Telegram Web Link
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⭕️ در نقد ادعاهای توخالی، چه قابی روشنگرتر است از تصویرِ تشویق ایستاده و بی‌شرمانه در کنگره برای نسل‌کُش و کودک‌کُش اعظمِ زمانهٔ ما؟
@jalaeipour
Forwarded from Mohamad Satari Far
سلام و سلامتی بر شما حضرت عزیزم.🥰
🌲🌲 کشور نیاز به فکر نو، راه نو، تیم نو، سازمان نو، افراد نو،...... و در یک کلام، شدیدا نیازمند سامان و سازمان جدید و گفتمان نو برای رهگشایی برای مشکلات خود دارد
🌲🌲 نسل همانند من باید خود را کنار کشیده و راه را بر نو ها باز کنند
🌲🌲 من به اقایان گفته ام، برای کشورم روزی حدود 12 ساعت، حاضر هستم کارگری و عمله باشی دولت را داشته باشم، بدون ادعا، بدون پول، بدون حکم، بدون تشریفات...
🌲🌲 حال جواب سئوال شما عزیز این است، خیر، خیر در دولت نباید باشم، نمی خواهم باشم، نباید راهم بدهند، اما برای کشورم و مردم خوبم، و بر اساس باورم. میتوانم سرباز، کارگر، عمله.. برای دولت باشم و به این مشارکت افتخار کنم
ارادتمندم محمد 🥰🤲🥰3/5/4
پاسخ دکتر محمد ستاریفر به یک سوال👆
Forwarded from هم‌میهن
🔴 انتخاب درست

🔹واکنش عبدالله رمضان‌زاده سخنگوی دولت اصلاحات به انتصاب عارف به معاون اولی ریاست‌جمهوری

@hammihanonline
Forwarded from Mehdi Afsharnik
من چرا وزیر نفت نشوم؟
مهدی افشارنیک

اگر قرار است در مجلس حضور یابم و بگویم که برنامه ام رفع ناترازی گاز و رقابت با همسایگان بر سر میادین مشترک است و گازرسانی به همه ی ایران، چیزی که همه وزار تاکنون گفته اند چرا من نتوانم؟ شما اکسیر کلام دارید و من ندارم؟
اگر قرار بر این است که وزارت را با لابی نماینده ها و خرج پول های مسئولیت اجتماعی نفت در این کریدور طی کنم و اینگونه رای بخرم و رای بگیرم فکر کردین من از شماها کمترم؟
دیدن این فرمانده نطامی و آن مقام امنیتی را که ما روزنامه نگاران از شماها خیلی بهتر بلدیم.
من در ساخت فیلم زیر صفرمرزی برای شهید علی هاشمی، مجوز های امنیتی در لب مرز گرفتم که خیلی ها باورشان نمیشد، یکی اش بلند کردن هلی شات روی نقطه صفرمرزی بود، در این کارها که از شما ها قابل ترم،
اگر وزارت کردن به این است که وقتی زمستان شد گاز صنایع و‌ پتروشیمی ها را قطع کنم و بدهم به شهرها، این قطع کردن را شما بلدی و من خاک بر سرم بلد نیستم؟
اگر قرار است به قطر ببازم به امارات ببازم برای کرسنت و سوختن گازش در هوا فکری نکنم و به روزمرگی و احاله به وزیر بعدی سپری کنم ، تولید بنزین و گاز را هر سال از دست بدهم برای من و ماها خیلی سخت است؟ که شماها بلدی باشین من و ما نه؟ اگر قرار است با مدرک ادبیات مدیرعامل نفت شویم که شدند مدرک من که علوم سیاسی است و من کلی کنفرانس علمی راجع به تاریخ نفت دادم و بلدم.
کدام تان اندازه من در شهرهای نفتی صدای مردم را شنیده است؟ وانگهی ؛در همه میادین نفتی و گازی ایران حضور داشتم‌، از خانگیران تا سیری از سیری تا جفیر از جفیر تا فروزان تت بهرگانسر تا عسلویه تا لاوان تا گچساران تا سهراب تا ایلام …..رفته ام و فیلم ساختم و گزارش نوشتم.
کار خصوصی هم کردم روی هیدرولیک فرکچر، روی هوش مند سازی چاه ها هم کلی چیز بلد شدم، بیزنس هم از صفر و صد در زمان کرونا راه انداختم و از لشکر لشکر شما گزینه ها فهمم از بیزنس بیشتر است،
چرا من وزیر نباشم؟
مگر چه چیزی از کردار شما مدعیان به ملت میرسد که من و امثال من نمیتوانند برسانند؟
کدام تان صاحب آن تجربه شگرف جهانی و بین اللملی هستید که هوش از سر ببرید؟ کدام تان فناوری های نوین را آن قدری که حداقل من آشنا هستم ، بلدین و جد و کوشش دارید که آن را منتقل کنید؟
حجم ارتباط من به عنوان یک روزنامه نگار با مدیران نفتی خارجی از جملگی شماها بیشتر است بس که مصاحبه کرده ام و درس گرفتم. واقعا جمله گی تان اندازه وزیر نفت امارات هستید که مایه غبطه من شوید؟!
چند نفرتان بلد است در کنفرانس سالانه نفت ابوظبی لکچر بدهد و تحسین دیگران را برانگیزد؟ یا اصلا کدام تا کنون سر چاه نفت سرتا پا نفتی شده است؟ من در نفت سفید شدم. در بهرگانسر شدم. کدام تان تا مرز سقوط با هلی کوپتر بر فراز سکوی نفتی رفتین؟ من روی سکوی ابوذر رفتم.
باعث تاسف است سقف وزارت در ایران این قدر کوتاه شده است….
یک زمانی معاون وزیر این وزازتخانه در کنگره جهانی نفت سخنرانی میکرد و تحسین همگان را برمیانگیخت( سید مهدی حسینی عزیز) یک زمانی اخم وزیر نفت ایران قیمت نفت را جا به حا میکرد. یک زمانی وزیر نفت ایران وزیر اماراتی را اندازه فرماندار گناوه هم تحویل نمیگرفت
امروز اما… با این سقف و ارتفاع …..من که خیلی از شماها وزیرترم 😂😂😂😂( این مطلب طنز است لطفا رفقا بهشون برنخورد)
✍️دکترجان،آقا مسعود پزشکیان!
نام دولت مورد نظرتان را"دولت وفاق"گذاشته اید؛
از گفته های شما و شنیده ها چنین بر می آید که مقصودتان "مجمع الجزایر جناح های سیاسی" است.هنوز زود است که بگویم: سوراخ دعا را گم‌ کرده اید.اما از سر نیکخواهی و به پاس برخی ویژگی های ستودنی شخصیتی و اخلاقی تان- راستگویی و آزادگی و پاکدستی--یادآور می شوم که مشکل بنیادین کشور،‌نبود وفاق جناح های سیاسی و کشمکش لایه های" قدرت سخت و نرم و غالب و غایب" -بخوانید:وفاق حکومتیان- نیست.کلان چالش کشور، کالبد زخم خورده و ناسور "وفاق ملی" -بخوانید اعتماد ملت به حاکمیت- است. گمان‌ندارم که این چالش، با ایجاد یک دولت "دورهمی" چاره شود.‌‌‌ به نظر این کمترین،جز "شایستگی شخصیتی و تخصصی" و "همسویی با خواسته های اکثریت مردم" هیچ سنجه ی دیگری در انتخاب همکاران تان موجه نیست؛

احمد پورنجاتی، فیس بوک
Forwarded from انصاف نیوز
فرشاد مومنی خطاب به پزشکیان: مصوبه اخیر فسادزاست، لغوش کنید! [+فیلم]

فرشاد مومنی نسبت به عواقب اجرای مصوبه اخیر هیات وزیران در روزهای پیش از انتخابات درباره مولدسازی هشدار داد و از رئیس‌جمهور پزشکیان خواست دستور توقف اجرا و لغو این مصوبه‌ی دولت قبل را صادر کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، مولدسازی را «مساله شوم» نامید و گفت: فکر نمی‌کنم در سال‌های اخیر پدیده‌ای شبهه‌برانگیزتر و مشروعیت‌سوزتر از مولدسازی را اقتصاد و جامعه ایران تجربه کرده باشند.

رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد با مرور فرایند حذف مجلس از نظارت بر مولدسازی به خبرنگار انصاف نیوز گفت: شائبه‌برانگیزترین وجه ماجرا این بود که با وجود درخواست بی‌پرواترین و بی‌برنامه‌‌ترین و مشکوک‌ترین مجوزها از سران قوا، درخواست مصونیت قضائی برای زیرپا گذاشتن قانون و عرف و مصالح عمومی جامعه داشتند.

متن کامل و فیلم را در این لینک بخوانید و ببینید
@ensafnews
Forwarded from هم‌میهن
…فصلی که ناتمام ماند

محمدابراهیم انصاری لاری
استاندار فارس در دولت خاتمی

🔹رییس جمهور در مراسم تحلیف از لزوم خرد ورزی در حکمرانی سخن گفت.همان روز به ذوق امدم و مطلبی در شرح خرد وتفاوت آن با عقل به معنای مصطلح آن نوشتم
و قرار بود فردای تحلیف در یکی از جرائد کشور چاپ شود، که سحرگاه روز بعد اسماعیل هنيه در خوابگاهش در تهران ترور شدو فضای کشور به کلی تحت تاثیر این اتفاق قرار گرفت.
نوشته‌ام را کنار گذاشتم برای روزی‌که رییس جمهور کابینه پر افتخارش را به مجلس معرفی میکند .. امروز با کمال تاسف به‌جای مطلب شوق برانگیزخرد ورزی در حکمرانی به ناچار بایداز قصه پر غصه فصلی بنویسم که آغاز ناشده تمام شد.
فصل مردم باوری !
…واكنون چنان بغضى راه قلم را گرفته كه:
فقط می‌توانم ضمن آرزوی توفیق برای رییس‌جمهور محترم بگویم
این دولت را نباید برآمده از رای و خواست رای دهندگان و دولت اصلاحات دانست که شرح این هجران و این خون جگر
این زمان بگذار تا وقت دگر
واز رییس جمهور محترم بخواهم که به روشنی برای مردم توضیح دهند که علت این مباینت آشکار
واین تناقض فاحش ترکیب کابینه با مواضع و سخنان ایشان در بحبوحه انتخابات چیست؟

@hammihanonline
Forwarded from هم‌میهن
انتخابات ۱۴۰۳ و آرایش جدید اجتماعی سیاسی

محسن گودرزی- بهناز خسروی

🔹اکنون یکی از مهم‌ترین انتخابات کشور به پایان رسیده و نتیجه آن معلوم شده است اما هنوز جنبه‌های اجتماعی مختلف این انتخابات و پیامدهای آن مشخص نیست. به نظر می‌رسد الگوی مشارکت در انتخابات تغییر کرده ولی به خاطر آن که اطلاعات کامل منتشر نشده است نمی‌توان گفت چه تغییراتی و به چه میزان و با چه شدتی در فضای سیاسی اجتماعی ایجاد شده است. با این حال، بعضی از خطوط کلی تغییرات را می‌توان با اتکاء به نتایج کلی انتخابات نشان داد.

🔹نتایج نشان می‌دهند که از سال ۱۳۹۸ که میزان مشارکت به کمتر از ۵۰ درصد رسید و در چند انتخابات متوالی در همان میزان متوقف شد، اندکی افزایش یافت ولی هنوز فاصله زیادی با انتخابات سال ۱۳۹۶ و پیش از آن دارد. انتخابات اخیر وجه بنیادین و اساسی از وضعیت اجتماعی سیاسی ایران را آشکار کرد و آن عقب‌ماندن یا تاخر نهادهای سیاسی از تحولات اجتماعی در ایران است.

🔹یکی از جلوه‌های این وضعیت در اینجا دیده می‌شود که دو جناح و جریان اصلی کشور که در گذشته اکثریت مردم کم‌و‌بیش آنها را نماینده و یا سخنگوی مطالبات خود می‌دانستند، تا حد زیادی موقعیت قبلی خود را از دست داده‌اند. این جناح‌ها نفوذ و اعتبار خود را از کف داده‌اند و طرفداران‌شان به اقلیت تبدیل شده‌اند.

🔹غیر از این، کثیری از افراد احساس می‌کنند هیچ یک از دو جریان اصلی قادر نیستند مشکلات کشور را حل کنند چرا که مردم مشکل اصلی را در شیوه کشورداری می‌دانند و معتقدند که برای حل مشکلات اساسی کشور باید تغییراتی بنیادین در سیاست‌های اصلی صورت گیرد وگرنه مشکلاتی مثل گسترش فساد، فقر، افزایش تورم و بیکاری، بحران زیست‌محیطی با تغییر این فرد و آن فرد حل نخواهد شد. این مشکلات ادامه یافته‌اند و حتی بدتر شده‌اند و در نتیجه، از دید بخشی از مردم نهاد انتخابات به نحوی که تا کنون بوده است، گرهی را از مشکلات باز نکرده است. آنها دیگر به خیلی از نهادهای سیاسی موجود اعتمادی ندارند و معتقدند که این نهادها قادر به حل مشکلات نیستند.

🔹با وجود آن که فاصله و شکاف بین مردم و حکومت زیاد شده، ولی از دید بخشی از مردم این انتخابات نشانه‌ای از تغییرات را آشکار کرده است و از این رو، بخشی از ناراضیان از وضع موجود از این فرصت برای تغییر وضعیت استقبال کردند.

🔹به عقیده ما، با نتایج انتخابات اخیر، به طور خلاصه این تغییرات سه مشخصه اصلی در فضای سیاسی ایران مشاهده می‌شود:

۱-نارضایتی گسترده و عمیق از وضعیت کشور که به شکل کناره‌گیری از آیین‌ها و روال‌های سیاسی (کاهش مشارکت) بروز کرده است.
۲-کاهش نفوذ و اعتبار دو جریان اصلی سیاسی (اصلاح‌طلبان و اصول‌‌گرایان) به نحوی که اکثریت بزرگی از مردم خواست و مطالبات خود را در آینه این گروه‌ها نمی‌بینند.
۳-ریزش رای از سمت اصول‌گرایان به سمت اصلاح‌طلبان که نشان دهنده نارضایتی حامیان این گروه از سیاست‌های رسمی است که این گروه در سالیان اخیر دنبال کرده‌اند.
در این یادداشت کوتاه با اتکاء به نتایج آماری موجود چند فرضیه را مطرح می‌کنیم و امیدواریم با انتشار اطلاعات بیشتر از انتخابات راه برای ارزیابی دقیق‌تر هموار شود.

▫️متن کامل مقاله را در لینک زیر بخوانید

https://hammihanonline.ir/fa/tiny/news-19410

@hammihanonline
Forwarded from راهبرد
👁‍🗨 نگاه تحلیلگران: پلنگی که شکار شد...

👈 یادداشت بسیار مهم #عباس_عبدی درباره روند و اهمیت تجربه انتخاباتی اخیر، حضور در ستاد #مسعود_پزشکیان، عضویت در شورای راهبری تشکیل دولت چهاردهم، نقد فهرست وزرای پیشنهادی، چند توصیه به رئیس‌جمهور و هشدار به ساختار سیاسی درباره پیامد شکست پزشکیان

🔅متن کامل یادداشت را در لینک زیر بخوانید:

https://telegra.ph/خطاب-به-طرفهای-ماجرا-08-12

@javadrooh
Forwarded from MMMojahedi 🍀 محمدمهدی مجاهدی (🍀 MMMojahedi)
به مناسبت وضع و حال زمانه، مرور سخن‌رانی ماکس وبر در سال ۱۹۱۹ با عنوان «سیاست به‌مثابه‌ی مشغله‌ی حرفه‌ای» یا «سیاست به‌مثابه‌ی حرفه» می‌تواند بسیار آموزنده باشد. از جمله این تعبیر او از سیاست که همه‌ی کسانی را که دلی در گرو خیر عمومی دارند، به کوشش بردبارانه و پی‌گیرانه و خستگی‌ناپذیر و پر‌شکست برای گذشتن از موانع گذرناپذیر فرا می‌خواند.

«سیاست یعنی کوششی سخت و کند برای گشودن روزنه‌ای در موانع درشت و دشوار؛ گذاری شورمندانه و هم‌زمان سنجیده. این یک‌سره درست است، و همه‌ی تجربه‌ی تاریخی گواه درستی آن است، که اگر کسی پیش‌تر سودای رسیدن به هیچ ناممکنی را در سر نپرورانده و سخت‌رویانه آن را در زندگی پی‌ نگرفته بود، آن‌چه امروز امکان‌پذیر است، هرگز ممکن نمی‌شد.»
(مسؤولیت ترجمه با این قلم است).

Max Weber:
"Politik bedeutet ein starkes langsames Bohren von harten Brettern mit Leidenschaft und Augenmaß zugleich. Es ist durchaus richtig, und alle geschichtliche Erfahrung bestätigt es, daß das Mögliche nicht erreicht würde, wenn nicht immer wieder im Leben nach dem Unmöglichen gegriffen würde."

(Weber, Max. Politik als Beruf. 1919. In Gesammelte politische Schriften, edited by Johannes Winckelmann, 5th edition, pp. 505-560. Tübingen: Mohr Siebeck, 1988, p. 557)

۲۱ امرداد ۱۴۰۳
@mmojahedi
Forwarded from عباس آخوندی
🔹وزارت آ پ چهاردهم و بازگشت به نظامیه‌ی بغداد

🖋عباس آخوندی، اردیبهشت ماه 1403
🔻وزیر پیشنهادی مصوبات #شورای_انقلاب_فرهنگی را سرلوحه برنامه خود قرار داده‌است. شورایی که با الگو قراردادن مدرسه‌های نظامیه در قرن پنجم هجری خورشیدی بر پایه کلام اشعری و ایجاد مانع بر خردورزی آزاد، نهاد آموزش و پرورش را به‌طور عام و دانشگاه را به‌طور ویژه دچار ایستایی در اندیشه‌ورزی کرده و آن را از توسعه‎‌ی نیروی انسانی، زایش دانشی، صورت‌بندی مساله‌ی ایران در روزگار معاصر و رشد و بالندگی ملت ایران بازداشته‌است.

🔻هدف‌گذاری کنترل اداری اندیشه‌ورزی در محیط مدارس تحت عنوان آن‌که آموزش و پرورش امر حاکمیتی است به‌منظور تولید انبوه پیروان مطیع و القای دستوری سبک زندگی حکومت‌پسند به جوانان ایران در این جهان شبکه‌ای و به‌هم پیوسته نشان از میزان کج‌فهمی و درک وارونه و ناسازگار این شورا با تحول‌های جهانی دارد. مگر می‌شود که نظام آموزش‌و‌پرورش را با نادیده گرفتن حقوق انسانی کودکان و نوجوانان و انکار تفاوت‌ها به کارخانۀ یکسان‌سازی و تولید انبوه پیروان مطیع تبدیل کرد؟

🔻آموزش و پرورش امر حاکمیتی نیست. حق اجتماعی شهروندان است. گویا در باره‌ی اصول نیز مناقشه کرد. مردم حق دارند که از دولت درخواست #عدالت_آموزشی داشته باشند و از دولت بخواهند که اجازه دهد تا فرزندانشان آزاد و آزاده بار بیایند و فرزند زمان خویشتن باشند.

🔻برنامه‌ی ارائه شده توسط وزیر محترم پیشنهادی را خواندم. متاسفانه جز یک سری عبارات کلی خوش‌خوان ولی میهم و غیرقابل سنجش سخن ارجمندی ندارد. عناوینی کلی و غیر قابل اندازه گیری چون حیات طیبه، عدالت تربیتی و یا عدالت کیفی ناظر بر چه وضعیتی هستند؟ برنامه را بخوانید و ببینید چه چیزی دستگیرتان می‌شود؟

🔻چندی پیش در برنامه بزرگداشت استاد حسن انوری استاد بزرگ زبان فارسی شرکت کرده بودم. او که از تدوین کنندگان درس زبان فارسی برای دوره‌ی ابتدایی است می‌گفت که یکی از وجهه‌ی همت‌های او افزون بر آشناسازی فرزندان ایران با زبان و ادبیات فارسی، پرورش روح ایران‌دوستی و وطن‌خواهی در میان آنان بوده‌است. دریغ از جایگاه شایسته ایران و #زبان_فارسی در این برنامه.

🔻در ضمن این برنامه به دو نکته تاکید شده که بسیار مبهم هستند. یکی ایجاد بانک جامع سوابق فرهنگی، تحصیلی، آموزشی، ورزشی و مهارتی برای دانش آموزان در قالب پرونده الکترونیکی آموزشی - رشدی – تربیتی بر اساس بند ت ماده 89 برنامه هفتم. این بانک اطلاعات به چه کار می‌آید؟ اگر معلمان و اولیا چیزی از این دو بند متوجه شدند بگویند تا دیگران نیز متوجه شوند.

🔻بر اساس برنامه پیشنهادی و به تبعیت از سند تحول، سیاست‌گذاری، نظارت و ارزیابی در سطح کلان سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری کلان و نیز ارزیابی و نظارت راهبردی فرایند تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی بر عهده شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌باشد. حال آن‌که تاسیس این نهاد بدون مصوبه قانونی مجلس شورای اسلامی ‌‌است. در حالی‌که شورای عالی آموزش و پرورش بر اساس قانون، عالی‌ترین مرجع سیاست‌گذاری در امر آموزش و پرورش است، در شرایط کنونی حتی در حد کارگروه‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مورد اعتنا نیست. حدود صلاحیتی که این شورا برای خود قائل است، آشکارا دولت را از فرایند حکمرانی و تصدی مسئولیت امر آموزش و پرورش و آموزش عالی بیرون گذاشته و آن را به نهادی مجری اوامر و تصمیمات خود فروکاسته‌است. طرفه آن‌که پذیرش این وضعیت عینا در برنامه وزیر آپ آمده‌است.

🔻همانی که آقای رییس جمهور بر آن مرتب تاکید می‌کند: در حقيقت ‏خدا حال قومى را تغيير نمى‏ دهد تا آنان حال خود را تغيير دهند.
#ایده‌‌ی_ایران
#یک_ملت_یک_دولت
Forwarded from امتداد
این 110هزار میلیاردتومان بودجه کشور، خرج کمک به چه دستگاهها و سازمانهایی می‎شود؟

✍🏻روزنامه هم میهن نوشت:

🔹در آخرین سند بودجه دولت سیزدهم یعنی بودجه ۱۴۰۳، ۳۰۷ هزار میلیارد تومان کسری تراز عملیاتی وجود دارد. یعنی تفاضل هزینه‌های دولت منهای اعتبارات عمرانی از درآمدهای دولت منهای درآمد نفت و فروش اموال و اوراق یک کسری ۳۰۷ هزار میلیارد تومانی دارد.

🔹بررسی جداول بودجه ۱۴۰۳ نشان می‌دهد دولت رقمی نزدیک به ۱۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه تحت عنوان کمک و حمایت در بخش‌های مختلف پیش‌بینی کرده است؛ یعنی رقمی که با یک‌سوم از کسری بودجه کشور برابری می‌کند، به اسم کمک به مؤسسات و نهادهای مختلف قرار است پرداخت شود.

🔹در بین ارقام هزار میلیاردی، ستاد بازسازی عتبات قرار است یک هزار و چهار میلیارد تومان کمک بگیرد و یا صندوق بازنشستگی برای پرداخت حقوق بازنشستگان قوه قضائیه ۵ هزار میلیارد تومان کمک دریافت خواهد کرد. در بین ارقام هزار میلیاردی، ردیف کمک به صداوسیمای جمهوری اسلامی با ۲ هزار میلیارد تومان جزو ارقام قابل تأمل است.

#امتداد
@emtedadnet
Forwarded from Mohammad reza Kadivar
برق رفت!
آقای رئیس‌جمهور آسوده بخواب ما بیداریم!

حمیدرضا حسینی آشتیانی*

مرکز دیسپاچینگ ملی شبکه برق کشور، صبح روز ۲۵ مرداد میزبان رئیس‌جمهور محترم بود. به احتمال فراوان در این بازدید مدیران ارشد صنعت برق، به رسم ارائه گزارش به گونه‌ای که آب تو دل رییس‌شان تکان نخورد، ضمن ارائه گزارشی از ناترازی موجود در تامین برق کشور، به آقای دکتر پزشکیان امیدواری داده‌اند که در سایه حسن تدبیر ایشان و تلاش وزیر نیروی پیشنهادی‌شان، در سال‌های آتی کمبودها مرتفع و خاموشی‌های نه‌چندان جدی موجود، حل‌وفصل می‌شود!

با فرض تایید گزاره احتمالی بالا، توجه را به موارد زیر خالی از لطف نیست.
۱. با وجود ناترازی‌های محدود و طبیعی در پیک تابستان، خاموشی مشهود برق پس از سال‌ها از تابستان ۱۴۰۰ آغاز شد. در آن سال پیک نیاز برق کشور حدود ۶۸ و ناترازی ما حدود ۱۴ هزار مگاوات بود (۲۱ درصد).
۲. شنیده‌ها حکایت از آن دارد که ناترازی برق در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۸ هزار مگاوات بوده و با فرض پیک ۸۰ هزار مگاواتی امسال، تقاضای تامین نشده برق به ۲۲ درصد رسیده است. کمبودی که بیشتر با خاموشی صنایع (مولدترین بخش مصرف) و بهره‌برداری پرریسک از شبکه انتقال، در حال گذر از آن هستیم.
۳. گزاره‌های بالا حاکی از نهادینه شدن بلیه مزمن ناترازی برق دارد و بیم آن داریم که اگر در به همین پاشنه بچرخد، این کمبود در پایان سال ۸ام دولت وفاق ملی دست‌کم به ۲۵ هزار مگاوات برسد و به زودی مجبور باشیم با هدف مدیریت بار شبکه، خاموشی‌ مشترکان خانگی را نیز بیش از پیش در دستور کار قرار دهیم. پدیده‌ای که به واسطه پیامدهای اجتماعی و امنیتی آن به هیچ وجه باب میل حاکمیت نخواهد بود.
۴. چه کنیم؟!
جناب آقای دکتر پزشکیان، اینجانب با توشه بیش از ۲۰ سال مشورت به شرکت‌ها و بخش حاکمیت برق کشور، برون‌رفت از شرایط موجود و اصلاح نسبی ناترازی برق کشور را منوط به تحقق موارد زیر می‌دانم.
- نخست آن که بپذیریم در تامین برق کمبود و ناترازی داریم و برای یکبار هم که شده خرق عادت کرده و دلایل ریشه‌ای آن را صادقانه با مردم درمیان بگذاریم و با تحمیل آن به بخش صنعت، در پی پاک کردن صورت مساله نباشیم.
- تجربه نشان داده دولت منابع کافی برای توسعه نیروگاه‌ها را ندارد. با توجه به این مهم، در گام دوم دولت باید خود را از قید و بند توسعه صنعت نیروگاهی رها کرده و آن را به مصرف‌کنندگان عمده برق (بخش صنعت و کشاورزی) بسپارد؛ ولی این موضوع تنها با یک شرط و الزام حیاتی محقق می‌شود؛ این که بپذیریم دولت و وزارت نیرو در بدترین شرایط حق دست‌اندازی به برق نیروگاه‌های خودتامین و بخش خصوصی را ندارند و عدم رعایت این اصل بدیهی (رویه مالوف حال حاضر)، حکم تصرف مال غیر را دارد.
- یکی از اصول بدیهی حاکم بر صنعت انرژی این است که اقدام‌های مديريت و بهره‌وری مصرف برق و انرژی همواره از راهکارهای معطوف به توسعه (احداث نیروگاه و شبکه پایین دست) ارزان‌تر است. بیش از نیم قرن بدمصرفی، موجب شده که بخش انرژی کشور مملو از راه‌کارهای جذاب و اقتصادی برای اصلاح الگوی مصرف باشد؛ از تعویض کولرهای آبی و اصلاح موتورخانه‌های ساختمان‌ها گرفته تا جایگزینی بخاری‌های پرمصرف و تکمیل واحد بخار نیروگاه‌های گازی. اما افسوس که ناکارآمدی حاکمیت (تفکیک‌ وزارتخانه‌های نیرو و نفت)، بدعهدی دولت (در تخصیص سوخت صرفه‌جویی شده به سرمایه‌گذار) و قیمت ناچیز انرژی، عرصه را بر اجرای طرح‌های مديريت مصرف انرژی تنگ کرده است. ما بر این باوریم که در حال حاضر راه‌اندازی مکانیزم بازار مديريت مصرف انرژی، یکی از اقدام‌های استراتژیک بخش انرژی کشور است.
- هزینه مصرف یک کیلووات ساعت برق خانگی در پاکستان حدود ۸ برابر ایران است؛ حقیقتی مغفول و صدالبته آزاردهنده. مطمئنم که نه دولت شما و نه هیچ دولت دیگری با وجود تجارب ناخوشایند اصلاح قیمت بنزین در آبان‌ماه ۱۳۹۸، جسارت اصلاح ریشه‌ای قیمت حامل‌های انرژی را ندارد؛ ولی باور بفرمایید که راه اصلاح به کل بسته نیست و می‌توان با تخصیص بسته‌ای با حجم مشخص از انرژی به هر خانوار، مشترکان پرمصرف را بر آن داشت که اضافه نیاز خود را در بازار انرژی و از طریق انرژی عرضه شده از سوی خانوارهای کم‌مصرف تامین نمایند.

سخن پایانی
دو دهه نشست و برخاست ما با مدیران ارشد صنعت برق حکایت از آن دارد که راهکارهای چهارگانه بالا نه فضایی، بلکه شدنی و ممکن هستند. به شرط آن که بخواهیم، ذهن‌های‌مان را اصلاح کنیم و چشم و گوش‌مان را بر گزارش‌های بی‌طرفانه و مستقل نبندیم. و صدالبته اگر نخواهیم، ذهن‌های‌مان را اصلاح نکنیم و گزارش‌ها و تحلیل‌های صادقانه را برنتابیم، در تمام هشت سال آتی می‌توانیم کوتاهی‌های‌مان را بر گردن کاهش بارندگی، افزایش درجه حرارت بی‌سابقه تابستان، تحریم ظالمانه و صدالبته دشمن بیرونی بیاندازیم. جناب دکتر پزشکیان انتخاب با شماست!

*مشاور برنامه‌ریزی در صنعت انرژی و فولاد
🔹 نقدی بر مواضع مخالفان استعفا

🔹 چرا حسین‌زاده می‌توانست استعفا ندهد؟

🔹 او همچنان می تواند معاون رئیس جمهور باقی بماند/انتخاب

جزئیات در👇👇
https://www.entekhab.ir/003RPP
🆔 @Entekhab_ir
2024/09/28 22:44:23
Back to Top
HTML Embed Code: