Telegram Web Link
📷 گزارش تصویری نشست علمی نسبت حقوق و سیاست؛ با معرفی و رونمایی کتاب مفهوم سیاسی قانون

🗓 یکشنبه 9 اردیبهشت 1403

💢انجمن حقوق شناسی ایران💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht
📷 گزارش تصویری نشست علمی نسبت حقوق و سیاست؛ با معرفی و رونمایی کتاب مفهوم سیاسی قانون

🗓 یکشنبه 9 اردیبهشت 1403

💢انجمن حقوق شناسی ایران💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht
🔥 توجه 🔥

🎓 پایگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه: بستری برای اطلاع از تمامی برنامه‌ها و رویدادهای حقوقی دانشجویی ایران! 📚

🔹 اخبار از همه رویداد ها: همایش‌‌ها، کارگاه‌ها و سخنرانی‌ها و نشست ها در کانال مرجع اصلی اطلاع رسانی انجمن‌های علمی‌ دانشجویی حقوق کشور. 🌟

🔵 با دسترسی به آخرین برنامه‌ها و رویدادها در این کانال جامع، جزئی از جامعه‌ی حقوقی باشید. 💡

🟦 بپیوندید تا در جریان همه‌ی رویداد های حقوقی دانشجویی ایران باشید! 🚀
♦️⚖️♦️
https://www.tg-me.com/law_union_information
♦️⚖️♦️
Forwarded from حقوق و هنر
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
شرح حق استان خراسان؛
جلد نخست از تاریخ شفاهی حقوق ایران در بخش استانی:

                 استاد سید حسین حسینی مدرس

بخش یازدهم از گفتگوی وحید آگاه، عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی و محمد جلالی، عضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهیدبهشتی با استاد سید حسین حسینی مدرس؛ استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد.

@lawandart99
@iranianlls
*"سقراط حقوق ایران* "
قسمت اول

مجتبی فرح بخش
دانش آموخته حقوق کیفری
وکیل پایه یک دادگستری

روز معلم است و بی گمان ، در چنین روزی سزاست، شاگردی خامه از جامه برون کند و لختی قلم را اندر وصف معلمش برقصاند‌ و " از برای حق صحبت سالها" ، " حالی از آن خوش حالها " ی معطر و مطرا را در فضای خسته " تعلیم و تعلم" برافشاند. بیش از نیم قرن است که معلم است و هماره شاگردان را حقوق کیفری می آموزاند، همان علمی که متکفل مجازات نکردن شهروندان است! و بایستی قهر مجازات را با مهر مواسات در آمیزد! چهره اش در قاب" ماندگاری" نگنجد و شانه اش از نشان " نمونه" بگریزد و بلندای معرفت اش بر آستان "درجات" سر خم نکند و پیشه معلمی اش در حصار تنگ" ترفیع و تبدیل" محصور نگردد. او " *علی* *آزمایش* " است که " *سقراط* *حقوق ایران* " اش نام نهاده ام. سقراط؛ هموکه سرگذشت فلسفه، با آمد و شدش در کوچه های آتن، سرنوشت دگرگونه ی یافت و خود، مرز ممیز پیشاسقراطیان از پساسقراطیان گشت. او را می توان خاص ترین و دوست داشتنی ترین فیلسوف تاریخ انگاشت و از حکمت سقراطی، تعلیم سقراطی ، زیست سقراطی و حتی مواجهه سقراطی با مرگ سخن گفت و به تماشای آن ویژگیهای ناب نادر در تماشاگه تاریخ نشست. این شاگرد، بر آن است که معلم اش، حظی تمام از برخی ویژگیهای سقراطی برده است و از آن میان:

■ *دیالکتیک سقراطی*
گفتگو با مخاطب، به روش سقراطی معروف است که شرط اول قدم اش، گشوده بودن به جد و صدق، نسبت به دیگری است، گفتگو ، آنگاه می آغازد که متکی به متکای سترگ فضیلتهای فکری و اخلاقی عدیده ای باشد. اصحاب گفتگو، حقیقت را آسان یاب نمی پندارند و خود را مالک حقیقت نمی انگارند و به تبع، دیگری را اندرز نمی دهند و ارشاد نمی کنند ، بل در حد وسع انسانی، عاری از پیشداوری و تعصب و با صداقت و به انگیزه تقرب به حقیقت، با دیگری گفتگو می کنند. آزمایش؛ اهل گفتگو ست و بساط این هنر سترگ با حضورش می گسترد، چه در جلوت دانشگاه باشد یا خلوت دفتر کار؛ و چه نوکسوتان علم حقوق باشند یا پیشکسوتان فن حقوق؛ آنانی که بر اریکه قدرت معرفت تکیه می زنند و به دیگران توده وار نگریسته و سخن می رانند و آنگاه به پرسش و پاسخ می رسند و از حیطه جهل مخاطب می کاهند و بر گستره دانش اش می افزایند، مشی شیوه ممدوحی می کنند ولی گفتگو نمی کنند!

■ *پرسشگری سقراطی*
نخست، موضع آتنیان را متفطنانه می سنجید و آنگاه متاملانه و صادقانه و جستجوگرانه می پرسید. ، پرسشهای بنیادین اش بسان گاوآهنی بود که زمین صلب و بایر پیشفرضهای مانوس و مالوف جوانان را شخم می زد و آنگاه بذر تردید می افشاند تا شاهد رستن جوانه های معرفت گردد. شوربختانه همین فرآیند مداوم تردیدافکنی و سلب آرامش اصحاب یقین بود که جام شوکران به دستش داد.
آزمایش؛ هنر پرسشگری غریبی دارد و سقراط گونه، همدلانه با اصحاب یقین مواجه می شود. با طمانینه و آرامش خاصی به مخاطب گوش می سپارد و به فراست، شاخ و برگ گزاره ها و مفاهیم را کنار می زند و به آبشخورهای فکری نهفته در پستوی ذهن می رسد و آنگاه پرسشهای هدفمند و کاوش گرانه سر می رسند. تجربه زیسته اش با اصحاب یقین در حقوق ؛ بر دلمشغولی اش فزوده است، او نظاره گر آنانی بوده است که بر بلندای یقین ایستاده و بر سر آن بودند، فلک را سقف بشکافند و طرحی نو در اندازند. در پی آن بودند که نظم موجود نامطلوب براندازند و نظم مطلوب ناموجود بیافرینند و البته آنسانکه دفتر کهنه تاریخ نیز روایت می کند، هیچ گاه، براندازی واقع گریز به دراندازی واقع نگر بدل نشده است و آنچه برجای مانده ، همانا بقایای منسلخ نظم پیشین با زربرگهای تزئینی از نظم نوین بوده است!!

■ *آیرونی سقراطی*
سقراط در فرآیند گفتگو و پرسشگری؛ دانسته های خویش را در پرانتز غفلت می نهاد و در بستر پرسشگری هدفمند ، خود را همچو نوآموزی -که سودای آموختن دارد - نشان می داد تا بی آنکه مخاطب را بفریبد او را از وادی اوهام برهاند و به ساحل حقیقت برساند . همان تجاهل عارفی که حضرت شمس الدین ، نیز بدان دست می یازید تا با طرح پرسشهای رندانه، پرده اوهام بدرد و غبار ابهام بزداید و آنگاه بارقه های معرفت برای مخاطب نمایان گردد. آزمایش، آیرونی سقراطی را به کار می گیرد و گاهی با "طنز آزمایشی" می آراید و با طرح پرسشهای هدفمند و کاوشگرانه به سرمنزل مقصود می رسد. آنان که " *دورهمی سنایی* " را دیده اند و دور آن نشسته اند ، به نیکی شاهد آیرونی آزمایش ، خصوصا با اصحاب یقین بوده اند.

■ *فروتنی سقراطی*
مرادم، فروتنی فکری سقراط است:" *دانم که ندانم* ". او خود را دوستدار حکمت نامید و هماره در جستجوی حکمت بود ، برخلاف سوفیستها که متکبر بودند و خود را حکیم می نامیدند. فروتنی فکری ، چندین تالی میمون دارد و مهمترین آنان، گشودگی فکری است.

@iranianlls
*"سقراط حقوق ایران*
قسمت دوم

سوگمندانه می انگارم که فروتنی فکری در جامعه ایرانی به غایت کم رمق است و به همین سبب، بستر گفتگوی عالمانه مبسوط نیست و در مقابل ، بساط " ارادت ورزی علمی" گسترده است و تعبد، جای را بر تفکر تنگ کرده است. این سان است که القاب و عناوین علمی ارزان و همه گیر اند و شاخه های گونه گون علوم، پدر دار و آنگاه پدرسالار می شوند!! آزمایش؛ از حیث فکری و معرفتی فروتن است و هماره حلقه های خرد و کلانش در خلوت و جلوت ؛ توامان پذیرای همسان اندیشان و دگر اندیشان است و سنجه منحصر در رد و قبول مدعا دلایل پشتیبان آن است و لاغیر. فروتنی فکری و البته اخلاقی اش، او را از عناوین صوری گریزان ساخته است ، عناوینی که برخی سخت می پسندند او را حقیقتا می آزارند.

■ *کتابت گریزی سقراطی*
فلسفه ورزی نه تنها اشتغال فکری مدام سقراط بود بل با وجودش سرشته و تجربت زیسته اش بود و حقا و حقیقتا ، حیات و ممات حکیم ، تجلی تام حکمت اش بود و شاید چنین غنای حکمی و فلسفی، او را مستغنی از کتابت نمود و هیچ گاه سخن را محصور حصار کتابت ننمود و " فیلسوف شفاهی " ماند. همچون آن قلندر پرنده(شمس تبریز) که گفت:
*«من عادت نبشتن نداشته‌ام هرگز؛ سخن را چون نمی‌نویسم در من می‌ماند و هر لحظه مرا روی دگر می‌دهد* ."
آزمایش؛ نیز کتابت گریز است و دست کم در چهل و اندی سال اخیر ، خامه از جامه برون نکرد و بیاضی سواد ننمود. علل و دلایل کتابت گریزی و شفاهی ماندن اش، برایم مکشوف نیست و صرفا توانم گفت که افزون بر علل بیرونی؛ شاید برخی خصایص اخلاقی اش بی تاثیر نبوده اند. سوگمندانه بایدم گفت که کتابت گریزی اش هر چند در راستای نگرش اخلاقی اش باشد، از منظر معرفت حفوقی و نظم حقوقی، خسران بزرگی برای جامعه ایران بوده است!

■ *زندگی اصیل سقراطی*
حکیم قصه ما در محکمه گفت: " زندگی نیازموده ارزش زیستن ندارد." مرادش از زندگی نیازموده؛ - که زندگی عاریتی توان گفت- زیستن طبق سلایق و عقاید دیگران بود که عمدتا از رهگذر تلقینات و القائات خوش نشین ساحت وجود آدمی شده اند و سودای بر خاستن ندارند. در مقابل ؛ زندگی اصیل ، ارزش زیستن دارد و آدمی بایستی بر اساس جهان نگری و ارزش شناختی خویشتن ؛ ره زندگی خود را بر گزیند و بار گران این مسوولیت عظیم را بر دوش کشد! در جهان امروزین؛ چه قلیل اند اصحاب زندگی اصیل؛ و چه کثیرند اهالی زیست عاریتی!
آزمایش؛ از اصحاب وثیق زندگی اصیل است و با گریز از مدهای فکری زمانه غرب و شرق؛ نگرش خویش را با حقیقتی -که در حوزه معرفت یافته - تطبیق می دهد و رفتار خود را با توجیهی که در حوزه هنجار کشف نموده ، تنظیم می نماید.

■ *رواقی نگری*
رواقیان متاخر از سقراط بودند و افزون بر تاثر فکری از او، مفتون زیست سقراطی بودند. بنابراین، سقراط را نتوان رواقی نامید، وانگهی الگوی فکری و رفتاری آنان بوده است. برآنم که آزمایش؛ از جهات مختلف ؛ افزون بر آموزه های دینی-عرفانی، متاثر از آموزه های رواقی بوده است و راز حافظ دوستی اش را شاید بتوان در همآوایی حافظ با رواقیون دانست. رواقیون ؛ خوشبختی را بیش از آنکه امر آفاقی بدانند امر انفسی می دانند و بر همین اساس ، دویدن در پی آواز خوشبختی در برون را بی حاصل می شمارند و انباشت لذایذ گونه گون را رهزن می دانند و حظ اقلی از لذایذ را توصیه می کنند تا آرامش و رضایت خاطر درونی مستقر و مستمر گردد. آنان، به زندگی اینجایی و اکنونی می نگرند ، رندانه دم را غنیمت می شمرند و به این فرصت محدود - که مابین دو راز عظیم قرار دارد - لبخند می زنند. رواقیون آدمی را در حوزه اختیار مبسوط الید نمی انگارند و تدبیر را محدود به تقدیر می دانند. آزمایش؛ با جنین نگرشی همدل است و حتی می انگارم که نگاهش به مجازات نیز در چهارجوب همین رویکرد رواقی است. حافظ نیز به تبع رواقیون؛ درویش مسلکی را می ستاید و خرسندی و نیک بختی را همعنان با درویشی می داند. "طلب روزی ننهاده " را مذموم می شمارد و گله از مشرب قسمت را ناانصافی می داند و‌ انبوه لذایذ را کنار می زند تا به "فراغتی و کتابی و گوشه چمنی" برسد. آزمایش ؛ از حظوظ دنیوی به حداقل ها بسنده کرده است و خرسندی را در درویشی یافته است. او هماره از شهوت شهرت به نحو غریبی گریخته است و به قدرت ، روی ترش کرده است و ثروت را جز برای رفع حوائج ضروری نخواسته است ، با آنکه به اقتفای پدر ، در کنار معلمی؛ کسوت وکالت نیز به تن کرده است! ولی وکالت را به تجارت فرو نکاسته است! وکالت آزمایش، خود حدیث مفصل دیگری است که مجال دیگری می طلبد.

@iranianlls
*"سقراط حقوق ایران*
قسمت سوم

*■ ایران و امید*
مهر خاتمت بر ذیل این کوته نوشته نتوان نهاد جز آنکه از دو واژه ی سخن گفت که در ذهن و ضمیر آزمایش هماره در جوش و خروش اند و لاجرم دمادم بر زبانش جاری می شوند و آن *ایران است و امید* ؛ ایران را پاس می دارد و امید را از دست نمی دهد ؛ محرمان خلوتش دانند که آزمایش؛ چه سان به ایران عشق می ورزد و در این ساحت، حقا که "شهره شهر است به عشق ورزیدن"؛ او "در ره منزل معشوق"، امیدوارانه و متوکلانه گام بر می دارد و با جد و جهد تمام؛ می کوشد شعله شمع امید نمیرد بل برکشد و شعله ور گردد.
و اینک غزلی از لسان الغیب که آزمایش شیفته آن است :
دو یار زیرک و از باده کهن دو منی
فراغتی و کتابی و گوشه چمنی

من این مقام به دنیا و آخرت ندهم
اگر چه در پِی‌ام افتند هر دم انجمنی

هر آن که کنج قناعت به گنج دنیا داد
فروخت یوسف مصری به کمترین ثمنی

بیا که رونق این کارخانه کم نشود
به زهد همچو تویی یا به فسق همچو منی

ز تندباد حوادث نمی‌توان دیدن
در این چمن که گلی بوده است یا سمنی

ببین در آینه جام نقش بندی غیب
که کس به یاد ندارد چنین عجب زمنی

از این سموم که بر طرف بوستان بگذشت
عجب که بوی گلی هست و رنگ نسترنی

به صبر کوش تو ای دل که حق رها نکند
چنین عزیز نگینی به دست اهرمنی

مِزاجِ دَهْرْ تَبَهْ شد در این بلا حافظ
کجاست فکر حکیمی و رای برهمنی

@iranianlls
2025/01/04 01:09:17
Back to Top
HTML Embed Code: