Telegram Web Link
Audio
ترانه ای از مهرنگار رستم
@IRTAJ
ای چرخ فلک مرا به چرخ آوردی.
کولاب بودم مرا به بلخ آوردی.
به یاد عشق گمشده
افضل شاه شادی
🎶به یاد عشق‌های گمشده

یادش به خیر باد
آن عشق کودکی
آن عشق گم شده
چون شعر رودکی

🔹شعر لایق شیرعلی
🎼 آواز افضل شاه شادی
(تاجیکستان)

[با یاد باز باران با ترانۀ گلچین گیلانی و کوچۀ فریدون مشیری]
@irtaj
از همزبانی شد جدا
نوشته ای از دکتر یاحقی 👇

https://www.instagram.com/p/CP-3drYhDjp/?utm_medium=copy_link

@irtaj
🇹🇯تاجیکستان وطن دوم من است

👤رئیس ایرانی کاروان تیم تاجیکستان در مسابقات آسیایی۱۹۹۸ بانکوک از خاطره تقابل ایران و تاجيکستان در رقابت‌های آسیایی می‌گوید:
⚽️ ایران در گروه چین، عمان و تاجیکستان قرار گرفت و در بازی اول از عمان باخت. بازی دوم ما با ایران بودیم....
📌به اینجا که می‌رسد تازه متوجه می‌شوم که منظور کمالی از تیم ما همان تیم تاجیک‌هاست.
⚽️او ادامه می‌دهد: من می‌دانستم که ایران نیاز به یک برد پرقدرت دارد اما در برابر تیم تاجیکستان هم مسئول بودم. بچه‌های تاجیک را در رختکن جمع کردم. به آن‌ها گفتم ایران وطن دوم شماست. با تمام قدرت بازی کنید اما جوانمردانه...

شرح گفت‌وگو با مهدی کمالی را در مشهد چهره بخوانید (اينجا)
@irtaj
عید قربان مبارک، کمی از این عید در تاجیکستان بیشتر بدانید👇 @irtaj
عید قربان در تاجیکستان
@irtaj
عید قربان به عنوان یکی از دو عید مقدس اسلامی از سال 1990 میلادی پس از استقلال تاجیکستان، بنا بر مصوبه پارلمان تاجیکستان در تقویم این کشور وارد شده و تعطیل عمومی است.
طی 7 دهه وجود نظام کمونیستی، مردم تاجیکستان اعیاد اسلامی را به صورت بسیار محدود برگزار می‌کردند و نمازهای عید فطر و قربان نیز عمدتاً در مساجد مرکزی که تحت کنترل شدید قرار داشت، با حضور تعداد انگشت شمار مسلمانان برگزار می‌شد.
با توجه به اهمیت و جایگاه اعیاد اسلامی در میان کشور بود که دولت تاجیکستان پس از کسب استقلال، روزهای عید فطر و قربان را تعطیل اعلام کرد. به این مناسبت در تمام مساجد جامع با حضور صدها هزار نفر نماز عید برگزار می‌شود.
طبق سنت در این روز بیشتر مردم لباس‌های نو و تمیز به تن کرده و در نماز عید حضور پیدا می‌کنند. سپس نمازگزاران یکدیگر را به این مناسبت تبریک گفته و عمدتا به آرامگاه ها می‌روند تا با قرائت آیاتی از قرآن کریم روح گذشتگان خود و همه مسلمانان را شاد کنند.
پس از اقامه نماز عید مردم به دیدار هم می روند. در این سه روز درب خانه ها گشوده است و هر رهگذر می تواند برای عید دیدنی و تبریک عید وارد خانه شود و بر سر سفره بنشیند و هر چه میل دارد بخورد.
بعد از نماز عید بخش قابل توجهی از مردم نیز گوسفند، بز و یا گاو قربانی می‌کنند. آنها قربانی کردن را نمادی از ایثار در راه بندگی خداوند می‌دانند که باعث تقوای قلب و طهارت نفس می‌دانند.
بسیاری از مردم مسلمان تاجیکستان ‎ 10روز پیش از عیدقربان به استقبال این عید رفته و روزه می گیرند. برگزاری مراسم نماز عید، انداختن سفرهای عیدانه، ذبح دام، عیادت از بیماران، قرائت قرآن برای شادی روح رفتگان و عیدی دادن بخصوص به کودکان ازجمله سنتهایی هستند که مردم مسلمان تاجیکستان در روزهای جشن عید قربان انجام می دهند. خرید پوشاک و تهیه هدایا برای همسر، فرزندان، خویشان و دوستان و افراد کم بضاعت نیز از دیگر سنتهای مردم تاجیک است.
تهیه سفره عید فطر و قربان هم در تاجیکستان مرسوم است. به نوعی که حتی افراد فقیر و کم بضاعت نیز از هزینه کردن منصرف نمی‌شوند. به این دلیل است که بازارهای تاجیکستان بالاترین میزان فروش انواع میوه و مواد غذایی را در ایام اعیاد فطر و قربان دارند.
دسترخان عیدانه از روز قبل عید در هرخانه آماده می شود اما تاجیکها تا قبل از اقامه نماز عیدقربان و انجام قربانی، غذا نمی خورند و سعی می کنند با خوردن غذایی که با گوشت قربانی درست شده است به عنوان تبرک افطار کنند، سپس دسترخان آراسته و گسترده خود را تا سه روز پذیرای میهمانان می سازند.از روزها پیش زنان اقدام به آماده سازی انواع نان، حلوا و شیرینی‌ها می‌کنند.
مراسم عید قربان از دمیدن آفتاب روز عید با 'عیدگردک' کودکان که از قبل پاکتهایی را به این منظور تهیه کرده اند و دادن هدایایی از سوی بزرگسالان به آنها همچون شیرینی و شکلات و یا پول به آنها آغاز می شود.
در این روز بیش از همه کودکان شادی و خوشحالی می‌کنند، زیرا جدا از آنکه به مناسبت این عید خانواده‌هایشان برایشان لباس‌های نو خریده و هدایایی تقدیم می‌کنند، باز برای تبریک به منازل اطراف رفته و عیدی دریافت می‌کنند.
عیادت خویشاوندان، سالمندان و بیماران و تبریک این عید و خواندن دعا به روح اموات از آئین‌های این عید اسلامی است که طی معمولا تا 3 روز ادامه پیدا می‌کند.
تاجیکها کودکانی را که در روز عیدقربان به دنیا می آیند اگر پسر باشد 'قربان' و 'قربانعلی' و اگر دختر باشد 'قربان گل' نامگذاری می کنند.
همچنین برگزاری مراسم عروسی در سه روز عید قربان در بین تاجیکها مورد تاکید بوده و خانواده های بسیاری سعی دارند تا دراین ایام مبارک جشن ازدواج فرزندان خود را برگزار کنند.
نوشته دکتر هدیه شریفی (عضو هیات مدیره انجمن دوستی ایران و تاجیکستان)
اعطای نشان درجه یک اسماعیل سامانی به احمد شاه مسعود توسط رئیس جمهور تاجیکستان

@irtaj
♦️بزرگ مردی که در سالگرد استقلال تاجیکستان شهید شد

۹سپتامبر سالروز استقلال تاجیکستان، سالروز شهادت احمد شاه مسعود ، فرمانده تاجیک تبار جهاد ضد تجاوز شوروی، قهرمان ملی افغانستان نیزهست. در تاجیکستان او را به عنوان یکی از مساعدت کنندگان به صلح تاجیکستان می دانند.
این در حالی است بسیاری معتقدند که ترور احمد شاه مسعود بخشی از طرح بزرگ قدرت های غربی برای لشکرکشی به افغانستان در سال 2001 بود.

فایل صوتی این گزارش را لینک زیر بشنوید👇
parstoday.com/tajiki/news/world-i37674
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
امام علی رحمان: مردم افغانستان را تنها نمی‌گذاریم

امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان در همایش سی‌امین سالگرد استقلال کشورش برای هنرمندان و مردم افغانستان گفت که «مردم افغانستان را تنها نمی‌گذاریم و ما هم مثل شما روز های سخت را سپری کردیم.»

از صفحه اینستاگرام سلمان خیرخواه

@irtaj
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
رئیس جمهور ایران عازم تاجیکستان شد

@irtaj
خوانندۀ گرامی

فایل پی‌دی‌اف کتاب «سفیر کبیر» همزمان با سی‌امین سالگرد استقلال تاجیکستان در شهریورماه ۱۴۰۰ / سپتامبر ۲۰۲۱ توسط انتشارات خردگان در ایران منتشر شده است.
این کتاب به خط فارسی هم نویسه‌گردانی شده و به‌عنوان جلد نخست ارجنامۀ دکتر علی‌اشرف مجتهد شبستری در سلسلۀ آثار این انتشارات قراردارد.

ج.رسولی
▫️▫️▫️▫️

Хонандаи гиромӣ

Парвандаи пи-ди-эфи китоби “Сафири кабир” ҳамзамон бо сиюмин солгарди Истиқлоли Тоҷикистон дар шаҳривармоҳи 1400/сентябри 2021 тавассути интишороти “Хирадгон” дар Эрон мунташир шудааст.
Ин китоб ба хатти форсӣ ҳам нависагардонӣ шуда ва ба унвони ҷилди нахусти Арҷномаи дуктур Алиашраф Муҷтаҳиди Шабистарӣ дар силсилаи осори ин интишорот қарор дорад.

Ҷ. Расулӣ

دریافت از سایت میراث مکتوب 👇
http://mirasmaktoob.ir/fa/news/11461

@irtaj
آشنایی با لهجه زیبای تاجیکی

خفه شدن: (رنجیدن)؛
خَلته: (کیسه)؛
خلل رسانیدن: (مزاحم شدن)؛
خَمبَه: (تنبل)؛
خَمّه/ خَمْبه: (کندو)؛
خوسیدن: (رسیدن)؛
خیر و خوش کردن: (خداحافظی کردن)؛
دادا: (پدر)؛
دادر: (بر وزن خواهر، یعنی برادر کوچک)؛
داره: (پستان، سینه و بیشتر سینهٔ گاو یا حیوانی‌ را گویند)؛
داش: (بخاری)؛
داملّای کُنجکی: (مُدرّس دینی)؛
دخترْ خانه: (خدمتگزار زن)؛
دُختُر/ دختور: (پزشک، دختور حیوانات= دامپزشک)؛
در پوست کسی مرغک دمیدن: (هول کردن، پریشان شدن)؛
درآمدن: (وارد شدن)؛
دَرانیدن: (پاره کردن)؛
درزمال: (اطو/ اتو، درزمال کردن= اطو کردن)؛
دَرَک: (خبر، آگاهی، درک داشتن از چیزی یعنی آگاه بودن از چیزی).

@hassangharibi
@irtaj
Audio
متن ترانه تاجیکی "میزند باران به شیشه"
شاعر: لایق شیر علی ( ۷۹-۱۳۲۰ .خ)

میزند باران به شیشه
تاره تاره، ریشته ریشته
شعرهایم نیم کاره
سرگذشتم نانوشته

میزند باران به شیشه
همچو انگشت فریشته
خاطراتم مثل باران
بگذرد از کوه و پشته

میزند باران به شیشه
قرض خواهانه، دومشته
جام هایم نیمه خورده
زندگی ام بی سریشته

نیم عمرم مانده یا نه
نیمه ی خوبش گذشته
دفترم خالیست، خالی
چون زمینهای نه کیشته

بگذرم من همچو باران
یک زمان زین کوه و پشته
من بهشته عالمی را
یا مرا عالم بهشته

یابدم یک روز باران
از سر عالم گذشته
یا نکنده قرض دل را
یا وصیت نانوشته
@irtaj
با فرهنگ و ادب تاجیکستان آشنا شوید
2024/09/29 21:36:15
Back to Top
HTML Embed Code: