Telegram Web Link
🍂Allah (subhanehu ve teala) şöyle buyurur:

"Ve kim kendisine hidayet beyan edildikten sonra Resul'e karşı gelir, mü'minlerin yolundan gayrisine tabi olursa onu döndüğü yola çeviririz ve cehenneme yaslarız. Ve orası ne kötü bir varış yeridir




(Nisa Suresi, 115. ayet)
Forwarded from ●๑۩ Əl kufru bi't-tağut ۩๑● (●๑۩ Əl kufru bi't-tağut ۩๑●)
✔️ Hasan el-Basri diyor ki: Lokman oğluna vasiyetinde şöyle dedi:

🔺 "Evladım! Oruç tutarsan, oruçlu olduğunu anlamasınlar diye yüzünü yıka, saçlarına yağ sür, insanlarla konuşurken yüksek sesle canlı konuş. Orucunla, namazınla insanlara riya yapma ki, kurduğun binayı yıkmayasın, başkalarını da aldatmayasın. Gizli gizli Allah rızası için amel eden kimseyi Allah, herkesin önünde mükafatlandırır, ahiretteki derecelerini yükseltir, cennetine ebedi kalmak üzere yerleştirir. Yüzüne bakmayı lütfeder, peygamberleriyle beraber kılar.'

▪️ el-Lâlâkaî, Şerhu Usuli İ'tikadi Ehlis-Sünne, no:717 Polen Yay.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
Lokman aleyhisselam oğluna şöyle der:

"Ey benim sevgili oğlum!... Arkadaşlarını dikkatli seç. Bir kimseyi arkadaş edinmek istiyorsan, önce onu bir bahaneyle öfkelendir de bak bakalım: Eğer öfkeli olduğu halde bile sana insaflı, adaletli davranırsa onu arkadaş edin, aksi takdirde ondan uzak dur."

🪄İbnu'l-Cevzi, Zekiler, 24; es-Suyuti, ed-Durru'l-Mensur, 6/520
İ𝐥𝐢𝐦 𝐀𝐦𝐞𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐎̈𝐧𝐜𝐞𝐝𝐢𝐫
3. Allah ve Rasûlü'nün sünnetini öğrenme Kullukta ve hizmette ihsanın öncü ve örneği Allah Rasûlü'dür. O (sav) Rabbimizi en iyi tanıyan, O'nun (cc)rızasını en iyi bilen kuldur. Sünnete ittiba hususunda titizlik insanı ihsan mertebesine yakınlaştırır. …
4. Yapılacak işe dair bilgi edinme

Her işin teknik bir takım bilgileri vardır. Yapılmış denenmiş ve hayırlı neticeler alınmış metotlar vardır.

Özellikle İslam cemaatinde bulunan Müslümanların kendilerinden önce bu işi yapmış ve tecrübe sahibi Müslümanlardan istifade etmesi gerekir. Aslında bu otoritenin
işidir. Hizmet içi, eğitim İslam cemaatinin kontrol ve düzenlenmesiyle olmalıdır. Bu, o cemaatin menhec sahibi, ne yaptığını bilen ve ileriye dönük hizmet gayesi güden, günü kurtarma peşinde olmadığını gösterir.

İslam cemaati yapılacak işlerde 'Allah'ın davasına en güzel şekilde hizmet' şuuruyla görev verdiği kardeşleri görev
konusunda eğitmelidir.

Bununla beraber günü kurtarmak için bir araya gelen, bir şeyler yapıyor olmak için toplanan daha çirkini başkalarının varlığını kendilerinde varlık sebebi kabul edip zıtlık üzerinden var olmaya çalışan yapılar vardır. Bu tip yapılarda işler 'saldım çayıra' mantığıyla yürür. Buralarda bulunan ve mesleğinin bu çirkin boyutlarını bilmeyen, görevler konusunda eğitilmeyen Müslümanların kendi çabalarıyla eğitim alması, yapacakları işe dair teknik ve tecrübeye dayalı bilgileri sorarak, okuyup araştırarak öğrenmeleri onları ihsana yaklaştırır.

Rabbimizin bir adım atana on adım attığını unutma malıyız. Bizim O'na (cc) kulluğumuzda ihsan üzere olma çabamız: Rabbimizin bereketiyle birimiz on olacaktır.


Ebu Hanzala
Müslümanların Allah'a Karşı Sorumlulukları
🌴‎ *Rasûlullah ﷺ şöyle duâ ederdi:*

‎“Allahım! Günahımı bağışla. Bana evimde bolluk ver. Rızkımı benim için bereketlendir.”

📚 _*Tirmizî, Daavât, 79*_
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🕋‎ *Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu:*

“Allah fâizi yiyene, yedirene, fâiz muâmelesini yazana ve muâmeleye şâhidlik edene lânet etsin!”

📚 *Müslim, Müsâkât, 106*
İ𝐥𝐢𝐦 𝐀𝐦𝐞𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐎̈𝐧𝐜𝐞𝐝𝐢𝐫
4. Yapılacak işe dair bilgi edinme Her işin teknik bir takım bilgileri vardır. Yapılmış denenmiş ve hayırlı neticeler alınmış metotlar vardır. Özellikle İslam cemaatinde bulunan Müslümanların kendilerinden önce bu işi yapmış ve tecrübe sahibi Müslümanlardan…
5. Amellerde ayrım yapmama

Bu ihsanı elde etmek için mücadele ve nefsi terbiye aşamasıdır. Süreçlerden en zor ve nefse meşakkatli geleni budur. Müslüman bu konuda sürekli bir biçimde nefsini kontrol etmelidir.

Nefse bırakıldığı takdirde; elbette emirlik vazifesiyle su dağıtıcılığını konforlu bir odadaki temsiliyet göreviyle, sahada mazlumlara yemek dağıtmayı, abilik payesi olan bir işle hela temizlemeyi aynı kefeye koymaz.

İnsan tabiatı başkaları tarafından takdir, beğenilme üzere yaratılmıştır. Kendisine verilen işlerin bu güdüyü besleyen, toplumda değer çıtası yüksek işlerden olmasını ister.

Bu noktada muhasebe/oto kontrol sistemi devreye girmeli ve nefis terbiye edilmelidir.

'Hayır ey Nefsim! Allah'tan kork. Sen makam için değil genişliği yer ve gök kadar olan cennetleri elde etmek için bu işe talip oldun. Allah'ı razı ettiğin takdirde ülke idare etmiş olmakla,
su dağıtmak, ayakkabı dizmek arasında fark yoktur. Ameli amel yapan, Allah katında sahibine değer katan şey dünyadaki ismi değil, Allah'ın yanında nasıl karşılandığıdır.'

Mescidi süpüren ve bu basit işi(!) en güzel yapan kadın Allah'ın rızasına nail oldu... Allah onu Nebisine hatırlattı
ve 1400 yıldır ümmet o kadını ve amelini konuşuyor.


Ebu Hanzala
Müslümanların Allah'a Karşı Sorumlulukları
Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: "Dünyada iki yüzlü olanın, kıyamet gününde ateşten iki dili olacaktır."

📚Ebu Dâvûd, Edep 37.



Rasûlullah ﷺ şöyle buyurdu: "İnfak et. Cimrilik gösterme ki, Allah da senden lütuf ve rızkını esirgemesin!"

📚Buhâri, Hibe, 15.
Ebu Hureyre (r.a) rivayet ediyor:

"Siyahi bir kadın mescidin kayyumluk hizmetini yürütüyor (süpürüp temizliyor)du. Rasûlullah bir ara onu göremez oldu. Kadın hakkında (ne oldu? niye) bilgi sordu.

O öldü! dediler.

Bunun üzerine:

Bana niye haber vermediniz? buyurdular.

Ashab sanki kadıncağızın ölümünü (mühim addetmeyip)
küçümsemişlerdi. Rasûlullah:

Kabrini bana gösterin! diye emrettiler.

Kabir gösterildi. Rasûlullah kadının kabri üzerine cenaze namazı kıldı. Sonra:

Bu kabirler, sahiplerine karanlıkla doludur. Allah, onlar için kıldığınız namazla kabirleri onlara aydınlatır, buyurdular."³

Nice canını, malını bu dava için verenler, ülke yönetenler, büyük savaşları idare edenlerse ye lanet ediliyor ya da unutulup gittiler.

Demek ki, ameller dünyada da ahirette de onları çepeçevre kuşatan ihlas ve ihsana göre değerlendiriliyor. Allah (cc) katında ateşten bir gömlek olacak yöneticilik ya da leylalı görevlerdense, dünya ve ahirette kabul görmüş
mescid temizlemek daha evladır.

Bu nasihatler nefse yapılmalı, kendine çekidüzen vermesi için sık aralıklarla tekrarlanmalıdır.

Allah Rasûlü (sav) ne güzel buyurdu:

"Dinarın kulu, dirhemin kulu, elbisenin kulu helak oldu. Helak oldu ve ters döndü. Ayağına diken batsa çıkarmasın o kişi... Ona (dinar-dirhem) verildiğinde razıdır. Verilmeyince öfkelenir. Müjdeler olsun o kula ki atının yularından tutar ve Allah yolundadır. Ona nöbet verilse onu en güzel şekilde yapar, ona su dağıtıcılığı (ya da ordunun arkasından gelme) tevdi edilse onu en güzel şekilde yapar."⁴

3. Buhari, Cenaiz/67, Salât/72, 74; Müslim, Cenaiz/71, 956; Ebu Davud, Cenaiz/67, 3203.
4 Buhari

Ebu Hanzala
Müslümanların Allah'a Karşı Sorumlulukları
Abdullah İbn Ömer radıyallahu anhumâ der ki: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem omuzumdan tuttu ve bana:

«Dünya da vatanından uzak kalmış kimse veya bir yolcu gibi ol ve kendini kabir ehlinden say, buyurdu.»




Abdullah İbn Ömer devamla şöyle der:

«Akşama erişince sabahı, sabaha erişince de akşamı bekleme! Sağlığından hastalığın için, hayatından ölümün için istifade et.»

|| Buharî rivayet etmiştir. Hadis “sahih”tir.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
.Hiçbir şey hakkında sakın "yarın şunu yapacağım" deme!

Ancak, "Allah dilerse yapacağım" de. Unuttuğun zaman Rabbini an ve "Umarım Rabbim beni, bundan daha doğru olana ulaştırır" de.

Kehf(23-24)
2025/02/24 12:58:49
Back to Top
HTML Embed Code: