Telegram Web Link
📝📝 کاهش ۱۷ هزار موالید در سال ۱۴۰۲/ در سال‌های ۱۴۳۰ با معضلاتی مانند ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی مواجه خواهیم شد‌، درحالی‌که هزینه نگهداری از سالمندان هفت برابر هزینه جوانان است/ به دلیل کم بودن رشد اقتصادی، جامعه ما تبدیل به جامعه‌ای مخاطره‌آمیز شده است
علی پژهان، جمعیت‌شناس و استاد دانشگاه در گفتگو با هم‌میهن:
@jomhuriyat

♈️از رئیس‌جمهور می‌پرسم چرا میزان موالید در سال 1402 نسبت به 1401،‌ 17هزار مورد و میزان ازدواج در همین مدت 50 هزار مورد کاهش یافته است.

♈️تا امروز نگاه رؤسای‌جمهور کشور به جمعیت، نگاهی کمی بوده است. آنها فقط می‌گویند به جمعیت اضافه کنید اما به کیفیت جمعیت توجه نمی‌کنند. چرا تا امروز سیاست‌های جمعیتی عملکرد موفقی نداشته‌اند و حتی برعکس عمل کرده‌اند و سیاست‌های جمعیتی عقیم شده‌اند. با یک نگاه اجمالی متوجه می‌شوید که به لحاظ آمار ازدواج،‌ طلاق و موالید در وضعیت مطلوبی به سر نمی‌بریم. برخی رسانه‌ها اعلام کرده‌اند که میزان طلاق کاهش یافته است. درحالی‌که علت این موضوع کاهش آمار ازدواج است. به نظر تنها تعداد کمی از افراد جامعه به جوانی جمعیت توجه دارند که باید ریشه‌یابی کرد.

♈️مردم به فرزندآوری علاقه‌ دارند اما سوال‌شان این است که با کدام رفاه اقتصادی؟ آیا با گوشت کیلویی 700 هزار تومان و پوشک و شیرخشک گران‌قیمت توان فرزندآوری دارند؟

♈️اگر در یک کشور طی یک دهه نرخ رشد اقتصادی 7 برابر نرخ رشد جمعیت باشد، به آن جمعیت،‌ جمعیت کیفی می‌گویند. درحال حاضر اما در ایران ماجرا برعکس شده و در این یک دهه نرخ رشد جمعیت بیش از نرخ رشد اقتصادی بوده است.

♈️به دلیل کم بودن رشد اقتصادی، جامعه ما تبدیل به جامعه‌ای مخاطره‌آمیز شده است. محصول جامعه مخاطره‌آمیز، رشد اقتصادی، رشد جمعیت و افزایش باروری نیست. ‌وقتی مشکلات جامعه ما هر روز از یک حوزه خاص سربلند می‌کنند و با انواع مشکلات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی مواجه هستیم، یعنی جامعه ما مخاطره‌آمیز است. باید از سال‌ها پیش فکر مشکلات رخ‌داده در چنین روزهایی را می‌کردند.


♈️آمارها حکایت از آن دارد که در آینده وضعیت جمعیت کشور خوشایند نیست. در نتیجه در آینده شاهد جمعیت سالمند سالم نخواهیم بود زیرا رشد اقتصادی ما ضعیف است. اروپا اگر جمعیت سالمند دارد ابتدا به رشد اقتصادی رسید و بعد صاحب سالمندی شد.

♈️جمعیت‌شناسان باید مانند یک قطب‌نما عمل کنند. ما باید مدام به مسئولان یادآوری کنیم که در آینده و در سال‌های 1430 با معضلاتی مانند ورشکستگی سازمان تامین اجتماعی مواجه خواهیم شد‌، درحالی‌که هزینه نگهداری از سالمندان هفت برابر هزینه جوانان است. آیا بودجه لازم برای رسیدگی به جمعیت سالمند آینده را خواهیم داشت./ هم‌میهن

شادی مکی
🔰متن کامل:
https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-16327
#جمهوریت
@jomhuriyat
Forwarded from عکس نگار
حاشا که در آیینه دین و تاریخ، حاکمیت فقها را تداوم حاکمیت معصوم بدانیم ؛
مجیدبهمن زاده، حقوقدان وکارشناس ارشد علوم سیاسی، ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳
@jomhuriyat

🔰اخیرا  یکی از اعضای مجلس،خبرگان رهبری، عنوان داشته که:
"" باید در جامعه جا انداخت که حاکمیت ولی فقیه، یعنی حاکمیت امام زمان(عج) [ آیت الله اراکی]

♈️اگر چه در تاریخ اسلام و بویژه در میان علمای دینی تشیع، شاهد حضور اقلیتی از فقها و زعمایی بزرگ و آزاده در تاریخ ایران بوده ایم که همواره در مواجهه با استبداد و استثمار حاکمان، درکنار مردم ومظلومین جامعه ایستاده اند و از همین رو، در زیر بار تهمت و تخطئه هم مسلکان خود روزگار سپری کرده اند، اما در این میان تعداد زیادی از خداوندگاران فقاهت وکرسی نشینان شریعت نیز بوده اند که همواره در سیمای فریبنده مردان آسمانی ومبلغین غیرصادق کلام حق، استیلای مستبدان و آویختن ریسمان بندگی و بردگی برگردن مردم در پیشگاه حاکم را خواست و مشیت الهی دانسته [۱] ومواخذه حاکم ظالم و عقوبت حکمران جابر ازسوی جامعه تحت ستم را نیز برخلاف جوهر دین و لزوم تسلیم در برابر جبر تحمیلی از سوی خداوند بر بندگانش معرفی کرده اند.[۲]

♈️از طرفی، تاریخ ایران هیچگاه فراموش نخواهد کرد که فقهایی پر آوازه چون محمدباقر مجلسی که روزگاری آوازه دیانت و فقاهت آنها، ایران و جهان اسلام را پرکرده بود و صدها جلد کتاب حدیث وشرع نگاشتند، با ایجاد نخستین جایگاه رسمی"" ملاباشی"" چگونه دین را دولتی کردند وشریعت را به استخدام حاکمیت درآوردند تا حکمرانی خونریز صفویه را تداوم حاکمیت معصوم  بنمایانند و سلاطین و جانشینان و حامیان صفویه را "" فرقه ناجیه"" و تسلیم کنندگان حکومت اسلامی به امام عصر معرفی کنند[ ۳] .

♈️تا جایی که در سده های اخیر نیز برخی از فقهای نام آور، با صدور فتوایی به نام دین خداوند، یاری سلطان مطلقه و مستبد را در برابر نظام مشروطه واجب و لازم شمرده اند[۴] چرا که حکمرانی را هدیه ای الهی برای افرادی خاص میدانسته اند.[۵]در حالی که بنابر گفته آن عالم بزرگ دین وآن دانشمند آزاده، حکمرانی تابع عقل و تجربه است و امری شرعی قلمداد نمی‌شود. [۶]

♈️با چنین پیشینه تاریخی و با نگاه در آیینه عقلانیت، دین و تاریخ پرفراز و نشیب شریعت و فقاهت، حاشا که بتوان ساحت دین آزادی آور و استبداد ستیز اسلام را تاحد حاکمیت انحصاری فقها و زعمای دین برجامعه تقلیل داد ویک اقلیت مطلق و قشری خاص را به جهت دانستن قواعد فقه ونگارش رساله احکام، واجد جانشینی پیامبر و نیابت ائمه اطهار دانست .
---------------------------------------
[۱]ارشاد نامه- میرزا ابولقاسم قمی
[۲]معراج السعاده، ملااحمد نراقی، صفحه ۵۰۱
[۳]محمد باقرمجلسی، رجعت- انتشارات رساله قلم- صفحه ۶
[۴]کشف المراد من المشروطه و الاستبداد- میرزا یوسف مستوفی تبریزی
[۵]رساله "" پادشاهی را خدا می دهد""
محمد یوسف ناجی- نسخه خطی
[۶] علامه طباطبایی، حاکمیت تابع عقل است نه شرع

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝سقوط بالگرد رئیس جمهور و بی‌کفایتی در مدیریت خبر
کامبیز نوروزی
@jomhuriyat

♈️سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور حادثه‌ای بسیار مهم است. در این ساعت که ۱۱: ۳۰ یکشنبه شب، ۳۰ اردیبهشت است هنوز اطلاعی از وضعیت هلیکوپتر و رئیس‌جمهور و همراهان در دست نیست. امیدوارم ایشان به سلامت از این حادثه بگذرد.

♈️اما آنچه از حدود ساعت ۱۴ امروز تا این ساعت به شکل آزار دهنده‌ای به شدت مشهود است بی‌کفایتی تمام عیار مدیریت اخبار مربوط به این حادثه توسط سازمان‌های مسئول مانند نهاد ریاست جمهوری و صدا و سیماست.

♈️اهل رسانه و اهل خبر می‌دانند در حوادث مهم یکی از مهمترین کارها مدیریت خبر است. قبلا هم این بی‌کفایتی در حوادثی مانند سانچی و پلاسکو موارد دیگر مشاهده شده‌است.

♈️اما خبر سقوط هلیکوپتر رئیس جمهور باتوجه به آثار احتمالی بعدی آن بسیار از آن حوادث‌ مهم‌تر است. اما نظام خبری این حادثه به شکلی بی‌در و پیکر و شلخته و مغشوش و ضد و نقیض است. هر مقام ریز و درشتی اجازه دارد حرف بزند و اژلاعات درست و غلژ درهم شده‌اند. صدا و سیما و خبرگزاری‌ها هم آن منتشر می‌کنند.

♈️هیچ تشکیلاتی نیست که در کنار عملیات دشوار جستجو اخبار حادثه را هم مدیریت کند.

♈️دادستان تهران در اطلاعیه‌ای ‌ای رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی را از انتشار اخباری که موجب تشویش اذهان است حذر کنند. اما ولنگاری خبری که ناشی عدم مدیریت خبری این حادثه ناگوار بیشتر به به مشوش شدن افکار عمومی می‌انجامد.

♈️چیزی از کار رسانه‌ای نمی‌دانند، اجازه هم نمی‌دهند رسانه‌های حرفه‌ای که کار را بلدند کار کنند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝چگونه رسانه‌های رسمی هواداران نظام را نسبت به فساد بی‌تفاوت کردند؟

رضا نساجی
@jomhuriyat

♈️دربارۀ فهم ساده‌اندیشانۀ هواداران عامی نظام ازمسائلی چون فساد نوشته بودم، که چگونه درهر دوره حاصل تصویری است که نظام خود آنرا می‌سازد:

♈️برای مثال، در دوران اصلاحات، تلویزیون حکومتی باپخش مستقیم دادگاه‌های شهردار تهران درتلاش داشت مدرنیزاسیون شهری کرباسچی راشکل خاص وانحصاری فساد بنمایاند، همچنانکه باپخش تلویزیونی دادگاه پروندۀ گوشت‌های آلوده واخبار دادگاه فساد اقتصادی شهرام جزایری سعی درنمایش کنترل فساد داشت.

♈️درسالهای اخیر، به فراخور نیاز،گاه اعتراف یا القای ابعادمادی فساد گسترش یافته، اما ازنظر کیفی، همچنان محدودبه اشخاص یا گروه‌های خاص مانده است. برای نمونه، افشاگری‌های کسانی چون پالیزدار درباب فساد فرزندان مقامات (از دختر هاشمی رفسنجانی یا پسر امامی کاشانی) و احمدی‌نژاد درمناظرۀ تلویزیونی انتخابات 88، موج تازه‌ای از بازنمایی فساد بودند که بخشهایی بزرگتر ازنظام رامتهم می‌کرد، اما خودنظام قهرمان مبارزه با آن بود.

♈️بازنمایی تازه‌ای که همچون ماجرای کرباسچی، شایعات غیررسمی را بدل به ادعای نیمه‌رسمی می‌کرد که البته هیچ‌گاه بدل به کیفرخواست رسمی نمی‌شد، اما مردم راسرگرم می‌ساخت. البته سرگرمی مردم به شایعات شبه‌رسمی، با دلگرمی مردم درباب مبارزه با فساد همراه نبود، بلکه هر بار خیلی زود سر وصدای مبارزه با فساد فروکش می‌کرد والبته پرونده‌های تازه‌ای رخ می‌نمود. اینکه هربار ارقام اختلاس و فساد مالی بزرگ‌تر می‌شد، نیازبه روایت تازه را هم تجدید می‌کرد، اما ازسوی دیگر، نجومی‌شدن ارقام باعث تهی شدن آنها ازمعنا وحتی احساس هم شد و بی‌تفاوتی را در پی داشت.

♈️برای همین طرح این پرسش که کدام نهاد دولتی یاحکومتی دراختلاس وفساد رکورد دارد، حتی با ذکر دقیق اعداد، توجهی برنمی‌انگیزد:

-
بنیاد شهید، فساد ۸هزار میلیارد تومانی (افشا در سال ۱۳۹۲)
- صندوق ذخیرۀ فرهنگیان، فساد8 هزار میلیارد تومانی (۱۳۹۵)
- فولاد مبارکه، فساد۹۲ هزار میلیارد تومانی (۱۴۰۱)
- سازمان بازنشستگی و شرکت شستا، تخلف هزار میلیارد تومانی (۱۳۹۰)
- هولدینگ یاس و بنیاد تعاون سپاه، فساد ۱۳هزار میلیارد تومانی (۱۳۹۶)
- خریدسکه از سکۀ ثامن (کلاهبرداری ۱۵هزار میلیاردتومانی فرهاد زاهدی‌فر) (۱۳۹۷)

♈️همچنانکه پرسش «از شنیدن ارقام کدام اختلاس وکلاهبرداری کدام شخص بیشتر تکان خوردید؟»

- اختلاس ۳هزار میلیارد تومانی مه‌آفرید خسروی، سال ۱۳۹۰ (بانک آریا و سوءاستفاده از بانک ملی، صادرات، سامان، سپه، صنعت‌ومعدن و...)
- اختلاس ۱۸هزار میلیاردتومانی بابک زنجانی، سال۱۳۹۲
- کلاهبرداری ۲هزار میلیارد تومانی امیرحسین شریفیان در کورش کمپانی، ۱۴۰۲
- فسادمالی ۱۴۰هزار میلیارد تومانی اکبر رحیمی در چای دبش، ۱۴۰۲
- اختلاس ۴هزار میلیارد تومانی عباس ایروانی، ۱۴۰۲

♈️مردمی که هرجا به دولت وبازار اعتماد کردند، زیان کردند و فلذا نمی‌توانند پاسخ دهند که «سرمایه‌گذاری مردم ایران درچه زمینه‌ای بیشترین ضرر را به آنها زده است؟»

- بورس
- خرید سکه ازسکۀ ثامن (کلاهبرداری ۱۵هزار میلیارد تومانی فرهاد زاهدی‌فر)
- صندوق‌های سرمایه‌گذاری ومالی-اعتباری (مثل کاسپین، ایرانیان، افضل توس، آرمان وحدت و ثامن‌الحجج)
- صندوق‌های بازنشستگی (ذخیرۀ فرهنگیان و...)
- خرید مسکن ازتعاونی‌های مسکن دولتی، شبه‌دولتی و خصوصی که کلاهبرداری کردند
- دیگر نهادهای زیرنظر رهبری مانند بنیاد مستضعفان، کمیته امداد، قرارگاه سازندگی سپاه و... که خبری از آنهارسمی نمی‌شود

♈️مردمی که حافظۀ تاریخی‌شان مخدوش شده ونمی‌توانند سوابق فساداقتصادی را به یاد بیاورند و پاسخ دهند که «دربارۀ نقش کدام‌یک ازمقامات دولتی در رقم‌زدن اختلاس دیگران مطمئن‌تر هستید؟»

- محسن رفیق‌دوست، رئیس بنیاد مستضعفان، در اختلاس فاضل خداداد از بانک صادرات، ۱۳۸۴
- محمودرضا خاوری، مدیرعامل بانک ملی، در اختلاس مه‌آفرید خسروی، ۱۳۹۰
- محمدرضا رحیمی، معاون اول احمدی‌نژاد، در اختلاس بیمۀ ایران، ۱۳۹۱
- سعید مرتضوی، رئیس تأمین اجتماعی، در اختلاس بابک زنجانی، ۱۳۹۲
- قالیباف ومقامات سپاه، در اختلاس هولدینگ یاس، ۱۳۹۶

♈️به همین ترتیب، اگربپرسیم «کدام اتفاق اقتصادی درسالهای اخیربرای شما تلنگر بود؟» پاسخی نخواهیم گرفت، زیرا اسامی ناشناس یا کم‌اهمیت‌اند:

- اختلاسهای اشخاصی مثل مه‌آفرید خسروی، بابک زنجانی، عباس ایروانی، چای دبش و...
- افشای فساد درنهادهای دولتی و شبه‌دولتی همچون صندوق ذخیرۀ فرهنگیان، فولاد مبارکه، بازنشستگی وشرکت شستا و...
- زمین‌خواری آیت‌الله صدیقی با استفاده ازحوزۀ علمیه ازگل وآیت‌الله - علم‎الهدی با استفاده از آستان قدس
- سقوط بورس در۱۳۹۹

♈️بنابراین، می‌توان گفت که تصویرسازی رسانه‌های جمهوری اسلامی دربی‌تفاوت کردن هواداران به فسادهای اقتصادی موفق بوده است.
#جمهوریت
@jomhuriyat
♈️ سلام برایران زیبا، سلام بر سرزمین مادری ما

♈️ صبح همراهان گرانقدر جمهوریت بخیر
پیروز و سلامت و سرفراز باشید 🌹

#جمهوریت
@jomhuriyat
◾️«إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ»

▪️تمام اعضای حاضر در بالگرد حامل ابراهیم رئیسی جان خود را از دست داده‌اند

#جمهوریت
@jomhuriyat
◾️◾️پیام تسلیت کشورهای مختلف
@jomhuriyat

◾️ نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا: ما از درگذشت رئیس جمهور ابراهیم رئیسی بسیار متأسفیم. ما یک فرد نمونه و یک رهبر استثنایی در جهان را از دست دادیم.

◾️نخست وزیر هند: در کنار ایران هستیم
▪️از درگذشت غم‌انگیز رئیس‌جمهور متأسف و متاثر شدیم.

◾️طالبان درگذشت رئیس جمهور ایران را تسلیت گفت

◾️تسلیت امیر قطر در پی شهادت رئیس‌جمهور
▪️شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر با دولت و ملت ایران به سبب شهادت رئیس‌جمهور، وزیر خارجه و هیئت همراه در حادثه دردناک سقوط بالگرد تسلیت گفت و رحمت و مغفرت الهی را برای آنها و صبر و شکیبایی را برای خانواده هایشان مسئلت خواست.

◾️پیام تسلیت وزیر خارجه نیوزلند
▪️وینستون پترس، وزیر امور خارجه نیوزلند:
فکر ما با مردم ایران است. تسلیت به خانواده رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و هیئت همراه.

◾️پیام تسلیت اتحادیه اروپا
▪️شارل میشل، رئیس شورای اتحادیه اروپا در پیامی در شبکه ایکس در گذشت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران را تسلیت گفت. آقای میشل ضمن ابراز همدردی نسبت به درگذشت سایر هیات همراه و خدمه بالگرد، تصریح کرد به یاد خانواده‌های جان باختگان هستیم.

◾️تسلیت دولت مصر در شهادت رئیس جمهور اسلامی ایران و هیئت همراه
▪️ریاست جمهوری مصر در پیامی شهادت رئیس جمهور اسلامی ایران و هیئت همراه ایشان را در حادثه دلخراش سقوط بالگرد تسلیت گفت و با رهبری و ملت ایران در این مصیبت بزرگ ابراز همدردی و همبستگی کرد.

◾️لاوروف درگذشت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران را تسلیت گفت
▪️سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در پیام خود گفت: ما همواره از این شخصیت های برجسته سیاسی به عنوان میهن پرستان واقعی جمهوری اسلامی یاد خواهیم کرد که قاطعانه از منافع کشور خود دفاع کردند و جان خود را در راه خدمت فداکارانه به میهن نثار کردند.

◾️پیام تسلیت بشار اسد در پی شهادت رئیس‌جمهور
▪️بشار اسد رئیس جمهوری سوریه در پیامی اعلام کرد قلبا به نام خود و مردم کشور عربی سوریه، شهادت ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه و همراهانشان را به آیت الله العظمی خامنه ای و دولت و مردم دوست، ایران تسلیت می‌گوییم.

◾️تسلیت علی‌اف به مقام معظم رهبری در پی شهادت رئیس جمهور
▪️رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان: مردم ایران شخص رئیس جمهور سید ابراهیم رئیسی، دولتمردی برجسته را از دست دادند که تمام عمر با فداکاری و وفاداری به کشورش خدمت کرد.
تسلیت خود را شخصا و از طرف مردم آذربایجان به شما (رهبر انقلاب)، خانواده و بستگان آن مرحوم و تمامی بازماندگان تسلیت عرض می‌نمایم.

◾️سریلانکا شهادت رئیس جمهور را تسلیت گفت
▪️رییس جمهور سریلانکا: عمیق‌ترین همدردی و تسلیت خود را به خانواده‌های داغدار، دولت و ملت ایران ابراز می‌کنم. فکر و دعای ما با خانواده رئیس‌جمهور و هیئت همراه است.

◾️پیام تسلیت رئیس‌جمهور ازبکستان در پی شهادت رئیس‌جمهور
▪️شوکت میرضایف، رئیس جمهور ازبکستان: خبر شهادت جناب آقای ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران و مقامات بلندپایه همراه ایشان در نتیجه فاجعه اتفاق افتاده قلبهای ما را به لرزه درآورد.

◾️پیام تسلیت عمار حکیم به رهبر و ملت ایران در پی شهادت رئیس جمهور و همراهانش
▪️سید عمار حکیم، رییس جریان حکمت ملی عراق در پیامی نوشت: با تأسف و تأثر خبر شهادت آیت الله سیدابراهیم رئیسی، وهمراهانشان  را دریافت کردیم. این سانحه را به رهبر معظم انقلاب اقای خامنه‌ای صمیمانه تعزیت می‌گوییم و باملت و دولت ایران هم‌دردی می‌کنیم

◾️ترکیه شهادت رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران را تسلیت گفت
▪️فیدان، وزیر خارجه ترکیه، شهادت آیت‌الله دکتر «سید ابراهیم رئیسی» ریاست جمهوری اسلامی ایران و «حسین امیرعبداللهیان» همتای ایرانی خود را تسلیت گفت.

◾️پادشاه اردن درگذشت رئیس‌جمهور ایران را تسلیت گفت

◾️ولادیمیر پوتین درگذشت ابراهیم رئیسی را به رهبر  ایران تسلیت گفت

◾️تسلیت رئیس‌جمهور چین در پی درگذشت رئیسی
▪️وزارت خارجه چین: رئیس جمهور شی جین پینگ، درگذشت رئیس جمهوری و وزیر خارجه ایران را تسلیت
می گوید.

◾️پیام تسلیت آیت‌الله سیستانی برای شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجهٔ ایران
▪️آیت‌الله سیستانی، مرجعیت عالیقدر شیعیان در عراق، شهادت رئیس‌جمهور و وزیر خارجه ایران را تسلیت گفت

◾️تسلیت شاه و ولیعهد عربستان به ایران
▪️شاه و ولی‌عهد عربستان سعودی طی پیامی شهادت رئیس جمهور ایران و هیأت همراه ایشان را تسلیت گفتند.

◾️پیام تسلیت خلیفه کل‌ ارامنه آذربایجان و رییس شورای خلیفه‌گری کل ارامنه آذربایجان در پی شهادت آیت الله رئیسی

◾️مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شهادت رئیس‌جمهوری ایران را تسلیت گفت

◾️عبدالله دوم سلطان عمان ، شهادت آیت الله رئیسی و همراهانشان را تسلیت گفت

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 درگذشت رئیس‌‌جمهور چه تاثیری روی صندلی‌های مهم حاکمیت خواهد گذاشت؟
@jomhuriyat

♈️کرسی ریاست‌جمهوری با درگذشت ابراهیم رئیسی خالی شده اما فوت او بر چند کرسی دیگر هم تاثیر خواهد


🔰۱. کرسی ریاست مجلس خبرگان

♈️ابراهیم رئیسی یکی از مهم‌ترین گزینه‌های ریاست مجلس خبرگان آینده بود که فردا (سه‌شنبه اول خرداد) قرار بود اولین جلسه‌اش برگزار شود و رئیس خود را انتخاب کند. در این دوره احمد جنتی به دلیل کبر سن اصلا کاندیدا نشده بود و سایر کاندیداهای مهم مانند حسن روحانی ردصلاحیت شدند.

🔰۲.کرسی ریاست مجلس

♈️در هفته‌های قبل، مهم‌ترین خبر سیاسی، جدال محمدباقر قالیباف با گروه‌های دیگر اصول‌گرا بر سر کرسی ریاست مجلس جدید بود. قالیباف در این دوره انتخابات نتایج ضعیفی کسب کرده و در دور اول، چهارم شد.برخی شنیده‌ها حکایت از آن داشتند در صورتی که او در مسابقه ریاست مجلس پیروز نشود، برای انتخابات ریاست‌ جمهوری سال آینده اقدام خواهد کرد. یک دلیل این تهدید آن بود که دولت زیاد به ریاست او روی خوش نشان نمی‌داد و بنابراین تهدید او بدین معنا بود که در صورتی که دولتی‌ها جلوی او برای ریاست را بگیرند، موی دماغ آن‌ها در دور بعدی رئیسی خواهد شد.

♈️حالا درگذشت رئیسی دست او را هم در رقابت‌های ریاست مجلس بازتر کرده و هم در حرکت به سوی کرسی ریاست دولت. قالیباف در میان مدیران نظام، رکورد بیشترین کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری را دارد و در سال ۱۳۹۶، به نفع ابراهیم رئیسی از انتخابات ریاست‌جمهوری کنار کشید


🔰۳. کرسی شهرداری تهران

♈️علیرضا زاکانی یکی از جاه‌طلب‌ترین سیاستمداران جمهوری اسلامی به احتمال زیاد از فرصت پیش آمده چشم‌پوشی نخواهد کرد. مخالفانش می‌گویند او همین حالا هم شهرداری تهران را با نگاهی به کرسی ریاست‌جمهوری اداره می‌کند. رابطه او با شورای شهری مطیع تهران این اواخر بر سر قراردادهای غیرشفافی که در چین امضا کرده، شکراب شده. بنابراین احتمالا شورای شهر تهران برای مدتی باید شاهد کمپین انتخاباتی شهردار تهران باشد.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝آبله کوبی، خلافِ مشیت الهی...!

✍️علی مرادی مراغه ای
@jomhuriyat

♈️«آبله» یکی از مرگ ‌آورترین بیماریها بوده بقول دکتر پولاک پزشک ناصرالدین شاه «آبله یا جدری باعث مرگ ‌و میر فراوان کودکان و در نتیجه در تقلیل جمعیت سهم اصلی و اساسی دارد».

♈️کشف ادوارد جنر یعنی مقابله با آبله، وقتی به ایران آمد مدت زیادی، جهل و خرافات مانع پیشرفت آن شد.
مقابله با آبله را ابتدا پزشکان انگلیسی از استانبول آورده در تهران در سفارت انگلیس شروع کردند و در عرض یک ماه، سیصد طفل را آبله کوبی کردند، زنان با کودکان خود در سفارت صف کشیده بودند.

♈️اما مخالفین در شهر شایعه کردند که واکسن زدن باعث راه یافتن جن به خون انسان می شود!
مخالفان، فراشان شاهی را به درِ سفارت فرستادند و آنان هر زنی را که برای آبله کوبی می آمدند جلوگیری میکردند، بهانه شان این بود که پدران باید اطفال را بیاورند نه مادران. همین باعث کاهش مراجعین شد.
(مجله یادگار - سال چهارم - شماره 3 - آبان 1326.ص69)

♈️در سال 1234محمدعلی میرزا دولتشاه، والی کرمانشاه نیز شخصی ارامنه بنام آوانس مرادیان را مامور تلقیح آبله به مردم کرمانشاه کرد. وی مردم همدان، تهران، کاشان، اصفهان و جلفا را مایه‌کوبی کرد اما خرافات مردم، همواره سد راه او بود مخالفان می گفتند:
«تلقیح یک نوع مبارزه با خواست خدواند و تقدیر الهی است»!
در روزنامه وقایع اتفاقیه این خبر آمده:
«در ممالک محروسه ناخوشی آبله عمومی است که اطفال را عارض میشود و اکثری را هلاک میکند یا کور و معیوب می شوند اشخاصی که در کودکی این آبله را بیرون نمی آورند در بزرگسالی بیرون می آورند و بهلاکت می رسند...اطبا، چاره این ناخوشی را اینطور یافته اند که در طفولیت از گاو آبله برمیدارند و به طفل می کوبند و آن طفل چند دانه آبله بیرون می آورد و بی زحمت خوب میشود اولیای دولت کسانی برای یاد گرفتن این شریف گماشته اند که بعد از آموختن بجمیع ممالک محروسه مامور نمایند که هر ولایتی جمیع اطفال خود را مردم بیاورند و آبله شان را بکوبند و از تشویش و هلاکت و عیب آسوده کردند»
(وقایع اتفاقیه، ش3، جمعه19ربیع الثانی1267)
کار خوب پیش نمی رفت، مردم وحشت داشتند بطوریکه در عرض 28 روز از ماه ربیع الاول سال1267فقط 330نفر زیر آبله کوبی رفتند.
(همان، ش 4، جمعه2 ربیع الاول سال1267)
به امیرکبیر خبر دادند مردم نمی خواهند واکسن بزنند، امیر فرمان داد هر فردی که حاضر نشود، آبله بکوبد باید پنج تومان به صندوق دولت جریمه دهد. طفلکی فکر می کرد با ضرب و زور می توان حریف خرافات شد!

♈️روزنامه وقایع اتفاقیه مینویسد:
«چون که منظور امنای دولت علیه در تعیین نمودن اطبا و غیره به جهت آبله کوبی در کل شهرهای ایران این بود که ناخوشی آبله در این ولایت کم کرده و بلکه از تفضلات الهی این بلیه در این دولت علیه به سبب مواظبت صاحبان اطفال و اطبای آبله کوب، به طور آسان و خوب بالمره رفع شود و قرار گذاشته‌اند که اگر کسی بچه خود را آبله نکوبد، مورد مواخذه دیوانیان بشود...»
و عجیب اینکه برخی که پول داشتند، حاضر شدند پنج تومان جریمه را بدهند اما از آبله کوبی نکنند!. و بسیاری دیگر در هنگام مراجعه مأموران در آب انبارها پنهان میشدند یا از شهر بیرون میرفتند...

♈️جهل مردم باعث شد در کل تهران و روستاهای پیرامون آن تنها ۳۳۰ تن آبله کوبی گردند!

♈️روایت کتاب آگهی شهان، بسیار تلخ و باورنکردنی است:
«روزی پاره دوزی را که طفلش به آبله مرده بودند آوردند. امیر گفت ما که آبله کوب مجانی فرستاده ایم. گفت: ندانستم.
امیر فرمود: پنج تومان جرم دهد، گفت ندارم دست در جیب کرد پول باو داد و فرمود بصندوق جریمه بده حکم برنمیگردد، چنان کرد.

♈️چند دقیقه بقالی را آوردند که طفلش مرده بود با او نیز همین مقاوله و همان معامله شد پس از رفتن آن دو فقیر، امیر مانند زن جوان مرده زار زار گریست، در آن حال میرزا آقاخان رسیده سبب گریه پرسید امیر گفت: خبر مرگ دو اولادم را آورده اند، میرزا آقاخان متوحش شد که میرزا احمدخان پسر امیر مرده، ملازمان به او گفتند: دو کودک شیرخوار پاره دوز و بقالی از آبله مرده ...
میرزا آقاخان جسورانه گفت: این گریه برای دو شیرخوار بقال و چقال است؟!.

♈️امیر گفت: تمام ایرانی ها اولاد حقیقی منند و من می خواهم نسل ایرانی چندان شود که زمین را فرا گیرد چرا باید جاهل باشند که بر اثر آبله نکوبیدن بمیرند؟»
(بنگرید به: کتاب آگهی شهان...صص50-51)

https://s6.uupload.ir/files/1_uqg5.jpg

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝سانحه هوایی؛
یا فقرِ ناوگانِ هوایی!

✍️
#اشکان_دانیالی
@jomhuriyat

♈️سانحه هوایی برای رییس‌جمهوری یک کشور اتفاقِ دردناک و شرم‌آوری برایِ ملتی با جمعیتی بالایِِ ۸۰ میلیون انسان و تاریخی غنی از قدرتِ حاکمیتِ‌مرکزی است؛ که البته دولت‌اش ۴۵ سال است با اخبارِ جنجالی در صدرِ رسانه‌هایِ جهان قرار‌دارد!

♈️آیا سطحِ پایین کیفیت حمل‌و‌نقل‌هوایی شخصِ دوم کشور از یک سو و عدم ارتباطِ چندین ساعته و یا حتی گُم‌شدن هلی‌کوپتر ریاست‌جمهوری کشور نشان از فرسودگیِ ساختارِ محافظت از سران کشور نیست! و یا نشانه آشکاری‌نیست از عدمِ استفاده از تکنولوژی روز در بالاترین سطحِ کارگزارانِ کشور؟

♈️آیا این دردِ‌بی‌درمانِ ضدیت با غرب، تحریم و خودکفایی نیست که زخم کهنه‌اش سرباز می‌کند؛ هلی‌کوپتر ریاست‌جمهوری کشور از سال ۱۹۷۱ تا امروز در مهمترین نهادِ سیاسی ایران به کار‌گرفته می‌شود و هیچ‌کس نیست که استهلاکِ این ناوگان را رصد کند و در زمان مناسب نسبت به روزآمدی آن اقدام کند تا فاجعه‌ایی اینچنین اتفاق نیفتد!

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝محمد مخبر رئیس جمهور موقت ایران

یدالله کریمی پور
@jomhuriyat

♈️اصل 131 قانون اساسی، تکلیف ریاست جمهوری را در صورت نبود فعال رئیس جمهور منتخب چنین پیش بینی کرده است:
"در صورت فوت, عزل, استعفا, غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس جمهور و یادر موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده و یا امور دیگری از این قبیل, معاون اول رئیس جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت های وی را بر عهده می گیرد و شورائی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت پنجاه روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود, در صورت فوت معاون اول و یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در صورتی که رئیس جمهور معاون اول نداشته باشد مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب می کند".


♈️بنابراین روشن است که از امروز، محمد مخبر دزفولی، معاون اول آیت الله رئیسی، رئیس اجرایی ایران، دستکم تا 50 روز آینده خواهد بود.

♈️محمد مخبر رئیس جمهور، فرزند مرحوم عباس مخبر واعظ و منبری شهر دزفول بود. وی که ۶۸ ساله است پیش از این مدیریت های متعدد اجرایی در کارنامه خود داشته است؛ مانند تکفل معاونت رئیس جمهوری، ریاست ستاد اجرایی فرمان امام، معاونت بازرگانی و حمل و نقل بنیاد مستضعفان، رئیس هیات مدیره بانک سینا، معاونت استانداری خوزستان، مدیر عامل شرکت مخابرات خوزستان و دزفول. ایشان از ۱۳۸۶تا ۱۴۰۰، یعنی ۱۴ سال، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام بود.

♈️محمد مخبر در ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱، از سوی وزارت خزانه‌داری آمریکا به اتهام سرکوب مخالفان جمهوری اسلامی تحت تحریم قرار گرفته است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝رئیسی طعم مرگ را چشید

ح. درویشی
@jomhuriyat

♈️نه به او رای دادم و نه او را مناسب ریاست جمهور می دانستم .
او رئیس دولتی بود که در قد و قواره ایران نبود .
کت بزرگی بود بر تن او، اگر چه سعی بسیار داشت و آرزوهای بزرگ، اما توانش با آرزویش و آنچه در ذهن می پروراند همراهی نمی کرد .

♈️۴۳ سال پیش نیز رئیس جمهوری بود به نام رجایی، ترور شد ،به شهادت رسید.  غالب مردم در سوگ نشستند حضور میلیونی در تشییع جنازه او و شهید باهنر زبانزد بود .

♈️اما اینک پس از ۴۳ سال خبر درگذشت آقای رئیسی جامعه را به دو دسته با اختلاف فاحش تقسیم کرده است .
طبقه حاکم و طرفدار و طبقه مردم زخم خورده و به حساب نیامده؛
عده‌ای تسلیت می گویند و بسیاری سکوت اختیار کرده اند و عده ای هم ابراز خشنودی می کنند .

♈️مرگ هر فردی اگر چه دشمن هم باشد ناراحت کننده است .
جنازه دشمن را هم دیده ام. اما بارها غم‌ بر دلم مستولی گشته ؛
در طی این سالها اینقدر اخلاق ما بد شده است که از مرگ دیگری شاد می شویم.

♈️بدون تردید نقش حاکمیت در شکل گیری نفرت در دل مردمان انکار ناپذیر است .
اما سزا نیست در هر شرایط اخلاق را قربانی کنیم .
اگر غمین نیستم، شادی هم نکنیم


♈️درگذشت ایشان را به همه دوست دارانش تسلیت عرض می کنم باشد که مردم و خداوند از تقصیراتش بگذرند .

♈️امیدوارم مواضع مردم، چشم و گوش مسیولین و آنان که گمان می کنند رخت قدرت و ثروت ابدی هست را باز کند . و از راه رفته به آغوش ملت باز گردند .

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝انحطاط
فرهاد قنبری

@jomhuriyat

♈️وقتی از روند رو به گسترش انحطاط فرهنگی جامعه امروزمان سخن می‌گوییم، عده‌ای آن را به یک گزاره سیاسی در خدمت یک فرد یا جناح سیاسی تقلیل داده و بیان چنین سخنانی را به خوش رقصی برای دولتمردان تعبیه می‌کنند.

♈️اما واقعیت این است که تفسیر سیاسی (آن هم مبتذل‌ترین صورت آن) از هر سخن و نوشته‌ای و تلاش برای یافتن خطوط دور و نزدیک آن متن به گفتمان سیاسی حاکم، خود یکی از نشانه‌های انحطاط فرهنگی است.

♈️انحطاط یک درجه پس از سقوط است. در سقوط اگر جامعه در حال ریزش (به مانند فردی که از مکانی در حال سقوط و افتادن است) خود متوجه این امر می شود، در انحطاط جامعه نه تنها متوجه چنین امری نشده بلکه اصولا به چنین چیزی آگاهی ندارد. در سقوط اگر جامعه سقوط کرده تلاشی برای احیاء خود و ایستادن دوباره انجام می دهد در انحطاط چنان با افتادن خود عجین می شود که چون لباسی به قامت‌اش دوخته شده است.

♈️به جامعه امروز خود بنگریم از رسانه تا فرهنگ و هنر و ادبیات و موسیقی و فعال سیاسی و اپوزسیون و بی دین و دیندار و‌.. در این زیست جهان منحطی که ابتذال وجه غالب آن است غوطه ور است. در زیست جهان منحط از "طلبه‌سلبریتی" و روزنامه نگار و قلم به مزد و استاد دانشگاه و استاد اخلاق و انقلابی و دیندار و نماینده مجلس و هنرمند و ورزشکار و سلبریتی و روشنفکر و لات و...، چنان سخن می‌گویند که تفاوت چندانی در گفتار و رفتارشان مشاهده نمی‌شود.

♈️در زیست جهان منحط، انسانها میان مایه می‌شوند، به هیچ چیز اصیلی تن نمی دهند، از تفکر دوری گزیده و سرگرمی و افراط در لذت را تنها هدف وجودی خود می دانند، اسیر جسم‌اند، اندام ها خود را برجسته کرده و در ولع شهرت و قدرت از دیگری پل می سازند، به  همه چیز از دریچه لودگی می‌نگرند، کوتوله‌پرست می شوند، انسان به «اعداد» تقلیل می یابد و افراد غایت سعادت و خوشبختی خود را در مارکتینگ و کاباره ها و قمارخانه ها و...، می جویند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝خطوط همان است اما ....
#صابر_گل_عنبری
@jomhuriyat

♈️همواره با رفتن و آمدن یک رئیس جمهور و تشکیل دولتی جدید این پرسش چه در داخل ایران چه در خارج آن مطرح می‌شود که سیاست خارجی کشور تغییری می‌کند یا خیر؟ حال با حادثه فقدان همزمان رئیس جمهور و وزیر خارجه این پرسش به ویژه در سطح منطقه و جهان اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
معمولا پاسخی که داده می‌شود این است که سیاست‌های کلان ایران ثابت و تعیین کننده آن رهبری است و با آمدن و رفتن دولت‌ها و اشخاص تغییر نمی‌کند. این پاسخ قسمتی بزرگ از واقعیت است؛ اما به نظر می‌رسد که کل آن نیست.

♈️بله! در این شکی نیست که خطوط کلی و اصول و مبانی سیاست خارجی ایران در همه ادوار پس از 1357 تقریبا بدون تغییر محتوایی ثابت مانده است، با این حال در این چهار دهه و اندی همواره در منطقه خاکستری و حاشیه و نه در متن این کلیات، شاهد فعل و انفعالات و پویایی‌های خاص بوده‌ایم که بعضا موجب تمایز دولت‌های ایران از یکدیگر شده است و در مواردی حاشیه‌ کلیات سیاست خارجی ایران چه بسا خود آن متن را تا حدودی تحت الشعاع قرار داده و به جهتی و لو موقتا سوق داده است.

♈️در حقیقت، تمایز دولت‌‌های خاتمی و روحانی با احمدی نژاد و رئیسی در سیاست خارجی از همین جا ناشی می‌شود؛ و الا همه آن‌ها دولت‌های جمهوری اسلامی بوده و از کلیات و مبانی آن در سیاست خارجی تبعیت کرده‌اند. در واقع اتفاقاتی چون برجام در تاریخ جمهوری اسلامی محصول بازی و سیاست‌ورزی در همین  محدوده است. آنچه در حقیقت رنگ و ماهیت این منطقه خاکستری را بعضا از همان خطوط کلی متمایز می‌کند، نگرش و رویکرد بعضا  متفاوت روسای جمهور بوده که همین رویکردها هم برآمده از نگرش و جهت‌گیری‌ سیاسی متفاوت  بوده است. نقطه اصطکاک و برخورد هم دقیقا همین جاست.

♈️معمولا رویکرد دولت‌های اصولگرا و محافظه‌کار با توجه به قرابت فکری و همگنی آن‌ها با هسته حکومت حداقل از منظر خوانش این هسته از نظام و ماهیت آن، با کلیات و مبانی سیاست‌ها در یک راستا بوده و هم‌پوشانی دارند؛ اما معمولا چنین تناظری میان رویکرد دولت‌های اصلاح طلب و اعتدالگرا با آن کلیات وجود ندارد و اینجاست که مغضوب و مورد اتهام هسته پیشگفته واقع می‌شوند.

♈️برای فهم بهتر موضوع بیان این مثال خالی از لطف نیست که مثلا رویکرد دولت روحانی نزدیکی با غرب وحرکت درجهت احیای روابط با آمریکا بود و برجام هم هر چند در نگاه کلان محصول جمع بندی حاکمیت بود، اما در وهله نخست میوه همان رویکرد بود که توانست هسته قدرت را  و لو موقتا با خود همراه کند.

♈️خوب همین رویکرد متفاوت روحانی و دولت او در حقیقت سیاست خارجی کلان جمهوری اسلامی را در برابر واقعیت‌ها و الزاماتی چون قسمی ازتعامل با آمریکا قرار داد که دولت بعد از او و لو ناخواسته خود راملزم به ادامه همان تعامل مذاکراتی می‌داند. 
اما در مقابل، رویکرد دولت اصولگرای رئیسی در جهتی مخالف یعنی شرق‌گرایی و منطقه‌گرایی بر پایه یکدستی دیپلماسی و میدان بوده است؛ میدانی که پس از ظهور نقش و حضور میدانی منطقه‌ای ایران حداقل ازسه دهه پیش ازطریق ایجادو پیوند با بازیگران و متحدان غیردولتی همسو وارد قاموس واصول سیاست خارجی شده است.

♈️همین رویکرد رئیسی معطوف به یکدست شدن قدرت، خودپایان دوگانه دیپلماسی ومیدان درسیاست خارجی ایران را شایدبرای نخستین بار درتاریخ جمهوری اسلامی رقم زد.
در حقیقت، توافق باعربستان وبهبود نسبی فضای روابط منطقه‌ای ایران نیزمولود پایان این دو گانگی است؛ والا اگر این دوگانگی تداوم داشت، حتی اگر دیپلماسی امتیازات بیشتری هم می‌گرفت، شاید اتفاقی نمی‌افتاد. ناگفته هم نماند که این وضعیت به علت لاینحل ماندن بحران در روابط باغرب وتداوم تحریم‌ها درنتیجه موقعیت هژمونی آمریکا دراقتصاد جهانی آورده اقتصادی خاصی برای کشورنداشته است.

♈️اما فارغ از رویکرد خود رئیس جمهور فقید، آنچه بیشتر دیپلماسی ومیدان را در دوره او در یک راستا قرارداد، وجود دیپلماتی میدانی در راس وزارت خارجه‌اش بود که هم ارتباط نزدیکی با اصحاب ایرانی میدان وهم روابط خوبی با اصحاب خارجی آن ازحزب الله ودیگر گروه‌ها و تشکیلات درسطح منطقه داشت. از اینرو، چه بسا اگرشخصی غیر از وزیرخارجه فقید در دولت می‌بود، چنین اتفاقی صرف نظر از خوب یا بد بودن آن رقم نمی‌خورد، کما این که اگر شخصی غیر از ظریف وزیر خارجه دولت روحانی بود، احتمالا برجام شکل نمی‌گرفت.

♈️همین خودناظر به تاثیرگذاری افراد بادرجات متفاوت درسیستمهای مختلف حکمرانی فارغ از ماهیت آنها است وچه بسا تغییر سیاست در این نظامها ازهمان حاشیه خاکستری آغاز وکلیت این خطوط را به مرور زمان تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.
البته درمورد ایران این احتمال فعلا در سایه یکدست شدن قدرت، احتمال کم تغییر این روند و شکست تجربه‌های قبلی اصلاحات واعتدالگرایان بسیار کم‌رنگ‌تر ازقبل است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝چرا انقلاب ۵۷ برای ایرانیان دموکراسی نیاورد
مهران صولتی
@jomhuriyat

♈️ انقلاب ها با نوید آینده ای درخشان و سودای آفرینش یک جامعه ایده آل فرا می رسند. توده‌ها نیز به امید فردایی بهتر که در آن آشتی دوگانه هایی مانند پیشرفت و عدالت، دین و دنیا، آزادی و برابری امکان پذیر باشد خیابان را تسخیر و به امواج انقلاب می‌پیوندند. اما واقعیت این است که تاکنون انقلاب‌ها نتوانسته اند به وعده‌های خود جامه عمل بپوشانند. البته انقلاب اسلامی هم از این قاعده مستثنی نیست و قادر نبوده با ارائه یک گفتمان دموکراتیک، برای ایرانیان دموکراسی به ارمغان بیاورد. دست کم شاید به دلایل زیر: 

♈️ ادامه انقلاب های جهانی: انقلاب اسلامی تداوم دگرگونی‌هایی بود که در اواخر دهه ۱۹۶۰ جهان را فرا گرفت، از پایتخت‌های اروپایی که جولان‌گاه نسل جوان انقلابی شده بودند تا مستعمرات پیشین که جنگ‌های چریکی در دستور کار آن‌ها قرار داشتند. روشنفکران ایرانی هم از این الگو پیروی کرده و توجه خود را بیش از پیش متوجه جهان سوم ساخته بودند. تجربه موفق انقلاب‌های الجزایر و کوبا در کنار شکست اخلاقی امریکا در ویتنام این دسته از روشنفکران را تشویق می‌کرد تا بخشی از این جنبش انقلابی فراگیر باشند.

♈️ تجویز خشونت برای پیروزی: در روزگاری که چپ گفتمان غالب بر کشورهای جهان سوم محسوب می‌شد روشنفکران ایرانی دغدغه آزادی از سلطه امپریالیسمی را داشتند که توانسته بود با استعمار نو آن‌ها را به انقیاد بکشاند. در مواجهه با این دشمن فریب‌کار و با الهام از آموزه‌های سارتر و فانون، برخی از روشنفکران ایرانی کوشیدند تا بهره گیری از خشونت مشروع علیه حکومت پهلوی را به عنوان نماد این نوع از استعمار تئوریزه نمایند. به عنوان مثال حاج سید جوادی آشکارا بر ضرورت انبار کردن مهمات جهت پیروزی در مبارزه تاکید می کرد.
 
♈️ نوید انحطاط غرب: روشنفکران این دوره با استناد به آثار توین بی و اشپنگلر مدعی بودند که غرب در مسیر انحطاط است و متفکران آن دیار این حقیقت را حتی پیش از ما دریافته اند. آوردن نقل قول‌هایی از سارتر، مارکوزه و فروم نیز بازار زوال فروشی غرب را در ایران پر رونق تر ساخته بود. از آل احمد و شریعتی تا داریوش آشوری و احسان نراقی همه روشنفکرانی بودند که در این کوره می‌دمیدند. پرسش اساسی هم این بود که؛ اگر غرب در حال زوال و انحطاط است چگونه می توان به دموکراسی آن تاسی جست و از آن به مثابه یک ارمغان بهره گرفت؟! شاید بازگشت به خویش تجویز بهتری باشد.

♈️ دغدغه‌ای به‌ نام اصالت: روشنفکران ایرانی در این دوره  با بهره گیری گسترده از مفهوم امپریالیسم فرهنگی به دنبال تجویز نسخه ای از بومی‌گرایی بودند. تهدید غرب صرفا تفوق صنعتی آشکار آن‌ها نبود بلکه خطر بزرگ‌تر در تلاش آن‌ها جهت کنترل رشد فکری ملل عقب افتاده خلاصه می شد. بر همین اساس رسالت روشنفکران جهان سومی معطوف به مبارزه با این خطر از راه تبلیغ فرهنگی جدید و آرمانی نو بود. دغدغه اصالت در آثار شریعتی، هزار خانی و کسمایی در حقیقت حسرت توان‌مندی گذشته ما در ساختن چیزهایی بود که صرفا به ما تعلق داشت. محصولاتی که اگر چه بهترین نبودند ولی نشان اصالت ما را بر خود داشتند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 پیچیدگی سیاست به بال‌های هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور
محمدحسین روانبخش

@jomhuriyat

♈️ فقط یک مرور اجمالی آنچه در ۲۴ ساعت و حول محور سقوط هلی‌کوپتر سید ابراهیم رئیسی و همراهانش شکل گرفت، کافی است تا به سان آینه‌ای بخش مهمی از  واقعیت امروز کشور را بیان کند.

♈️ اولین نکته فاجعه‌ای است که تحریم‌ها برای کشور آفریده است؛ همان تحریم‌هایی که برخی اصرار داشتند آن را نعمت و عامل پیشرفت معرفی کنند؛ اما در زمان حادثه مشخص می‌شود که در صنعت هوافضا منجمله پهپادسازی از ترکیه هم عقب‌تر هستیم. به این ترتیب عیار شعارها و ادعاهای عده‌ای خاص را نشان می‌دهد که دست برتر در قدرت را دارند. وقتی محمدجواد ظریف، آمریکا را دخیل در این فاجعه می‌داند، مشخص است که در زیرساخت سخنش چه ناگفته‌هایی هست.

♈️دومین نکته ضعف مدیریتی است که در این جور مواقع به‌شدت بیرون می‌زند؛ از ضعف رسانه‌ای که با برگزیدن عنوان «فرود سخت» آغاز شد و با انتشار خبرهای نادرستی ادامه یافت که نشان می‌داد حتی در رسانه‌های رسمی، مدیریت رسانه‌ای واحدی وجود ندارد، تا ضعف‌های بزرگی که در مجموعه‌ی دولتمردان ارشد وجود دارد و متاسفانه بسیار زننده است: معاون اجرایی رئیس‌جمهور هفت ساعت پس از سقوط و  در حالی که تقریبا وضعیت افراد مشخص بود، اعلام کرد که « از نقاط امیدوارکننده وقوع سانحه برای بالگرد رئیس جمهوری این است با یکی از سرنشینان هلیکوپتر و یکی از کادر پرواز ارتباط برقرار شده است که نشان می‌دهد میزان سختی حادثه بالا نبوده است»! (واقعا چرا؟!!!) و سخنگوی دولت هم که در مراسم گرامی‌داشت رئیس‌جمهور هنوز به فکر کوبیدن دولت‌های قبلی می‌افتد و نشان می‌دهد چقدر ذهن و زبان ناپخته‌ای دارد (آن هم در زمانی که دولتمردانی قبلی سعی دارند به دور از اختلافات سیاسی پیام‌های تسلیت بدهند).

♈️ سومین نکته شدت دوقطبی شکل گرفته در جامعه است که همین واقعه نشان داد تا چه اندازه بیشتر شده و به جایی رسیده که به نظر می‌رسد هیچ کدام از طیف‌های دو طرف قصد ندارند (یا اصولا نمی‌توانند) قدمی کوتاه بیایند. نگاه‌ها سیاست‌زده است و فاصله‌ها قابل پر شدن نیست و زخم‌ها چنان عمیق شده که نمی‌توان انتظار دیگری جز آنچه مشاهده می‌شود، داشت.

♈️ این نکات را نمی‌توان نادیده گرفت. واقعه سقوط هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور بر بستر این نکات تحلیل می‌شود و چارچوبی برایش ساخته می‌شود که نمی‌گذارد به صورت فاجعه‌ای مجرد و به دور از حاشیه‌ها دیده شود. 
  
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝خسران اهمال در امر حفاظت و امنیت رئیس جمهور

مهدی قمشی، استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

@jomhuriyat

♈️اکنون که این نوشته را می‌خوانید رئیس جمهور کشورمان جناب آقای رئیسی در بین ما نیست و کشورمان در فقدان ناگهانی رئیس جمهور خود مات و مبهوت است.
فارغ از اینکه کار از کار گذشته و نوشته های ما اکنون قادر به برگرداندن زمان به عقب و تاثیر در واقعه را ندارد امّا مگر ما نمی توانیم از وقایع درس بگیریم و آیا وقوع چنین خسارت هایی نباید مایه استخراج روشهایی شود تا در آینده خسارات این چنینی به کشور تحمیل نگردد؟

♈️نویسنده هیچ قرابت فکری با دولت فعلی نداشته و مدت هاست با مسیر حرکت حاکمیت درکشور زاویه ۱۸۰ درجه یافته است، امّا این واقعه ربطی به تفکر ما در خصوص شیوه اداره جامعه ندارد. این واقعه به حمیّت ملی ما به عنوان ایرانی ها مربوط است و مگر می توانیم در رابطه با شکسته شدن غرور ملی مان کوتاه بیاییم و آن را بفراموشی بسپاریم و مگر چنین واقعه ای برای کشور متمدن و تاریخی مان خسارت کمی است؟ 

♈️علاوه بر این ذکر این نکته نیز ضروری است که نویسنده نه از پروتکل های حفاظت چیزی می داند و نه از کار حفاظتی که انجام شده اطلاع دقیقی دارد امّا می داند این واقعه می توانست رخ ندهد و یقین دارد یک جای کار حفاظت ایراد داشته است.

♈️قبل از اینکه به اصل مطلب بپردازم، خاطره ای از زمان جنگ تحمیلی و حضور نگارنده در اتاق جنگ به عنوان نماینده سپاه پاسداران را تقدیم کنم.

♈️در اواخر سال ۱۳۵۹ از سپاه پاسداران اطلاع دادند که شنیده شده ارتش عراق از سمت مرز ایران واقع در حدفاصل کوههای میش داغ و فکه قصد ورود به ایران و قطع کردن راه مواصلاتی اهواز به سمت شوش را دارد. اطلاعات عملیات سپاه به فرماندهی سردار حسن باقری از من خواستند که یک عملیات شناسایی هوایی از منطقه انجام گردد.

♈️به محض دریافت این مطلب خبر دریافتی و درخواست را به اتاق جنگ ارایه و درخواست گشت شناسایی هوایی را ارایه دادم. ساعتی نگذشت که اطلاع دادند در فرودگاه اهواز هلیکوپتر شناسایی (احتمالاً از نوع بل ۲۱۲ یا ۲۱۴) آماده است. لذا من به اتفاق مسئول اطلاعات عملیات ارتش و دو نفر دیگر به فرودگاه عزیمت کردیم. جالب بود که برای تیم گشت و هلیکوپتر آن سه فروند هلیکوپتر تهاجمی کُبرا نیز بمنظور حفاظت از تیم شناسایی و بالگرد تیم آماده بودند. چهار هلیکوپتر به پرواز درآمدند.

♈️هلیکوپتر شناسایی در وسط و سه هلیکوپتر تهاجمی اسکورت در قسمت جلو و سمت راست و سمت چپ. شناسایی به طور کامل انجام شد و هیچ نشانه‌ای از حرکت دشمن در منطقه دیده نشد و تیم به فرودگاه اهواز بازگشت و گزارش شناسایی به شهید حسن باقری انتقال داده شد. 

♈️حال جای تعجب و سوالم اینجاست که وقتی رئیس جمهور کشور به مرز با کشوری می رود که سابقه تخاصم با ما و همکاری با دشمن این مرز و بوم یعنی اسرائیل را داراست و محل مراسم نیز بسیار صعب العبور و بلکه خطرناک است و شرایط جّوی نیز ناپایدار چرا چنین اسکورتی و یا حتی بیشتر دیده نشده است. به یقین وجود چنین اسکورتی می توانست جلوی فاجعه را بگیرد زیرا بجای دو خلبان هشت خلبان مسیر را رصد می کردند و اگر اتفاقی از هر نوع نیز در حال رخ دادن بود وجود چنین اسکورت هوایی می توانست جلوی خسارت را بگیرد و یا آن را بسیار بسیار تقلیل دهد. و یا حداقل می توانست این جلوه را وانمود نماید که تلاش حداکثری برای حفاظت از غرور یک ملت انجام شده است.

♈️پس اجازه دهید در مورد پروتکل های حفاظت کمی با دیده تردید بنگرم و سادگی در امر حفاظت را زیر سوال ببرم و به عنوان یک ایرانی آن را مطالبه نمایم.

#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ سلام بر ایران زیبا و سرزمین مادری ما
♈️ سلام بر ملت بزرگ و آزاده ایران زمین

🔰 صبح زیبا و بهاری همراهان گرانقدر جمهوریت بخیر
پیروز و سلامت و سربلند باشید

♈️ اینجا بهشتی در چهارمحال‌وبختیاری، به نام
غار یخی  در شمال غربی استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد و از جاهای دیدنی کوهرنگ محسوب می‌شود. این غار در نزدیکی روستای شیخ علیخان و ۲۵ کیلومتری چلگرد، از توابع شهرستان کوهرنگ واقع شده است.

♈️ در مسیر از کنار آبشار علیخان خواهید گذشت که پرخروش و زنده در جریان است. آبشار شیخ علیخان و غاریخی چما، به‌دلیل منحصربه‌فرد بودن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
♈️ خدایان سیزیف را محکوم کرده‌ بودند که تخته‌سنگی را پیوسته و بی‌وقفه تا قلّه‌ی کوهی بغلتاند. تخته‌سنگ که به قلّه می‌رسید با تمامیِ وزنِ خود به پایین می‌‌غلتید.
[و او می‌بایست این کار را برای همیشه تکرار کند.]

♈️ خدایان اندیشیدند و به‌درستی به این نتیجه رسیده بودند که هیچ انتقام و مجازات و کیفری  بدتر و بزرگ‌تر و سخت‌تر و وحشتناک‌تر  از کارِ بیهوده و بی‌اُمید نیست.

آلبر کامو
🔰 افسانه‌ی سیزیف

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 دور افتخار پهپاد ترکیه در سپهر سیاست منطقه!

✍️ صلاح‌الدین خدیو


♈️مسیری که پهپاد آکینجی برای کشف بالگرد رئیس جمهور فقید پیمود و دور افتخاری که با ترسیم پرچم کشورش بر فراز دریاچەی وان زد، به نوعی نقشە راە توسعەی این کشور در دو دهەی اخیر است.

♈️ملی گرایی فناورانەی ترکی که پهپاد بیرقدار نماد آن است، رهیافت سیاسی پرطرفداری است که ریشه در اقتصاد سیاسی داشته و قابلیت بسیج اجتماعی، ورای شکاف مذهبی - سکولار را دارد.

♈️پهپاد آکینجی نمایندەی تحول در اقتصاد ترکیه و میدان‌داری مجتمعظهای نظامی - اقتصادی است.

♈️اردوغان که ابتدا به عنوان یک اصلاح‌طلب لیبرال به قدرت رسید، نمایندەی بورژوازی محافظه‌کار آناتولی و تولیدات آن نظیر شامپو و کریستال و تلویزیون و یخچال بود.

♈️در یک محیط ژئوپولتیک اساسا بی‌ثبات و پویایی‌های یک اقتصاد جهانی شدە، هم دستور کار اقتصاد عوض شد و هم پایگاه اجتماعی اردوغان که اکنون یک اقتدارگرای ناسیونالیست و راست‌گرا تلقی می‌شود.

♈️پرواز آکینجی از شکافی بزرگ با اقتصاد منزوی و  و منقطع از جهان ایران هم پرده برداشت.

♈️اقتصادی که بر اثر تحریم و ناکارامدی از تحولات نوآورانه و فن‌آوریهای جدید محروم مانده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/01 13:27:52
Back to Top
HTML Embed Code: