Telegram Web Link
🔴آقای انصاری، فلسفه، تفکیک

آقای حسن انصاری در کانال خود مطلبی منتشر کرده‌اند که عین آن چنین است:

نقد فلسفه و مکتب تفکيک يکجا با هم

امشب صورت گفتگویی را خواندم با يک آقایی که مدعی است هم با فلسفه و عرفان نظری مخالف است و هم مکتب تفکيک. من که درست متوجه نشدم دقیقا این آقا چه می‌گويد، اما بر اساس آنچه از او خواندم بعيد می‌دانم از عهده فهم درست بداية الحکمه مرحوم علامه طباطبایی و ابواب الهدای مرحوم ميرزا مهدی اصفهانی برآيد با اين وصف ادعا می‌کند که هم فلسفه را مخالف حديث می يابد و هم مکتب تفکيک را. کاش دست کم بتواند متن يک حديث را درست از رو بخواند. گفتگویی که خواندم از مصاديق بارز "تبادل مجهولات"بود. انصافا خيلی خوشمزه بود...
_____________________

در مورد این متن آقای انصاری نکاتی به عرض می‌رسد:
فرض کنید ما یک فیلسوف هستیم و یا یک تفکیکی و یا هیچکدام، اکنون این متن آقای انصاری چه اطلاعات علمی به ما می‌دهد؟ او چه نقد علمی بر طرف یا طرفین گفتگو بیان کرد؟
متأسفانه اکثر نوشته‌های آقای انصاری یا دارای اشتباه‌هات عجیب است و یا صرفا ابراز احساسات روانی‌شان، و هیچ مطلب مفیدی دست مخاطب نمی‌دهد.
اما مطلب بعد:
ما نمی‌دانیم طرف مورد اشاره چه کسی است اما بهتر بود آقای انصاری بجای این روش‌های غیر آکادمیک، عین مطلب طرف مقابل را نقل کرده و به نقد علمی آن می‌پرداختند و تشخیص خوشمزه بودن یا نبودن را بر عهده مخاطب قرار می‌دادند.
می‌گویند بعید می‌دانند آن فردِ منتقد فلسفه از فهم یک سطر بدایة الحکمة هم بر بیاید.
گوییم شما در تحقیقاتتان با وجود ادله بسیار روشن و واضح معمولا نتایج عجیب و غریب می‌گیرید حال چگونه براحتی به احساسات شما اعتماد کنیم که صرفا گمان می‌کنید طرف حتی یک سطر بدایة را هم نمی‌فهمد! آن هم در ضمن اعتراف اولیه به اینکه دقیق متوجه نشدید اصلا نقد ایشان چه بوده است!
مطلب عجیب آنکه ایشان بسیار تعجب کرده‌اند که طرف گفتگو، هم فلسفه را رد می‌کند و هم مکتب تفکیک را.
گوییم: شیخ احمد احسایی مخالف فلسفه بود ولی میرزا مهدی اصفهانی او را بشدت رد می‌کند و ضمن ضال و مضل و بیابانی خواندنش می‌گوید او فلسفه را نفهمیده و سخنانش همان سخنان فلاسفه است نه سخنان مکتب اهل بیت علیهم السلام. بدیهی است شیخیه نیز ضمن دفاع از شیخ احمد احسایی و باطل دانستن فلسفه، به مخالفت با سخنان میرزا مهدی اصفهانی می‌پردازند.
پس چنین افرادی کم نیستند که هم فلسفه را باطل بدانند و هم تفکیک را، و این تعجب از جانب آقای انصاری با تکرار مدام ادعای آشنایی با شیخیه و تفکیک مطلب عجیبی به نظر می‌رسد.
از افراد دیگری که به نقد تؤامان فلسفه و تفکیک پرداخته‌اند مرحوم شیخ محمد جواد خراسانی¹ و آیت الله شریعتمدار² و حجة الاسلام تقوی صاحب موسوعه بحار الانوار في علوم القرآن³ و آقای حیدر تربتی کربلایی و بسیاری از علمای دیگر هستند.
استاد میلانی نیز ضمن تدریس چندین دوره نقد سطر به سطر بدایه، و نیز نقد تقریرات و ابواب الهدی میرزا مهدی اصفهانی به نقد این دو مکتب و بیان شباهت‌هایش با شیخیه پرداخته‌اند. [صوتها و دروس نقد ایشان در کانالشان قابل دسترسی است]
اکنون بهتر است آقای انصاری صرفا بجای بحث احساسی وارد بحث علمی شوند و به مخاطبان نشان دهند این ادعایشان که بعید می‌دانند آن منتقدِ فلسفه و تفکیک حتی بتواند یک متن حدیث را از رو بخواند در مورد چه شخصی است؟
و مطلب عجیب‌تر و تناقض آنکه آقای انصاری می‌گویند آن شخص هم فلسفه را مخالف حدیث می‌داند و هم تفکیک را، و از این مطلبِ آن فرد تعجب می‌کنند.
گوییم: اکنون خود شما چه می‌گویید؟ هم فلسفه را موافق با احادیث می‌دانید و هم تفکیک را؟!
یا نه فقط یکی از آن‌ها را موافق حدیث می‌دانید؟
و یا هر دو را؟
اولی تناقض‌گویی است، سومی همان حرف مورد انتقاد شماست و دومی هم ادعایی از جانب شماست که در نصف کلامِ فرد مورد انتقاد با او همراه شده‌اید و نصف دوم را بجای نقد علمی با ابراز احساسات رد کرده‌اید.
___________________________
1. www.tg-me.com/tafkik/886
2. www.tg-me.com/tafkik/520
3. www.tg-me.com/tafkik/1622
دایرة المعارف بزرگ اسلامی
مدخل محمد امین استرآبادی
https://cgie.org.ir/fa/publication/entryview/4773

بزودی با کمک استاد جُردی نقدی بر این مدخل خواهیم نگاشت.
استاد رُلا جردی ابی‌صعب استاد دانشگاه مک گیل کانادا مفصل‌ترین تحقیقات درباره استرآبادی را دارند. از پارسال تقریبا تمام آثار خطی استرآبادی را تهیه کرده و مشغول تحقیق پیرامون زندگی و اندیشه‌های او هستیم.
کتاب جدید ایشان درباره استرآبادی سال آینده میلادی منتشر خواهد شد.
یکی از آثار خطی چاپ نشده استرآبادی را نیز در حال احیا هستیم.
@kalam_shia
🅾جدلی یا خوشمزه؟

در این لینک آقای حسن انصاری در پاسخ تفکیکیان به نقدهای ایشان که فهم ابواب الهدی میرزا مهدی اصفهانی را دشوار خوانده بودند می‌گوید:
«این ادعا که ناقدان مقصود میرزا را نفهمیده‌اند مطالب قابل قبول و بل قابل اعتنایی نیست. این قبیل ادعاها معمولا به درد بحث‌های جدلی می‌خورد و آگاهان البته اعتنایی به این حرف‌ها نمی‌کنند» [www.tg-me.com/azbarresihayetarikhi/114]
اما خودشان دقیقا ادعای نفهمی ابواب الهدی و... را در لینک زیر به دیگران نسبت می‌دهند و نامش هم جدلی نمی‌شود و فقط می‌شود «خوشمزه».
www.tg-me.com/azbarresihayetarikhi/2030

@kalam_shia
📕مزقه وسطی، اسماعیل خاتون آبادی
کتابخانه آستان قدس، شماره نسخه ۲۴۷۵۲، برگ۵۳
[این رساله گویا در جواب به نامه‌ای است که از مشهد مقدس برای خاتون آبادی ارسال شده است]
@kalam_shia
🅾نقد خاتون آبادی، اسماعیل بن محمد (۱۰۳۱- ۱۱۱۶ق) بر محمد امین استرآبادی

پیشتر بیان کرده بودیم¹ که در مقام عمل تفاوت اساسی بین استرآبادی و سایر علما و اصولی‌ها وجود ندارد، و استرآبادی بی‌جهت می‌خواهد علمای شیعه را دارای اشتباهات اساسی نشان دهد.
خاتون آبادی کتابی دارد به نام «مزقه وسطی»² که آن را در نقد سخنان اخباریان و دفاع از اجتهاد و تقلید نگاشته است؛ فصلی از این کتاب در نقد محمد امین استرآبادی است، او بعد از ذکر مطالبی درباره استرآبادی می‌گوید مطالب استرآبادی غیر از آنچه علمای امامیه گفته‌اند نیست الا به خلط و نفی بعضی، و اثبات همان بعض به عبارت دیگر و اظهار فضل و نازیدن به خود.³
@kalam_shia
_________________________
1. www.tg-me.com/kalam_shia/149
2. www.tg-me.com/kalam_shia/154
3. www.tg-me.com/kalam_shia/168
Audio
مداحی فوق العاده از باسم کربلایی در گفتگوی حضرت زینب سلام الله علیها با پیکر امام حسین علیه السلام

کلیپ تصویری و زیر نویس آن را در لینک زیر ببینید:
www.tg-me.com/kalam_shia/171
#حسن_انصاری
آقای انصاری طبق استنساخ نسخه‌ای از آثار استرآبادی در تاریخ ۱۰۱۴ق در شیراز اعلام کرده بودند که وی در این تاریخ می‌بایست در شیراز بوده باشد و نه در نجف یا مکه.

پیشتر گفتیم لازمه این برداشت آن است که ایشان ثابت کند نسخه ۱۰۱۴ دستخط خود استرآبادی است و الا ممکن است استرآبادی سالها قبل از تألیف آن فراغت یافته و فرد دیگری در سال ۱۰۱۴ق از روی آن استنساخ نموده باشد و این ملازمه‌ای با حضور او در آن تاریخ در شیراز ندارد. و در ادامه با ارائه نسخی که بخط خود استرآبادی بود نشان دادیم نسخه ۱۰۱۴ دستخط وی نیست.

آقای انصاری در راستای پافشاری بر موضع سابق خویش به دو دلیل عجیب برای توجیه این برداشت خود متوسل شدند که پیشتر به بررسی مفصل دلیل اصلی ایشان پرداختیم: [www.tg-me.com/kalam_shia/127]
در تصویر فوق ایشان برای توجیه برداشت ذوقی‌شان جواب عجیب دیگری داده‌ و مدعی شده‌اند که لعل استرآبادی آن را با دستخط دیگری نوشته‌ باشد!!
گوییم بهتر است آقای انصاری به جای طرح ادله‌ای ذوقی به مشی خردورزانه‌ای بازگردند که این مدعیات بی‌دلیل را بر نمی‌تابد. پر پیداست طرح این تبريرات ذوقی نزد اهل علم خوشتر از اعتراف به اشتباه نخواهد بود...
#حسن_انصاری
حاشیه محمد امین استرآبادی بر انموذج العلوم

ما پیش‌تر به اشتباهاتی از جانب آقای انصاری درباره استرآبادی اشاره کرده¹ و از لزوم از نو نوشتن مدخل استرآبادی در دایرة المعارف بزرگ اسلامی سخن گفته بودیم.
اخیرا آقای انصاری متنی درباره یکی از آثار استرآبادی به عنوان یافته‌ای جدید منتشر کرده‌اند² که در صورت درستیش تأیید دیگری است بر لزوم تجدید نظر در مدخل استرآبادی در دایرة المعارف!
آقای انصاری در این نوشتار از اشتباهی سخن می‌گوید که شرح احوال نویسان استرآبادی مرتکب آن شده‌اند [البته ایشان اشاره‌ای نمی‌کند که یکی از این افراد خود ایشان در مدخل دایرة المعارف هستند].
پس در واقع این نوشتار جدید آقای انصاری حتما یک اشتباه را برای ایشان ثابت خواهد کرد [زیرا یا یافته جدیدشان درست است، پس حرف ایشان در مدخل و مقاله‌شان باطل خواهد شد، یا مطلبشان در مدخل درست است پس یافته جدیدشان اشتباه خواهد بود]

تقریر محل نزاع:
فنخا سه نسخه از رساله «حاشیة انموذج العلوم= الرد علی الدواني» برای محمد امین استرآبادی معرفی کرده است و آقای انصاری معتقدند ادله‌ای یافته‌اند که نشان می‌دهد استرآبادی چنین رساله‌ای نداشته است.
ابتدا ادله آقای انصاری در انکار انتساب این رساله را بررسی می‌کنیم سپس مطالبی درباره ادله انتساب بیان می‌کنیم.
آیا حق با فهرستنگار کتابخانه آستان قدس است یا او در این انتساب اشتباه کرده است؟ [دلیل اینکه روی سخن را با نسخه آستان قرار می‌دهیم آن است که دو نسخه دیگر معرفی شده از این رساله در کتابخانه مرعشی و مجلس به اسم «مؤلف: ناشناخته» ثبت شده است و البته طبق سیستم جالب و فنی فنخا وقتی یک رساله در جای دیگری با نام غیر ناشناس ثبت شده باشد نسخه‌های ناشناس را براساس آن شناسایی می‌کنند].
ابتدا ادله آقای انصاری را بررسی می‌کنیم سپس درباره نسخه آستان سخن می‌گوییم؛
_________________________
1. www.tg-me.com/kalam_shia/148
2. www.tg-me.com/azbarresihayetarikhi/2034

🅾آیا محمد امین استرآبادی کتابی به نام «حاشیة انموذج العلوم= الرد علی الدواني» دارد؟

#حسن_انصاری
ادامه مطلب قبل¹ و بررسی مدعای آقای حسن انصاری²

در ابتدا لازم است بگوییم آقای انصاری می‌توانستند حرفه‌ای‌تر وارد بحث شده و بجای آنکه منکر این شوند که استرآبادی کتابی در رد دوانی ندارد تنها بگویند نسخه حاضر از استرآبادی نیست. اما گوییم: شیخ حر عاملی در امل الآمل و افندی در تعلیقة، هر دو اشاره به وجود چنین کتابی برای استرآبادی کرده‌اند. پس این ادعای آقای انصاری در همین بدو امر باطل می‌شود.
اما ما خودمان شبهه را دقیق‌تر مطرح کرده و سپس آن را بررسی می‌کنیم.
سؤال این است، طبق آنچه شیخ حر و افندی ذکر کرده‌اند ما می‌دانیم که استرآبادی کتاب مستقلی در رد دوانی دارد اما از کجا معلوم که نسخه آستان همان کتاب استرآبادی است نه کتاب شخص دیگری؟
ابتدا ادله انکار انتساب کتاب توسط آقای انصاری را بررسی کرده و سپس جواب این را می‌دهیم که چه دلیلی وجود که نسخه حاضر همان کتاب استرآبادی است:

آقای انصاری می‌گویند رساله حاضر کتابی بسیار ارزشمند و علمی است و بعید است استرآبادی جوان در سال ۱۰۰۸ یا ۱۰۱۰ق بتواند چنین کتابی تألیف کند.
گوییم: اولا ما نشان دادیم که سن استرآبادی در سال ۱۰۱۰ق قطعا بیش از ۳۵سال بوده است نه کمتر از آن.
ثانیا: رساله حاضر نیز یک متن معمولی است و ظاهرا تقویت آن بدلیل ناسازگار نشان دادنش با توان استرآبادی صورت گرفته است وگرنه متنی نیست که بگوییم حتی یک جوان ۲۵ساله نتواند از عهده آن برآید.
اما مطلب مهمتر و اساسی آنکه: آقای انصاری معتقدند استرآبادی در حدود سال ۱۰۰۸ق موفق به اخذ اجازه از صاحب معالم شده است [که البته ما اشتباه بودن این ادعا را نشان داده‌ایم، نه خود استرآبادی چنین ادعایی کرده و نه دلیلی بر آن وجود دارد، بلکه قرائن بخلاف آن است] اما آقای انصاری که مدعی است استرآبادی در این سال موفق به اخذ اجازه از صاحب معالم شده است چطور نمی‌پذیرند وی در این سال و یا حتی دو سال بعد از آن بتواند چنین رساله‌ای را تألیف کند؟! صدر و ذیل ادعاهای آقای انصاری با هم سازگار نیست.
اما دلیل دیگر ایشان آن است که استرآبادی معمولا در کتابهایش به کتابها و رسالات دیگر خود اشاره می‌کند ولی ظاهرا در هیچ‌جا اشاره به این کتابش نکرده است.
گوییم: این سخن حتی در صورت درست بودنش نیز دلیل ارزشمندی نبود اما در عین حال می‌گوییم این سخن دقیق نیست، استرآبادی در کدام کتابش به المباحث الثلاثة و حاشیه معارج الاصول و... اشاره کرده است؟! از چیزی که مختص یک کتاب نیست چگونه می‌توان اینگونه نتیجه‌گیری کرد؟!
پس آقای انصاری با این بیانشان منکر اصل وجود چنین کتابی برای استرآبادی هستند نه آنکه بحث‌شان صرفا در نسخه محفوظ در آستان باشد، و البته چنانکه عرض شد شیخ حر و افندی وجود چنین کتابی را گزارش کرده‌اند.
ادله ذوقی آقای انصاری در انتهای متن اوج می‌گیرد و بعد از رد ذوقی وجود چنین کتابی برای استرآبادی حتی تکلیف نویسنده نسخه حاضر را نیز مشخص می‌کنند. [در آینده ان شاءالله به بررسی آن نیز خواهیم پرداخت]

اما چگونه اثبات می‌کنیم نسخه محفوظ در آستان همان کتاب استرآبادی است؟
شخصی از معاصرین استرآبادی به نام ابن خاتون تعدادی از کتب استرآبادی را در اختیار داشته است، حتی نسخه دستخط الفوائد المکیة الاعتقادیة استرآبادی نیز در اختیار او بوده است. در لینک زیر قبلا تصویری از آن را قرار دادیم.³
او این کتب را حدود ۳۰سال بعد از وفات استرآبادی وقف می‌کند و اکنون این مجموعه در کتابخانه آستان قدس نگهداری می‌شود. مجموعه‌ای که در اختیار ابن خاتون بوده شامل سه کتاب است: الفوائد المکیة که دستخط خود استرآبادی است، و المباحث الثلاثة و حاشیة انموذج العلوم.
در پست زیر می‌توانید تصویری از آن را ملاحظه نمایید.
@kalam_shia
_______________________
1. www.tg-me.com/kalam_shia/174
2. www.tg-me.com/azbarresihayetarikhi/2034
3. www.tg-me.com/kalam_shia/145
#حسن_انصاری

آقا بزرگ طهرانی در الذریعة، ج۶، ص۲۶ اشاره به حاشیة انموذج العلوم استرآبادی که محفوظ در آستان قدس است می‌کند. و خود آقای انصاری در مقاله‌ سابق‌شان با استناد به این کلام آقا بزرگ این رساله را برای استرآبادی ثبت کرده بودند، ولی اینک با ادله خیالی و با عنوان یافته جدید، امثال آقا بزرگ را در انتساب این رساله در اشتباه می‌دانند.
ما ضمن نقد خیالات آقای انصاری نشان دادیم این رساله استرآبادی با مجموعه دیگری از کتب او حدود ۳۰سال بعد از مرگش توسط ابن خاتون وقف شده و ربطی هم به آقا بزرگ و فهرستنگار آستان قدس ندارد ولی آقای انصاری چون بیشتر از دلیل به تخیل علاقه دارند سمت و سوی دیگری رفته‌اند و حتی متد تحقیق را هم رعایت نمی‌کنند.
www.tg-me.com/kalam_shia/175
#حسن_انصاری

🅾اهمیت این بحث‌های تاریخی و انتساب یا رد رسائل استرآبادی

پرداختن به تاریخ‌نگاری از جانب ما صرفا تا جایی مورد اعتناست که ربطی به امور اعتقادی و بحث‌هایی که نفعی برای شیعه داشته باشد، دارد و بیش از آن نه برای ما اولویتی دارد و نه آن میزان ارزشمند است که تحقیقات دیگر را متوقف کرده و به آن بپردازیم.
اینکه آیا استرآبادی فلان رساله را در چه سالی نوشته است و یا فلان رساله منطقی آیا از اوست یا از غیر او موضوعی با ارزش بسیار نیست. اما جهتی که ما به نقد این مطالب و اشتباهات آقای انصاری پرداختیم این است:
اختلاف اصلی ما با ایشان در تحلیلاتی است که پیرامون علمای امامیه و بحث اخباری-اصولی ارائه داده‌اند. این تحلیل‌های ایشان سرتا پا اشتباه و حاصل عدم آشنایی با آموزه‌های اساسی در این‌باره است. ما قبل از ورود به این مطالبِ آقای انصاری خواستیم نمونه‌هایی از بحث‌های ساده‌تر را نشان دهیم که ایشان حتی درباره رد یا انتساب یک اثر و تاریخ آن تخیلات بسیاری به کار می‌گیرند و مدام مطالب بی‌دلیلی سر هم می‌کنند که با یک تلنگر ساده نقض می‌شود. حال چنین شخصی که هم در تتبع ضعیف است و هم در تحلیل سوار بر مرغِ خیال، اگر وارد بحث‌های تخصصی اعتقادی شود چه اوضاعی به بار خواهد آمد؟
غرض ما این بود که در بدو امر نشان دهیم ایشان حتی متد صحیح تحقیق و تتبع را رعایت نمی‌کنند و به جای ادله محکم و عقلی مدام از خود مطلب می‌بافند.
@kalam_shia
Audio
محمد الحجيرات
حضرت عباس علیه السلام خطاب به حضرت زینب سلام الله علیها
🅾آقای انصاری از مبانی تشیع بی‌اطلاع است یا علامه مجلسی اخباری است؟!
#حسن_انصاری

پیشتر نشان ‌دادیم که آقای انصاری منکر وجود عالم ذر است و معتقدان به آن را به غلو، شیخی‌گری و اخباری‌گری منسوب می‌کند؛ یکی از نقدهای ایشان بر مکتب تفکیک نیز همین بود که چرا ایشان معتقد به عالم ذر هستند!! و ما نیز بیان کردیم که اگر شما منکر عالم ذر هستید در واقع باید منتقد عموم علمای شیعه و حتی فلاسفه شیعه باشید و بهانه کردن تفکیک بی‌معنا خواهد بود.¹
ایشان در کتاب «میان کلام و فلسفه»، ص۳۷۷ در ضمن نقد اصل باور میرزا مهدی اصفهانی به احادیثی مانند احادیث عالم ذر و طینت و... می‌نویسد: «ناقلانی مانند علامه مجلسی اصولا در نقل احادیث گرایش اخباری داشته و به مضمون این احادیث به صورت اجمالی و نه لزوما به عنوان بخشی از دیدگاه‌های کلامی ساختارمند باور داشته‌اند».
فصل آخر این کتاب درباره مکتب تفکیک است که آکنده از مطالب درست و غلط و تخیل و قصه‌بافی است، جالب آنکه گویا نگارنده هیچ اعتقادی به ذکر آدرس و رفرنس ندارد و در کل مقاله ۴۰صفحه‌ای ایشان یک پاورقی به آثار تفکیکیان وجود ندارد.
@kalam_shia
__________________________
1. www.tg-me.com/tafkik/2419
2024/09/30 12:19:13
Back to Top
HTML Embed Code: