Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ سلام بر ایران زیبا و سرزمین مادری ما
♈️ سلام بر ملت بزرگ و آزاده وطن

🔰 صبح زیبای اعضای فرهیخته خانواده جمهوریت بخیر
آدینه خوب و شادی پیش رو داشته باشید

♈️ جنگل شصت کلا در ۶ کیلومتری جنوب غربی شهر گرگان قرار دارد. آبشار بهشت باران در دل جنگل های بکر و نمناک این منطقه واقع شده است. آبشاری که برای رسیدن به آن حدود ۲ ساعت و نیم پیاده روی نیاز است. مسیر دسترسی به آبشار بسیار مرطوب و نمناک است و به گونه ای باور نکردنی بکر و دست نخورده است.  

♈️ ریزش مداوم آب به صورت قطرات ریز و درشت شبیه باران از بالای صخره های پوشیده از خزه باعث شده این آبشار بهشت باران نام گذاری شود.  در میان آبشارهای استان گلستان، باران کوه یکی از زیبا ترین مکان‌های استان گلستان است که به علت مسیر طولانی پیاده روی و دسترسی سخت تر همچنان بکر و دست نخورده باقی مانده است.  

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰دولت [مرحوم] رئیسی ۱۵۰ میلیارد دلار درآمد نفتی داشت، اما مردم فقیرتر شدند.

♈️چرا با وجود درآمد نفتی بالا، مردم باید ۴۰۰درصد بیشتر مالیات بدهند؟
تورم ویرانگر در این ۳سال، سفره مردم را به شدت کوچک کرده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝زیدآبادی: پزشکیان سخت مراقب باشد!

احمد زیدآبادی در کانال تلگرامش نوشت:
@jomhuriyat

♈️دولت مرحوم سید ابراهیم رئیسی در ابتدای کارش مشورت‌خواهی کرد، اما یا به مشورت‌ها وقعی ننهاد یا عکس آن عمل کرد.

♈️در این اواخر، برخی دستگاه‌ها اصولأ مشورت دادن را جرم می‌پنداشتند و با آن برخورد می‌کردند!

♈️حالا امیدوارم دولت آقای پزشکیان، هم مشورت‌خواه و هم پایبند به مشورت‌های سدید و متقن و مدلل باشد.

♈️در ماجرای اخیر او ظاهراً بیش از اندازه تحت تأثیر عواطفش قرار گرفته، حال آنکه سیاست عرصهٔ سنجش و حسابگری عقل سرد است.

♈️ماجرایی که اکنون گریبان کشور را گرفته است، می‌تواند خیلی خیلی خیلی بیخ پیدا کند! لازم است بی‌نهایت مراقب باشد و عواقب هر تصمیمی را در نظر بگیرد و بخصوص تحت تأثیر افراد خودفریب قرار نگیرد و وسوسهٔ خودفریبی را هم از خود دور سازد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
🔰 سرفصل‌های جلسه کارگروه مسئولیت اجتماعی نشان می‌دهد چطور در این ۳ سال پول بازنشستگان خرج برج نورچشمی‌های گام دوم انقلاب شده:

♈️دوره‌های مبانی اندیشه اسلامی: ۱۵ میلیارد
کمبود خودروی سیستان ۲م.

♈️ قرارگاه اربعین: ۱۰۰ میلیارد

♈️ کارهای نمایشی و همایشی: ۱۱۰م.

♈️ سامانه اطلاعات بازارکار: ۱۵م.

سید صادق حسینی

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝فریبی در پوشش اسرائیل‌ستیزی
@jomhuriyat

♈️الی کوهن با نام جعلی "کامل امین"، بزرگ‌ترین جاسوس اسرائیل که توانست تا بالاترین سطوح حکومتی سوریه نفوذ کرده و مشاور عالی نظامی شود، و حتی تا قبل لو رفتن گزینه اصلی نخست وزیری بود!

♈️وی تندروترین و یهودستیزترین سیاستمدار سوریه بود و حماسی‌ترین سخنرانی‌ها را علیه اسرائیل در مجلس سوریه انجام می‌داد و به دشمنی با اسرائیل مشهور بود، اما جاسوس اسرائیل از آب درآمد و به علت اطلاعات سطح بالایی که به اسراییل داده بود، باعث شکست اعراب در جنگ شش روزه و تصرف بلندی‌های جولان به دست اسرائیل شد.

♈️او در اعترافاتش اقرار کرده بود که موساد به وی دستور داده بود تا می‌تواند به اسرائیل و یهود توهین کند و مرگ بفرستد تا دشمن اسرائیل به نظر آمده و راحت‌تر نفوذ کند.

♈️خلاصه که فریب اسرائیل‌ستیزی بعضی را نخورید؛ ممکن است بعدها گندش در بیاید همان‌ها جاسوس اسرائیل هستند، چنانچه بزرگ‌ترین خدمت به منافع اسرائیل در جهان هم، همین به ظاهر تندروهای اسرائیل‌ستیز کرده‌اند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝ایران رادیکالیزه مطلوب اسرائیل؛
دوران احمدی‌نژاد بهترین دوران


✍️ ماشاء‌الله شمس‌الواعظین
@jomhuriyat

♈️اسرائیل همواره ایران رادیکالیزه را دوست دارد تا بتواند خصومت خود در ارتباط با ایران را توجیه کند.

♈️بهترین دوران برای اسرائیلی‌ها، دوران احمدی‌نژاد در ایران است؛ احمدی‌نژاد هولوکاست را منکر شد و بسیاری از حاشیه‌ها را ایجاد کرد و نهایتاً کشور را ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد قرار داد.

♈️اسرائیل زمانی که می‌بیند، مردم رئیس‌جمهوری اصلاح‌طلب را انتخاب کرده‌اند و این رئیس‌جمهور ‌به دنبال تعامل با جهان و حل مشکل تحریم‌هاست؛ با یک اقدام تروریستی آشکار، سعی می‌کند ایران را همچنان رادیکالیزه نگه دارد.

♈️این کار را می‌کند تا جلوی حرکت‌های آینده ایران در صحنه روابط بین‌الملل را بگیرد.


♈️انتخاب مکانی ترور یعنی تهران و موقعیت زمانی ترور یعنی یک روز پس از مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، در راستای این راهبرد کلی است.

♈️ایران به دلیل نقض حاکمیت ملی خود ناگزیر به پاسخ دادن است؛ اما مسأله اصلی این است که این واکنش باید با نهایت هوشیاری و خردمندی طراحی و اجرا شود.

♈️چرا هنوز اولویت‌های امنیتی ایران تغییر نکرده است؟

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝دموکراتها جنگ‌طلب‌ترند یا جمهوری‌خواهان

عدنان فلاحی
@jomhuriyat

♈️تصور می‌شود که دموکرات‌ها بسی بیشتر از جمهوری‌خوا‌هان مایل به  صلح و توافق هستند و از آن سو جمهوری‌خواهان ـ برعکس دموکرات‌ها ـ بر رژیم‌های سیاسی معارض خود بسی بیشتر سخت می‌گیرند. اما یک بررسی حتی سرانگشتی ناظر بر تاریخ سیاست خارجی امریکا ـ از زمانی که با حضور فاتحانه در جنگ جهانی دوم، ابرقدرتی‌اش را تثبیت کرد ـ نشان می‌دهد که دو حزب امریکا کمابیش یک مسیر رئالیستی مشابه را در سیاست خارجی خود پیگیری کرده‌اند و هرگاه مداخله‌ی نظامی یا توافق سیاسی را لازم دیده‌اند بی‌درنگ بدان دست یازیده‌اند.

♈️چند مثال برجسته برای نقض این خرافه سیاسی کافیست:

🔰1) ورود آمریکا به دو جنگ بزرگ تاریخش در قرن بیستم را دموکرات‌ها رقم زدند نه جمهوری‌خواهان. ورود فرانکلین روزولت به جنگ جهانی دوم و لشکرکشی به شرق دور و قلب اروپا، و ورود همه‌جانبه‌ی لیندون جانسون به جنگ ویتنام (و البته پیش‌تر ورود مستشاران نظامی امریکایی به ویتنام جنوبی در دوره‌ی جان اف کندی دموکرات)، هر دو در دوره‌ی حکمرانی دموکرات‌ها رخ داد.

🔰2) بیش از یک دهه جنگ خونین و ویرانگر و البته بی‌حاصل ویتنام را  جمهوری‌خواهان تمام کردند. این جرالد فورد ـ جانشین نیکسون ـ بود که دستور پایان حضور امریکا در ویتنام و توقف جنگ را صادر کرد.

🔰3) در دوره‌ی جنگ ویتنام که یکی از مراحل حساس جنگ سرد به شمار می‌رفت، این جمهوری‌خواهان ـ در دوره‌ی ریاست جمهوری نیکسون و وزارت کیسینجر ـ بودند که با دولت کمونیستی چین مائو از در توافق و آشتی برآمدند. حتی برخی از نظریه‌پردازان امریکایی مانند جان میرشایمر معتقدند که غول چین را خود امریکا در زمان نیکسون از بطری خارج کرد و با هموار کردن مسیر چین در ورود به مناسبات باز ـ و طبعا بازارهای بین‌المللی ـ آن را به رقیب بزرگ خود در شرق بدل نمود. گفتنی است جمهوری‌خواهان به توافق با چین مائو بسنده نکردند و در اواخر دوره‌ی ریگان پیمان منع استفاده از سلاح‌های هسته‌ای میان‌برد را با شوروی نیز امضا کردند.

 🔰 4) درباره‌ی کاربست خشونت افسارگسیخته، باید یادآوری کرد که نخستین آزمایش انسانی بمب اتمی ـ در ژاپن ـ به فرمان یک رییس جمهور دموکرات یعنی هری ترومن اتفاق افتاد. البته جمهوری‌خواهان هم در دوره‌ی نیکسون با پیشبرد دکترین کیسینجر ـ "ویتنامیزه کردن جنگ" ـ انبوهی بمب فسفری و غیرفسفری بر سر مناطق ویتنام شمالی ریختند.

🔰5) درباره‌ی اسراییل‌دوستیِ استراتژیک در سیاست خارجی امریکا، باید یادآور شد که این روند از زمان یک رییس جمهور دموکرات یعنی جان اف کندی آغاز شد. سَلَف کندی یعنی دُوایت آیزنهاورِ جمهوری‌خواه اتفاقا در تنش‌هایی مانند بحران کانال سوئز، از اعراب حمایت کرد و دکترین رسمی سیاست خارجی امریکا را حمایت از اسلام و گروه‌های سیاسی اصطلاحا اسلامگرا اعلان نمود. در واقع در دولت آیزنهاور کسانی مانند جورج کِنان (استراتژیست امریکایی و سفیر پیشین امریکا در شوروی و یوگسلاوی) حضور داشتند که آشکارا گرایش‌های ضداسراییلی خود را بروز می‌دادند و حتی بعضا از سوی جریان‌‌های صهیونیستی به افرادی "یهودستیز" شهره شدند.

🔰6) در دوره‌ی کلینتون دموکرات نیز امریکایی‌ها دخالت‌های نظامی خود را ادامه دادند. آنها ابتدا در1993 در سومالی ـ جنگ موگادیشو ـ دخالت نظامی کردند و سپس در کنار متحدان غربی خود وارد منازعه‌ی بالکان شده و مواضع صربستان را در حمایت از جدایی‌طلبان کوزوو بمباران کردند؛ چنان‌که ورود امریکا به یک جنگ نیابتی بزرگ در افغانستان ـ علیه شوروی ـ را نیز یک دموکرات دیگر (جیمی کارتر) آغاز کرد.

 🔰7) درباره حمله جورج دبلیو بوش به افغانستان، اگرچه بوش جمهوری‌خواه بود اما جو سیاسی پس از ۱۱سپتامبر به گونه‌ای بود که حتی یک رییس جمهور دموکرات هم نمی‌توانست از واکنش تمام‌عیار نظامی پا پس بکشد. ضمن اینکه نباید فراموش کرد که نهایتا این تیم جمهوری‌خواهان در دوره ترامپ بودند که با امضای توافق دوحه با طالبان (بین مایک پامپئو و ملا برادر)، زمینه خروج کامل امریکا از افغانستان و بازگشت طالبان را فراهم کردند؛ کاری که در 8سال حکمرانی اوبامای دموکرات رخ نداد.

♈️مثالهای بیشتری در دست است که نشان می‌دهد تصور رایج از تفاوت بنیادین سیاست خارجی حزبین امریکا ـ که در ابتدا آوردیم ـ تلقی‌ای کاملا نادرست و رهزن است. صدالبته جریان محافظه‌کاری مذهبی در جمهوری‌خواهان قوی‌تر است و از آن سو دموکرات‌ها گرایش بیشتری به لیبرالیسم دارند اما در اتخاذ سیاست خارجی امریکا ـ با نگاهی رئالیستی ـ کمابیش مسیری یکسان را پیموده‌اند.
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 ارتش اسرائیل باز هم مسئولیت ترور هنیه را نپذیرفت
@jomhuriyat

♈️دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، گفت در فاصله سه‌شنبه شب تا بامداد چهارشنبه تنها عملیاتی که ارتش اسرائیل در تمامی منطقه انجام داده، حمله هدفمند به فواد شُکر، فرمانده نظامی حزب‌الله در لبنان بوده است.

♈️هگاری پنج‌شنبه شب، ۱۱ مرداد تأکید کرد که در آن شب ارتش اسرائیل در نقطه دیگری در خاورمیانه عملیاتی نداشته است.

♈️رسانه‌ها در اسرائیل سخنان هگاری را اظهار نظر غیرمستقیم، اما روشن و مفهوم در این باره دانستند که اسرائیل در ساعت کشته شدن اسماعیل هنیه هیچ عملیات هوایی در ایران یا اطراف آن نداشته است.

♈️اسرائیل هیچ مسئولیتی در کشتن اسماعیل هنیه بر عهده نگرفته اما بلافاصله مسئولیت حمله به فواد شکر را پذیرفت و جزئیات آن را اعلام کرد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰 مسعود جعفری جوزانی: اگر ایران را دوست دارید بدانید فرهنگ از نان سر سفره مهم‌تر است

♈️کارگردان «در چشم باد»: سینما آدم می‌سازد ای کاش بروکراسی‌ها را کم کنید تا فیلم‌های بیشتری ساخته شود.

#رستاک_ایران
❇️ @Rastak_iran
📝📝پوپر و انتخابات ونزوئلا

مهران کرمی، روزنامه‌نگار
@jomhuriyat

♈️کارل پوپر فیلسوف علم در دهه ۶۰ و ۷۰ خورشیدی در کانون منازعات سیاسی دو جریان لیبرال و اقتدارگرای درون ایران بود. در یک سو دکتر رضا داوری اردکانی و شاگردان مکتب فردید بودند که به مارتین هایدگر ارادت داشتند و در سوی دیگر عبدالکریم سروش بود که شارح اندیشه‌های پوپر شناخته‌می‌شد. کتاب چهارجلدی جامعه باز و دشمنان آن با ترجمه عزت‌اله فولادوند کتاب مرجع این جریان فکری بود که از صدر تا ذیل به افلاطون می‌تازد و او را پایه‌گذار فاشیسم معرفی می‌کند. البته بگذریم که به برداشت من خود دکتر سروش مشرب افلاطونی دارد که در علاقه‌اش به نگرش عارفانه مولانا و مثنوی به چشم می‌خورد. این نکته هم گفتنی است که هایدگر به سبب رابطه‌ای که با رژیم نازی آلمان داشت به عنوان تئوریسین فاشیسم و اقتدارگرایی معرفی می‌شد که موضوع بحث ما نیست.

♈️ مهم‌ترین نظریه پوپر ابطال‌پذیری بود. تا قبل از پوپر معیار علمی‌بودن یک نظریه، اثبات‌پذیر بودن آن در نظر گرفته می‌شد ولی کارل پوپر این مفهوم را برعکس کرد. او علمی بودن یک نظریه را در این می‌داند که دیگران بتوانند آن را نقد و ابطال کنند. در غیر این صورت شبه علم و یا در حوزه‌های عرفان و متافیزیک و ... است. اما این نظریه چگونه به عرصه عمومی و سیاست راه یافت؟

♈️پوپر کسی است که خود نتیجه‌گیری از این نظریه را به سپهر سیاست کشاند. او دموکراسی را دارای دو وجه ایجابی و سلبی می‌داند. در وجه ایجابی حکومت اکثریت نشان دموکراسی است اما بدون توجه به وجه سلبی نمی‌توان آن را دموکراتیک دانست. حکومتی دموکراتیک است که حق عزل حاکم و اگر به زبان خودش بگوییم ابطال حاکم را به رسمیت بشناسد. بدون حق برکناری حاکم آن هم از راه رای دادن دموکراسی محقق نمی‌شود و از همینجاست که تفاوت میان دموکراسی‌های راستین و شبه دموکراسی‌ها یا دموکراسی‌نماها آشکار می‌شود. نظام‌‌هایی که خود را مردم سالار می‌دانند ولی رقیبان سیاسی خود را قدرت‌طلب می‌دانند و آن‌ها را متهم به تلاش برای سرنگونی حکومت از راه صندوق می‌دانند در واقع با برچسب‌هایی چون انقلاب رنگی می‌کوشند به خود وجهه دموکراتیک بدهند و مخالفان سیاسی را به بیگانگان و دسیسه‌چینی آن‌ها برای براندازی متهم می‌کنند.

♈️ نمونه زنده آن این روزها پیش چشم ماست. دولت نیکولاس مادرو که ادامه هوگو چاوس است برای دومین بار یک انتخابات جنجالی برگزار کرده که از پیش برنده آن بوده‌است. مخالفان مدعی پیروزی در انتخابات هستند و مادورو را به دستکاری در آرا متهم کرده‌اند. امریکا و برخی کشورهای امریکای لاتین و اروپایی هم از ادعای مخالفان حمایت کرده‌اند و می‌گویند ادموندو گونزالس نامزد اپوزیسیون برنده واقعی انتخابات است. از طرف دیگر مادورو مدعی است مخالفان در تگزاس آموزش دیده‌اند و هدفشان سرنگونی دولت قانونی ونزوئلا است. در سه دهه گذشته از زمان هوگو چاوز تا ۱۲ سال حکومت مادورو، ونزوئلا بارها و بارها شاهد برگزاری انتخابات و ناآرامی‌های پس از آن بوده‌ است.

♈️ونزوئلا کشور ثروتمندی است که بزرگ‌ترین ذخیره‌ نفتی جهان را دارد ولی مردم آن در فقر مفرط زندگی می‌کنند. بیش از ۸ میلیون نفر از مردم ونزوئلا این سال‌ها به دلایل اقتصادی و سیاسی به کشورهای همسایه مهاجرت کرده‌اند. روابط کاراکاس و واشنگتن در ۳۰ سال گذشته به ویژه در دوره دونالد ترامپ پر تنش بوده. این کشور تورم بالایی داشته و حتی ابرتورم ۲۵۰ هزار درصدی را تجربه کرده‌است اما پس از آن که این کشور بهبود رابطه‌ با امریکا را در دستور کار قرار داد تورم آن در سال ۲۰۲۴ یک رقمی شد. اینک با بحران پدید آمده دوباره باید افزایش ناآرامی‌ها، تنش در روابط خارجی، مشکلات اقتصادی و ... را تجربه کند. نقطه آسیب و پاشنه آشیل ونزوئلا و کشورهای شبیه آن که دموکراسی برگزاری انتخابات است.

♈️ در این جا دو سه پرسش مطرح می‌شود که چه نیازی به برگزاری انتخابات به شیوه دموکراتیک در کشورهایی چون ونزوئلا هست؟ چرا هر چند سال یک‌بار به انتخاباتی تن می‌دهند که نتیجه آن فرو رفتن کشور به بحران‌های متعدد و پس‌لرزه‌های پس از آن است؟ در انتخاباتی که مخالفان نتوانند به شیوه مسالمت‌آمیز قدرت برسند، دموکراسی آیا معنا می‌دهد؟ آیا انقلاب‌های رنگی و زورآزمایی خیابانی برای کسب قدرت در کشورهای دارای سنت دموکراتیک جایگاهی دارد؟ پاسخ به این پرسش‌ها را در برداشت کارل پوپر از دموکراسی می‌توان یافت./مهرگان آنلاین

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝راه سوم، ممکن‌ترین اعتراض به همه‌چیز؛
در دلایل توصیه به جلوگیری از حکم زندان شروین حاجی‌پور

محمدرضا جوادی یگانه،جامعه شناس
@jomhuriyat

♈️سه روز پیش شروین حاجی‌پور کلیپی منتشر کرد در باره اینکه حکم ۴۴ ماه زندانش تایید شده و باید به زندان برود.

♈️پرسش اصلی او این است که «آیا راه دیگری برای اعتراض کردن وجود دارد؟» و «آیا مدنی‌تر از قطعه برای، شیوه‌ای برای اعتراض هست؟» شروین معترض است، نمی‌خواهد ایران را ترک کند و به زندان هم نمی‌خواهد برود.

♈️اگر بنا باشد اصلاحی در جامعه ایران رخ دهد، باید کاری کرد که جمع این سه گزینه غیرممکن نباشد. و کسانی که طبق ارزش‌هایشان، نمی‌خواهند طبق ارزش‌های رسمی عمل کنند، امکان کنش در ایران را داشته باشند. آنها، نه خودشان، خود را مجرم می‌دانند نه عرف آنها را مجرم و برانداز می‌شناسد؛ بلکه فقط متفاوت با نظام رسمی هستند و معترض به آن.

♈️روشن است که انتظار شروین فقط این نیست که زندان نرود، بلکه می‌خواهد بتواند ترانه اعتراضی بسازد. ولی می‌داند که وقتی ترانه اعتراضی می‌سازد، نمی‌تواند از فضاهای رسمی استفاده کند، روی استیج برود و از پلتفرم‌ها و تلویزیون استفاده کند. اما او می‌خواهد ترانه بسازد و در همین فضای مجازی فیلترشده منتشر کند.

♈️چرا باید تنها راه‌های پیش پای معترضین، محکومیت قضایی یا خروج از کشور باشد؟ آلبرت هیرشمن در کتاب خروج، اعتراض و وفاداری، این سه‌گانه را به خوبی نشان داده است. منظورم از وفاداری، وفاداری به اصل نظام است که اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان هر دو در آن مشترک هستند. خروج هم خروج از نظام سیاسی است که براندازان با همه شقوق گوناگون، معرفش هستند. گروه سوم، یعنی معترضان، در همین کشور ساکن هستند، برانداز نیستند و نمی‌خواهد باشند، اما پاره‌ای از قواعد اساسی نظام رسمی را قبول ندارند و علنا با آن مخالفت می‌کنند. ولی در مخالفت با آن، با براندازان همدست نمی‌شوند. و این، آن مرز آشکار ولی باریکی است که به آن توجه نمی‌شود. سیاست آنها سیاست زندگی است برخلاف براندازان، که تنفر و کین‌توزی مبنای عملشان است.

♈️درگذشت مهسا امینی در ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ مقدمه اعتراضاتی شد که هنوز هم جامعه ایران تحت تاثیر آن است. چند روز پس از آن، ژانر «برای...» در توییتر به راه افتاد که معترضین توییت می‌کردند که به چه چیزی در ایران اعتراض دارند و ابعاد گوناگون اعتراض‌شان را می‌نوشتند. از میان هزاران «برای...»ی توییت‌شده در آن چند روز، شروین حاجی پور،  ۲۹ مورد از آنها را انتخاب کرد و ترانه «برای...» را در ۶ مهر منتشر کرد. ترانه در یکی‌دو روز اول انتشار، فقط در صفحه اینستاگرام حاجی‌پور بیش از ۴۰ میلیون بار دیده شد، و به یکی از نمادهای این جنبش اعتراضی تبدیل شد.

♈️این ترانه، یکی از نمونه‌های «ممکن‌ترین اعتراض در جامعه ایران» است. نه در متن ترانه‌ای که شروین حاجی‌پور خواند، نه در توییت‌هایی که به عنوان شاهد مثال در کلیپ آورد و نه در تصاویری که در یک روایت تصویری دیگر از این ترانه، همان روز ارائه شد، اعتراضی متوجه اصل نظام و رهبری نبود و تنها یک بار از تصویر رئیس‌جمهوری فقید استفاده شد.

♈️محور اعتراض‌ها هم عمدتا اجتماعی بود و نه سیاسی؛ اجتماعی‌ به معنای عام و عمومیت‌یافته آن. من همان روز انتشار در توییتی نوشتم که «شعار زن_زندگی_آزادی و ژانر برای... که شروین حاجی‌پور امروز ترانه‌ای برای آن سرود، نشان داد معترضین عاقل‌‌اند و از ایران‌ستیزان گذر کرده‌‌اند؛‌ نه شعار تجزیه‌طلبانه دادند و نه به میل پهلوی و رجوی و علی‌نژاد عمل کردند.جامعه‌ فرسنگ‌ها از تحلیل‌گران جلوتر است و از سیاست‌بازان متفاوت».

♈️آنچه آن ترانه انجام داد، ایجاد بالاترین آگاهی جمعی ممکن یک گروه اجتماعی است، یعنی اینکه معترضین از طریق این ترانه به یک آگاهی جمعی و مشترک رسیدند که از چه چیزی ناراضی هستند و چگونه می‌توان در ایران به همه چیز اعتراض کرد بدون آنکه اعتراض کردن غیرممکن شود. تبدیل اعتراض سیاسی به اعتراض اجتماعی، پس از شکست اعتراض سیاسی، در چارچوب همین رویکرد است. ترانه «برای...» یک نقد مدنی است، اعتراضی در قالب یک اثر هنری، بدون توهین به کسی. اما اینکه اثر به سرعت و به صورت گسترده دیده شد، بخاطر شرایط ایران بود.

♈️غیرممکن کردن اعتراض و اسکات یا راندن معترضین به خارج از کشور، فرصت‌های اصلاح در جامعه را هم از دست می‌دهد. باید برای نقد مدنی و شنیدن صدای متفاوت جایی گذاشت. نگاه کنید بعد از رای آوردن پزشکیان چقدر امید در جامعه افزایش یافته، با آزاد گذاشتن اعتراضات ممکن، و با بسط دامنه اعتراضات ممکن، این امید چند برابر خواهد شد. جناب آقای اژه‌ای، جلوی زندانی شدن شروین را بگیرید. بگذارید ایران با کمک «همه» ایرانیان اوج بگیرد.
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝هر اقدام نظامی علیه اسرائیل، اشتباهی بزرگ است

رحیم قمیشی
@jomhuriyat

♈️دو هفته پیش به ترامپ سوء قصدی شد، که با شانس زیاد، او زنده ماند.
ما او را به تلافی دادن فرمان کشتن سردار سلیمانی تهدید به مرگ کرده بودیم، و اتفاقا ضارب او در دم کشته شد.

♈️آیا آمریکا اجازه داشت به صرف تهدید ما، فردای ترور، موشک‌هایش به ایران روانه کند؟
مسلما خیر، هیچ قاعده جهانی، چنین اجازه‌ای را به هیچ کشوری نمی‌دهد.
همین اتفاق دو سال پیش برای سلمان رشدی نویسنده کتاب آیات شیطانی افتاد، که ما بارها رسما او را به ترور و قتل تهدید کرده‌ بودیم. هیچکس حق نداشت ایران را متهم یا مجازات کند.

♈️در قاتل بودن و ظالم بودن رژیم اسرائیل شکی نداریم، ولی برای ترور رهبر حماس در تهران، تا زمانی که دلایل محکمه‌پسند بین‌المللی ارائه نشود، یا اسرائیل آن را رسماً برعهده نگیرد، هر گونه اقدام نظامی ولو کوچک، با توجیه اینکه "شکی نیست اسرائیل بوده"  یا " او در لیست ترور اسرائیل بوده"، یک اقدام بسیار غلط است، که یقیناً به انزوای بیشتر ایران و جنگی بسیار زیانبار تبدیل می‌شود.

♈️من نه طرفدار اسرائیل هستم، نه از کشته شدن میهمان کشورمان آقای هنیه متاثر نشده‌ام، اما صرفاً دلسوزانه می‌گویم، هر اقدام نظامی در شرایط فعلی صد در صد به ضرر ایران خواهد بود.

♈️فردا ممکن است نتانیاهو در گوشه‌ای از جهان ترور شود. تا ایران رسما بر عهده نگرفته، تا قاتل رسما اعتراف نکرده از ایران ماموریت داشته این ترور را انجام بدهد، هیچ کشوری حق مقابله با ایران را نخواهد داشت.
ما هم در مقابل اتفاقات، به همین ترتیب باید مسئولانه رفتار کنیم.

♈️اینکه اسرائیل در غزه جنایت کرده، دانشمندان هسته‌ای ما را رسماً ترور کرده (که به نظرم هرگز بطور رسمی بر عهده نگرفته) موضوعش جداست.
اما اسرائیل از روی ترس، یا سیاست، یا حقه‌بازی، این ترور را بر عهده نگرفته است، و شاید واقعا هم کار آن رژیم نبوده.

♈️کشور ایران نیازمند آرامش است.
مردم از جنگ‌های بیهوده خسته‌اند.
در روابط بین‌الملل، اصول جهانی حکم می‌کند.
اینکه تصور کنیم تعدادی موشک و پهپاد به ما کمک می‌کند اقتدار از دست رفته‌مان را به دست می‌آوریم، اشتباهی محض است.
که معلوم نیست چه دست‌های پنهانی پشت آن باشند و چه منافعی برای چه باندهای داخلی و یا کشورهای بیگانه داشته باشد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
📝📝 مجوز ترور و مجوز شنود!

مجید مرادی
@jomhuriyat

🔰آذر منصوری: شنود و انتشار جلسات با چه مجوزی‌ست؟!

♈️رییس جبهه اصلاحات، آذر منصوری پیرو انتشار صوت صحبت او و علی نیکجو در توئیتر نوشت:
خبرگزاری‌های وابسته به نهادهای خاص با چه مجوزی جلسات اصلاح‌طلبان را شنود و منتشر می‌کنند؟ آیا اصل ۲۵ قانون اساسی برای آن‌ها فاقد اعتبارست؟ آیا ماده۲ قانون جرائم رایانه‌ای فقط برای شهروندان درجه دو است؟

♈️در پاسخ منصوری باید گفت مجوز شنود از رقبای سیاسی همان مجوز ترور اسماعیل هنیه است. اساسا شنود و ترور از یک جنسند. شنود هم نوعی ترور است. آنان که باید امکانات ارتباطی را برای حفظ امنیت دانشمندان و مهمانان کشور به کار گیرند از این امکانات برای شنود جلسات رقیب سیاسی شان استفاده می‌کنند و چون تمرکزشان بر رقابت سیاسی‌ست از وظایف خودشان غافلند و در قلب تهران مهمان بلندپایه ایران ترور می‌شود.

♈️ منصوریِ اصلاح‌طلب می‌داند که منصوریِ پایداری‌چی (رئیس ستاد جلیلی) برای انتخابات چه خوابی دیده بود. تقلب باشت را که نمونه خروار بود همه دیدند. هزینه‌های بی حساب و کتاب از اموال ملت برای خریدن رأی مردم را همه مطلعند. قدرت برایشان مقدس است، فساد دبش هم برایشان مقدس است. نه جلوی ترورها را گرفتند و نه جلوی فساد دبش را. اگر از جلسات محرمانه اصلاح طلبان هم شنود نکنند چه کنند؟!
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝زندان جای فعالان مدنی و هنرمندان نیست.
🔰(در مورد حکم زندان شروین حاجی‌پور)
گفتگو با جماران ۱۴۰۳/۵/۱۳
کامبیز نوروزی
@jomhuriyat

♈️ارزیابی شما از پرونده شروین حاجی‌پور چیست؟ 
پرونده شروین حاجی‌پور یکی از پرونده‌هایی است که افکار عمومی و حقوقدانان نسبت به آن اقناع نشده‌اند. دادگاه غیر علنی بوده؛ و اینکه یک خواننده به خاطر یک ترانه ساده بخواهد به این شکل محکومیت زندان بگیرد، از لحاظ حقوقی قابل قبول نیست. اساسا زندان جای این قبیل افراد نیست. کافی است ما نگاه کنیم که به خصوص در طول 15 سال اخیر چقدر رأی زندان برای هنرمندان و فعالان مدنی صادر شده و هیچ اثری هم از لحاظ میزان نارضایتی افراد جامعه نسبت به رفتارهایی که اتفاق می‌افتد، نداشته است. نشان‌دهنده این است که این دیدگاه کیفری بسیار ناکارآمد است و جز زندان کردن هیچ راه دیگری را برای بهبود رابطه بین مردم و دولت بلد نیست و زندان هم اثر مثبتی نگذاشته است.
در پرونده شروین حاجی‌پور هم، چه در رأی بدوی و چه در تجدیدنظر، جامعه و حقوقدانان قانع نمی‌شوند که دارد قانون و عدالت رعایت می‌شود. در چنین شرایطی یک تجدیدنظر کلی در سیاست کیفری باید اتفاق بیفتد که کار هنرمند و فعالان مدنی به زندان‌ها نکشد و هر جمله و رفتار آنان را حمل بر جرم نکنند.
 
♈️درخواستی که شروین حاجی‌پور از رئیس قوه قضائیه در زمینه ورود به این پرونده داشته چقدر از لحاظ حقوقی صحیح است؟
رئیس قوه قضائیه این اختیار را دارد که دستور رسیدگی مجدد به عنوان اعاده دادرسی بدهد. این موضوع در قوانین ما پیش‌بینی شده و من امیدوارم آقای محسنی اژه‌ای که همواره تکیه داشته‌اند بر اینکه از مجازات زندان کمتر استفاده و به قانون عمل شود، دستور رسیدگی مجدد به این پرونده بدهد.
 
♈️آیا سابقه دارد که رئیس قوه قضائیه این طور به پرونده‌های جزئی ورود پیدا کند؟
حضور ذهن ندارم که چه پرونده‌هایی بوده ولی فکر می‌کنم مواردی بوده است. ضمن اینکه این پرونده جزئی نیست. زندان، حتی یک روز آن هم دشوار است. متأسفانه آنقدر مجازات زندان در ایران زیاد شده که همه فکر می‌کنند مسأله ساده‌ای است. زندان سخت‌ترین مجازات است. شما در نظر بگیرید که انسان‌‎هایی در قفس زندگی می‌کنند؛ زندان به این معنا است. اصلا نباید زندان را مجازات ساده‌ای تلقی کرد. خصوصا برای انسان‌های که فرهنگی، سیاسی و هنری هستند و اساسا زندگی آنها در یک الگوی دیگری می‌چرخد.
مجازات شروین حاجی‌پور اصلا جزئی نیست. سه سال و هشت ماه زندگی در چهاردیواری یک قفس است. شما تصور کنید؛ خیلی دشوار و طاقت‌فرسا است
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝نگاه غرب به ما
فرهاد قنبری
@jomhuriyat

♈️بچه که بودیم گاهی بزرگسالان برای تفریح خود تلاش می کردند با ایجاد رقابت ما را به جان برادر و دوستانمان بیندازند. آنها با علم به اینکه توجه ما سوی آنهاست، شروع به تعریف و بزرگنمایی درباره قدرت و توانایی یکی از ما می کردند. یکی می گفت به نظر من «حسن» قویتر از همه است و دیگری می گفت این چه حرفی است «حسین» با یک مشت حسن را می خواباند و..

♈️آنها تا جایی به تمجید و تحقیر یکطرفه ادامه می دادند که نقطه تحریکمان به مرز انفجار می رسید و در آنی برای ثابت کردن توانایی و قدرت خویش از جا جسته و تا حد مرگ با رفیق یا برادر خود کشتی می گرفتیم و همدیگر را زمین می زدیم..

♈️در پایان این جدال در یک سو ما بودیم که چون خروس از جنگ برگشته با یقه و پیراهن پاره و نفس نفس زنان هنوز به یکدیگر چشم غره می رفتیم و در آن سو آنهایی که باعث و بانی این جدال بودند و با «ماشاالله ماشاالله» گفتن به بلاهت و سادگی ما لبخند می زدند.

♈️این رفتار بزرگسالان با ما همان رفتاری است که امریکا و اروپا و اسرائیل و بی بی سی و روسیه و.. با کشورها و ملتهای خاورمیانه می کنند. آنها با تعریف و تمجیدهایشان ابتدا ما را به جان هم می اندازند، سپس سلاحها و کالاهای مازادشان را به ما می فروشند و خود هم در گوشه ای دنج نشسته و به سادگی و بلاهت مان بلند بلند می خندند.

♈️یک روز با پر رنگ کردن شکاف مذهبی میان «شیعه» و «سنی» ملتها را به جان هم می اندازند و به هر دو طرف جدال هم سلاح و اسلحه می فروشند و منابع تاریخی و طبیعیشان را مفت به چنگ می آورند..

♈️یک روز به اسم حمایت از قبیله و قوم ملتها را به جان هم می اندازند و روز دیگر بحث «زبان مادری» و «لهجه پدری» و «شلوار اجدادی» و امثالهم را پیش می کشند و باعث باد کردن رگ گردنهایمان می شوند و روز دیگر هم بحث تحریم و جنگ و حذف بین المللی را در راستای منافعمان معرفی کرده و عده ای را به جان مردم می اندازند.

♈️ما هم در این سو نفس بریده و دست و پا شکسته سر یکدیگر را از تن جدا کرده و یقه همدیگر را پاره می کنیم و تمام بدبختی هایمان را از چشم همدیگر می بینیم.

♈️خاورمیانه برای خروج از چرخه دردناک سبعیت و خشونت چاره ای جز خروج از صغارت و طفولیت فکری ندارد و تا زمانی که عقل و خرد و دوراندیشی را ملاک تصمیم گیری نکرده و به رشد و بلوغ ذهنی و فکری نرسد از این وضعیت خارج نخواهد شد.
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝خون بس

✍️ هدا احمدی/ نویسنده در هفته‌نامه تجارت‌فردا
@jomhuriyat

♈️ مسعود پزشکیان هر جا مجال صحبت پیدا می‌کند، از ضرورت به پایان رسیدن اختلافات داخلی سخن می‌گوید. به عقیده او شرایط کشور ایجاب می‌کند که گروه‌های سیاسی اختلافات را کنار بگذارند و با هم دست دوستی بدهند تا کشور از این شرایط سخت عبور کند. آقای پزشکیان اخیرا در گفت‌وگو با سایت رهبری گفته: «آنچه فوری و ضروری است، اوّل رفع اختلافات، دست به دست هم دادن و با هم پیش رفتن است. ... اوّل باید در درون خودمان وحدت و انسجام ایجاد کنیم...»

♈️پزشکیان در اولین جلسه هیات دولت چهاردهم نیز از اهمیت وفاق ملی گفت و تاکید کرد که اختلافات بین مسئولان برایش نامفهوم است زیرا «ریشه همه اختلافات و مشاجر‌ه‌ها هوای نفس است، بنابراین اگر تقوا داشته باشیم،‌ اختلافات و دعواها از بین خواهد رفت.»

♈️بسیاری از ناظران بر این عقیده‌اند که صدای دعواهای سیاسی بلندتر از همیشه است و به قول مسعود نیلی، سیاستمداران حواسشان نیست که در یک دریای طوفانی طی طریق می‌کنند. مسائل منطقه و مسائل داخلی، شرایط خطرناکی ایجاد کرده و همه نیروهای فکری باید کمک کنند که مسائل کشور به درستی حل‌وفصل شود. به همین دلیل است که مسعود پزشکیان اصرار دارد که تمام افراد و گروه‌های فعال و موثر در کشور باید برای ایجاد وفاق تلاش کنند.

♈️برخی تحلیلگران راهبرد پایان اختلاف را برای آینده کشور مفید و ضروری می‌دانند اما برخی معتقدند اگرچه این راهبرد، اخلاقی و قابل ‌احترام است اما ضمانت اجرایی ندارد چون گروه‌های ذی‌نفع صرفاً با نصیحت یا دعوت به رعایت اخلاق، تولید تنش را متوقف نمی‌کنند.
از منظر اقتصاد سیاسی، ریشه بسیاری از درگیری‌های سیاسی تحمیل هزینه گروه‌ها به جامعه یا کسب منفعت از سوی آنان است، که با مقاومت گروه‌های دیگر مواجه می‌شود.  نکته اصلی همین‌جاست. چرا باید افراد و گروه‌هایی که نفعشان در بد بودن شرایط است، داوطلبانه از این شرایط کنار بکشند و از «مفت‌سواری» منصرف شوند؟

♈️زمان مناسب، هزینه غیر قابل پیش‌بینی
از هر زاویه‌ای که به مسائل کشور نگاه کنیم، به این نتیجه می‌رسیم که امروز بیش از هر زمان دیگری، نیازمند همگرایی و همدلی هستیم و مقطع زمانی شروع به کار دولت، موقعیت مناسبی را برای کنار گذاشتن اختلافات ایجاد کرده است. رئیس‌جمهور پزشکیان در طول رقابت‌های انتخابات سعی کرد از خود چهره‌ای آرام و به دور از جنجال و نزاع عرضه کند و اکنون نیز در ادامه همان رفتار، تلاش دارد منادی صلح و همگرایی باشد. این رفتار کم سابقه به حد زیادی در تغییر نگاه مخالفان اثرگذار بوده اما این کافی نیست. آقای پزشکیان باید بتواند این همدلی را از درون نظام حکمرانی آغاز کند و نزاع مخرب و فرصت‌سوز درون قدرت را به روابطی تعاملی با هدف حل و فصل ابرچالش‌های کشور تبدیل کند.

♈️اما نکته مهم این است که علاوه بر تداوم راهبرد آشتی سیاسی از سوی آقای پزشکیان، طی کردن سیر و سلوک سیاسی آن نیازمند فرهنگ‌سازی و شکل‌گیری یک گفتمان جدید سیاسی است. فرهنگ و گفتمانی که در گام نخست باید بر یکسری اصول و مبانی فکری تعریف شده و حل مسائل و چالش‌های موجود کشور صرفاً شعاری نباشد زیرا چه‌بسا هر روشی بدون در نظر گرفتن علم سیاست و احزاب، ممکن است رئیس‌جمهور جدید را در آینده‌ای نزدیک در دام حقه‌های سیاسی و دسیسه‌های جریان‌های مخالفش که چندان دل خوشی از او و همراهانش ندارند بیندازد.

♈️ اقتصاددانان معتقدند یکی از عناصر بنیادین منطق اقدام جمعی (مشترک) پایان بخشیدن به سواری مجانی است و بزرگ‌ترین ماموریت دولت و مهم‌ترین شاخص کارایی آن، جلوگیری از سواری مجانی عده‌ای اندک باشد و تا زمانی که مفت‌سواری ممکن است، کارایی و بهره‌وری ملی حاصل نمی‌شود. مسئله اصلی کشور شناسایی سیاست‌هایی است که برای عده‌ای سواری مجانی به ارمغان می‌آورد و باید کاری کرد که این عده اندک، هزینه‌های خود را پرداخت کنند. این در حالی است مسعود پزشکیان بر راهبرد پایان اختلافات سیاسی تاکید دارد که تا حدود زیادی مغایر با این دیدگاه است.

♈️آقای پزشکیان باید بداند مجبور کردن افرادی که برای مدت‌های طولانی مفت‌سواری کرده‌اند برای پایان سواری مجانی یا پرداخت هزینه آن، کاری دشوار است./تجارت فردا

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 مذاکره حماس با اسرائیل حلال

🔰مذاکره ایران و آمریکا حرام!

♈️مافیا چه می‌گوید؟!

✍️ مجید مرادی
@jomhuriyat

♈️در انتخابات ریاست جمهوری اخیر، شهر به رغم همه هزینه‌هایی که اردوگاه رقیبِ تا دندان مجهز کرده بود از دست مافیا آزاد شد و پروژه خنثی سازی رأی ملت شکست خورد. منطق صوری! اردوگاه رقیب گفته بود با 21 میلیون رأی خودشان را برنده اعلام خواهند کرد چه مردم رأی دهند و چه ندهند اما قوه قضائیه به شدت با پروژه تقلب برخورد کرد و این نرمش قهرمانانه با ملت نباید نادیده گرفته شود.

♈️قطعا نتیجه انتخابات اخیر علاوه بر تندروهای داخلی که به شدت برایشان هولناک بود و کارشان را به توهین کشاند، برای روسیه و اسرائیل هم خوشایند نبود و از روز آغاز به کار دولت پزشکیان، تحرک اسرائیل را در خاموش کردن صدای اعتدال و اصلاحات دولت جدید با ترور رهبر حماس دیدیم.

♈️جای تردید نیست چنان که قبلاً گفته ایم نه لابی روسیه در ایران و نه نفوذی های اسرائیل به آسانی اجازه عادی‌شدن روابط ایران و غرب را نمی‌دهند.‌‌ سیاست خارجی ایران نسبت به غرب هم اسیر مافیای سفارت نورد باغی و یاغی‌ست و هم اسیر لابی روسیه و هم نفوذی های اسرائیل که هر وقت بخواهند سامانه اعتدال و صلح طلبی ایران را ترور می‌کنند.

♈️ فؤاد ایزدی کارشناس دائم الحضور سیمای جبلی جلیلی شامگاه پنجشنبه 10 مرداد در حال دشنام گفتن به طرفداران مذاکره است. کسی هم در مقابلش نیست که به او بگوید چرا اسماعیل هنیه که 40 هزار نفر از ملتش و چندین فرزند و نوه اش در جنگ اسرائیل با غزه کشته شده‌اند باز هم به مذاکره با دشمن اشغالگر ادامه داد اما ایران نباید با آمریکا مذاکره کند؟! مگر بین ایران و آمریکا جنگی بدتر از جنگ اسرائیل با غزه جریان دارد که مذاکره را میوه ممنوعه می‌دانید؟

♈️هنیه درست در روز عید فطر که ارتش اشغالگر با کشتن پسران و نوه‌های او در غزه عیدش را به عزا تبدیل کرد گفته بود مسیر مذاکره را ادامه خواهد داد. چرا  و تا کی ایران باید به قهر با آمریکا ادامه دهد؟! چرا از راه مذاکره با ترامپ نتوانستیم جلوی زهرریختنش را بگیریم؟! این نکته‌ را پیش از ترور سردار سلیمانی هم گفته‌ام و در مصاحبه‌ای! با نهادی خاص ثبت شد. چرا از فرصت بایدن برای احیای برجام بهره گرفته نشد؟! چرا دولت محرومان پشت دست روس‌ها بازی کرد و باخت؟چرا کام پوتین داد و اروپا را از خود خشمگین کرد؟!

♈️اکنون و در آغاز به کار دولت پزشکیان فضا به سمتی می‌رود که گفتگوی ایران و آمریکا که مدتی‌ست از پس پرده و به میانجی گری پرده دار افتان و خیزان در جریان بوده است کم رنگ شده است.
مافیا با گفتگو، نه با داخل و نه با خارج میانه ندارد، با آفتاب میانه ندارد، خود را بیش از همه حافظ شهر می‌نمایاند اما جز به سقوط شهر نمی‌اندیشد.

♈️ نباید اجازه دهیم مافیا بار دیگر کشور را به باتلاق بکشاند. ایران باید اسرائیل را در جایگاه بزرگ‌ترین خطر صلح و امنیت جهانی و منطقه‌ای و دشمن اخلاق و انسانیت در رویارویی و تقابل با جامعه بین الملل و افکار عمومی جهانی نگه دارد و از فرصت بی‌نظیری که برای منزوی شدن این سرطان خاورمیانه فراهم آمده است بهره گیرد. بهبود روابط ایران با آمریکا و اروپا قطعا به انزوا و بی اعتباری این رژیم غاصب و جنایتکار کمک خواهد کرد..

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝جانشین هنیه!
#صابر_گل_عنبری
@jomhuriyat

♈️پس از ترور هنیه بازار گمانه‌زنی‌ها درباره جانشین احتمالی او داغ است و معمولا نگاه‌ها معطوف به خالد مشعل رئیس سابق دفتر سیاسی کل حماس و رئیس فعلی دفتر سیاسی خارج آن است.

♈️هنیه حدود یک سال قبل از پایان دوره ماموریت چهار ساله‌اش در راس دفتر سیاسی حماس ترور شد. پس از این اتفاق، معاون اول او می‌توانست جانشین او شود، اما صالح العاروری معاون اول او در ژانویه گذشته در بیروت ترور شد. رئیس دفتر سیاسی حماس در کنار معاون اول سه معاون دیگر هم دارد که روسای سه اقلیم حماس هستند: کرانه باختری، نوار غزه و خارج.

♈️العاروری در کنار سمت معاون اولی رئیس اقلیم کرانه باختری در حماس نیز بود. با این حساب تنها دو نفر از معاونان هنیه باقی مانده‌اند که می‌توانند جانشین او شوند؛ نخست، یحیی سنوار رئیس اقلیم نوار غزه و دیگری خالد مشعل رئیس اقلیم خارج. اما شرایط برای ریاست سنوار فراهم نیست و او از هفتم اکتبر به بعد برای در امان ماندن از ترور در تونل‌های نوار غزه در کنار دیگر فرماندهان قسام جنگ را مدیریت می‌کند.

♈️با این وضعیت، گزینه باقیمانده خالد مشعل رئیس اقلیم خارج حماس است؛ اما به «دلایلی» ممکن است که به جانشینی هنیه انتخاب نشود. در این شرایط، احتمال انتخاب خلیل الحیه معاون رئیس دفتر سیاسی غزه و رئیس دفتر مناسبات عربی و اسلامی حماس وجود دارد.

♈️در هر صورت، چه مشعل انتخاب شود چه الحیه، موقتی خواهد بود؛ تا زمانی که انتخابات داخلی حماس برگزار شود؛ انتخاباتی که هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود و موعد آن در اواسط 2025 است. البته اگر این شرایط جنگی ادامه داشته باشد، احتمال تعویق آن وجود دارد.

♈️در انتخابات حماس نیز که در سه اقلیم پیشگفته برگزار می‌شود، ابتدا هیئت‌های اداری مناطق و اقالیم و سپس اعضای مجلس شورای عام انتخاب می‌شود و این مجلس نیز که حکم پارلمان حماس را دارد رئیس دفتر سیاسی آن را انتخاب می‌کند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝دولت چهاردهم و ضرورت بازنگری در توصیه ها
محمدرضا یوسفی
@jomhuriyat

♈️دولت چهاردهم در هفتم و نهم مرداد تنفیذ و تحلیف شد. هر گاه دولتی تغییر می کند، موجی از توصیه ها در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی جریان می یابد. بسیاری از این توصیه ها تکراری است و به ندرت می توان در آنها نکات تازه ای یافت.

♈️تورم از دهه پنجاه به بعد به جز چند سال، دو رقمی بوده است. کانال تورم در نیمه دوم دهه 90 به  سمت بالا شیفت کرده است. از این رو مهار تورم یکی از دغدغه های مهم هر دولتی است. با تغییر دولتها، کارشناسان به مدیریت رشد نقدینگی و هدایت نقدینگی جدید به سمت فعالیت های مولد تاکید می کنند. اما با وجود این توصیه ها، رشد نقدینگی در پایان دولتها و به ویژه در دولت سیزدهم مهار نشده، بلکه رشد بیشتری داشته است. 

♈️تا چندی پیش گروهی از کارشناسان، نقش نوسانات نرخ ارز بر تورم را منکر بودند. آنان بر اساس گفته مشهور فریدمن مبنی بر اینکه تورم صرفا یک پدیده پولی است، آن را ناشی از رشد نقدینگی می دانستند. اما با شوک های بعد از خروج امریکا از برجام، نگاه خود را تعدیل کرده و این دیدگاه را ناظر به تبیین روند بلندمدت دانسته و نقش شیفت های نرخ ارز بر نرخ تورم را درکوتاه مدت پذیرفته اند. از این رو به درستی مانند سابق به یکسان سازی نرخ ارز در شرایط جاری تاکید نمی شود.

♈️ همواره از ناترازی بودجه و چگونگی تامین کسری آن به عنوان عامل رشد نقدینگی نام برده شده است. یک توصیه مهم جهت مدیریت نقدینگی، ناترازی بودجه است. از این منظر تامین مالی کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و یا بانک ها موجب رشد نقدینگی و در نهایت تورم شده است. از این رو همواره در توصیه ها به انضباط مالی دولت تاکید می شود. اما با وجود این توصیه اکید، نه تنها انضباط مالی رخ نداده، بلکه کسری آشکار و پنهان بودجه رشد بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است. 

♈️یکی دیگر از موضوعات اقتصادی مهم، رشد اقتصادی نزدیک به صفر دهه نود و در نتیجه کاهش حدود 30 درصدی سطح رفاه کشور است. توصیه ها نیز در این مورد زیاد است.

♈️ دولت سیزدهم مدعی افزایش رشد اقتصادی بوده است اما وزن درآمدهای نفت که یک ثروت ملی و خام فروشی است در این رشد کاملا محسوس است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در حالیکه رشد بخش درآمد نفت و گاز 20.3 بوده است، رشد بخش کشاورزی 
منفی 2.2 ، بخش صنعت و معدن به ترتیب مثبت 2.1 و 1.5 بوده است و با همه تبلیغات غیر واقعی بر انجام کارهای زیربنایی توسط دولت سیزدهم، رشد تامین آب، برق و گاز طبیعی منفی 6.1 بوده است و اکنون آثار آن بر همگان روشن شده است.

♈️ نتیجه اینکه رشد اقتصادی در این دوره رشد با کیفیت نبوده است. حال برای رشد اقتصادی با کیفیت چه باید کرد. اولین توصیه ها همواره افزایش سرمایه گذاری، بهبود فضای کسب و کار، بهبود روابط بین المللی است. اما این اتفاق نمی افتد. برخی نیز دائما بر  ضرورت جهت دهی اقتصاد به سمت بخش مولد در تقابل با بخش نامولد و رانتی تاکید دارند اما باز هم چنین اتفاقی رخ نمی دهد.

♈️یکی دیگر از توصیه ها، اقتدار بانک مرکزی در اتخاذ سیاست های پولی و استقلال آن است. اما این پیشنهاد به دلیل وابستگی شدید سیاست های پولی به سیاست های مالی و همچنین ساختار قانونی موجود، ممکن نبوده و تاکنون نه اراده ای بوده و نه قدمی در این راستا برداشته شده است.  

♈️ یکی از موارد کلیدی، فساد سیستماتیک موجود است. در این زمینه نیز توصیه ها فراوان بوده و در برخی موارد نیز قانون وجود دارد اما این فساد در حال عبور از وضعیت سیستماتیک است و مانعی جدی در برابر توسعه کشور بدل شده است.

♈️یکی دیگر از موارد، ساختار خصولتی اقتصاد ایران و ضرورت توجه به بخش خصوصی است. اما نتایج ناامیدکننده بوده است. علاوه بر محورهای یادشده، می توان موارد بیشتری را بیان داشت.

♈️ اکنون نیز با انبوه توصیه هایی از این دست به دولت چهاردهم مواجهیم. اما به نظر می رسد قبل از تکرار توصیه ها، باید این پرسش را پاسخ داد که چرا این نظرات کارشناسی عملی نشده است. آنان باید برای چرایی فقدان انضباط مالی دولت، فقدان رشد اقتصادی با کیفیت، چرایی عدم امکان رشد بخش خصوصی و مانند آن اندیشیده و راه هایی برای رفع آن ارائه دهند. 

♈️ موانع نهادی آشکار و پنهان عاملی برای تداوم زنجیره های توسعه نیافتگی است. تصور می شود بازنگری در پیشنهادات با عنایت به اصلاح ریل گذاری ها در سطح مقدورات دولت چهاردهم لازم باشد. تغییر در نگرش ها برای اصلاح وضع موجود در دولت و پیشنهاد دهندگان ضروری است. در غیر این صورت، در بر همان پاشنه خواهد چرخید.

♈️ وضعیت موجود معلول نگرشها و ریل گذاری های فرسوده و عقب برنده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/03 23:27:40
Back to Top
HTML Embed Code: