Telegram Web Link
هگمتانه ثبت جهانی شد

بیست و هشتمین اثر ایران در فهرست ثبت جهانی یونسکو قرار گرفت

پرونده «منظر تاریخی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» با تغییراتی و تبدیل آن به پرونده «منظر تاریخی هگمتانه» در چهل و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو  که امسال در کشور هند آغاز به کار کرد، به ثبت جهانی رسید.

پیش‌تر بر اساس گزارش منتشر شده شورای جهانی بافت‌ها و بنا‌های تاریخی (ایکوموس)  پرونده «منظر تاریخی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» دیفر(بازگشت) شده بود و مسئولان ایرانی برای رایزنی راهی پاریس شدند.

ایکوموس جهانی به عنوان نهاد اصلی ارزیابی و مشورتی کمیته میراث جهانی یونسکو اعلام کرده بود چرا دو موضوع غیرمرتبط «محوطه باستانی هگمتانه (با قدمتی چند هزاره)» و «بخش شهر (که قدمتی بیشتر از دوره قاجار)»  در یک پرونده گنجانده شده است؟ این موضوع مهم را  اعلام کرده است.

کارشناسان ایرانی هم در اصلاح پرونده هگمتانه را به عنوان عرصه جهانی و بافت تاریخی همدان را به عنوان حریم جهانی این پرونده اعلام کردند.

با ثبت جهانی هگمتانه تاکنون ۲۸ اثر از ایران ثبت جهانی شده است. این فهرست شامل ۲۶ اثر از میراث فرهنگی و ۲ اثر میراث طبیعی است.

سه اثر چغازنبیل، تخت جمشید و میدان نقش جهان نخستین مکان‌هایی بودند که در ایران سال ۵۸ ( ۱۹۷۹ میلادی) به فهرست میراث جهانی افزوده شدند. از آن سال به بعد در حدود ۲۴ سال هیچ پرونده‌ای برای ثبت‌جهانی تشکیل نشد و پس از بیش از دو دهه، تخت سلیمان در سال ۸۱ و دو مجموعه ارگ بم و پاسارگاد در سال ۸۲ در یونسکو به ثبت جهانی رسید. 

گنبد سلطانیه و بیستون به‌عنوان هفتمین و هشتمین اثر از ایران در سالهای۸۳ و ۸۴ از سوی یونسکو ثبت جهانی شدند.

مجموعه آثار رهبانی ارامنه ایران شامل چهار کلیسای تادئوس مقدس، سن استپانوس، زُر زُر و کلیسای چوپان و سازه‌های آبی شوشتر نهمین و دهمین آثار ثبت شده ایران هستند که در سالهای ۸۶ و ۸۷ در فهرست جهانی ثبت شده‌اند.

در ادامه این روند ایران موفق به ثبت دو اثر در فهرست جهانی شد؛ بازار تبریز و آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی به دلیل ویژگی‌های معماری و تاریخی در  سال ۸۸ در حافظه جهانی قرار گرفتند.


با ثبت مجموعه باغ‌های ایرانی شامل ۹باغ پاسارگاد، باغ ارم، چهل‌ستون، باغ فین، عباس‌آباد، باغ‌شازاده، اکبریه، دولت‌ آباد، پهلوان‌پور، اکبریه در سال ۸۹ ، مسجد جامع اصفهان در سال ۹۰ و برج گنبد قابوس در سال ۹۱ و مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان در سال ۹۲ تعداد آثار جهانی ایران را به ۱۶ اثر رساند.

شهر سوخته در سال ۲۰۱۴ ( سال ۹۳) در یونسکو به ثبت رسید، و سال بعد ( ۹۴) منظر فرهنگی روستای میمند و محوطه باستانی شوش به فهرست جهانی یونسکو پیوستند.

در سال ۲۰۱۶ ایران موفق به ثبت دو اثر ارزشمند ملی در فهرست جهانی یونسکو شد، در پرونده اول دشت لوت که در پهنه استان‌های کرمان، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان قرار دارد جایگاه جهانی پیدا کرد. لوت بیست‌ویکمین اثر ثبت شده ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو است.

دومین پرونده‌ای که در این سال( ۹۵.ه.ش) از ایران در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، مجموعه یازده رشته قنات بود که از قدیمی‌ترین و عجیب‌ترین سیستم‌های آب‌رسانی جهان و شاهکار معماری و مهندسی ایرانی هستند. قنات‌های قصبه گناباد، بلده فردوس، حسن‌آباد مشیر ، باغ زارچ، ابراهیم‌آباد اراک، مزدآباد، عمومی وزوان، مون، گوهرریز جوپار،اکبرآباد بم و  قاسم‌آباد بم.

با ثبت شهر تاریخی یزد ، چشم‌انداز باستان‌شناسی ساسانی منطقه فارس، جنگل‌های هیرکانی، راه‌آهن سراسری ایران و منظر فرهنگی اورامان به ترتیب از سال ۹۶ تا سال ۱۴۰۰ ایران با ۲۶ اثر ملموس فرهنگی (شامل حدود ۵۰ اثر و پهنه منفرد)، تاریخی و طبیعی در فهرست جهانی یونسکو در رتبه نهم جهان قرار داشت.

پس از وقفه کرونا، در سال ۱۴۰۲ با ثبت ۵۴ کاروانسرای ایرانی در قالب پرونده‌ای زنجیره‌ای تعداد آثار ثبت‌شده ایران در فهرست جهانی به ۲۷ اثر رسید و تعداد آثار منفرد ثبت شده دو برابر و بالغ بر ۱۰۰ اثر شد.

کاروانسراهای ایرانی ثبت‌شده در فهرست میراث جهانی متعلق به دوره ساسانی تا پایان دوره قاجار هستند و عبارتند از: دیر گچین، قلعه سنگی، رباط شرف، سنگی انجیره، جمال‌آباد، عباس‌آباد تایباد، فخر داوود، شیخعلی‌خان، مرنجاب، امین‌آباد، گبرآباد قمصر، کوهپایه، گز، مهیار، مزینان، ایزدخواست، فخرآباد، سرایان، قصر بهرام، سنگی آهوان، آجری آهوان، میامی، عباس‌آباد شاهرود، میاندشت، زین‌الدین، میبد، فرسفج، خواجه‌نظر، دهدشت، بیستون، گنجعلی‌خان، گویچه‌بیل، شاه‌عباسی خوی، صائین، تی تی، باغ شیخ، زعفرانیه، رباط مهر، ینگه‌امام، بستک، برازجان، آجری انجیره، افضل، نیستانک، چاه کوران، چمشک، رشتی، خرانق، تاج‌آباد، رباط ده محمد، خان، چهل‌پایه، سعدالسلطنه و رباط قلی
منبع: میراث باشی
همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
نشست بررسی فرایند ثبت جهانی هگمتانه


باحضور:
دکتر محمدرضا عراقچیان
دکتر یعقوب محمدی فر
دکتر صاحب محمدیان منصور

یکشنبه ۷ مرداد ۱۴٠۳ ساعت ۸ صبح

همدان، خیابان شهدا، کوچه آخوند، نبش کوچه شهید شیردل پلاک ۶۷ هفته‌نامه همدان‌نامه
همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
پرده‌خوانی عاشورایی

پرده‌خوان: مرشد مهدی چایانی

یکشنبه ۷ مرداد۱۴۰۳ ساعت ۲۰:۱۵
سایت موزه میدان امام

سازمان فرهنگی،اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
شصت و یکمین برنامه از #سلسله_نشست_های_باهم
مروری بر آثار بزرگ علوی
دوشنبه هشتم امرداد ۱۴٠۳ ساعت ۱۷/۳٠
همدان، میدان جهاد، شهرکتاب

همدان را با #همدان_نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
#رویداد
جشنواره خمیر
کودک خلاق

ورود برای همه آزاد و رایگان است

سه‌شنبه ۹ مرداد ۱۴٠۳ ساعت ۱۶ تا ۱۸
همدان، انتهای ۲٠متری شیرسنگی، نوشت‌افزار وصال

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
من هم یک جنگلبانم

به یاد جنگلبان شهید اسماعیل کریمی که در تاریخ ۳مرداد ۱۴۰۳ در عملیات اطفا حریق عرصه‌های منابع طبیعی شهرستان کامیاران استان کردستان جان خود را در راه دفاع از طبیعت فدا کرد

۹مرداد ۱۴۰۳ به رسم هرساله و به پاسداشت روز جهانی محافظین طبیعت به دیدار جنگلبانان کشور می‌رویم و از تلاش و ایثارگری‌های این محافظان طبیعت سرزمین ایران تقدیر و تشکر می‌کنیم.

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
شصت و یکمین برنامه از #سلسله_نشست_های_باهم
با موضوع مروری بر آثار بزرگ علوی برگزار شد.
روز دوشنبه هشتم مرداد ۱۴٠۳ علاقه‌مندان ادبیات داستانی کتاب میرزا اثر بزرگ علوی را با هم خواندند.
 
نشست کتابخوانی انجمن ادبی باهم هر دوشنبه ساعت پنج و نیم عصر در شهرکتاب همدان برگزار می‌شود و حضور برای همه آزاد و رایگان است.


همدان را با #همدان_نامه بخوانید

https://www.tg-me.com/hamedannameh97
گزارش تصویری نمایش‌ بی‌شمر

بی‌شمر جدیدترین اثر سعید باغبانی به نویسندگی رضا صابری و تهیه کنندگی حجت محمدی به سفارش سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری همدان در تالار فجر به روی صحنه رفت.

این نمایش از ۳ تا ۱۲ مرداد ۱۴۰۳ هر روز ساعت ۱۸ میزبان علاقه‌مندان به تئاتر است.

در این نمایش بازیگرانی همچون: مهدی چایانی،افسانه رادان، میثم فرزین نوا، سعید مینایی، مژگان محمدی، آنیتا سماواتی، محمد مهدی میرزایی و سعید باغبانی به ایفا نقش می‌پردازند. 

عکاس: حجت محمدی

همدان را با #همدان‌نامه بخوانید
https://www.tg-me.com/hamedannameh97
2024/09/30 15:32:06
Back to Top
HTML Embed Code: