Telegram Web Link
🌱 سخنرانی ابوالقاسم فنائی در سلسله نشست‌های تخصصی دانشگاه مفید با موضوع فلسفه اخلاق - پاییز ۹۹

مشاهده فیلم سخنرانی در آپارات | یوتیوب
شنیدن سخنرانی در اسپاتیفای | انکر

برای دریافت دیگر سخنرانی‌های این سلسله نشست‌ها (سیدابراهیم موسوی، مسعود ادیب و سیدمسعود موسوی) اینجا را کلیک کنید.

@publicmofid
@Abolghasemfanaei
🔻حکمران خوب یا حکمرانی خوب؟ دیباچه ابوالقاسم فنایی بر کتاب چهار نظریه درباره حکمرانی

: : حکمرانی خوب یکی از خیرات و مطلوبات جمعی انسان‌هاست. ما انسان‌ها به امید برخورداری از حکمرانی خوب، که سنگ‌بنای تولید و توزیع خیرات جمعی دیگر و زمینه‌ساز پی‌گیری خیرات فردی است، دل در گرو وعده‌های این یا آن فرد یا گروه یا مکتب و ایدئولوژی می‌نهیم و در پی آنان روان می‌شویم، اما نوعاً و غالباً نه کسانی که وعده حکمرانی خوب می‌دهند از اینکه «حکمرانی خوب چیست و چه مبانی، مؤلفه‌ها، و چه پیش‌فرض‌ها و پیش‌نیازهایی دارد؟» درک دقیق، عمیق، سنجیده و قابل دفاعی دارند و نه کسانی که به این وعده‌ها دلخوش می‌کنند. این است که غالباً این وعده‌ها به تحقق نمی‌پیوندد و به یأس و ناامیدی از یک فرد یا گروه یا مکتب و ایدئولوژی خاص و روی آوردن به فرد یا گروه یا مکتب یا ایدئولوژی دیگری می‌انجامد که تاکنون امتحان خود را پس نداده است، و پس از چندی، روز از نو و روزی از نو...
📎 پیوند به متن کامل این مطلب در سایت دین‌آنلاین

🆔 @dinonline
🍃 کتاب افسون گل سرخ اثر ابوالقاسم فنائی

🔅نظریّاتِ دو متفکّرِ معاصر، آیریس مُرداک و دیوید کوک دو سؤالِ کلیدی و اضطراب‌افزا، فراروی امام‌حسین‌پژوهانِ معاصر قرار می‌دهند. مُرداک، معتقد است که عمومِ فرهنگ‌های معاصر، نگاه‌شان به اخلاق و مکاتبِ هنجاری، بحران‌محور است؛ یعنی مردمان، فقط به‌خاطرِ رفعِ بحران‌ها در زندگی خصوصی یا اجتماعی، سراغِ مکاتبِ اخلاقی می‌روند؛ و درغیرِ این ‌صورت، دغدغه‌ی اخلاق‌اندیشی ندارند. حال، یک مسلمانِ شیعه، می‌تواند از خود بپرسد که اصولاً سیره و مکتبِ امام‌حسین (ع) در زندگی عینی نسل حاضر، آیا صرفا برای رفعِ بحران، مثلا رفع ظلمی مورد توجه قرار می‌گیرد؛ یا این‌که برای یک وضعیّتِ غیرِبحرانی و تعالی‌بخشی هم، محل رجوع و استفاده است؟

🔅دیوید کوک، شهادت‌پژوهِ معاصر، درخصوصِ روی‌کَردِ مذاهبِ اسلامی به پدیده‌ی شهادت نکته بدیعی دارد. وی می‌گوید برای اهلِ سنّت و جماعت، شهادت، امری سرورآفرین؛ و برای شیعیان، امری حزن‌انگیز است؛ و به‌همین‌جهت، شیعیان، شهادتِ امام‌شان را، موضوعِ عزاداری تاریخی قرار می‌دهند. درعینِ‌حال، شهادتِ سرورِ شهیدان، یعنی حضرتِ اباعبداللّه‌الحسین و یاران‌شان ـ‌که موضوعِ مناسکِ بسیار گسترده‌ی عزاداری در جهانِ تشیّع است‌ـ، به‌نوعی در هویّت‌بخشی به جامعه‌ی شیعی، نقشِ بسیار عمده‌ای ایفا می‌کند. دراین‌صورت، پارادوکسی تشکیل می‌شود که ازطرفی، شهادتِ امام‌حسین، لازمه‌ی یک هویّتِ تاریخی برای شیعیان؛ و ازطرفِ‌دیگر، امری تأسّف‌بار به‌حساب می‌آید. آیا هویت حزن انگیز قابل توجیه و دفاع است؟

🔅به‌دیگربیان، با در نظر گرفتن این‌که اگر امام‌حسین و یاران‌شان، شهید نشده‌بودند؛ هویّتی که امروز از جهانِ تشیّع می‌شناسیم، شکل و محتوا و معنای دیگری می‌داشت، آیا شیعیان، فاجعه‌ی عاشورا را، یک حادثه‌ی تصادفی می‌بینند؛ یا برای آن، به‌جهتِ بروزِ عالی‌ترین نمونه‌ی فداکاری و ایثارگریِ امام و یاران‌شان، ضرورت قائل‌اند؟

🔅سؤال‌های فوق، درعینِ‌حال، منظومه‌ی سؤال‌های دیگری را نیز به‌هم‌راه دارد: فاجعه‌ و ایثار کربلا، از چشمِ کدام مکتبِ اخلاقی، به‌ترین نمود و معنای خود را پیدا می‌کند؟ کدام‌یک از نظام‌های اخلاقیِ نتیجه‌گرا، وظیفه‌گرا، نیّت‌گرا، فضیلت‌گرا، روش‌محور، ظرفیّت‌محور، حقوق‌محور، شریعت‌محور، اخلاقِ دینی یا فرادینی، و سایرِ مکتب‌ها، می‌توانند این فاجعه و ایثار را، به‌تر تبیین کنند؟ فلسفه‌ی عزاداری، در تاریخِ تشیّع، تاچه‌حد، ابزاری؛ و تاکجا، اصیل و غیرِابزاری است؟ در فاجعه‌ی کربلا، آیا دو فرد درمقابلِ هم، قرار گرفته‌اند؛ یا دو مکتب ـ‌که ازسوی امام‌حسین و یزید، نمایندگی می‌شدند؟ در این رویاروییِ تاریخی، معادله‌ی روابط بینِ قدرت و عدالت و عقلانیّت، در کجای کار قرار دارد؟ حادثه‌ی کربلا، ازمنظرِ خشونت‌پژوهی و اخلاقِ جنگ‌وصلح، چه درس‌هایی دربر دارد؟ تغییرِ و تبدیل منظر و نگاه‌های تحلیلی نسبت به این حادثه از عقلانیّتِ عرفی فرادینی به مبانیِ اخلاقی، احساسی، درون‌دینی، مناسکی و فقهی، چه نتایجی دربر دارد؟ فاجعه‌ی کربلا، در معادله‌ی روابطِ بینِ حیات و کرامت و حریّت، چه معنا، پیام و پی آمدی دارد؟

🔅پاسخِ هایی برای سؤال های فوق، ازچندطریق، ممکن است. نخست، از طریق مراجعه به سیره و سخنانِ خودِ امام و یاران‌شان در حادثه‌ی کربلا؛ و دوّم از طریق تحلیل‌های پسینیِ امام‌حسین‌پژوهان و عاشوراپژوهان با تکیه بر نظریه های مختلف اخلاقی، فلسفی و تاریخی.

🔅کتابِ‌ افسون گل سرخ اثر #ابوالقاسم_فنائی ، که در زمره و منظومه ‌کتاب‌های «امام‌حسین‌پژوهی برای جهانِ معاصر»، در آستانه‌ی ورودِ جهانِ‌اسلام به قرنِ چهارده‌اُمِ خورشیدی، فرارسیده؛ و بسیار به‌هنگام است، پاسخهای بدیع و راهگشایی برای برخی از سوالات فوق دارد...

🌐 متن کامل معرفی کتاب

🌾 @Sedanet
🌾 @Abolghasemfanaei
📗 کتاب دین و اخلاق محیط زیست (از تعارض تا اجماع هم‌پوش)
✍️ #سجاد_بهروزی و #ابوالقاسم_فنائی

کتابی که در دست دارید کوششی است ابتکاری در به‌کاربستن ایدۀ «اجماع هم‌پوش» در اخلاق محیط زیست برای نشان دادن امکان توافق میان اخلاق دینی و اخلاق فرادینی در این قلمرو. موضوع اصلی مورد بررسی در اخلاق محیط زیست، که یکی از شاخه‌های مهم اخلاق کاربردی است، «مسئولیت اخلاقی انسانها در قبالِ محیط زیست یا دربارۀ محیط زیست» است. پرسش از مسئولیت اخلاقی انسانها در قبال/ دربارۀ محیط زیست به یک معنا هم‌ارزِ پرسش از گسترۀ اخلاق و شمول موضوع آن نسبت به موجودات طبیعی است. آیا همان‌گونه که انسانها از «منزلت اخلاقی» برخوردارند، موجودات جاندار دیگری که به همراه انسان جهان طبیعت را اشغال کرده‌اند نیز از چنین منزلتی، هر چند با درجاتی کمتر، برخوردارند، یا منزلت اخلاقی با همۀ درجات آن مختص انسانهاست؟

خرید از پخش ققنوس
معرفی در صدانت

🌱@Abolghasemfanaei
💢به‌زودی؛ از انتشارات سروش مولانا

▫️اخلاق‌شناسی نوین: نظریه‌های اخلاقی
▫️نویسنده: راس شیفرلندو
▫️مترجمان: ابوالقاسم فنائی، ایمان عباس‌نژاد
▫️انتشارات سروش مولانا

📌درباره‌ی کتاب:

شاید بتوان اخلاق‌شناسی (فلسفۀ اخلاق) را کاربردی‌ترین شاخۀ فلسفه دانست. به تعبیر دکارت، اگر فلسفه را به درختی تشبیه کنیم میوۀ آن درختْ اخلاق خواهد بود.

اما شناختِ «سرشت اخلاق» و «منشأ آن»، و فرق آن با امور دیگری مانند دین، آداب و رسوم و قانون، و نیز شناختِ درستی و نادرستی اخلاقی، شیوۀ تفکر و استدلال اخلاقی درباره مسائل گوناگون و شناخت وظیفۀ اخلاقی در دوراهی‌هایی که در زندگی روزمره پیش می‌آید چندان آسان نیست.

کتاب "اخلاق‌شناسی نوین: نظریه‌های اخلاقی" می‌کوشد گام‌به‌گام خواننده را در مسیر پاسخ به این پرسش‌ها و یادگیری اندیشه‌ورزی اخلاقی راهنمایی کند، و به او بیاموزد که چگونه از منظر اخلاقی به پیرامون خود بنگرد و با چه ترازو یا ترازوهایی داوری‌های اخلاقی خود و دیگران را بسنجد و ارزیابی کند.

#انتشارات_سروش_مولانا

@sorooshemewlana
💢منتشر شد.

🔸 اخلاق‌شناسی نوین: نظریه‌های اخلاقی
🔸 نویسنده: راس شیفرلندو
🔸 مترجمان: ابوالقاسم فنائی، ایمان عباس‌نژاد
🔸 انتشارات سروش مولانا
🔸جلد: گالینگور
🔸 قطع: وزیری
🔸 ٣۶٨ صفحه
🔸 قیمت: ٢۴۵ هزار تومان

🔖درباره‌ی کتاب:

شاید بتوان اخلاق‌شناسی (فلسفۀ اخلاق) را کاربردی‌ترین شاخۀ فلسفه دانست. اما شناختِ «سرشت اخلاق» و «منشأ آن»، و فرق آن با امور دیگری مانند دین، آداب و رسوم و قانون، و نیز شناختِ درستی و نادرستی اخلاقی، شیوۀ تفکر و استدلال اخلاقی درباره مسائل گوناگون و شناخت وظیفۀ اخلاقی در دوراهی‌هایی که در زندگی روزمره پیش می‌آید چندان آسان نیست.
"اخلاق‌شناسی نوین: نظریه‌های اخلاقی" می‌کوشد خواننده را در مسیر پاسخ به این پرسش‌ها و یادگیری اندیشه‌ورزی اخلاقی راهنمایی کند و به او بیاموزد چگونه از منظر اخلاقی به پیرامون خود بنگرد و با چه ترازو یا ترازوهایی داوری‌های اخلاقی خود و دیگران را بسنجد و ارزیابی کند.

📌خرید کتاب از طریق پیام به ادمین یا مراجعه به سایت سروش مولانا:
https://rumi.ir/product/akhlagh-shenasi-novin/

📌شماره‌های تماس:
09199020984
02188255204

@sorooshemewlana
مدرسه مطالعات دیالوگ باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

درباره اختلاف‌نظر/ نشست نهم

نگاهی به اختلاف‌نظرِ اخلاقی

با حضورِ
دکتر ابوالقاسم فنایی
پژوهشگر ، مدرس و نظریه‌پرداز فلسفه اخلاق

شنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۱
ساعت ۱۸:۳۰

خیابان انقلاب، خیابان وصال شیرازی، کوچه نایبی، پلاک ۲۳

حضور برای همه آزاد و رایگان است.

پخش از صفحه اینستاگرام لایو باشگاه اندیشه


#مطالعات_دیالوگ #اختلاف‌نظر

به صفحه اینستاگرام باشگاه اندیشه بپیوندید

@bashgahandishe
Forwarded from صدانت تی‌وی
🎥 دولت بی‌طرف و شهروند روادار
در گفتگو با #ابوالقاسم_فنائی و #محمدامیر_قدوسی
برنامه معیار
تهیه شده در انجمن علمی حقوق اساسی ایران
مجری کارشناس: مهدی یزدان پرست

ابوالقاسم فنائی فیلسوف اخلاق و الهی‌دان ایرانی و مدرس دانشگاه مفید است. ایشان دانش‌آموخته درس خارج فقه در حوزه علمیه قم، کارشناسی ارشد رشتهٔ الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه قم و کارشناسی ارشد و دکترا در فلسفه اخلاق از دانشگاه شفیلد است.

محمدامیر قدوسی پژوهشگر حوزه فلسفه حقوق، فلسفه اخلاق و فلسفه سیاست است. او دانش آموخته حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی، وکیل پایه یک دادگستری و مدرس دانشگاه است. او به ترتیب در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸، رتبه یک کنکور سراسری در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری حقوق عمومی در ایران بوده است.

مشاهده در یوتیوب
مشاهده در آپارات

🌾 @iacl_ir
🌾 @Sedanettv
🌾 @public_law_school
🌾 @Abolghasemfanaei
Preface to Toleration.pdf
463.2 KB
📗 دیباچه کتاب «رواداری‎» اثر محمدامیر قدوسی
✍️ ابوالقاسم فنائی

درباره‌یِ دگراندیشان و دگرباشان چگونه باید اندیشید و با آنان چگونه باید رفتار کرد؟ به تعبیر دیگر، با تکثر دینی، اخلاقی، فرهنگی، و اجتماعی چه باید کرد؟ مدارا و رواداری دو تا از پاسخ‌هایی است که به این پرسش داده شده است. درباره‌یِ مدارا و رواداری پرسش‌های فراوانی قابل طرح است. سه تا از مهم‌ترین این پرسش‌ها از این قرارند:

(۱) مدارا و رواداری چیست؟

(۲) چرا باید مدارا کرد و چرا باید روادار بود؟

(۳) قلمرو مدارا و رواداری تا کجا ادامه دارد؟

پرسش نخست درباره‌یِ «تعریف» مدارا و رواداری است، پرسش دوم درباره‌یِ «توجیه» مدارا و رواداری و پرسش سوم درباره‌یِ «محدوده‌یِ» مدارا و رواداری. این دیباچه می‌کوشد نوری بر این پرسش‌ها بیفکند.

دریافت فایل PDF دیباچه از سایت صدانت

@Abolghasemfanaei
Forwarded from مشق نو
📝📝📝مروری بر کتاب «دین در ترازوی اخلاق»

🔻🔻🔻یادداشتی از محمّدامیر قدّوسی منتشر شده در وب‌سایت #مشق_نو

📌بریده‌ای از متن:

🖊کتاب دین در ترازوی اخلاق، پژوهشی در باب نسبت میان اخلاق دینی و اخلاق سکولار اثر ابوالقاسم فنائی است که از سوی انتشارات صراط در سال ۱۳۸۴ هجری خورشیدی منتشر شده است. این کتاب بخشی از فرآورده نهایی پژوهشی یک‌ ساله است که نویسنده محترم کتاب در دوران اقامت‌اش در انگلستان و به سفارش موسسه معرفت و پژوهش انجام داده است.

🖊بخش دیگری از فرآورده این پژوهش، بعدها و در سال ۱۳۸۹ هجری خورشیدی با نام اخلاق دین‌شناسی، پژوهشی در باب مبانی اخلاقی و معرفت‌شناسانه فقه منتشر شد. نویسنده در کتاب دوم وعده داده بود که بخش نهایی فرآورده پژوهش پیش گفته، در کتابی با نام اخلاق دین‌داری منتشر خواهد شد که البته این وعده تاکنون جامه تحقق به تن نپوشیده است.

🖊کتاب دین در ترازوی اخلاق دربردارنده دو بخش و هفت فصل است. بخش نخست کتاب به بحث‌های مقدماتی پژوهش می‌پردازد و دربردارنده دو فصل با نام‌های (۱) درآمدی تاریخی و (۲) تعریف دین و اخلاق است. نویسنده، بخش دوم کتاب خود را، که بخش اصلی پژوهش اوست، در پنج فصل (فصول سوم تا هفتم) سامان داده است. نام این فصول به ترتیب عبارتند از: (۳) وابستگی اخلاق به دین، (۴) وابستگی دین به اخلاق، (۵) خدمات دین در قلمرو اخلاق، (۶) ناظر آرمانی و منظر اخلاقی و (۷) خدا به‌عنوان ناظر آرمانی.

🖊در بیانی کوتاه و خلاصه می‌توان گفت که نویسنده در کتاب دین در ترازوی اخلاق می‌کوشد تا نشان دهد که اولاً اخلاق از حیث زبان‌شناسی، وجودشناسی، روان‌شناسی و عقلانیت مستقل از دین است و ثانیاً دین و خصوصاً شریعت (= باید و نبایدهای دینی) واجد فرامین ضداخلاقی نیست و نمی‌تواند باشد و ثالثاً قرائت صحیح از اخلاق دینی با قرائت صحیح از اخلاق سکولار سازگار است و حتی قرائت صحیح از اخلاق دینی با بسیاری از قرائت‌‌هایی از اخلاق سکولار که از نظر نویسنده پذیرفتنی نیستند نیز ناسازگار نیست.

🖊به بیان دیگر، نویسنده در این کتاب می‌کوشد تا نشان دهد وابستگی تاریخی اخلاق به دین، به‌معنای وابستگی وجودی اخلاق به دین نیست. همچنین او می‌کوشد تا نشان دهد که صرف‌الوجود بودن خدا و استجماع تمام صفات کمالیه در او، مقتضی وجود صفات اخلاقی در او نیز است و به همین دلیل خدای مالک یا خدای شارع یا خدای فقه، نمی‌تواند عادل و صادق و مشفق و خیرخواه و… و در یک کلمه اخلاقی نباشد.

🖊اخلاقی بودن خدا، کیفیت تشریع و قانون‌گذاری او را مهار می‌کند و موجب می‌شود که خداوند از روی طوع و اختیار، از تشریع ضداخلاقی پرهیز کند. به بیان دیگر قدرت مطلق خدا در عرصه تکوین، و مختار بودن او در عرصه تشریع، باعث نمی‌شود که او خود، خویشتن را در چارچوب اخلاق محدود نکرده و از قانون‌گذاری ناعادلانه و ضداخلاقی پرهیز نکند. صفات اخلاقی خدا، چارچوب رفتارهای تکوینی و تشریعی اویند و از نظر نویسنده این مهار خودانگیخته با قدرت علی‌الاطلاق خداوند هیچ منافاتی ندارد.

🔸متن کامل این نوشتار را در لینک زیر بخوانید
mashghenow.com/?p=5848

#محمدامیر_قدوسی #ابوالقاسم_فنائی #اخلاق #دین

🔸نشانی تلگرام «مشق نو»:
www.tg-me.com/mashghenowofficial
عنوان درسگفتار: "اخلاق شناسیِ نوین"
آشنایی با مهم ترین نظریه های مطرح در اخلاق هنجاری
مدرس: دکتر ابوالقاسم فنائی
زمان برگزاری: شنبه ها از ساعت 20:30 تا 22:00 به وقت تهران


این درسگفتار به صورت مجازی برگزار و از طریق بستر زوم ارائه خواهد شد.

مدت دوره: سه ماهِ تابستان (تیر، مرداد، شهریور 1402)
تعداد جلسات: 12 جلسه (سه ماه)

شهریه کامل دوره : 120 دلار

ثبت نام از طریق تلگرام و با شناسه @sorooshemowlana انجام می شود. همچنین شماره تلگرام و واتساپ 09199020981 پاسخگوی پرسش های شماست. و نیز از طریق ارسال ایمیل به آدرس پست الکترونیک مؤسسه می توانید با ما در ارتباط باشید.
ایمیل مؤسسه: [email protected]

@sorooshemewlana
@Abolghasemfanaei
محمدامیر_قدوسی_مروری_بر_کتاب_اخلاق_دین‌شناسی_اثر_ابوالقاسم_فنائی.pdf
12.2 MB
☀️ مروری بر کتاب اخلاق دین‌شناسی اثر ابوالقاسم فنائی
✍️ #محمدامیر_قدوسی
فصلنامه حیات معنوی ـ شماره ۱۴ ـ زمستان ۱۴۰۱

دریافت فایل از سایت صدانت

@Abolghasemfanaei
«نقش پیش‌فرض‌های الاهیاتی در تفسیر متن مقدس»

جلسه اول: چهارشنبه ٢۵ آبان‌ماه ۱۴۰۱
جلسه دوم: چهارشنبه ۳۰ آذرماه ۱۴۰۱

با ارائه دکتر ابوالقاسم فنائی
مؤسسه معارف اسلامی امام رضا (ع)

در آغاز این بحث به دو نکته‌یِ مقدماتی می‌پردازیم: یکی تعریف پیش‌فرض الاهیاتی و دیگری تفکیک دو منظر توصیفی و هنجاری از یکدیگر. سپس می‌کوشیم نشان دهیم که دخالت پیش‌فرض‌های الاهیاتی در تفسیر متن مقدس اجتناب‌ناپذیر است؛ و بر این اساس نتیجه می‌گیریم که نظریه‌یِ «تفسیر قرآن به قرآن» به یک معنا درست و به یک معنا نادرست است. بحث بعدی درباره‌یِ چگونگی استفاده‌یِ مفسر از پیش‌فرض‌های الاهیاتی است؛ با تفکیک دو نوع استفاده از پیش‌فرضْ می‌کوشیم معیارِ درستی برای تفکیک تفسیر به رأی (تفسیر ایدئولوژیک) از تفسیر معتبر به‌دست ‌دهیم. در پایان با تفکیک سه نوع معنا از یکدیگر، می‌کوشیم نشان دهیم که پیش‌فرض‌های الاهیاتی چگونه در کشف این سه معنا مدخلیت دارند. یکی از پیامدهای مهم این بحث رد مبناگروی کلاسیک و پذیرش مبناگروی معتدل در باب توجیه باورهای تفسیری است.

@Abolghasemfanaei
@Anjoman_Mobahesat_Archive
Audio
نقش پیش‌فرض‌های الاهیاتی در تفسیر متن مقدس
ابوالقاسم فنائی
جلسه اول
@Abolghasemfanaei
Audio
نقش پیش‌فرض‌های الاهیاتی در تفسیر متن مقدس
ابوالقاسم فنائی
جلسه دوم
@Abolghasemfanaei
📌 ثبت‌نام درسگفتار "اخلاق شناسی‌نوین"
(نظریه‌های اخلاقی)

▫️ مدرس: ابوالقاسم فنائی
▫️زمان: روزهای پنجشنبه از ساعت ۱۶ تا ۱۸
▫️تعداد جلسات: ۱۲ جلسه

🔸موضوعات مورد بحث در این دوره‌ی آموزشی:
- اخلاق چیست؟
- استدلال اخلاقی
- شکاکیت درباره اخلاق
- زندگی خوب
- نتیجه‌گرایی
- اخلاق کانتی
- نظریه‌ی قرارداد اجتماعی
- نظریه‌ی قانون طبیعی
- اخلاق وظایف در نگاه نخستین
- اخلاق فضیلت
- اخلاق فمنیستی و اخلاق مراقبت


💢 این کلاس به صورت حضوری برگزار می‌شود.

📌علاقمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام می‌توانند از طریق تلگرام به شناسه‌ @sorooshemowlana پیام دهند.

#سروش_مولانا
#اخلاق_شناسی

@sorooshemewlana
🗞 خدا همچون کنشگری اخلاقی (۱)
✍️ ابوالقاسم فنائی

این مقاله بخش نخست از پژوهشی مفصل درباره‌یِ سرشت کنش‌گری خداوند را گزارش می‌کند. دو ‏پرسش‌ اصلی این پژوهش اینهاست: ‏
‏(۱)‏ آیا خدا کنش‌گری اخلاقی است؟
‏(۲)‏ اگر آری، آیا اخلاق الاهی همان اخلاق انسانی است یا اخلاق الاهی کلاً یا بعضاً با اخلاق ‏انسانی تفاوت دارد؟ ‏
در رابطه با پرسش نخست، نویسنده به بررسی سه نظریه‌یِ رقیب زیر می‌پردازد: «خدا همچون ‏کنش‌گری خودکامه»، «خدا همچون کنش‌گری مصلحت‌اندیش» و «خدا همچون کنش‌گری ‏اخلاقی». در این پژوهش به سود ایده‌یِ خدا همچون کنش‌گری اخلاقی، و علیه دو تلقی دیگر از ‏سرشت کنش‌گریِ خداوند، استدلال خواهد شد. در رابطه با پرسش دوم، نویسنده از این نظریه دفاع ‏می‌کند که اخلاق الاهی و اخلاق انسانی از حیث «محتوای هنجاری» هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند، ‏هرچند از سایر جهات با یکدیگر تفاوت‌های چشم‌گیری دارند. ‏
بخش نخست این پژوهش که در این مقاله ارائه می‌شود پس از طرح کلیات و مباحث مقدماتی، به ‏نظریه‌یِ «خدا همچون کنش‌گری خودکامه» می‌پردازد و برخی از استدلال‌هایی را بررسی و نقد می‌کند ‏که به سود این تلقی از سرشت خداوند اقامه شده یا می‌توان اقامه کرد. بخش‌های دوم و سوم این ‏پژوهش که در قالب مقالاتی دیگر در شماره‌های آینده‌یِ همین مجله انتشار خواهد یافت به شرح و ‏بسط دو تلقی دیگر از سرشت خداوند می‌پردازد.‏

دریافت از سایت دانشگاه مفید

دریافت از سایت صدانت

🌾 @abolghasemfanaei
2024/11/15 09:27:56
Back to Top
HTML Embed Code: