Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ سلام بر ایرلن زیبا و سرزمین مادری ما
♈️ سلام بر مردم آزاده و پرغرور ایران زمین

🔰 صبح زیبا و دلنشین اعضای فرهیخته خانواده جمهوریت بخیر
اوقات خوب و شادی پیش رو داشته باشید

♈️ اینجا بهشتی گم شده به نام تالاب چغاخور از جاهای دیدنی شهر بلداجی شهرستان بروجن در استان چهارمحال_و_بختیاری به حساب می‌آید که در ارتفاعات رشته‌کوه زاگرس و بر بلندای فلات ایران قرار دارد و به‌حدی زیبایی است که هر طبیعت‌گردی را به خود جذب می‌کند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ بمباران وحشیانه بیروت توسط اسرائیل در شب گذشته ‼️

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝سراب تحقق آزادی از نتانیاهو

صادق زیباکلام
@jomhuriyat

♈️درحالی‌که بسیاری از ایرانیان نگران حملۀ تلافی‌جویانۀ نتانیاهو هستند، در نقطۀ مقابل، طیف گسترده‌ای از هموطنان اپوزیسیون در دلشان قند آب می‌کنند که دری به تخته‌ای بخورد و نتانیاهو ناجی دمکراسی و آزادی در ایران شود.

♈️این هم حکایتی است که بسیاری از ایرانیان، و در رأس آنان، جناب شاهزاده رضا پهلوی، ناامید و سرخورده از امکان هرگونه تغییر و تحولی در داخل کشور، چشم امیدشان به پیروزی ماه آینده دونالد ترامپ و حملۀ نظامی نتانیاهو به ایران دوخته شده.

♈️اولاً این امکان وجود دارد که نتانیاهو حملۀ تلافی‌جویانه به ایران نکند. چون حملۀ موشکی هفتۀ گذشتۀ ایران، صدمۀ جدی به اسرائیلی‌ها وارد نساخت و نتانیاهو خیلی دلیلی برای تلافی ندارد.

♈️واشنگتن و شماری از اعضای دولت خودش هم باتوجه به درگیری گسترده در لبنان، چندان اصراری به تلافی ندارند. چون تلافی اسرائیل باعث اقدام مجدد ایران خواهد شد و این دور باطل همچنان ادامه خواهد یافت. درحالی‌که عدم تلافی اسرائیل، درگیری را در همین نقطه متوقف می‌سازد.

♈️بازگردیم به امیدواری اپوزیسیون به اقدامات نظامی نتانیاهو علیه ایران، و چشم امید دیگرشان به پیروزی آقای دونالد ترامپ در انتخابات ماۀ آینده آمریکا.

♈️ملاحظات ملی و میهنی را هم در نظر نگیریم و فرض بگیریم که آرزوی اپوزیسیون برانداز تحقق یابد و نتانیاهو و دونالد ترامپ به ایران حملۀ نظامی بنمایند. بعلاوه، فرض بگیریم که اپوزیسیون برانداز هم همه‌گونه همکاری و مساعدت با آن‌ها بنمایند. سؤال اینجاست که چنین سناریویی چقدر موفق خواهد شد تا نظام را سرنگون نماید؟

♈️واقعیت آن است که آن آرزو و رویایی که براندازان در سر دارند، که تصور می‌کنند با حملۀ نظامی آمریکا و اسرائیل، نظام سقوط خواهد کرد، در عالم واقعیت اتفاق نخواهد افتاد. اقدام نظامی آن‌ها صرفاً باعث افزایش مشکلات و مصیبت‌های مردم خواهد شد.

♈️بگذریم که چشم امید اپوزیسیون به اسرائیل و آمریکا، و جناب شاهزاده به نتانیاهو و ترامپ برای تحقق دمکراسی در ایران، رفتن به‌دنبال سراب است.

♈️این را کسی دارد می‌گوید که هیچ بغض و کینه‌ای نه نسبت به آمریکا دارد، نه اسرائیل. کسی که سال‌ها قبل از پیدایش اپوزیسیون، حاضر نشد پای بر روی پرچم‌های آمریکا و اسرائیل بگذارد؛ این پرسش معروف را مطرح نمود که «چه‌کسی از ایران خواسته که اسرائیل را نابود سازد؟» و کتاب «تولد اسرائیل»اش هنوز بعد از ۱۵ سال، اجازۀ انتشار نیافته.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝تفاوت جنگ های کنونی
و جنگ‌های سنتی

توس طهماسبی
@jomhuriyat

♈️اگر می‌خواهید به یک درک نسبی از جنگ مدرن امروزی برسید، باید به دو واقعیت مهم توجه کنید: اول اینکه آن کس که از روی زمین شلیک می‌کند، هر چقدر هم که پرتابه‌ها و سلاح‌های ویرانگری داشته باشد، حریف کسی که از آسمان شلیک می‌کند، نخواهد شد، همانطور که یک گروهان سرباز که در جاده پایین کوه مستقر است، حریف یک جوخه سرباز که در بالای کوه موضع گرفته است، نمی‌شود.

♈️واقعیت دوم آن است که آن کس که در الکترونیک و فناوری پیشرفته اطلاعات، ضعیف‌تر و عقب‌تر است، حریف کسی که در این زمینه پیشتاز است نخواهد شد.
ما امروز در عصر جنگ پساصنعتی یا جنگ عصر اطلاعات زندگی می‌کنیم.

♈️در پارادایم قبلی جنگ یعنی جنگ عصر صنعتی، پیش فرض آن بود که گلوله‌ها و پرتابه‌ها اولا پس از شلیک هدایت نمی‌شوند، بنابراین به شلیک انبوهی گلوله نیاز بود و دوما این که هر دو طرف جنگ قادر خواهند بود انبوهی پرتابه به سوی یکدیگر شلیک کنند و پرتابه‌ها را پس از شلیک نمی‌توان در آسمان منهدم و دفع کرد. یعنی ممکن است به هدف نخورند اما بالاخره جایی در اطراف هدف به زمین خواهند رسید.

♈️بنابراین چنین جنگی جنگ بسیج انبوه نیروی انسانی و تجهیزات و تلفات وحشتناک نظامیان و غیر نظامیان و ویرانی انبوه شهرها و منابع طبیعی بود. در این جنگ آن کس برنده بود که گلوله‌های بیشتر و قدرتمندتری شلیک می‌کرد.
بمب اتمی نقطه انتهای جنگ عصر صنعتی و به عبارت دیگر بن‌بست تئوریک آن بود، چرا که اگر بنا بود جنگ به انهدام کامل دو جانبه و نابودی سیاره منجر شود، دیگر دانش نظامی و استراتژی جنگی چه معنایی داشت؟

♈️جنگ عصر اطلاعات که تولد و تکامل پیوسته‌اش از میانه دهه هفتاد میلادی آغاز شد و هنوز هم به شکل نهایی خود نرسیده، این بن بست را شکست و تمام پیش‌فرض‌های جنگ آتش انبوه عصر صنعتی را تغییر داد.

♈️حالا دیگر به مدد دانش جدید الکترونیک و فناوری اطلاعات پرتابه‌ها پس از شلیک به دقت تا رسیدن به هدف هدایت می‌شدند و به علاوه برای نخستین بار می‌شد که پرتابه‌های دشمن را در آسمان دفع و منهدم کرد. همچنین دیگر بنا نبود که دو طرف بتوانند هدف را ببینند و گلوله‌های زیادی شلیک کنند. حالا دیگر تنها طرفی که برتری فناوری داشت قادر به این کار بود. این انقلابی در مقیاس انگشت شمار انقلاب‌های فنی سراسر تاریخ بشر بود.

♈️بدین ترتیب دیگر نیازی نبود میلیونها پرتابه شلیک کرد و همچون جنگ دوم جهانی تمام نیروها و قلمرو دشمن را نابود نمود. کور کردن چشم الکترونیک او و انهدام مراکز ثقل ارتباط و فرماندهی‌ و بخشی از سلاح‌ها و عناصر انسانی کلیدی‌اش کافی بود.

♈️در پایان می‌خواهم بگویم خبر بسیار بد برای کسانی که می‌خواهند با این برتری و سیطره الکترونیک/اطلاعاتی مقابله کنند این است که بمب اتمی هم کمکی به آنها نخواهد کرد.
بمب اتمی سلاحی متعلق به پارادایم قبلی نبرد و به تدریج در حال منسوخ شدن است، چرا که استفاده از آن در شرایط جنگ نوین به هیچ وجه به صرفه نخواهد بود.

♈️سناریوهایی که امروزه درباره جنگ جهانی سوم در اندیشکده‌های مهم راهبردی نوشته می‌شود، عمدتا جنگی بدون سلاح اتمی را به تصویر می‌کشد که ویرانی و تلفات بسیار محدودی خواهد داشت اما ساختار قدرت نظامی طرف بازنده را بطور کامل نابود و فلج خواهد کرد. به تدریج قدرت پدافند ضد موشک ایالات متحده و بلوک غرب در حال افزایش است.

♈️دو دهه پیش تصورش هم دشوار بود که سبستمی مانند پاتریوت بتواند در مقابل موشک‌های بالستیک به نرخ انهدام نود و هشت درصد برسد.

♈️شرایط امروز به گونه‌ای تغییر کرده که سال گذشته آمریکا اعلام کرد که اگر روسیه در اوکراین از سلاح اتمی تاکتیکی استفاده کند، پاسخ آمریکا از طریق سلاح‌های متعارف غیر اتمی خواهد بود. معنای این حرف روشن است. سیستم هوشمند نبرد بلوک غرب به قدری پیشرفت کرده که بدون نیاز به استفاده از سلاح هسته‌‌ای می‌تواند، قدرت اتمی و ساختار نظامی راهبردی روسیه را فلج نماید.

♈️امروز و در آینده دشمنان آمریکا و غرب رغبتی به استفاده از سلاح اتمی نخواهند داشت، چرا که می‌دانند در بهترین حالت تعداد بسیار ناچیزی از پرتابه‌های اتمی به قلمرو دشمن خواهد رسید ولی در عوض خودشان به طور کامل نابود خواهند شد

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝در آستانۀ هفت اکتبر
مهدی تدینی، نویسنده و مترجم
@jomhuriyat

♈️بین خوش‌بین بودن و واقع‌بین بودن باید واقع‌بین بود و اگر خوش‌بینی به واقع‌بینی آسیب می‌زند، بی‌درنگ باید آن را کنار نهاد. متأسفانه دیگر جایی برای خوش‌بینی نمانده و باید پذیرفت نشانه‌ها از افزایش تنش حکایت دارند. زنجیرۀ رخدادها که با هفت اکتبر آغاز شد، در سالگرد آن به جایی رسید که یک سال پیش در مخیلۀ بدبین‌ترین تحلیلگران هم نمی‌گنجید، چنان‌که اگر دو سال پیش این تصویر آخرالزمانیِ غزه را می‌دیدید، بعید بود آن را باور کنید؛ گرچه البته وقتی عملیات هفت اکتبر رخ داد، تقریباً می‌شد انتظار داشت واکنش اسرائیل از هر آنچه تا پیش از آن از آن سراغ داشتیم شدیدتر خواهد بود.

♈️هر چه جلوتر می‌رویم تصویر رخدادهای یک سال گذشته شفاف‌تر می‌شود. به نظر می‌رسد اسرائیل چنین مسیری را هدفمند دنبال کرده و تعمداً اجازه می‌دهد زنجیرۀ کنش و واکنش‌ها تداوم یابد. نشانه‌ای دیده نمی‌شود که اسرائیل قصد داشته باشد این زنجیره را متوقف کند. اروپا در افولِ جهانیِ مزمن خود کلاً از خاورمیانه پا پس کشیده است. روسیه امید دارد با گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه فشار بر غرب افزایش یابد تا دست از حمایت از اوکراین بردارند و از پشت به زلنسکی خنجر بزنند.

♈️آمریکا تا حدی در قبال واکنش‌های اسرائیل به جمهوری اسلامی نقش ترمز را ایفا کرده است. برای مثال پس از عملیات پهپادی‌ـ‌موشکی پیشین همۀ مقامات دولت بایدن اصرار داشتند حمله شکست خورده تا به اسرائیل بقبولانند «هیچی نشده! فقط یه‌کم گلگیر جلو قُر شده که آن هم بدون رنگ درمی‌آید.» اما هر نظاره‌گری می‌دانست مسئله «نفس حمله» بود. بایدن موفق شد اسرائیل را مهار کند؛ گرچه اصلاً شک دارم آمریکا هیچ‌گاه بتواند چیزی به اسرائیل بقبولاند؛ اسرائیل مهارت خاصی دارد خواست خود را نرم‌نرم در کاسۀ آمریکا بگذارد ــ بدون حمایت آمریکا هم نظرش چندان عوض نمی‌شود.

♈️در دومین عملیات موشکی تصاویر اجازه نمی‌داد مقامات آمریکایی بگویند «طوری نشده». گرچه باز هم می‌گفتند عملیات شکست خورده است. این‌بار مشخص بود آمریکا می‌داند نهایتاً بتواند کمی واکنش اسرائیل را تعدیل کند. به همین دلیل بایدن اول گفت تأسیسات هسته‌ای نباید هدف قرار گیرد و بعد تلویحاً تأسیسات نفتی را هم به آن افزود. اما باز هم به گمانم سیاست اسرائیل در برابر بایدن همان است که به مرگ می‌گیرد تا به تب راضی شود. ترس آمریکا این است که درگیری از مهار خارج شود، اما هدف اسرائیل این است که آمریکا را گام به گام به درگیری بکشاند.

♈️به گمانم اسرائیل با همین ریتم سطح تنش را بالا و بالاتر خواهد برد. اینک می‌دانیم که هدف اسرائیل در برابر حماس حذف کامل آن از غزه بود. با کمی تأخیر فهمیدیم در قبال حزب‌الله نیز هدفش ضربۀ حداکثری به حزب‌الله بود ــ لازم نیست توضیح دهم ضربۀ حداکثری یعنی چه. فقط این را هم اضافه کنم که به نظر در اسرائیل، سال‌ها دربارهٔ جنگ سی‌وسه‌روزۀ سال ۲۰۰۶ فکر شده بود و این‌بار کلاً اسرائیل تغییر تاکتیک داد. اول با عملیات پیجری در قاعدۀ حزب و توأمان حملۀ گسترده به رستۀ رهبری وقتی تعادل حزب‌الله را به هم زد، حملۀ زمینی را آغاز کرد؛ آن هم پس از فعالیت گستردۀ توپخانه‌ای و نقطه‌زنی در جنوب لبنان. اما این جنگ در جنوب لبنان هم احتمالاً بسیار طولانی خواهد بود و با اشغال مناطقی همراه خواهد شد.

♈️می‌ماند این پرسش اصلی و بزرگ که درگیری با جمهوری اسلامی چه می‌شود؟ در این مورد باید منتظر تنشی دائمی و زدوخوردی بلندمدت باشیم؛ زدوخورد به همین معنایی که تا اینجا دیده‌ایم، منتها در سطحی بالاتر. احتمالاً شدت حملاتی موشک‌های ایرانی بیشتر می‌شود و واکنش‌های اسرائیل هم شدیدتر می‌شود. به این شکل، اسرائیل به جهان فرصت می‌دهد خود را به این تنش عادت دهد. متأسفانه هیچ سازوکاری برای متوقف کردن این زنجیرۀ کنش و واکنش وجود ندارد. نمی‌توان گفت دقیقاً چه اتفاقاتی خواهد افتاد، اما دست‌کم می‌توان حدس زد «ایدۀ دولت پزشکیان» که اولین روز دولتش با ترور هنیه در تهران همراه بود، عملاً محکوم به شکست است. فقط کافی است این زنجیرۀ تنش چند درجه داغ‌تر شود تا بستن پروندۀ هسته‌ای و تحریم‌ها نه‌تنها ناممکن، بلکه سویۀ معکوس بگیرد. «ایدۀ دولت روحانی» که از سال ششم آن شکست خورد، این‌بار از روز اول دچار مشکل اساسی شد.

♈️زنجیرۀ درگیری که هفت اکتبر آغاز شد، پس از یک سال با فرود موشک‌ها در پایگاه نوآتیم کامل شد. تاکتیک‌های اسرائیل عوض شده و بیش از همیشه آماده است خون هم بدهد (چنان‌که عملاً اجازه نداد حماس از گروگان‌ها بهرۀ خاصی ببرد). هفت اکتبر ۲۰۲۳ نمی‌دانستیم هفت اکتبر ۲۰۲۴ به اینجا می‌رسیم. هفت اکتبر ۲۰۲۵ کجاییم؟ دست‌کم به گمانم صحبت از «سال» برای این درگیری هیچ بیراه نیست.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝یکی از ریشه‌های اصلی مشکلات

🔰سرمقاله هم‌میهن،۱۵ مهر ۱۴۰۳

@jomhuriyat

♈️آیا تا حالا شده یک مقام رسمی به‏ طور روشن توضیح دهد که منطق فیلترینگ چیست؟

♈️اوایل می‏ گفتند که موارد غیراخلاقی در آن است حالا دیگر این را نمی‌‏گویند چون با برقراری فیلترینگ، آگاهانه و عامدانه مردم را به‌‏سوی استفاده از فیلترشکن سوق دادند

♈️بعد گفتند موارد ضدامنیتی وجود دارد. قطعاً چنین هست؛ ولی آنان که دنبال موضوعات ضدامنیتی هستند حتماً می‌‏کوشند که به فیلترشکن یا شیوه‌‏های مناسب دیگر دسترسی پیدا کنند

♈️در این میان، سر مردم عادی و بی‏گناه بی‌‏کلاه مانده است. البته، یک پرسش دیگر را هم پاسخ نمی‌‏دهند؛ این است که دنیا با این شرایط چه می‌‏کند؟ چرا ما اجازه نمی‌‏دهیم برنامه‏‌های مستقل مجازی در ایران تولید و مردم با هر گرایشی و به‌‏صورت عادی و نه سوگیرانه جذب آنها شوند؟

♈️پاسخ روشن است. چون می‌‏خواهند رسانه رسمی را در انحصار خود داشته باشند. نمی‌خواهند دیگران حرف بزنند.‏ نمی‌خواهند سیاست‌های رسمی و جاری به محک نقد گذاشته شود

♈️پس فضای مجازی می‏ آید جانشین فضای رسانه‌‏ای رسمی می‏ شود تا خلأ و فقدان آزادی خبررسانی و گفت‌وگو در آن را پر کند. مقابله با این راه یا فیلترینگ است و یا خارج شدن انحصار رسانه‏‌های رسمی

♈️راه‏ حل نهایی اصلاح سیاست‌های رسانه رسمی کشور است. فضای مجازی نباید چوب سیاست‌های انحصاری رسانه رسمی را بخورد.‏ باید همه آزاد باشند تا بساط «فیک‌‏نیوزها» برچیده شود

🔰ادامه مطلب در لینک زیر:

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-22524

#جمهوریت
@jomhuriyat
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
♈️ خشایارشا(۱)، پادشهی که لشکریان و ناوگان دریایی‌اش تا آنسوی آب‌های مدیترانه و خاک یونان رسیدند و خطوط حاکمیتش در مرزهای شرقی تا سرحدات فرارودان و سند و پنجاب می‌رسید، اکنون چرا باید آرامگه‌اش این‌چنین حَسرت و دریغ ایرانیانِ راستین را برانگیزد!

♈️ این بی‌توجهی که عمدتاً یا از سرِ جهل است و یا به‌خاطرِ لجبازی‌ها و ضدیت‌های عامدانه با هویت ارزشمند و تاریخی ایران زمین صورت صورت می گیرد.

♈️ حال آن‌که کشورهای تازه تاسیس مناطق جنوبیِ عرب و لیسک‌های تازه شاخ‌درآورده منطقه قفقاز با ذره‌بین، خاک‌روبه‌ها را می‌کاوند تا بل‌که اثری، یا حتا نشانی از عمقِ تاریخ بیابند و اگر هم موفق شوند؛ با آثار مدفونِ دوران باشکوه هخامنشی و ایران متمدن و کهن مواجه می‌شوند و بر شرمساری‌شان افزون می‌گردد.

غلامرضا علیزاده

پ.ن
۱. نام خشایارشا از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول «خشای» که در معنی شاه به کار می‌رود و بخش دوم آن «آرشا» که مفهوم قهرمان در آن نهفته است. با این توضیح، «خشایارشا» بعنی «شاه قهرمان».

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝اثر روند تحولات خاورمیانه بر انتخابات آمریکا

اکبر مختاری
@jomhuriyat

♈️برای تحلیل انتخابات آمریکا متناسب با نطرسنجی ها فقط نمیتوان به یک نوع نظرسنجی توجه ویژه کرد.

♈️نظرسنجی مهم و اول نظرسنجی ملی هست.

♈️در این نظرسنجی رای تمام ایالتهای آمریکا از لحاظ اینکه به چه کاندیدایی رای می دهند مورد بررسی قرار می گیرد.

♈️این نظرسنجی شرط لازم برای تحلیل انتخابات آمریکا می باشد اما شرط کافی نمی باشد.

♈️نظر سنجی مهم دیگر بررسی هفت ایالت به اصطلاح جبهه نبرد است ( Battle grounds)
در این نظرسنجی هفت ایالت چرخشی در رای دادن در دوره های مختلف تعیین کننده اصلی انتخابات می باشد.

♈️هفت ایالت میشیگان، پنسیلوانیا، کارولینای شمالی، ویسکانسین، نوادا، جورجیا و آریزونا از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و در میان این هفت ایالت پنسیلوانیا با داشتن بیشترین کارت الکترال میان این هفت ایالت سرنوشت سازتر خواهد بود.

♈️در انتخابات 2016 هیلاری کلینتون در نظرسنجی ملی پیش بود و حتی در انتخابات نهایی سه میلیون بیشتر رای اورد اما در ایالت های جبهه نبرد اکثر ایالت ها را واگذار کرد و سرانجام شکست خورد.

♈️پس از شکست هیلاری کلینتون از ترامپ بنگاههای شرط بندی هم بیشتر مورد توجه قرار گرفتند چرا که بسیاری از آنها معتقد بودند که ترامپ پیروز انتخابات خواهد شد.

♈️بنابراین در میزان ارا و اینکه چه فردی پیروز میشود نگاه به بنگاه های شرط بندی تخصصی روی انتخابات آمریکا خالی از لطف نیست چراکه آنها هم از مشاوران زبده برای اینکه چه کسی در نهایت پیروز میشود کمک میگیرند.

♈️تا زمان بودن جو بایدن بعنوان رقیب انتخاباتی ترامپ در انتخابات 2024 وی در ایالت های سرنوشت ساز و جبهه نبرد و بنگاه های شرط بندی از ترامپ عقب تر بود و در نظرسنجی ملی شانه به شانه ترامپ پیش می رفت.

♈️در پایان سپتامبر در سه نوع نظر سنجی مورد اشاره، کامالا هریس از یک دهم تا دو درصد از ترامپ جلوتر بوده است و در برخی بنگاه های شرط بندی گاه تا چهار درصد جلوتر از ترامپ بوده است.

♈️اما خطر از پایان سپتامبر شروع شده است جایی که هریس در ایالت های سرنوشت ساز با دونالد ترامپ سه به سه مساویست و در ایالت دیگر سرنوشت ساز، پنسیلوانیا رای هردو از بالاتر بودن هریس به مرحله مساوی برای هردو رسیده است و این جایی است که کمپین انتخاباتی هریس باید احساس نگرانی کند.

♈️روند خاورمیانه در نوامبر بسیار پیچیده شده است بنابراین تحولات خاورمیانه تا حدی بر ارا می تواند موثر باشد.

♈️در پنجم نوامبر باید دید روند خاورمیانه در نوامبر وزنه چه کسی را بالاتر برده است.....

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝زمانی برای آتش‌بس

عباس آخوندی
@jomhuriyat

♈️ایران در هفته گذشته نقشی راهبردی در دفاع از تمامیت اراضی خود، و هم‌چنین امنیت و منافع سایر ملت‌های منطقه در برابر تهاجم و تهدید اسرائیل ایفا کرد. و اینک زمانی برای آتش‌بس است. قاعدتا پیام سفر وزیر خارجه ایران به لبنان اقدامی در همین راستا است.

♈️فارغ از گفت‌وگوهایی که در درون اردوگاه غرب در ارتباط با جنایات ضدبشری، پاکسازی نژادی و نسل‌کشی اسرائیل، و هم‌چنین تجاوز به تمامیت ارضی سایر کشورها چون ایران و لبنان صورت می‌گیرد، در عمل اسرائیل هم‌چون ایالت پنجاه و یکم امریکا و عضوی از ناتو عمل می‌کند. لذا، هیچ وقعی به این انتقادها اعم از این‌که واقعی و یا نمایشی باشند نمی‌گذارد. کشورهای منطقه نیز چه از روی ترس و یا هر دلیل دیگر نه یارای رویارویی با اسرائیل و نه امکان ادامه خط سازش را دارند. یک وضعیت رعب وحشت و عدم قطعیت عظیم بر منطقه حکم‌فرما است. قطعا زمان به زیان ملت‌های منطقه است.

♈️اتفاقاتی که از 7 اکتبر 2023 به این سو در منطقه خاورمیانه به‌وقوع پیوسته است، علیرغم قساوت‌های کم‌نظیر تاریخی اسرائیل در جنایت‌ها ضد بشری و حمله به زندگی مردمان عادی و تخریب‌های گسترده در فلسطین و لبنان، نشان داد که تحقق سیاست عادی‌سازی روابط اعراب و اسرائیل غیر ممکن و یا دستِ‌کم در میان مدت نیز قابل دسترس نیست. این موضوع را در سخنان نخست‌ وزیر اسرائیل در سازمان ملل می‌توان به‌خوبی دید. او آشکار گفت که اسرائیل با مساله موجودیت دست‌وپنجه نرم و می‌کند و فرایند عادی‌سازی روابط در یک سال گذشته به‌طور کلی شکست خورد.         

♈️به‌نظر می‌رسد که پس از عملیات روز سه‌شنبه 10مهرماه 1403 ایران، افسانه‌ی در دسترس نبودن اسرائیل شکسته‌شد و اینک با فرض این‌که اسرائیل ایالت پنجاه و یکم امریکا است، امریکا می‌بایست به تعادل و توافق جدیدی هرچند کوتاه‌مدت با ایران و کشورهای منطقه برای امکان تنظیم استراتژی جدید خود مبتنی بر واقعیت میدانی برسد. نکته مهم در این میان، دریافت کشورهای منطقه از تحولات اخیر است. سخنان پادشاه اردن در مجمع عمومی سازمان ملل حاوی نکات تازه‌ای از فهم یکی از رهبران عرب که متهم با سازش با اسرائیل است از تهدید اسرائیل برای موجودیت کشور خویش است.

♈️برخی کشورهای عربی منطقه نیز که پس از شکست در جنگ‌های 6 روزه و 1973 اعراب و اسرائیل سیاست رویارویی با اسرائیل را برای همیشه کنار گذاشته‌بودند و اخیرا در پی عادی‌سازی روابط خود با او بودند دریافتند که تحقق این سیاست امکان‌پذیر نیست.

♈️این کشورها که اغلب مناسبات مثبتی با اردوگاه مقاومت نداشته و ندارند و در یک سال اخیر تمایل به اظهار بی‌طرفی عملی می‌کردند، اینک در فضای افکار عمومی جهان عرب و تحت فشار ملت‌های خود امکان سکوت در برابر جنایات اسرائیل و تداوم بی‌طرفی را ندارند.
با این وجود، در ارزیابی اتفاق‌هایی که در روزهای اخیر رخ‌داد نیابد غلو کرد.

♈️اسرائیل فرزند نامشروع قدرت‌های فاتح در جنگ‌های جهانی اول و دوم است و هم‌چنین مورد حمایت آنان است. لذا، باید به این واقعیت نیز توجه داشت.  

♈️مسافرت رییس جمهور پزشکیان به قطر که به‌طور تصادفی در یک موقعیت بسیار حساس و دقیقا فردای عملیات تلافی‌جویانه و موفقیت‌آمیز ایران صورت گرفت، پیام روشنی ناظر بر ضرورت تغییر مواضع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در برابر اسرائیل و ایران داشت. این‌که ایران آغوش خود را در زمانی که کشورهای جنوبی خلیج فارس در یک وضعیت کاملا ناپایدار در برابر اسرائیل قرار دارند گشود اتفاق بسیار مهم و مثبتی در این موقعیت تاریخی بود.
نشست وزیر خارجه ایران با وزیران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در چنین موقعیتی بسیار پراهمیت است و بر امنیت‌زدایی از روابط ایران و منطقه اثر مثبت خواهد گذاشت.

♈️هم‌زمانی سفر وزیر خارجه ایران به لبنان با حضور رهبر انقلاب در نماز جمعه و ایراد سخنرانی تاریخی خود در حفاظت از امنیت و منافع ملی ایران و سایر کشورهای منطقه در برابر تهدیدهای اسرائیل از اهمیت فراموانی برخوردار است. قاعدتا ایشان تنها برای اظهار حمایت از حزب الله به لبنان سفر نکرده‌است.

♈️این هدف به روش‌های دیگری نیز قابل تحقق بود و نیاز به این سفر نبود. بنابراین، سفر ایشان می‌بایست با هدف دیگری و برای رایزنی با دولت لبنان صورت گرفته‌باشد.
       
♈️وزیر خارجه لبنان در گفتگو با سی‌ان‌ان اعلام کرد که لبنان با آتش‌بس موافقت کرده‌بود.
او می‌گوید: ما در لبنان کاملا پذیرفته بودیم، ما با حزب‌الله مشورت کردیم. نبیه بری رییس پارلمان با حزب الله در آستانه پذیرش اجرای کامل مشورت کرده‌بود و ما به امریکایی‌ها و فرانسوی‌ها گفتیم که این طور است و آنها به ما گفتند که نتانیاهو هم با بیانیه دو رئیس جمهور [امریکا و فرانسه] در مورد آتش بس موافقت کرده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝چرا انقلاب ۵۷ برای ایرانیان دموکراسی نیاورد؟

مهران صولتی
@jomhuriyat

♈️انقلاب‌ها با نوید آینده‌ای درخشان و سودای آفرینش یک جامعه ایده‌آل فرامی‌رسند. توده‌ها نیز به امید فردایی بهتر که در آن آشتی دوگانه‌هایی مانند پیشرفت و عدالت، دین و دنیا، آزادی و برابری امکان‌پذیر باشد خیابان را تسخیر و به امواج انقلاب می‌پیوندند.

♈️اما واقعیت این است که تاکنون انقلاب‌ها نتوانسته‌اند به وعده‌های خود جامه عمل بپوشانند. البته انقلاب اسلامی هم از این قاعده مستثنی نبوده و قادر نشده با ارائه یک گفتمان دموکراتیک، برای ایرانیان دموکراسی به ارمغان بیاورد. دست‌کم شاید به دلایل زیر: 

♈️تداوم انقلاب‌های جهانی:
انقلاب اسلامی تداوم خروش دگرگونی‌هایی بود که در اواخر دهه ۱۹۶۰ جهان را فرا گرفت، از پایتخت‌های اروپایی که جولان‌گاه نسل جوان انقلابی شده بودند تا مستعمرات پیشین که جنگ‌های چریکی در دستور کار آن‌ها قرار داشتند.
روشنفکران ایرانی هم از این الگو پیروی کرده و توجه خود را بیش از پیش متوجه جهان سوم ساخته بودند. تجربه موفق انقلاب‌های الجزایر و کوبا در کنار شکست اخلاقی امریکا در ویتنام این دسته از روشنفکران را تشویق می‌کرد که بخشی از این جنبش انقلابی فراگیر باشند.

♈️تجویز خشونت از سوی برخی روشنفکران:
در روزگاری که چپ گفتمان غالب بر کشورهای جهان سوم محسوب می‌شد روشنفکران ایرانی هم دغدغه آزادی از سلطه امپریالیسم‌ای را داشتند که توانسته بود با استعمار نو آن‌ها را به انقیاد بکشاند. در مواجهه با این دشمن فریب‌کار و با الهام از آموزه‌های سارتر و فانون، برخی از روشنفکران ایرانی کوشیدند تا بهره‌گیری از خشونت مشروع علیه حکومت پهلوی را به عنوان نماد این نوع از استعمار تئوریزه نمایند. به عنوان مثال حاج سید جوادی آشکارا بر ضرورت انبار کردن مهمات جهت پیروزی در مبارزه تاکید می‌کرد.
 
♈️غرب در مسیر انحطاط:
روشنفکران این دوره با استناد به آثار توین‌بی و اشپنگلر مدعی بودند که غرب در مسیر انحطاط است و متفکران آن دیار این حقیقت را حتی پیش از ما دریافته‌اند. آوردن نقل قول هایی از سارتر، مارکوزه و فروم نیز بساط زوال فروشی غرب را در ایران پر رونق‌تر ساخته بود. از آل احمد و شریعتی تا داریوش آشوری و احسان نراقی هم روشنفکرانی بودند که در این کوره می‌دمیدند.
پرسش اساسی این بود که؛ اگر غرب در حال زوال و انحطاط است چگونه می‌توان به دموکراسی آن تاسی جست و از آن به مثابه یک ارمغان بهره گرفت؟! شاید بازگشت به خویش تجویز بهتری باشد.

♈️روشنفکران و دغدغه اصالت:
در این دوره روشنفکران ایرانی با بهره‌گیری گسترده از مفهوم امپریالیسم فرهنگی به دنبال تجویز نسخه ای از بومی‌گرایی بودند. تهدید غرب صرفا تفوق صنعتی آشکار آن‌ها نبود بلکه خطر بزرگ.تر در تلاش آن‌ها در کنترل رشد فکری ملل عقب‌افتاده خلاصه می‌شد.

♈️بر همین اساس رسالت روشنفکران جهان سومی معطوف به مبارزه با این خطر از راه تبلیغ فرهنگی جدید و آرمانی نو بود. دغدغه اصالت در آثار شریعتی، هزار‌خانی و کسمایی در حقیقت شکوه از توان‌مندی گذشته ما در ساختن چیزهایی بود که صرفا به ما تعلق داشت. محصولاتی که اگر چه بهترین نبودند ولی نشان اصالت ما را بر خود داشتند.

🔰نکته پایانی:
جوانانی که در فیلم این چنین پر‌حرارت بر انتخاب نخست وزیر ضد امپریالیستی تاکید‌ می ورزند مهدی بازرگان را نشانه رفته‌اند. او که معتقد بود بر خلاف آیت الله خمینی، اسلام را برای ایران می خواهد و بیش از امت دغدغه ملت را دارد.

♈️کرین برینتون در کالبد شکافی چهار انقلاب کناره‌گیری میانه‌روها در دوران تکوین نظام پسا‌انقلابی را با تاسی از تجربه انقلاب‌های انگلیس، امریکا، فرانسه و روسیه پیش بینی کرده است بنابراین شاید بتوان گفت که استعفای بازرگان نتیجه محتوم انقلاب بود. 

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝با دیپلماسی می‌شد از جنگ ویتنام جلوگیری کنیم

اسفندیار خدایی
@jomhuriyat

♈️بیست سال بعد از جنگ ویتنام، مک نامارا (وزیر دفاع آمریکا در زمان جنگ ویتنام) با نخست‌وزیر ویتنام دیدار کرد.
در این گفتگو، آنها به این نتیجه رسیدند که اگر آمریکا و ویتنام منظور همدیگر را می‌فهمیدند، می‌شد جلوی این جنگ خونین و مرگبار را گرفت. جنگی که میلیونها ویتنامی و دهها هزار آمریکایی را هلاک کرد و دهها میلیون نفر زخمی و آواره و بی‌خانمان کرد.

♈️مک‌نامارا: ما گمان می‌کردیم شما به دنبال همراهی با چین کمونیست و تقابل با بلوک غرب بودید. اما ظاهراً بعد از جنگ اینطور نشد.

♈️نخست‌وزیر ویتنام با ناراحتی:
شما آمریکائی‌ها اگر تاریخ خوانده بودید می‌فهمیدید که ما صدها سال به‌خاطر استقلال‌مان با چین جنگیدیم، شما چطور گمان کردید که ما بازیچه و ابزار چین می‌شویم؟ ما بخاطر استقلال‌مان بود که با چین و با شما جنگیدیم.

♈️مک‌نامارا: اگر ما می‌دانستیم شما این را می‌خواهید بجای جنگ، به شما کمک می‌کردیم، چون استقلال شما به نفع ما هم بود. ما می‌توانستیم هر دو به هدفمان برسیم بدون آنکه این همه هزینه در جنگ بدهیم.

♈️آمریکائی‌ها داستان ویتنام را تکه‌ای از جنگ سرد با بلوک کمونیسم می‌دیدند و گمان می‌کردند ویتنام به دنبال همراهی با جبهه چین و شوروی و مقابله با آمریکا و غرب است، ولی ویتنامی‌ها از استقلال خود دفاع می‌کردند و گمان می‌کردند آمریکا بدنبال استعمار ویتنام به سبک استعمار هند توسط بریتانیا است.

♈️هنر دیپلماسی در این است که خود را بجای طرف مقابل بگذاریم و از زاویه دید او به مسئله نگاه کنیم، آنگاه با فهم خواسته حریف، وارد مذاکره و دیپلماسی شویم و از این طریق منافع خود را دنبال کنیم. دیپلماسی باید مستقیماً با حریف مقابل انجام شود.

♈️اگر طرف ثالثی واسطه دیپلماسی باشد، منافع او کار مذاکرات را پیچیده و خراب می‌کند. اشتباه آمریکا این بود که بجای مذاکره با ویتنام شمالی، با چین مذاکره می‌کرد.
چین‌ خود مهمتری تهدید برای استقلال تایوان در طول تاریخ بوده است و در این مذاکرات به دنبال منافع خود و گرفتار ساختن آمریکا در ویتنام بود.

♈️در طول تاریخ، دیپلماسی و گفتگو جلوی هزاران جنگ بزرگ و کوچک را گرفته است. این جنگها در حافظه تاریخ ثبت نشده‌اند چون هیچ‌وقت رخ نداده‌اند، چون دیپلماسی زمینه تفاهم و تعامل را فراهم و سوء تفاهمات را رفع کرده است.

♈️حتی در جدال ایدئولوژیک که یکی از طرفین خود را حق مطلق خدایی می‌پندارد و طرف مقابل را باطل یزیدی می‌شمارد و نسبت به نگاه او کور است، ‌گفتگو و دیپلماسی مستقیم می‌تواند جلوی برخی جنگهای بیهوده را بگیرد. در زندگی روزمره نیز گفتگو در حفظ روابط انسانها نقش اساسی دارد و عامل مهمی در موفقیت کسب و کار و آرامش در زندگی محسوب می‌شود.

#جمهوریت
@jomhuriyat
🔰بارها می‌پرسند چرا حملات عمدتا در شب رخ می‌دهد...

🔰علل متفاوتی دارد.
مانند:

1- کاهش تلفات انسانی به علت کاهش پرسنل در شب
2- کاهش دید مستقیم و نیازمندی به ادوات اپتیکی پیشرفته (مثل مقابله با موشک کروز)
3- کاهش هوشیاری و نظم جمعی
4- القای بهتر رعب و وحشت و اثر روانی بهتر در نواحی مورد حمله
...

     #جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝عربستان سعودی یا صعودی؟! 🇸🇦

🔰 عربستان و پایداری صعود در نردبان توسعه 


✍️ مرتضی درخشان
پژوهشگر پویش فکری توسعه و نویسنده کتاب توسعه
@jomhuriyat

♈️سال گذشته و با استخراج شاخص‌های توسعه سال ۲۰۲۲ توجه ویژه‌ای به عربستان داشتیم و یادداشتی را در مورد این کشور تنظیم کردیم. بیان شد که عربستان در سال ۲۰۲۱ از نظر شاخص ترکیبی توسعه در بین ۱۵۴ کشور در رتبه ۹۹ ایستاده بود و تنها ۶ رتبه از ایران (دارای رتبه ۱۰۵) بالاتر بود که بیشتر این تفاوت در منظر اقتصادی مشاهده می‌شد.

♈️اما در طول سال ۲۰۲۲ عربستان با تغییرات و سیاست‌هایی که اِعمال کرده بود به رتبه ۸۸ جهانی صعود کرده و فاصله‌ای ۲۹ رتبه‌ای با ایران ۲۰۲۲ ایجاد نمود. عربستان با همین تغییرات توانست خود را از دسته چهارم یعنی «کشورهایی با توسعه در وضعیت هشدار» به دسته سوم یعنی «کشورهای در آستانه توسعه» برساند. 

♈️ در تحلیل برخی از کارشناسان دیدم که این تغییر رتبه عربستان را پایدار نمی‌دانند و مانند بسیاری از کشورها که رتبه‌ آنها در توسعه نوسانی است، عربستان نیز تنها یکسال این صعود را تجربه کرده است. مشابه تجربه کشور ازبکستان که سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۲۱ رتبه در توسعه صعود کرد و سال بعد یعنی ۲۰۲۲ دوباره ۲۰ رتبه تنزل داشت و سال گذشته یعنی ۲۰۲۳ مجددا ۴ رتبه صعود را تجربه کرده است.

♈️حال سوال این بود که آیا صعود کشور عربستان در نردبان توسعه پایدار است و سال‌های آینده هم آن را مشاهده می‌کنیم؟ اگر چنین باشد، با سرعتی که در این صعود مشاهده می‌کنیم، کافیست ۳ سال دیگر ادامه یابد و عربستان را به کشورهای پیشرو در توسعه (دسته دوم) برساند.  

♈️کشور عربستان پس از صعود ۱۱ رتبه‌ای در سال ۲۰۲۲ مجددا همین تجربه را با دقیقا ۱۱ رتبه صعود در سال ۲۰۲۳ تکرار کرد، که امیدها برای پایدار بودن توسعه عربستان را زنده کرده است.  

♈️جدا از تحلیلی که در رابطه با تغییرات شاخص‌های توسعه عربستان انجام گرفت، اما توجه به یک نکته بسیار حائز اهمیت است. توسعه کشور عربستان نامتوازن است و طبق تئوری «پلکان مارپیچ توسعه» که در کتاب توسعه ۱۴۰۰ طرح شد، به نظر می‌رسد حتی اگر کشور عربستان در کوتاه مدت بتواند توسعه‌ای را به شکل نامتوازن تجربه کند، باید طی چند سال آینده نسبت به ابعادی از توسعه که وضعیت مناسبی ندارند، فکری بکند تا روند پایدار صعود از نردبان ادامه یابد.  

♈️ فاصله شاخص‌های سیاسی توسعه عربستان با میانگین جهانی منفی و بسیار زیاد است (منفی ۲۱). هرچند در توسعه اقتصادی (مثبت ۹) و توسعه فردی (مثبت ۶) و البته توسعه اجتماعی (مثبت ۱)، بالاتر از میانگین جهانی قرار دارند، اما از لحاظ زیست محیطی (منفی ۵) کمی پایین‌تر از میانگین جهانی است و این ناپایداری زیست محیطی را در روند توسعه عربستان نشان می‌دهد,

♈️ اما مهمتر از همه، وضعیت شاخص‌‌های سیاسی عربستان است که اصلا وضعیت خوبی ندارند. اگر توسعه اجتماعی و فردی عربستان تداوم یابد، به طور طبیعی مطالبات سیاسی مردم نیز کم کم آغاز می‌شود و مسیر توسعه نیازمند مشارکت طلبی نظام سیاسی عربستان خواهد بود.  

♈️بنابر این نکته کلیدی برای عربستان این است که با اینکه این کشور توانسته دوسال پیاپی در نردبان توسعه به میزان قابل توجهی صعود کند، اما باید آرام آرام به فکر توسعه سیاسی هم باشد تا این بخش به گلوگاه مسیر توسعه‌اش تبدیل نشود. آیا حکمرانی عربستان آمادگی لازم برای توسعه سیاسی را دارد؟ پاسخ را میتوانیم در توسعه و شاخص‌ سال‌های آینده ببینیم.  

      #جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝وفاق ملی در راستای منافع حاکمیت یا مردم؟

حبیب رمضانخانی
@jomhuriyat

♈️یکی از شعارها و وعده های آقای پزشکیان که با استقبال مردم و مسئولان مواجه شد، ایجاد و بسترسازی برای وفاق ملی بود.

♈️با انتخاب آقای پزشکیان، در رابطه با جناح های مختلف فعال در داخل کشور، با سهم دهی و مشارکت دادن بیشتر آن ها که موجب رضایت و همراهی شد، دقیقا این وعده «وفاق ملی» صورت پذیرفت.

♈️قرار بود این جریان «وفاق ملی» همزمان با درون حاکمیت، میام مردم و حاکمیت نیز از طریق کاستن از محدودیت ها و برخوردها، رفع فیلتر از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، دادن آزادی های سیاسی و حق انتقاد و... نیز انجام شود.

♈️قابل تامل اما، عملی شدن وفاق ملی در حاکمیت و همگرایی و رضایت بیشتر بین جناح ها، رسماً با هزینه از منافع مردم و زیر پا گذاشتن وعده های داده شده به آن ها، در حال حاصل شدن است.

♈️مثلا، برای ایجاد رضایت و همراهی بیشتر با جناح تندرو و جماعت پایداری، به جای شعار رفع فیلتر برای مردم، با عقب نشینی، گزینه ممنوعیت فروش فیلتر شکن در برنامه قرار می گیرد. برای اجرای فلان مصوبه مورد تاکید جریان مشابه، به جای دادن آزادی های سیاسی، برخورد و توقیف ها زیاد و محدودیت ها بیشتر می شود. به جای مسئولان اعتماد ساز، در جهت رضایت آن حزب و سهم دهی، شخصیت ضد مردمی سکاندار امور می شود و...

🔰چکیده کلام: همگرایی و عمل به وعده «وفاق ملی» در بین حاکمیت و جناح های دخیل در آن، به بهای قربانی کردن و هزینه از مردم و پشت کردن به وعده های وفاق ساز با آن ها در حال انجام است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/06 14:24:57
Back to Top
HTML Embed Code: