Telegram Web Link
انا لله و انا الیه راجعون
پس از ارتحال همکار عزیزمان خانم دکتر گلچین از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران اینک کرونا استاد فعال و فرزانه دیگری را از جمع ما گرفت دکتر سیدعلی کرامتی مقدم از اعضای فعال و پرشور انجمن معلمان زبان و ادبیات فارسی خراسان و دانشگاه فرهنگیان بود و در بیشتر رویدادهای مهم ادبی در این استان نقش داشت. انجمن زبان و ادبیات فارسی در گذشت این دو همکار گرامی را به همه همکاران عزیز و خانواده محترم ایشان تسلیت عرض می کند و از درگاه خداوند متعال برای آنها رحمت و مغفرت بیکران و برای باز ماندگان صبر و سلامتی آرزو می کند.
📌انجمن علمی دانشجویی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس با همکاری انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی برگزار می‌کند.
‌‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️

📝 ‌در این نشست، دکتر غلامحسین غلامحسین‌زاده دربارهٔ «زبان فارسی، زبان ملی، هویت ملی» سخنرانی خواهند کرد.

‌‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌
شرکت برای عموم آزاد و رایگان است.
لینک شرکت در نشست:

https://vclass4.modares.ac.ir/b/c93-zab-uyp-dpj
‌‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️
📆تاریخ: ۱۴۰۰/۶/۲۷
🕔ساعت: ۱۸:۰۰
〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️
@anjoman.elmi.adabi.tmu
〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌〰️⁩‌
#انجمن_علمی_ادبی
#دانشگاه_تربیت_مدرس
#دکتر_غلامحسین_غلامحسین_زاده
یازدهمین همایش ملی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و همزمان با تصویب روز ملی ابوالفضل بیهقی (پدر نثر فارسی) در تقویم ملی کشور در سطح گسترده ای و با برگزاری ده نشست علمی-پژوهشی در ماه بیهقی (از اول آبان تا پایان آبان )۱۴۰۰ برگزار خواهد شد.

 این مطلب را دکتر مهیار علوی مقدم دبیر همایش به اطلاع رساند و افزود صبح روز اول آبان پس از به صدا درآمدن «زنگ بیهقی» به صورت نمادین در مدارس منتخب سبزوار، آیین افتتاحیه همایش در تالار بین المللی بیهقی دانشگاه حکیم سبزواری، به دلیل همه‌گیری کرونا به صورت محدود و با حضور شماری از مسئولین کشوری و ارائه سخنرانی گزارش توسط ایشان برپا خواهد شد و در آن از «دیبای روشنایی» (مجموعه چکیده مقالات یازدهمین همایش ملی بزرگداشت بیهقی) و تارنمای علمی-پژوهشی تاریخ بیهقی، رونمایی خواهد شد.

 دکتر مهیار علوی مقدم افزود در فضای مجازی در ماه بیهقی، در شباهنگام شنبه ها و چهارشنبه های آبان ۱۴۰۰، ده نشست علمی -پژوهشی با عنوان هایی مانند تاریخ بیهقی در فراسوی مرزها، اندیشه های سیاسی در تاریخ بیهقی، جنبه‌های زیباشناسی و ظرفیت های هنری تاریخ بیهقی، کارکردهای تاریخ بیهقی و متون کهن در جهان معاصر، مطالعات حقوقی تاریخ بیهقی، تاریخ بیهقی در دیگر سرزمین ها، رویکردهای نوین در تحلیل تاریخ بیهقی، تاریخ و تاریخ نگاری در تاریخ بیهقی، مطالعات نقد ادبی و میان‌رشته‌ای تاریخ بیهقی و گزارش محافل و انجمن‌های بیهقی خوانی برگزار خواهد شد و در این نشست ها به بیهقی پژوهانی از ایران، افغانستان، پاکستان و اقلیم کردستان عراق سخنرانی خواهند کرد. «بیهقی خوانی» یکی از برنامه‌هایی است که در تمام این ده نشست، ارائه خواهد شد و در نشست پایانی، شماری از دست اندرکاران انجمن‌ها و محفل های بیهقی خوانی از سراسر کشور به معرفی انجمن بیهقی خود خواهند پرداخت.

 دبیر همایش افزود دانشگاه حکیم سبزواری به مانند سال‌های گذشته برگزار کننده اصلی بخش علمی و پژوهشی همایش است و انجمن ترویج زبان و ادبیات ایران (شعبه خراسان)، انجمن علمی استادان زبان و ادبیات فارسی، مرکز فرهنگی و بین‌المللی شهرکتاب، بنیاد فرهنگی زنده یاد دکتر علوی مقدم و نیز سازمان‌ها و نهادهایی مانند معاونت استانداری و فرمانداری ویژه شهرستان سبزوار، شهرداری و شورای اسلامی شهر سبزوار، اداره فرهنگ و ارشاد سبزوار و اداره آموزش و پرورش سبزوار در برگزاری این همایش نقش دارند.
❇️معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بیرجند با همکاری انجمن ادبیات، کانون گویندگی و اجرا، کانون شعر و ادب، انجمن استادان زبان و ادب فارسی شعبه خراسان جنوبی و گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند برگزار می کند❇️

🔰مراسم بزرگداشت شمس الدین محمد«حافظ»

🔸با سخنرانی:
▫️دکتر سید مهدی رحیمی(دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی)
▫️دکتر زینب نوروزی (دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی)

🔸همراه با پخش کلیپ و شعرخوانی

📆سه شنبه 20 مهرماه

ساعت ۱۹

🌐لینک ورود به مراسم مجازی:
http://ac5.birjand.ac.ir/farhangimeeting

🆔@BUFARHANGI
قابل توجه تمامی همکاران حوزه زبان و ادبیات فارسی تمامی سرفصل های دوره های کارشناسی _ کارشنارسی ارشد و دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی با تمامی گرایش ها در سایت انجمن در دسترس شماست
‹««««««««««««««««««««««««««««
تمامی سرفصل ها - انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی ایران
http://www.anjomanfarsi.ir/%d8%aa%d9%85%d8%a7%d9%85%db%8c-%d8%b3%d8%b1%d9%81%d8%b5%d9%84-%d9%87%d8%a7/
چکیده مقالات یازدهمین همایش ملی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی اول آبان۱۴۰۰
چکیده مقالات یازدهمین همایش ملی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی اول آبان۱۴۰۰
شرح_برنامه_های_بخش_مردمی_یازدهمین_همایش_ملی_ابوالفضل_بیهقی_14000801.pdf
386.1 KB
شرح برنامه های بخش مردمی یازدهمین همایش ملی ابوالفضل بیهقی 14000801.pdf
ساختار_علمی_یازدهمین_همایش_ملّی_بزرگداشت_ابوالفضل_بیهقی.pdf
34.9 KB
‎⁨ساختار علمی یازدهمین همایش ملّی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی⁩.pdf
Forwarded from انجمن ویراستاری ایران (سید محسن حسینی)
📌 ترکیب غلط «پیامبر اسلام» را به کار نبریم!
👤
رسول جعفریان

سال‌ها پیش از استاد ارجمندم، حضرت آیت‌الله حاج سیدمحمدعلی روضاتی(رحمةالله‌علیه) شنیدم که مرحوم #امیری_فیروزکوهی، شاعر و محقق برجستۀ کشورمان، مقاله‌ای دربارۀ غلط‌بودن تعبیر «پیامبر اسلام» نوشته است.

شنیدن اینکه این تعبیر نادرست است ابتدا برایم نامأنوس بود؛ اما به‌ویژه بعد از مطالعۀ آن مقاله، دریافتم که حق با آن شاعر فرهیخته و استاد ارجمند بنده بوده و هست. ایشان اصرار داشت که ما نباید این تعبیر را که بسیار غلط و ساختۀ دست مستشرقان است، در هیچ‌کجا به کار ببریم.

مع‌الأسف دامنهٔ بی‌دقتی ما چندان وسیع است که بسیاری از نویسندگان از آن در عناوین کتاب‌هایشان استفاده کرده‌اند.
به‌علاوه طی سال‌ها شاهد بوده و هستیم که در بیشتر متن‌هایی که در صداوسیما خوانده شده یا در مطبوعات درج می‌شود، همیشه از این ترکیب نادرست استفاده می‌شود.

در حالی که قدسیت کلمهٔ رسول خدا(صلی‌الله‌علیه‌وآله‌) بسیار روشن و واضح و نادرستی تعبیر پیامبر اسلام با اندکی تأمل قابل‌درک است.

در ضمنِ کار و مطالعۀ آثار اسلامی، دریافتم که آنچه همیشه و همیشه میان مسلمانان و در متون مقدس از قرآن و حدیث و... به کار رفته، تعبیر «رسول الله» است؛ نه «رسول الاسلام». حتی امروز هم در فرهنگ مسلمانان غیرفارسی‌زبان، به‌خصوص در زبان عربی، کسی تعبیر رسول الاسلام را به کار نمی‌برد.

محتمل است که این تعبیر نادرست در آثار مارکسیست‌های عرب یا لائیک‌های ضدّدین به کار برود؛ اما در زبان فارسی، به‌طور اعم، یعنی توسط مسلمان و غیرمسلمان به کار رفته و این هم ناشی از بی‌دقتی در انتخاب ترکیب‌های وارداتی یا ترجمۀ معادل‌های انگلیسی به فارسی است.

در قرآن به‌طور مؤکد تعبیر به رسول الله داریم و متأسفانه در فرهنگ ما به‌کاربردن این تعبیر قرآنی ترک شده و به‌جای آن، آن تعبیر نامأنوس آمده است. اگر جهت الهی رسالت را با ساختن تعبیر «پیامبر اسلام» کنار بگذاریم، درست به همان هدفی نزدیک شده‌ایم که مستشرقان از جعل و کاربرد این تعبیر داشته‌اند. البته وقتی مسلمان ایرانی، کلمۀ پیامبر اسلام را به کار می‌برد، قصد انکار بُعد الهی این رسالت را ندارد. این امر بر حسب عادت است.



مرحوم امیری فیروزکوهی در این مقالۀ کوتاه می‌نویسد:

چند سالی است که اغلب، بلکه عموم نویسندگان، گویندگان، خطبای فاضل و سخنرانان ما، این عمومیت و اطلاق را از شمول و اتفاق انداخته و به قید و تخصیص آن در مکاتبات و محاورات خود پرداخته‌اند و مدام بر فراز منابر و متون دفاتر می‌گویند و می‌نویسند: «پیغمبر اسلام چنین گفت، پیغمبر اسلام چنان کرد».

حقیر احتمال می‌دهد که این بی‌توجهی و انصراف اذهان، حتی از طرف فضلا و صاحب‌علمان، از وقتی به ظهور آمد و تداول عامه یافت که مترجمان کتب خارجی و سیره‌نویسان غیرمسلمان، به ترجمه و نقل از کتب ایشان، بدون توجه و دقت شایان دست زده و عین نوشته‌ها، کلمات، اعتقادات و نظریات آنان را کلاً و جزئاً وارد عبارات و جملات مورد ترجمۀ خود کرده‌اند.

بجاست که نویسندگان ارجمند و خطبای دانشمند، هم شخصاً از تلفظ این ترکیب نادرست خودداری فرمایند و هم دیگران را به گفته‌ها و نوشته‌های خود، از ارتکاب این خطا ممنوع و بر حذر دارند.

منبع: سیدکریم امیری فیروزکوهی، «چرا پیغمبر اسلام می‌گوییم و می‌نویسیم؟» فصلنامهٔ دانشکدۀ الهیات و معارف مشهد، ش۱۴، س۱۳۵۴، ص۲۱۵ تا ۲۱۸.

#ویرایش_ترجمه
#غلط_مصطلح
#اشتباه_رایج

@anjomanvirastari🪄
اندیشه های سیاسی در تاریخ بیهقی
چهارشنبه ۵ آبان ۱۴۰۰
ساعت ۲۰
meeting5.hsu.ac.ir/b/hak-ktd-vwg
چکیده مقاله های یازهمین همایش ملی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی اول آبان1400 - انجمن علمی زبان و ادبیات فارسی ایران
http://www.anjomanfarsi.ir/%da%86%da%a9%db%8c%d8%af%d9%87-%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%db%8c%d8%a7%d8%b2%d9%87%d9%85%db%8c%d9%86-%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%d8%b4-%d9%85%d9%84%db%8c-%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af/
2024/09/29 08:24:40
Back to Top
HTML Embed Code: