معین
دکتر جعفر شجاع طاهری؛ استاد دانشگاه فردوسی مشهد
و جمعی از بزرگان ادب و هنر


🔹هنرنمایی هنرمندان گیلانی
با اجرای شاهنامه خوانی
و نوازندگی و آوازخوانی فولکلور

🔸 زمان: شنبه ۶ آبان‌ماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۶
🔸 مکان: تالار مرکزی رشت


برگزار کنندگان:
#پژوهشکده_گیلانشناسی_دانشگاه_گیلان
#خردسرای_فردوسی_گیلان
#خردسرای_فردوسی_خراسان
#اداره_کل_فرهنگ_و_ارشاد_اسلامی_گیلان
#انجمن_ترویج_زبان_و_ادبیات_فارسی_گیلان
#انجمن_آثار_و_مفاخر_فرهنگی_گیلان
#بنیاد_ملی_نخبگان
#اداره_کل_میراث_فرهنگی_گردشگری_صنایع_دستی_گیلان
#شهرداری_رشت

@kheradsarayeferdowsi
تاریخ بیهقی و شاهنامه

اما بي‌ترديد مهمترين و شاخص‌ترين اثر #ابوالفضل_بيهقی تاريخ گرانسنگ مسعودی معروف به تاريخ بيهقی است كه در قلمرو نثر فارسی در زمرهٔ دو سه اثر شاخص و طراز اول قرار می‌گيرد.

از ميان آثار ادبي فارسی به سادگی نمی‎توان يكي را برگزيد و با تاريخ بيهقي سنجيد. امّا شاهنامۀ فردوسی، به دلايلی، با اين كتاب قابل مقايسه است.
گذشته از مشابهت‌های آشكار ميان زمان، زندگاني و شخصيّت صاحبان آن دو، برخي همانندی‌های ديگر محتوا و چگونگی پيدايش آن دو اثر را به هم نزديك می‎كند، به خصوص دغدغه‎های هر دو در انعكاس اوضاع نامساعد سياسي ـ فرهنگی و چشم‎انداز نگران‎كننده‎ای كه ايران با آن مواجه بوده است، بسيار شبيه يكديگر است و حدس عنايت ويژهٔ بيهقی به اثر سترگ فردوسی را تقويت می‎كند.
هر دو پيش از شروع به تأليف در صدد گردآوری اطّلاعات و فراهم آوردن مقدّمات كار خويش بوده‎اند. قضا را هر دو در سنّ ۶۵ سالگی سلطان وقت را مخاطب ساخته و از او براي تثبيت اثر خويش چشم ياری داشته‎اند و هر دو در حدود ۸۵ سال زيستند و در عمری چنان كرامند تنها يك اثر خلق كردند و تا واپسين لحظه‎های حيات به تكميل آن مشغول بودند.
گذشته از اين، غرض اصلی پديدآورندگان اين دو اثر روايت اوج و حضيض دوره‎ای از تاريخ باشكوه ايران بوده است، با اين تفاوت كه يكی تاريخ گذشته را برگزيده و به زمان حال پيوند داده است و ديگری روزگار نزديك به خود را مبنای كار ساخته و حسرت‌های گذشته را در آينهٔ آن ديده است. همين ويژگی تاريخ بيهقی را آينهٔ گويايي از مسائل گوناگون دربار غزنه و جامعهٔ عصر پنجم قمری ايران معرّفی می‎كند.

(برگرفته از: تاریخ بیهقی، تألیف ابوالفضل محمدبن حسین بیهقی، مقدمه، تصحیح، تعلیقات، توضیحات و فهرستها: دکتر محمدجعفر یاحقی ـ مهدی سیدی، تهران: سخن، ۱۳۸۸).

@kheradsarayeferdowsi
2024/09/30 08:17:35
Back to Top
HTML Embed Code: