Telegram Web Link
حکمرانی به نام خدا!
مشکل در این است که آدمیان وقتی بر ایشان به نام خداوند حکمرانی می شود، در موارد مختلف نمی دانند که آیا آن حکم از جانب خداوند است و یا این که آن کس که چنان حکم می کند، صرفا از نام خدا برای اغراض خصوصی خویش سوء استفاده می کند. توماس هابز، لویاتان، ترجمه حسین بشیریه ص ۴۷۹

@alimirmoosavi
تصویر این کودک بی گناه در زیر برف با ما چه می گوید؟ درد و رنج، فقر ، گرسنگی و بی خانمانی. سرما را با عمق وجود خود احساس می کند، ولی می خواهد زنده بماند. اهل کجاست؟ چرا اینجاست؟ نمی دانیم. مسئولیت درد و رنج او بر دوش کیست؟ به گمانم می دانیم. بر دوش یکایک ما که جز به آسایش و رفاه خود نیندیشیدیم! بر دوش حکومتی که قرار بود هم دنیای ما را آباد کند و هم آخرت ما را! در قانون اساسی و خطابه ها و رسانه های رسمی خود از فقر زدایی دم می زند ! ولی کودکانش در چنین وضعیتی بسر می برند! بر دوش آنان که بر نقض ظاهر شریعت فریاد وااسلاما سر می دهند، ولی بر درد و رنج ملت خاموش اند! بر دوش آنان که با تحریم ایران، درد و رنج ملتی را افزودند، که از سوی حکومت خود در تحریم است!
@alimirmoosavi
حکومت خوب !
در یک کلمه حکومت خوب، حکومتی است که همیشه حاضر به فدا کردن حکومت به خاطر ملت و نه ملت به خاطر حکومت باشد. ژان ژاک روسو، قرارداد اجتماعی( متن و در زمینه متن)، ترجمه کلانتریان، ص ۲۶۴
@alimirmoosavi
تخت سلطنت
کسانی که سعی می کنند حکومت پادشاهی را عموما با پادشاهی خوب یکی بگیرند، خودشان را گول می زنند. برای قضاوت در باره یک نظام پادشاهی باید آن را تحت سلطه پادشاهان ستمگر و کوته فکر در نظر آورد، زیرا یا این قبیل افراد اغلب بر تخت سلطنت خواهند نشست یا تخت سلطنت آن ها را به این قبیل افراد مبدل خواهد ساخت.
ژان ژاک روسو، قرارداد اجتماعی متن و در زمینه متن، ترجمه کلانتریان، ص ۳۱۸
@alimirmoosavi
اسطوره ها هرگز نمی میرند!
✍🏻شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی ایران را در ماتم فرو برد و موجی از تاثر و اندوه را در ایرانیان و هواخواهان ایران برانگیخت. ایرانیان میهن دوست، حتی آنان که همواره مخالف یا منتقد سیاست های توسعه طلبانه جمهوری اسلامی بوده اند، نیز امریکا را به خاطر این اقدام مورد سرزنش قرار دادند و اندوه خود را بر شهادت این سردار بزرگ، کتمان نکردند.
✍🏻سلیمانی نه تنها به دلیل فضیلت های اخلاقی و سجایای شخصی، از خود گذشتگی و فداکاری و نیز میانه روی در سیاست داخلی، بلکه به دلیل کاردانی در انجام ماموریت های نظامی از محبوبیتی کم نظیر برخوردار بود. خاطره حماسه ها و رشادت های سلیمانی او را در شمار اسطوره های ملی قرار داده است، که هرگز نمی میرند. بر این اساس جناح های سیاسی گوناگون با وجود اختلافات فراوان، شخصیت و فداکاری های او را مورد تجلیل قرار دادند و اقدام تروریستی آمریکا در به شهادت رسانیدن وی را محکوم کردند.
✍🏻برخی با این استدلال که سلیمانی در پیشبرد استراتژی توسعه طلبانه ایران نقش اساسی داشته، او را قربانی سیاستی خود ساخته و نادرست دانسته و حتی بر آن اظهار خرسندی می کنند. آنان اما به این پرسش پاسخ قانع کننده ای نمی دهند که ناپسندی توسعه طلبی تنها به ایران اختصاص دارد،یا آمریکا نیز مشمول آن هست؟ به علاوه سیاست ها ایالات متحده تا چه حد بر اتخاذ این استراتژی از سوی ایران تاثیر گذاشته است؟ اگر چه توسعه طلبی فراتر از قدر مقدور و منابع و امکانات ژئوپولیتیک ایران بوده و هزینه هایی فراوانی برای کشور و مردم در پی داشته است، ولی نمی توان به بهانه مخالفت با آن، ترور یک سردار ملی را توجیه کرد و نسبت به آن بی تفاوت بود.
✍🏻اقدام آمریکا نه تنها از وجاهت حقوقی و قانونی برخوردار نیست، بلکه در چارچوب منطق واقع گرایانه سیاسی نیز بخردانه به نظر نمی رسد. حتی با فرض این که از نظر کاخ سفید، سردار سلیمانی کل برنامه های تهدید آمیز وعملیات های ضد آمریکایی را در منطقه سامان می داده و فرماندهی می کرده است، کشتن وی بخردانه نیست. زیرا چنین اقدامی همه روزنه ها و راه حل های دیپلماتیک را می بندد و دامنه تنش را به شدت افزایش می دهد؛ تنشی که احتمال تبدیل شدن به جنگی ویران گر را درون خود دارد.
✍🏻در برابر برخی دیگر نیز شهادت این سردار را بهانه برای تصفیه حساب های جناحی و سیاسی قرار داده و می کوشند تا از نمد افتخار آن کلاهی برای قدرت خود بسازند و بر مخالفان خود بتازند. آنان نیز از این غافلند، که چهره های ملی، به همه مردم تعلق دارند و سوء استفاده از ایشان، به ارزش و احترام آنان آسیب می رساند.
✍🏻اینک اما پرسش مهمی که ذهن بسیاری را درگیر خود ساخته، چگونگی واکنش جمهوری اسلامی به این اقدام و پیامد های آن برای آینده منطقه است. پاسخ به این پرسش، به ویژه در شرایطی که احساسات بسیاری جریحه دار شده و واکنشی انتقام جویانه به شدید ترین وجه را طلب می کند، بسیار دشوار است. افزون بر این، با توجه به بزرگی ضربه و عمق خسارت، که به گفته آبراهامیان خاطره کودتای 28 مرداد را تجدید کرد، جمهوری اسلامی ناگزیر از اقدامی تلافی جویانه است.
✍🏻این وضعیت معما گونه ،در واقع جمهوری اسلامی را بر سر دو راهی قرار داده است. از یک سو برنامه ریزی برای واکنشی به شدت انتقام جویانه و بی پروایانه که ضربه ای سخت به منافع آمریکا در بر داشته باشد؛ واکنشی که می تواند به شکل دومینویی ایران را در گیر جنگی ویران کننده کند. از سوی دیگر خویشتنداری و اقدامی بر پایه تدبیر که ضمن پاسخ به این جنایت بتواند از افتادن در دام جنگ جلوگیری کند.
✍🏻شواهد نشان می دهند که ایران و امریکا در طول چهل سال گذشته هیچ گاه تا این حد به آستانه جنگی فراگیر نزدیک نبوده اند. در چنین وضعیتی عقل حکم می کند که تصمیم گیری بر اساس سنجش همه ابعاد و پیامدهای ماجرا باشد و از واکنش های احساسی، که امنیت کشور را به شکل دومینویی در مخاطره قرار می دهد، پرهیز شود.
علی میرموسوی 14 دی 98
@alimirmoosavi
Forwarded from MMMojahedi 🍀 محمدمهدی مجاهدی (🍀 MMMojahedi)
سوخت آن سان که ندیدند تنش را حتی
گرد خاکستری پیرهنش را حتی

در دل شعله چنان سوخت که انگار ندید
هیچ‌کس لحظه‌ی افروختنش را حتی

حیف از این دشت پر از لاله گذشت و نگذاشت
برگی از شاخ گل نسترنش را حتی

داغم از این که نمی‌خواست که گل‌پوش کنند
با گل سرخ شقایق بدنش را حتی

داشت با نام و نشان فاصله آن حد که نخواست
بر سر دست ببینند تنش را حتی

چه بزرگ است شهیدی که نهد بر دل تیغ
حسرت لحظه‌ی سر باختنش را حتی

نتوان گفت که عریان‌تر از این باید  بود
با شهیدی که نپوشد کفنش را حتی

دل به دریا زد و دریا شد و اما نگذاشت
موج هم حس کند آبی شدنش را حتی

بود وارسته‌تر ازآن که شود باور پیر
جام می‌دید اگر می زدنش را حتی

دوش می‌آمد و می‌خواست فراموش کند
خاطرم خاطره‌ی سوختنش را حتی
 
محمدعلی مجاهدی (پروانه)
@mmojahedi
در رثای راستی و صداقت
پاره ای حوادث چنان فاجعه بارند که زبان و قلم در رثای آن فرو می مانند. چونان آوار بر سر انسان فرو می ریزند و فرصت آه و فریاد را از او می ستانند. در سوگ سرنشینان هواپیمای سرنگون شده چه می توان گفت. کاروانی ارزشمند از آدمیان، با سرمایه ای پر افتخار از نخبگان، که سودای افتخار افرینی بیشتر در سر داشتند، فدای معرکه ای از انتقام جویی شدند که نه در آن نقشی داشتند و نه اندک احتمالی نسبت به آن می دادند.
آنان که این فاجعه را آفریدند، اگر بر جان آدمیان حساس بودند، دست کم با اعلام وضعیت اضطراری، از آن جلوگیری می کردند. مگر می توان به بهانه خطای انسانی، این گناه بزرگ را بخشودنی کرد، یا زندگی و جان از دست رفته قربانیان را بازگرداند، یا از غم و اندوه بازماندگان، کاست.
گیرم خطای انسانی پذیرفتنی باشد، پنهان کاری و دروغ و فریب در خبر رسانی چه؟ آنان که در جریان پرتاب موشک بودند و همان زمان که هواپیما سقوط کرد، بی هیچ تردیدی جنایت را دریافتند، چرا دست کم به جای سکوت و وعده کوشش برای علت یابی درست، بر اخبار و تحلیل های نادرست و دروغ پافشاری کردند.
آنان نه تنها به خطا انسان های شریف را به کام مرگی دردناک و سخت فرستادند، که با دروغ و کتمان، انسانیت و اعتماد ملت را نیز به مسلخ بردند. مردمی که همین دیروز با تشییعی پرشکوه و کم نظیر، میهن دوستی و حق شناسی نسبت به سردار پر افتخار خود را به جهانیان نمایاندند و در اوج احساسات گروهی از آنان زیر فشار مظلومانه، جان باختند.
سخت تر آن که مسئولان آن گاه لب به سخن گشودند، که با فشار شدید قدرت ها و رسانه های بیگانه روبرو شدند؛ واکنشی که صداقت مسئولان را بیشتر در معرض تردید قرار داد و بسیاری را با این پرسش رو برو کرد که آیا اگر چنین فشاری نبود، دست اندرکاران حاضر به اعلام بودند؟
چگونه می توان به آسانی چوب حراج بر اعتماد و اعتبار ملتی زد،که بیش از چهل سال بر تمام سختی ها بردباری پیشه کرده و با وجود ناملایمات از همراهی باز نایستاده است؟ آیا این را نیز می توان به بهانه خطا توجیه کرد؟
زخمی که در این حادثه بر خانواده های قربانیان و احساسات پاک مردم رفت، به راحتی التیام نمی پذیرد و اگر با عقلانیت و تدبیر خسارت آن جبران نشود، معلوم نیست سر از کجا درآورد.
نخستین کاری که برای التیام این فاجعه می توان کرد، افزون بر پرداخت بی چون چرای غرامت، برخورد قاطع با عاملان اصلی آن است. دست کم انتظار می رود به جای انداختن گناه آن بر سر فردی بی پناه و قربانی کردن وی، مسئولان اصلی نه تنها از کار برکنار بلکه در دادگاهی بی طرف به شکلی عادلانه محاکمه شوند.
خود را به جای مردم بگذاریم و از دید آنان به واقعیت ها بنگریم. آنان نه تنها داغدار از دست رفتن عزیزان پرافتخارشانند، که در رثای راستی و صداقت گریان و نالانند. به جای هراس، بگذاریم با صدای بلند فریاد بزنند و از مسئولان خود شکوه و شکایت کنند و به آنان ناسزا گویند. به جای سرکوب با آنان همدلی کنیم و چونان پیشوایمان علی (ع) از آنان دلجوئی کنیم.
منه دل بدین دولت چند روز
به دود دل خلق خود را مسوز
علی میرموسوی۹۸/۱۰/۲۲
@alimirmoosavi
🔷 بزرگداشت بیست و پنجمین سال درگذشت مهندس مهدی بازرگان با عنوان "بازرگان، اصلاحات و نقد انقلاب"

زمان: ۲۶ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۵ الی ۱۹:۳۰
مکان: کانون توحید

#مهندس_مهدی_بازرگان
#مهدی_بازرگان
#بنیاد_فرهنگی_بازرگان

🔷 کانال بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان
@Bonyadbazargan
در بزرگداشت بیست و پنجمین سالگرد بازرگان در موضوع " ما و میراث روشنفکری بازرگان" سخن خواهم گفت. چکیده بحث در پی می آید.👇
ما و میراث روشنفکری بازرگان
سیدعلی میرموسوی
بر پایه طبقه بندی های رایج از جریان های فکری، بی تردید بازرگان در زمره روشنفکران جای می گیرد. او هم بر اساس تعریف عام گرامشی و هم بر اساس تعریف خاص بندا، از روشنفکران محسوب می شود. از دیدگاه گرامشی روشنفکر کسی است که که جنبه غالب فعالیتش " فکری_ مغزی" باشد. از نظر بندا روشنفکر در مورد گروهی به کار می رود که با نگاهی نقادانه در پی یافتن کاستی ها و آسیب های ساختار قدرت حاکم هستند و هرگز با آن سر آشتی ندارند. بازرگان شخصیتی است که بر اساس هر دو معیار روشنفکر قلمداد می شود.
مسئله مهم اما، سرشت و ویژگی های متمایز کننده روشنفکری بازرگان و ارزش و فایده ای است که میراث روشنفکری او برای نسل امروز دارد. در این راستا می توان به طرح دو پرسش مهم پرداخت: نخست این بازرگان نماینده چه سبکی از روشنفکری بود و با چه ویژگی های از دیگر روشنفکران زمانه اش ممتاز می شد؟ دوم این که سبک روشنفکری و نیز میراث برجای مانده از وی چه فایده و ارزشی برای جریان روشنفکری امروز جامعه ایران دارد؟ مقاله حاضر در پی پاسخ به این دو پرسش است. در این راستا توجه به فضای و سنت های فکری و نیز زمینه های اجتماعی سیاسی زمانه وی لازم به نظر می رسد.
در پاسخ پرسش نخست می توان ادعا کرد : بازرگان روشنفکری کنش گر و اهل عمل بود، او نوعی روشنفکر عمومی بود که در حد فاصل و مرز نو اندیشی دینی و روشنفکری دینی قرار داشت. در موقعیتی میانه بین این دو جریان، او از یک سو با نگاهی قرآنی به بازسازی سنت اندیشی دینی اهتمام داشت و از سوی دیگر از یافته های علوم جدید بشری در تفسیر آموزه ها و ارزش های دین یاری می جست. به تعبیر آرنت، می پنداشت وظیفه او آن است که در مورد آنچه ما انجام می دهیم بیندیشد. او نوشتار خود را نوعی کنش دگرگون کننده می دانست. دگرگونی مورد نظر او هم اصلاح اندیشه دینی است و هم پرورش اخلاق و اصلاح رفتار و هم تحول فراگیر سیاسی.
او همچنین از اندک روشنفکرانی بود که خود را به عرصه اندیشه محدود نکرد و در عرصه عمل سیاسی نیز به فعالیت پرداخت. به تعبیر ماکس وبر، او رسالت دانشمند و رجل سیاسی را ترکیب کرده بود. او نه صرفا دانشمند بود و نه تنها عمل گرا، بلکه هر دوی این ها بود. برجسته ترین کار او در این عرصه تاسیس نهضت آزادی است، که نشان دهنده توجه او به اهمیت اصلاح نهادی سیاست در کنار اصلاح اندیشه دینی و اصلاحات اجتماعی است. از این نظر می توان به این نتیجه گیری خطر کرد که او در رابطه امر دینی و امر سیاسی، به بعد نهادی دین نیز توجه داشت. بر این اساس او در ایجاد ارتباط بین نیروهای سنتی و نسل جدید ایرانیان تحصیل کرده و نیز نیروهای مذهبی و ملی گرا نقشی فعال داشت.
در پاسخ پرسش دوم نیز با نگاهی انتقادی می توان میراث روشنفکری بازرگان را به دو بخش تقسیم کرد. بخشی که ناظر به مسائل موقعیت مند زمانه است؛ مانند دیدگاه او در مورد رابطه علم و دین، که در پرتو یافته های کنونی، پذیرفتنی به نظر نمی رسند. بخشی دیگر که جنبه پایدار تری دارد و همچنان می تواند برای جریان روشنفکری دینی امروز الهام بخش و چه بسا راهگشا باشد. برای مثال قرآن گرایی، نگرش او به نهاد دین، رابطه دین و حوزه عمومی و جدایی نهاد دین از دولت، پاسخ گوی نیاز های زمان حاضر است. در حوزه عملی نیز اخلاق اصلاح طلبی و مقاومت بازرگان، کنش گری، جامع نگری نسبت به اصلاحات و کوشش برای پیوند نیروهای جدید و سنتی و در نهایت فعالیت حزبی در حوزه عمل سیاسی، می توانند الهام بخش جریان روشنفکری دینی باشد.
@alimirmoosavi
🔷 بزرگداشت بیست و پنجمین سال درگذشت مهندس مهدی بازرگان با عنوان "بازرگان، اصلاحات و نقد انقلاب"

📌 برنامه بزرگداشت

زمان: ۲۶ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۵ الی ۱۹:۳۰
مکان: کانون توحید

#مهندس_مهدی_بازرگان
#مهدی_بازرگان
#بنیاد_فرهنگی_بازرگان

🔷 کانال بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان
@Bonyadbazargan
برخورد حکومت با سکوت مردم !
حکومت با تکیه بر سکوتی که خود از شکستن آن جلوگیری می کند و بی نظمی هایی ‌که به دستورش صورت می گیرد، ترس آن هایی را که سکوت می کنند به نشانه طرفداری از خود جا می زند و آنهایی را که جرئت می کنند حرف بزنند به مجازات می رساند.
ژان ژاک روسو، قرارداد اجتماعی متن و در زمینه متن، ترجمه کلانتریان، ص ۴۰۰
🔶 گزارش خبری مراسم بزرگداشت بیست و پنجمین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان

🔷کانال بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان:
@Bonyadbazargan

📌 مراسم بزرگداشت بیست و پنجمین سالگرد درگذشت مهندس مهدی بازرگان پنجشنبه 26 دی ماه 98 از ساعت 15 تا 20 عصر با عنوان «بازرگان، اصلاحات و نقد انقلاب» در کانون توحید تهران برگزار شد. در این مراسم، فضای اندوه و سوگواری ناشی از حوادث اخیر، به ویژه فاجعه انسانی سقوط هواپیمای مسافری با نصب پلاکاردهای تسلیت، نوارهای سیاه عزاداری و پیام‌های مکرر تسلیت از سوی مجری برنامه به چشم می‌خورد.

📌 تعدادی از شخصیت‌های سیاسی، اعضای ارشد احزاب و چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این مراسم شرکت داشتند. احمد منتظری، مصطفی تاج‌زاده، فرشاد مومنی، حبیب‌الله پیمان، مرضیه مرتاضی لنگرودی، احمد زیدآبادی، غلامرضا حیدری، پروانه سلحشوری، محمد جواد مظفر، حسین موسویان، فریدون سحابی، لطف‌الله میثمی و محمدی اردهالی از جمله شخصیت‌هایی سیاسی بودند که در این مراسم حضور یافتند.

@Bonyadbazargan

📎 متن کامل گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید: 👇


https://bit.ly/364rFG3
Audio
🔷 بزرگداشت بیست و پنجمین سال درگذشت مهندس مهدی بازرگان با عنوان "بازرگان، اصلاحات و نقد انقلاب"

📌 فایل کامل صوتی سخنرانی آقای دکتر سید علی میرموسوی

🔷 کانال بنیاد فرهنگی مهندس مهدی بازرگان
@Bonyadbazargan
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
گزارشی دردناک از وضعیت کره شمالی از زبان دختری جوان که به همراه خواهرش توانسته از آنجا بگریزد.
@alimirmoosavi
معامله یا مصادره!
✍️سرانجام پس از مدتها طرح موسوم به معامله قرن رونمایی شد. انتظار می رفت ترامپ از این طرح پرطمطراق به عنوان برگ برنده ای پیش از انتخابات پرده بردارد. به ویژه اینکه رونمایی از این طرح می‌ تواند ماجرای استیضاح را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
✍️آن گونه که نقشه انتشار یافته نشان می دهد، کشور فلسطینی وسعتی به مراتب کمتر نسبت به دولت خود گردان دارد، زیرا حدود ۳۰٪ از کرانه باختری نیز به تصرف اسرائیل در می آید و مرز دولت فلسطین را از رود اردن کیلومترها به عقب می راند. سرزمین های فلسطینی محاط به اسرائیل اند و شکلی پراکنده و پاره پاره دارند. شهرک های احداث شده سر جای خود باقی می مانند و بخشی های فلسطینی از راه پل یا تونل ارتباط و پیوند می یابند.
✍️در این طرح، فلسطین به ازای شناخته شدن به عنوان یک دولت و دریافت کمک ۵۰ میلیارد دلاری، از خیلی چیزها محروم می شود. در عوض اسرائیل نه تنها سرزمین های اشغالی پس از ۱۹۶۷ و شهرک های ساخته شده را در تصرف دارد، بلکه حاشیه نوار باختری را نیز در اختیار خواهد داشت و امنیت آن تضمین می شود.
✍️بی تردید فلسطینی ها زیربار این طرح که در حقیقت به جای معامله، مصادره است، نخواهند رفت. آمریکا و اسرائیل نیز چنین انتظاری ندارند، اما امیدوارند که بتوانند با وعده و وعید و اعمال فشار، طرف فلسطینی را به میز مذاکره بکشانند. در این فرایند دولت های عربی همسو با ایالات متحده نقش مهمی ایفا خواهند کرد.
✍️بی تردید این طرح در کوتاه مدت دامنه تنش را افزایش و خشونت و افراطی گری را تقویت می کند. این پیامد چنان روشن است، که نمی تواند از دید گردانندگان کاخ سفید پنهان مانده باشد. اگر چه گویا مطلوب آنان نیز چیزی غیر از این نیست، زیرا از دیدگاه ایشان برکات تنش در خاورمیانه برای آمریکا بسیار بیشتر از آرامش است.
✍️با وجود این مقاومت موثر در برابر این طرح نیز چندان آسان به نظر نمی رسد. طرف فلسطینی نه تنها از قدرتی موثر برای پیگیری خواست خود برخوردار نیست، بلکه با مشکل عدم اجماع و توافق داخلی در مورد چگونگی واکنش روبروست. افزون بر این در سایه این طرح امید به صلح و مذاکره کاهش و ایده مبارزه مسلحانه طرفداران بیشتری پیدا می کند.
✍️از سویی مقاومت در برابر این طرح بیش از هر چیز به اتحاد و پشتیبانی کشورهای عربی و اسلامی نیاز دارد. در حالی که روابط بسیار تنش آلود این کشورها در شرایط کنونی، امکان هر گونه گفتگو و تفاهم بر سر ارائه طرحی بدیل، را بیش از پیش دشوار کرده است.
✍️در این وضعیت کوبیدن بر طبل مبارزه مسلحانه و واهی خواندن کوشش های چند دهه گذشته، نه تنها گرهی از مشکلات نمی گشاید، بلکه با افزایش تنش وضعیت را دشوارتر نیز خواهد کرد. به جای این، بهتر است طرف فلسطینی از فرصت ایجاد شده برای کاهش اختلافات درونی خود بهره ببرد و در راه دستیابی به استراتژی موثر و مورد توافق کوشش کند.
علی میرموسوی 7/ 11/ 98
@alimirmoosavi
Audio
فلسفه سیاسی افلاطون
افلاطون(427-347 ق.م) شاگردبرجسته سقراط و بنیان گذار فلسفه سیاسی است. فلسفه سیاسی افلاطون در واکنش به بحران فراگیر نظام سیاسی آتن طرح شد و بر هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی خاصی استوار است که در این درس به اختصار بررسی شده اند.
@alimirmoosavi
Audio
عدالت در فلسفه سیاسی افلاطون جایگاهی کانونی دارد. او در کتاب جمهوری نظام سیاس عادلانه را مورد بررسی قرار داد و نظریه فیلسوف شاه را طرح کرد. هدف او از پژوهش و جستجوی آرمان شهر یافتن الگویی برای سامانی عادلانه برای شهر بود. در این درس ابعاد فلسفه سیاسی افلاطون به اختصار مورد بررسی قرار گرفته است.
@alimirmoosavi
Forwarded from راهبرد
👁‍🗨 نگاه تحلیلگران: "ویروس سکولار"

👈 عباس موسایی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در یادداشتی برای "راهبرد" نوشت:

شیوع ویروس کووید۱۹، موسوم به کرونا، نه‌تنها زندگی و زیست -جهان انسان‌ها را دچار چالش کرده، که بر مناسبات و مختصات عرصه نظری در علوم‌انسانی نیز تاثیری شگرف نهاده است‌.

اگر به اقتفای توماس اسپریگنز که در فهم نظریه‌های سیاسی، شکل‌گیری و تکوین نظریات فیلسوفان از افلاطون تا توماس هابز را ناشی از تحولات و بحران‌های عصر خود می‌داند، بحران شیوع کرونا را در شکل‌گیری نظم و نظام فکری و اجتماعی جدید موثر بدانیم؛ شواهد متعددی را می‌توان بر این امر مترتب دانست.

معرکه آرای گسترده‌ای در مواجهه با پدیده کرونا در ادبیات سیاسی شکل گرفته است. از گفتمان‌های امنیتی تا گفتمان‌های علمی، از توهم توطئه (پارانویا) تا ترور بیولوژیک سازماندهی‌شده، ویروس امپریالیسم، از فوران رعب و دهشت تا فوران نفرت نژادپرستانه، از اوج‌گیری خرافه‌گرایی تا خرافه‌ستیزی، از نزاع فقیهان و عالمان علم تجربی، تا استثناگرایی حکومت‌ها برای در اختیار درآوردن عرصه عمومی تا آنارشی‌طلبی حکومت‌ستیزانه، از پریشان‌گویی متوهمانه تا ناامنی‌سازی هدفمند و... کنش‌های گفتاری وسیعی شکل گرفته است.

نئولیبرال‌ها کرونا را برای کمونیسم چین بنیان‌برافکن می‌دانند، نئومارکسیست‌ها آن را احیاگر و راهگشای کمونیسم ناب برمی‌شمارند.

 اینجا معلوم نیست که جان انسان‌ها در اولویت است یا نظام بازار. مردمان زیادتری قربانی کرونا می‌شوند، اقتصاد دنیا به هم می‌ریزد، بازار جهانی مضطرب شده است، دولت‌ها خرافه‌ها را کنار می‌گذارند و گزاره‌هایی از این دست، گزاره‌های جدی بخش‌های وسیعی از رسانه‌هاست.

کرونا همچنانکه به دوگانه رادیکال "سکولار/قدسی" شوکی عجیب وارد کرده، دوگانه "بازار/ضدبازار" را نیز جانی تازه بخشیده است.

اسلاوی ژیژک، فیلسوف پسامارکسیست اسلاو، با ارجاع به سخنان قائم‌مقام وزیر بهداشت، کرونا را ویروسی دموکراتیک می‌داند؛ "حریرچی، قائم‌مقام وزیر بهداشت کرونا را ویروسی دموکراتیک می‌داند، چون فرقی میان فقیر، پولدار، یا دولتمرد و شهروند عادی قائل نیست، سخنی درست گفته بود چون همگان نزد کرونا یکسان‌اند".

از منظری دیگر اما، او این ویروس را نه تهدیدی برای چین و کمونیسم، که منفجرکننده کاپیتالیسم و احیاگر کمونیسم می‌داند: "شایعاتی اغلب به گوش می‌رسد که ویروس کرونا ممکن است به سقوط دولت کمونیستی حاکم بر چین بیانجامد، به همان نحوی که بنا بر تأیید گورباچف فاجعه چرنوبیل واقعه‌ای بود که ماشه نهایی را به سوی کمونیسم شوروی کشید. اما در اینجا یک تناقض مطرح است: ویروس کرونا ما را مجبور می‌کند تا کمونیسم را بنابر اعتماد به مردم و دانش، از نو بنا کنیم... میانه‌روترین نظرِ من نیز بسی رادیکال‌تر است: اپیدمی ویروس کرونا یک نوع حمله تکنیک قلب منفجرکن کف‌دستی پنج‌نقطه‌ای به سیستم کاپیتالیستی جهانی است – نشانی از اینکه ما نمی‌توانیم به همان طریقی که پیش می‌رفتیم، ادامه بدهیم و ایجاد یک تغییر رادیکال ضروری است".

جورجو آگامبن، فیلسوف ایتالیایی، اما با تمرکز بر وضعیت ایتالیا با نگارش مقاله‌ای تحت‌عنوان "وضعیت استثنائی برآمده از اضطراری برانگیخته‌نشده" در مجله "مانیفست"، توضیح می‌دهد که چگونه حکومت‌ها به‌بهانه ویروس کرونا نوعی وضعیت استثنائی برای اداره امور ایجاد کرده‌اند.

او می‌نویسد: "محدودیت‌هایی که اکنون حکومت‌ها بر آزادی تحمیل می‌کنند، از جانب مردم پذیرفته می‌شوند، آنهم به نام میلی همگانی برای ایمنی؛ این میل اما ساخته دست خود حکومت‌هایی است که اینک برای برآورده کردن آن وارد عمل شده‌اند... می‌توانیم بگوییم به محض آنکه تروریسم در مقام توجیهی برای اعمال اقدامات استثنائی به ته رسید، ابداع و اختراع یک اپیدمی می‌توانست بهانه‌ای آرمانی برای گسترش چنین اقداماتی ورای هر حد و حدودی باشد".

آگامبن، کرونا را بهانه تبدیل و تحمیل استثنا بعنوان قاعده و روال و اختراع و ابداع یک اپیدمی توسط حکومت‌ها قلمداد می‌کند.

🔅متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:

https://telegra.ph/ویروس-سکولار-03-02

@javadrooh
2024/09/29 20:32:35
Back to Top
HTML Embed Code: