Telegram Web Link
نطق نوبل کانمن.pdf
1.5 MB
نقشه عقلانیت محدود: روانشناسی برای اقتصاد رفتاری

دنیل کانمن

https://www.tg-me.com/ahSamadi

http://linkedin.com/in/ali-hussein-samadi-826558225

https://ems.shirazu.ac.ir/~ahsamadi
✍️ جواد حیدری

🖊 چگونه در شبکه‌های اجتماعی بحث کنیم؟


این مطلب برگرفته از نویسنده‌ جدی و خوشنام به‌نام لوئیس وُون است که در تفکر انتقادی و نظریه‌های اخلاقی تخصص دارد. وُون در کتاب بسیار تأمل‌برانگیزش به‌نام «فلسفه‌نگاری: راهنمای دانشجویان برای خواندن و نوشتن جستارهای فلسفی»، مطلب مهمی را درباره‌ چگونگی بحث در شبکه‌های اجتماعی و آنلاین مطرح می‌کند.

فرض کنید که شما می‌خواهید در شبکه‌های اجتماعی درباره‌ موضوع سیاسی یا اخلاقی یا فلسفی مهمی وارد بحث جدی، صادقانه و سازنده شوید. شما قصد دارید در یک مباحثه‌ واقعی مشارکت کنید و از بحث‌های بی‌فایده‌ای که وقت و انرژی شما را هدر می‌دهند، اجتناب کنید. چگونه این کار را باید انجام دهید؟ به این شیوه:

1️⃣ قبل از هر چیز، از کسانی که فکر می‌کنید فقط می‌خواهند برتری خودشان را به رخ بکشند، جلب توجه و خودنمایی کنند، خود را آرام کنند، خشم خودشان را بر سر شما خالی کنند، یا شما را عصبانی و تحریک کنند، دوری کنید. اگر در نیمه‌راه بحث متوجه شدید که طرف مقابل شما علاقه‌ای به بحث عقلانی ندارد، خداحافظی کنید و خود را کنار بکشید. به سمت گفت‌وگوهایی بروید که در آن مباحث محترمانه و هوشمندانه رایج است.
@sokhanranihaa
2️⃣ فقط روی استدلال متمرکز شوید. شکل استدلال یا صدق مقدمات طرف مقابل‌تان را نقد کنید و اصلاً به شخصیت او کار نداشته باشید. از شخصی کردن بحث اجتناب کنید و عواطف خود را وارد بحث نکنید و بحث بی‌ربط به موضوع را طرح نکنید.

3️⃣ سعی کنید دیدگاه طرف مقابل را خیلی خوب فهم کنید. با این کار مجال ارائه‌ی بحث خوب را افزایش می‌دهید و چیزهایی را که نمی‌دانستید، یاد می‌گیرید و با نشان دادن همدلی خود بحث را آرام می‌کنید. با ارج نهادن به ایرادات طرف مقابل‌تان می‌توانید استدلال خودتان را قوی‌تر کنید و نشان دهید که در بحث جدی و منصف هستید.

4️⃣ به طرف مقابل‌تان در بحث احترام بگذارید. حرف‌های او را با دقت بخوانید و گوش فرادهید. در مورد انگیزه‌های او، یا ارزش‌های او یا پیشینه‌ی او بدترین حالت را متصور نشوید. تنها بر مبنای گرایش‌ها و تمایلات سیاسی به طرف مقابل‌تان برچسب نزنید. از اظهارنظرهای رکیک، تمسخرآمیز، فحاشانه و توهین‌آمیز اجتناب کنید.

5️⃣ محل نزاع را عوض نکنید؛ با طرح موضوعات جانبی بی‌ربط یا با عیب‌جویی بحث را منحرف نکنید. با اشاره به اشکالات گرامری طرف مقابل‌تان یا بر شمردن خطاهای تایپی و املائی او اصلاً بحث پیش نخواهد رفت و احتمالاً مهر خاتمه خواهید زد بر هرگونه شانس بحث عقلانی.

6️⃣احساسات خود را مهار کنید. اگر خشمگین یا مضطرب یا عصبانی هستید، نمی‌توانید آن‌طور که باید واضح فکر کنید، ممکن است به‌جای اقامه‌ استدلال قوی و محکم، شروع کنید به ناسزا گفتن و احتمالاً طرف مقابل‌تان هم به همین شیوه به شما پاسخ خواهد داد.

7️⃣ بدانید که در مورد چه چیزی صحبت می‌کنید. فرض کنید که با کسی درباره‌ یک موضوعی بحث می‌کنید. در گرماگرم بحث متوجه می‌شوید که از واقعیاتی بی‌خبر هستید. اما همچنان اصرار می‌ورزید که بر حق هستید، چون برای شما بسیار عذاب‌آور است که قبول کنید، درباره‌ آن موضوع یکسری نکات را نمی‌دانستید. این وضعیت اتلاف وقت است. بهتر است قبل از اینکه وارد بحث و منازعه شوید از واقعیات باخبر شوید. از قبل در مورد موضوع تحقیق کنید و از استدلال‌های له و علیه موضع مورد بحث مطلع شوید.

8️⃣ قبل از اینکه بخواهید وارد بحث جدی در یک پلتفرم شبکه‌ اجتماعی با کاراکتر محدود مانند توئیتر شوید دوباره فکر کنید. محدودیت کاراکتر توئیتر بحث درباره‌ موضوعات پیچیده و طولانی را دشوار یا بی‌فایده می‌کند.


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @hammihanonline
🆑کانال سخنرانی ها
🌹
Forwarded from اقتصاد با طعم سیاست (Jafar Kheirkhahan)
کتاب "منطق اقدام (یا کنش) جمعی" نوشته منسر اولسون که نزدیک به ۶۰ سال از زمان انتشار آن می‌گذرد و مهم‌ترین یا شاید تنها نظریه‌ای باشد که اولسون ارائه و تا پایان عمر خود به کاربست آن در حوزه‌های گوناگون اهتمام ورزید را امیررضا انگجی پژوهشگر توسعه اقتصادی در شماره امروز دنیای اقتصاد معرفی و شرح داده است.
پ.ن. اولسون به هر دلیلی در ایران کمتر شناخته شده است و درگذشت نابهنگام وی در ۶۶ سالگی و اوج فعالیت فکری نیز تا حدی بی‌تأثیر نبوده است، بر خلاف داگلاس نورث که ۹۵ سال عمر کرد و تا آخرین روزها همچنان ذهنی فعال و پویا داشت.
https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4060681
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
جایگاه ۱۵ اقتصاد آسیایی در ۴۵ سال گذشته
گزیده هایی از کتاب خشونت و نظم اجتماعی (نورث و همکاران)

دکتر علی حسین صمدی
استاد بخش اقتصاد دانشگاه شیراز

این کتاب به دنبال توضیح منطق زیربنایی دو الگوی جدید سازماندهی اجتماعی ( نظریه نظم های اجتماعی) و تبیین چگونگی گذار جوامع از یک نظم اجتماعی به نظم دیگر است. در سلسله نوشتارهای آتی تلاش خواهد شد نکات برجسته این کتاب که درس هایی برای توسعه اقتصادی ایران نیز داشته باشد، ارایه شود.

1- نظام نهادی جوامع
داگلاس نورث (برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 1993) و همکاران ایشان در کتاب خشونت و نظم اجتماعی، با ارایه نظریه نظم اجتماعی اعتقاد دارند که در کل تاریخ بشر سه نوع نظم اجتماعی وجود داشته است:

الف) جوامع با نظم خوراک جویی

نظم خوراک جویی به ویژگی جوامع به قبل از انقلاب اجتماعی اول اشاره دارد و عمده ترین ویژگی آن جوامع شکارگر و گرداورنده خوراک بوده است.

ب) جوامع با نظم دسترسی محدود یا حکومت طبیعی (به واسطه وقوع انقلاب اول اجتماعی-انقلاب نوسنگی، کشاورزی، شهری و یا نخستین انقلاب اقتصادی)

در جوامع بانظم دسترسی محدود، روابط شخصی اساس شکل دهی سازمان و عرصه تعاملات فردی بوده است. در این جوامع فرادستان با ایجاد انحصار و محدود کردن ورود دیگران به عرصه مدیریت نظام های اقتصادی و سیاسی رانت خلق می کنند و توانایی افراد برای تشکیل سازمان ها را محدود می کنند. شبکه های مراد -مریدی و ارادت سالاری از ویزگی های بارز این جوامع است.

این جوامع خود بر سه گونه هست: حکومت طبیعی شکننده، حکومت طبیعی پایه و حکومت طبیعی بالغ.
در حکومت شکننده قدرت کاملا پراکنده هست. در حکومت پایه، همه گروه های فرادست تشکیل دهنده ائتلاف های پایه خود را مقید به حضور در زیر چتر حکومت می دانند. اما در حکومت های بالغ، گروه های فشار به درک بهتری از واقعیت های جدید می رسند و شکلی از حاکمیت قانون برای سازمان ها را ایجاد می کنند.

انواع نظم دسترسی محدود از 5 تا 10 هزار سال قبل وجود داشته است و به همین دلیل نیز حکومت های طبیعی نام گذاری شده است؛ درحالی که جوامع دسترسی باز تنها در 200 تا 300 سال گذشته ظاهر شده اند.

ج) جوامع با نظم دسترسی باز(به واسطه وقوع انقلاب دوم اجتماعی-انقلاب صنعتی، مدرن یا دومین انقلاب اقتصادی).

در جوامع با نظم دسترسی باز، شیوه حکمرانی غیر شخصی بوده و باور و تعهد همگانی به برابری و فراگیری وجود دارد و رقابت آزاد سیاسی و اقتصادی وجود دارد. در این جوامع، تخریب خلاق شومپیتر در عرصه های اقتصادی و سیاسی وجود دارد؛ در عرصه سیاست ، رقابت حزبی به تخریب خلاق سیاسی منجر می شود که پشتیبان تخریب خلاق اقتصادی باشد و برعکس. اما در جوامع با دسترسی محدود (حکومت های طبیعی) این امکان ها فراهم نیست.

پ. ن: هرچند به بررسی های بیشتری نیاز است اما به نظر می رسد ایران در دسته بندی جوامع با دسترسی محدود (در مرحله حکومت طبیعی پایه) قرار دارد. لازم است ابتدا به وضعیت حکومت طبیعی بالغ و سپس دسترسی باز گذر کند. این دیدگاه در یافته های متعددی در مطالعات داخلی نیز تایید شده است.

ادامه دارد......

منبع:
نورث، والیس و وینگاست (1401) خشونت و نظم اجتماعی، ترجمه جعفر خیرخواهان و رضا مجید زاده، انتشارات روزنه

https://www.tg-me.com/ahSamadi

http://linkedin.com/in/ali-hussein-samadi-826558225

https://ems.shirazu.ac.ir/~ahsamadi
Forwarded from تجارت‌ نیوز
🔻آیا باید از کاربرد هوش مصنوعی در نوشتارهای آکادمیک ترسید؟

▪️استفاده از روبات‌های هوش مصنوعی می‌تواند برای پژوهشگران اقتصادی (و غیراقتصادی) مفید و موثر باشد. برای مثال می‌توان به کاهش زمان و هزینه تولید نوشتارهای علمی اشاره کرد.

▪️هنگام تولید سنتی نوشتارهای علمی برای مطالعه، نوشتن و تولید محتوا زمان زیادی موردنیاز است. ضمن اینکه در این فرآیند لازم است هزینه‌ای پرداخت شود.

▪️اما روبات‌های هوش مصنوعی کمک خواهند کرد که هر دو مورد به کمترین مقدار ممکن کاهش یافته و سرعت تولید نوشتارهای علمی افزایش یابد.

▪️خستگی افراد در مدت زمان محدود در اختیار، می‌تواند مانع بزرگی در تولید یک‌محصول باکیفیت باشد.

▪️چنین محدودیتی برای روبات‌های هوش مصنوعی وجود ندارد و می‌توان مدعی شد که بهره‌وری این روبات‌ها می‌تواند بیشتر از انسان (هوش طبیعی) باشد.

▪️در کنار این مزایا، بیم آن می‌رود که افراد در شرایط محیطی مختلفی قرار گرفته و به مساله رعایت حقوق مالکیت فکری سایر افراد و ناشران و کارفرمایان و... توجه کاملی نداشته باشند.

▪️در این راستا، توجه به مساله اخلاق پژوهشی اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.

▪️از آنجا که یکی از وظایف سنتی دولت‌ها تعریف استانداردها و معیارهاست، وظیفه تنظیم‌گری دولت‌ها ایجاب می‌کند که استانداردهای لازم برای استفاده پژوهشگران (اعم از دانشجویان، استادان و سایر افراد)، ناشران، سازمان‌ها و... تدوین شده و سخت‌گیری‌های لازم با هدف استفاده مناسب از این فناوری روز صورت گیرد| دنیای اقتصاد


@tejaratnews
ن والقلم و مایسطرون

هر انسانی دو معلم دارد:
روزگار و آموزگار
اولی به بهای زندگی ات و دومی به بهای زندگی اش


معلمی شغل نیست، ویژگی فرد است.
درود بر اولین معلم زندگی، مادر:
گویند مرا چو زاد مادر
پستان به دهن گرفتن آموخت

دومین معلم پدر بود، آن که با شکم گرسنه و تلاش خستگی ناپذیر اش، آموخت که باید اول دیگران را سیراب کرد.

سومین معلم، معلم پیش دبستان و معلم اول ابتدایی بود. او از تمام خطاهای نوشتاری گذشت و تشویق به آموختن کرد و یاد داد که گاهی اوقات باید از خطاهای دیگران گذشت.

تمامی معلمان و استادان به زیبایی این آموخته ها را به بهای زندگی خود در ما نهادینه کردند.

معلم واقعی کسی است که در هر جایگاهی این ها را بیاموزد.

روز معلم بر معلمان واقعی مبارک


تکریم روز معلم، تکریم شغل نیست، تکریم این ویژگی ها است.

دلتان شاد، لبتان خندان، عمرتان پر برکت، عزتتان پایدار


علی حسین صمدی
استاد بخش اقتصاد دانشگاه شیراز
شیراز -12 اردی بهشت 1403
فصلنامۀ رفاه اجتماعی- ویژه‌نامه‌های فقر و نابرابری در ایران

«فصلنامۀ رفاه اجتماعی» از سال ۱۳۸۰ در دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی منتشر می‌شود و تاکنون ۹۰ شمارۀ آن منتشر شده است. در این فصلنامه در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۶ سه ویژه‌نامه دربارۀ فقر و نابرابری در ایران منتشر شد که شاید اولین ویژه‌نامه‌ها در این حوزه باشند. در این سه شماره، ۴۲ مقالۀ پژوهشی دربارۀ وضعیت فقر و نابرابری، ابعاد فقر در حوزه‌های مختلف، و دینامیزم فقر و نابرابری منتشر شده که منبع ارزشمندی برای پژوهشگران این حوزه است. این شماره‌ها به سردبیری سعید مدنی و مدیرمسئولی محمدتقی جغتایی و سپس میرطاهر موسوی منتشر شده است. بسیاری از پژوهشگران اقتصادی و اجتماعی در این شماره‌ها نتایج پژوهش‌های خود را منتشر کرده‌اند؛ ازجمله پرویز پیران، وحید محمودی، محمدامین قانعی‌راد، فریبرز رییس‌دانا، محمدحسین شریف‌زادگان، فرهاد خدادادکاشی، بهروز هادی‌زنوز، ژاله شادی‌طلب، علی شکوری، خلیل حیدری، فریده باقری، غلامرضا غفاری، محمدجواد زاهدی‌مازندرانی، حسین راغفر، کمال اطهاری، پویا علاءالدینی، علی دینی‌ترکمانی، حبیب جباری، ...

این مقاله‌ها را می‌توانید در لینک‌های زیر ببینید:
شمارۀ ۱۷- سال ۱۳۸۴- ۱۱ مقاله
شمارۀ ۱۸- سال ۱۳۸۴- ۱۵ مقاله
شمارۀ ۲۴- سال ۱۳۸۶- ۱۶ مقاله
@omidi_reza
Samadi, Ali Hussein -official Channel
Filippo_di_Mauro,_M_Hashem_Pesaran_The_GVAR_Handbook_Structure_and.pdf
معرفی کتابی از دکتر هاشم پسران و فیلیپو دی مائورو
Author(s): Filippo di Mauro, M. Hashem Pesaran

عنوان: کتاب راهنمای GVAR: ساختار و کاربردهای مدل کلان اقتصاد جهانی برای تحلیل سیاستی

انتشارات آکسفورد:
Publisher: Oxford University Press
چکیده کتاب:
مدل GVAR
یا مدل خودرگرسیون برداری جهانی، ابتدا در اوایل سال 2000 توسط پروفسور پسران و همکاران با هدف تجزیه و تحلیل ریسک اعتباری در اقتصاد جهانی ایجاد شد. از اواسط سال 2000، این مدل به طور قابل توجهی در چارچوب پروژه‌ای که توسط بانک مرکزی اروپا تامین مالی می‌شد، گسترش یافت تا تمام اقتصادهای بزرگ و کل منطقه یورو را شامل شود. هدف از این رویکرد، مدل‌سازی غنی پیوندهای بین‌المللی به منظور شبیه‌سازی و تحلیل سناریوهای کلان جهانی بود. این کتاب مروری بر برنامه‌ها و کاربردهای GVAR که در سال‌های اخیر توسعه یافته‌اند را ارائه می‌کند.
در این سایت اطلاعات و فایل های مفیدی درباره این روش به اشتراک گذاشته شده است.
نهادهای دوستدار نوآوری
یک شنبه ۳۰ اردیبهشت ساعت ۳ تا ۵ عصر


https://www.skyroom.online/ch/nrisp.ac.ir/nahadhayenoavar
Forwarded from گفتار اقتصادی (M.R. Monjazeb)
🔵 هوش مصنوعی و نوشتارهای آکادمیک اقتصادی؛ بیم‌ها و امیدها

✍️ دکتر علی حسین صمدی/استاد بخش اقتصاد دانشگاه شیراز
دکتر حمیدرضا پورقاسمی/استاد بخش علوم خاک دانشگاه شیراز

یکی از وظایف اصلی دولت‌ها در چارچوب حکمرانی، ترویج و تعمیم (تامین نیازها و بصیرت‌سازی) است که دست‌‌‌یابی به علوم و فنون یکی از این موارد است. وظیفه دیگر دولت‌ها در این چارچوب، تنظیم‌گری است که تنظیم مقررات برای بهره‌مندی بیشتر از آثار مثبت گسترش علم و فناوری و کاستن از آثار احتمالی منفی از آن جمله است. بحث فنی این فناوری‌ها نیز مهم است؛ اما مهم‌تر از آن، اثری است که بر عرصه‌های مختلف زندگی افراد می‌گذارد. گسترش علم و فناوری در کل مثبت ارزیابی می‌شود، اما نباید از آثار منفی احتمالی آن غافل شد.

چند سالی است که هوش مصنوعی گسترش زیادی پیدا کرده و به‌سرعت در تمامی زمینه‌های زندگی افراد وارد شده است. این فناوری را می‌توان از دو منظر بررسی کرد: تولید و مصرف. دانشوران اقتصادی مصرف‌کننده هوش مصنوعی هستند و کاری به تولید و مسائل فنی آن ندارند؛ هرچند در بحث آموزش می‌توان در چارچوب بحث اقتصاد دیجیتال به آن پرداخت. بر این اساس در این نوشتار کوتاه، تنها آن دسته از روبات‌های هوش مصنوعی معرفی می‌شوند که در نوشتارهای آکادمیک اقتصادی (شامل پیشنهاد پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، مقاله، کتاب، طرح پژوهشی، گزارش درسی و کلاسی و...) و غیر‌اقتصادی می‌توانند مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرند. هدف اصلی این نوشتار معرفی فرصت‌های موجود در استفاده از فناوری هوش مصنوعی (امیدها) و آفات احتمالی استفاده از آنها (بیم‌ها) در نوشتارهای علمی آکادمیک در رشته اقتصاد است./متن کامل




💠 گفتار اقتصادی
انا‌لله و انا الیه راجعون
بدین وسیله به اطلاع می رساند همکار ارجمند جناب آقای دکتر حسین مرزبان ، استاد بازنشسته
بخش اقتصاد دانشگاه شیراز در پی
یک دوره بیماری طولانی ، ساعتی
پیش در بیمارستان نمازی شیراز
دارفانی را وداع گفت…

مراسم تشییع و تدفین متعاقبا از همین طریق خدمت دوستان اعلام می‌گردد.

انشالله قرین رحمت الهی
صمدی
بخش اقتصاد دانشگاه شیراز
مراسم تشییع، تدوین و ختم دکتر حسین مرزبان
2024/11/19 23:45:38
Back to Top
HTML Embed Code: