Telegram Web Link
🟢 اقتصاددان برنده جایزه نوبل: هوش مصنوعی مشاغل را نابود می‌کند و نمی‌توان با آن مقابله کرد


هوش مصنوعی احتمالاً ضربه سنگینی را به شغل‌های اصطلاحاً یقه سفید (کارکنان حقوق‌بگیر حرفه‌ای و نیمه‌حرفه‌ای) وارد می‌کند و اثر آن در سراسر جامعه در گروه‌های اجتماعی مختلف یکسان خواهد بود.

از سوی دیگر، کروگمن باور دارد هوش مصنوعی بیش از حد نافذ و فراگیر است که راهی برای مداخله دولت و کنترل آن وجود داشته باشد، مگر این که به‌طور کلی استفاده از این فناوری ممنوع شود که به نظر او چنین کاری شدنی نخواهد بود.

«چقدر از مردم در جهان واقعاً خلاق هستند؟ چقدر از نیروی کار که دستمزد زیادی به آن‌ها پرداخت می‌شود، درواقع شبیه یک ابزار اصلاح خودکار بسیار بزرگ هستند؟ فکر می‌کنم جوابش خیلی زیاد باشد. پس احتمالاً این اتفاق بسیار بزرگ خواهد بود و می‌تواند جای خیلی از شغل‌ها را بگیرد.»

لینک متن کامل

#فناوری
#هوش_مصنوعی

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
حسین عبده‌ تبریزی: محتمل‌ترین سناریوی مسکن۱۴۰۲

🔷 بازار مسکن از اواخر سال ۹۶ تا الان، «بی‌سابقه‌ترین دوره» را دست‌کم از سال ۷۰ به این طرف تجربه کرده است. برای سال‌های دهه‌ ۵۰ و ۶۰، آمار مستندی برای تحلیل در دسترس نیست. اما تورم مسکن ۵ سال اخیر، هم به لحاظ طول زمانی و هم به لحاظ نرخ، بی‌سابقه بوده است. موتورهای محرک تورم مسکن در این دوره چیست که چنین افزایش قیمت‌هایی را شکل داده است؟این پنج سال اخیر موضوع متفاوتی است و ما از طبقه‌بندی «مشکل مسکن» وارد مرحله‌ «بحران مسکن» شده‌ایم. بخش عمده‌ تغییرات قیمت مسکن در ۵ سال گذشته منعکس‌کننده‌ انتظارات تورمی و تورم‌­های بالایِ خود این ۵ سال بوده است. مسکن چون چندان در حوزه‌ دخالت دولت نیست، و عده‌ زیادی در آن درگیرند، و قیمت آن از بازارهای جهانی هم متأثر نمی‌شود، کم‌­ریسک‌­ترین دارایی برای حفاظت قدرت خرید افراد در مقابل تورم تلقی می‌شود. قیمت مسکن تقریبا به طور کامل از همان نیرویی تبعیت می­‌کند که تورم را شکل می‌­دهد، یعنی نهایتا رشد نقدینگی عامل شکل‌دهنده‌ قیمت مسکن در ایران است . حداقل در ۳۵ سال گذشته، متوسط نرخ رشد قیمت مسکن کم‌­وبیش مشابه متوسط نرخ رشد نقدینگی بوده است. در کل این دوره، متوسط رشد نقدینگی ۲۸ درصد و متوسط رشد قیمت مسکن ۲۹ درصد بوده است.

لینک متن کامل

#مسکن

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
مرتضی افقه: آيا اعطاي رانت در شرايط اقتصادي خاص مذموم است؟

🔸در شرايط فعلي كشور كه انبوهي از مردم به دليل شرايط موجود و سوءتدبيرهاي حكمرانان، دچار فقر و محروميت شده اند، چاره اي وجود ندارد جز آنكه نرخ ارز براي تهيه و تامين كالاهاي اساسي و ضروري تثبيت شود. واقعيت آن است كه اين تفاوت نرخ ارز تثبيت شده و قيمت بازاري آن نيست كه موجب فساد شده يا ميشود، اين ساختارهاي فسادزاي موجود هستند كه زمينه را براي سوءاستفاده افراد صاحب نفوذ مهيا كرده است. بديهي است در چنين ساختار فسادزايي حتي اگر نرخ ارز آزاد شود و هيچ رانت و امتيازي براي اقشار كم درآمد هم وجود نداشته باشد، فساد كاهش نمي‌يابد. آيا اخباري كه از سوءاستفاده و فساد برخي مسوولان و فرزندان و بستگان آنها مرتب در رسانه ها منتشر ميشود، به دليل تثبيت نرخ ارز بود؟ اين همه سوءاستفاده در گرفتن امتيازات متعدد و كسب مجوز تاسيس واحدهاي اقتصادي و غيراقتصادي يا اعطاي زمين و امكانات ديگر ربطي به رانت هايي كه براي كاهش نابرابري ارايه ميشود، ندارد بلكه اين ناكارآمدي سيستم انتخاب و انتصاب مديران و مسوولان از يكسو و ناكارآمدي و بي كفايتي و فقدان صلاحيت برخي دستگاه هاي نظارتي و قضايي است كه موجب گسترش فساد شده نه امتيازات خاصي كه براي كاهش نابرابري در نظر گرفته شده است.

لینک متن کامل

#رانت

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
محمد طبیبیان: دولت اگرعرضه ندارد، دست در مکانیزم بازار نکند! / با قیمت‌گذاری همه را در صف به حقارت می‌کشانید

▫️براساس علم اقتصاد، در صورتی که سلیقه عوض نشود، با افزایش قیمت تقاضا کاهش خواهد داشت و انگیزه برای تولیدکننده جهت تولید افزایش خواهد یافت.

▫️براساس نمودار عرضه و تقاضا، یک نقطه‌ای وجود دارد که تصمیم تولیدکننده و مصرف‌کننده بدون هیچ دستوری و خود به خود و در مراوده داوطبانه بازار، هماهنگ خواهد شد.

▫️مساله فقر و توزیع درآمد و محرومیت قشری از جامعه، بسیار جدی است و اقتصاددانان به شدت در خصوص آن صحبت می‌کنند.

لینک متن کامل

#قیمت_گذاری

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
تیمور رحمانی: آیا دولت‌ها عامدانه تورم ایجاد می‌کنند؟

🟡 وجود تورم‌های پایین برای مدتی طولانی سبب شکل‌گیری انتظارات تورمی پایین می‌شود و در نتیجه با شروع ایجاد نیروی تورمی، مدت زمانی طول می‌کشد تا انتظارات تورمی تعدیل شود و اثر نیروی تورمی به تدریج ظاهر شود. همین موضوع توضیح می‌دهد که چرا تورم در دهه 1350 به آرامی شروع به افزایش کرد و از 8/ 5درصد سال 1350 طی چند سال به 25درصد سال 1356 رسید. نکته با اهمیت دیگر آن است که درآمدهای نفتی دهه 1350 به قیمت ثابت کنونی ارقام سرسام‌آوری بوده و طی چهار سال 1353 تا 1356 درآمدهای نفتی به قیمت ثابت سال 2022 بالای 100میلیارد دلار بوده است. اوج درآمدهای نفتی سال 1353 بوده که به قیمت ثابت سال 2022 تقریبا برابر با 124میلیارد دلار بوده (توجه شود که درآمد نفتی به‌صورت اسمی 21میلیارد دلار بوده؛ اما آن 21 میلیارد دلار معادل 124میلیارد دلار سال 2022 است). این درآمد بسیار بالا این امکان را فراهم ساخته بود که نیروی تورمی ایجاد شود، اما با اتکای به واردات از محل درآمدهای سرسام‌آور نفتی از ظاهر شدن کل نیروی تورمی جلوگیری شود یا به بیانی دقیق‌تر، نیروی تورمی به جهان خارج پرتاب شود. در غیاب درآمدهای نفتی به‌طور قطع سیاست‌های مالی و پولی دهه 1350 در همان زمان تورم‌های بالاتر از سطوح کنونی را به بار می‌آورد.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سید محمد بحرینیان: گره صنعتی

♦️معضلات و کاستی‌های مدیریتی در برنامه‌ریزی و تدوین راهبرد سبب شده که ما با صنایعی مواجه شویم که بسیاری از آنها در جهان جایگاه باارزشی ندارند و نمی‌توانند بقای کشور را تضمین کنند یا نقشی در توسعه کشور داشته باشند و نتیجه این ناکارآمدی در برنامه‌ریزی آن شده که کشور امروز گرفتار مسائل متعدد محیط‌زیستی، فرونشست زمین، خروج سرمایه، مهاجرت نیروی انسانی، بحران شبکه بانکی و صندوق‌های بازنشستگی و... شده است.

♦️بر اثر بی‌برنامگی، صنایع تکراری و مشابه هم از طرف بسیاری از دولت‌ها در این یک سده ایجاد شده که به لحاظ سطح تکنولوژی در سطوح پایین طبقه‌بندی فناوری جهانی قرار گرفته است. اگر اقدامات دولت‌ها در چند دوره محدود نبود، به گمانم امروز ما در موقعیت بسیار مشکل‌تری نسبت به آنچه در‌حال‌حاضر هستیم، قرار داشتیم. طبق تجربه‌ام در مطالعات انجام‌شده، بسیاری از دولت‌ها اهمیت و توجهی به تولید و به‌ویژه به صنعت ندارند. چه‌بسا اگر اغراق‌آمیز نباشد، اول پشت به تولید هستند و دوم ضد تولید عمل می‌کنند.

لینک متن کامل

#صنایع

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سید احسان خاندوزی: موافقت با ۱۷روز بخشودگی جرایم بیمه شخص ثالث در آستانه اربعین

🔴 به گزارش وزارت اقتصاد و دارایی، با موافقت وزیر امور اقتصاد دارایی و رئیس مجمع صندوق تأمین خسارت‌های بدنی، دوره جدید بخشودگی جرایم بیمه نامه شخص ثالث اجرا می‌شود.

این دوره بخشودگی از دوم تا هجدهم شهریور ماه به مناسبت هفته دولت و با توجه به آغاز دور دوم سفرهای تابستانی و همچنین تردد زائرین اربعین حسینی برای وسایل نقلیه ای که اقدام به خرید بیمه نامه یکساله شخص ثالث می‌کنند پیشنهاد شده است.

لینک

#جرایم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
داود سوری: چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند

🔺 پدیده تورم اکنون به یک پدیده قابل کنترل تبدیل شده ‌است. به‌عنوان مثال، تجربه موفق کنترل تورم پس از کرونا در ماه‌های اخیر نیز نشان از آن دارد که این پدیده تحت کنترل درآمده ‌است.حال با این وجود، در کشور ما، مساله تورم چند دهه است که همچنان حل‌نشده باقی‌مانده است و مضاف بر آن، برای حل آن نسخه‌های غیرمعمولی نیز عرضه می‌کنند. نسخه‌هایی مانند هدایت نقدینگی که این روزها بسیار شنیده می‌شود. در این نسخه‌ها و ادبیات غیرمعمول بیان می‌کنند که ایران در شرایط کنونی دچار رکود تورمی شده ‌است و با روش هدایت نقدینگی می‌توان کشور را از شرایط رکودی خارج و مساله تورم را نیز حل کرد.

🔺در ادبیات جریان اصلی همواره بیان شده ‌است که دولت نمی‌تواند بر نقدینگی کنترل چندانی داشته ‌باشد. به بیانی دیگر، به جز مساله پایه پولی که در کنترل بانک مرکزی قرار دارد، نقدینگی و خلق آن توسط بانک‌ها صورت می‌پذیرد. در بسیاری از کشورها سعی می‌شود که دولت با «نظارت» و نه با «دخالت» در سیستم بانکی، خلق نقدینگی را کنترل کند و آن را در یک چارچوب قرار دهد. درست در همین‌جاست که برخی ادعا می‌کنند در جهت توسعه بیشتر، این نقدینگی را باید «هدایت» کنیم. حال پرسش مهمی که در اینجا به‌وجود می‌آید، از این قرار است که ابزار این هدایت چیست و اینکه این هدایت می‌خواهد به چه صورتی انجام شود؟

لینک متن کامل

#تورم
#نقدینگی

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
کامران ندری: ریشه‌یابی بروز تورم در اقتصاد ایران/ آیا ایجاد تورم کار دولت‌هاست؟

▫️دولت‌ها می‌خواهند وجهه خوبی را از عملکرد اقتصادی خود ارائه دهند و دولتی که کارنامه‌ای همراه با تورم داشته باشد، در ارزیابی عمومی، دولت خوبی نیست. بنابراین بعید به نظر می‌رسد که حتی بدترین دولت‌ها هم بخواهند به‌‌طور عمدی تورم ایجاد کنند.

▫️تورم، نشان‌دهنده حکمرانی بد است؛ یعنی هر کشوری که تورم بالا دارد، به‌طور قطع می‌توان گفت که این تورم ناشی از حکمرانی بد است.دولت‌هایی که نمی‌توانند کشور را در همه عرصه‌ها درست اداره کنند، درگیر تورم می‌شوند. حکمرانی بد در دولت‌هایی که در سیاست خارجی مشکل دارند، در عرصه اجتماعی با معضل مواجه هستند و تصمیم‌گیری آنها در بخش اقتصادی غلط است، خود را با تورم‌های بالا نشان می‌دهد.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
محمدباقرنوبت: مستندات رشد اقتصادي در دولت روحاني

🔹 درخصوص مقايسه عملكرد شاخص رشد اقتصادي براي سال هاي ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نسبت به قبل، بايد آن را با نرخ رشد اقتصادي آخرين سال كاري دولت دوازدهم (سال ۱۳۹۹) و همچنين آخرين فصل كاري دولت قبل (بهار سال ۱۴۰۰) مقايسه كرد. همانطور كه براي مقايسه تورم نيز دولت سيزدهم، نرخ تورم آخرين ماه خدمت دولت قبل (مرداد سال ۱۴۰۰) را مبناي مقايسه قرار داده است و مكررا نرخ هاي تورم سال هاي ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ را با نرخ تورم ۶۰درصد در مرداد سال ۱۴۰۰ مقايسه مي نمايد (هر چند اين رقم نيز براساس گزارش رسمي مركز آمار در مرداد سال ۱۴۰۰ برابر ۴۵.۲درصد بوده و در هيچ گزارش رسمي نرخ تورم ۶۰درصد اعلام نشده است). بر اين اساس، به استناد گزارش به روزساني شده مركز آمار، رشد اقتصادي سال ۱۳۹۹ برابر ۳.۳درصد و رشد اقتصادي فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۸.۵درصد و به استناد گزارش بانك مركزي، رشد اقتصادي سال ۱۳۹۹ برابر ۴.۱درصد و رشد اقتصادي فصل بهار سال ۱۴۰۰ برابر ۶.۷درصد اعلام شده است. مستند به گزارش هاي دو مرجع مذكور، رشد اقتصادي آخرين فصل كاري دولت دوازدهم در مقايسه با فصل هاي متوالي سال هاي ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ بيشترين نرخ رشد اقتصادي بوده است. همچنين مستند به گزارش مركز آمار ايران [نمودار سري زماني رشد محصول ناخالص داخلي به تفكيك فصل (درصد)]، طي سال هاي ۱۴۰۱_ ۱۳۹۱ بزرگترين نرخ رشد اقتصادي در دولت هاي يازدهم و دوازدهم تحقق يافته است. لذا مستند به مدارك پيوست و توضيحات ارايه شده، اعلام رشد اقتصادي ۰.۴درصدي در دولت قبل در زمان تحويل، ادعايي نادرست بوده است.

لینک متن کامل

#رشد_اقتصادی

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
☑️ فرشادمومنی: توهم درآمدزایی با شوک درمانی


🟠 چه ميشود كه برخي حكومت ها گور خود را ميكنند؟ وي با بيان اينكه متاسفانه درك نظام تصميم گيري هاي اساسي در ايران از فاجعه در حال بروز به خاطر نابرابری هاي ناموجه؛ به هيچ وجه در حد كفايت نيست، تاكيد كرد: وقتي نابرابري هاي ناموجه از حدودي فراتر ميرود، اساس نظم اجتماعي مبتني بر رفتارهاي حذفي و ستيزه جويانه قرار ميگيرد. معمولا وقتي نابرابري ها به ناپايداري و واكنش هاي شديد اجتماعي منجر ميشود، حكومت ها كه مثلا در زمينه خدمات سلامت و آموزش با تلخي و تنگ نظري برخورد ميكنند و در زمينه هزينه سركوب بسيار گشاده دست ميشوند. همين مساله باعث ميشود، به اصطلاح حكومت ها گور خود را بكنند و جامعه با ناپايداري هاي جدي سياسي نيز روبرو شود. توهم درآمدزايي با شوك درماني، هميشه حكومت ها را دچار افلاس مالي كرده. اين استاد اقتصاد، با تاكيد بر اينكه هيچ عنصري به اندازه توهم پول درآوردن از طريق شوك درماني در قيمت هاي كليدي، حكومت و مردم را دچار افلاس مالي نكرده است، گفت: اعداد و ارقام رسمي كه در اين زمينه وجود دارد واقعا تكان دهنده است، اما از آنجا كه اين پديده به منافع گروهي اندك سالار، پر نفوذ و پرقدرت گره خورده است، گويا حكومت از طريق شوك درماني، هم خود و هم مردم را دچار آنومي كرده و هم نظم اجتماعي و اقتصادي را دچار اختلالهاي بسيار بزرگ كرده است.

لینک متن کامل

#شوک_درمانی

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
🟢 نرخ تورم مرداد ماه ١٤٠٢

▫️در مرداد ماه ١٤٠٢ ، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور به عدد ١٩٧,٧ رسیده است که نسبت به ماه قبل، ٢.٤ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل، ٣٩.٨ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ٤٦.٧ درصد افزایش داشته است.

▫️نرخ تورم سالانه کشور در مرداد ماه ١٤٠٢ ، برابر ٤٦,٧ درصد است که دامنه تغییرات آن برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ٤٦.٤ درصد برای دهک­ نهم تا ٤٨.٢ درصد برای دهک اول است. بر این اساس فاصله تورمی دهک‌ها در این ماه به ١.٨ واحد درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٣.١ واحد درصد) ١.٣ واحد درصد کاهش داشته است.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
فرشاد مومنی: تدوین‌ کنندگان کدام بحران کشور را به رسمیت می‌شناسند؟


🟣 فرشاد مومنی،‌ اقتصاددان از وضعیت عجیب برنامه‌ی هفتم توسعه انتقاد کرد و گفت: منطق برنامه روشن نیست.

با همه‌ی نقص‌هایی که برنامه‌های توسعه‌ی ایران در تجربیات قبلی داشت؛ اسناد پشتیبان برای این برنامه‌ها تدوین می‌شد این در حالی است که چند ماه است سند لایحه برنامه هفتم ارائه شده اما هنوز منطق این لایحه مشخص نیست.

اول سند لایحه رو می‌دهید و بعد می‌گویید که دستگاه‌ها نظراتشان را بدهند.این شیوه‌ی جلب مشارکت آنهاواست.

لینک

#برنامه_هفتم_توسعه

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
فرهاد نیلی: ناترازی در اقتصاد است نه صرفا در نظام بانکی

♦️ ناترازی در ایران ریشه فنی، مالی یا اقتصادی ندارد بلکه ریشه ناترازی در کشور فراتر از این است و به صورت کلی به وضعیت اقتصادی و نظام تصمیم‌گیری کشور بازمی‌گردد. ناترازی تنها مربوط به بانک‌‌‌‌ها نیست بلکه ناترازی بانکی تنها رویه کوه یخی است که ناترازی منابع و مصارف را در اقتصاد ایران نشان می‌‌‌‌دهد. از نظر نیلی مقامات تصمیم‌گیر که اکنون به دنبال اصلاح نظام بانکی هستند خود به نوعی ایجاد‌کننده این ناترازی بوده‌‌‌‌اند. به زعم نیلی مقامات سیاسی در ایران تعهداتی را به نظام بانکی تحمیل کرده‌‌‌‌اند که نظام بانکی قابلیت برآورده کردن این تعهدات را ندارد و نتیجه این وضعیت در ناترازی نظام بانکی مشاهده می‌شود.

لینک متن کامل


#نظام_بانکی

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
🔺عبدالناصر همتی در یادداشتی در فضای مجازی نوشت: به رغم ادعای ۳ برابر شدن درآمد نفتی، تورم ۱۴۰۲ از میزان تورم سال‌های فشار حداکثری ترامپ بیشتر خواهد بود.

لینک

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سهراب دل انگیزان: اقتصاد تعاون؛ واقعی یا سراب؟

🟠 مساله را حداقل باید در سه‌ حوزه مورد بررسی قرار دهیم. اول از دیدگاه نظریه اقتصادی بپرسیم که آیا بخش تعاون ظرفیت نظری کافی و ظرفیت تئوری پشتیبان علمی برای رشد و تبدیل‌شدن به بخش اقتصادی قوی را دارد؟ دوم باید بپرسیم که در بخش قانونی و مستندات حقوقی و دستورالعمل‌های ابلاغی به دولت بعد از انقلاب این قابلیت برای رشد بخش تعاون دیده می‌شود؟ سوم باید بررسی کنیم که در تجارب موجود کشورهای جهان و نیز اقتصاد ایران، آیا تجارب مناسبی برای نشان‌دادن قابلیت عملی بخش تعاون در رشد و بالندگی کشور‌های جهان و نیز ایران وجود داشته است و آیا می‌تواند نقطه اتکایی برای رشد اقتصاد کشور محسوب شود؟

▫️به نظر می‌رسد که از دیدگاه نظری چارچوب پیشنهادی تعاونی‌های شارل فوریه در قرن نوزدهم عملا مدلی از مالکیت جمعی را نشان می‌داد که با نظریه دموکراسی شکل‌گرفته در آن دوره سازگاری داشت؛ ولی مشکل توزیع ثروت و برابری‌خواهی‌های انقلابیون آن زمان را هم پوشش می‌داد. این بود که در مدل تعاونی پیشنهادشده همه اعضا بدون توجه به میزان سهم هریک، یک رأی داشتند، بنابراین یک برابری دموکراتیک را پوشش می‌داد، ولی از نظر میزان برخورداری از منافع ناشی از کار به میزان همکاری با سیستم تعاونی وابسته بود. مثلا تعاونی‌های مصرف میزان سود را بسته به میزان خرید بین اعضا تقسیم می‌کردند یا سایر تعاونی‌های تولیدی عملا بسته به میزان تاثیر در تولید، محصول نهایی را تقسیم می‌کردند؛ با این تفاوت که یک‌حداقل ممکن را برای هر عضو در نظر می‌گرفتند.

لینک متن کامل

#اقتصاد_تعاون

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
فرشاد مومنی: تورم دو رقمي 50 ساله را محال است با دستكاري اقتصادي حل كرد

🔹وقتي كه مثال تورم در يك كشوري بيش از 50 سال تداوم پيدا ميكند، معنايش اين است كه ما با يك مساله ساختاري روبه رو هستيم. بنابراين با دستكاري هاي صرفا اقتصادي، ديگر محال است بشود اين را حل و فصل كرد. به تعبير دقيقي كه اشاره شد ابتدا بايد يك اراده سياسي وجود داشته باشد و آن اراده سياسي هم در شرايطي كه حكومت و ساختار قدرت توزيعش، ناعادلانه باشد جزو محالات است. وزن زور آن اليگارش ها و مافياها از حدود متعارف فراتر رفته و بنابراين اين يك ماجراي بسيار پيچيده است.

🔹در رويكردهايي كه براي بررسي تورم در اقتصاد مطرح ميشود، تورم مبتني بر فشار هزينه يا فشار تقاضا ديده ميشود. البته ما عامل اصلي تورم را بيشتر به دليل فشار هزينه ميبينيم كه اصلي ترين علت آن اعمال جهش هاي ارزي در كشور است كه باعث شده هزينه توليد افزايش يابد و قيمتها بالا رود. تورمي كه از اين طريق ايجاد ميشود، بهانه اي است كه مجددا افزايش قيمت ارز انجام شود. شرايط فعلي، مارپيچ تورمي ايجاد كرده؛ هر سال اين اتفاق ها افتاده و تناوب شكل گيري اين مارپيچ تورمي در سال هاي اخير بيشتر شده است؛ به اين علت كه بي انضباطي هاي مالي دولت ها بسيار گسترده تر شده است. بعد از جنگ، يعني از سال 1372 به اين سو، بيشترين فشار بر جهش ها و شوك هاي ارزي بوده و تاكنون ادامه پيدا كرده و هر بار ارزش پول ملي تضعيف شده است.

لینک متن کامل

#تورم

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سید مرتضه افقه: منتظر ثبات بورسی نباشید

▫️ رونق بازارسرمایه ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با تولید کشور دارد. رونق تولید و سرمایه‌گذاری نیز به رفع موانع داخلی و خارجی فراوان آن وابسته است. در واقع، رونق سرمایه‌گذاری و تولید مستلزم وجود مجموعه‌ای از پیش‌نیازهای اقتصادی و غیراقتصادی است که هرچند پیش‌نیازهای اقتصادی آن وجود داشتند، اما بسیاری از آنها به دلیل نبود پیش‌نیازهای غیراقتصادی از بین رفتند؛ بسیاری از نیروهای انسانی متخصص، ماهر، نیمه‌ماهر و حتی نیروهای ساده به دلیل رویکرد سلیقه‌ای حاکم بر نظام انتخاب و انتصاب مدیران و کارکنان یا در داخل منزوی شدند یا به خارج مهاجرت کرده و می‌کنند؛ اتلاف بی‌سابقه منابع طبیعی و خدادادی طی سه‌دهه گذشته اتفاق افتاده و همچنان ادامه دارد؛ سرمایه‌های فیزیکی به دلیل سوءتدبیر مستهلک شده و می‌شوند و سرمایه‌های مالی را به دلیل نامناسب بودن بستر مناسب و ریسک بالای سرمایه‌گذاری، به دیگر کشورها کوچانده‌ایم. با این وصف می‌‌‌توان گفت که عوامل اقتصادی داخلی (نیروهای انسانی، منابع طبیعی و منابع مالی) به طور نسبی همچنان وجود دارند، اما دریغ از آنکه ساختارهای غیراقتصادی ضد تولید و ضدتوسعه نیز همچنان وجود دارند و مانع استفاده مطلوب از منابع و امکانات اقتصادی کشور هستند.

لینک متن کامل

#بورس
#بازار_سرمایه

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
حجت میرزایی: چشم انداز نسبتا بلندمدتي در سطح اقتصاد كلان وجود ندارد

🟠 مقايسه عملكرد دو سال نخست دولت سيزدهم در حوزه صدور پروانه هاي ساختماني و سرمايه گذاري در بخش مسكن با دو سال نخست دولت قبل نشان ميدهد: حجم سرمايه گذاري ساختماني با يك افت قابل توجه در دو سال گذشته مواجه بوده است. روندي كه در دو سال نخست دولت حسن روحاني نيز تجربه شد، اما با امضاي برجام اين روند در دولت قبل معكوس شد و به يكباره در يك سير صعودي قرار گرفت. حال سوال اين است كه آيا حجم پروانه هاي ساختماني و سرمايه گذاري در بخش مسكن در ادامه دولت سيزدهم ميتواند با رشد مواجه شود؟

🔸در حال حاضر ما يكي از دوره هاي به شدت بي ثبات اقتصاد كلان را با شاخص هايي همچون نرخ رشد نسبتا پايين و پرنوسان، تورم بي سابقه و بسيار بالا تجربه ميكنيم. نوسانات نرخ ارز هم از عواملي است كه چشم انداز اقتصاد كلان را بسيار تيره و تار ميكند. از همين رو براي مقايسه اين دو دوره بايد بررسي كنيم كه دولت روحاني چه اقدامي انجام داد كه سرمايه گذاري در كشور افزايش و تورم به زير 10 درصد كاهش يافت و همچنين شاهد بهبود رشد اقتصادي در يك بازه سه يا چهار ساله بوديم. مهمترين عامل، شكل گيري يك چشم انداز نسبتا بلندمدت در سطح اقتصاد كلان كشور بود اما چنين چشم اندازي در حال حاضر وجود ندارد. هيچ كس نمي داند كه در شش ماه، يكسال يا دو سال آينده چه اتفاقي خواهد افتاد. هيچكس اطلاعي ندارد كه نرخ ارز در پايان سال در چه بازه اي خواهد بود. هيچكس انتظار كاهش نرخ ارز ندارد، اما انتظار افزايش نرخ ارز و امتداد تورم در كشور بسيار جدي است.

لینک متن کامل

#چشم_انداز

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
سید احسان خاندوزی: سامانه مودیان، بزرگترین زیرساخت برای اخذ مالیات هوشمند است

♦️خاندوزی،اجرای برخط فرآیندهای مالیاتی مثل استرداد را که بعضا مورد شکایت فعالان اقتصادی است، یکی دیگر از دستاوردهای اجرای این قانون عنوان کرد و ادامه‌داد: کمک سایر دستگاه ها به سازمان امور مالیاتی برای اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، فرایند هوشمندسازی اقتصاد کشور و نظام مالیاتی را سرعت می بخشد.

♦️وی اجرای کامل پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را تکلیف قانونی دانست که وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان امور مالیاتی کشور در دولت سیزدهم با جدیت پیگیری کرده است و ابراز امیدواری کرد تا پایان سال ۱۴۰۲ گزارش کاملی از روند اجرای این قانون به مجلس و ریاست جمهوری ارائه شود.

لینک متن کامل

#مالیات

دارایان: داشته های اقتصادایران
@daraian
2024/09/25 14:29:51
Back to Top
HTML Embed Code: