Telegram Web Link
🔰 #قابل_تأمل..

♈️مولانا و مناسک عاشورایی

♈️مولانا در دفتر ششم مثنوی، حکایتی دربارۀ مناسک عاشوراییِ شیعیان دارد که بسیار درس‌آموز است.

ماجرا این است که شاعر دوره‌گردی در روز عاشورا وارد شهر شیعه‌نشین حلب می‌شود و می‌بیند غوغایی از سوگ و اشک و آه برپاست.

می‌پرسد که آیا بزرگ شهر یا رئیس و شیخ قبیله‌ای به تازگی درگذشته که چنین بی‌تابند و در سوز و گداز؟

مردم شهر به‌تندی پاسخ می‌دهند که تو مگر دشمن دین و اهل‌بیتی که نمی‌دانی امروز عاشورا است و عزای ما برای حسین (ع) است؟؟؟

شاعر می‌پرسد مگر خبر جنایت یزید و مصیبت حسین (ع) تازه به گوش شما رسیده که اینچنین جامه چاک می‌کنید؟

وانگهی آنچه برای حسین و یارانش رخ داده، رها شدن از زندان تن و غنودن در آغوش وصال محبوب است.

♈️عاشورا روز پیروزی و پادشاهیِ معنوی شهیدان کربلا است؛
چه جای اشک و آه؟!

پس عزا بر خود کنید ای خفتگان
زان که بد مرگی است این خواب گران


#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝برگرفته از کتاب: حسین ،وارث آدم...

نویسنده : دکتر علی شریعتی....
@jomhuriyat
♈️ای زینب !

ای زبان علی در کام!
با ملت خویش حرف بزن!
ای زن !
ای که مردانگی، در رکاب تو، جوانمردی آموخت..
زنان ملت ما اینان که نام تو، آتش و درد بر جانشان می‌افکند بتو محتاج‌اند...

♈️بیش از همه وقت...
"جهل" از یکسو به اسارت پنهان و ذلت تازه‌شان می‌کشاند و از خویش و از تو بیگانه‌شان می‌سازد...
آنان را بر "استحمار کهنه و نو"، بر بندگی "سنتهای پوسیده" و "دعوت‌های عفن"، برملعبه سازان "تعصب قدیم" و "تفنن جدید" به نیروی فریادهائی که بر سر یک شهر- شهر قساوت و وحشت - می‌کوبیدی،...
و پایه‌های یک قصر - قصر جنایت و قدرت را می‌لرزاندی ..
بر آشوب!
تا در خویش برآشوب‌اند، و تار و پود این پرده‌های عنکبوت فریب را بدرند، و تا در برابر این طوفان برباد دهنده‌ای که وزیدن آغاز کرده است "ایستادن" را بیاموزند ، و این "ماشین هولناک" را که از آنها "بازیچه‌های جدیدی" می‌سازد، باز برای بلعیدن حریصانه آنچه سرمایه‌داری به بازار می‌آورد..
برای لذت بخشیدن به هوسهای کثیف بورژوازی...
برای شور آفریدن به تالارها و خلوت‌های بی‌شور و بی روح "اشرافیت جدید"...
و برای سرگرمی زندگی پوچ و بی‌هدف و سرد "جامعه" رفاه در هم بشکنند..
و خود را، از "حرم‌های اسارت قدیم"، و "بازارهای بی‌حرمت جدید" ، به امامت تو نجات بخشند...

♈️متوليان رسمی مذهب!!
بر خلاف متفکران و دانشمندان و صاحب‌نظران غيرمذهبی، مخالف خود را مخالف خدا و دين خدا تلقی می‌کنند...
و خود را نماينده خدا و صاحب امتياز رسمی از جانب خدا!

♈️و اين است که اختلاف فکری يا علمی فردی با اين تيپ‌ها به زودی تبديل به جهاد مقدس ميان کفر و دين...
و شيطان و الله...
و نجس و پاک...
و ظلمت و نور می شود!
و در اين صورت، هر وسيله‌ای برای کوبيدن باطل و غلبه حق مجاز است...

♈️حتی توطئه‌های ناجوان‌مردانه و جعل و دروغ و پرونده‌سازی و پاپوش‌دوزی...

📙کتاب حسین، وارث آدم
👤دکتر_شریعتی

#جمهوریت
@jomhuriyat
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
♈️آنچه فراوانی است، وحشتِ ویرانی است
این چه مسلمانی است؟ وای به دیندارها!

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰سکانسی ماندگار با بازی زنده یاد ایرج قادری در فیلم دادا

♈️ای عزادران حسین شرمتان باشد که عمله یزید باشید

#جمهوریت
@jomhuriyat
🏴 اَلسَّلامُ عَلَی الْحُسَیْن وَ عَلٰی عَلیِ بْن الْحُسَین وَ عَلی اَوْلادِ الْحْسَیْن وَ عَلی اَصحابِ الْحُسَین

🏴عاشورای حسینی تسلیت باد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
◾️ اگر بپرسند شخصا کدام کلام منسوب به سیدالشهدا را اعجاب‌انگیز و معنوی‌تر می‌یابی، در کنار چند فراز دعای عرفه، پاسخم همین نامهٔ کوتاه و ژرف و فوق‌العاده تاثیرگذار ایشان به محمد بن حنفیه است که ظاهرا اخرین نامهٔ ایشان از کربلا به مدینه است. حقیقتا نامه‌ای تاثیرگذارتر از این جملهٔ کوتاه نخوانده‌ام. اولین باری که در نوجوانی با آن مواجه شدم چنان لرزه بر ذهن و روحم انداخت و مو بر تنم راست کرد که تا مدتی ناخواسته و مدام در ذهنم زیرنویسِ تجربه‌ها می‌شد:

♈️از حسین بن علی به محمد (حنفیه) پسر علی و هر کس از قبیلهٔ بنی‌هاشم که نزد اوست.

بِسْمِ اللّه ِ الرَّحْمنِ الرَّحیم
امّا بَعد: فَکانَّ الدُّنیا لَمْ تَکُنْ وَ کانَّ الْآخِرَةَ لَمْ تَزَلْ وَ السَّلام.

«به نام خدای بخشندهٔ مهربان

◾️باری، گویی هرگز دنیایی نبوده و گویا هماره آخرت است. بدرود.»

♈️دست‌مریزاد به محمدحسین پویانفر که در میان این همه اشعار سخیف و اجراهای گوش‌خراش که به تعبیر حسین منزوی «کاسته شأن تو از این معرکه‌گیران»، همین نامهٔ کوتاه و تکان‌دهنده را برای مجلس یاد و عزای سیدالشهدا انتخاب کرده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝حيف و ميلي ديگر از بيت المال، قبل از خروج از اريكه قدرت؛
راه اندازی بنیاد بین المللی  شهید رئیسی


@jomhuriyat

♈️بر اساس سند منتشر شده معاون اول مرحوم رييسي دستور داده است تا جهت معرفی ملی و بین‌المللی و ادامه راه و روش مدیریتی مرحوم رئیسی «بنیاد بین‌المللی شهید رئیسی» تاسیس ‌شود

♈️در خصوص اين تصميم چند نكته و سوال دارم :

🔰١- با تاسيس بنياد مذكور دولت مردمي سيزدهم نهايت انقلابي و مردمي بودنش را در روزهاي پاياني عمرش به اثبات رساند تا نان داني جديدي را در پايان دولتش پس از بريده شدن دستهاي عده اي از خزانه دولت فراهم سازد.

🔰٢- شوراي انقلاب فرهنگي و جناب مخبر به ملت اعلام كنند بهره و نتيجه وجود آنهمه بنياد در زندگي مردم تا كنون چه بوده است كه ضرورت تاسيس بنيادي جديد را احساس نموده اند  ؟

🔰٣- بفرمايند منظورشان معرفي كدام راه و روش مديريتي به جهانيان است ؟
همان كه اقتصاد كشور را نابود و با تشديد و ريشه دار كردن فقر ، عزت ملت را آن چنان نشانه گرفت كه ارزش پول ملي اش در رتبه هاي آخر جهاني قرار گرفت؟
همان مديريتي كه نرخ تورم را به ٥٢ درصد رساند و خط فقر را به ٣٠ ميليون تومان ولي به افزايش حقوق كارگران و كارمندان به ١٢ ميليون تومان بسنده كرد ؟
همان راه و روشي كه منجر به افزايش انواع آسيبهاي اجتماعي ناشي از مسائل مالي و اقتصادي همچون رشد نرخ قتل، نزاع، تجاوز به عنف ، تن فروشي ، فروش اعضاي بدن ، سرقت ، خودكشي ، طلاق ، اعتياد،……در جامعه شد؟

🔰٤- مسولين مذكور بفرمايند آيا تصميم دارند با تاسيس اين بنياد و هدفي كه برايش منظور شده و با ارائه مدل كشور داريشان، جوامع ديگر را نيز به سان جامعه خودمان ، داراي انشقاق و دو قطبي كرده و اتحاد ، عشق و دوستي ميان ملت هايشان را همچون ملت ما از بين ببرند ؟

🔰٥- اعلام بفرمايند تصميم دارند با ارائه شيوه مديريتي مديران ناپخته و ناكارامد دولت مرحوم رييسي و عدم لحاظ شايسته سالاري در انتخاب مديران ، ديگر كشورها نيز با افزايش نرخ مهاجرت متخصصين و سرمايه هاي انساني شان به خارج از كشور روبرو شده و در مقابل مرزهايشان را به روي مهاجرين غير متخصص و مصرف كننده ، آنهم در شرايط بد اقتصادي باز بگذارند و با دريافت تنها ١٠٠ ميليون تومان آنهم قسطي اقامت دائم تقديم كنند؟ يا اينكه با ترويج دروغ و ريا ، رشوه و رانت ، فساد مالي و اخلاقي ، تبعيض و تحقير دختران و زنان  ، فرهنگ جامعه را به اضمحلال برند ؟

🔰٦- از همه اينها گذشته ، بفرمايند فكر مي كنند اين راه و روش مديريتي ، براي كدام كشورها الگو مي شود ؟ امريكا، اروپا، كشورهاي اسكانديناوي، كشورهاي حاشيه خليج فارس،  مالزي، سنگاپور، چين ، روسيه ، تركيه ، كداميك ؟
حتي بنگلادش هم كه زماني شهروندانش از گرسنگي مي مردند امروز از ما خيلي جلوتر افتاده است

🔰٧-  يادمان مي ماند كه اين خاصه خرجي ها از جيب ملت و تصميمات ضد منافع ملي در حالي است كه دولت سيزدهم مبلغ نجومي ٨٧٣ هزار ميليارد تومان بدهي ، تشديد تحريم ها و كاهش توليد را براي دولت چهاردهم به ارث گذاشته است . يادمان مي ماند كه اين نانداني جديد را در حالي تصويب كرديد كه مردم براي خريد مايحتاج زندگي خود مستاصل مانده اند

🔰٨- يادتان نرود كه مسبب قهر ٦٠ درصدي ملت با صندوقهاي راي و پيروزي جناب دكتر پزشكيان بخاطر نارضايتي از شيوه مديريت مرحوم رييسي و مديران كوتاه قامتشان بود 
آرايي كه از سوي مردم به اميد تغيير سياست دولت سيزدهم به رييس جمهور جديد داده شد كه البته اميدواريم نا اميدمان نكند.

🔰٩- الگوي مديريتي كه در ميان ملت خويش راه به جايي نبرد و  نتوانست رضايت عموم را بدست آورد بهتر است در تاريخ مدفون شود تا بيش از اين آبروي اين سرزمين را نبرد  

🔰١٠- لطفا به پاس اعتمادي كه به اشتباه ٣ سال پيش مردم به شما كردند و شما را بر امور خويش مسلط نمودند ، بخاطر خدا و بخاطر ملت ، از اين به بعد دست از چند چيز برداريد:

♈️توهم خدمت، تكبر و خودپسندي، فريب و دروغ ، ادعاي مردمي و انقلابي بودن وبخصوص دست از سر بيت المال و خزانه كشور

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝حسین شهید انسانیت

ابوالفضل فاتح
@jomhuriyat

♈️شب عاشورا را به عبادت با معبود خود می‌ایستد، و ظهر عاشورا نمازی عاشقانه می‌خواند که خود حامل والاترین پیام هاست، اما عجیب آن که در میان مشهورترین کلمات نقل شده از سرور آزادگان، نمی‌شنویم که لشکر مقابل را به نماز و روزه و احکام و مناسک دیگر، دعوت کنند. گویی مسئله امام حسین (ع) با آنها و مسئله آنها با حسین (ع)، صرف نماز و روزه و امثال این احکام با همه اهمیتش نیست، آنها هم گویی اهل نمازند و حتی نماز خود را به امامت حسین (ع) اقامه می‌کنند و در کمال اسف و حیرت تاریخ سپس همان‌ها به حکم شرع یزیدی و به خیال خام خود بعضا برای رضای خدا، در برابر حسین (ع) می‌ایستند!!!

🔰«اسلام روشن ترین مذهب انسانی»؛
♈️مسئله، بازگشت به جوهره اصلی خلقت آدمی، یعنی جوهره انسانی و کرامت و آزادگی انسان است، کرامتی که حساب نماز حسین (ع) را از نماز آنان و آیین و مذهب حسین (ع) را از کیش آنان، جدا و متمایز می‌سازد. حسین (ع) می‌داند، جوهر انسانی پیامبر (ص) و اسلام انسانی محمد (ص) بود که مکتب رهایی‌بخش بردگان و بندگان از قید قدرتمندان جاهلی شد و شیفتگی جان‌ها را به «توحید» برانگیخت و در مقابل، پس از رحلت پیامبر عظیم الشان، نخستین انحرافات چه بسا با غلبه قبیله بر اصول انسانی و اخلاقی و اسلامی دیگر شکل گرفت.

♈️پنجاه سال بعد، نیز اساسی‌ترین عامل بروز حادثه حیرت‌انگیز کربلا و دلیل ایستادگی در برابر دستگاه غیر انسانی حکومت یزید، شیفتگی  امام حسین (ع) به کرامت و آزادگی انسان و حقیقت اسلام بود. اسلامی که به تعبیر مرحوم علامه جعفری «روشن‌ترین مذهب انسانی» است، یعنی  «اسلامی که دفاع از حیات و شرف و حیثیت الهی آن از با اهمیت ترین اصول آن تلقی می‌شود».

🔰پارادایم عزت و ذلت؛
♈️گویی پرتکرارترین فرازی که در بیانات آن روزها پژواک یافته دو گانه "امر به  عزت" و "نهی از ذلت" است. چه معروفی والاتر از عزت و چه منکری مهلک‌تر از ذلت؟

🔰پاسخی به دوگانه حکومت یا شهادت؛
♈️به نظر می‌رسد، مسئله اصلی حسین (ع)، صرفا با مسئله حکومت یا تکلیف برای قیام و شهادت هم توضیح کاملی داده نخواهد شد، که اینها همه اهمیت و طریقیت خود را داشت. بی‌تردید حکومت نیازمند ابزار است، و تکلیف وسعت می‌خواهد. لذا وقتی که امکان حکومت و یا وسعت تکلیف فراهم نباشد، آدمی معذور است. اما این «حریت» و انسان بودن است که مرز ندارد و به هیچ امکان و وسعتی محدود نمی‌شود و در هیچ شرایطی اسقاط نمی گردد، و آدمی حق عبور از آن را ندارد.

♈️امام حسین (ع) و خاندان شریفش نمی‌توانستند مرگ «انسانیت» و بازگشت به بردگی جاهلیت را امضا و تایید کنند. حیات شرافتمندانه و کرامت انسانی در اسلام و قاموس حسین (ع)، خط قرمز و پیش نیازی بود که بدون آن، نه تنها راهی برای بازگشت به اسلام پیامبر (ص) و علی (ع) که حتی راهی برای حداقل‌های حیات انسانی در امت اسلام باقی نمی‌ماند.

🔰گشودن «جبهه انسانیت»، در برابر «جبهه جباریت»؛
♈️حسین (ع) در حال گشودن «جبهه انسانیت»، در برابر «جبهه جباریت» بود. هر چه می گذشت و به روز عاشورا نزدیک می‌شد، «أشباه الرّجال و لا رجالی» که با اندک متاعی به یزید پیوسته بودند، از فهم عدم پذیرش بیعت به رغم خطرات سهمگین و جانفرسا، عاجزتر می شدند.

🔰آموزه شگفت و ابدی شب عاشورا؛
♈️حسین (ع) در آموزه‌ای ابدی و شگفت، تا دیرگاه شب عاشورا، همراهانش را از سرنوشتشان آگاه و در انتخاب مسیر آزاد می گذارد و همزمان تا آخرین لحظات حیات نورانی‌اش، جبهه جهل و جبر و کفر را به اصلاح فرامی‌خواند، به دلیل حرمتی است که برای فطرت کریم و انتخابگر انسان قائل است که باید بداند چرا؟ و به کجا؟ می رود. و این آگاهی بخشی و شفافیت، سیره حسین (ع) از همان آغاز است.

🔰معجزه حسین (ع)؛
♈️یزید، حسین (ع) را در محاصره لشکر بی شمار و  صحرای دور افتاده کربلا، تمام شده می دید. چند تن همچون کبوتران بی پناه در روز یا نیم روزی غریبانه و در نهایت شقاوت سر بریده شدند و امپراتوری دروغ یزید آنان را خارجی و فتنه‌گر نامید و انگیزه‌ها و هدف و استواری و حق‌طلبی و شجاعت و رزم بی نظیر و در یک کلمه نهضت الهی‌شان را تحریف و انکار کرد. آن اشقیای سیاه بخت، حتی نیازی به دفن پیکر مطهر شهیدان ندیدند و بر پیکر آل الله اسب تاختند و حرمت حرم را شکستند. اما سنت خداوند و حرمت «انسان» چه می‌شود؟
https://fa.shafaqna.com/news/1842887/

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝خاطره‌ی دکتر عبدالحسین زرین کوب از عاشورا
@jomhuriyat

♈️ روز عاشورا بود و در مراسمی به همین مناسبت به عنوان سخنران دعوت داشتم ، مراسمی خاص با حضور تعداد زیادی تحصیل کرده و به اصطلاح روشنفکر و البته تعدادی از مردم عادی،  نگاهی به بنر تبلیغاتی که اسم و تصویرم  را روی آن زده بودند انداختم و وارد مسجد شده و در گوشه ای نشستم ، دنبال موضوعی برای شروع سخنرانی خودم می گشتم ، موضوعی که بتواند مردم عزادار را در این روز خاص جذب کند ، برای همین نمیخواستم فعلا کسی متوجه حضورم بشود، هر چه بیشتر فکر می کردم کمتر به نتیجه می رسیدم ، ذهنم واقعا مغشوش شده بود، پیرمردی که بغل دستم نشسته بود با پرسشی رشته ی افکار را پاره کرد :
ببخشید شما استاد زرین کوب هستید ؟
گفتم :  استاد که چه عرض کنم ولی زرین کوب هستم .

♈️خیلی خوشحال شد مثل کسی که به آرزوی خود رسیده باشد و شروع کرد به شرح اینکه چقدر دوست داشته بنده را از نزدیک ببیند .
همین طور که صحبت می کرد ، دقیق نگاهش می کردم ، این بنده خدا چرا باید آرزوی دیدن من را داشته باشد ؟ چه وجه اشتراکی بین من و او وجود دارد ؟ پیرمردی روستایی با چهره ای چین خورده و آفتاب سوخته ، متین ، سنگین و باوقار .
می گفت مکتب رفته و عم جزء خوانده  و در اوقات بیکاری یا قرآن می خواند یا غزل حافظ و شروع به خواندن چند بیت جسته و گریخته از غزلیات خواجه  و چه زیبا غزل حافظ را می خواند .

♈️پرسیدم : حالا چرا مشتاق دیدن بنده بودید ؟
گفت : سؤالی داشتم
گفتم : بفرما
پرسید : شما به فال حافظ اعتقاد دارید؟
گفتم : خب بله ، صددرصد
گفت : ولی من اعتقاد ندارم
پرسیدم : من چه کاری میتونم انجام بدم ؟ از من چه خدمتی بر میاد؟( عاشق مرامش شده بودم و از گفتگو با او لذت می بردم )

♈️گفت : خیلی دوست دارم معتقد شوم، یک زحمتی برای من می کشید ؟
گفتم : اگر از دستم بر بیاد ، حتما ، چرا که نه؟
گفت : یک فال برام بگیرید
گفتم ولی من دیوان حافظ پیشم ندارم
بلافاصله دیوانی جیبی از جیبش درآورد و به طرفم گرفت و گفت : بفرما
مات و مبهوت نگاهش کردم و گفتم ، نیت کنید
فاتحه ای زیر لب خواند و گفت : برای خودم نمی خوام ، می خوام ببینم حافظ در مورد امروز ( روز عاشورا ) چی می گه؟

♈️برای لحظه ای کپ کردم و مردد در گرفتن فال .
حافظ ، عاشورا ، اگه جواب نداد چی ؟ عشق و علاقه ی این مرد به حافظ چی میشه ؟
با وجود اینکه بارها و بارها غزلیات خواجه را کلمه به کلمه خوانده و در معنا و مفهوم آنها اندیشیده بودم ، غزلی به ذهنم نرسید که به طور  ویژه به این موضوع پرداخته باشد .

♈️متوجه تردیدم شد، گفت : چی شد استاد؟
گفتم  : هیچی ، الان، در خدمتتان هستم .
چشمانم را بستم و فاتحه ای قرائت کردم و به شاخه نباتش قسمش دادم و صفحه ای را باز کردم :

زان یار دلنوازم شکریست با شکایت
گر نکته دان عشقی خوش بشنو این حکایت

بی مزد بود و منت هر خدمتی که کردم
یا رب مباد کس را مخدوم بی عنایت

رندان تشنه لب را آبی نمی‌دهد کس
گویی ولی شناسان رفتند از این ولایت

در زلف چون کمندش ای دل مپیچ کانجا
سرها بریده بینی بی جرم و بی جنایت

چشمت به غمزه ما را خون خورد و می‌پسندی
جانا روا نباشد خونریز را حمایت

در این شب سیاهم گم گشت راه مقصود
از گوشه‌ای برون آی ای کوکب هدایت

از هر طرف که رفتم جز وحشتم نیفزود
زنهار از این بیابان وین راه بی‌نهایت

ای آفتاب خوبان می‌جوشد اندرونم
یک ساعتم بگنجان در سایه عنایت

این راه را نهایت صورت کجا توان بست
کش صد هزار منزل بیش است در بدایت

هر چند بردی آبم روی از درت نتابم
جور از حبیب خوشتر کز مدعی رعایت

عشقت رسد به فریاد ار خود به سان حافظ
قرآن ز بر بخوانی در چارده روایت


♈️خدای من این غزل  اگر موضوعش امام حسین و وقایع روز و شب یازدهم نباشد ، پس چه می تواند باشد ، سالها خود را حافظ پژوه می دانستم و هیچ وقت حتی یک بار هم به این غزل ، از این زاویه نگاه نکرده بودم، این غزل، ویژه برای همین مناسبت سروده شده
بیت اولش را خواندم از بیت دوم این مرد شروع به زمزمه کردن با من کرد و از حفظ با من همخوانی می کرد و گریه می کرد طوری که چهار ستون بدنش می لرزید  ، انگار داشتم روضه می خواندم و او هم پای روضه ی من بود .

♈️متوجه شدم عده ای دارند ما را تماشا می کنند که مجری برنامه به عنوان سخنران من را فراخواند و عذرخواهی که متوجه حضورم نشده  ، حالا دیگه می دونستم  سخنرانی خود را چگونه شروع کنم .
بلند شدم ، دستم را گرفت میخواست ببوسد که مانع شدم ، خم شدم  ، دستش را به نشانه ی ادب بوسیدم .
گفت معتقد شدم استاد ، معتقد بووودم استاد ، ایمان پیدا کردم استاد ، گریه امانش نمی داد ،
آنروز من روضه خوان امام شهید شدم و کسانی پای روضه ی من گریه کردند که پای هیچ روضه ای به قول خودشان گریه نکرده بودند.
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝پاسپورت، گوشی و لپ تاپ لیلی رشیدی در فرودگاه ضبط شد!

احترام برومند، کارگردان و نویسنده، مادر لیلی رشیدی و همسر زنده‌یاد داود رشیدی
@jomhuriyat

♈️به قصه امروز من، گوش کنید، می خواستم با گذاشتن یک عکس قدیمی، خاطره‌ای بگویم، اما به بهانه‌ای، این تصویر رو انتخاب کردم، بیست و پنجم تیر ماه سالروز تولد داود رشیدی است، او از سال یکهزار و سیصد و چهل و دو فعالیت‌های هنری خودش رو در ایران شروع کرد، ابتدا تاتر و تلویزیون و تدریس در دانشگاه، و در ادامه سینما و باز هم تاتر، متاسفانه پنج سال آخر زندگی را با بیماری سرطان و یکی، دو سال آخر را با بیماری غم‌انگیز آلزایمر، گذراند، لیلی دخترم، در آن روزهای تاریک، همیشه همراه پدر بود.

♈️ یادم است، سه سال قبل از فوتش، آقای منصور ضابطیان، ویژه‌برنامه‌ای برای تولد (داود) تدارک دیده بود، مصاحبه زیبایی با ایشان انجام داد، یکی از سوالات این بود؟ شما فرهاد رو بیشتر دوست دارید یا لیلی؟ داود با تعجب جواب داد، این چه سوالیه،؟ هر دو. آقای ضابطیان گفتند، آخر پدرها به دخترانشان علاقه و توجه بیشتری دارند. باز هم داود جواب داد، نه هیچ فرقی ندارد، و بعد از مکثی کوتاه به نکته خوبی اشاره کرد، گفت در کشور ما دختران و زنان از حقوق کمتری، برخوردارند و بیشتر در معرض آسیب و ظلم هستند، پدران خواه ناخواه پشتیبانی و توجه بیشتری به آنان دارند، از سحرگاه امروز فکر می‌کنم، چقدر جای پدر برای دختر من خالی است، کسی که همیشه او را و ما را به امید و بردباری تشویق می‌کرد و پشتیبان بود، دیشب رو با فکر شوهرم، که امروز تولدش است، گذراندم.

♈️اما لیلی رشیدی …مدت‌هاست خیلی از شماها سراغش را از من می‌گیرید، ناچار به انزوا است، دو، سه ماهی به دعوت برادرش برای دیدار برادر و پسرش سینا، رفته بود، امروز صبح در فرودگاه، پاسپورت و موبایل و لپ‌تاپش ضبط شد، چمدانش را گشتند، تا مبادا کوچکترین شیئ شخصی او از چشم پنهان بماند،

♈️کاش، دزدان و غارتگران اینطور رصد شوند، کاش همه دشمنان ما به خطرناکی لیلی و امثال او باشند!!!؟؟ ممنون از آقای وزیر ارشادمان که در سخنان یکی، دو روز قبلشان، تاکید کردند که چقدر پای هنرمندان ایستاده‌اند، و هزینه داده‌اند، ممنونیم از ایشان...

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 بی‌دین‌ها امام حسین (علیه السلام) را نکشتند، دیندارها کشتند!
آیت الله محقق داماد
@jomhuriyat

♈️ هیچ بلایی نقش کج‌ اندیشی دینی را ایفا نکرده است. اگر بنا نیست معرفت داشته باشیم، بهتر است دین نداشته باشیم چرا که دین بدون معرفت به‌ مراتب از بی‌دینی بدتر است. شاید به اندازه‌ای که جهلِ ناشی از دین خون ریخته، سر بریده، و انسان‌های دیگر را به قصد قربت قطعه‌ قطعه کرده، آدم نکشته باشد و هیچ بلایی نقش کج‌اندیشی دینی را ایفا نکرده است.

♈️من در «فاجعه جهل مقدس» آورده‌ام که والله این حرف دروغ است که یک عده‌ای برای پول به کربلا آمدند. این طور نیست! این‌ها از روی خجالت، بعداً جعل کردند، و الاّ شاید جز یکی دو نفر مثل عمر سعد که برای گرفتن ولایت ری آمدند، بقیه‌شان برای خدا امام حسین (علیه السلام) را کشتند؛ حواستان باشد که بی‌دین‌ها امام حسین (علیه السلام) را نکشتند، دیندارها کشتند.

♈️مستضعف یعنی کسی که او را از آگاهی پوچ کرده‌اند و در مغزش جهل تزریق کرده‌اند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
◾️ اگر بپرسند شخصا کدام کلام منسوب به سیدالشهدا را اعجاب‌انگیز و معنوی‌تر می‌یابی، در کنار چند فراز دعای عرفه، پاسخم همین نامهٔ کوتاه و ژرف و فوق‌العاده تاثیرگذار ایشان به محمد بن حنفیه است که ظاهرا اخرین نامهٔ ایشان از کربلا به مدینه است. حقیقتا نامه‌ای تاثیرگذارتر از این جملهٔ کوتاه نخوانده‌ام. اولین باری که در نوجوانی با آن مواجه شدم چنان لرزه بر ذهن و روحم انداخت و مو بر تنم راست کرد که تا مدتی ناخواسته و مدام در ذهنم زیرنویسِ تجربه‌ها می‌شد:

♈️از حسین بن علی به محمد (حنفیه) پسر علی و هر کس از قبیلهٔ بنی‌هاشم که نزد اوست.

بِسْمِ اللّه ِ الرَّحْمنِ الرَّحیم
امّا بَعد: فَکانَّ الدُّنیا لَمْ تَکُنْ وَ کانَّ الْآخِرَةَ لَمْ تَزَلْ وَ السَّلام.

«به نام خدای بخشندهٔ مهربان

◾️باری، گویی هرگز دنیایی نبوده و گویا هماره آخرت است. بدرود.»

♈️دست‌مریزاد به محمدحسین پویانفر که در میان این همه اشعار سخیف و اجراهای گوش‌خراش که به تعبیر حسین منزوی «کاسته شأن تو از این معرکه‌گیران»، همین نامهٔ کوتاه و تکان‌دهنده را برای مجلس یاد و عزای سیدالشهدا انتخاب کرده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝هم آغاز و پایان حرکت #حسین ع  خلاف جریان آب رودخانه (جامعه) بود..
@jomhuriyat

♈️هرکدام ما بودیم نه خلاف جهت حکومت وقت قیام میکردیم و اگر هم بر میخیزیدیم وقتی تنها میماندیم لااقل پایانش را با #صلح تمام میکردیم که سایه مان از بالای سر خانواده مان کم نشود اما #حسین ع آخر معرکه را هم خلاف همه #تاریخ تمام کرد و اینجا ست که گفتنش آسان است اما

♈️حرکت بر خلاف حرکت جامعه #شهامت و #ایمان میخواهد برای همین یاد این جمله شهید آوینی افتادم

🔰جمله ای بس درست:

#کربلا به رفتن نیست...
به شدن است!..
که اگر به رفتن بود!
شمر هم "کربلایی" است!

#جمهوریت
@jomhuriyat
◾️حسین  (ع)؛

🔰بیشتر از آب تشنه لبیک بود
🔰اما افسوس بجای افکارش
🔰زخمهای تنش را نشانمان دادند
🔰وبزرگترین درد اورا بی آبی معرفی کردند


👤#دکتر_علی_شریعتی

#جمهوریت
@jomhuriat
📝📝تکلیفتان را با عاشورا مشخص کنید

♈️بنا بر منطق عاشورا، -امر به معروف و نهی از منکر، باید از بالاترین طبقات شروع شود، تا فساد از ریشه برافتد، و باید توانگرانی که قرآن میفرماید مایه فسادند(مفسد فی‌الارض‌اند) و به هیچگونه در برابر اصلاحات تسلیم نمی‌شوند، حتی در خود پیکره دولت-، تکلیف‌شان با قرآن و عاشورا معلوم گردد، جامعه عاشورا جامعه حسینی است نه یزیدی... و جامعه تکاثری، جامعه یزیدی است نه حسینی.

👤 محمدرضا حکیمی
📗 عاشورا و عدالت: ص۳۷


#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝تربیت مداحان چاپلوس
@jomhuriyat

♈️چندی پیش ویدئویی از «منصور ارضی» در شبکه‌های اجتماعی پخش شد درباره‌ی «حاج قاسم» که ایشان مشاور حضرت صدیقه‌ی طاهره سلام‌الله علیها است در عالم برزخ! اخیر هم فیلمی پخش شد از مداحی بنام «طاهری» که آقای «رئیسی» را کسی در خواب دیده که در عالم برزخ برای ظهور تلاش می‌کند.

♈️می‌‌‌‌گویم:
وقتی در یک سیستم حکومتی، خِرَد و اندیشه و شایستگی علمی پس زده شود و بجای آن، بیانِ موهومات و حرف‌های بی‌اساس که هرگز قابل اثبات نیستند، جای خود را بگیرند؛ مشخص است که تنها راه ترقّی همین است که اینان پیش گرفته‌اند.

♈️اگر کسی ذره‌ای از احوالات عالم پس از مرگ خبری داشته باشد و فلسفه‌ی مرگ و رویدادهای پس از آن را مطالعه و تحقیق کرده باشد و چیزی سرش بشود، می‌داند که این‌نوع بیانات جز خوش‌رقصی برای اربابان نیست، جدای از اینکه اصلا خواب حجیتی ندارد؛ چرا که اگر غیر از این باشد، هرکسی می‌تواند خواب‌هایی ببافد و به خورد مردم بدهد.

♈️بسیار دردناک و خفّت‌بار است که منبرِ پیامبر خدا که مأموریتش تربیت و تعلیم و ارشاد انسان‌ها و به تعالی رساندنِ آن‌هاست، معرکه‌ای شده برای چاپلوسی و خوش‌رقصی برای اربابان! و برای همین است که خروجی این مجالس -بنام روضه و اهل بیت علیهم‌السلام برپا می‌گردد- لومپن‌هایی هستند که صرفا برای اهداف خاصی چون سفارت‌نوردی و غیره تربیت می‌شوند./یادداشتهای یک رهگذر

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝مسعود پزشکیان و کابینه‌ای در سایه؛ عدم شفافیت باادعای شفافیت!

بابک قناد فعال سیاسی و عضو حزب اتحاد ملت
@jomhuriyat

♈️روند انتخاب کابینه مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور منتخب ایران، با ابهامات و نقص‌های فراوانی همراه است که نیاز به بررسی و شفاف‌سازی فوری دارد. تحلیل آرای پزشکیان نشان می‌دهد که بخش بزرگی از جامعه مدنی و طبقه متوسط در انتخاب او نقش فعالی نداشته‌اند و آرای او بیشتر از استان‌های آذری زبان و آرای سلبی بوده است. این موضوع برخلاف شعارهای انتخاباتی پزشکیان است که بر مشارکت گسترده جامعه مدنی و شفافیت در فرآیندهای سیاسی تأکید داشت.

♈️توزیع آرای پزشکیان شامل چندین دسته متفاوت است. رای‌های او در مناطق آذری‌نشین به دلیل آذری بودنش بیشتر بوده است. همچنین، در مناطق سنی‌نشین به دلیل حمایت برخی چهره‌های تأثیرگذار اهل سنت، رای‌های بیشتری کسب کرده است. بخشی از رای‌دهندگان او نیز رای‌های سلبی بوده‌اند؛ یعنی افرادی که به او رای داده‌اند تنها به این دلیل که نمی‌خواستند سعید جلیلی رئیس‌جمهور شود. این توزیع آرا نشان‌دهنده تنوع و تفاوت در پایگاه‌های حمایتی پزشکیان است، اما به وضوح نشان می‌دهد که جامعه مدنی و طبقه متوسط نقش کمتری را در انتخاب او داشته‌اند.

♈️ تیم پزشکیان هیچ اطلاعات کاملی درباره روندها و مراحل انتخاب کابینه ارائه نداده است. شفافیت به معنای اعلام اسامی تمامی افراد کارگروه‌ها، دلیل حضور افراد در این کارگروه‌ها، مصادیق و معیارهای انتخاب وزرا و اطلاع‌رسانی به جامعه درباره اتفاقاتی که منجر به این انتخاب‌ها شده، است. اما تاکنون هیچ‌یک از این اطلاعات به صورت رسمی منتشر نشده‌اند. این عدم شفافیت در حالی است که نیاز به شفافیت بیشتر در انتخاب اعضای کابینه و ارائه اطلاعات دقیق به جامعه، یک امر ضروری و حیاتی برای جلب اعتماد عمومی و افزایش مشارکت مردمی است و جالب آنکه که ادعای شفافیت در شرایطی مطرح می‌شود که جز در جمع‌های بسته سیاسی، هیچ اطلاعاتی رسمی و عمومی منتشر نمی‌شود.

♈️با گذشت نزدیک به ده روز از انتخاب مسعود پزشکیان، هنوز هیچ کنفرانس مطبوعاتی‌ای برگزار نشده و هیچ صحبتی با جامعه درباره فرآیندهای انتخاب کابینه و برنامه‌های دولت آینده انجام نشده است. این در حالی است که مردم انتظار دارند در این مقطع حساس، رئیس‌جمهور منتخب با شفافیت و صداقت درباره تصمیمات و برنامه‌های خود صحبت کند. عدم برگزاری کنفرانس مطبوعاتی و عدم ارائه توضیحات کافی به مردم، نشان‌دهنده بی‌توجهی به نیازهای اطلاع‌رسانی عمومی و کاهش اعتماد به نفس جامعه نسبت به دولت جدید است.

♈️مسعود پزشکیان بعنوان کاندیدای اختصاصی جبهه اصلاحات باید مشخص کند که دولتش یک دولت «وحدت ملی» است یا دولتی که بر اساس راهبردهای جبهه اصلاحات و شعارها و اهداف این جبهه تعیین شده است. در مناظره‌ها، پزشکیان اعلام کرده بود که صدای ۶۰ درصدی که در انتخابات شرکت نکرده‌اند را شنیده است. حالا شنیده می‌شود که او قصد دارد «دولت وحدت ملی» تشکیل دهد. اما آیا منظور از دولت وحدت ملی، دولتی است که در آن صدای بی‌صدایان هم شنیده می‌شود و مطالبات ۶۰ درصد دیگر جامعه نیز مد نظر قرار می‌گیرد یا صرفا دولتی است با مشارکت اصولگرایان؟ اگر قرار است که دولت پزشکیان صرفا مختص به شرکت‌کنندگان در انتخابات باشد (بخشی از اصلاح‌طلبان که شرکت کردند و طیف‌های مختلف اصولگرایی)، آن وقت شعارهای پزشکیان در خصوص شنیدن صدای ۶۰ درصد دیگر جامعه چه می‌شود؟ اگر قرار است آن ۶۰ درصد دیگر در دولت نقش داشته باشند، در چه سطحی و چگونه آنها و مطالباتشان دیده و شنیده شده است؟

♈️ شنیده‌ها حاکی از آن است که درهمین مراحل ابتدایی‌ نیزچالشهای بزرگی بوجود آمده است. به عنوان مثال، حذف برخی چهره‌های متخصص و لابی‌های سنگینی که ازطرف برخی افراد انجام می‌شود، باعث ایجاد ابهامات ونگرانی‌هایی شده است. این مسائل نشان می‌دهدکه فرآیند انتخاب وزرا هنوز بصورت شفاف وعادلانه انجام نمی‌شود ونیازمند نظارت وپیگیری دقیق‌تری است. این چالش‌ها و مشکلات،نشان‌دهنده ضعف درمدیریت وبرنامه‌ریزی ونیاز به اصلاحات اساسی در روند انتخاب کابینه است.

♈️ باتوجه به عدم شفافیت در روند انتخاب کابینه، عدم مشارکت واقعی جامعه مدنی و بی‌اعتمادی عمومی به نهادهای سیاسی، ادعاهای مطرح شده درباره بلوغ سیاسی ومشارکت گسترده مردم دراین فرآیند با واقعیتهای موجود تطابق ندارد.لازم است که پزشکیان وتیم او، شفافیت بیشتری درانتخاب اعضای کابینه داشته باشند و نقش بیشتری به نهادهای مدنی و متخصصان مستقل بدهند تا بتوانند اعتماد عمومی راجلب کنند و از حمایت واقعی مردم برخوردار شوند.در غیر این صورت،دولت جدید با چالش‌های جدی در زمینه جلب اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی‌ای که بسیارمتزلزل است روبرو خواهد وآنچه که برسر دولت دوم روحانی آمد، از روزاول گریبان دولت پزشکیان راخواهدگرفت.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝منتقدان امیدوار
محمد فاضلی
@jomhuriyat

♈️مسعود پزشکیان تلاش کرده با به‌کارگیری کمیته‌های تخصصی انتخاب وزار و سایر همکارانش در هیئت دولت، به وعده تخصص‌گرایی و برگزیدن کارآمدترین‌ها عمل کند. چند گروه با این اقدام او مواجه شده و اقدام خود در برابر آن‌را تنظیم می‌کنند.

♈️گروه اول. این‌ها مجاهدین شنبه هستند که قبلاً درباره آن‌ها توضیح داده‌ام. فرصت‌طلبانی که این روزها به در و دیوار می‌زنند که خود را در شمار نامزدهای کمیته‌ها قرار دهند و به مقامی برسند. مجاهدین شنبه زرنگ‌تر می‌گویند کمیته کیلویی چند، از در پشتی وارد می‌شویم.

♈️گروه دوم. شایستگان بلندنظر که اگرچه شایسته‌اند اما مناعت طبع‌شان مانع از آن است که خود را جلو بیندازند و نامزد شوند.

♈️گروه سوم. منتظران شکست که معتقدند پزشکیان هم ناکام می‌شود و شکست می‌خورد. برخی فقط انتظار شکست او را می‌کشند و کاری نمی‌کنند، و برخی هر کاری از دست‌شان برآید انجام می‌دهند تا او شکست بخورد و نظریه منتظران شکست درست از آب درآید. برخی هم فراتر از درستی نظریه‌شان، شکست پزشکیان را انتظار می‌کشند تا خود به جایی برسند.

♈️گروه چهارم. منتقدان امیدوار واقع‌بین کسانی هستند که به نظاره عملکرد کمیته‌ها نشسته‌اند، امیدوارند حاصل عملکرد کمیته‌ها به انتخاب متخصص‌ترین‌ها، باتجربه‌ترین‌ها و هیئت دولتی هماهنگ و منسجم ختم شود که با پاکدستی و سلامت، و عقل سیاست‌گذارای مناسب کار کند.

♈️گروه چهارم، منتقد برخی رویه‌های عملکرد کمیته‌ها هم هست، به حضور برخی چهره‌ها در کمیته‌ها معترض است، و از کم بودن شفافیت در مواردی از فرایند انتخاب هم انتقاد می‌کند. حاصل کارش تا این‌جا، سطحی از پاسخ‌گو کردن چهره‌های اصلی کمیته‌ها و کمیته راهبری در برابر افکار عمومی بوده است.

♈️منتقدان امیدوار واقع‌بین هم‌زمان می‌دانند که در کشوری بدون سامان سیاسی حزبی، با تجربه‌ دهه‌ها ناشایست‌گزینی، و در اوج منازعه‌ای سیاسی که از سال ۱۳۸۸ به این سو ادامه داشته، و در کوران فعالیت مجاهدین شنبه، رسیدن به گزینه‌های کاملاً مطابق با معیارها دشوار است.

♈️آن‌چه در حال وقوع است، تلاش اجتماعی و سیاسی برای رسیدن به سطح بالاتری از بلوغ است. حرکت تدریجی به سمت افزایش نظارت مدنی بر کردار سیاسیون است. طی شدن این روند بدون خطا نخواهد بود، اما منتقدان امیدوار واقع‌بین تلاش می‌کنند تا بهترین مسیر در کوتاه‌ترین زمان طی شود، هر چند به همه دشواری‌ها آگاهند. آن‌ها امیدوارانه، واقع‌بینانه و منتقدانه این راه را ادامه می‌دهند.

♈️منتقدان امیدوار واقع‌بین این حرکت مسعود پزشکیان را به فال نیک می‌گیرند، در کنارش می‌مانند تا مسیر را کم‌خطا طی کند، خطاها را هشدار می‌دهند، کژرفتاری‌ها را دقیق نظاره کرده و جار می‌زنند، اما هم‌زمان خویشتن و جامعه را به امیدواری منتقدانه فرامی‌خوانند. سرسخت و امیدوار.

♈️منتقدان امیدوار واقع‌بین انتظار می‌کشند تا شمار بیشتری از شایستگان بلندنظر، نامزدهای بیرون آمده از کمیته‌ها باشند. اما واقع‌بینانه می‌دانند که خروجی دهه‌ها بی‌سامانی سیاسی می‌تواند شماری از کمترشایستگان یا حتی ناشایستگان نیز باشد. فرصت ناامیدی نیست، اما می‌توان منتقدانه هوشیار بود، پزشکیان و شایستگان اطرافش را تنها نگذاشت، و در میان همه دشواری‌ها به بهبود شرایط ایران فکر و برایش عمل کرد.

https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1637451

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝نقش مرکز در ثبات هژمون‌ها!
رستم شجاعی مقدم ،۱۴۰۳/۴/۲۳
@jomhuriyat

♈️مرکز یک هژمونی باید بتواند به همه نیازها و سوالات واحد‌های موجود در حوزه پیرامون خود پاسخ دهد، اگر تقاضاهای مادی و معنوی حوزه نفوذ در مرکز پاسخ داده نشوند بدیهی است گرایش به فرادست و نگاه به مراکز دیگر آغاز میشود و واگرایی موجب فروپاشی خواهد شد، زوال قدرتهای بزرگ در تحولات تاریخی نمونه‌های این مدعا هستند، آخرین الگوی بزرگ این فروپاشی شوروی است.

♈️اگر هژمونی در اثر اتحاد چند مرکز پدید آمده باشد، عنصر پیوستگی و وابستگی مراکز تعیین کننده بقای آن خواهد بود.
نقش مرکز در ماندگاری هژمونها مانند فروشگاه مرکزی در یک شرکت زنجیره‌ای است، اگر فروشگاه مرکزی نتواند تقاضاهای وصول شده را تامین کند، مشتریان سراغ مرکز دیگر خواهند رفت و مرکز ورشکسته خواهد شد.
وفاداری عوامل پیرامونی بستگی به میزان رضایت آنها از کمیت و کیفیت محصولات مرکزی دارد.

♈️در عالم قدرت جمعی و تعاملات سیاسی دو نوع تقاضاهای انسانی باید پاسخ داده شوند:

🔰۱- نیازهای مادی، رفاه و شکوفایی استعدادهای انسانی اولین تقاضاهای جوامع از مراکز قدرت هستند، در واقع جامعه انسانی زمانی قدرت را به دیده احترام می‌بیند که محصول آن در جهت ارتقای زندگی و فراهم ساز امکانات شکوفایی حداکثری باشد. قدرتی میتواند مورد حمایت جمع انسانها و واحد‌های سیاسی باشد که وجود آن به وجود جهانی بهتر برای انسان کمک کند.

🔰۲- آرمانهای معنایی و جمعی، انسانها پس از نیازهای مادی و طبیعی به عزت، احترام ، جایگاه اجتماعی و حفظ کرامت خود ارج میگذارند و قدرت را تنها برای ارتقای این آرمانها و ممکن سازی زندگی با عزت می‌خواهند.
قدرتی که از آرمانهای انسانی غفلت می‌کند یا به آنها تعرض می‌نماید، به سرعت حمایت پیرامون را از دست خواهد داد.

♈️پرواضح است که از الزامات شکل گیری و ماندگاری هر هژمون تولد یک مرکز قدرتمند با توانایی نظری و عملی در پاسخ دادن و برآوردن نیازها و سوالات روز جوامع پیرامون است.
یک مرکز قدرتمند صرفا با داشتن یک عامل قدرت مثلا تئوریک یا مادی نخواهد توانست به جایگاه هژمون دست یابد.

♈️یکی از رازهای قدرت در جهان امروز تمرکز دانش، فرهنگ سیاسی و بالاخره الحاق قدرت اقتصادی به آن عوامل است.

♈️چه بسیار کشورها یا مجموعه کشورهایی که از نظر ثروت طبیعی و منابع گرانبها بسیار غنی هستند اما به دلیل عدم برخورداری از مرکزی که بتواند نیازهای علمی و تئوریک مورد پسند انسان را تامین کند بسیار فقیر مانده‌اند، و بر عکس!
غفلت رهبران و جوامع در تاسیس مراکز قدرتمند، جذاب و قابل دوام از عوامل مهم واماندگی است، این غفلت در شرق جهان علیرغم جغرافیای وسیع و ثروت‌های بزرگ موجبات جذابیت جامعه غربی شده است، غرب اما توانسته است چندین مرکز امن و قابل اعتماد برای ارائه پاسخ بهتر تأسیس کند و از این طریق دوام هژمونی خود را تضمین نماید.
#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/05 13:16:51
Back to Top
HTML Embed Code: