Telegram Web Link
#مقاله
#تصویرهایی_از_اختلال_وسواسی_جبری
قسمت اول

بیمار خانمی تقریبا 45 ساله بود که به همراه شوهر و دخترش مراجعه کرده بود. چهره ای خسته و نگران داشت. شوهرش نیز از  بیماری طولانی همسرش خسته و عصبانی کرده بود و با لحن تندی در مورد همسرش حرف می زد، مشخص بود که کارهای همسرش برایش غیر قابل تحمل شده است. نزدیک به 10 سال بود که مشکل این زن شروع شده بود. در اوایل، رفتارهای وسواسی جزیی و خفیف و قابل اغماض بودند و بیمار و بستگانش آنها را علائم بیماری محسوب نمی کردند ولی به تدریج علائم پیشرفت کرده بود و بالاخره به حدّی رسیده بودند که سامان خانه به هم ریخته بود. علائم بیمار با وسواس آلودگی و نجاست شروع شده بود. ابتدا بیمار ظرف ها را سه برابر آب می کشید ولی کم کم وضع به جایی رسیده بود که آنقدر شستن را تکرار می کرد تا از خستگی ناچار شود دست از شستن بردارد. در ابتدای بیماری حسّاسیّت او به نجاست در این حد بود که طهارت او در دستشویی، طولانی و با مقدار زیادی آب صورت می گرفت، کم کم مجبور بود پس از بیرون آمدن از دستشویی پاهایش را تا زانو بشوید و بالاخره مجبور شده بود پس از هر بار رفتن به توالت تمام لباس هایش را عوض کند و آنها را آب بکشد. حمّام های بیمار طولانی بود، مدت زیر دوش ماندن او به یک ساعت می رسید و به تدریج به حدی رسیده بود که آنقدر در حمام می ماند تا دیگران به زور او را حمّام بیرون آورند. حساسیت غیر عادی بیمار به نجاست حتی روابط اجتماعی او را هم تحت تاثیر قرار داده بود به منزل بستگانش نمی رفت. چرا؟ «چون بچه خردسال آنها وقتی به توالت می رود خوب مواظب نجس و پاکی نیست، نجاست به لباسش ترشح می شود، بعد با همان لباس روی فرش ها می نشیند، پس تمام خانه آن نجس است و اگر بروم مجبورم پس از آمدن به خانه تمام لباس های خودم و بچه هایم را بشویم.»  اگر کسی نیز به منزل آنها می آمد تفکرات مشابهی به وجود می آمد در نتیجه بیماری او روابط خانوادگی و فامیلی را کاملا ًمختل کرده بود. این شستشوی مکرر، کار بی پایان و خسته کننده ای بود که تنها با بی حالی و خستگی مفرط او بطور موقت تعطیل می شد. بیمار از این رفتار خود ناراحت و معذب بود اما به هیچوجه نمی توانست از این کار دست بردارد چرا که اگر آنچه را ناپاک می انگاشت نمی شست احساس اضطراب غیر قابل تحملی می کرد به ناچار مجبور بود به این اعمال وسواسی ادامه دهد.

در اختلال وسواسی- جبری همچون دیگر بیماریهای روانپزشکی تغییراتی در برخی گیرنده ها و ناقلین عصبی مغز دیده می شود. این تغییرات باعث می شوند که مکرراً افکار اضطراب انگیز به صورت ناخواسته و غیر قابل مقاومت وارد محتوای فکر بیمار گردند. این افکار آزاردهنده، او را شدیداً کلافه یا مضطرب می کنند و بیمار که برای مثال در هنگام شستشو اضطرابش تخفیف یافته یاد می گیرد- و به اصطلاح شرطی می شود- که هر گاه افکار اضطراب انگیز به سراغش آمد شروع به شستشو کند و از آنجا که این افکار مکرراً و به طور غیر ارادی وجود دارند، بیمار نیز مجبور به انجام آیین های وسواسی خود مثل شستشو می شود.

#دکترمحمدرضاسرگلزایی_روانپزشک

@drsarfgolzaei
Drsargolzaei.com
#مقاله
#تصویرهایی_از_اختلال_وسواسی_جبری
قسمت دوم

وسواس این بیمار تنها یک نمونه وسواس بود. بیماران مختلف وسواس های مختلفی دارند که برخی از آنها بسیار پیچیده و عجیب و غریب هستند. بعضی بیماران تردید بیمارگونه ای دارند مثلا مکرراً در نمازشان شک می کنند که آیا قرائت درست یا ترتیب خاصی را رعایت کرده اند یا نه؟ بنابراین بارها نمازشان را می شکنند، در نتیجه هر نوبت نماز خواندن شان ساعت ها طول می کشد! بعضی مرتب تردید می کنند که آیا در خانه را بسته اند یا نه؟ سماور را خاموش کرده اند یا نه؟ وقتی از کنار فلان آشنا رد شده اند جواب سلامش را داده اند یا نه؟ این تردید ها باعث اضطراب بیمار می شوند و بیمار برای تخفیف این اضطراب شروع به انجام تشریفات و آیین های وسواسی می کند مثلأ مرتب درِ خانه را چک می کند، این کار ممکن ده ها بار انجام شود. یکی از همکاران پزشکم دچار همین تردیدهای وسواسی شده بود. ایشان پس از نوشتن هر نسخه مرتب تردید می کرد که نکند داروی اشتباهی نوشته باشد، بنابراین بارها نسخه را از دست بیمار می گرفت و آن را چک می کرد، کم کم این تردید آنقدر شدید شده بود که مجبور می شد تک تک نسخه هایش را پیش بقیه پزشکانی که در آن درمانگاه کار می کردند ببرد تا آنها تأیید کنند که او نسخه را اشتباه ننوشته است؛ قابل درک است که این وسواس چقدر در کارایی شغلی او اثر منفی گذاشته بود و چه مشکلاتی را در محل کار برایش ایجاد کرده بود چرا که کسانی که در مورد این بیماری اطلاعاتی نداشتند به او نسبت بی کفایتی و بی سوادی می دادند. یکی دیگر از بیماران وسواسی من وسواس عجیبی داشت؛ او مرتب اشیاء را به گونه ای جا به جایی کرد که جایی زیاد و جایی کم نباشد، جایی خالی و جایی پُر نباشد. مثلا تمام قندان ها باید به تعداد مساوی قند داشتند! با شدت یافتن بیماری، او در بیرون از خانه هم دچار همین حالت می شد مثلا از یک مغازه وسایلی را پنهانی برمی داشت و به مغازه دیگر که قفسه مربوطه اش خالی تر بود می برد. تصور کنید این کار چه دردسر هایی برایش پیش آورده بود! بیمار خودش می دانست که این کار چقدر غیر منطقی است ولی نمی توانست این کار را نکند. حتما برای شما این سؤال مطرح است که ایا این بیماران با این شدت علائم و این همه نا توانی و مشکلات قابل درمان هستند؟ خوشبختانه به درجاتی بله. برای درمان وسواس رویکردهای مختلفی وجود دارد. یکی از روش های آزمون شده ی دران وسواس رفتار درمانی است. یک نوع تکنیک رفتار درمانی «رویارویی و اجتناب از پاسخ» است، در این تکنیک بیمار می آموزد که چگونه خود را آرام کند (تن آرامی) و سپس طبق برنامه روانپزشک به تدریج با آنچه باعث اضطرابش می شود رویارو می شود و در همان حال از پاسخ وسواسی اجتناب می کند. شناخت درمانی نیز با به چالش کشیدن رنجیره ی افکار وسواسی و پیدا کردن پیش فرض هایی که باعث جوشش این جریان فکری می شود به درمان وسواس کمک می کند. البته برای درمان برخی انواع وسواس داروها نقش اساسی دارند. مثلا بیماری که در ابتدای این یادداشت به شرح حالش پرداختم به دلیل همراه شدن اختلال وسواسی- جبری با علائم اختلال افسردگی اساسی به هیچ وجه انگیزه، تمرکز و توان شرکت در جلسات رفتار درمانی را نداشت برای این بیمار دارو تجویز کردم. شروع وسواس در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی، فراوانی خانوادگی بالای اختلال وسواسی، همراهی وسواس با افسردگی یا تیک های مزمن از مواردی هستند که بیشتر امکان دارد نیاز به تجویز دارو داشته باشند.

#دکترمحمدرضاسرگلزایی_روانپزشک

@drsargolzaei
Drsargolzaei.com
#مهسا_امینی

۲۲ شهریور ۱۴۰۱:
بازداشت مهسا (ژینا) توسط مأموران دژخیم رژیم نامشروع حاکم بر ایران
۲۵ شهریور ۱۴۰۱:
اعلام درگذشت (قتل) مهسا و آغاز انقلاب مهسا

سروده: محمدرضا سرگلزایی
تصویرگر: سارا سحرخیز


#زن_زندگی_آزادی
@drsargolzaei
#مهسا_امینی
(۱۷ مهر ۱۳۷۹ – ۲۵ شهریور ۱۴۰۱)
بِأَیِّ ذنبٍ قُتِلَت؟!

کاش می‌شد تنها به زبان انجیر و زیتون سخن گفت
و حرمت آشتی را پاس داشت
کاش می‌شد سرود شادی خواند و جز برای رقص بر دهل نکوبید
این تیردان باری‌ست که عشق بر دوش خسته‌ی من نهاده!
این تیرها را به خون دل می‌آلایم
پس آنگاه قلب سکوت سیاه را نشانه می‌گیرم


سروده‌ی: محمدرضا سرگلزایی
تصویرگر: نگار مرتضوی

@drsargolzaei
Forwarded from آیفا - فارسی
🔴 انجمن مستقل جهانی پزشکان و کادر درمان در کنار سایر گروه‌های همبستگی سلامت آیدا سالگرد مهسا ژینا امینی، دختر ایران، که نامش اسم رمز یکی از مترقی‌ترین حرکت‌های آزادی‌خواهانه جهان، جنبش #زن_زندگی_آزادی شده است را گرامی می‌دارد. ما بر پیمان خود در پیگیری موارد نقض حقوق بشر در حوزه بهداشت و درمان ایران و آگاهی رسانی در حیطه سلامت به هم میهنان تاکید می ورزیم. 

🕊️ باشد که نسیم آزادی در ایران آباد و یکپارچه فردا بپیچد. 

#زن_زندگی_آزادی 
#مهسا_ژینا_امینی
#ژن_ژئان_ئازادی

♦️ آیفا را در شبکه‌های مجازی دنبال کنید

@theiipha_fa
Forwarded from Prefrontalclub
🟢 فصلی دیگر از پرونده‌ی زیست‎سیاست در باشگاه پری‌فرونتال

🟢 موضوع: نقد اخلاقی طب سنتی

🔹 لایو اینستاگرامی
گفت‌وگوی دکتر محمدرضا سرگلزایی (روانپزشک)
با دکتر کیارش آرامش
(مدیر و عضو هیات علمی موسسه اخلاق زیستی دانشگاه پنوست (PennWest))


🟢 زمان:
‌ جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴
ساعت ۱۹:۳۰ به‌وقت تهران
ساعت ۹ صبح غرب آمریکای شمالی
ساعت ۱۲ ظهر شرق آمریکای شمالی

ساعت ۱۸ اروپای مرکزی

✔️ صفحه‌ی باشگاه پری‌فرونتال در اینستاگرام میزبان این گفت‌وگو خواهد بود.

🟢 در این گفتگو، به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که چه نقدهای اخلاقی بر مراجعه به طب سنتی و نیز بر طبابت بر اساس طب سنتی وارد است؟


#زیست_سیاست
#طبـسنتی
#شبهـعلم
#نقد_اخلاقی
@drsargolzaei
@kiaaramesh
@prefrontalclub
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
الفباى افغان
فيلم مستند
محسن مخملباف
Afghan Alphabet
By: Mohsen Makhmalbaf
https://youtu.be/GAaSBuVpafY
Forwarded from Prefrontalclub
🟢 فصلی دیگر از پرونده‌ی زیست‎سیاست در باشگاه پری‌فرونتال

🟢 موضوع: نقد اخلاقی طب سنتی

🔹 لایو اینستاگرامی
گفت‌وگوی دکتر محمدرضا سرگلزایی (روانپزشک)
با دکتر کیارش آرامش
(مدیر و عضو هیات علمی موسسه اخلاق زیستی دانشگاه پنوست (PennWest))


🟢 زمان:
‌ جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴
ساعت ۱۹:۳۰ به‌وقت تهران
ساعت ۹ صبح غرب آمریکای شمالی
ساعت ۱۲ ظهر شرق آمریکای شمالی

ساعت ۱۸ اروپای مرکزی

✔️ صفحه‌ی باشگاه پری‌فرونتال در اینستاگرام میزبان این گفت‌وگو خواهد بود.

🟢 در این گفتگو، به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که چه نقدهای اخلاقی بر مراجعه به طب سنتی و نیز بر طبابت بر اساس طب سنتی وارد است؟


#زیست_سیاست
#طبـسنتی
#شبهـعلم
#نقد_اخلاقی
@drsargolzaei
@kiaaramesh
@prefrontalclub
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🟢 6. علم چگونه تولید می‌شود؟
🔴 دانشمندان چگونه فکر می‌کنند؟

🔴 the process of Science Production
⭕️ How the Scientists think?

⭕️ این ویدیوها راجع به پژوهش‌های رفتاری و ساختاری مغز هستند و به پرسش‌هایی پاسخ می‌دهند که برای بسیاری از افراد اهمیت ندارند؛ پرسش‌هایی نظیر این که سیستم تشخیص چهره در کجای مغز قرار دارد و در هر سنی از دوران نوزادی و کودکی چگونه عمل می‌کند. دلیل انتخاب این موضوع پیچیده برای باشگاه پری‌فرونتال این نیست که لازم باشد همه به این مباحث علاقمند شوند بلکه دلیل اصلی تهیه‌ی این ویدیوها این است که بدانیم روش‌شناسی علمی تا چه حد با تفکر نقاد پیوند دارد و برخلاف تعصب و قطعیت نظریات در شبه‌علم، دانشمندان به صورت مکرر روش‌ها، ابزارها و یافته‌های خودشان را به چالش می‌کشند و زیر سؤال می‌برند.

این ویدیو ششمین بخش از مجموعه ویدیوهایی است که بر اساس دوره‌ی The Human Brain تهیه شده‌اند که در بهار ۲۰۱۹ در MIT توسط Prof. Nancy Kanwisher ارائه شده‌ است.

ترجمه و تدریس:
صالح سرگلزایی
دانشجوی رشته‌ی هوش مصنوعی



لینک ویدئو:
https://www.tg-me.com/prefrontalclub/159



@prefrontalclub
#human_brain
#Perceptual_Narrowing

#روش_علمی
#متدولوژی
#علم
#شبه‌علم
#مغز
#علوم_شناختی
#باشگاه_پریفرونتال
@drsargolzaei
⭕️ برگزار شد. در لینک زیر ببینید:
https://www.instagram.com/reel/DAJZwPAPvnc/?igsh=MThncXNhMDMwMGFyeQ==

🔴 لطفا به اشتراک بگذارید
@drsargolzaei
@kiaaramesh
@prefrontalclub
دکتر سرگلزایی drsargolzaei
کتاب من این سرنوشت را نمی‌خواهم .pdf
⭕️ کتاب صوتی:
🔹 من این سرنوشت را نمی‌خواهم
🔹 نوشتهٔ دکتر محمدرضا سرگلزایی- روانپزشک- ۱۳۸۴
🔹 انتشارات همنشین

🔴 بخش نخست:
https://www.tg-me.com/drsargolzaeipodcast/1252
⭕️ بخش دوم:
https://www.tg-me.com/drsargolzaeipodcast/1254
🔴 بخش سوم:
https://www.tg-me.com/drsargolzaeipodcast/1256
⭕️ بخش چهارم:
https://www.tg-me.com/drsargolzaeipodcast/1265

🔴 لطفا به اشتراک بگذارید.


@drsargolzaei
🟢 فایل صوتی سیزدهمین نشست (لایو اینستاگرام) از سلسله گفتگوهای زیست‎سیاست و روان‌سیاست و لایو هفتم از پرونده‌ی زیست‌سیاست

لینک فایل صوتی:
https://www.tg-me.com/prefrontalclub/161

🟢 موضوع: نقد اخلاقی طب سنتی

گفت‌وگوی دکتر محمدرضا سرگلزایی (روانپزشک) با دکتر کیارش آرامش
(مدیر و عضو هیات علمی موسسه اخلاق زیستی دانشگاه پنوست (PennWest))


🟢 زمان:
‌ جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳
۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴
ساعت ۱۹:۳۰ به‌وقت تهران



🟢 در این گفتگو، به این پرسش‌ها پاسخ داده شد که در پژوهش‌های پزشکی رعایت چه استانداردهایی ضروری است و
چه نقدهای اخلاقی بر طبابت بر اساس طب سنتی وارد است؟




#زیست_سیاست
#طبـسنتی
#شبهـعلم
#روان‌شناسیـسیاسی
@drsargolzaei
@kiaaramesh
@prefrontalclub
2024/09/30 07:32:33
Back to Top
HTML Embed Code: