Telegram Web Link
کنش جمعی فعال عقل‌گرا؛ تخیل یا واقعیت

✍️ دکتر داوود نجفی
پژوهشگر پویش فکری توسعه

@pooyeshfekri

🔹 انتشار نوشتار کوتاه محسن رنانی با عنوان جنبش قیطریه واکنش‌ها و نقدهای بسیاری را برانگیخت. بسیاری از نقدها و واکنش‌ها نسبت به این نوشتار کوتاه متوجه استدلال اصلی آن یعنی نوع کنش‌های جمعی در جنبش‌ها و کارزارهای اعتراضی است که رنانی آن را «کنش جمعی فعال عقل‌گرا» می‌نامد.

🔹 از نقدها و واکنش‌های منتشر شده چنین استنباط می‌شود که ایده‌ی رنانی درباره کنش‌های جمعی فعال عقل‌گرا برای مخاطب و جامعه ایرانی غریب می‌نماید و گویی منتقدان اگر نگوییم هیچ درکی، اما درک کافی از چنین کنش‌هایی ندارند.

🔹 اگرچه به نظر می‌رسد ایده‌ی رنانی درباره کنش‌های جمعی فعال عقل‌گرا در وهله اول برای بسیاری غریب باشد، اما این کنش‌ها همان چیزی است که در ادبیات انقلاب‌ها و جنبش‌های اجتماعی با عنوان «کنش‌های جمعی خشونت‌پرهیز» از آنها نام برده می‌شود؛ کنش‌هایی که نه تنها عقلانی هستند؛ بلکه در انقلاب‌ها و جنبش‌های اجتماعی دو دهه آغازین قرن بیست‌ویکم تاکتیکی بسیار موثر و کارآمد بوده‌اند.  

🔹 عدم آشنایی جامعه ایران با کنش‌های جمعی خشونت‌پرهیز ریشه در تجربه تاریخی ایرانیان دارد؛ بدین معنا که در تاریخ دراز آهنگ ایران، ایرانیان در بزنگاه‌های تاریخی و رویدادهای سرنوشت‌ساز هیچگاه چنین کنش‌هایی را تجربه نکردند و تاریخ پُربار ایران در مقاطع بحرانی خود شاهد کنش‌های جمعی بسیار  خشونت‌آمیز همراه با فریادهای زنده باد و مرده باد بوده است. شاید به همین دلیل مفاهیمی مانند کنش‌های عقلانی، خشونت‌پرهیز، فعال و مفاهیمی از این دست در جامعه ایران نامانوس و ناآشنا هستند.  

🔹 اگرچه به زعم بسیاری از منتقدین کنش‌های جمعی فعال عقل‌گرا تخیل است، اما تجارب جهانی حاکی از آن است که چنین کنش‌هایی تحت عنوانی دیگر (کنش‌های جمعی خشونت‌پرهیز) اما با همین ماهیت نه تنها تخیلی نیستند، بلکه ریشه در واقعیت دارند و در جهان امروز یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین تاکتیک‌های جنبش‌های اجتماعی، انقلابی و کارزارهای اعتراضی محسوب می‌شوند.

🔹 اریکا چنووت و ماریان استفان در کتاب «چرا مقاومت مدنی موثر است؟» مک کالین و همکارانش در کتاب «درباره‌ی انقلاب‌ها» و مارک بیسینگر در کتاب «شهری‌شدن و تحول جهانی انقلاب» اهمیت و کارآیی چنین کنش‌هایی را با مصادیق موردی فراوان نشان داده‌اند. همچنین نتایج پژوهش آدام رابرتس و تیموتی گارتن در کتاب «مقاومت مدنی و سیاست قدرت؛ تجربه کنش بدون خشونت از گاندی تا به امروز»، اهمیت و کارآیی چنین کنش‌هایی را تایید می‌کند.  

🔹 بررسی تجارب جهانی در زمینه کنش‌های جمعی (اعم از انقلاب‌ها، جنبش‌های اجتماعی، کارزارهای اعتراضی و....) فقط در همین چهار کتاب بوضوح نشان می‌دهد که کنش جمعی آگاهانه و به دور از خشونت شهروندان تحت هر عنوانی که آن را بنامیم، ابزار بسیار کارآمدی بوده که مردمان جوامع مختلف با استفاده از آن در ربع آخر قرن بیستم و دو دهه‌ی آغازین قرن بیست ‌و یکم اقتدارگرایانه‌ترین و مستبدانه‌ترین حاکمان جهان را به زیر کشیده‌اند. 

🔹 کوتاه اینکه عدم درک و آشنایی کافی جامعه ایران با کنش‌های جمعی خشونت‌پرهیز و عقلانی گویای یک نکته است؛ اینکه جامعه ایران راهی بس طولانی تا دستیابی به دموکراسی و دموکراتیک‌شدن در پیش دارد. به امید آن روز؛ اگرچه دیر، اگرچه دور.  

✔️ ۱۹ فروردین ۱۴۰۳
نامه_1018_شورای_هماهنگی_آقای_دکتر_زاکانی_شهردار_تهران_تشریح_ابعاد.pdf
837.9 KB
#درخواست_گری #مطالبه #شفافیت #قانون #قیطریه

🔴📣 خــــبــــردااار 🔴📣

✳️ نامه شبکه تشکلهای مردم‌نهاد و اجتماع‌محور محیط زیست و منابع طبیعی کشور خطاب به آقای دکتر زاکانی، شهردار محترم تهران، موضوع درخواست ارائه گزارش مستدل و مستند در خصوص فرایند تصمیم‌گیری و تصویب بارگذاری بنای ساختمانی در بخشی از پارک قیطریه تهران

🔸 لازم به ذکر است که با توجه به تصریح طرح تفصیلی شهر تهران، هرگونه ساخت و ساز در پهنه G مشمول ضوابط و شرایطی، از ممنوعیت مطلق تا ممنوعیت مشروط است که حتی در وضعیت مشروط نیازمند طی مراحل قانونی است و انتظار می‌رود شهرداری محترم تهران با ارائه توضیحات مستند، در راستای عمل به وظایف قانونی، شفافیت و پاسخگویی، ضمن رفع ابهامات و پاسخ به پرسش‌های کارشناسان و کنشگران، روند تصمیم‌گیری در این زمینه را به اطلاع افکار عمومی برساند، ان‌شاءالله

✳️ با احترام؛ شورای هماهنگی شبکه ملی؛ ۱۹ فروردین ۱۴۰۳

🆔 @IranENGOs
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🟢 بررسی ساخت مسجد در پارک قیطریه از دیدگاه برنامه‌ریزی شهری! 🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ یک بررسی دقیق، کارشناسی و بی‌طرفانه درباره جانمایی مسجد در پارک قیطریه. توصیه می‌کنم با دقت در کانال آزمایشگاه زیست شهری در یوتوب آن را تماشا کرده و اگر با محتوایش موافقید، بفرستید برای زاکانی، چمران و نقره‌کار تا بلکه اندکی خجالت کشیده و از خر شیطان پیاده شوند!

2️⃣ برای امضای کارزار پارک قیطریه، همچنان می‌توانید از لینک زیر استفاده کرده و به دوستان‌تان معرفی کنید:

https://www.karzar.net/106414

#پارک_قیطریه
#محمد_درویش
🟢میزان توجه به خطر فرونشست، شاخص حکمرانی مطلوب!🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ سازمان زمین‌شناسی اعلام کرده به جز استان گیلان، در سی استان کشور آثاری از فرونشست رخ داده و در حال گسترش است. اینکه در استان‌هایی چون مازندران، گلستان، چهارمحال و بختیاری، اردبیل، هرمزگان و ... هم شاهد جریان شتابناک فرونشست هستیم، هم شگفت‌آور و هم ترسناک است؛ چرا که نشان می‌دهد اوضاع در خراسان رضوی، تهران، البرز، اصفهان، یزد، کرمان، همدان، قزوین و فارس تا چه اندازه مرزهای بحران را درنوردیده و بیش از پنجاه‌هزار کیلومترمربع از وسعت این مناطق با فرونشستی معادل دو سانتی‌متر و بیشتر مواجه شده‌اند!

2️⃣ در گفتگویی که ده نفر از متخصصان در حوزه‌های گوناگون و به دعوت روزنامه دنیای اقتصاد با هم داشتیم، کوشیدم تا از بین پنجاه و چهار موضوع مهم سال ۱۴۰۲ از دید مردم، توجه نخبگانی را به چالش‌های محیط‌زیستی جلب کنم. خوشبختانه بیست‌درصد موضوعات مهم ایرانیان رنگ و بوی محیط‌زیستی داشت و از بین پنج انتخاب نخبگان هم دو موضوع فرونشست و آلودگی هوا رای آورد. هرچند اول نشد و مشترکاً به همراه هوش مصنوعی مقام دوم را بدست آورد.

3️⃣ شما چه فکر می‌کنید؟ از بین ۵۴ موضوع ترندشده سال گذشته، به کدام اهمیت بیشتری می‌دهید و چرا؟ چقدر با گرایه‌های‌های محمد درویش همراه هستید که در زمین سوخته، دموکراتیک‌ترین، مدرن‌ترین و آزادترین حکومت دنیا هم نمی‌تواند معجزه کند. امروز زمان گرفتن حق محیط‌زیست است تا فردایی را بتوان برای ایران متصور بود.

4️⃣ مشروح این گفتگو را می‌توانید در کانالم در تلگرام، یوتوب یا آپارات تماشا کرده و دیدگاه‌های ارزشمندتان را به اشتراک نهید تا آرام آرام دانایی فردی از غربال جامعه گذشته و به آگاهی پراقتدار ملی بدل شود.

5️⃣ ادوارد ویلسون، بوم‌شناس برجسته و نام‌آشنای جهان می‌گوید: ما غرق در اطلاعات و در عین حال گرسنه خرد هستیم! جهان زین‌پس توسط تحلیلگران اداره خواهد شد؛ کاربلدهای خردمندی که می‌توانند اطلاعات درست را در زمان درست جمع‌آوری کرده، نقادانه در موردش فکر کنند و انتخاب‌های مهم را هوشمندانه انجام دهند.

بخش نخست:

https://youtu.be/82yOfBY0JlE?si=dBxjQ_5g_fMGEQOe

بخش دوم:

https://youtu.be/hSFSK2H8THg?si=bSqgGuRDKMlqCTnM

قسمت سوم و پایانی:

https://youtu.be/nOJ5L8xmYEo?si=qEvjAz-fKrcLVSdo

#فرونشست
#مهمترین_اولویت_ایران
#محمد_درویش
Forwarded from عصر ایران (m sh)
در نامۀ سرگشادۀ چند عضو خانۀ احزاب برشمرده شد:
8 دلیل در مخالفت با ساخت مسجد در پارک قیطریه

🔹 حزب مهستان ایران تشکل دیگر دربارۀ ساخت مسجد در بوستان قیطریه نامۀ سرگشاده یا سرگشوده‌ای نوشته‌اند و در آن به پاره‌ای نکات تاریخی هم اشاره کرده‌اند که این متن را به سبب دلایل متنوع و جامعی که برشمرده‌اند با آنچه تاکنون دیده ایم متفاوت می‌سازد. مخاطب نامه، شهردار تهران (علیرضا زاکانی) و مهدی چمران ( رییس شورای شهر تهران) اند و متن کامل آن از این قرار: 👇🏼👇🏼

asriran.com/00418X

@MyAsriran
♦️ محمد درویش، کارشناس محیط زیست، در گفت و گو با «انتخاب»:

🔹 اگر جلوی پروژه‌های سدسازی ترکیه گرفته نشود، آذربایجان غربی و شرقی و اردبیل با آسیب جدی مواجه می‌شوند

🔹 اجازه ندهید بلایی که سر عراق رو سوریه آمد، سر ایران هم بیاید

🔹 با این سدها، ۸۳ درصد آب ورودی ترکیه به ایران محدود می‌شود؛ علاوه بر این باکو هم متضرر می‌شود

جزئیات در👇👇
https://www.entekhab.ir/003FgI
🆔 @Entekhab_ir
🟢 به ساعت ۲۱ چهارشنبه، ۲۲ فروردین ۱۴۰۳، چیزی نمانده! 🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ شمار مخالفان ساخت مسجد در پارک قیطریه در حالی از رقم ۱۴۳هزار امضا گذر کرده است که بدانیم از مجموع ۳۳۷۲ کاندیدای نمایندگی مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه تهران، فقط آرای یک و نیم درصد آن بیش از ۱۳۶هزار رای بوده است! و در کل کشور، بیش از ۹۹درصد راه‌یافتگان به صحن بهارستان با آرایی به مراتب کمتر از این رقم توانسته‌اند نمایندگی مردم ایران را در مجلس قانونگذاری بدست آورند. بنابراین ما حامیان کارزار پارک قیطریه باید قدر خود را بدانیم و همچنان بکوشیم تا هر یک از ما با ترغیب دست‌کم یک‌نفر، شمار خویش را دوبرابر کند.

2️⃣ موفقیت جنبش قیطریه، افتخاری بزرگ برای طرفداران محیط‌زیست و میراث فرهنگی است، چرا که هسته اصلی این کارزار را شکل داده‌اند.

3️⃣ از همین رو، تا ساعتی دیگر بیست و نهمین جلسه اتاق فکر گروه محیط زیست (حقوق و مسئولیت های اجتماعی)، در ساعت ۲۱ چهارشنبه ۲۲ فروردین ۱۴۰۳ در پلتفرم اسکایپ برگزار خواهد شد. در این جلسه به میزبانی شبنم تقی‌پور، رضا شیرازیان، مسعود امیرزاده و محمد درویش به موضوع پارک قیطریه، تصمیم متولیان و مسئولیت اجتماعی متخصصان خواهند پرداخت.

3️⃣ در این وبینار می‌کوشم تا به این پرسش‌ها پاسخ دهم: چرا محیط‌زیستی‌ها مخالف ساخت مسجد در پارک قیطریه هستند؟ گیریم که این یک مشکل را حل کردید، برای بقیه پارک‌ها که بهانه ساخت مسجد و دیگر سازه‌های غیرضروری مشغول تخریب درختان هستند، چه برنامه‌ای دارید؟ اصلاً آیا در بین این همه مشکلات مهم محیط‌زیستی در کشور مثل بحران فرونشست، نابودی تالاب‌ها، افزایش ریزگردها، زباله، شیرابه، نابودی تنوع زیستی، آلودگی هوا، سندروم سدسازی، فقدان بازچرخانی آب، پاکتراشی و تغییر کاربری جنگلها و مراتع، افت کیفیت زیست‌بوم‌های دریایی و ... بودن یا نبودن چند درخت در پارک قیطریه چقدر اهمیت دارد؟ اصلاً توجه به قیطریه، تمهید باند زاکانی یا صدیقی یا چای دبش و ... نیست تا افکار عمومی از توجه به فسادهای بزرگ‌تر منحرف شوند؟ یا سرگرم‌کردن مردم به قیطریه در شرایطی که تاریخی‌ترین سقوط پرشتاب ارزش پول ملی در برابر ارزهای رایج جهان را تجربه می‌کنیم، برای دولتی ناکارآمد، یک فرصت تنفس فراهم نمی‌کند؟ و ...

4️⃣ لینک شرکت در جلسه در پلتفرم اسکایپ:
https://join.skype.com/qPu32A9qsXSY

♦️ لینک امضای کارزار:

https://www.karzar.net/106414

#پارک_قیطریه
#محمد_درویش
طبیعت ارزان

🖌️مسعود امیرزاده

در خبرها آمد که شخص مجرمی که چهار قلاده روباه را سلاخی کرده و این صحنه جنایت بار را به نمایش گذاشته پنج میلیون تومان جریمه شده است، یعنی قیمت حدود شش و هفت کیلو گوشت.
اما طبیعت بی‌بها و به حراج گذاشته ایرانزمین،منحصر به حیات وحش آن نیست.به سراغ هر بخش و هرجا که بروید نعش سلاخی شده پاره ای از این سرزمین به قلاب بی‌رحمی و بی‌خردی آویزان است.
مگر معدنکاران که یک کوهستان را به عنوان مهم ترین سرمایه بی‌تکرار یک سرزمین ویران کرده و آنرا تفاله می‌سازند جرایم سنگینی می‌پردازند.
وزارت راه که بر سر راه خود جنگلهای هیرکانی و زاگرسی را قلع و قمع میکند چطور؟!
اگر قرار بود ارزش واقعی و صورتحسابهای اکولوژیک درختانی که در قدمگاه جاده های غیر ضروری آن قربانی میشد را پرداخت کند بودجه پرداخت چنین خون بهای سنگینی را داشت؟
لوله انتقال آب و گاز که تمام این سرزمین را شکافته‌ و‌ درو کرده‌اند هزینه واقعی تخریب طبیعت را به بودجه عمومی و نسلهای آینده پرداخت کرده‌اند و یا این بخش در هزینه های ایشان اصولا کوچکترین محلی از اعراب ندارد.
سد سازان وزارت نیرو احتمالا وقتی جنگل طبیعی را در گلورد مازندران و شفارود گیلان و یا بلوطستان های خوزستان غرق در مخازن میکنند ما به ازای آن مجبور به خرید نهال کاج و سرو به تعداد تقریبی درختان چند صد ساله می‌شوند.
آیا اصولا خاکهای جابجا شده و نابود گشته در پروژه های عمرانی و ساخت و سازها برای کسی مهم است و یا همچنان خاک و آب بی ارزشترین کالاهای این دیار هستند؟
دست اندرکاران صنعت و کشاورزی به سهولت هزینه های فیلتراسیون و رفع الودگی خود را بیرونی کرده و آنرا به دامان فراخ طبیعت میریزند. احتمالا ارزانترین روش را به نفع خود و گرانترین شیوه را به زیان جامعه و سرزمین اختیار می‌کنند.
باری در شرایطی که به هر چیز از یک سطل ماست گرفته تا فلان وسیله تجملی غیر ضرور، هرروز تورم و نرخی جدید تحمیل میشود طبیعت ایرانزمین همچنان ارزان بلکه بی قیمت است.
موضوع اقتصاد در محیط زیست و ارزشیابی واقعی آن نیز یکی از غفلتهای مهم در امر حکمرانی طبیعت و منابع آن است.ما ارزش واقعی نهاده های طبیعی که در مسیر تولید به کارگرفته ایم را از صورت مساله حذف کرده و با بستن چشمان خود و با بی حس کردن دانش اقتصاد و بستن حسگر قانون و واکنشهای حقوقی لازمه مشغول بریدن تن سرزمین هستیم.
به قول صائب حکم آن مست شده ایم که میکند از ران خود کباب….

https://www.tg-me.com/didehbaanzistboom
مسجدسازی با قهر و زور به سرمایه اجتماعی وبهم پیوستگی اجتماعی لطمه می زند
📝 محمدحسین شریف زادگان
 
🔸 اخیراً به خاطر اقدام شهرداری تهران برای ساختن مسجدی عمومی در پارک قدیمی قیطریه تهران سر و صدایی بلند شده که نوشته حاضر در مورد آن است.
مسجد عبادتگاه مسلمانان، مکانی زیبا و لطیف است که معماری آن به نحوی است که انسان‌ها در فضای آن احساس آرامش می‌کنند و در پرنیان سپهر معنوی آن به ستایش پروردگار می‌پردازند. 

🔹 مسجد یک ساختمان و کالبدی فیزیکی نیست؛ اگر معماری تجسد موسیقی است، مسجد نماد موسیقی آسمانی هستی و حیات ناآرام جهان است که در زمین تجسد مکانی می‌یابد و انسان‌ها را به آرامش و ستایش دعوت می‌کند.
این عبادتگاه روح‌های ناآرام را رام می‌کند، جان‌های خسته را التیام می‌بخشد و از آن "روحی پرستنده" می‌سازد و آدمیان خداپرست در مسجد به سرود موسیقی حیات می‌پیوندد و با همه ذرات هستی به ستایش خداوند می‌پردازند.

🔸 اگر مسجد چنین است، انسان‌های موحد و خداپرست با جان‌ها و بال های مهر و محبت خود ودر حالت ستایش پروردگار به ساخت آن می‌پردازند. قرآن کریم از عمارت و آبادانی مسجد به نیکویی یاد کرده است که منظورساختن یک ساختمان نیست، بلکه برپا کردن جایی است که آدمیان در آن ستایش پروردگارمی کنند و به سرود و موسیقی حیات بخش ستایش همه ذرات عالم می‌پیوندند. بنابراین ساختن مسجد با قهر و زور و برخلاف خواست مردم نمی‌تواند این چنین باشد. ساختن چنین نماد معنوی و زیبا و لطیفی را نمی‌توان در لابلای منازعات سیاسی و لجبازی‌های حکومتی وارد نمود و ساختن آن را تیر به مخالفان و دشمنان تلقی نمود. مسجدسازی نباید دولتی و با قهر و زور و
سیاست بازی باشد. چنین کاری از آن ، نماد معنوی در سپهر یکتاپرستی نمی‌سازد. اخیراً دیده شده که عده‌ای کمپین ساخته‌اند که با ساخت مسجد در پارک قیطریه مخالفت کنند. مردم ایران یکتاپرست و خداجویند چرا چنین می‌کنیم که در مقابل شما بایستند و موضوع آن نساختن یک مسجد با اوصافی که در بالا آمد باشد.
🔹اگر شهرداری تهران خواهان اشاعه خداپرستی و اخلاق و ایمان است باید آن را تشویق و ترغیب کند که مردم خود با جان و دل به آن اقدام نمایند نه با قهر و زور و تیری به چشم دشمنان زدن باشد. چنین اقدام نابخردانه ای جامعه را از بزرگترین نمادهای اجتماعی که دین و مناسک راستین آن است و عامل مهمی در "بهم پیوستگی اجتماعی" است محروم می‌سازد و مردم را در مقابل هم قرار می‌دهد. سرمایه اجتماعی ناشی ازنمادها ومناسک رابه شدت کاهش می‌دهد و"بهم پیوستگی اجتماعی" را به خطر می اندازد. در کشورهای توسعه یافته تولید وتقویت سرمایه‌های اجتماعی جدید  را در نهادهای سطوح عمومی ومرذمی جامعه مثل کلیسا ، مجامع مذهبی، مجامع تفریحی و فرهنگسراها جستجو میکنند وآن را تشویق می نمایند. در کشورهای عربی مثل مصر، اردن، عمان و رابطه دولت‌ها و ملت جدا از هم قرار دارد؛ ولی روابط درون جامعه حداقل در سطوح دین و مذهب بسیار قوی است و محلی برای تولید سرمایه اجتماعی و به هم پیوستگی اجتماعی است. در ایران  رابطه حکومت و مردم به سستی می‌گراید. حال اگر در جهت کاهش سرمایه اجتماعی درون جامعه و سست کردن بهم پیوستگی اجتماعی توسط اقداماتی نظیر کارهای شهرداری تهران حرکت کنیم جامعه با مشکلات فراوان مواجه می شود.  توصیه جامعه شناسان آن است که از نهادهای اجتماعی سطوح شهری ومردمی برای تولید سرمایه اجتماعی استفاده کنید ولی ما عکس آن عمل می‌کنیم و سرمایه‌های دینی جامعه را با ایجاد تنفر و موضوع قرار دادن آن در منازعات سیاسی و حکومتی به چالش می ‌کشانیم و آنها را می‌سوزانیم.

🔸حتی از منظر برنامه‌ریزی شهری پارک‌ها درطرح تفضیلی تهران کاربری فضای سبز دارند و البته می ‌توان "لایه‌های تثبیت مذهبی "را به کاربری پارک تحمیل نمود ولی کاربری پارک‌ها برای تفرج درست شده است نه مساجد عمومی. در پارک‌ها می‌توان چنانچه هست نمازخانه‌هایی برای مراجعین ساخت ولی مسجد عمومی خلاف کاربری معقول آن که پارک وتفرجگاه است می باشد. از هر منظری نگاه کنید مسجدسازی با زور و غیر منطقی و خلاف خواست مردم در مکان عمومی با کاربری غیر از کاربری مذهبی، کاری پسندیده نیست و چیزی علیه ایمان مردم کاهش سرمایه اجتماعی ناشی از کارکردهای دینی جامعه و سست نمودن بهم پیوستگی اجتماعی خواهد بود.

🆔 https://www.tg-me.com/drsharifzadegan
🟢 یک موفقیت بزرگ برای محیط‌زیستی‌ها! 🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ همانطور که مشاهده می‌شود در بین ۴ پویش محبوب در سایت کارزار، سه عنوان محیط‌زیستی است و فقط یک موضوع اقتصادی در شرایط فلاکت‌بار اقتصادی امروز کشور توانسته بیش از ۱۰۰هزار امضا بدست آورد.

2️⃣ یکی از عیارهای توسعه‌یافتگی، میزان توجه مردم به موضوعات و ارزش‌های محیط‌زیستی است.

3️⃣ واقعاً هم باید به مردم ایران تبریک گفت و هم به کنشگران و متخصص‌هایی که کوشیدند دانایی فردی را در حوزه محیط‌زیست با زبانی ساده و جذاب به آگاهی ملی بدل کنند. تبریک به حامیان سه کارزار پارک قیطریه ؛ نجات ارومیه و نجات زاینده‌رود. لطفاً همچنان از این کارزارها و دیگر کارزارهای محیط‌زیستی از جمله توقف ساخت کارخانه سیمان ویدر حمایت کنید.

#سه_کارزار_محبوب_ایران
#پارک_قیطریه
#نجات_ارومیه
#نجات_زاینده_رود
#محمد_درویش
▫️«عبدالحسین وهاب‌زاده» یک دهه پس از طرح‌ ایدهٔ «مدرسهٔ طبیعت» از حق کودکی می‌گوید

🔻طبیعت را به کودکان پس دهید
| بهمن عظیمی |

◇وقتی از نمای نزدیک به کارها و آثار و فعالیت‌های «عبدالحسین وهاب‌زاده» نگاه کنیم، سه چهره از او نمایان می‌شود. وهاب‌زاده‌ای که معلم دانشگاه است و سال‌ها به تدریس بوم‌شناسی و تکامل مشغول بوده است؛ چهره‌ای که شاید دیگر از ذهن بسیاری افراد مگر دانش‌آموختگان خوش‌حافظهٔ سال‌های دور دانشگاه فردوسی مشهد، محو شده است و جایش را به وهاب‌زادهٔ مترجم داده است. او ۲۶ عنوان کتاب را در بیش از چهار دهه به فارسی ترجمه کرده که حجم آنها از هشت هزار صفحه گذشته است.

◇در کسوت مترجم، وهاب‌زاده پیگیر پروژه‌ای بلندمدت برای آشنایی دانشجویان و پژوهشگران علوم‌زیستی با کتاب‌های مهم در موضوعات اساسی حوزهٔ بوم‌شناسی، محیط‌زیست، تکامل و رفتارشناسی بوده است. او آثار مهمی مانند «بهار خاموش»، «اژدهای بهشتی»، «مبانی محیط‌زیست»، «مقدمه‌ای بر اکولوژی رفتار»، «تنوع حیات»، «شناخت محیط‌زیست»، «سوسیوبیولوژی»، «طراحی با طبیعت»، «بوم‌شناسی: مطالعهٔ تجربی توزیع و فراوانی»، «تکامل»، «کودک‌وطبیعت»، «در سایهٔ انسان» و «حقِ مادرزاد» را به زبان فارسی برای خوانندگان مهیا ساخته است. گرچه او امروز متفکر و مترجم نامداری در حوزهٔ محیط‌زیست ایران به‌شمار می‌آید، اما ماندن در محیط‌های آکادمیک و پیوند غیرمستقیم با مخاطبان به‌واسطهٔ کتاب‌هایش هرگز غوغای درونی و ذهن خلاق و تیزبینش را تسلی نبخشید. امروز جامعهٔ ایران او را در قامت کنشگری اجتماعی برای خلق ایده و تأسیس مدرسهٔ طبیعت ایرانی می‌شناسد.

◇او می‌گوید همیشه دوست داشته با کودکان کار کند و ذهش به‌تازگی معطوف به موضوع کودک و طبیعت نشده است و تقریباً از زمانی‌که در دانشگاه بوم‌شناسی می‌خوانده است، تحت‌تأثیر کتاب «بوم‌شناسی تخیلات کودکی» از «ادیت کاب»، به اهمیت تجربهٔ طبیعت در کودکی فکر می‌کرده است. با او دربارهٔ ایده‌اش که اکنون فراگیر شده است و توانسته عدهٔ زیادی از خانواده‌های ایرانی را دربارهٔ موضوع کودکی و تجربهٔ طبیعت و اهمیت فعالیت‌های ساختارنیافته و بازی آزاد بر بستر طبیعت حساس کند و لشکری مشتاق از کنشگران را برای تحقق ایدهٔ مدرسهٔ طبیعت بسیج کند تا طبیعت را برای کودکان پس بگیرند، به گفت‌وگو نشستیم.

گفت‌وگوی کامل را این‌جا بخوانید.
@payamema
🟢 چرا از کارزار برکناری زاکانی حمایت می‌کنم؟ 🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ بیش از ۱۴۳ هزار نفر تا این لحظه نسبت به ساخت مسجد در پارک قیطریه اعتراض کرده و خواهان توقف روندهایی شده‌اند که فضای سبز بوستان‌های شهری را قربانی هر کاربری دیگری، از جمله مسجد کند.

2️⃣ شهردار اما به جای احترام به نظر این بزرگ‌ترین کارزار مدنی کشور، همچنان با نگاهی از بالا و با کبر می‌گوید: مسجد می‌سازیم، در بقیه پارک‌ها هم می‌سازیم، خوبش را هم می‌سازیم!

3️⃣ این در حالی است که وظایف اصلی شهردار روی زمین مانده، تعداد روزهای ناسالم همه رکوردهای پیش از خود را شکسته؛ مدت هدررفت وقت شهروندان و ترافیک‌های نجومی همه را کلافه کرده؛ آلودگی صوتی و مناطق با بیشتر از ۶۰دسی‌بل همچنان در حال افزایش؛ مشکل بازیافت زباله روی زمین مانده و تعداد تلفات مستقیم آلودگی هوا به ۹هزارنفر در سال افزایش یافته است. در حقیقت، او اینک وارث شهری شده که به شهادت خود شهرداری تهران، با ۹۹.۷درصد به ابرشهر افسرده ایران بدل شده!

4️⃣ آیا کمترین واکنش به چنین عملکردی، نباید درخواست برکناری‌ باشد؟ لطفاً امضا و نشر دهید:

https://www.karzar.net/111183

#برکناری_زاکانی
#محمد_درویش
⚠️ کشته‌های آلودگی هوا بیش از ۹۰۰۰ نفر؛ درخواست برکناری شهردار تهران

محمد درویش فعال محیط زیست

تعداد روزهای ناسالم تهران در دوره شهرداری زاکانی همه رکوردهای قبلی را پشت سر گذاشت، شدت هدررفت وقت شهروندان در ترافیک به مرزهایی باورنکردنی رسید

رقم تلفات سالانه ناشی از آلودگی هوا از ۹۰۰۰ نفر گذشت و آنگاه شهردار همچنان در پی تغییر کاربری فضای سبز اندک شهر به بهانه مسجدسازی است!
لینک امضا

@mostaghelnewspaper
Forwarded from PejmanNorouzi (Pejman Norouzi)
شهردار و رئیس شورای شهر و همراهان و هم‌فکرانشان می‌گویند برای ساخته شدن مسجد در پارک درختی قطع نمی‌شود، دیگری می‌گوید مساحت پارک 122هزار متر است و مساحت 800 متری مسجد پیشنهادی کمتر از یک درصد مساحت کل پارک است. گروهی از مردم می‌گویند در زیر این مکان گنجینه و عتیقه (همان آثار باستانی که در زبان عامه چنین لقب می‌گیرد) است و شهرداری و سازنده آن مسجد را می‌سازد تا در پوشش آن عتیقه‌ها را درآورده و آبش کنند. گروهی دیگر می‌گویند سازنده‌ی مسجد پولی که برای اینکار از سوی بزرگشان وقف شده را به کار این مسجد می‌زند و برخی مخالفان سند می‌آورند که آن متمول خیر، اصراری بر ساخت مسجد در قیطریه نداشته و تنها اشاره بر کار خیر داشته است... رئیس شورای شهر در اظهارنظری عجیب می‌گوید: ”پارک متعلق به اتابک اعظم بوده و به نوه‌های وی ارث رسیده که یکی از نوه‌هایش نیز شهردار تهران بوده و خودش این اراضی را به پارک تبدیل کرده است و هیچ‌کسی این پارک را اهدا نکرده و هرکسی که دراین‌باره ادعایی دارد، مدارکش را بیاورد و نشان دهد " و وقتی گروهی دیگر مدرک این اهدا را منتشر می‌کنند او حرفی درباره‌اش نمی‌زند و سخن را می‌برد به انگ زدن به مردم مخالف مسجد ساختن در پارک و می‌گوید: "مخالفان و منتقدان از مسجد می‌ترسند، چراکه می‌بینند اقدامات مردمی مانند شرکت در راهپیمایی‌ها از مسجد نشأت می‌گیرد." این چیزی است که دوستان شهرداری، شهردار و روزنامه‌ی همشهری هم به آن تأکید می‌کنند... .
اما بیایید از همه‌ی این حرف‌های موافق و مخالف بگذریم. آیا اگر به‌طور علمی و متقن ثابت شود که زیر آن ناحیه هیچ عتیقه‌ای نیست، یا اگر معلوم شود کار به قطع درختی نمی‌رسد و فقط چند درخت کوچک جابه‌جا می‌شود؛ یا اگر طرح مسجد تغییر کند و از منظر معمارانه مقبول نظر همه‌ی کارشناسان و مردم قرار بگیرد، آنگاه آیا تغییر کاربری تکه‌ای از یک پارک بزرگ و تاریخی مجاز می‌شود؟ آن‌وقت آیا ساختن هتل در پارک‌های جنگلی بی‌اشکال است؟ آن‌وقت ساختن یک کتابخانه‌ی بزرگ، یک مرکز فرهنگی، یک سالن اجتماعات یا هر چیز دیگر در فضاهای سبز شهری چون تهران معقول است؟
دوستان من، آقایان و خانوم‌های تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز در شهرداری، شورای شهر و مراجع حقوقی و سیاسی، آقایان و خانوم‌هایی که مخالف این تصمیم شهرداری هستید و مخالفتتان را در شبکه‌های اجتماعی و فضاهای مجازی و کمپین‌های جمع‌آوری امضا اعلام می‌کنید... موضوع بحث اصلاً اینها نیست که با تغییر طرح و یا موضوع کاربری و... مسئله حل شود یا نشود؛ مسئله اهمیت و کارکرد فضای سبز برای شهروندان است... مسئله این است که پارک‌ها و فضاهای سبز عمومی (منظورم باغچه‌های حاشیه‌ی خیابان‌ها و بزرگراه‌ها، لچکی‌ها، جنگل‌های پیرامون شهرها و همینطور فضاهای سبز خصوصی –باغچه‌های خانه و مجتمع مسکونی و حتی فضای سبز نیمه نیمه- مثل فضای سبز ادارات دولتی و بیمارستان‌ها و... نیست) نقش‌هایی انکار ناشدنی در زیست شهری و شهروندان دارد.
پارک‌ها جایی برای تفریح و سرگرمی شهروندان از کودکان تا افراد بازنشسته محسوب می‌شوند، آنها جایی هستند که به‌خصوص در شهرهای بزرگ به برقراری ارتباطات اجتماعی بین شهروندان کمک می‌کنند و همین مسئله باعث افزایش سلامت روان شهروندان می‌شود. علاوه بر این هر سانتی‌متر، (دقت کنید که عرض می‌کنم هر سانتی‌متر) از یک پارک شهری به‌خصوص پارک‌های بزرگ که اکوسیستم غنی و قدیمی دارند در برقراری تعادل و افزایش کیفیت اکولوژیکی شهر نقش به‌سزا و غیرقابل رقابتی دارند. آنها دمای منطقه (و در سطح کلان دمای شهر) را می‌کاهند. با ایجاد نویز سفید سکوت و آرامش صوتی در محدوده‌‌ی خود برقرار می‌کنند، کربن را می‌گیرند و ترسیب می‌کنند و مأمنی برای پرندگان و سایر جانوران شهری است. با کاستن از مساحت پارک‌ها و به‌خصوص با کاستن از درختان کهن و یا ایجاد تداخلات پایدار و ماندگار در پارک‌ها (مثلاً ساختمان‌سازی با هر کاربری‌ای) زنجیره‌ا‌ی بی‌پایان از تغییرات نامطلوب رخ می‌دهد. و اینها نکات محدودی از یک کل بسیار بزرگ است که در این نوشته‌ی کوتاه سعی کردم اشاره کنم؛ وگرنه داستان مفصل‌تر از اینهاست.
برگردم به سخن نخست... دوستان من که این متن را می‌خوانید... تغییر کاربری پارک‌ها به مثابه‌ی کشیدن ماشه‌ایست که نتایجش وسیع و کشنده است. حتی اگر نگویم کشنده، آسیب‌هایی می‌زند که رفع و رجوعش سال‌ها زمان می‌برد و شاید زخمی چرکی تا ابد بر جای بگذارد... فرقی هم ندارد این تغییر کاربری برای ساخت مسجد باشد یا برای یک مرکز تفریحی؛ فرقی ندارد که 800 متر باشد یا 200 متر. فرق ندارد به خاطر عتیقه‌جاتش باشد یا به خاطر مغازه‌هایش.کاربری‌های موجود در پارک‌ها لازم است حداقلی، بناشده بر امکانات و سازه‌های موجود و بسیار هوشمندانه باشد. در شهرهای بزرگ که در برابر تغییرات اکولوژیک بسیار شکننده‌‌اند این تغییرات کاربری باید بسیار ملاحظه‌کارانه‌تر باشد...همین.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔶 قطع 70 درخت کهنسال در بهشهر / منابع طبیعی مازندران:حکم بازداشت و توقیف خودروی مظنونین صادر شد

🔸 سید علی علوی مدیر کل منابع طبیعی مازندران گفت: حکم بازداشت تمامی افراد مشکوک به دست داشتن در قطع درختان صادر شده است.

@Rokna_NEWS
🟢سخنی با علیرضا زاکانی در آستانه ۲۴ ساعت پس از انتشار کارزاری که خواهان برکناری اوست!🟢

📚
@darvishnameh

1️⃣ آقای زاکانی اگر همچنان خود را به ندیدن و نشنیدن زده و حرمت مطالبه به حق این ۱۴۴ هزار و ۴۰۲ نفر را نادیده بگیرید، از این کارزار عبور کرده و خواهان برکناری خودتان با عزمی راسخ‌تر می‌شویم. راه دشوارتر را انتخاب نکنید، دربرابر رای مردم کرنش و رسماً اعلام کنید به احترام افکار عمومی، هرگز کاربری هیچ پارکی را تغییر نداده و درختان شهر را قربانی مسجد، هتل، شهربازی و هر سازه دیگری نخواهم کرد.

♦️ لینک امضا در کارزار پارک قیطریه

2️⃣ آقای زاکانی! یادت باشد کارزاری که خواهان برکناری شماست در کمتر از ۲۴ ساعت بیش از دوازده هزار و چهارصد امضا را گردآورده و شتابان پیش می‌رود، لطفاً در سمت درست تاریخ قرار بگیرید تا فرصت هست. مخالفان ساخت مسجد در پارک قیطریه را مشتی آدم معلوم‌الحال که از مسجد می‌ترسند یا گریزانند، معرفی نکنید و توهین به شعور ملت ایران را با چنین اتهام‌های سخیفی که از سوی شما و مهدی چمران و دوستان‌تان زده می‌شود، ادامه ندهید:

♦️ لینک امضا در کارزار نه_به_زاکانی

#پارک_قیطریه
#نه_به_زاکانی
#محمد_درویش
Forwarded from شهرما
💠این وعده زاکانی هم توخالی بود؟

ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران در خصوص این که مدیران شهری بارها وعده دادند که قرار داد واگن‌های چینی نهایی شده اما به نظر می‌رسد هنوز قرار داد نهایی نشده گفت:

🔷ما جشن گرفتیم، هورا کشیدیم، از آقای چمران درخواست شیرینی کردیم، البته آقای چمران با هوشیاری و احتمالاً به این دلیل که پشت قضایا را می‌دانست زیر بار نرفت اما آقای زاکانی سال گذشته دو بار با قاطعیت گفتند کار به اتمام رسیده، پیش پرداخت هم انجام گرفته و اولین واگن‌ها سال آینده یعنی امسال وارد تهران می‌شود.

🔹متأسفانه اخیراً مطلع شدیم که وزارت کشور به آن ایراد گرفته است. این طور که من شنیده‌ام ایراد این است که می‌گویند اصولاً وزارت کشور طرف قرارداد است و شهرداری حق امضای این قرارداد را نداشته است.

گزارش کامل را می‌توانید اینجا در اکوایران بخوانید.


🆔 @shahremaa
🔻شهرداری تهران، الگویی نامناسب برای حفاظت از فضای سبز

محمد متینی‌زاده، عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور: 

یکی از مؤلفه‌های اصلی اداره شهر از سوی شهرداری و مدیران و کارکنانش، خدمات صادقانه برای بالابردن کیفیت مادی و معنوی مردم و دیگر زیست‌مندان آن است. برای نظارت و ارزیابی این مقوله، دو رکن مهم وجود دارد: شورای شهر و مردم شهر. که انتخاب و نظارت از سوی شورا انجام می‌شود و ارزیابی، رصد و نمایش رضایتمندی از فعالیت‌ها، از سوی مردم. وقتی به وظایف قانونی شهرداری‌ها توجه می‌شود، همه موارد مستقیم یا غیرمستقیم باید به افزایش کیفیت زندگی و فراهمی آرامش آنها منجر ‌شود.

اگر قرار باشد برای شهروندان تهرانی این مهم روی دهد، پرداختن به نواقص و نواقض پرتعداد باید در دستور کار قرار بگیرد و در نتیجه برای گشایش انبوهی از مشکلاتی که سال‌ها بلکه دهه‌هاست به دوش می‌کشد و پاره‌ای از آنها مانند ترافیک، خیابان‌های پردست‌انداز، آلودگی هوا، ساختمان‌های ناایمن، ساخت‌وساز روی گسل‌ها، نبود معماری مشخص در جای‌جای تهران و... بدون حل مانده، اولویت‌بندی موضوعی اجتناب‌ناپذیر است.

برای چنین شهری با گره‌های پیش‌گفته، فضاهای سبز در قامت پارک‌ها، باغ‌ها و درختان در کوچه‌ها و خیابان‌ها و... از ارکان اساسی به‌ شمار می‌روند که شهرداری وظیفه نگهداری و حفظ آنها را در کنار توسعه‌شان بر عهده دارد و ثمره این پرداخت، به‌یقین روی جسم و روح مردمی خواهد نشست که در لای چرخ‌دنده‌های توسعه ناپایدار شهری در حال خردشدن هستند. و باید افزود که درک تأثیر و معنای فضای سبز برای مردم تهران سال به سال و نسل به نسل بیشتر و مهم‌تر شده است.

در سیاست‌ها و برنامه‌های شهرداری تهران در دوره جدید که از 1400 آغاز شد، نشانه‌های بسیار جدی بر اهمیت‌ندادن ایشان به فضاهای سبز وجود دارد. و در این زمینه چندین مورد مهم و پرسروصدا در این دوره شهرداری شکل گرفته است که مهم‌ترین آنها باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، قطع درختان در جای‌جای شهر، شرایط بحرانی برخی پارک‌های جنگلی و آخرین آنها هم مسجدسازی در پارک قیطریه است. ابعاد گوناگون و مختلفِ مشکل‌ساز آنها به‌سرعت نمایان شد و برای جامعه و قاطبه شهروندان تهران با بازتاب‌های منفی فراوانی روبه‌رو شد؛ هرکدام به شکلی.

زندگی باغ گیاه‌شناسی ملی ایران، با اجازه ساخت‌وسازی که شهردار و مدیران جدید دادند تا در پهنه‌ای که در بیرون مرز شمالی باغ واقع شده، ده‌ها برج چند‌ ده‌ طبقه را به آسمان ببرند، به‌شدت به‌ خطر افتاد. این در حالی بود که شورای‌عالی شهرسازی در 1398، برای کاهش بارگذاری وحشتناک برج و جمعیت در منطقه 22 تهران، مصوبه‌ای برای تعدیل ساخت‌وساز داشت که برای پهنه شمالی باغ، ساختمان‌های فقط تا سه طبقه و درست منطبق به شکل و شمایل محله را تصویب کرده بود و بنیاد تعاون ارتش در حال برنامه‌ریزی برای این طرح بود!

شوربختانه به‌هیچ‌روی توجهی به اهمیت باغ گیاه‌شناسی ملی ایران که نقش‌های متعدد حفاظتی برای ذخایر ژنتیکی و گونه‌های گیاهی، پژوهشی، آموزشی و گردشگری نکرد و و دو سال تمام، همه درخواست‌ها را برای نجات این پروژه ملی و ارزشمند که در خاورمیانه هم بی‌مانند است، رد کرد، از رئیس‌جمهور گرفته تا معاون دادستان و از استادان دانشگاه و متخصصان تا گروه‌های مردم‌نهاد و علاقه‌مندان و دوست‌داران حتی با وجود کارزار و به مذاکره آمدن شهردار با رئیس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران در نهاد ریاست‌جمهوری.

برای پارک قیطریه هم که اهمیت چالش پیش‌آمده آن در برابر موضوع باغ گیاه‌شناسی ملی ایران بسیار کمتر است، تشخیص بین مهم و مهم‌تر انجام نشده است. تأکید عجیب روی مسجدسازی در شرایط کنونی جامعه در حالی‌ است که تصویر فرد نمازگزار روی سجاده‌ای بر سنگ‌فرش پارک، در نزد عمده مردم بسیار تأثیرگذارتر از مسجد مجللی است که برای نماز‌خواندن مردم ساخته می‌شود؛ باز هم ایجاد دوقطبی.

دوقطبی‌سازی در شهر چه برای پارک قیطریه و چه باغ گیاه‌شناسی ملی ایران و چه برای هر پروژه منطقه‌ای، شهری و ملی دیگر که متعلق به شهر و اکثریت شهروندانش است و آنها را بی‌جهت در برابر هم قرار می‌دهد، نشانه خلل در یکی از چند ده وظیفه شهرداری تهران است، همان که باید همه کوشش، اندیشه و راهبری خود را برای بهبود زیست مردم بگذارد؛ اما متأسفانه در این موارد این‌گونه نبوده است./شرق

@eskannews_com
instagram.com/eskannews

@matinizadehmohammad
2024/09/23 18:27:25
Back to Top
HTML Embed Code: