Telegram Web Link
به بهانه تولد ایزاک نیوتون : بزرگترین دانشمندی که تاریخ بشر به خود دیده است!

امروز تولد ایزاک نیوتون است، بزرگترین و مهم‌ترین دانشمندی است که بشر به خود دیده، اما این دلیل خوبی نیست که فکر کنید، او یک فرد کاملا عاقل یا شاد بوده است! کارهای علمی ایزاک نیوتون در قرن هفدهم، یک انقلاب علمی را رقم زد که همه‌ی ما بسیار در مورد آنها شنیده و خوانده‌ایم. ولی این همه ماجرا نیست: زندگی شخصی او سرشار از اتفاقات عجیبی و جالبی بوده که در این پست، ۱۹ مورد از آنها را مرور خواهیم کرد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/tzdRFo

____________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
مشاهده‌ی اثر هال کوانتومی در 4 بعد: رهایی از بند دو بعد!

ادوین ابوت در سال ۱۸۸۴ و در رمان طنز «سرزمین مسطح: عاشقانه‌ای از ابعاد بشتر»، احتمال وجود ابعاد اضافی را پیش‌ کشید. این رمان، مردمان بریتانیای قرن نوزدهم را به صورت یک جهان دو بعدی سلسله مراتبی به تصویر می‌کشد که به علت محدودیت ذهنی‌شان (که ناشی از ذهنی با ابعاد کم است) نمی‌توانند جهانی با ابعاد بالاتر را درک کنند. اما در فیزیک، امکان وجود جهان بیشتر از سه بعد، نخستین بار در نظریه‌ی نسبیت عام اینشتین در دهه‌ی ۱۹۲۰ مطرح شد. نظریه‌ی ریسمان مدرن که تلاش می‌کند ایده‌های اینشتین را با قوانین مکانیک کوانتومی آشتی دهد، حتی بیشتر از ۱۰ بعد را برای جهان، درنظر می‌گیرد! اکنون تیم بین‌المللی محققان، راهی برای مشاهده‌ی پدیده‌های فیزیکی سیستم‌های با ابعاد بالاتر در جهان واقعی پیشنهاد کرده‌اند. آنها در آزمایش‌های جالبی که نتیجه‌ی آنها دو روز پیش در مجله معتبر نتیچر منتشر شد، توانستند نوع تازه‌‌ای از اثر هال کوانتومی را ببینند که پیش‌بینی می‌شود در سیستم‌های چهار بعدی رخ دهد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/NCo1Sw

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
معرفی کتاب به دنبال جهان‌ های موازی

با کمی جسارت میتوان گفت که «اطلاعات» در واقع خودِ شی است. اطلاعات شی که در همه جا گسترده است، همه وضعیت های موازی شی را دربردارد. این وضعیت های بالقوه شی که در محیط گسترش یافته، با اولین مشاهده و اندازه گیری به فعلیت می‌رسد (به نوعی تابع موج فرو می‌افتد). طبق تفسیر کپنهاگی، هر شی هنگام فروکاست تابع موج تنها یکی از وضعیت‌های بالقوه را انتخاب می‌کند. با این وجود چه بر سر آن همه اطلاعات و وضعیت بالقوه می‌آید؟ این سوال شگفت‌انگیز ما را به جهان های موازی می کشاند…

https://goo.gl/NL728h

___________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
نخستین تصویر مستقیم از مجذور تابع موج مولکول هیدروژن ثبت شد!

تابع موج الکترون یا هر ذره‌ی زیراتمی، یک موجود ریاضی است که در دنیای واقعی، تفسیر سرراستی ندارد، اما مجذور آن، احتمال حضور ذره را در فضا نشان می‌دهد (قاعده‌ی بورن). اکنون دانشمندان در پژوهشی جدید و هیجان‌انگیز، موفق به تصویربرداری از مجذور تابع موج مولکول دو الکترونی هیدروژن شده‌اند. آنها سعی دارند از این روش برای تصویربرداری مولکول‌های چند الکترونی و سیستم‌های چند مولکولی استفاده نمایند. نتیجه‌ی این پژوهش در تازه‌ترین شماره‌ی مجله‌ی معتبر Nature Communications منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/ZgDALS

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
چرا نظریه ام ، مادر تمام نظریه‌های ریسمان و کاندیدای اصلی نظریه همه چیز است؟

نظریه ام یک نظریه‌ی جسورانه فیزیکی است که از هندسه‌ای عجیب و منحصر بفرد برخوردار است. طرفداران نظریه ام ادعا می کنند این نظریه‌، مسیری برای دستیابی به نظریه‌ی همه چیز (TOE) است. این نظریه که از بسط و گسترش نظریه‌ی ریسمان بوجود آمده، هر پنج نظریه‌ی موجود در نظریه‌ی ریسمان را در بر می‌گیرد. جالب آنکه، نظریه ام فاقد هرگونه‌ی پشتوانه‌ی تجربی و آزمایشگاهی بوده و وجودش تنها بر پایه‌ی ریاضیات و هندسه‌های غامض استوار است. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/VevKB6

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
فیزیکدانان دریافتند تبدیل فاز ماده به صورت همدوس رخ می‌دهد!

ارتباط بین تلویزیون‌های ‌LCD و تولد جهان چیست؟! وقتی در یک تصویر و دید کلی، به این پدیده‌ها نگاه کنید، هر دوی آنها، یک ویژگی جذاب مشترک دارند و آن تبدیل فاز ناگهانی ماده است. پژوهشی که چند هفته‌ی پیش در مجله معتبر Nature Physics و توسط دانشمندان دانشگاه شیکاگو منتشر شد، نشان داد ذرات دقیقا در هنگام تبدیل فاز چگونه رفتار می‌کنند! این پژوهش، علاوه بر اینکه از قوانین بنیادی فیزیک، پرده برمی‌دارد، به طراحی تکنولوژی‌های مفیدتر نیز کمک می‌کند. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/NvFDRt

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
راه گریزی نیست! پیش‌ بینی فساد سیاسی با علم شبکه!

طبق اعلام بانک جهانی، هزینه‌ی فساد سیاسی از ۲ تریلیون دلار در سال، فراتر رفته که همین امر، یکی از مهم‌ترین علل رشد آهسته‌ی اقتصاد و نابرابری اجتماعی و اقتصادی است. اکنون دانشمندان در پژوهش جدیدی، ثابت کرده‌اند که با مدلسازی فسادهای جاری با استفاده از علم شبکه می‌توان پیش‌بینی کرد چه کسی در فسادهای آینده نقش خواهد داشت؛ بنابراین نتایج این پژوهش در تشخیص اقدامات فسادی و کاهش هزینه‌ی فساد جوامع، بسیار مفید خواهد بود. محققانی از اسلونی، اتریش و برزیل، تجزیه تحلیل خود را از فسادهای سیاسی با استفاده از علم شبکه، در مقاله‌ای در تازه‌ترین شماره Journal of Complex Networks منتشر کرده‌اند. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/Z1FJi9

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
ارتباط بین قاره‌ای کوانتومی به کمک ماهواره‌ میکوس میسر شد

تیمی از دانشمندان چینی-اتریشی، آزمایش مهمی به کمک ماهواره‌ی علمی کوانتومی میکوس (Micius) و چند ایستگاه زمینی انجام دادند که امنیت تبادل اطلاعات رمزگذاری‌شده کوانتومی را ثابت می‌کند. محققان به کمک ماهواره‌ میکوس ، تصاویر رمزگذاری شده را بین چین و اروپا (اتریش) که حدود ۷۶۰۰ کیلومتر روی زمین، با هم فاصله داشتند، منتقل کردند. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/BqVAvJ
______________________________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دانشمند فیزیک کوانتومی در رقابت با بازیگران و ورزشکاران، به عنوان استرالیایی سال انتخاب شد!

مکانیک کوانتومی از همان بدو تولدش در نخستین سال قرن بیستم، توجه زیادی را به خود جلب کرد. این توجه، در ابتدا فقط به خاطر ویژگی‌های عجیب و غریب این نظریه بود و دانشمندان، تصوری از کاربردهای هیجان‌انگیزی که در سال‌های بعد، پیدا خواهد کرد، نداشتند. وب سایت معتبر آتلانتیک در سال ۲۰۱۳، یک نظرسنجی در میان دوازده دانشمند، مورخ و تکنولوژیست برگزار کرد تا ۵۰ پیشرفت برتر تاریخ بعد از اختراغ چرخ را انتخاب کنند. در این لیست، مواردی مانند صنعت نیمه‌رسانا،سوخت هسته‌ای و کامپیوترهای شخصی، به طور مستقیم و غیرمستقیم، زاده‌ی فیزیک کوانتومی هستند که نشان از اهمیت بالای این نظریه دارد. این اهمیت، نه تنها با گذشت بیش از یک قرن، کمتر نشده، بلکه نوید کاربردهای شگفت‌انگیز دیگری مانند کامیپوتر کوانتومی داده می‌شود. شاید به همین دلیل است که با وجود سلبریتی‌هایی از حوزه‌های مختلف، امسال یک دانشمند فیزیک کوانتومی ، به عنوان استرالیایی سال انتخاب شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/Rb9L1Z

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دسته‌بندی فازهای ماده به کمک مفهوم جدید فاز توپولوژیکی (قسمت اول)

مواد، به‌صورت فازهای مختلفی در طبیعت وجود دارند. فازهایی که ما می‌شناسیم، شامل فازهای مایع، جامد و گاز است که به صورت طبیعی در بیشتر سیستم‌های فیزیکی قابل مشاهده است. اما با پیشرفت علم و ورود انسان به دنیای ذرات بنیادین، کشف ذرات بنیادین جدید و مهم‌تر از همه بنا نهادن فیزیک کوانتوم، منجر به ظهور فازهای جدید مواد شد. این تعدد فازها، دانشمندان را ترغیب کرده تا با مطالعه‌ی ویژگی فازهای جدید، آنها را از یکدیگر متمایز کرده و سرانجام دسته بندی کنند، درست مانند کاری که مندلیف با عناصر کرد و به جدول تناوبی امروزی رسید. دانشمندان معتقدند دسته‌بندی فازها مانند جدول تناوبی، نه تنها به درک این فازها، بلکه به پیش‌بینی و شناسایی فازهای جدید نیز کمک کند. در مطالعه‌ی این قسمت از دنیای فیزیک نیز، ریاضی و در اینجا، ریاضیات توپولوژی نقش مهمی ایفا می‌کند؛ بطوری که به کمک علم توپولوژی، مفهومی به نام فاز توپولوژیکی بوجود آمده است. با دیپ‌لوک همراه باشید…

https://goo.gl/LpUx9k

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
کوکتل کوانتومی و نگرش‌ جدیدی به سیستم‌های بس‌ذره‌ای و حافظه‌‌های کوانتومی

دانشمندان با انجام آزمایش‌ روی یک کوکتل کوانتومی (اتم‌های بلور مصنوعی ساخته شده از نور)، نگرش‌ جدیدی به فیزیک سیستم‌های بس‌ ذره ای کوانتومی پیدا کرده‌اند. نتایج این پژوهش که می‌تواند به توسعه‌ی تکنولوژی‌های ذخیره‌ی اطلاعات آینده کمک کند، چهار روز پیش، در مجله معتبر نیچر منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/GuEUyU

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
کد Haah و دسته‌بندی فازهای ماده به کمک مفهوم جدید فاز توپولوژیکی (قسمت دوم)

طبقه‌بندی فازهای مواد، اهمیت ویژه‌ای دارد که روز به روز با افزایش تعداد فازهای ممکن، ضرورت بیشتری می‌یابد، اما این طبقه‌بندی چگونه و بر چه اساسی باید صورت پذیرد؟ در قسمت قبل، به روند پیدایش فازهای توپولوژیکی همراه با نمونه‌هایی از فازها پرداختیم. در قسمت دوم و پایانی، نمونه‌ای از طبقه‌بندی مواد را معرفی کرده و چالش‌های پیش روی فیزیک‌دانان را بطور خلاصه بیان می‌کنیم. یکی از موضوعات مهم، کد Haah است که در بدو تولد، همه را شوکه کرده بود. کد Haah در واقع یک الگوریتم کامپیوتری است که برخی از فازهای ماده را با ویژگی‌های مشخص جستجو می‌کند. کشف کد Haah بسیار امید بخش بوده و امروزه فعالیت بسیاری از محققان در این حوزه متمرکز شده است. با دیپ‌لوک باشید…

https://goo.gl/1ncAaj

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
صفر شدن سرعت نور در نقاط استثنایی!

نور در مدت یک ثانیه توانایی سیر مسافتی معادل ۱۸میلیون کیلومتر را دارد. اگرچه آلبرت اینشتین معتقد بود هیچ چیزی در جهان نمی‌تواند با سرعتی بیشتر از سرعت نور حرکت کند اما تصور صفر شدن سرعت نور را نیز نداشت. اکنون در پژوهشی که توسط گروهی از دانشمندان انجام شده، امکان صفر شدن سرعت نور به شکل نظری مورد مطالعه قرار گرفته که نتایج ٖآن، در آخرین شماره مجله‌ی Physical Review Letters منتشر شده است. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/t1TBwh

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
یادگیری ماشین ابزاری قدرتمندی برای رازگشایی بزرگترین اسرار جهان!

اگرچه علوم طبیعی از قبیل فیزیک، شیمی و ریاضیات توانسته‌اند بسیاری از معما‌های ناشناخته‌ی جهان را حل کنند، اما بسیاری از مسائل بنیادی هنوز قابل حل نیستند. توسعه استفاده از رایانه‌ها در بررسی فرایند‌های مربوط به خلقت جهان و راز‌های آفرینش، گامی موثر در یافتن پاسخی مناسب برای بسیاری از مسائل مربوط به جهان است. امروزه رایانه‌ها قادر به شکست قهرمانان شطرنج جهان، شبیه سازی فرایند انفجار ستاره‌ها یا پیش بینی شرایط آب و هوایی جهان هستند. فرایندهای مبتنی بر هوش مصنوعی (AI) از قبیل یادگیری ماشین توجه بسیاری از دانشمندان فیزیک نظری را به خود جلب کرده است. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/9rtk8b

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دانشمندان، ارتباط شگفت‌انگیزی میان آگاهی و انتروپی کشف کردند!

بی‌شک، مغز انسان، پیچیده‌ترین سیستمی است که می‌شناسیم. این سیستم پیچیده، در نهایت یک سیستم فیزیکی است که اصولا باید قوانین فیزیکی در آن حکمرانی کنند. به همین دلیل، مطالعات بسیاری در راستای شناسایی شباهت‌های مغز و سیستم‌های شناخته‌‌شده‌ی فیزیکی انجام شده است. اما از دل این سیستم به ظاهر فیزیکی،‌ مفاهیم عجیب‌وغریبی مانند آگاهی بیرون می‌آیند که در دنیای فیزیک، غریب‌اند. اکنون دانشمندان در پژوهش جالبی، ارتباط آگاهی و انتروپی را مطالعه کرده‌اند. نتیجه‌ی این پژوهش که توسط مجله‌ی Physical Review E مورد پذیرش قرار گرفته، آگاهی را نتیجه افزایش انتروپی حاصل از فعالیت‌های مغز انسان معرفی می‌کند! با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/2zB6GL

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
پاسخ جذاب شیمی کوانتومی به معمای عجیب تعداد آمینواسیدهای سهیم در حیات!

داستان حیات، از نحوه‌ی شکل‌گیری آن گرفته تا رازهای بقا و تکامل، یکی از پیچیده‌ترین موضوعاتی است که هنوز هم سوالات گیج‌کننده‌ی بسیاری در دل آن وجود دارد. یکی از قدیمی‌ترین و بنیادی‌ترین سوالات در حوزه‌ی بیوشیمی این بود: چرا هر ۲۰ آمینواسید موجود در موجودات زنده لازم‌ هستند، در حالیکه ۱۳ آمینواسید، همه‌ی کارها را انجام می‌دهند؟! اکنون دانشمندان به کمک شیمی کوانتومی ، پاسخی بسیار جالبی برای این سوال پیدا کرده‌اند. نتیجه‌ی پژوهش‌ آنها چند روز پیش در مجله معتبر PNAS منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/6Xn7CY

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
رسوخ ترمودینامیک تصادفی به عمیق‌ترین لایه‌های قلمروی کوانتوم!

آشتی دادن نظریات فیزیکی که در مقیاس‌های متفاوتی عمل می‌کنند، به یکی از حوزه‌های پژوهشی جذاب و مهم در فیزیک بدل شده است. در دیپ لوک بارها از گسترش قوانین مکانیک کوانتومی به مقیاس‌های بسیار بزرگتر، صحبت کرده‌ایم، اما این بار، با پژوهشی مواجهیم که پای قوانین دنیای ماکرو را به دنیای کوانتومی، باز کرده است. این بار فیزیکدانان یکی از قضایای مهم افت‌وخیز ترمودینامیک تصادفی کلاسیکی را به بنیادی‌ترین نظریه حال حاضر فیزیک، یعنی نظریه‌ی میدان کوانتومی گسترش داده‌اند. نتیجه‌ی این پژوهش جالب فیزیکدانان دانشگاه مریلند در مجله‌ بسیار معتبر Physical Review X پذیرفته شده و در نسخه‌ی آینده‌ی آن، منتشر خواهد شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/LMVk7t

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
دانشمندان به کمک نوسانگر هماهنگ کوانتومی موفق به مدلسازی بازار سهام شدند!

اگرچه مکانیک کوانتومی، بشر را وادار به توسعه‌ی چارچوب‌های ریاضی و فیزیکی جدید کرد، اما اکنون با گذشت بیش از یک قرن، به نظر می‌رسد این چارچوب نه تنها مختص دنیای کوانتومی نیست، بلکه می‌توان از آن برای توجیه و توضیح سایر پدیده‌های به‌نظر پیچیده‌ی دنیای ماکروسکوپی بهره جست. مدل نوسانگر هماهنگ کوانتومی برای توصیف کوچکترین تغییرات در یک ملکول دو اتمی، استفاده می‌شود، اما این توصیف، جهانی است، به این معنی که می‌تواند به سایر بخش‌های فیزیک و حتی سایر علوم، تعمیم داده شود. مثالی از این تعمیم، پژوهش جدیدی است که نتیجه‌‌ی آن به تازگی در مجله‌ی EPL منتشر شده است. دانشمندان در این پژوهش جالب، نیروی بازگرداننده‌ی یک نوسانگر هماهنگ کوانتومی در حال ارتعاش را به عنوان تخمینی برای نیروی بازار که سهام نوسان کننده را به حالت تعادل برمی‌گرداند، درنظر می‌گیرند. با دیپ لوک همراه باشید...

https://goo.gl/rPemhy

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
استفاده از ارگانوید روی تراشه برای درک راز فیزیک چین‌های مغز!

چین‌های مغز انسان در اختلالات تکوینی عصبی، نقش مهمی بازی می‌کنند، اما منشا آنها،‌ هنوز ناشناخته است. مدل‌های ژل پلیمری نشان می‌دادند این چین‌ها به طور خودبخود و به علت نیروهای فشاری در طول تورم به وجود می‌آیند، اما این ایده‌ها، در یک سیستم زنده آزمایش نشده بود. اکنون فیزیکدانان ظهور این چین‌ها را در طول رشد یک ارگانوید مغزی قرار داده شده روی یک تراشه، مشاهده کرده و موفق به درک فرآیند شکل‌گیری آنها شده‌اند. نتیجه‌ی این پژوهش در مجله‌ی معتبر Nature Physics منتشر شد. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/9wPqTQ

______________________________
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
کشف سیاه‌ چاله‌ هایی که گذشته‌ی شما را پاک می‌کنند: پایان سلطه‌ی جبرگرایی!

سیاه‌ چاله ها یکی از جنجالی‌ترین موجودات دنیای فیزیک‌اند که حتی بحث‌های علمی درباره‌ی آنها، ما را به یاد فیلم‌های علمی-تخیلی می‌اندازد. در این مقاله نیز، با چنین بحث‌های عجیبی مواجه خواهیم شد. در جهان واقعی، گذشته‌ی شما به طور یکتا، آینده‌ی شما را تعیین می‌کند. اگر یک فیزیکدان، بداند چطور جهان آغاز شده، می‌تواند آینده‌ی آن را در تمام زمان‌ها و مکان‌ها محاسبه کند. اما اکنون، دانشمندانی از UC برکلی، انواعی از سیاه‌ چاله ها را پیدا کرده‌اند که این قانون را نقض می‌کنند. اگر کسی بخواهد درون یکی از این سیاه چاله ها برود، شانس زنده ماندن دارد، اما گذشته‌ی او نابود شده و در نتیجه، تعداد بیشماری آینده‌ی محتمل خواهد داشت. نتیجه‌ی این پژوهش جذاب در مجله‌ی معتبر Physical Review Letters منتشر شده است. با دیپ لوک همراه باشید…

https://goo.gl/22xkmr

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نگاهی به ژرفای کوانتوم
@deeplook
2025/07/12 18:51:48
Back to Top
HTML Embed Code: