Telegram Web Link
#مهندسي_مکانیک
📕دانش و مدل‌سازی پیشرفته در
#CATIA
فهرست و مقدمه:
@andishesara
#مهندسي_مکانیک
📕دانش و مدل‌سازی پیشرفته در
#CATIA
ناشر: انديشه‌سرا
نويسنده: پیمان سرافرازی
قطع: وزيري تعداد صفحه: 448
شابك: 9789648407204
رده‌بندي ديويي: 00420285/620
رده‌بندي كنگره: 1392 43س2ک 5/345TA
جلد: شوميز، كاغذ: سفيد خارجي، چاپ: تكرنگ وزن تقريبي بر حسب گرم: 710
📝#فهرست
پیش‌گفتار مؤلف
مقدمه‌ای بر طراحی نوین
قابلیت‌های یک نرم‌افزار کامل طراحی
شرکت DASSAULT SYSTEM
معرفی نرم‌افزار Catia
برخی از نرم‌افزارهای قابل نصب بر روی Catia
نسخه‌هایCatia
حداقل سخت‌افزار مورد نیاز برای کار با Catia
درباره‌ی کتاب وDVDهمراه
فصل اول- معرفی محیط Functional Molded Part
نحوه‌ی ورود به محیط
نوار ابزار Basic Features
مثال 1
مثال 2
مثال 3
دستور Core Feature
دستور Cutout
زیر‌نوار ابزار Body Modifiers از نوار ابزار Basic Features
مثال 4
مثال 5
دستور Grill
نوار ابزار Functional Features
زیر‌نوار ابزار Feature Modifiers از نوار ابزار Dress up & Modifiers
زیر‌نوار ابزار Functional Fillets از نوار ابزار Dress up & Modifiers
نوار ابزار Multi-Body Features
مثال‌‌‌‌‌های پایانی
مثال 6
مثال 7
فصل دوم- معرفی محیط Weld Design
نحوه‌ی ورود به محیط
مباحث کلی جوش‌کاری
انواع اتصالات
روش‌های اصلی جوش‌کاری
علائم تکمیلی نشان‌دهنده‌ی سطح خارجی جوش
علائم جوش‌کاری
وضعیت‌های مختلف جوش‌کاری
انتخاب نوع درزجوش در جوش‌کاری قوس الکتریکی
نوار ابزارwelds
تهیه‌ی گزارش جوش
نوار ابزارJoints
فصل سوم- ‌معرفی محیطStructure Design
نحوه‌ی ورود به محیط
مباحث کلی طراحی سازه‌های فلزی
انواع پروفیل
نمونه‌های ستون مرکب
روش‌های اتصال ستون به بیس پلیت
نوار ابزار Tools
نوار ابزار Physical Plates and Shapes
نوار ابزار Miscellaneous
مثال 1
مثال 2
فصل چهارم- دانش درCatia (knowledge)
بخش اول-فرمول‌نویسی(Formulate)
مثال 1
مثال 2
بخش دوم-ساخت کاتالوگ(Power Copy)
بخش سوم-جداول طراحی(Design Tables)
طراحی قطعه و تخصیص جدول به آن
ایجاد جدول و سپس طراحی قطعه
بخش چهارم- بهینه‌سازی(Optimization)
مثال 1
مثال 2
مثال 3
فصل پنجم - آشنایی با محیطGenerative Structural Analysis
ترسیم مدل هندسی
اختصاص جنس به مدل
مش‌بندی
نوار ابزارMesh Manager
تعریف شرایط مرزی
نوار ابزارRestrains
تعریف نیروها
نوار ابزار Load
شروع تحلیل
فصل ششم – تحلیل دینامیکی
محیط تحلیل سینماتیکیDMU Kinematics
نوار ابزارDMU Kinematic
شروع آنالیز مکانیزم‌ها
بخش اول: تحلیل مکانیزم به روش غیر مستقیم
بخش دوم: تحلیل مکانیزم به روش مستقیم
بخش سوم: آنالیز جابه‌جایی و تداخل
بخش چهارم: آنالیز فضای جاروب‌شدهSwept Volume
بخش پنجم: آنالیز نقاط طی‌شدهTrace
بخش ششم: محاسبه‌ی سرعت و شتاب
فصل هفتم –تمرین
طراحی مدل سه‌بعدی یک گوشی تلفن423
#مقدمه
کتاب حاضر به صورت تخصصی به بخش‌هایی از نرم‌افزار Catiaپرداخته است و اعتقاد نگارنده بر این بوده که یک اثر جدید باید حاوی مطالب جدید باشد.
در نوشتن این مطالب سعی شده است تا با ارائه‌ی تکنیک‌ها و روش‌های جدید طراحی به سطح اطلاعات افزوده شود. این کتاب صرفاً به آموزش دستورها و استفاده ازآن‌ها اکتفا نکرده و با ارائه‌ی نکاتی ویژه در کنار دانش تئوری، سعی شده است تا مخاطب در حین مطالعه‌ی کتاب درگیر طراحی عملی شود.
با اینکه نوشته‌ی حاضر حاصل یک دهه تدریس و استفاده‌ ازنرم‌افزار مربوطدر پروژه‌های صنعتی بوده و با وسواس خاصی نگاشته شده و حتی بسیاری از صفحات آن حین نگارش به جهت ادای بهتر مطالب بارها اصلاح شده است، خالی از نقص نیست، لذا از تمامی دوستانی که در تألیفات قبلی این‌جانب را از لطف خود بی‌بهره نساخته‌اند خواهشمندم یک‌بار دیگر با ارائه‌ی نظرات سازنده‌ی خود ما را یاری دهند.
برای طراحی یک محصول نیاز به ابزارهایی استکه طراح با آن بتواند آن‌چه را که در ذهن دارد مستند سازد. در ابتدا این ابزارها بسیارساده و ابتدایی بوده و به مرور زمان به تکامل رسیده‌اند. لئوناردو داوینچی اولین طراحی بود که آن‌چه را در ذهن داشت روی کاغذ به شکلی که ما امروزه آنرا نقشه‌ی مهندسی می‌نامیم تصویرکرد. حتی خود او هم می‌دانست که برای طراحی یک محصول بجز نقشه احتیاج به مستندات بیشتری است که آوردن آن روی کاغذ ممکن نیست. با گسترش علوم کامپیوتری و بروز توان‌مندی‌های آن، به مرور نقشه‌کشی سنتی و دستی جای خود را به طراحی به کمک کامپیوتر سپرد که حاصل تکامل آن، نرم‌افزارهای موجود در زمینه‌ی طراحی و مهندسی می‌باشد.نرم‌افزارهای نسل اول فقط قادر به ترسیم دو‌بعدی نقشه‌ها توسط طراح بودند. در بسیاری از موارد یک نقشه‌ی دوبعدی به تنهایی قادر به تأمین برآوردن نیازها و پیاده‌سازی طراحی یک محصول نبود، چرا که برای طراحی کامل نیاز به یک مدل سه‌بعدی و پویا می‌باشد. به همین منظور نسل دوم نرم‌افزارها معرفی شدند که توسط آن‌ها مدل‌های سه‌بعدی را به صورت سیمی یا به اصطلاحWire Frame مدل می‌کردند. هنوز با طراحی کامل محصول فاصله زیاد بود، چرا که مدل‌های سیمی با اینکه سه‌بعدی بودندو تا حد بسیاری بیان‌گر فرم اصلی بودند،اما دارای معایبی از جمله تفسیر اشتباه از مدل سیمی بودند که با آن‌چه در ذهن بود متفاوت به نظر می‌رسید و در محاسبات هم کارآمد نبود. مثلاً طراح قادر به محاسبه‌ی وزن مدل نبود.به همین جهت در نسل سوم نرم‌افزارها تا حد بسیاری این معایب رفع شده‌اند و مدل‌های صلب یا به اصطلاح Solid را به کمک نرم‌افزار طراحی نمود‌ه‌اند.
مدل‌های Solid تا حد بسیاری احتیاجات طراحی در فاز مدل‌سازی را مرتفع کرد و یک سند کامل از آن‌چه در ذهن بود ارائه نمود.حال احتیاج به ابزارهایی بود که فرآیندهای بعدی را به صورت پارامتریک آغاز کند. مواردی از جمله تحلیل دوام مدل، نحوه‌ی حرکت، نحوه‌یساخت،زمانساخت ومانند آن در نرم‌افزارهای نسل پنجم این فرآیند به صورت یک‌پارچه درآمد و هم‌زمان با ترسیم محصول می‌توان تأثیرپارامترهای مختلف طراحی و نحوه‌ی تغییر آن‌ها را بررسی نمود.فرض کنید قصد طراحی درب یک خودرو را دارید. با تغییر ضخامت درب، در مرحله‌ی اول مدل حجمی قطعه تغییر می‌کند و در مرحله‌ی بعد نحوه‌ی توزیع بارهایاستاتیکی و دینامیکی و به تبع آننتایج جدیدی از استحکام قطعه تغییر می‌کند.تنش‌های وارده و پاسخ دینامیکی از مدل به دست می‌آید.هم‌چنین در فاز ساخت با تغییریک پارامتر مانند ضخامت درب، داده‌های جدیدی از برنامه‌ی ماشین‌کاری و زمانساخت آن به دست می‌آید.در مراحل بعدی نیز تغییرات هم‌چنان با همین وابستگی ادامه می‌یابد.دراین حالت شما برنامه‌ای در اختیار دارید که ورودی آن تغییر ضخامت درب است و خروجی آن یک درب با انجام تمامی مراحل طراحی تحلیل و ساخت است. این کار با سرعتی انجام می‌گیرد که اگر طراح قصد انجام هریک از این مراحل را در نرم‌افزارهایمختلف داشت، باید ساعت‌ها صرف انتقال داده از یک نرم‌افزار بهیک نرم‌افزار دیگر می‌نمود، به سبب همین نیاز، نرم‌افزارهای جامع CAD/CAE/CAMبه وجود آمدند.
قابلیت‌های یک نرم‌افزار کامل طراحی
به طور کلی در حیطه‌ی مهندسی مکانیک به دنبال سه قابلیت CAM،CAE و CAD از یک نرم‌افزار هستیم.
در قسمت CAD به دنبال یک نرم‌افزار مناسب برای ترسیم انواع قطعات حجمی و سطحی با هر نوع هندسه‌ی ساده و پیچیده هستیم.
در قسمت CAE مدل ترسیم‌شده در مرحله‌ی قبلی را از لحاظ قابلیت‌های مهندسی محصول مانند حد دوام و نحوه‌ی حرکت با آنالیزهای استاتیکی-دینامیکی بررسی می‌نماییم تا پیش از ساخت به کفایت طراحی پی ببریم.
در قسمت CAM با لینک کردن ماشین‌های ساخت مسیر ماشین‌کاری را روی هندسه‌ی قطعه تعریف کرده و در نهایت به ساخت محصول دست می‌یابیم. نرم‌افزارهای طراحی موجود، هریک قسمتی از قابلیت‌های بالا را در اختیار کاربر قرار می‌دهند اما برخی از آن‌ها هر سه قابلیت را در خود جای داده‌اند که از قوی‌ترین آن‌ها می‌توان به Catia، NX و PRO/E اشاره نمود.
معرفی سیستم مدیریت چرخه‌ی حیات محصول PLM:
در استفاده از قابلیت‌های CAM،CAE،CAD فقط طراحان و مهندسین به تبادل داده می‌پردازند، ولی باید توجه داشت که در به وجود آمدن یک محصول عوامل زیادی از قبیل نحوه‌ی پرداخت، نحوه‌ی فروش، انبارداری، قیمت مواد و بازیافت مؤثر هستند، چرا که در به وجود آوردن یک محصول نباید فقط ساختن آن را مد نظر داشت، بلکه در یک طراحی کامل از زمانی که ایده به ذهن طراح می‌رسد تا جمع‌آوری اطلاعات و نیازمندی‌ها و استفاده از ابزارهای مختلفی هم‌چونCAM،CAE،CAD ، ساخت، بسته‌بندی، انبارداری، فروش و حتی بازیافت محصول را باید مدیریت کرد. از این‌رو مؤلفه‌های مختلفی بجز CAM،CAE،CAD را در حین طراحی و مراحل مختلف باید مدیریت نمود که در اصطلاح به آن سیستم جامع مدیریت چرخه‌ی حیات محصول یا Product Lifecycle Manegment اطلاق می‌گردد.
شرکتDASSAULT SYSTEM
این شرکت در سال 1988 با هدف طراحی مدل‌های سه‌بعدی در صنعت کشور فرانسه تأسیس شد که با اتصال شرکت‌های بزرگی هم‌چون IBM و BOEING طی چند سال گذشته به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نرم‌افزاری و طراحی تبدیل شده است.
این شرکت نرم‌افزارهای مختلفی را با توجه به حجم کار صنایع و تفاوت در نوع طراحی‌ها ارائه نموده ‌‌است که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به DELMIA، ENOVIA،SIMULIA ، CATIA اشاره نمود. هم‌چنین این شرکت نرم‌افزار قدرتمند SOLID WORKS را نیز در جهت معرفی به صنایع متوسط خریداری نموده است.
با تلفیق این نرم‌افزارها می‌توان به کامل‌ترین سیستم مدیریت محصول یا PLM دست یافت. از جمله شرکت‌هایی که از خدمات شرکت DS استفاده می‌کنند می‌توان به NISSAN،PEUGEOT،TOYOTA و BOEING اشاره نمود. از بین محصولات این شرکت در دهه‌های گذشته نرم‌افزارCatia توسط شرکت‌های خودروسازی وارد ایران شد که هم‌اکنون طیف وسیعی از پروژه‌های صنعتی در کشور با این نرم‌افزار انجام می‌گیرد.
معرفی نرم‌افزار Catia
در بین محصولات شرکت DS نرم‌افزار Catiaقابلیت‌هایCAM،CAE،CAD را به صورت بسیار خوبی دارا است. این نرم‌افزار با بیش از 120 محیط کاری در زمینه‌های مختلف هم‌چون مدل‌سازی قطعات پیچیده، قالب‌سازی، مهندسی معکوس، ابرنقاط، طراحی مدارات الکترونیکی ماشین‌کاری و آنالیزهای مهندسی در صنایع مختلفی هم‌چون خودرو‌سازی، کشتی‌سازی و صنعت ساختمان مورد استفاده‌ی کاربران رشته‌های مکانیک، عمران، برق، معماری و هنر می‌باشد. این نرم‌افزار در قسمت مدل‌سازی یا همان CAD با دربر داشتن محیط‌های مختلف طراحی در بین نرم‌افزارهای دیگر بی‌رقیب بوده و از هر لحاظ کامل می‌باشد. در قسمت CAM نیز Catia با داشتن انواع محیط‌های ماشین‌کاری چند‌محوره، تراش و فرز با داشتن قابلیت‌های بسیار زیادی در ارتباط بینCAD ، CAM و کنترل عددی به کمک کامپیوتر در بین نرم‌افزارهای ساخت و تولید بی‌رقیب است. در قسمت CAE با توجه به قابلیت‌های بسیار Catiaدر تحلیل‌های استاتیکی، دینامیکی و سینماتیکی، طیف گسترده‌ای از آنالیزهای مهندسی را به بهترین شکل انجام می‌دهد، ولی در این حیطه نمی‌توان Catiaرا با نرم‌افزارهای تخصصی تحلیل مانندFluent، Abaqus، Adams و Ansys مقایسه نمود، چرا که به مراتب تحلیل در Catiaضعیف‌تر از نرم‌افزارهای فوق می‌باشد. با توجه به این نقص شرکت DS اقدام به طراحی و خرید ماژول‌های مختلفی نموده که با نصب آن روی Catiaدر جهت هر‌چه کامل‌تر شدن نرم‌افزار نواقص موجود در آنالیز مرتفع شده‌اند.
برخی از نرم‌افزارهای قابل نصب بر روی Catia:
Sim Designer for Catia: این نرم‌افزار توسط شرکت MSC خالق نرم‌افزار قدرتمند Adams ارائه شده است که به Catiaقابلیت‌ آنالیز‌های پیچیده‌ی دینامیکی، سینتیکی و برخورد را با همان قدرت Adams اضافه کرده است. با نصب این نرم‌افزار در واقع شما به Adams for Catiaدست‌رسی خواهید داشت.
Abaqus for Catia:نرم‌افزار Catia دارای تحلیل‌های استاتیکی می‌باشد. با نصب Abaqus، قدرت تحلیل‌ها از حالت خطی به حالت غیر خطی و دینامیکی و حتی قوی‌تر از آن ارتقا پیدا می‌کند.
Fluent for Catia: با نصب این نرم‌افزار قابلیت‌های CFD و تحلیل‌های سیالاتی با به کارگیری نرم‌افزار قدرتمند Fluent در Catiaایجاد خواهد شد. شما با تلفیق ماژول‌های مختلف روی Catiaمی‌توانید به کامل‌ترین نرم‌افزار طراحی مهندسی دست یابید اما این مقوله کمتر توسط کاربران در ایرانصورت می‌گیرد چرا که هنوز بعد از گذشت سال‌ها استفاده از Catia در صنعت کشور این نرم‌افزار تنها به عنوان یک ابزار ترسیمی و گاه ماشین‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.با این دیدگاه هیچ‌گاه قادر به استفاده‌ی اصولی از این نرم‌افزار قدرتمند نخواهیم بود، چه برسد به این که ماژول‌های مختلفی روی آن نصب کنیم و آن را ارتقا بخشیم. اما کاربران و طراحان خاصی در کشور وجود دارند که از تمامی این قابلیت‌ها و حتی بیشتر از آن به بهترین شکل ممکن استفاده می‌کنند.
نسخه‌های Catia:
این نرم‌افزار مدام در حال به روز شدن می‌باشد و هم‌چنان قابلیت‌های جدیدی به آن افزوده می‌گردد، ولی این به آن معنی نیست که کاربران قدیمی نرم‌افزار قادر به کار با نسخه‌های جدید آن نباشند.بنابراین با اندکی تأمل در هر ویرایش جدید به راحتی می‌توان با آن ارتباط برقرار نمود. شایان توجه است وقتی که به عنوان مثال نسخه‌ی V5R21Catiaدر اختیار شما قرار می‌گیرد،حرف(Version) Vبه همراه شماره‌یبعد از آن بیان‌گر نسخه‌ی نرم‌افزار بوده و با توجه به استراتژی‌های روز طراحی تغییرات عمده را شامل می‌گردد. از سال 2010 تا‌‌کنون نسخه‌یV6 در دست‌رس است که بسیار‌ی از قابلیت‌ها از جمله طراحی گروهی به آن افزوده شده است، ولی با توجه به امکانات طراحی و عدم تطابق یک‌باره‌ی کاربران این نرم‌افزار با نسخه‌یV6 شرکت DS هم‌چنان نسخه‌یV5 را به ‌روز‌رسانی می‌کند به طوری که زمانی که نسخه‌یV5R18 وجود داشت V6R2010 به بازار آمد و تا به امروز به صورت V6R2012 ,V5R21 به‌ روز‌رسانی شده‌اند و ممکن است تا چند سال آینده نیز به همین صورت هر دو نسخه با هم تکامل یابند.
نکته‌ی دیگر عبارت R و عدد آن است که بیان‌گر ویرایش نرم‌افزار در هر نسخه طی هر سال می‌باشد که با تغییر آن ممکن است کار‌بر محیط‌های جدیدی را مشاهده نماید. در کشور ما نیز نرم‌افزار V5R21Catiaبه صورت کامل و قابل استفاده در صنایع مختلف هم‌اکنون مورد استفاده‌ی کاربران این نرم‌افزار می‌باشد و بعید است که حرکت به سمت V6 در طی 10 سال آینده ضرورت داشته باشد.
حداقل سخت‌افزار مورد نیاز برای کار با Catia:
RAM: MB256 یا بیشتر، CPU: Intel Pentium3 یا بیشتر، کارت گرافیک: MB64 یا بیشترفضای مورد نیاز: حداقل فضای GB4کهGB2آن جهت نصب مورد نیاز است. باید در نظر داشت که هنگام نصب Catia،Help آن نصب نمی‌گردد. در صورت نیاز،Help را باید جداگانه تهیه نمود، لذا از این جهت به فضای بیشتری جهت نصب کامل Catiaو Help نیاز می‌باشد.
درباره‌ی کتاب
در این کتاب با محیط‌های زیر از نرم‌افزارCatiaآشنا می‌شوید.
محیط Functional Molded Part: در این فصل با محیط طراحی قطعات پیچیده که بیشتر دستورات آنمانند محیطPart Design می‌باشد آشنا خواهیم شد، لذا بهتر است پیش از کار با این محیط، با محیط Part Design آشنا باشید.
محیط StructureDesign: در این فصل به همراه کسب دانش تئوری در مدل‌سازی سازه با طراحی سازه‌های فلزی آشنا خواهید شد.
محیط Weld Design: در این فصل به همراه کسب دانش تئوری با تهیه‌ی علائم جوش‌کاری و قرار دادن آن‌ها روی مدل سه‌بعدی و نقشه‌ی دو‌بعدی آشنا خواهید شد.
فصل دانش:در این قسمت با تکنیک‌های ویژه‌ای برای هوشمند نمودن طراحی‌ها آشنا خواهید شد.
#مهندسي_مکانیک
📕طراحی در مهندسی مکانیک با
#CATIA
فهرست و مقدمه:
@andishesara
#مهندسي_مکانیک
📕طراحی در مهندسی مکانیک با
#CATIA
ناشر: انديشه‌سرا
نويسنده: پيمان سرافرازي
قطع: وزيري
تعداد صفحه: 584
شابك: 9789648407198
رده‌بندي ديويي: 00420285/620
رده‌بندي كنگره: 1392 43س2ک 5/345TA
جلد: شوميز، كاغذ: سفيد خارجي، چاپ: تكرنگ
وزن تقريبي بر حسب گرم: 900
📝#فهرست
پیش‌گفتار مؤلف
مقدمه‌ای بر طراحی نوین
قابلیت‌های یک نرم‌افزار کامل طراحی
شرکت DASSAULT SYSTEM
معرفی نرم‌افزار Catia
برخی از نرم‌افزارهای قابل نصب بر روی Catia
نسخه‌های Catia
حداقل سخت‌افزار مورد نیاز برای کار با Catia
درباره‌ی کتاب و DVD همراه
فصل اول-آشنایی با محیط Sketcher
نحوه‌ی ورود به محیط
آشنایی با محیط کلی نرم‌افزار
نوار ابزار View
معرفی کلیدهای میان‌بر در نرم‌افزار
نوار ابزار Sketch Tools
نوار ابزار Select
نوار ابزار Profile
نوار ابزارOperation
نوار ابزار Constraint
نوار ابزارTools
نوار ابزار Visualization
به دل‌خواه در آوردن تنظیمات محیط
تمرینات محیط Sketcher
فصل دوم- آشنایی با محیطPart Design
نحوه‌ی ورود به محیط
نوار ابزار Reference Element
نوار ابزار Tools
نوار ابزار Sketch-Based Features
نوار ابزار Dress-Up Features
نوار ابزار Transformation Features
نوار ابزار Insert
نوار ابزار Boolean Operations
نوار ابزار Constraints
نوار ابزار Annotations
نوار ابزار Analysis
نوار ابزار Surface-Based Features
نوار ابزار Part Design Feature Recognition
نوار ابزار Dynamic Sectioning
نوار ابزار Apply Material.
نوار ابزار Render
نوار ابزار Measure
Customize
نوار ابزار Graphic Properties
نوار ابزار Knowledge.
نوار ابزار Prodoct Knowledge
دل‌خواه کردن تنظیمات محیط
تمرینات محیط Part Design
فصل سوم- آشنایی با محیط Generative Sheet Metal Design
نحوه‌ی ورود به محیط
فعال‌سازی دستورات محیط و توضیح دستور Sheet Metal Parameters
نوار ابزار Walls
نوار ابزار Rolled Walls
نوار ابزار Bending
نوار ابزار Cutting / Stamping
زیر‌نوار ابزار Stamping
نوار ابزار Views
نوار ابزار Manufacturing Preparation
نوار ابزار Transformations
طراحی Sink ظرف‌شویی
فصل چهارم– آشنایی با محیط Assembly Design
توضیح مفهوم مونتاژ در نرم‌افزار
نوار ابزار Product Structure Tools
دستور Manipulation
نوار ابزار Constraints
نوار ابزار Move
نوار ابزار Assembly Features
نوار ابزار Scenes
نوار ابزار Space Analysis
نوار ابزار Constraint Creation
ادامه‌ی دستورات نوار ابزار Product Structure Tools
تهیه‌ی‌ لیست مواد (BOM)
نوار ابزار Annotations
مونتاژ یک دریل
تهیه مونتاژ و نقشه یک گیره
فصل پنجم- آشنایی با محیط Drafting
نحوه‌ی ورود به محیط
نوار ابزار Views
مثال
زیر‌نوار ابزار Dimensions
نوار ابزار Numerical Properties
نوار ابزار Dimension Properties
نوار ابزار Text Properties
زیر نوار ابزار Projections
نوار ابزار Generation
نوار ابزار Dress-up
نوار ابزار Annotations
زیر نوار ابزار Symbols
ادامه‌ی دستورات نوار ابزار Dimensioning
نوار ابزار Drawing
نوار ابزار Tools
نوار ابزار Visualization
نوار ابزار Analyze
نوار ابزار Multi View 2.5(D)
معرفی محیط Sheet Background
Bill of Material
تهیه‌ی نقشه کامل از قطعه‌ی براکت
فصل ششم-طراحی مدل‌های سیم و سطح
نوار ابزار Wire frame
نوار ابزار Surfaces
دستور Sweep از نوار ابزار Wire frame
نوار ابزار Developed Shapes
#مقدمه
کتاب حاضر به صورت تخصصی به بخش‌هایی از نرم‌افزار Catia پرداخته است و اعتقاد نگارنده بر این بوده که یک اثر جدید باید حاوی مطالب جدید باشد.
در نوشتن این مطالب سعی شده است تا با ارائه‌ی تکنیک‌ها و روش‌های جدید طراحی به سطح اطلاعات افزوده شود. این کتاب صرفاً به آموزش دستورها و استفاده ازآن‌ها اکتفا نکرده و با ارائه‌ی نکاتی ویژه در کنار دانش تئوری، سعی شده است تا مخاطب در حین مطالعه‌ی کتاب درگیر طراحی عملی شود.
با اینکه نوشته‌ی حاضر حاصل یک دهه تدریس و استفاده‌ ازنرم‌افزار مربوط در پروژه‌های صنعتی بوده و با وسواس خاصی نگاشته شده و حتی بسیاری از صفحات آن حین نگارش به جهت ادای بهتر مطالب بارها اصلاح شده است، خالی از نقص نیست، لذا از تمامی دوستانی که در تألیفات قبلی این‌جانب را از لطف خود بی‌بهره نساخته‌اند خواهشمندم یک‌بار دیگر با ارائه‌ی نظرات سازنده‌ی خود ما را یاری دهند.
مقدمه‌ای بر طراحی نوین
برای طراحی یک محصول نیاز به ابزارهایی استکه طراح با آن بتواند آن‌چه را که در ذهن دارد مستند سازد. در ابتدا این ابزارها بسیارساده و ابتدایی بوده و به مرور زمان به تکامل رسیده‌اند. لئوناردو داوینچی اولین طراحی بود که آن‌چه را در ذهن داشت روی کاغذ به شکلی که ما امروزه آنرا نقشه‌ی مهندسی می‌نامیم تصویرکرد. حتی خود او هم می‌دانست که برای طراحی یک محصول به جز نقشه احتیاج به مستندات بیشتری است که آوردن آن روی کاغذ ممکن نیست. با گسترش علوم کامپیوتری و بروز توان‌مندی‌های آن، به مرور نقشه‌کشی سنتی و دستی جای خود را به طراحی به کمک کامپیوتر سپرد که حاصل تکامل آن، نرم‌افزارهای موجود در زمینه‌ی طراحی و مهندسی می‌باشد.نرم‌افزارهای نسل اول فقط قادر به ترسیم دو‌بعدی نقشه‌ها توسط طراح بودند. در بسیاری از موارد یک نقشه‌ی دوبعدی به تنهایی قادر به تأمین برآوردن نیازها و پیاده‌سازی طراحی یک محصول نبود، چرا که برای طراحی کامل نیاز به یک مدل سه‌بعدی و پویا می‌باشد. به همین منظور نسل دوم نرم‌افزارها معرفی شدند که توسط آن‌ها مدل‌های سه‌بعدی را به صورت سیمی یا به اصطلاحWire Frame مدل می‌کردند. هنوز با طراحی کامل محصول فاصله زیاد بود، چرا که مدل‌های سیمی با اینکه سه‌بعدی بودندو تا حد بسیاری بیان‌گر فرم اصلی بودند،اما دارای معایبی از جمله تفسیر اشتباه از مدل سیمی بودند که با آن‌چه در ذهن بود متفاوت به نظر می‌رسید و در محاسبات هم کارآمد نبود. مثلاً طراح قادر به محاسبه‌ی وزن مدل نبود.به همین جهت در نسل سوم نرم‌افزارها تا حد بسیاری این معایب رفع شده‌اند و مدل‌های صلب یا به اصطلاح Solid را به کمک نرم‌افزار طراحی نمود‌ه‌اند.
مدل‌های Solid تا حد بسیاری احتیاجات طراحی در فاز مدل‌سازی را مرتفع کرد و یک سند کامل از آن‌چه در ذهن بود ارائه نمود.حال احتیاج به ابزارهایی بود که فرآیندهای بعدی را به صورت پارامتریک آغاز کند. مواردی از جمله تحلیل دوام مدل، نحوه‌ی حرکت، نحوه‌یساخت،زمانساخت ومانند آندر نرم‌افزارهای نسل پنجم این فرآیند به صورت یک‌پارچه درآمد و هم‌زمان با ترسیم محصول می‌توان تأثیرپارامترهای مختلف طراحی و نحوه‌ی تغییر آن‌ها را بررسی نمود.فرض کنید قصد طراحی درب یک خودرو را دارید. با تغییر ضخامت درب، در مرحله‌ی اول مدل حجمی قطعه تغییر می‌کند و در مرحله‌ی بعد نحوه‌ی توزیع بارهایاستاتیکی و دینامیکی و به تبع آننتایج جدیدی از استحکام قطعه تغییر می‌کند.تنش‌های وارده و پاسخ دینامیکی از مدل به دست می‌آید.هم‌چنین در فاز ساخت با تغییریک پارامتر مانند ضخامت درب، داده‌های جدیدی از برنامه‌ی ماشین‌کاری و زمانساخت آن به دست می‌آید.در مراحل بعدی نیز تغییرات هم‌چنان با همین وابستگی ادامه می‌یابد.دراین حالت شما برنامه‌ای در اختیار دارید که ورودی آن تغییر ضخامت درب است و خروجی آن یک درب با انجام تمامی مراحل طراحی تحلیل و ساخت است. این کار با سرعتی انجام می‌گیرد که اگر طراح قصد انجام هریک از این مراحل را در نرم‌افزارهایمختلف داشت، باید ساعت‌ها صرف انتقال داده از یک نرم‌افزار بهیک نرم‌افزار دیگر می‌نمود، به سبب همین نیاز، نرم‌افزارهای جامع CAD/CAE/CAMبه وجود آمدند.
قابلیت‌های یک نرم‌افزار کامل طراحی
به طور کلی در حیطه‌ی مهندسی مکانیک به دنبال سه قابلیت CAD/CAE/CAM از یک نرم‌افزار هستیم.
در قسمتCAD به دنبال یک نرم‌افزار مناسب برای ترسیم انواع قطعات حجمی و سطحی با هر نوع هندسه‌ی ساده و پیچیده هستیم.
در قسمت CAE مدل ترسیم‌شده در مرحله‌ی قبلی را از لحاظ قابلیت‌های مهندسی محصول مانند حد دوام و نحوه‌ی حرکت با آنالیزهای استاتیکی-دینامیکی بررسی می‌نماییم تا قبل از ساخت به کفایت طراحی پی ببریم.
در قسمت CAM با لینک کردن ماشین‌های ساخت مسیر ماشین‌کاری را روی هندسه‌ی قطعه تعریف کرده و در نهایت به ساخت محصول دست می‌یابیم. نرم‌افزارهای طراحی موجود، هریک قسمتی از قابلیت‌های بالا را در اختیار کاربر قرار می‌دهند، اما برخی از آن‌ها هر سه قابلیت را در خود جای داده‌اند که از قوی‌ترین آن‌ها می‌توان به Catia، NX و PRO/E اشاره نمود.

معرفی سیستم مدیریت چرخه‌ی حیات محصول PLM:
در استفاده از قابلیت‌های CAD-CAE-CAM فقط طراحان و مهندسین به تبادل داده می‌پردازند، ولی باید توجه داشت که در به وجود آمدن یک محصول عوامل زیادی از قبیل نحوه‌ی پرداخت، نحوه‌ی فروش، انبارداری، قیمت مواد و بازیافت مؤثر هستند، چرا که در به وجود آوردن یک محصول نباید فقط ساختن آن را مد نظر داشت، بلکه در یک طراحی کامل از زمانی که ایده به ذهن طراح می‌رسد تا جمع‌آوری اطلاعات و نیازمندی‌ها و استفاده از ابزارهای مختلفی هم‌چونCAD-CAE-CAM، ساخت، بسته‌بندی، انبارداری، فروش و حتی بازیافت محصول را باید مدیریت کرد. از این‌رو مؤلفه‌های مختلفی به جز CAD-CAE-CAM را در حین طراحی و مراحل مختلف باید مدیریت نمود که در اصطلاح به آن سیستم جامع مدیریت چرخه‌ی حیات محصول یا Product Lifecycle Manegment اطلاق می‌گردد.

شرکتDASSAULT SYSTEM
این شرکت در سال 1988 با هدف طراحی مدل‌های سه‌بعدی در صنعت کشور فرانسه تأسیس شد که با اتصال شرکت‌های بزرگی هم‌چون IBM و BOEING طی چند سال گذشته به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نرم‌افزاری و طراحی تبدیل شده است.
این شرکت نرم‌افزارهای مختلفی را با توجه به حجم کار صنایع و تفاوت در نوع طراحی‌ها ارائه نموده ‌‌است که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به CATIA-SIMULIA-ENOVIA-DELMIA اشاره نمود. هم‌چنین این شرکت نرم‌افزار قدرتمند SOLID WORKS را نیز در جهت معرفی به صنایع متوسط خریداری نموده است.
با تلفیق این نرم‌افزارها می‌توان به کامل‌ترین سیستم مدیریت محصول یا PLM دست یافت. از جمله شرکت‌هایی که از خدمات شرکت DS استفاده می‌کنند می‌توان به NISSAN ،PEUGEOT،TOYOTAو BOEING اشاره نمود. از بین محصولات این شرکت در دهه‌های گذشته نرم‌افزارCatia توسط شرکت‌های خودروسازی وارد ایران شد که هم‌اکنون طیف وسیعی از پروژه‌های صنعتی در کشور با این نرم‌افزار انجام می‌گیرد.
معرفی نرم‌افزار Catia
در بین محصولات شرکت DS نرم‌افزار Catiaقابلیت‌هایCAD-CAE-CAM را به صورت بسیار خوبی دارا است. این نرم‌افزار با بیش از 120 محیط کاری در زمینه‌های مختلف هم‌چون مدل‌سازی قطعات پیچیده، قالب‌سازی، مهندسی معکوس، ابر نقاط، طراحی مدارات الکترونیکی ماشین‌کاری و آنالیزهای مهندسی در صنایع مختلفی هم‌چون خودرو‌سازی، کشتی‌سازی و صنعت ساختمان مورد استفاده‌ی کاربران رشته‌های مکانیک، عمران، برق، معماری و هنر می‌باشد. این نرم‌افزار در قسمت مدل‌سازی یا همان CAD با دربر داشتن محیط‌های مختلف طراحی در بین نرم‌افزارهای دیگر بی‌رقیب بوده و از هر لحاظ کامل می‌باشد. در قسمت CAM نیز Catia با داشتن انواع محیط‌های ماشین‌کاری چند‌محوره، تراش و فرز با داشتن قابلیت‌های بسیار زیادی در ارتباط بینCAD ، CAM و کنترل عددی به کمک کامپیوتر در بین نرم‌افزارهای ساخت و تولید بی‌رقیب است. در قسمت CAE با توجه به قابلیت‌های بسیار Catiaدر تحلیل‌های استاتیکی، دینامیکی و سینماتیکی، طیف گسترده‌ای از آنالیزهای مهندسی را به بهترین شکل انجام می‌دهد، ولی در این حیطه نمی‌توان Catiaرا با نرم‌افزارهای تخصصی تحلیل مانندFluent، Abaqus، Adams و Ansys مقایسه نمود، چرا که به مراتب تحلیل در Catiaضعیف‌تر از نرم‌افزارهای فوق می‌باشد. با توجه به این نقص شرکت DS اقدام به طراحی و خرید ماژول‌های مختلفی نموده که با نصب آن روی Catiaدر جهت هر‌چه کامل‌تر شدن نرم‌افزار نواقص موجود در آنالیز مرتفع شده‌اند.
برخی از نرم‌افزارهای قابل نصب بر روی Catia:
Sim Designer forCatia: این نرم‌افزار توسط شرکت MSC خالق نرم‌افزار قدرتمند Adamsارائه شده است که به Catiaقابلیت‌ آنالیز‌های پیچیده‌ی دینامیکی، سینتیکی و برخورد را با همان قدرت Adams اضافه کرده است. با نصب این نرم‌افزار در واقع شما به AdamsforCatiaدست‌رسی خواهید داشت.
Abaqus for Catia:نرم‌افزار Catia دارای تحلیل‌های استاتیکی می‌باشد. با نصب Abaqus، قدرت تحلیل‌ها از حالت خطی به حالت غیر خطی و دینامیکی و حتی قوی‌تر از آن ارتقا پیدا می‌کند.
Fluent for Catia: با نصب این نرم‌افزار قابلیت‌های CFD و تحلیل‌های سیالاتی با به کارگیری نرم‌افزار قدرتمند Fluent در Catiaایجاد خواهد شد. شما با تلفیق ماژول‌های مختلف روی Catiaمی‌توانید به کامل‌ترین نرم‌افزار طراحی مهندسی دست یابید اما این مقوله کمتر توسط کاربران در ایران صورت می‌گیرد چرا که هنوز بعد از گذشت سال‌ها استفاده از Catiaدر صنعت کشور این نرم‌افزار تنها به عنوان یک ابزار ترسیمی و گاه ماشین‌کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد.با این دیدگاه هیچ‌گاه قادر به استفاده‌ی اصولی از این نرم‌افزار قدرتمند نخواهیم بود، چه برسد به این که ماژول‌های مختلفی روی آن نصب کنیم و آن را ارتقا بخشیم. اما کاربران و طراحان خاصی در کشور وجود دارند که از تمامی این قابلیت‌ها و حتی بیشتر از آن به بهترین شکل ممکن استفاده می‌کنند.

نسخه‌های Catia:
این نرم‌افزار مدام در حال به روز شدن می‌باشد و هم‌چنان قابلیت‌های جدیدی به آن افزوده می‌گردد، ولی این به آن معنی نیست که کاربران قدیمی نرم‌افزار قادر به کار با نسخه‌های جدیدآن نباشند.بنابراین با اندکی تأمل در هر ویرایش جدید به راحتی می‌توان با آن ارتباط برقرار نمود. شایان توجه است وقتی که به عنوان مثال نسخه‌ی V5R21Catiaدر اختیار شما قرار می‌گیرد،حرف(Version) Vبه همراه شماره‌یبعد از آن بیان‌گر نسخه‌ی نرم‌افزار بوده و با توجه به استراتژی‌های روز طراحی تغییرات عمده را شامل می‌گردد. از سال 2010 تا‌‌کنون نسخه‌یV6 در دست‌رس است که بسیار‌ی از قابلیت‌ها از جمله طراحی گروهی به آن افزوده شده است، ولی با توجه به امکانات طراحی و عدم تطابق یک‌باره‌ی کاربران این نرم‌افزار با نسخه‌یV6 شرکت DS هم‌چنان نسخه‌یV5 را به ‌روز‌رسانی می‌کند به طوری که زمانی که نسخه‌یV5R18 وجود داشت V6R2010 به بازار آمد و تا به امروز به صورتV6R2012 و V5R21 به‌ روز‌رسانی شده‌اند و ممکن است تا چند سال آینده نیز به همین صورت هر دو نسخه با هم تکامل یابند.
نکته‌ی دیگر عبارت R و عدد آن است که بیان‌گر ویرایش نرم‌افزار در هر نسخه طی هر سال می‌باشد که با تغییر آن ممکن است کار‌بر محیط‌های جدیدی را مشاهده نماید. در کشور ما نیز نرم‌افزار V5R21Catiaبه صورت کامل و قابل استفاده در صنایع مختلف هم‌اکنون مورد استفاده‌ی کاربران این نرم‌افزار می‌باشد و بعید است که حرکت به سمت V6 در طی 10 سال آینده ضرورت داشته باشد.
حداقل سخت‌افزار مورد نیاز برای کار با Catia:
RAM: MB256 یا بیشتر، CPU: Intel Pentium3 یا بیشتر، کارت گرافیک: MB64 یا بیشتر
فضای مورد نیاز: حداقل فضایGB4کهGB2آن جهت نصب مورد نیاز است. باید در نظر داشت که هنگام نصب Catia،Help آن نصب نمی‌گردد. در صورت نیاز،Help را باید جداگانه تهیه نمود، لذا از این جهت به فضای بیشتری جهت نصب کامل Catiaو Help نیاز می‌باشد.
درباره‌ی کتاب:
در این کتاب محیط‌های پایه برای یک طراحی مکانیکی نسبتاً کامل آموزش داده شده است. در این‌جا با محیط‌های زیر از نرم‌افزارCatiaآشنا می‌شوید.
محیطSketcher: در این فصل همراه با آشنایی اولیه در خصوص نرم‌افزار، با قابلیت ترسیمات دو‌بعدی برای مدل‌سازی سه‌بعدی آشنا خواهید شد.
محیط :PartDesignدر این فصل همراه با معرفی تکنیک‌های طراحی عملی با قابلیت ترسیمات سه‌بعدی و مدل‌سازی حجمی در نرم‌افزار آشنا خواهید شد.
محیط Assembly: در این فصل همراه با معرفی مجموعه‌ها و دانش آن‌ها، با مونتاژ قطعاتی که در محیط‌های مختلف مانند Part ترسیم نموده‌اید آشنا خواهید شد.
محیط Drafting: در این فصل همراه با ارائه‌ی نکاتی درباره‌ی دانش تهیه‌ی نقشه، با خروجی گرفتن از فایل‌های سه‌بعدی به صورت نقشه‌ی کارگاهی آشنا خواهید شد.
در ابتدای هر فصل خلاصه‌ای درباره‌ی قابلیت محیط و نکات ضروری آن آمده است که به مخاطب توصیه می‌شود حتماً این بخش‌ها را مطالعه نماید.
در انتهای هر فصل نیز تمرینات کاربردی به جهت یادگیری هرچه بیشتر دستورها و طراحی در نرم‌افزار آمده است تا راهنمای کاربران در آینده باشد. ممکن است.
#مهندسي_مکانیک
📕برنامه‌ريزي فرآيند
از طراحي تا تخمين هزينه توليد
ناشر: انديشه‌سرا
نويسنده: سامان خليل‌پور آذري
قطع: وزيري
تعداد صفحه: 136
شابك: 9786005716795
رده‌بندي ديويي: 5/658
رده‌بندي كنگره:1391 4ب8خ 176 TS
جلد: شوميز، كاغذ: سفيد خارجي، چاپ: تكرنگ
وزن تقريبي بر حسب گرم: 230
2025/02/23 17:39:02
Back to Top
HTML Embed Code: