Telegram Web Link
دختران میهن یکی پس از دیگری آسمانی می‌شوند و پرواز می‌کنند
بخش‌هایی از استوانه کوروش بزرگ به سبک شاهنامه

@Kheradgan_Official

منم شاه گـیتی شـَه دادگر
نياكـان من شـاه بود و پدر

روان شد سپاهم چو سیلاب و رود
به بابل که در رنج و آزار بود

بر این بود مَـردوک پروردگار
که پیروز گردم در این کارزار

سرانجام بی جنگ و خون ریختن
به بابل درآمد، سپاهی ز من

رها کردم این سرزمین را ز مرگ
هم امید دادم همی ساز و برگ

اراده است اینگونه مردوک را
که دلهای بابل بخواهد مرا

مرا غم فزون آمد از رنجشان
ز شادی ندیدم در آنها نشان

به بابل چو وارد شدم بی نبـرد
سپاه من آزار مـردم نکرد

اراده است اینگونه مـردوک را
که دلهای بابـل بـخواهد مرا

مرا غـم فزون آمد از رنجشان
ز شادی ندیدم در آنها نشان

ز نو سـاختم شهر ویرانه را
سپس خانه دادم به آواره‌ها

نبونید بس پیـکر ایـزدان
به این شهر آورده از هر مکان

به جای خودش برده ام هر کدام
که دارند هر یک به جایی مقام

(صادق علی حق پرست)
کوروش بزرگ در شاهنامه فردوسی

@Kheradgan_Official

(نوشتار به روز شد)

هنگام بررسی موضوع کوروش بزرگ در شاهنامه نباید فراموش کنیم که فردوسی پس از گذشت هزاران سال از دودمان‌های ایران باستان، پس از تهاجمات بزرگ به ایران و سلطه آنها بر ایرانیان، شاهنامه را سرود، آن هم در زمانی که بسیاری از آثار باستانی در دسترس نبودند و کتیبه‌ها رمز گشایی نشده بودند.

بخش‌های زیادی از شاهنامه دارای داستان‌هایی است که تاریخ و اساطیر با هم آمیخته شدند. بنابراین نمی‌توانیم شاهنامه را تاریخ خالص بدانیم و نباید توقع داشته باشیم که نام همه شخصیت‌های تاریخی بدون هیچ تغییری در شاهنامه آمده باشد.

با این حال روایت‌های شبیه به مادها و هخامنشیان را در شاهنامه می‌بینیم به طوری که روایت‌هایی شبیه به داستان‌های کوروش بزرگ در جای جای شاهنامه به چشم می‌خورند. می‌توان گفت کیخسرو در شاهنامه بیشترین آمیختگی را با کوروش بزرگ دارد.

تعجب آور است که برخی اسکندر پسر داراب در شاهنامه را بدون چون و چرا همان الکساندر مقدونی می‌دانند اما کوروش را کیخسرو نمی‌دانند! البته انتقاداتی هم درباره این موضوع مطرح می‌شود که تلاش می‌کنیم به انتقادات هم پاسخ دهیم.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/1975
یلدا و چهارشنبه سوری را حکومت به وجود نیاورده که الان بخواهد نامشان را تغییر دهد. کارشان آنقدر مسخره است که بیش از این سخن نگوییم بهتر است.
بررسی تاریخی داستان استر و جشن پوریم یهودیان

@Kheradgan_Official

کتاب استر با تناقضات بسیار زیادی روبرو است و اصلا نمی‌توان آن را به عنوان یک منبع تاریخی معتبر به حساب آورد، داستان‌های تحریف شده از آن هم پایه و اساس ندارند.

قطعا رویکرد افراطی به داستان استر پذیرفتنی نیست؛ جه از جانب یهودیان افراطی و چه از جانب یهودستیزان ایرانی و غیر ایرانی باشد.

از طرفی جشن پوریم را هم نمی‌توان جشن انسانی و پاک دانست چرا که شادی، پایکوبی و شراب‌خواری به یاد اعدام و قتل عام هزاران تن (حتی اگر دشمنان و نظامیان باشند) چندان انسانی به حساب نمی‌آید.

در این نوشتار سعی می‌کنیم جدا از هیاهویی که درباره داستان استر وجود دارد، این داستان را از نظر تاریخی بررسی کنیم و درباره ریشه‌های این داستان سخن بگوییم.

این نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/9942
آیا کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران اخیرا افتتاح شده است؟

@Kheradgan_Official

برخی از خبرگزاری‌ها برای پوشش گزارش یکی از همایش‌های کانون ایران شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۴۰۱، از تیتر گمراه کننده "کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران افتتاح شد" استفاده کردند.

این موضوع باعث به وجود آمدن برداشت‌های اشتباه شد تا جایی که برخی تصور کردند که کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران منحل شده است و کانونی دیگر در سال ۱۴۰۱ به وجود آمده است. 

کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران ریشه در دهه هشتاد دارد و از آن زمان تا کنون با فراز و نشیب و با شوراهای مرکزی گوناگون به فعالیت پرداخته است. سالانه انتخابات شورای مرکزی کانون‌ها برگزار می‌شود و گاهی دانشجویان فعال بیشتر از دوره‌های دیگر فعالیت می‌کنند.

ولی کانون ایران شناسی با این نشان و لوگو ریشه در دهه ۹۰ دارد‌ و آغاز فعالیت‌های کانون ایران‌شناسی در سال ۱۳۹۳ باعث تداوم فعالیت این کانون در سالیان بعد شد.

لازم به ذکر است که فعالیت کانون ایران شناسی دانشگاه تهران در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ باعث شد که فعالین فضای مجازی، از دبیر آن زمان کانون برای ایجاد پایگاهی رایاتاری دعوت کنند. نهایتا با همکاری دبیر آن زمان کانون یعنی مجید خالقیان و همچنین برخی از میهن پرستان فعال در فضای مجازی مانند پوریا پارسا پایگاه خردگان تاسیس شد.

همایش‌ها و نشریات مشترکی توسط کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران و پایگاه خردگان در آن سالها ارائه شد. از آنجایی که مسئولین فرهنگی دانشگاه تهران در آن سال‌ها حمایت قابل توجهی از کانون نمی‌کردند، تصمیم گرفته شد به جای استفاده از هزینه‌های اندک دانشگاه برای چاپ نشریات یا پوسترهای برنامه‌های کانون، از ظرفیت‌های پایگاه خردگان در فضای مجازی استفاده شود.

کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران در طول این سال‌ها با محدودیت‌های فراوانی مواجه بود و حتی بدخواهان و ایرانستیزان علیه این کانون فعالیت‌هایی کرده‌اند و شایعاتی به وجود آوردند. با این حال کانون ایران شناسی دانشگاه تهران به فعالیت‌های خود ادامه داده است.

خوشحالیم که توانستیم نقشی در یکی از کانون‌های ایران گرای کشور داشته باشیم و امیدواریم این کانون توسط دانشجویان نسل‌های جدید فعال و فعال تر شود.
نگاهی کوتاه به مفهوم اسطوره

@Kheradgan_Official

یکی از حوزه‌هایی که قطعا در شناخت بشر نقش بسزایی دارد و بی ارتباط به تاریخ انسان نیست، مطالعه درباره اسطوره‌ها و داستان‌های نمادینی است که در تمدن‌های مختلف وجود داشته است.

درباره اسطوره تاکنون تعاریف زیادی مطرح شده است. هر چند تعریف دقیق و همه جانبه از بسیاری از دستاوردهای انسانی امکان پذیر نیست اما از نظر این نویسنده اسطوره‌ها مفاهیم نمادینی هستند که بازگو کننده دغدغه‌های انسان (معمولا دغدغه‌های بنیادین) با زبانی ساده می‌باشند. دغدغه‌هایی که امروز با توجه به پیچیدگی و رشد فکری بشر با عناوینی مانند فلسفه، دین، هویت و … نام برده می‌شوند.

این زبان ساده که از آن سخن می‌گوییم صرفا در چارچوب گفتار نبوده است بلکه به صورت داستان، شعر یا حتی نقاشی و… هم بوده است.

بنابراین وقتی ما به چیزی اسطوره می‌گوییم معمولا ادراک انسان باستانی از یک موضوع و بازگو کردن آن با زبانی ساده، قابل فهم و به صورت نمادین است. این ادراک همیشه درست یا نادرست نبوده بلکه در بر دارنده برداشت‌ها، یافته‌ها و پژوهش‌های انسان باستانی درباره موضوعات بوده است.

بیشتر بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23446
شبِ اورمزد آمد از ماه دی
ز گفتن بیاسای و بردار می

فردوسی

@Kheradgan_Official
تا در سـر زلـفـش نکــنی جـان گـرامی
پیـش تو حدیث شب یلـدا نتـوان کرد

خواجوی کرمانی

@Kheradgan_Official
رتبه عرفان شـود شـام فنا روشـنـت
قیـمت انوار شمع در شب یلدا طلب

وحشی بافقی

@Kheradgan_Official
نظر به روی تو هر بامداد نوروزیست
شب فراق تو هر شب که هست یلداییست

سعدی

@Kheradgan_Official
چرا پارسی گویان با اندوه درباره یلدا گفتند؟!

@Kheradgan_Official

همواره شادی و شادمانی در میان ایرانیان فراگیر بوده است و دگرگونی‌های موسمی مانند پایان پاییز و آغاز زمستان گرامی داشته می‌شده است.

در بن مایه‌های کهن از یکم دی ماه با نام خرم روز یاد شده است که یکی از جشن‌های باستانی ایرانیان است (بیرونی، ١۳۸۹: صص ۳۴۴ و ۳۴۵). در شاهنامه فردوسی هم از شادی و نوشیدن مِی در شب یکم دی ماه (شب اورمزد از ماه دی) یاد شده است که همان ۳۰ آذر می باشد که امروز بیشتر با نام شب یلدا شناخته می‌شود:

شبِ اورمزد آمد از ماه دی
ز گفتن بیاسای و بردار می

با دانستن این راستینگی، مایه شگفتی است که در سروده‌های پارسی گویان که در پیوند با یلدا بودند، اندوه و رنج دیده می‌شود! این نکته نشان می‌دهد نگاه به شب یلدا در درازنای زمان با دگرگونی همراه بوده است.

برای نمونه عطار نیشابوری می‌گوید:

چو درد من سری پیدا ندارد
شب یلدای من فردا ندارد

این سروده حافظ هم بیشتر از دیگران با جستار ما پیوند دارد:

بر سرِ آنم که گر ز دست برآید
دست به‌کاری زنم که غصه سرآید

خلوتِ دل نیست جایِ صحبتِ اَضداد
دیو چو بیرون رود فرشته درآید

صحبت حُکّام ظلمتِ شبِ یلداست
نور ز خورشید جوی بو که برآید

به راستی مایه و انگیزه این دگردیسی چیست؟ چرا تا این اندازه، چشم براهی برای پایان تاریکی شب یلدا و امید به برآمدن خورشید، اوج گرفته است؟

چرایی این نگاه به شب یلدا را باید در زندگانی پر رنج آن دوران جستجو کرد. بی گمان، سختی روزگار و شاید جور فرمانروایان ستمکار در این نگاه کارساز بوده است.

می‌توان گفت که شب یلدا نمادی از مبارزه و پایداری در برابر ستمکاران بود که پایان تاریکی و آغاز روشنایی را یادآوری می‌کند. تاریکی بی پایان نیست و پس از بلندترین شب‌ها هم روزهای روشن خواهد آمد.

بنابراین اگر آه و اندوهی هم در شب یلدا بوده، همراه با امید به روشنایی بوده است.

@Kheradgan_Official

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23448
گرانمایه زرتشت را من فزونتر
ز هر پیر و پیغامبر دوست دارم

بشر بهتر از او ندید و نبیند
من آن بهترین از بشر دوست دارم

سه نیکش بهین رهنمای جهان ست
مفیدی چنین مختصر دوست دارم

ابر مرد ایرانئی راهبر بود
من ایرانی راهبر دوست دارم

(مهدی اخوان ثالث)

@Kheradgan_Official
آیا ضرغامی برای تخریب میراث فرهنگی مامور شده است؟

@Kheradgan_Official

عزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی جمهوری اسلامی در اظهاراتی عجیب گفته است حریم تاریخی آرامگاه کوروش بزرگ مانع ساختن خانه دو طبقه، حفر چاه و کشاورزی در پاسارگاد شده است!

او گفته باید تصمیم‌های انقلابی‌تری گرفت! این اظهارات برای هر کس که با سوابق مسئولین جمهوری اسلامی آشناست یادآور اقدامات صادق خلخالی می‌باشد که قصد تخریب آثار باستانی ایران را داشت.

این در حالی است که ضرغامی به عنوان وزیر میراث فرهنگی باید پاسدار آثار باستانی و یادمان‌های تاریخی کشور باشد! نه آنکه علیه میراث فرهنگی موضع بگیرد. ضرغامی به جای رسیدگی به آثار باستانی و توسعه گرشگری به فکر ساختن دستشویی و توالت است و متاسفانه ما از ایشان توالت ویژه‌ای هم ندیدیم! اینجاست که آشکار می‌شود اگر کسی که سوابق مناسبی ندارد و کارشناس یک حوزه نیست، مسئولیت بگیرد چه اتفاقات ناخوشایندی ممکن است رخ دهد.

به طور کلی او از ابتدای این سمت نگاه عجیبی به آثار باستانی به ویژه آرامگاه کوروش بزرگ داشت و حتی در یکی از سخنانش به تردیدها درباره این آرامگاه اشاره‌هایی کرد.

این در حالی است که کشاورزی سال‌هاست در پاسارگاد جریان دارد و اظهارات ضرغامی به ویژه درباره حفر چاه، بسیار غیر کارشناسانه است. بدون تردید حفر چاه باعث تشدید فرونشست زمین در پاسارگاد خواهد شد و منابع آبی کشور بیش از پیش دچار مشکل می‌شوند. نباید فراموش کنیم که کشاورزی غیر اصولی، آسیب جدی به محیط زیست می‌زند.

از این بابت باید از کوروش بزرگ و آرامگاه او سپاس گزاری کنیم که حداقل باعث شده در مکانی محدود کارهای غیر کارشناسانه صورت نگیرد.

اما در این موضوع علاوه بر میراث فرهنگی و محیط زیست، موضوع فساد هم قابل توجه است. چرا باید یک وزیر از روزهای اول مسئولیت خود انقدر روی موضوعی غیر کارشناسانه تاکید کند؟! یک نگرانی جدی وجود دارد که مبادا باز هم پرونده فسادی برای دسترسی به زمین‌های اطراف آثار باستانی باز شود و عاملان اصلی آن هم مجازات نشوند!

برای حل مشکل کشاورزان راه های زیادی وجود دارد که هیچ کدام مورد توجه قرار نمی‌گیرد بنابراین گویا استفاده تبلیغاتی از کشاورزان مطرح است. پشت پرده ماجرا چیست؟ خدا می داند!

ممکن است باز هم به دلیل این نوشتار به ما اخطار دهند یا ما را احضار کنند! اما آیا اگر ما را احضار کنند مشکل فساد و محیط زیست کشور حل می‌شود؟! یا اقدامات آسیب رسان به محیط زیست و میراث فرهنگی دیگر صورت نمی گیرد؟

@Kheradgan_Official
امروز مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصوبات مجلس در مورد تشکیل شورای عالی زیارت و تنظیم آیین‌نامه‌ها‌ی مرتبط با حرائم #میراث_فرهنگی و پروژه‌های #گردشگری با کاربری ترکیبی با مسئولیت وزارت راه را لغو کرد. تشکر.
مأموریت‌های وزارت میراث، تثبیت شد.

@Zarghami_ez
سال گذشته وقتی به شاهچراغ حمله شد، گفتند به دلیل اعتراضات بود چون ماموران مشغول سرکوب بودند و تروریست‌ها آزادانه فعالیت کردند!

امسال اعتراضی نبود، ولی هم حملات تروریستی بسیار بزرگ تر شد و هم به خاک ایران تجاوز شد!!

واقعیت آنکه چون مشغول گیر دادن به موارد کم اهمیت هستند و در جاهایی که به آنها ربطی ندارد ورود کردند، اینچنین می‌شود!!

می گویند توافق کرده‌ایم که ما پاکستان را بزنیم، آنها هم ایران را بزنند!!

آری سر تجاوز به خاک میهن توافق کردید...
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
چه مايه جهان گشت بر ما به بد
ز کردار اين جادوی بی خرد

چه مایه کشیدیم رنج و بلا
از این اهرمن کیش نر اژدها

سرش را بدین گرزه گاوچهر
بکوبم، نه بخشایش آرم به مهر

نباشد همی نیک و بد پایدار
همان به که نیکی بود یادگار

@Kheradgan_Official
از هوش مصنوعی درخواست کردیم کوروش بزرگ را در پردیس‌های بهشتی ترسیم کند.

@Kheradgan_Official
2024/09/28 00:26:55
Back to Top
HTML Embed Code: