Telegram Web Link
Forwarded from Finance & Economics
📄 گزارش

مقایسه میانگین رشد «قیمت مسکن» و «اجاره مسکن» در دولت‌های مختلف

◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

اولویت‌‏‌های اصلاحات اقتصادی

👤 محمد وصال

اقتصاد ایران در حال حاضر با محدودیت جدی منابع مالی مواجه است. هزینه‌‌‌های دولت شامل حقوق و دستمزد کارکنان، مستمری بازنشستگان و یارانه‌‌‌ها، ‌‌‌ افزایش شدیدی داشته؛ اما درآمدها به همان میزان بالا نرفته است. دولت با افزایش درآمدهای مالیاتی و کاهش کمتر از تورم حقوق کارکنان، مستمری بازنشستگان و یارانه‌‌‌ها تلاش کرده است محدودیت منابع را مدیریت کند. اما رشد ‌‌‌کم اقتصادی و تورم بسیار بالا در پنج‌سال اخیر، مانع ثمربخشی این تلاش‌‌‌ها بوده و معیشت آحاد جامعه بسیار سخت شده است.
اولویت‌‏‌های اصلاحات اقتصادی
مداخلات قیمتی و دستوری دولت در اقتصاد، از جمله ارز یارانه‌‌‌ای و وام‌‌‌های کم‌‌‌بهره، ‌‌‌ تلاشی ناموفق برای کنترل قیمت‌ها و توزیع عادلانه‌‌‌تر منابع بوده که تنها به ایجاد ناترازی‌‌‌های بیشتر (مثلا کمبود برق، گاز و بنزین)، رانت‌‌‌های گسترده‌‌‌تر و فساد بیشتر (مانند چای دبش) انجامیده است. از طرف دیگر بی‌‌‌ثباتی فضای سیاست داخلی و خارجی و شرایط اقتصاد کلان، باعث ایجاد نااطمینانی و کاهش سرمایه‌گذاری شده است. در واقع اقتصاد ایران چند سالی است که از سرمایه می‌‌‌خورد و ظرفیت تولیدی آن در حال کاهش است.در آستانه دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم باید توجه کرد که حل معضلات اقتصادی کشور زمان‌بر و نیازمند راهبردی صحیح در حوزه‌‌‌های غیراقتصادی است. تجربیات کشورهای دیگر و علم اقتصاد می‌‌‌گوید که مهم‌ترین اولویت، کاهش بی‌‌‌ثباتی سیاسی و تورم است تا افق مناسبی برای سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی فراهم شود.

بدون سرمایه‌گذاری رشد اقتصادی چندانی به دست نخواهد آمد و سیاست‌‌‌های توزیعی تنها به توزیع فقر می‌‌‌انجامد. اصلاح ناترازی‌‌‌های اقتصاد ایران اولویت دوم است؛ چراکه این ناترازی‌‌‌ها منابع عمومی را کاهش می‌دهد و تنگناهای تولید را زیاد می‌کند. شاهد مثال این مساله، قطعی برق کشاورزی و صنعت و نیاز به واردات بنزین در سال‌های اخیر است. باید دقت کرد که این دو اولویت در جهت بهبود وضعیت عدالت اجتماعی هم هستند. دهک‌‌‌های پایین فشار بیشتری از تورم دریافت می‌کنند و توزیع ناتراز منابع، مثل ارزان‌‌‌فروشی بنزین، منافع کمتری به ایشان می‌‌‌رساند. این اصلاحات‌‌‌ باعث ارتقای وضعیت دهک‌‌‌های پایین می‌شود. پیشنهاد بنده آن است که کاندیداهای ریاست‌جمهوری برنامه اقدامات مشخص خود را در مورد این دو اولویت ارائه دهند:‌‌‌ ۱. چطور ثبات سیاسی و اقتصادی را به کشور بازمی‌‌‌گردانند؟ ۲. چطور در راستای رفع ناترازی‌‌‌ها عمل می‌کنند که عدالت اجتماعی هم ارتقا یابد؟

◽️@utfinance◽️
◽️ اظهارنظرهای بورسی جلیلی و پزشکیان در آخرین مناظره

در آخرین مناظره انتخاباتی که شب گذشته برگزار شد، نامزدها به مشکلات بازار سهام هم پرداختند. جلیلی وعده بیمه سهام داد و پزشکیان گفت که دولت نباید در بورس دخالت کرده و کسری بودجه خود را این بازار تامین کند.

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله
بورس از لنز FATF
/اثر تبادلات جهانی بر بازار سهام بررسی شد/

👤 علی عبدالمحمدی

اخیرا و در مناظره‌های انتخاباتی مشاهده‌شده که به کرات از واژه FATF استفاده شده که به معنای گروه ویژه اقدام مالی است. فارغ از نتایج و آثار دیگر پیوستن یا نپیوستن به FATF، بررسی‌ها نشان می‌دهد که پیوستن ایران به FATF می‌تواند برای بازار سهام و شرکت‌ها، فرصت‌های زیادی بیافریند.

بورس تهران در روز گذشته با افزایش ارتفاع نماگرها همراه شد تا شاخص کل در آستانه ورود به کانال 2 میلیون و 100 هزار واحدی قرار بگیرد. سهامداران مستاصل بورس تهران در یک سال اخیر، بارها شاهد پدیدارشدن بارقه امید در دل خود بوده‌اند، اما هر بار غباری از ناامیدی سبب شده تا آنها مسیر خروج از تالار شیشه‌ای را در پیش بگیرند. در دوشنبه شب نخستین مناظره از دور دوم مناظرات در صداوسیما برگزار شد که به اعتقاد فعالان بازار، مسعود پزشکیان توانست در بسیاری از زمینه‌ها‌ گوی سبقت را از رقیب خود سعید جلیلی برباید و سبد رای خود را با افزایش همراه سازد. همین موضوع موجب استقبال از بازار در معاملات روز گذشته شد.

بازار از دریچه آمار
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخص کل با رشد 0.74 درصدی همراه شد و به سطح 2 میلیون و 90 هزار واحدی رسید. نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و نسبت به شاخص کل، حال و هوای حاکم بر بازار سهام را بهتر نمایان می‌سازد، در روز سه‌شنبه رشد 0.75 درصدی را تجربه کرد. صعود نماگرهای تالار شیشه‌ای به یک میزان، حاکی از حضور قابل توجه جریان تقاضا در مقابل اکثر نمادهای بازار اعم از کوچک و بزرگ است. شاخص کل فرابورس نیز در روز گذشته، رشد 0.64 درصدی را تجربه کرد. خروج پول از تالار شیشه‌ای نیز همچنان ادامه‌دار است و در روز گذشته، حقیقی‌ها اقدام به خارج کردن 138 میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات سهام کردند. ارزش معاملات خرد بازار نیز که پیش‌بینی می‌شد با افزایش دامنه نوسان با رشد قابل توجهی نسبت به هفته قبل همراه شود، انتظارات را برآورده نکرد و در روز گذشته رقم 1998میلیارد تومان را ثبت کرد.

بازار سهام و FATF
در مناظراتی که اخیرا از رسانه ملی پخش شد، مردم بارها واژه FATF را از زبان نامزدهای ریاست‌جمهوری شنیدند. FATF یکی از پرتکرارترین واژه‌هایی است که در سنوات اخیر در رسانه‌های اقتصادی و سیاسی کشور از آن یاد شده و با وجود این تکرار، هنوز جمع کثیری از ایرانیان با آن بیگانه هستند. در ادامه متن حاضر، تعریف مختصری از FATF ارائه خواهد شد و اثرات آن بر بورس و وضعیت شرکت‌های بورسی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


گروه ویژه اقدام مالی - FATF - چیست؟
در سال 1989 یک گروه ویژه اقدام مالی (Financial Action Task Force) در مجموع تصمیم‌گیری‌های کشورهای عضو، به صورت یک سازمان بین دولتی تشکیل و به اختصار با عنوان FATF معرفی شد.کارشناسان این گروه موظف شدند برای آگاهی از ریسک سرمایه‌گذاری در بازار‌های مالی هدف در سراسر جهان و اطلاع‌رسانی به سرمایه‌گذارانی که برای ورود به بازار مالی جهانی برنامه‌ریزی می‌کنند، وضعیت قوانین مبارزه با پول‌شویی، خصوصا در قالب درآمدهای ناشی از معاملات مواد مخدر، قوانین مالیاتی و مقابله با تامین مالی تروریسم (شفافیت مالی) در تمامی کشورهای جهان را بررسی کرده و میزان ریسک سرمایه‌گذاری در آنان را در قالب چهار دسته استاندارد، در حال پیشرفت، غیرعضو و لیست سیاه هر چهار ماه یک بار به کشورهای عضو گزارش کنند.
جزئیات تاثیر FATF بر صنایع

پذیرش یا عدم پذیرش FATF کلیت اقتصاد ایران و به‌خصوص بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار می‌دهد. یکی از اصلی‌ترین بخش‌هایی که با عدم پذیرش لوایح FATF در اقتصاد ایران تحت تاثیر قرار گرفته، گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری است. چرا که کشورهای عضو FATF تراکنش‌های بانکی خود را با بانک‌های داخلی قطع کرده‌اند. این موضوع خود را در صورت‌های مالی بانک‌ها نشان می‌دهد و بررسی ترازنامه بانک‌ها نشان می‌دهد که اغلب بانک‌ها یا زیان‌ده هستند یا به سمت زیان‌دهی حرکت می‌کنند. همچنین دارایی برخی از بانک‌ها نیز به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی بلوکه شده است و طبیعتا گشایش در روابط و تراکنش‌های بین‌المللی می‌تواند این دارایی‌ها را آزاد کند. همان‌طور که به کرات در گزارش‌های قبلی «دنیای اقتصاد» نیز اشاره شده، بخش قابل‌توجهی از ارزش بازار سرمایه را صنایع صادرات‌محور تشکیل می‌دهد، در حال حاضر برخی از شرکت‌ها، به‌دلیل تحریم، انواع و اقسام تکنیک‌های بازاریابی را به کار می‌گیرند تا محصولات خود را به فروش برسانند و در سمت مقابل در بازگشت ارز حاصل از صادرات با مشکل مواجه هستند. بنابراین می‌توان گفت یکی از مزایای پذیرش لوایح FATF برای بازار سرمایه این است که کشورها می‌توانند ارز صادراتی خود را به آسانی به کشور بازگردانند و این موضوع در نهایت منجر به افزایش سرمایه در گردش شرکت‌ها خواهد شد. افزون بر موارد فوق‌الذکر می‌توان گفت که شرکت‌ها در زمینه FATF از ناحیه ناکامی و عدم توفیق در جذب سرمایه‌های خارجی نیز در تنگنا و مضیقه قرار دارند. قرار گرفتن در لیست سیاه FATF این پیام را به کشورهای دیگر منتقل می‌کند که کشور مذکور، تراکنش‌های مالی مشکوک دارد و مطمئنا سایر کشورها نیز ترجیح می‌دهند در بستری امن‌تر سرمایه‌گذاری کنند؛ در طرف مقابل وقتی که کشوری لوایح FATF را بپذیرد و از لیست سیاه خارج شود، این نکته را به سایر کشورها می‌رساند که اینجا محل مناسبی برای سرمایه‌گذاری است و تراکنش‌های مالی مشکوکی وجود ندارد.

◽️@utfinance◽️
🔴 رشد 14 برابری قیمت گوشت در 7 سال اخیر

بررسی‌ها نشان می‌دهد هزینه سبد مصرفی خانوار در اردیبهشت‌ماه سال جاری نسبت به فروردین سال ۹۷ بیش از ۷ برابر شده است. این در حالی است که قیمت گوشت در این مدت رشد ۱۴ برابری را تجربه کرده است.

◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

👤 بابک مینا

اگر پزشکیان انتخاب بشود، می‌شود گفت برآیند رفتار سیاسی مردم هوشمندانه و عجیب بوده است: با عدم مشارکت گسترده نه بزرگی به جمهوری اسلامی گفتند اما همزمان در کوتاه‌مدت دولتی انتخاب کردند که دردسر کمتری داشته باشد.

من این نگاه را در بسیاری افراد در داخل می‌بینم: امید و علاقه‌ای به انتخابات ندارند اما همزمان دوست دارند پزشکیان رأی بیاورد. فکر کنم بخشی از اینها جمعه به پزشکیان رای می‌دهند که معنی‌اش تایید نظام نیست، فقط گذران موقت روزگار است. منطقی و قابل فهم هم هست.

پیروز اصلی در این انتخابات تحریم بود. اصلاح‌طلبان البته خوشحال خواهند شد از پیروزی احتمالی کاندیداهایشان ولی فکر کنم معنای این پیروزی ناپلئونی ولرزان را بفهمند.

◽️@utfinance◽️
◽️ توئیت

👤 سعید مسگری

فرشاد مومنی و راغفر هم سکوت رو شکستند و از #پزشکیان حمایت کردند

شاید عجیب باشه که نیلی، غنی نژاد، مومنی، رنانی و ... همگی در یک سمت ایستاده‌اند

اما کاملا طبیعی و منطقی است
چرا که الان تقابل سیاست‌های اقتصادی نیست
بلکه تقابل علم و شبه علم است
تقابل عقلانیت و توهم است

◽️@utfinance◽️
📈 روند

تورم نقطه به نقطه در 10 سال گذشته (بر مبنای داده‌های مرکز آمار)

تورم نقطه به نقطه از تابستان سال 92 با تکیه بر همین انتظارات مثبت و البته سیاست‌هایی که وزارت اقتصاد دولت یازدهم در پیش گرفت یک روند نزولی پرشتاب را آغاز کرد. از مرداد تا آبان 1392 تورم نقطه به نقطه به کمتر از 40 درصد و در آستانه 30 درصد رسید. پس از آن، این نرخ از اسفند 92 تا آبان 94 به کمتر از 20 درصد سقوط کرد. برای مثال، تورم نقطه به نقطه در آبان سال 1394 طبق اعلام مرکز آمار به 10.5 درصد رسیده بوده است.

امضای توافق برجام در سال 94 انتظارات را بیش از گذشته مثبت کرد. این انتظارات مثبت در کنار سیاست‌های وزارت اقتصاد دولت یازدهم باعث شد تا در این دوران شاهد بیشترین زمان تورم نقطه به نقطه تک‌رقمی باشیم. این نرخ از آذر 94 تا اردیبهشت 97 (29 ماه و تقریبا بیش از 2 سال) تک‌رقمی بود. در این دوره زمانی، بالاترین تورم نقطه به نقطه 9.6 درصد و کمترین آن 5.7 درصد در آذر سال 95 بوده است.

◽️@utfinance◽️
Finance & Economics
📈 روند تورم نقطه به نقطه در 10 سال گذشته (بر مبنای داده‌های مرکز آمار) تورم نقطه به نقطه از تابستان سال 92 با تکیه بر همین انتظارات مثبت و البته سیاست‌هایی که وزارت اقتصاد دولت یازدهم در پیش گرفت یک روند نزولی پرشتاب را آغاز کرد. از مرداد تا آبان 1392 تورم…
📈 روند

تورم نقطه به نقطه در 10 سال گذشته (بر مبنای داده‌های بانک مرکزی)

از سال 93 تا انتهای 96 میانگین تورم نقطه به نقطه ماهانه 11.6 درصد بود.
با بهم خوردن برجام تورم در دور اول در فروردین 98 به 60 درصد رسید ولی دقیقا یک سال بعد یعنی فروردین 99، تا 25 درصد کاهش پیدا کرد.
مجددا در انتهای همان سال به 65 درصد برگشت، تقریبا جایی که بایدن دولت رو تحویل گرفت.
تورم شروع به کاهش کرد و در 54 درصد به دولت رئیسی تحویل شد، در حالی که در مقابل بایدن بود.
تورم تا 29.5 درصد کاهش پیدا کرد و مجددا در فروردین 1402 تا 68 درصد افزایش پیدا کرد.
بعد از این افزایش، مثل دو بار قبلی، کاهش شروع شد و بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی در اسفند 1402 تا 38 درصد پایین آمد.

در واقع تورم ترکیب رئیسی-بایدن تفاوتی با تورم ترکیب روحانی - ترامپ نداشت.

◽️@utfinance◽️
📈 روند

میانگین رشد سالانه اجاره مسکن (درصد)


◽️@utfinance◽️
📈 روند

رشد اقتصادی

با توافق یا تحریم؟

◽️@utfinance◽️
📈 روند

تورم

با توافق یا تحریم؟

◽️@utfinance◽️
📈 روند

فروش نفت

با توافق یا تحریم؟

◽️@utfinance◽️
Forwarded from شرق وحشی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
«فرقی نمی‌کند که نویسنده، مورخ یا دانشمند علوم اجتماعی باشید. مادامی که مایلید آن چه را که دیدنش مجاز است ببینید و از آن چه مجاز نیست رو برگردانید، با قدرت، شهرت و ثروت پاداش خواهید گرفت؛ مادامی که مایلید برای آن چه باید ستوده شود، سرود ستایش بخوانید و به آن چه باید مسکوت بماند بی‌محلی کنید. به بیان دیگر، نسیان ما ورزشی با حمایت حکومتی است.»

جمهوری خلق نسیان: تجدید دیدار با تیان‌آنمن/ لوییزا لیم/ مسعود یوسف‌حصیرچین/ نشر ققنوس

https://www.tg-me.com/yusefmasoud
تحریم و تورم در گردنه انتخابات
رصدخانه اقتصاد
🎧 پادکست رصدخانه اقتصاد

اپیزود نهم: «تحریم و تورم در گردنه انتخابات»

این اپیزود به بررسی نقش انتخابات در بهبود چالش‌های اقتصاد ایران پرداخته است

👤کارشناس این برنامه: پویا جبل عاملی، سردبیر روزنامه دنیای اقتصاد


🔗 دسترسی کست‌باکس


© دنیای اقتصاد

◽️@utfinance◽️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👤 حشمت فلاحت‌پیشه

/نماینده ستاد پزشکیان و نماینده پیشین مجلس/

«این مردم این‌بار به شرطی میان، که بگویند آقا اگر نفت ۷ برابر فروخته میشه نسبت به زمان ترامپ، این نفت پولش کجاست؟ چرا توی سفره ملت نمیاد؟ تو مدیون ملتی، این پول حق‌الناسه،
نه حق سوریه، عراق، لبنان، فلسطین.»

◽️@utfinance◽️
👤 داود سوری
اقتصاددان و استاد اخراجی دانشگاه شریف

روز جمعــه 15 تیــرماه پای صندوق‌های رای حاضــر شویم و بار دیگــر با رای خــود فریاد بزنیــم که خیــر، ما مردم ایران توسعه می‌خواهیم، ما مردم ایران ضمن حفظ استقلال و بزرگــی خود می‌خواهیم بخشی از جامعه جهــانی باشیم و چون گذشته در هدایت آن نقش داشته باشیم،
ما شایسته زندگــی هم‌سنگ با بسیاری از همسایگان‌مان هستیم، ما از بلوغ کافی در استفاده از تکنولوژی برخورداریم و می‌خواهیــم ببینیم که فرزندان مستعدمان پرچمـدار توسعــه آن هستند، ما از سیاست های باری به هر جهت، از سیاست‌های آزمــوده نشده و غیــر علمی خسته شده‌ایم و برای آخرین بار اعلام می‌کنیم
ایـــران آزمایشگاه باورهای وهم‌آلود شما نیست!

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👤 بهاره هدایت

«میدان، این زمین سیاست دولتی در ایران پیشاپیش تصرف شده و چیزی برای تصرف اصلاح‌طلبی یا دیگری وجود ندارد.»


◽️@utfinance◽️
2024/10/01 16:36:37
Back to Top
HTML Embed Code: