Telegram Web Link
در سفر پوتین و مقامات روسی به جمهوری باکو بر « انسداد مرز ایران » و گشایش دالان زنگزور تاکید جدی شد ! همیشه گفته‌ام « روس همان روس » است، تزاریسم باشد یا کمونیسم یا پوتینیسم ؛ دشمن منافع ملی ایران است ! تصمیم نهایی حاکمیت درباره این موضوع نشان خواهد داد که واقعا چقدر استقلال سیاسی دارد و درجه روسوفیلی آن را نشان خواهد داد .../ایرانزمین

T.me/bestdiplomacy

🔵🔴 ایدۀ ایران

✍️ #آرش_رئیسی‌نژاد استادیار روابط بین الملل دانشگاه تهران و مدرس مدعو روابط بین الملل در لندن در شبکۀ ایکس نوشت:

در زمانۀ کنونی، گفتمانِ نیرومندی سربرآورده که دیر یا زود بر جامعۀ ایران و حیاتِ ایرانیان چیرگی می‌یابد؛ گفتمانی که محور آن "دالِ ایران" است.



@bestdiplomacy
امروز که خبر یورش ماموران گارد ویژه به #انستیتو_گوته و پلمپ این نهاد آلمانی در تهران را خواندم یاد آن ده شبی افتادم که در پاییز پنجاه و شش تهران را تکان داد. در آن زمان کانون نویسندگان ایران(که زیر نظارت و رهبری روشنفکران چپ بود) با کمک انستیتو گوته در باغ سفارت آلمان به مدت ده شب پیاپی جلسات سخنرانی و شعرخوانی برپا کردند.تقریبا همه سخنرانان و شاعران این مراسم از روشنفکران چپ‌گرای معروف بودند(از غلامحسین ساعدی و باقر مومنی تا به‌آذین و سعید سلطانپور ).تندترین سخنرانی‌ها علیه نظام شاهنشاهی در همین ده شب ارائه شد و سخنرانان و شاعران چنان شور انقلابی ای در شنوندگان خویش برانگیختند که آن‌ها در شب آخر به خیابان‌ها ریختند و شعارهای مرگ بر شاه سر دادند و درگیری با پلیس منجر به مرگ یک تظاهرات کننده و بازداشت ده‌ها تن دیگر شد.باری، آن ده شب نمونه جالب و عجیبی بود از همکاری چپ‌های ایرانی و یک حکومت دموکراسی غربی (جمهوری فدرال آلمان) برای تضعیف حکومت شاه ایران؛ حکومتی که ظاهراً همین حکومت‌‌های غربی حامی اصلی‌اش بودند!
حالا ،طنز تلخ تاریخ اینکه همان انستیتو گوته‌ای که جرقه انقلاب پنجاه و هفت را زد و راه را برای حکومت جمهوری اسلامی باز کرد عاقبت مزد زحمات خود را از همین حکومت گرفت.


بیژن اشتری/مترجم و نویسنده


T.me/bestdiplomacy
🔵🔴با مزخرفاتی که لاوروف در مورد سنگ اندازی ارمنستان برای ایجاد کریدور زنگزور گفته، پاشینیان دو راه بیشتر ندارد:

۱.تسلیم باکو، ناتو و روسیه شود تا کریدور زنگزور ایجاد و ارمنستان نابود شود!

۲. مرگ قرارداد صلح ۲۰۲۰ به علت عدم توجه روسیه به تعهداتش درمورد کریدور لاچین و عدم حفاظت از ارامنه ارتساخ را اعلام کند تا روسیه برای ایجاد کریدور زنگزور به این توافقنامه مرده استناد نکند.‎

ارمنستان از غربگرایی کور به جایی نمی‌رسد. اگر میخواهد باقی بماند باید اتحادی راهبردی با ایران را در حوزه‌های نظامی و اطلاعاتی را آغاز کند.

امیدوارم دوچرخه سواری و تعطیلات پاشینیان در اروپا به پایان رسیده باشد و به این موضوعات حساس بیندیشد و تصمیم بگیرد!...
احسان موحدیان

@bestdiplomacy
🇮🇷ان ده شب تکرار نشدنی

غلام رضا عابدینی

👈وقتی رضا شمس ابادی تیری  بطرف پهلوی دوم  شلیک کرد به یکباره  مراکز تولید اندیشه و احزاب نیم بند سیاسی اندک اندک به حالت تعطیل در امدند و از  اثر این حادثه اندیشه ها به حالت زیر زمینی درآمد  و باعث شد این تفکرات بصورت قهر امیز بعد ها سر باز کند.

👈پهلوی دوم تلاش میکرد تمام مراکز تولید اندیشه را کنترل کند ،اما نشد و اندیشه سیاسی در زیرپوست جامعه به شدت جریان پیدا می کرد و تعداد زندانیان سیاسی در زندان  گواهی این مدعا میباشد .

👈بر اثر همین برخورد سیاسی با اندیشمندان ،وقتی جیمی کارتر به ریاست جمهوری امریکا رسید مسئله  عدم فضای بازسیاسی در ایران  را مطرح  کرد، شرایط اجتماعی ایران و سرکوب های سیاسی که مانند فنری فشرده شده  از جنبش  دانشجویی ۱۶ آذرسال ۱۳۳۲ شروع شده بود به یکباره در سال ۵۶ رها شد، و شب های شعر گوته نمونه بارز بازشدن این فنر فرهنگی و سیاسی  میباشد.

👈اگر بخواهیم  واقع بینانه به شرایط سیاسی قبل از انقلاب  بهمن ۵۷ نگاه کنیم،  برگزاری شب های شعر گوته  در مهرماه ۱۳۵۶ توسط کانون نویسندگان ایران در نوع خود بی نظیر و بی سابقه بود و همچنین این حرکت تاثیر گذار در روندتحولات جریانات سیاسی کشور بسیار موثر بود زیرا مبارزه قهر آمیز محدود، به مبارزه سیاسی فراگیر تبدیل شد.

👈پهلوی دوم برای ایجاد فضای باز سیاسی به یکباره شرایط را برای فعالیت فرهنگی تحت عنوان شب شعر گوته ، به مدت ده شب به کانون نویسندگان مجوز اجرا داد.

👈 استقبال بی نظیر مردم از ان ده شب در زمان خود  باعث تعجب همگان گردید و اگر باران بی موقع در ان ایام شروع به بارش نمیکرد قطعا شرایط به گونه ای دیگر رقم میخورد .

👈در تاریخ سیاسی و اجتماعی و فرهنگی ایران یاد نداریم در ده شب،  ۶۰ نویسنده و شاعر سخنرانی کنند. برگزاری چنین شبهای شعری در آن زمان اکسیژنی بود به رگهای جامعه که به آن احتیاج داشت و برای ادامه مبارزه قهرآمیز شک و تردید ایجاد می کرد.

👈سخنرانی با سیمین دانشور همسر جلال آل احمد و خالق رمان سووشون در شب اول شروع شد و همه منتظر حرف های ناشنیده در فضای پرالتهاب  بودند .در شب های بعدی به یکباره سخنرانیها و اشعار خوانده شده از طرف  زندانیان  سیاسی  فضای جلسات را  رادیکال تر کرد و پهلوی دوم  آماج حملات تندی قرار گرفت و روشنفکران منتظر چنین صحنه علنی بودند .
برگزار کنندگان جلسه نگران بودند که  این ده شب به پایان نرسد .

👈در پایان شب دهم م.ا.به اذین رئیس کانون نویسندگان و مترجم توانا که دست چپ خود را  سالها پیش در حمله متفقین  از دست داده بود با سخنرانی جلسه رابه  پایان برد.....

👈پایان سخنرانی با شروع درگیری ها مابین نیرو های دولتی و مردم آغاز شد. شب شعر گوته به گفته تمام صاحب نظران شتاب موتور محرکه ای  برای اغاز انقلاب بزرگ  بهمن ۵۷ بود ......

🌺🌻تقدیم به آن  روزها وصاحبان  قلم که با نوشتن ،اندیشه را به پرواز در آوردند.
۱۹ بهمن ۹۷

دیدگاه آزاد
www.tg-me.com/bestdiplomacy
🔵🔴شادی گم‌گشته!


👤گفت‌وگوی مجله‌ی تجارت فردا با احمد بخارایی درباره‌ی افول شادمانی در جامعه‌ی ایران | منتشرشده در ۲۷ امرداد ۱۴۰۳، شماره‌ی ۵۵۷

| نمایش گزارش:👇
https://drive.google.com/file/d/1b1qxUfDgf_hOEKyzxiszJfSYeK6EBpHN/view?usp=drivesdk

🖊احمد_بخارایی:

🔻نشاط اجتماعی یا #شادی اجتماعی پیوند تنگاتنگی با رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی در هر جامعه دارد. در جامعه ما نشاط اجتماعی کمی وجود دارد و از میانگین جهانی آن کم‌تر است. از سال ۲۰۰۵ تاکنون شادمانی ایرانیان بر اساس گزارش سازمان ملل متحد سیر نزولی داشته و در بین ۱۳۵ کشور رتبه ۱۰۰ را داریم. اگر نشاط اجتماعی را در جهان به چهار بخش خیلی زیاد، زیاد، متوسط و کم تقسیم کنیم، ایران جزو گروه چهارم قرار می‌گیرد. به ظاهر شاید بتوان گفت که در جامعه عناصری که نشاط‌بخش باشند وجود دارند؛ از جمله در شهرها فضای سبزهای نسبتاً کم‌وبیش خوبی می‌بینیم که در فرصت‌های کوچکی که نصیب خیلی از خانواده‌ها می‌شود به مسافرت می‌روند. آن‌ها یا به محل زادگاه خود سفر می‌کنند که اغلب مناطق خوش‌آب‌وهوا است یا به مناطق شمالی و جنوبی می‌روند. در فرهنگ ما شب‌نشینی‌ها و مهمانی‌ها کم‌وبیش نسبت به چیزی که در خارج در بین خانواده‌ها می‌گذرد، رواج بیش‌تری دارد؛ پس در این‌جا در یک نگاه سطحی، شکلی و فرمی به نظر می‌رسد عناصر نشاط‌بخش در بین خانواده‌ها وجود دارد؛ اما چرا میزان نشاط اجتماعی نسبت به چیزی که در جهان وجود دارد، کم‌تر است؟ پس نشاط اجتماعی فراتر از چیزهایی است که در ظاهر می‌بینیم.

🔻وقتی بحث #نشاط_اجتماعی می‌شود، احساس شادکامی احساس خیلی مهمی است؛ یعنی ارزیابی که فرد از خود دارد و در نهایت می‌خواهد درباره‌ی خود و پیرامونش قضاوت کند.
احساس شادکامی یکی از شاخص‌های نشاط اجتماعی است و رضایت‌مندی و احساس خشنودی یک شاخص دیگر است؛ یعنی آن روی سکه‌ی نشاط اجتماعی #رضایت_اجتماعی است و اگر رضایت اجتماعی، وجود داشته باشد افراد در #جامعه احساس بودن و زنده بودن می‌کنند.

🔻یکی از نشانه‌های زنده بودن #مشارکت_داوطلبانه یا غیر داوطلبانه است اما در جامعه‌ی ما دیده می‌شود که کم‌وبیش یک نوع بی‌تفاوتی اجتماعی وجود دارد و در این بی‌تفاوتی اجتماعی افراد منافع فردی خود را به منافع جمعی ترجیح می‌دهند. پس در جایی که شاهد وجود #بی‌تفاوتی _جتماعی هستیم معنی آن این است که رضایت اجتماعی در حد مطلوب نیست و در جایی که رضایت اجتماعی در حد مطلوب و به‌طور متوسط وجود نداشته باشد یعنی نشاط اجتماعی نیست. این‌ها حلقه‌های به‌هم‌پیوسته‌ی یک زنجیرند.

🔻بی‌تفاوتی اجتماعی مولفه‌ها و ابعادی دارد و اگر بی‌تفاوتی اجتماعی را مترادف با افسردگی اجتماعی بگیریم، در اصل بیان‌گر یک حالت بی‌احساسی است؛ یعنی احساس فرد به جامعه و پیرامونش تعلق نمی‌گیرد و دیگری به عنوان یک موجود زنده و شهروند کم‌تر مورد التفات فرد واقع می‌شود و فرد بیش‌تر در خودش گرفتار و غرق است.

🔻یکی از ابعاد بی‌تفاوتی اجتماعی بی‌احساسی است. یکی از ابعاد دیگرش بدبینی است؛ یعنی داوری که فرد درباره‌ی دیگران می‌کند به نحوی توأم با بدبینی است و کم‌تر اثری از نگاه مثبت به پیرامون وجود دارد. بعد سوم بی‌میلی است و این که فرد احساس میل و علاقه در خود نمی‌کند تا با پیرامونش ارتباط خیلی پویا،زنده و تعاملی برقرار کند. این سه بعد حکایت از سه موضوع دارد؛ بی‌احساسی درونیات فرد را بیان می‌کند و احساسش را می‌گوید، بدبینی منطقه‌ی قضاوت ذهنی را می‌گوید. بی‌میلی توجه فرد به بیرون از خودش را می‌گوید در واقع در همه حال واحد تحلیل فرد است یا درون، احساسش، نگاه، ذهنش یا توجهش به پیرامونش. در هر سه بعد واحد تحلیل فرد است … | ادامه: 👇
https://blog.dr-bokharaei.com/2024/08/blog-post_17.html?#more



T.me/bestdiplomacy
🔵🔴 لابی اسرائیل چگونه نمایندگان مخالف اسرائیل در کنگره را حذف می‌کند

🔹مطابق تحقیقات جدید، از ۵۳۵ عضو مجلس نمایندگان و سنا آمریکا، ۳۴۲ نفر آنها در حال حاضر از لابی اسرائیلی آیپک کمک‌های مالی دریافت می‌کنند و به این لابی وابستگی دارند.

🔹همچنین این لابی اسرائیلی در انتخابات مقدماتی اخیر حزب دموکرات، بیش از ۳۰ میلیون دلار فقط برای شکست دو نامزد منتقد اسرائیل (کوری بوش و جمال بومن) هزینه کرده است.

🔹جو بایدن، کاملا هریس، دونالد ترامپ و معاونش نیز مبالغ بسیاری از لابی اسراییل دریافت کرده اند.

🔹همچنین شلدون ادلسون مبلغ بسیار زیادی به ترامپ در انتخابات گذشته داد و در این انتخابات نیز همسرش ۱۰۰ میلیون دلار به ترامپ داده و گفته است که اگر ترامپ وعده دهد که غزه و کرانه باختری را هم به اسراییل می بخشد، یک میلیاردر دلار به کمپین انتخاباتی او کمک خواهد کرد.
🔦کانال تحلیلی سیاسیون ایران

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴اعصاب‌کُش!

جناب پزشکیان! جناب ستار هاشمی!
شما را به پیر به پیغمبر فکر عاجلی برای سرعت اینترنت و این فیلترینگ اعصاب‌کُش بکنید!
آدم پیر و ذله می‌شود تا یک ویدئوی ربع ساعتی آپلود شود!

#احمد_زیدآبادی
@bestdiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔵🔴آقای #پزشکیان واقعیت را گفتی!

کابینه را کاملا در تمام پست ها با رهبری هماهنگ کردی و آوردی!

این سخنان ما را از قدرت رییس جمهور در شرایط فعلی آگاه تر از گذشته کرد انصافا!!!
این #ویدئو کوتاه را باید #چند_بار دید.....


@bestdiplomacy
دیپلماسی
🔵🔴آقای #پزشکیان واقعیت را گفتی! کابینه را کاملا در تمام پست ها با رهبری هماهنگ کردی و آوردی! این سخنان ما را از قدرت رییس جمهور در شرایط فعلی آگاه تر از گذشته کرد انصافا!!! این #ویدئو کوتاه را باید #چند_بار دید..... @bestdiplomacy
#عباس_عبدی گروگانگیر پیشین سفارت آمریکا به مشاور حسن روحانی تاخته که چرا از پزشکیان بنام رییس الوزرا نام برده است و به تفاوت نمکی با ظفرقندی اشاره کرده است.

عبدی با پیرشدن قدرت تحلیلش هم ضعیف شده است.
او فراموش کرده است که روحانی در دور اول چه وزرایی را معرفی کرد
او ظریف و زنگنه و طیب نیا را فراموش کرده
او نمیداند گرچه روحانی مطلوب نبود
اما جسارت این را داشت که در نیویورک با اوباما تلفنی صحبت کند و در فرودگاه تهران از جماعت تندرو مرتجع لنگه کفش دریافت کند!.

او تلاشهای روحانی و مبارزه کلامی با تندروها برسر #برجام را فراموش کرده است.

روحانی مطلوب نبود اما تورم کمر شکن دوران احمدی نژاد را به ده درصد در دور اول تقلیل داد.
او وقتی وزیر علومش را رد کردند جعفر توفیقی محبوب دانشجویان را سرپرست وزارت علوم کرد و سپس با فشار بالا وقتی توفیقی کنار گذاشته شد رضا فرجی دانا را معرفی کرد همان وزیر دانایی که بورسیه های غیرقانونی را افشا کرد و بهایش کنار گذاشته شدن با استیضاح بود.

گزینه اول روحانی برای وزارت اموزش و پرورش نجفی بود اگرچه اینده نجفی سالها بعد توسط خودش خراب شد.

وزیر اموزش و پرورش امروز کیست؟!

امثال عباس عبدی همیشه توجیه گرند حتی اگر گفته باشند که از رای چهل درصدی دور اول ریاست جمهوری دو شب در شوک بودند.

عبدی ها تا گذشته خود را نقد نکنند سخنانشان هم باثبات نیست
عبدی کسی است که سخن روحانی مبنی بر اینکه حتی مسئله آب هم به برجام ربط دارد را تایید کرد.
اما حالا به او می تازد
عباس عبدی هنوز تغییر فضا را درک نکرده است
او هنوز خوب درک نکرده که تایید و انتخاب کل کابینه از جای دیگر یعنی چه؟
بلی او هنوز نفهمیده مسیر پیش رو انتخابی شبه نخست وزیر با برخی تکنوکرات اقتصادی در لباس رییس جمهور است.
امثال عبدی تا تفکر و پیشینه خطای خویش را اصلاح نکنند توانایی خواندن کارت های سیاسی بلندمدت را ندارند همانطور که در این انتخابات هم نداشتند....
دیپلماسی در یک نگاه
T.me/bestdiplomacy
دیپلماسی pinned «#عباس_عبدی گروگانگیر پیشین سفارت آمریکا به مشاور حسن روحانی تاخته که چرا از پزشکیان بنام رییس الوزرا نام برده است و به تفاوت نمکی با ظفرقندی اشاره کرده است. عبدی با پیرشدن قدرت تحلیلش هم ضعیف شده است. او فراموش کرده است که روحانی در دور اول چه وزرایی را معرفی…»
🔵🔴 حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دولت روحانی:

جناب آقای پزشکیان

در زبان انگلیسی اصطلاح زیبایی وجود دارد: «Winning a battle, losing the war»؛ بدین معنا که «یک‌ نبرد را بردید، اما جنگ را باختید». تبریک می‌گویم. شما در نبرد با مجلس برنده شدید؛ ولی جنگ یکصدساله‌ برای #مشروطیّت و #جمهوریّت را واگذار کردید.


T.me/bestdiplomacy
صدای کیهان هم از افشای واقعیت چگونگی انتخاب کابینه درآمد.....
آیا رییس جمهور به نخست وزیر یا ....تقلیل یافته است؟


@bestdiplomacy
🔵🔴بازی انتظار در خاورمیانه / آتش‌بس یا آخرالزمان؟

🔺نشریه اکونومیست در گزارشی تحلیلی از آینده تنش در خاورمیانه می‌نویسد: وزیر خارجه آمریکا نهمین سفر خود به منطقه را از زمان آغاز جنگ در غزه بیش از ۱۰ ماه، پیش انجام داد.

🔺او تاکید کرد که آخرین دور مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و حماس «لحظه‌ای تعیین‌کننده» است که «احتمالا بهترین و شاید آخرین فرصت» برای دستیابی به آتش‌‌بس و آزادی گروگان‌ها است. با این حال هنوز توافقی حاصل نشده است.

🔺در بحبوحه سفر بلینکن، ایران تهدید دیگری مبنی بر حمله مستقیم به اسرائیل صادر کرد که باید منتظر حملات حساب‌شده و دقیق بود.

🔺بلینکن  که سفر خود را از اسرائیل تا مصر و قطر ادامه داده، امیدوار است که میانجی‌‌‌ها بتوانند حماس را متقاعد کنند تا توافق را بپذیرد.

🔺رئیس او جو بایدن مشتاق است جنگ کنونی را به‌عنوان میراث اصلی دوران سیاست خارجی باقی نگذارد و کامالا هریس که اکنون نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری است، مایل است قبل از شروع کارزار انتخابات ریاست جمهوری آتش‌بس برقرار شود.

🔺آتش‌‌‌بس در غزه ممکن است بهانه‌‌‌ای برای همه طرف‌‌‌ها برای اجتناب از جنگ منطقه‌‌‌ای فراهم کند. اما تصمیم نهایی همچنان بر عهده نتانیاهو و سنوار است و برای هر دو، بقای شخصی و سیاسی آنها حرف اول را می‌زند.

🔗متن کامل

#دنیای_اقتصاد #خاورمیانه #بحران #اکونومیست
روزنامه دنیای اقتصاد



T.me/bestdiplomacy
‌‌
🔴 سالگردِ جنگ میهنی چالدران بین ایران و عثمانی

✍️ رشته‌توییتی از پیمان عارف، دانش‌آموخته‌ی علوم سیاسی

بیست و سومِ آگوست ۱۵۱۴ [میلادی] برابر با اولِ شهریور ۸۹۳ خورشیدی، سپاه یاووز سلیم، [سلطان عثمانی] که دو ماه پیش از اسکودارِ استانبول راه افتاده بود به چالدران در شرقِ دریاچه‌ی وان رسید.

[سلطان] سلیم انتظار داشت، سپاهِ شاه اسماعیل [صفوی، پادشاه ایران] را در سیواس ببیند اما شاه [اسماعیل] ترجیح داد، سلطان سلیم عثمانی را تا سرحدّاتِ [خطّه‌ی] آذربایجان بیاورد ‌و خسته و بی‌آذوقه کند.

سپاهِ سی هزار نفری شاه [اسماعیل صفوی] از سه جهت بر سپاهِ شصت هزار نفری [سلطان] سلیم [عثمانی] تاخت. اما توپ‌هایی که سپاه سلیم از استانبول تا چالدران کشیده بود صحنه‌ی جنگ را به نفع ایشان رقم زد.

شکستِ چالدران موجب شد تا آناتولی به تمامی تحتِ تصرّفِ عثمانی درآید و مرز ایران - مصر نیز به جنوبِ عراق محدود شود.

دو سال بعد، سلیم با لشکرکشی به مصر و شکستِ دولتِ خلیفه مملوک در جنگ مرج‌دابغ، مصر و‌ سوریه را نیز ضمیمه‌ی عثمانی کرد و با خلعِ خلیفه مملوک که خلافت را از فاطمیان گرفته بود به مقام خلافت رسید.

قرن شانزدهم میلادی با برتری نظامی عثمانی نسبت به دولت [ایرانِِ] صفوی و دو نوبت لشکرکشی [سلطان] سلیمانِ قانونی به عراقین (عراق عرب و عجم) و تصرف بغداد و یک نوبت، لشکرکشی به [خطّه‌ی] آذربایجان [ایران] سپری شد.

اما جنگِ [سلطان] سلیمان با شارلکن، پادشاه دولت مقدّسِ رم - ژرمن به کمک ایران آمد. کشف دماغه‌ی امید و دور زدن [قاره] آفریقا و رسیدن اروپایی‌ها به ایران دیگر متغیری بود که موازنه بین ایران و عثمانی را تغییر داد.

شاه عباس [صفوی] که در سال ۱۵۸۸ [میلادی] به قدرت رسیده بود توانست با کمک بریتانیا در دهه ۱۵۹۰ [میلادی] کارخانه‌ی توپ‌سازی در اصفهان ایجاد کند و در جنگِ ارومیه در ۱۶۰۲ [میلادی] شکست سختی به عثمانی وارد آورد و در دوره‌ی سلطان احمد، سلطان مصطفای دیوانه، عثمان دوم و مراد سوم برتری نظامی ایران، حفظ و قلمرو ایران تا [رود] فرات [یعنی مرزِ غربی ایرانشهر ساسانی] گسترش یافت.

با وفات شاه عباس [صفوی] در ۱۶۲۹ [میلادی] و بزرگ شدن سلطان مراد سوم که در کودکی به قدرت رسیده بود، شاه صفی در جنگ بغداد در ۱۶۳۹ [میلادی] از مراد سوم شکست خورد که موجب از دست رفتن مجدد بغداد و امضای معاهده قصرشیرین بین دو دولت [ایران و عثمانی] شد که اساس مرزهای ایران - عثمانی را شکل داد.

اگرچه دویست سال بعد و با معاهداتِ ارزنة‌الرومِ یک و دو تکمیل شد، اما مرزهای معاهده‌ی قصرشیرین کم و بیش حفظ شد.

طبق معاهده‌ی قصرشیرین، ایران، عراق عرب را به عثمانی واگذار کرد و عثمانی نیز [منطقه‌ی] قفقاز را به ایران داد و ایروان و نخجوان و آغری و ایغدیر به ایران رسید و غرب کوه آرارات (آغری) مرز دو دولتِ [ایران و عثمانی] شد.

جنگ چالدران ۹۰ سال بعد در [جنگِ] ارومیه [در دوران شاه عباس صفوی] جبران شد.

شهیدگاه اردبیل، مدفن فرماندهان شهید سپاهِ [ایران در دوران ِ] صفوی، نمادِ رشادت مردان و زنان شجاعی است که با شمشیر به جنگ سربِ داغ رفتند تا امروز ایران برای من و شما باقی مانده باشد.


#توییت_خوانی


@IranDel_Channel

💢

🔵🔴 زبان فارسی و سهم مشترک همۀ اقوام ایرانی

✍️ روانشاد پرویز ناتل خانلری


● برشی از مقاله‌ی فرهنگ مشترک:

وجود لهجه‌های مختلف نزدیک به هم از یک زبان در میان اقوام هم‌نژاد امری است که اختصاص به این سرزمین ندارد و در همه جای دنیا نمونۀ آن را می‌توان یافت. در کشور فرانسه از روزگار قدیم دو لهجۀ اصلی وجود داشته که یکی از آنها از قرن یازدهم تفوق یافته و زبان رسمی کشور قرار گرفته و آن دیگری به صورت لهجه‌های محلی هنوز باقی است.

غرض این است که بدانیم این حال تنها در کشور ما رخ نداده است. اقوامی که قرابت نژادی و زبانی با هم دارند برای تفهیم و تفاهم محتاج وسیلۀ مشترکی هستند و به این سبب اگر لهجه‌های ایشان با هم نزدیک و از یک اصل باشد، به طبع یکی از آن لهجه‌ها را رجحان می‌نهند و به عنوان زبان مشترک برمی‌گزینند. این زبان البته در اصل به یکی از نواحی آن سرزمین اختصاص داشته است، اما پس از آنکه به این طریق توسعه و کمال یافت دیگر به ناحیۀ خاصی تعلق ندارد بلکه زبان مشترک همۀ مردمان آن سرزمین محسوب می‌شود.

اما سیاست‌های خارجی که از چندی پیش در کشور ما نفوذ یافته است یکی از وسایل پیشرفت و غلبۀ خود را در ایجاد تفرقه و نفاق میان اقوام ایرانی دیده و در این راه کوشش‌ها کرده است یک جا غرور قومیت را تقویت کرده و استقلال زبان را وسیلۀ ایجاد یا تحکیم استقلال سیاسی نشان داده و جای دیگر مردم ساده‌لوح را برانگیخته تا میان خود و برادران خویش اختلاف جزئی و نادرست بیابند و خود را به سبب آنکه لهجۀ محلی ایشان عیناً همان زبان رسمی کشور نیست مظلوم بپندارند و دندان کینه بر هم بفشارند.

عجبا مگر زبان فصیح و ادبی فارسی امروز زبان کدام ناحیۀ خاص است تا نواحی دیگر از آن اعراض کنند و بخواهند لهجۀ محلی خود را به جای آن بنشانند؟ همۀ اقوام ایرانی در تشکیل و تکمیل زبان فارسی سهیم بود‌ه‌اند و مشکل می‌توان گفت سهم کدام ناحیه بزرگ‌تر است......
متن کامل در👇

@bestdiplomacy
برای در مسیر قرار دادنِ جامعه، لااقل رعایتِ این پنج اصل ضروری می‌نماید:
۱. احساس امنیّت و ثبات
۲. امید به آینده
۳. احساس قاعده‌مندی که مبتنی باشد بر رعایتِ نسبیِ عدالت اجتماعی
۴. روی داشتن به علم، یعنی توجّه به گرایش‌های طبیعیِ ذاتِ انسان
۵. تنظیم جمعیّت و مسالمت با طبیعت.

    #ایران_چه_حرفی_برای_گفتن_دارد

💎کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی‌ نُدوشن

T.me/bestdiplomacy
🔵🔴روایت خسرو اقبال از نخست‌وزیری برادرش منوچهر اقبال

من وقتی که [منوچهر] وزیر دربار شد، گفتم به او «خوب‌، شما الان آن‌طوری که من می‌بینم در خط صراط نخست‌وزیری هستید. می‌روید به سمت نخست‌وزیری. بنابراین شما بیایید من برایتان یک کاری بکنم. بیایید الان که وقت مطالعه دارید یک دولتی برایتان تشکیل بدهم و اعضایش را الان معلوم بکنیم. و شما با این هیئت دولت جلسات داشته باشید. بنشینید فکر کنید اگر روزی روی کار آمدید چه کار خواهید کرد؟ با چه برنامه‌ای بیایید روی کار؟ چه کار می‌کنید؟» این فکر بنده را پسندید و ما یک عده از رفقایش را که بعداً همه توی کابینه‌اش آمدند جمع کردیم و هفته‌ای یک روز ما با هم جلسه داشتیم با این‌ها. اسم تهیه می‌کردیم که کی برای استانداری خوب است، کی برای وزارت خوب است، کی برای فلان خوب است، از این حرف‌ها. برنامه تهیه می‌کردیم.

در تمام این جلسات، که دو سال طول کشید، یک موضوع مطرح بود این را هم همیشه من مطرح می‌کردم، می‌گفتم که «فراموش نکنید آقایان که در مقابل شاه، شما تسلیم نباید بشوید. شما وزیر هستید مسئولیت دارید. تسلیم شاه نشوید. به شاه احترام می‌گذارید. مقام شاه طبق قانون اساسی است. فقط تسلیم شاه نشوید نگذارید شاه سوار شما بشود.»
شب نزدیکی‌های عید بود، عید ۱۳۳۶ که دکتر اقبال همان سال بعد نخست‌وزیر شد. من در اسفند بود می‌آمدم به آمریکا دکتر علی امینی این‌جا سفیر بود در آمریکا. من با او خیلی مربوط بودم، خیلی زیاد. آمدم این‌جا و قبل از این‌که خواستم بیایم از ایران، دکتر اقبال به من گفت که «من با شاه دارم می‌روم به مکه و شاه به من گفته است که خودتان آماده باشید بعد از عید شما می‌آیید روی کار.» و من هم چون [از] مسافرت می‌آمدم از من خواهش کرد که آن صورت‌ها و اسامی و لیست‌ها این‌ها همه را بگذارم پهلویش باشد که اگر کار… گفتم خیلی خوب.
بنده از آمریکا که برگشتم به تهران چندتا از وزرایش آمده بودند به فرودگاه که مرا ببینند. توی راه به من گفتند «آقا آن صحبت‌هایی که ما می‌کردیم در این‌که دکتر اقبال تسلیم شاه نشود، عوض شده و این حالت تسلیم پیدا شده به شاه.» گفتم، «پس مرا شما به منزل نرسانید. من می‌روم نخست‌وزیری، یک‌سره دکتر اقبال را می‌بینم.»
رفتم به نخست‌وزیری و دکتر اقبال را دیدمش و گفتم که «کارتان چطور است و فلان؟» گفت، «خوب است و مشغول هستم و پیشرفت می‌کنیم.» گفتم که «رفقایتان یک ‌همچین صحبتی با من می‌کنند، این صحت دارد؟» گفت، «نه.» گفت، «من اگر تا سه ماه دیگر نتوانم آن‌طور که دلم می‌خواهد کار بکنم استعفا می‌دهم و می‌آیم بیرون.» البته خوب، آن کار که نشد و کار هم برعکس شد و همین‌طور که خارجی‌ها هم نوشتند در کتاب‌هایشان. مثلاً Cottam در یک کتابش نوشته خیال می‌کنم این است که پایه دیکتاتوری شاه را متأسفانه دکتر اقبال گذاشت در ایران، متأسفانه.
و آن وقتی بود که رفت در مجلس، شاه در آمریکا بود مسافرت کرده بود به آمریکا، و از او استیضاح کردند دکتر اقبال را. او رفت به مجلس و جواب داد این‌طوری که «آقایان من به رأی شما احتیاجی ندارم. من رأی یک نفر را می‌خواهم و آن یک نفر هم اینجا نیست. باید صبر کنم تا آن یک نفر برگردند. اعلی‌حضرت همایونی، اگر اجازه دادند من جواب استیضاح شما را می‌دهم. اگر ندادند نمی‌دهم اصلاً.»
و آن روز بود به نظر بنده که فاتحه همان دموکراسی ظاهری [خوانده شد]
و همان اصولی که ظاهراً هم بود که خوب، گاهی هم خود شاه رعایت می‌کردند. پدرش بیش از همه رعایت می‌کرد، پدر این هر کار که می‌خواست بکند همه‌اش از راه قانون می‌کرد. این مجلسش را می‌برد فلانش را می‌برد کسی این حرف‌ها را هم نمی‌زد که می‌گفت مجلس مجلس است فلان و فلان.
ولی آن روز دکتر اقبال که این حرف را زد این پایه دیکتاتوری شاه گذاشته شد و پایه‌اش دکتر اقبال بود. بعد دکتر اقبال رفت به آن سمتی که حتی یک روزی یک کسی به شاه گفته بوده است که
«شما چرا به دکتر اقبال اختیار نمی‌دهید کارهایش را بکند؟» گفته بود که «اختیار را نمی‌دهند اختیار را می‌گیرند. دکتر اقبال وقتی می‌آید پهلوی من برای یک مرخصی رئیس بانکش از من اجازه می‌خواهد. این اختیار نمی‌خواهد از من

آن‌وقت نتیجه آن کار این شد که شاه عادت کرد که از تمام جزیی‌ترین کارها مطلع باشد و همه‌ی کارها با اجازه‌ی او بشود.
این عادت را دکتر اقبال گذاشت که مملکت افتاد روی سراشیبی آن‌جوری که دیدیم که خود دکتر اقبال هم روی همین کار رفت که آن داستان مفصلی است. [نتیجه این شد] که مملکت افتاد رو به سراشیبی و کارها از جریان خارج شد و هرکه هر کار دلش خواست می‌کرد می‌رفت پی کارش.

🔦بخشی از مصاحبه خسرو اقبال (۱۲۹۱-۱۳۸۶) با پروژه تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد، نوار دوم

تاریخ مصاحبه: ۴ تیر ۱۳۶۴
مصاحبه کننده: ضیا صدقی
https://www.tg-me.com/tarikh_shafahi_iran_project

T.me/bestdiplomacy
2024/09/23 23:20:27
Back to Top
HTML Embed Code: