Telegram Web Link
در دوره فقه مقاومت و بزرگداشت علامه جعفر مرتضی عاملی مطرح شد: نقش بزرگ آیت الله سیدجعفر مرتضی عاملی در ایجاد نظام اطلاعاتی ایران

سردار شمشیری: آیت الله سید جعفر مرتضی عاملی پایه گذار نظام اطلاعاتی ایران است.

سردار سرتیپ پاسدار علی شمشیری ،جانشین مشاور مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا در این همایش طی سخنانی گفت: در بدو تشکیل نظام جمهوری اسلامی، اولین شخصیتی که در ایران به این مسئله اشاره کرد که «نیازمند نظام اطلاعاتی هستیم» آیت الله سیدجعفر مرتضی عاملی بود.

وی گفت: امروز جایگاه بحث اطلاعات در جنگ ها بسیار حساس است؛ چه آنکه کسی که اشراف اطلاعاتی داشته باشد، قدرت عملیاتی هم خواهد داشت و همینطور اگر کسی اشراف اطلاعاتی نداشته باشد، قدرت عملیاتی هم نخواهد داشت.

وی ادامه داد: آیت الله سید جعفر مرتضی اشراف جامعی به مسائل تاریخی اسلامى و فراز و نشیب‌های آن داشت لذا در همان زمان اول انقلاب ایشان به این ضرورت نظام اطلاعاتی پی برده و شروع کردند در این زمینه یادداشت هایی را نوشتند که بعدها آیت الله احمدی میانجی آنها را منتشر کرد.

وی افزود: کتاب «موسوعه استخبارات والامن فی آثار والنصوص» قدیمی ترین منبع برای کسانی است که می خواهند پیرامون مسائل اطلاعاتی و امنیتی وارد شوند. ما تا سال های حدود 1361 مجموعه اطلاعاتی ما در سپاه جمع بود چون شیوه ساواک برگرفته از موساد بود. از سوی دیگر چون سالیان سال بود که شیعه تشکیل حکومت نداده بود و هرچه ما نوشته داشتیم عمدتا در حوزه فردی و شخصی بود لذا باید سیستم و نظام اطلاعاتی پی ریزی می کردیم که مطابق با اسلام باشد و این از دغدغه های آیت الله سید جعفر مرتضی عاملی بود که کار را شروع کردند و با موسوعه استخبارات والامن فی آثار والنصوص تکمیل شد.
وی گفت: اوایل جنگ ایشان در قم بودند، قویترین افراد اطلاعاتی ما نزد ایشان می آمدند و کسب نظر می کردند چون مسائل حکومتی وجود نداشت لذا تفکیک ریز مسائل و حوزه کار هم برای همه مبهم بود لذا از همان سال های اول جنگ می آمدند و این جزئیات را از ایشان کسب تکلیف می کردند.

وی با اشاره به جریان کمپ دیوید و اسلو و سپس ایجاد حزب الله لبنان و الگوگیری ملت های منطقه از این جریان برای مقاومت برابر صهیونیست ها بیان داشت: رمز شکست صهیونیست ها از سال 1973 تا الان – که بزرگترین ضربه ای خوردند در عملیات طوفن الاقصی بود- بحث غفلت اطلاعاتی آنها و اشراف اطلاعاتی گروه های اسلامی نسبت به آنها بود.

وی افزود: انقلاب اسلامی و مرزبندی هایی که شرع در حوزه اطلاعاتی و امنیت روی آنها دست گذاشته و افرادی مانند سیدجعفر مرتضی عاملی آنها را کشف و تدوین کرد و به دستگاه های اطلاعاتی و گروه های مقاومت داد، سبب شد اینها هم آن اشراف اطلاعاتی را پیدا کند و هم آن خط قرمزهایی که شرع اجازه نمی دهد که نیروی انتظامی و امنیتی و اطلاعاتی وارد آن شود، بتوانند کار خود را انجام دهند و به موفقیت برسند.

آقای شمشیری با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در اوج استیصال به سر می برد، گفت: اینها نه جرات اقدام و عمل دارند و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی مانند کسی که در حال احتضار است، آمریکا و انگلیس به او تنفس مصنوعی می دهند.

ايشان ادامه داد: در سایه تربیتی دینی که منشا آن انقلاب اسلامی و مراجع تقلید بودند، افرادی تربیت شدند که وقتی حماس درخواست 40 نفر برای عملیات استشهادی می کند، 1000 نفر اعلام آمادگی می کنند.

وی خاطرنشان کرد: تا قبل از انقلاب اسلامی کشور مستقلی روی زمین نبود و هرکشوری وابسته به بلوک شرق یا بلوک غرب بود. انقلاب اسلامی بود که معنای استقلال در همه ابعاد بویژه استقلال دفاعی را برای کشورها به ارمغان آورد.

وی با بیان اینکه جنگ ترکیبی به معنای واردآمدن فشار در همه جهات است، گفت: در جنگ ترکیبی کسی شکست نمی خورد که اشراف اطلاعاتی با ضوابط دینی دست پیدا کند. پایه لشکر بدر اسرایی بودند که در جنگ تحمیلی آمدند و رافت اسلامی سبب شد علیه صدام وارد مبارزه شوند. اگر مقاومت در عراق شکل گرفت، پایه و اساس آن همین اسرا بودند که تربیت دینی شدند و اجازه ندادند آمریکایی ها اهدافشان را پیاده کنند.

وی گفت: در تحولات صورت گرفته در جهان، علمای دینی ما و در راس آنها امام خمینی (ره) و شخصیت هایی نقش داشتند که در زمینه های تخصصی توانستند نظریه بدهد و این نظریه ها مبنای تصمیم گیری ها شد و توانست منطقه را از آن حالتی که در پازل آنها بود دربیاورد و دغدغه فکری و اساسی برای آنها شود.

وی ادامه داد: امروز ما ادعا داریم که دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی پایه مسائل خودشان را از مبانی دینی و بویژه دوران حکومت پیامبر (ص) در مدینه گرفتند و اگر امروز مقاومت در اشراف اطلاعاتی است و می تواند دشمنی مانند صهیونیست ها را غافل کند به دلیل بهره گیری از این مبانی است.
معاون بین الملل حوزه: دقت و انصاف علمی علامه سید جعفر مرتضی عاملی برای همه ما درس است
حجت الاسلام والمسلمین حسینی کوهساری معاون بین الملل حوزه های علمیه هم در سخنانی اظهار داشت: آیت الله سید جعفر مرتضی عاملی می گوید در آیات و منابع روایی ما برمی آید اگر ما مقاومت می خواهیم این مقاومت باید دارای هدف باشد و حدود 20 هدف را تبیین می کند که از جمله اهداف آنها رفع ظلم، رفع فتنه در عالم، اقامه دین در عالم، عدالت و … است که در آثار ایشان به وضوح دیده می شود.
وی به شخصیت جامع علامه عاملی اشاره کرد و گفت: ایشان در عرصه های مختلف علمی، کارشناس، صاحبنظر و عالمانه ورود می کرد. ایشان درعین اینکه کار عالمانه می کردند اما از کار حوزوی خود مانند تاسیس حوزه علمیه و تربیت نیرو غفلت نمی کرد.
وی دستگیری از محرومان را وجه دیگر شخصیت وی برشمرد و گفت: مرحوم علامه سیدجعفر مرتضی عاملی دارای شخصیت انقلابی و علمی بود و بسیاری از فرماندهان دوران دفاع مقدس از محضر علمی و اخلاقی ایشان استفاده می کردند.
وی افزود: علامه سید جعفر مرتضی عاملی توانسته بود برای عرصه مقاومت یک پشتوانه فکری و یک نظام فکری را تنظیم کند. در کنار اینها شخصیت اخلاقی، تهذیبی و تربیتی ایشان قابل درس برای همه ماست. دقت و انصاف علمی، تتبع گسترده ایشان را باید درس بگیریم.
آية الله الآملي اللاريجاني:
لولا اجابات السيّد جعفر مرتضی وأمثاله بالتاريخ لبقيت الكثير من الشبهات عالقةً في أذهان الناس


وکالة الحوزة ـــ قال آية الله صادق الآملي اللاريجاني: اجابات السيّد جعفر مرتضی وأمثاله من العلماء المشتغلين بالتاريخ، لبقيت الكثير من الشبهات عالقةً في أذهان الناس.
وکالة أنباء الحوزة ـــ زار رئيس مجمّع تشخيص مصلحة النظام في الجمهوريّة الإسلاميّة، آية الله الشيخ صادق الآملي اللاريجاني سماحة السيّد محمّد مُرتضى، مُعزيًّا برحيل والده سماحة آية الله المُحقّق السيّد جعفر مٌرتضى العامليّ.
تحدّث سماحة الشيخ اللاريجاني بإسهاب عن السيرة العلميّة لسماحة المُحقّق العامليّ، ومكانته، ومناقبيّته الشخصيّة والعلميّة والإجتماعيّة.
وقال سماحته: إنّ جميع الحوزات العلميّة قد حُرمت من وجود سماحته الشريف، ومن حضوره المبارك المنيف.
وأضاف انّه، شخصيًّا، استفاد من سماحة السيّد الراحل، إذ عايشه فترة أشهُرٍ، في منزل واحد، في مدينة مشهد المقدّسة، التي كان يقصدها العلّامة الفقيد في بعض أشهُر الصيف، قبل حوالي 35 سنة، بدلًا من الذهاب إلى موطنه لبنان، متفرّغًا للزيارة، والكتابة والتأليف.
وتكلّم سماحة الشيخ على تلك الفترة، وما رافقها، بشوقٍ وحنينٍ وإعجاب، مشيرًا بشكل خاصٍّ إلى الدقّة، والمتانة، والجلد، والإيجابية في طرح المسائل العلميّة، بحيث أنّ السيّد رجع في إحدى المرّات إلى مدينة قمّ المُشَرّفة ليحمل الكتب بسيارته، ويعود ليجيبَ على أسئلة الشيخ بالدليل الدقيق والبيان الرقيق.
وأضاف قائلًا: إنّ تألیف هذا المقدار من التأليفات، لهو، بحقّ، دليلٌ واضحٌ على النشاط الكبير، والحيويّة التي كان يتمتّع بها سماحة السيّد رضوان الله تعالى عليه، ولعلّه لا يوجدُ عندنا، أو قَلَّ، في هذه الأزمنة الأخيرة، عالمٌ موسوعيٌّ يتّسم بالعمق مثله، فهو إضافةً إلى كونه مؤرّخاً، كان فقيهًا مُستنبطًا، وأصوليًّا عميقًا، ومُفسّرًا دقيقًا، ومتكلّمًا بارعًا، وأديبًا وشاعرًا مفطورًا.....
ثمّ استفسر عن آخر ما أنجزه سماحته، قدّس سرّه، من كتب وتأليفات، في الجانب الاعتقاديّ، مُعتبرًا أنّه لولا اجابات السيّد، رحمه الله، وأمثاله من العلماء المشتغلين بالتاريخ، لبقيت الكثير من الشبهات عالقةً في أذهان الناس.
ونوّه بالحافظة القويّة للراحل الكبير، المشفوعة بذوق علميٍّ معتدل، مُشيدًا بدوره البنّاء في مختلف الأمور، مُعربًا عن أمله في إكمال طريق السيّد ونهجه، مبديًا إعجابه بانجازات مؤسّسة الترجمة، مُعبّرًا عن تعجّبه، وبالغ أسفه، لما تتعرّض له مؤلّفاته من  تشويهات في سياق بعض الترجمات اللامسؤولة، واصفًا ذلك بالتحريف، داعيًا الى اتخاذ الموقف المناسب في هذا المجال.
وأكّد سماحة الشيخ اللاريجاني على وجوب نشر كتب سماحة العلّامة السيّد جعفر مُرتضى العامليّ في أعلى مستوى من الجودة، وعلى أشمل صعيد، مُقترحًا، في هذا السياق، الذهاب إلى النشر الإلكتروني، سواء من خلال تحويل الكتب الى أقراص الكترونيّة مُدمجة، أو من خلال النشر المُتقن على الشبكة العنكبوتيّة.
چرا عاشورا مبنایی برای وحدت اسلامی است؟/ پاسخ علامه سیدجعفر مرتضی
توقع داریم هر انسان آزاده و شریف و هر شخص خردمند بی‌آلایشی در مراسم رویگردانی از شیوه یزیدی و پروراندن روح بیزاری و سرپیچی از ستمگران و زورگویان با ما مشارکت کند.


به گزارش گروه دیگر رسانه‌های خبرگزاری فارس، دشمنان اسلام و متعرضان به حقیقت و مردمانی که از آنان پیروی می‌کنند اما از واقعیت نیرنگ آنها غافل هستند، همیشه شیعیان را بر یک هجوم تبلیغاتی در ایام پایانی هر سال هجری قمری عادت داده‌اند. این هجوم تبلیغاتی برای بد جلوه دادن آداب و رسوم عاشورایی و به تردید انداختن مردم نسبت به فایده آن و بیزار کردن آنها از این آداب و رسوم و ایجاد شبهات در مورد تمام اعمال و برنامه‌هایی که در این مناسبت بزرگ انجام می‌شود، است.
آنها هر موضوعی و نقیضش را نقد می‌کنند و نه حرکت و نه سکون راضی‌شان نمی‌کند و در پاسخ به شبهه افکنی‌هایشان هیچ گفتار و یا کرداری خوشایندشان نیست و تا زمانیکه این شعائر و آداب و رسوم برپا باشد و مردم به آن عمل کنند به یاوه سرایی‌های خود ادامه می‌دهند.
بسیاری از علما در عصر جدید پاسخ‌هایی مستدل و علمی به این شبهات داده‌اند؛ پاسخ‌هایی گوناگون مطابق با هر ذوق و سلیقه‌ای در دانش، اما شاید این دشمنان اسلام مصداقی از کسانی باشند که حق تبارک و تعالی در آیات ۸۹ تا ۹۳ سوره مبارکه الإسراء توصیفشان کرده است. آیات به همراه ترجمه استاد بهاالدین خرمشاهی از آنها چنین است:
وَلَقَدْ صَرَّفْنَا لِلنَّاسِ فِی هَذَا الْقُرْآنِ مِنْ کُلِّ مَثَلٍ فَأَبَی أَکْثَرُ النَّاسِ إِلَّا کُفُورًا (۸۹) وَقَالُوا لَنْ نُؤْمِنَ لَکَ حَتَّی تَفْجُرَ لَنَا مِنَ الْأَرْضِ یَنْبُوعًا (۹۰) أَوْ تَکُونَ لَکَ جَنَّةٌ مِنْ نَخِیلٍ وَعِنَبٍ فَتُفَجِّرَ الْأَنْهَارَ خِلَالَهَا تَفْجِیرًا (۹۱) أَوْ تُسْقِطَ السَّمَاءَ کَمَا زَعَمْتَ عَلَیْنَا کِسَفًا أَوْ تَأْتِیَ بِاللَّهِ وَالْمَلَائِکَةِ قَبِیلًا (۹۲) أَوْ یَکُونَ لَکَ بَیْتٌ مِنْ زُخْرُفٍ أَوْ تَرْقَی فِی السَّمَاءِ وَلَنْ نُؤْمِنَ لِرُقِیِّکَ حَتَّی تُنَزِّلَ عَلَیْنَا کِتَابًا نَقْرَؤُهُ قُلْ سُبْحَانَ رَبِّی هَلْ کُنْتُ إِلَّا بَشَرًا رَسُولًا (۹۳).
در این قرآن برای مردم هرگونه مثلی را گونه‌‏گون بیان داشته‏ایم و بیشترینه مردم جز ناسپاسی را نخواستند (۸۹) و گفتند به تو ایمان نمی‌آوریم مگر آنکه برای ما از زمین چشمه‌‏ای بجوشانی‏ (۹۰) یا برای تو باغی از خرما و انگور باشد و در لابه‌لای [درختان‏] آن جویباران را جاری گردانی‏ (۹۱) یا پاره‌هایی از آسمان را چنانکه گمان داری بر [سر] ما بیندازی یا خدا و فرشتگان را رویاروی ما بیاوری‏ (۹۲) یا تو را خانه‌‏ای از زر و زیور باشد، یا به آسمان بر شوی و بالا رفتنت را باور نکنیم مگر آنکه کتابی برای ما فرود آوری که بخوانیمش، بگو پاک و منزه است پروردگارم، آیا من جز بشری هستم که پیامبرم‏ (۹۳).
اما یکی از اندیشمندانی که در پاسخ به شبهات درباره شعائر حسینی بسیار علمی و دقیق عمل کرد، مرحوم آیت‌الله علامه سیدجعفر مرتضی عاملی است. او یکی از برجسته‌ترین سیره‌نگاران، فقها و مفسران قرآن در جهان اسلام بود که در مورخ چهارم آبان ۱۳۹۸ در بیروت به دیدار حق شتافت. روش اجتهادی او در تاریخ و سیره نگاری، طرحی نو در حوزه‌های علمیه و همچنین در میان پژوهشگران علوم دینی درانداخت. آثار علامه در حوزه تاریخ البته در میان دیگر شاخه‌های علوم دینی نیز تأثیرگذار بود. به طور کل به باور بسیاری از منتقدان آثار علامه سید جعفر مرتضی در دفاع از حریم تشیع و معارف قرآن و اهل بیت علیهم السلام و نیز پیراستن و تصحیح دیدگاه‌ها نسبت به حوادث و رویدادهای تاریخ اسلام جایگاه بلندی دارند.
تتبّع وسیع، ارزیابی دقیق، ریشه‌یابی هوشمندانه از حوادث و سیر آنها، تحریف زدایی و نمایاندن حقایق و واقعیت‌ها، نشان دادن دست‌های جعل و تحریف، و افشای چهره‌های مزوّر و فریبگر، از ویژگی‌های برجسته آثار استاد است. رویکرد اجتهادی در تحقیق تاریخ و استفاده از تاریخ برای دفاع از مبانی کلامی شیعه کاری است که مرحوم علامه با تمامی توان آن را به انجام رساند.
سیره‌نگاری‌های علامه سیدجعفر مرتضی عاملی
از جمله مشهورترین آثار علامه عاملی در سیره‌نگاری می‌توان به: «الصحیح من سیرة النبی الاعظم»، «الصحیح من سیره الامام علی (ع)»، «مأساة الزهرا علیها السلام»، «الحیاة السیاسیة للإمام الحسن علیه‌السلام» و «الحیاة السیاسیة للامام الرضا علیه‌السلام» و… اشاره کرد.
در عدد تالیفات مرحوم آیت‌الله علامه سیدجعفر مرتضی عاملی کتاب عظیم «سیرة الحسین علیه السلام فی الحدیث و التاریخ» نیز وجود دارد. علامه در این کتاب تحلیلی از زندگی و سیره امام حسین (ع) را از زمان تولد تا حوادث بعد از واقعه عاشورا و بازگشت کاروان اسرای اهل بیت از شام، در ۲۴ مجلد ارائه داده است.
علامه سیره الحسین (ع)، در هر رویداد تاریخی که نقل می‌کند، حتی در مواردی که مستقیماً به امام حسین (ع) مرتبط نیست رفتار و موضع‌گیری آن حضرت را نقل و تحلیل کرده است. نویسنده در هر مسئله تاریخی، در صورتی‌که حدیثی از ائمه اطهار وارد شده باشد را از منابع متعدد شیعی و اهل‌سنت نقل کرده و سپس روایت کتاب‌های تاریخی را نقل می‌کند.
در مواردی که حدیثی وارد نشده نیز به تحلیل نقل‌های تاریخی اکتفا می‌کند. علامه سیدجعفر مرتضی عاملی برخی مسائل تاریخی اختلافی را که لزوماً به حضرت اباعبدالله (ع) نیز مرتبط نیست، مطرح، نظرات مختلف را نقل و در نهایت نظر و استنباط خود را بیان می‌کند. همچنین شبهاتی را که درباره حیات و سیره امام حسین (ع) وارد شده، نیز طرح و پاسخ می‌دهد.
از مباحث مفصل کتاب «سیره الحسین فی الحدیث و التاریخ» وقایع‌نگاری حادثه عاشورا و حوادث بعد از آن است. نویسنده واقعه کربلا را از منابع تاریخی بسیاری نقل می‌کند و سپس ارجاعات آن منابع را نیز بیان کرده و در نهایت استنباط خود را از روایت‌های تاریخی اظهار می‌کند.
از دیگر کتاب‌های علامه عاملی درباره حضرت امام حسین (ع) و رخداد عاشورا می‌توان به «کربلا فوق الشبهات: حدیث عن التشکیک والمشککین» و «اَحیوا اَمرَنا» اشاره کرد.
معرفی کتاب «اَحیوا اَمرَنا»
«اَحیوا اَمرَنا» شامل پاسخ‌های مرحوم آیت‌الله سیدجعفر مرتضی عاملی است به پرسش‌هایی که درباره مراسم و آئین‌های عاشورایی از ایشان می‌شد. ترجمه فارسی این کتاب به قلم حجت‌الاسلام سیدمحمد مرتضی عاملی و عباس اعتمادیان به سال ۱۳۹۶ در ۹۴ صفحه به مخاطبان ایرانی عرضه شد.
علامه مرتضی عاملی در این کتاب در صدد بیان حکم اولی شعائر حسینی هستند، چرا که برخی افراد، حکم اولی این امور را حرمت دانسته و در این حوزه شبهاتی را مطرح کرده‌اند. علامه با بیاناتی علمی و مستدل، شبهات را پاسخ داده‌اند و با توجه به آیات قرآن و بیانات و افعال و تقریر معصومین (ع) حکم اولی مسئله را روشن و پس از آن لزوم تبعیت از ولی فقیه در حکم ثانوی مسئله را تبیین کرده‌اند.
 
سپس شبهاتی را که غربی‌ها مطرح کرده و شعائر حسینی را مظهر عقب ماندگی و قساوت دانسته‌اند، پاسخ داده و سخنان را با فرازهایی از کتاب «مراسم عاشورا: شبهات و ردود» خاتمه داده‌اند. در ادامه پاسخ علامه به دو شبهه مهم درباره آئین‌های عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) ارائه می‌شود.
عاشورا و وحدت اسلامی
پرسش: برخی می‌پندارند، زنده نگه داشتن مراسم عاشورا از جانب شیعه، منجر به افروخته شدن آتش بیزاری و کینه نزد شیعیان می‌شود و به نظر آنها این امر بر وحدت اسلامی که امروزه احتیاج مبرمی به آن داریم اثر گذار است. نظر شما چیست؟
پاسخ علامه سیدجعفر مرتضی: از امام باقر علیه السلام روایت شده است که فرمود: «إذا أرَدتَ أن تَعلَمَ أنَّ فیکَ خَیرا فَانظُر إلی قَلبِکَ؛ فَإِن کانَ یُحِبُّ أهلَ طاعَةِ اللّه ِ ویُبغِضُ أهلَ مَعصِیَتِهِ فَفیکَ خَیرٌ وَاللّه ُ یُحِبُّکَ، وإن کانَ یُبغِضُ أهلَ طاعَةِ اللّه ِ ویُحِبُّ أهلَ مَعصِیَتِهِ فَلَیسَ فیکَ خَیرٌ وَاللّه ُ یُبغِضُکَ، وَالمَرءُ مَعَ مَن أحَبَّ.» (به نقل از «علل الشرایع» اثر شیخ صدوق، «المحاسن» اثر ابوجعفر، احمد بن محمد بن خالد بَرقی، «سفینة البحار و مدینة الحکم و الآثار» اثر شیخ عباس قمی و منابع دیگر).
امام باقر علیه السلام فرمودند: هرگاه خواستی بدانی که در تو خیری هست، به قلبت بنگر. اگر فرمانبران خدا را دوست و معصیت کاران را دشمن می‌داشت، پس در تو خیر هست و خداوند دوستت می‌دارد و اگر پیروان خدا را اهل دشمنی قرار می‌داد و معصیت کاران را دوست می‌داشت، پس در تو خیری نیست و حق تبارک و تعالی، دشمنت می‌دارد؛ چون انسان، همراه کسی است که دوستش دارد.
و مفهوم حدیث این است که: راهی جز دوست داشتن اولیا خدا و دشمنی با دشمنان خدا وجود ندارد همانطور که باید تولی اولیا خدا و تبری دشمنان او را داشت. حتی خداوند، احکام جنگ و جهاد با دشمنانش و دشمنان دینش و کسانی را که علیه اولیا اعلان جنگ می‌کنند، نیز تشریع کرده است.
و همانطور که بیزاری از دشمنان خداوند محبوب اوست تعصب نسبت به حق و پیروان آن نیز برای او محبوب است. آنچه در پیشگاه خداوند مذمت شده و مبغوض است فقط تعصب نسبت به باطل و پیروان آن است.
با این توضیح روشن می‌شود که انسان مؤمن باید از یزیدیت بیزار باشد. یزیدیتی که حرام را حلال می‌شمارد و کسی را می‌کشد که خداوند او را محترم شمرده است و بزرگواران خاندان وحی و رسالت را اسیر می‌کند و برای خاموش کردن نور خداوند و ریشه کن کردن اهل خیر و ایمان و صلاح تلاش می‌کند.
بلکه هر انسان آزاده و با شرافتی از این دسته از مردم بیزار است و از تعامل با آنان سر باز می‌زند و خودش را از انتساب به آنان دور نگه می‌دارد.
به همین دلیل می‌گوئیم: ما توقع داریم تا هر انسان آزاده و شریف و هر شخص خردمند بی آلایشی در مراسم رویگردانی از شیوه یزیدی و پروراندن روح بیزاری و سرپیچی از ستمگران و زورگویان با ما مشارکت کند.
بنابراین ما و اهل سنت و تمامی شرافتمندان در این دنیا، در مراسم عاشورا شریک هستیم و از ستم و ستمگران و جنایت و جنایتکاران بیزاریم و باید همین امر، محور وحدت انسانی باشد که از فطرت انسان سرچشمه گرفته و با ارزش‌ها و نمونه‌های والارتبه‌ای همخوانی دارد که بشر برای دستیابی به آنها تلاش می‌کند و در راه تثبیت و پابرجا نمودن آنها به مثابه شیوه زندگی و ضمانتی واقعی برای سعادت بشری و آرامش انسانی فعالیت می‌کند.
و هر کسی ادعا کند که مراسم رویگردان شدن از ستم و ستمگران، دیگران را ناراحت می‌کند یا به جناح یا گروهی بدی می‌کند در حقیقت این گروه و آن جناح را به دوست داشتن جرم و یاری ظالم و تأیید ظلم متهم کرده است و هرگز کسی راضی نمی‌شود که در این دسته، طبقه‌بندی شود حتی خود ظالم.
آنچه ما از اهل سنت می‌دانیم این است که آنها آشکارا از جنایت‌های یزید رویگردان شده و می‌شوند و اعمال او را ناپسند دانسته و می‌دانند و راه و روش او را رد می‌کنند و تفاوت بین آنها و شیعه فقط در چگونگی ابراز و اعلام آن است.
پس معنای مضر دانستن مراسم عاشورا برای وحدت اسلامی و انسانی چیست؟ و چرا به همان شکلی که ما بیان کردیم مراسم عاشورا، اساس و شکوفا کننده این وحدت نباشد؟
چرا فقط عاشورا؟
پرسش دیگری از مرحوم علامه سیدجعفر مرتضی عاملی به این شرح مطرح شده بود: «چرا ما شاهد این هستیم که شیعیان باد و خاطره عاشورا را با تمام این نیرو و توان و تمام این شور و هیجان زنده نگه می‌داند، در حالی که نمی‌بینیم چنین اعمالی در دیگر مناسبت‌های با عظمت اسلامی مانند وفات پیامبر اسلام (ص) که سرور تمام مخلوقات است، تکرار شود؟
 
پاسخ علامه سیدجعفر مرتضی عاملی: همانطور که شیعیان نیک سیرت به زنده نگه داشتن یاد و خاطره عاشورا پایبند هستند به زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهادت پیامبر (ص) نیز ملتزم هستند ولی تفاوت در میزان واکنش در این دو مناسبت است.
و هیچکس نمی‌تواند انکار کند آنچه برای امام حسین (ع) اتفاق افتاد، عواطف را بیشتر برمی‌انگیزد و تأثیر آن بر احساسات از هر حادثه دیگری حتی حادثه شهادت رسول گرامی اسلام (ص) قوی‌تر بوده است.
علاوه بر آن، حتی خود رسول الله صلی الله علیه و آله در مجالس عزای امام حسین علیه السلام شرکت کرده و گریه سر دادند و حزن و اندوه بر ایشان را بی پرده اظهار داشت آن هم هنگامی که امام حسین علیه السلام هنوز نوزاد و کودک بود.
و فرض کنیم: آنچه در مناسبت شهادت پیامبر صلی الله علیه و آله از ما خواسته شده است مراتب بالای اندوه باشد و شیعه در این مسیر کوتاهی کرده باشد بنابراین آنچه واجب است این است که از آنها خواسته شود تا سطح این مراسم را بالا ببرند تا با آنچه که شایسته پیامبر است مناسبت داشته باشد نه اینکه از مردم خواسته شود عزای امام حسین (ع) را ترک کنند چون در یک وظیفه دیگر کوتاهی کرده‌اند.
آیا این ماجرا مانند این نیست: به جای اینکه از کسی که روزه نمی‌گیرد بخواهیم تا نماز و روزه را در کنار هم برپا دارد از او بخواهیم نماز را هم ترک کند؟ خداوند ما را موفق به حرکت در مسیر هدایت قرآن و پایبندی به احکام اسلام قرار دهد و ما را در زمره کسانی جای دهد که به یاری دینش می‌روند. همانا او ولی قدیر است.
Forwarded from SADAD
Islam's Emphasis on Struggle

✒️ Ayatollah Sayed Ja'far Murtadha [*]

Translated by: @qanatsadad

When Islam emphasized on struggle (jihad), it tied it to two matters, both of which being present in the case of the usurpation of Palestine: (1) Fighting in the cause of God, an example of which is fighting those who arrogantly violate the sacred symbols and occupy Bayt al-Maqdis - which is the first of the two directions of prayer, is considered holy by all Muslims, consists of the sanctuaries of the Prophets (a) as well as the Gate of 'Hittah, etc. (2) Fighting for the sake of the oppressed, for the very concept of being oppressed is rejected by the logic of the Qur'an and Islam at large, regardless of material losses and the likes. And God has mandated upon people the duty of fighting against those who oppress and abuse others even if they [i.e., the oppressors] do not usurp any land or wealth of theirs, etc. God says in indication of these two matters: {And what is [the matter] with you that you fight not in the cause of Allah and [for] the oppressed}.

___
[*] Al-Sa'hee'h Min Seerat al-Nabiy al-A'tham, v.3, p.144-145
Forwarded from سَداد
الخوارج والزّيديّة.. والمهديّة!

"لعلّ أوّل من حاول التّشكيك بأخبار المهديّ - فيما أعلم - هو ابن خلدون، المتوفّى سنة ٨٨ هـ. وتبعه على ذلك بعض من راق له شذوذ كهذا، من أمثال أحمد أمين المصريّ، وسعد محمّد حسن؛ بتشجيع من علماء الاستشراق الحاقدين على الإسلام، والطّامعين في المسلمين.. نعم، ربّما ينقل عن بعض فرق الخوارج، وبعض فرق الزّيديّة: أنّهم لا يعتقدون بالمهديّة.. ولكنّه نقل لا يعتمد على أساس، ولا على ركن وثيق؛ لأنّ الظّاهر: أنّهم قد استفادوا ذلك من عدم التّصريح بهذا الأمر من قبل تلك الفرق، لا من التّصريح بعدمه، وإنكاره أساساً.. مضافاً إلى أنّ ما ينقل عن بعض فرق الزّيديّة أكثر وهناً.."

📖 آية الله السيد جعفر مرتضى، دراسات وبحوث في التّاريخ والإسلام، ج١، ص٥٨-٥٩
2025/04/04 18:25:21
Back to Top
HTML Embed Code: