Telegram Web Link
|بررسی‌های کلامی|
اشتباهاتی درباره رجبعلی تبریزی ‌عمده نوشته‌های مرتبط با رجبعلی تبریزی دارای اشتباهات اساسی پیرامون آثار و اندیشه‌های اوست؛ در این بین آقایان مهدی عسگری و محمد سوری با تألیف چهار مقاله سعی در نشان دادن اشتباهات سایر پژوهشگران داشته‌اند. راقم این سطور در تیر…
نقد بر دیگران بجای تصحیح اشتباهات خود

ما در اینجا صرفا اندکی از تناقض‌گویی‌های منتقد را که می‌شود در قالب عکس‌نوشته‌های کوتاه ارائه داد نشان می‌دهیم، ان‌شاءالله مطالب بیشتر بعدا در مقاله قابل ملاحظه خواهد بود.

@kalam_shia
مکتب تبریزی مخالف مکتب صدرا بوده یا نه؟!
تناقض‌گویی‌های منتقد

@kalam_shia
رجبعلی تبریزی، اصالت وجودی یا ماهوی؟
تناقض‌گویی‌های منتقد

@kalam_shia
آیا رجبعلی تبریزی صوفی بود؟!
تناقض‌گویی‌های منتقد

@kalam_shia
دیوان اشعار
تناقض‌گویی‌های منتقد
@kalam_shia
ادعای رسیدن به شواهدی در رد انتساب الاصل الاصیل به تبریزی در بحث با دیگران، و ادعای اثبات آن در مقامی دیگر!
تناقض‌گویی‌های منتقد
@kalam_shia
درباره نسخه‌های خطی تحفة الکمال

@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
تمدن اسلامی که تا زمان خواجه نصیر به اوج خود رسید بود با گسترش اندیشه اشراقی‌گری و عرفانی رو به افول گذاشت. تعالیم امثال صدرالدین قونوی عامل عقب افتادگی علمی جامعه اسلامی شد. #قوام‌صفری | #تاریخ_فلسفه_اسلامی @kalam_shia
وجدان، ملاکی بی‌اعتبار
اولا وجدان چه کسی باید ملاک قرار بگیرد؛ امر واحد را شخصی قبیح می‌داند و شخص دیگری حسن!
این ادعا نیز که اگر حتی خدا و دین و آخرتی در کار نبود هم باید اخلاقی زندگی کرد ادعای باطلی است، به چه دلیل باید خود را از لذت محروم کنیم؟
توضیح مرتبط:
https://www.tg-me.com/nosakh_shii/3515

#قوام‌صفری | #تاریخ_فلسفه_اسلامی
@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
فلسفه اسلامی و مستشرقین غربی کارهای محققین غربی، از بین بردن عظمت فلاسفه ماست؛ می‌خواهند آنها را وام‌دار محضِ یونانی‌ها بدانند. #تاریخ_فلسفه_اسلامی https://www.tg-me.com/kalam_shia/595
ابن‌سینا و انکار معاد جسمانی

ابن‌سینا رساله اضحویه را _که در آن معاد جسمانی را باطل می‌داند_ بعد از شفا نوشته است، در شفا از ترس تفکر فقهی و کلامی می‌گوید معاد جسمانی را می‌پذیرم.

#تاریخ_فلسفه_اسلامی

▪️پست‌های مرتبط:
انسان، مجبوریست در صورتِ مختار!
شرح دیدگاه جبری ابن‌سینا و فلاسفه:
https://www.tg-me.com/kalam_shia/618

ابن‌سینا | مسئله شر، نظریه عدل الهی و آزادی انسان:
https://www.tg-me.com/kalam_shia/620

ابن‌سینا و قول به معاد جسمانی _پس از انکار آن_ به دلیل ترس از علمای اسلام:
https://www.tg-me.com/kalam_shia/654

@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
<unknown> – سخنرانی دکتر حکمت ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
سرگذشت فلسفهٔ اسلامی
دکتر نصرالله حکمت
«از سلسله سخنرانی‌های گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی»
۱۴۰۳/۲/۴
✦༅✿༅✦═༅༅═┅──
4:49 احتمالا شما هم مثل من متوجه نشدید که مطالب بدایة الحکمة علامه طباطبایی به درد دنیا می‌خورد یا به درد آخرت! و کدام گره فروبسته ما را می‌تواند باز کند؟

6:33 سه روایت از فلسفه اسلامی
7:00 روایت اول
11:33 روایت دوم
22:20 روایت سوم

12:51 پیروان ملاصدرا عاملان رکود فلسفه
14:42 فلسفه حاکمیتی؛ چند شخصیت سیاسی در دهه‌های اخیر شده‌اند مرجع رسمی خوانش از ملاصدرا

23:39 بی‌اعتبار تقریبی همه کتابهای تاریخ فلسفه‌ موجود: تاریخ فلسفه حنا الفاخوری| میان محمد شریف| ماجد فخری| سیدحسین نصر
29:20 درباره والتزر
34:26 درباره گوتاس و اهداف شوم پشتِ پرده‌اش!

52:57 بدایة الحکمة برای دانشگاه‌های ما [در فهم فلسفه] سمّ مهلک است.
54:36 هر کس ابن سینا و فارابی را نشناسد بویی از فلسفه نبرده، و حتی هگل و کانت را نخواهد فهمید

56:02 اهمیت کندی| داستان انتساب اثولوجیا
59:00 ماجرای چهل بار متافیزیک خواندن ابن‌سینا و نفهمیدنش تا قبل از ملاحظه شرح فارابی

1:15:05 ابن‌سینا و ماجرای انکار معاد جسمانی؛
رساله اضحویه را _که در آن معاد جسمانی را باطل می‌داند_ بعد از شفا نوشته است، در شفا از ترس تفکر فقهی و کلامی می‌گوید معاد جسمانی را می‌پذیرم

1:28:01 بحث درباره اصالت وجود بس است؛ راه جدید: خواب و خیال
✦༅✿༅✦═༅༅═┅──
1:33:18 شروع پرسش و پاسخ
1:38:34 من به تقسیم‌بندی "عرفا، فلاسفه " قائل نیستم، ابن‌عربی همان ادامه ابن‌سینا است
1:39:16 وحدت وجود را من در تعلیقات ابن‌سینا به شما نشان می‌دهم، پیشینه وحدت وجود ابن‌عربی تعلیقات ابن‌سینا است
1:45:44 استثنا بودن کربن از سایر مستشرقین، و تمجید از او

@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
دکتر نصرالله حکمت در کتاب درسنامه حکمت مشاء، ص۱۷۲ درباره چگونگی دسترسی ابن‌سینا به کتاب فارابی می‌گویند وقتی دستفروش از ابن‌سینا تقاضا می‌کند کتاب را از وی بخرد ابن‌سینا در ابتدا نمی‌پذیرد، و داخل پرانتز می‌گویند: (احتمالا نام کتاب را روی جلد آن دیده و یا دستفروش به او گفته است که این کتاب درباره مابعدالطبیعه است). و سپس با اصرار دستفروش و بیان احتیاجش به پولِ کتاب، حاضر می‌شود آن را به قیمت سه درهم به ابن‌سینا بفروشد.
بدیهی است رساله‌ای که کلش ۵ص باشد دیگر جلد داشتن و... درباره آن معنای خاصی ندارد، و قطعا ابن‌سینا کتاب الحروف فارابی را خریده که شرح متافیزیک است نه آنچه اکنون به نام اغراض مابعدالطبیعه در ۵،۶ص در فهرستگان نسخه‌های خطی موجود است.
#ابن‌سینا | #تاریخ_فلسفه_اسلامی

@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
<unknown> – سخنرانی دکتر حکمت ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
پاسخ دکتر حسن انصاری به این مطلب دکتر نصرالله حکمت که ابن‌سینا رساله اضحویه را بعد از شفا نوشته است

اخيرا ديدم يکی از نويسندگان در حوزه فلسفه اسلامی گفته اثبات کرده که رساله اضحويه ابن سينا بعد از کتاب شفاء نوشته شده. در بی پايه بودن اين سخن که البته جای بحثی نيست اما بد نيست فرسته بعدی را درباره يک مسئله مرتبط مطالعه بفرماييد.

رساله اضحويه و معتزله
ابن سينا رساله اضحويه و همچنين رساله نوروزيه را برای شخصی به نام الشيخ الأمين / الأمير ابو بکر (بن) محمد بن عبد الله (/عبد الرحيم/ عبيد) "أدام الله دولته" نوشته. هويت او تاکنون شناسایی نشده. آقای گوتاس (ص 472 به بعد از کتاب ابن سينا و سنت ارسطویی) به درستی نشان داده که رساله اضحویه بايد حدود 402 ق نوشته شده باشد. احتمالا در جرجان و من اضافه می کنم حتما قبل از سفر به ری. آقای دکتر مجتبایی در مقاله محققانه خود درباره ابو سعيد ابو الخير و ابن سينا به روشنی نشان داده اند که رساله اضحويه برای ابو سعد وزير نوشته نشده و خلطی که در برخی منابع کهن ديده می شود ناشی از خطایی نسخه ای است. آقای گوتاس به درستی می گويد رساله معاد/ معاد صغیر ابن سينا که آن را در ری نوشت رساله ديگری است و به احتمال زياد ابن سينا رساله اضحويه را زمانی نوشته که تازه جوزجانی با او آشنا شده و يا حتی قبل از اين تاريخ. وانگهی به درستی آقای گوتاس توجه می دهد که سبک رساله اضحويه به نوشته های دوران پختگی کامل ابن سينا نمی آيد؛ نقل قول هایی که در این رساله ديده می شود و استناد به سخن و اقوال ديگران مشی دوران اخیر او نيست.

حال من اضافه می کنم که ابن سينا در اين رساله در آغاز ديدگاه "جدليون " را در زمينه معاد نقل می کند و از آنچه می گويد معلوم است نظرش در اين قسمت به معتزله است. هم رأی آنان را درباره حقيقت معاد و نفی وجود نفس نقل می کند و هم اشاره می کند که آنان با اينکه احاديث تشبيهی در توحيد را رد می کنند و آنها را اصيل نمی دانند اما به وجود تشبيهات در قرآن باور دارند، با این وصف آن آيات ناظر به تشبيه را به معنای مجازی آن تأويل می کنند. ابن سينا آنگاه که به ری آمد تحت حمايت/ خدمت آل بويه بود و برای آنها رسالاتی نوشت. در آغاز رساله های اضحويه و نوروزيه عبارات ابن سينا روشن است ناظر به اهدای کتاب ها به شخصی است که جايگاه و موقعيت حکومتی دارد؛ يا قاضی است و يا يک امير محلی. او در ری تحت حمايت آل بويه بود و نيازمند حمايت غير آنان نبود. وانگهی در ری معتزليان قدرت داشتند و بسيار بعيد است ابن سينا در آن شرایط شکننده که پس از زندگی در گرگانج در آن دوره تجربه می کرد قصد اين را داشت تا خود را با معتزله ری درگير کند. از نوع توضيحاتی هم که درباره باور آنان در رساله اضحويه ارائه می دهد معلوم است که آشنایی او با معتزله چندان قوی نيست؛ برخلاف دوران بعد از اقامت در ری که به دليل آشنایی با برخی نوشته های قاضي عبد الجبار و ديگر معتزله ری با آرای آنان آشنایی عميقتری پيدا کرد (در اين زمينه نک: مقاله من درباره المباحثات/ التعليقات ابن سينا و رديه های او بر معتزله که تحريری از آن به زبان انگليسی بناست منتشر شود).

رساله اضحويه سال ها قبل از کتاب شفاء نوشته شده و در اين ترديدی نمی توان داشت.

حسن انصاری

#ابن‌سینا | #تاریخ_فلسفه_اسلامی
@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
ابن‌سینا و انکار معاد جسمانی ابن‌سینا رساله اضحویه را _که در آن معاد جسمانی را باطل می‌داند_ بعد از شفا نوشته است، در شفا از ترس تفکر فقهی و کلامی می‌گوید معاد جسمانی را می‌پذیرم. #تاریخ_فلسفه_اسلامی ▪️پست‌های مرتبط: انسان، مجبوریست در صورتِ مختار! شرح…

ابن‌سینا و قول به معاد جسمانی _پس از انکار آن_ به دلیل ترس از علمای اسلام

علامه مجلسی:
شیخ ابوعلی در رساله مبدأ و معاد، تصریح به این مرتب نموده [انکار معاد جسمانی] و در شفا از ترس علمای اسلام، معاد جسمانی را حواله به صاحب شریعت نموده.
علامه مجلسی، حق الیقین، ص۴۲۰ [انتشارات امام عصر]

ابن‌سینا در برخی آثار خود معاد جسمانی را انکار کرده و ادله‌ای بر امتناع آن ذکر می‌کند، اما در شفا بدون سخن گفتن درباره ادعاهای پیشین خود صرفا می‌گوید چون پیامبر از وقوع معاد جسمانی خبر داده است، وی نیز آن را می‌پذیرد.
#ابن‌سینا | #تاریخ_فلسفه_اسلامی

◼️پست‌های مرتبط:
▪️تصریح سید جلال آشتیانی به این مطلب
▪️تصریح دکتر حکمت به اینکه ابن‌سینا از ترس مخالفین و ترس تفکر فقهی و کلامی قول به معاد جسمانی را می‌پذیرد

@kalam_shia
2024/09/28 20:16:17
Back to Top
HTML Embed Code: