Telegram Web Link
📄 مقاله

بن‌بست «خصوصی‌سازی»

👤 دکتر موسی غنی‌نژاد

ناکارآمدی چشمگیر اقتصاد دولتی در ۱۰سال نخست پس از پیروزی انقلاب اسلامی را می‌توان علت اولیه و اصلی طرح موضوع خصوصی‌سازی دانست.

«سیاست‌های کلی اصل۴۴ قانون اساسی» در سال۱۳۸۴ ابلاغ شد تا قانون اجرایی آن تهیه شود.

اما به‌زودی معلوم شد که این فرآیند اصلاحی بیش از آنکه خصوصی‌سازی به معنی واقعی کلمه باشد، فرآیند «واگذاری» مالکیت شرکت‌های دولتی به «نهادهای عمومی غیردولتی» است و اتفاقا سهم بخش خصوصی در این میان بسیار اندک است.

فرآیند واگذاری شرکت‌های دولتی، معضلات جدیدی به‌وجود آورده که مهم‌ترین آنها عدم شفافیت بیش از پیش در این نظام اقتصادی است که بالقوه می‌تواند عامل بروز فساد، رانت‌خواری و سوءاستفاده از قدرت اقتصادی برای اهداف سیاسی خاص باشد.

شرکت‌های واگذارشده در واقع از شمول نظارت دولتی خارج شده و تابع قانون تجارت می‌شوند؛ اما از آنجا که مدیران آنها هنوز از سوی صاحبان قدرت سیاسی تعیین می‌شوند و همیشه پشت‌گرم به قدرت فائقه آنها هستند، مکانیسم‌های متعارف نظارتی قانون تجارت درباره آنها جاری نیست؛ یعنی عملا هیچ نظارتی روی آنها صورت نمی‌گیرد.

به همین دلیل بود که در سال ۱۳۹۸ در سرمقاله‌ای در «دنیای اقتصاد» با عنوان «خصوصی سازی را متوقف کنید»، خواستار توقف خصوصی‌سازی شدم و ادامه این فرآیند را مغایر با منافع ملی دانستم.

اما خصوصی‌سازی حقیقی چیست و چگونه محقق می‌شود؟

◽️ @utfinance◽️
Forwarded from حسین علییاری (Hossein Aliyari)
#بازار_امروز

🔺بازار امروز شاید یکی از بدترین روزهای امسال رو سپری کرد . عملا بازار تغییر خاصی رو به چشم ندید و شاید بشه گفته که بازار رشد 600 واحدی دیروز رو با افت 573 واحدی امروز پس گرفت تا تمام تلاش برای حفظ شاخص رو شاخص ساز حفظ کرده باشه.
🔺بازار دیده آبی از معاملات این روز ها گرم نمیشه تصمیم گرفته که زودتر از بقیه به نعطیلات نوروزی بره و از فرصت چند روزه استفاده کنه !😁
🔺در مورد بازار امروز خیلی نمیشه نوشت چرا که بازار عملا تصمیم خود را برای بعد از تعطیلات گذاشته است تا از روز دوشنبه بخواهد مسیر روزهای پایانی سال را مشخص کند. البته خیلی از اهالی بازار معتقد هستند که بازار گزینه صعود را بیشتر و محتمل تر می داند.🧐
🔺خبر افزایش قیمت خودرو خبری بود که تو بازار امروز زیاد دست به دست می شد و این انتظار برای افزایش قیمت خودرو برای سال آینده اون هم از مبدا به وجود اومده و گفته میشه قرار هست شورای رقابت در ابلاغیه جدید این اجازه را به دو زیان ساز بزرگ کشور( خودرو ساز بزرگ کشور) بدهد.🚗

1402/12/02
@bonyadi_technicali
📄 مقاله

درباره تفاوت Liberty و Freedom

📌 در بحبوحه جنبش «زن، زندگی، آزادی» برخی برای شناساندن این جنبش به مردمان دیگر کشورها از معادل انگلیسی این شعار استفاده کردند. اما برای واژه آزادی برخی معادل Freedom را برگزیدند و برخی نیز معادل Liberty را پسندیدند. بنابراین این سوال پیش آمد کدام معادل مناسب‌تر است و تفاوت این دو واژه در زبان انگلیسی چیست؟

◽️@utfinance◽️
📚 کتاب

The Problem with Socialism
مشکل با سوسیالیسم
👤 Thomas DiLorenzo

👤 توماس دی لورنزو / رییس بنیاد میزس

📌 مشکل سوسیالیسم چیست؟

نویسنده پرفروش و پروفسور اقتصاد، توماس جی. دی لورنزو، می‌گوید محبوبیت یک نظریه اقتصادی - با کمک الیزابت وارن و برنی سندرز- علی رغم شکست جهانی آن به عنوان یک مدل اقتصادی، در حال افزایش است. در شانزده فصل چشمگیر، دی لورنزو نشان می‌دهد که چگونه سوسیالیسم ناگزیر باعث ایجاد نابرابری می‌شود. بدتر از آن، چرا سوسیالیسم پشت بدترین قتل‌های دسته‌جمعی تحت حمایت دولت در تاریخ بود.

◽️@utfinance◽️
Thomas J. DiLorenzo - The Problem with Socialism.pdf
1.3 MB
📚 کتاب

The Problem with Socialism
مشکل با سوسیالیسم
👤 Thomas DiLorenzo

👤 توماس دی لورنزو / رییس بنیاد میزس

◽️@utfinance◽️
📕 مجله
MISESIAN
شماره نخست

انتشارات بنیاد میزس

ژانویه و فوریه 2024

◽️@utfinance◽️
misesian_jan_feb_2024.pdf
11.5 MB
📕 مجله
MISESIAN

شماره نخست

انتشارات بنیاد میزس

ژانویه و فوریه 2024

◽️@utfinance◽️
چرا-سوسیالیست-نیستم.pdf
672.6 KB
📄 یادداشت‌های کتاب «چرا سوسیالیست نیستم»

👥 نوشته رند پال و کلی اشبی پال

ترجمه مسعود یوسف‌حصیرچین

📎 PDF

◽️@utfinance◽️

📌 معرفی کتاب به قلم مترجم را اینجا بخوانید

◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

👤 مرتضی مردیها

حدود ۲۰ سال پیش ضمن سخنرانی‌ای در دانشکدۀ علوم سیاسی دانشگاه تهران، که بعدأ مضمون آن در کتاب «در دفاع از سیاست» چاپ شد، گفتم که گمشدۀ مردم ایران که در جنبش مشروطه‌خواهی دنبال آن می‌گشتند، آزادی (در معنی جمهوری‌خواهی) نبود؛ نظم، امنیت، حکومت قانون و، بیش از هر چیز، توسعه و پیشرفت و رفاه بود.
مجالس مشروطه‌ نه‌فقط کمکی به این موارد نکرد، بلکه آفات بیشتری به مدیریت سیاسی و پیشرفت کشور زد.
دقیقاً به همین دلیل، کودتای سرتیپ رضاخان و ظهور رضاشاه پهلوی شکست آرمان‌های «انقلاب مشروطیت» نبود، نجات آن بود.

برخی پرسشی را مطرح کرده‌اند مبنی بر اینکه مگر با جمهوری نمی‌توان به نظم و پیشرفت رسید. پاسخ من این است که البته که‌ می‌توان، کما اینکه بسیاری رسیده‌اند، اما

اولاً، در زمانی که ما صحبت آن را می‌کنیم (زمان احمدشاه قاجار) انتخابات و برگزیدن کسی برای ریاست جمهوری یا حتی نخست‌وزیر منتخب مجلس، چیزی بهتر از دمکراسی ۲۰-۳۲ به دست نمی‌داد، که عمر متوسط هر کابینه سه-چهار ماه بود. این خود به دلیل بیسوادی گستردۀ مردم و نبود حداقل‌های نظم و امنیت و قانون و آزادی مشرف به هرج و مرج بود.

دوم اینکه، من نمی‌گویم فقط اقتدار مصلح یا فقط مشروطه، شمایید که می‌گویید فقط جمهوری. و طوری می‌گویید جمهوری و آزادی، که گویی رأی دادن آحاد مردم بالاترین حدی است که جامعه‌ای می‌تواند به آن برسد. در حالی‌که در ۱۲ فروردین ۵۸ هم‌ مردم رأی دادند.
سخیف‌ترین فکری که ما را به اینجا رساند این بود که در همۀ عالم مفسده‌ای بدتر از سلطنت و موروثی بودن آن نیست. نه انگار انتخابات می‌تواند هیتلر و پوتین و چه بسا القاعده و داعش سر کار بیاورد.

پادشاهانی بوده‌اند که ستم کرده‌اند یا ناکارآمد و عیاش و کم عقل و بی‌وجود بوده‌اند، ولی بسیاری از اوج‌های تاریخ بشری را پادشاهان رقم زده‌اند. همان‌هایی که با انتخابات نیامده و نرفتند.‌

درخشش رضاشاه خیره کننده بود؛ به تمام‌معنای کلمه، نجات‌بخش. دشمنی با او را یکی آخوندهایی رقم زدند که فرهنگ و  آموزش و قضا از چنبرۀ آنها بیرون‌ می‌آمد، و یکی هم کمونیست‌هایی که برای الحاق ایران به شوروی نه مشروطه می‌خواستند نه جمهوری، و دیگری هم روشنفکرانی که تنها عُرضه‌ای که داشته‌اند نفی و نقد مدرنیته بوده است؛ و از همه بدتر، سواد اعظم عامه‌ای که مغزهایشان زیر فشار این دو-سه دسته کج شده بود.

نمی‌دانم لازم است به برخی از قصورهای و تقصیرهای پهلوی اشاره کنم و بگویم که بله، می‌دانم و معترفم. آیا لازم است این بدیهی را یادآور شوم که
«در این زمانه رفیقی که خالی از خلل است
صُراحی می ناب و سفينۀ غزل است».
وگرنه نوبت به بنی‌بشر برسد بنا به تعریف با خطا و خلل مواجهید. تا جایی‌که اخیراً می‌گویند انسان موجودی واجب‌الخطا است!

در مسابقۀ بوکس برای برآورد امتیاز یک بازیکن، تعداد ضربه‌هایی که زده است را ضرب در مؤلفه‌های سنگینی و حساسیت آنها می‌کنند و از تعداد و سنگینی و حساسیت ضربه‌های حریف کسر می‌کنند. با این نحوۀ محاسبه، بسا که قهرمان چندین ضربۀ نانشسته یا حتی خطا زده باشد و چندین ضربۀ سخت هم خورده باشد، ولی نهایتاً با امتیاز بالا برنده معرفی می‌شود. مهم جمع و ضرب و تفریق است، نه اشاره به این و آن خطا.

آنها همین که سلطنت را از گرفتنِ خراج صرفاً به منظور ادای مخارجِ دربخانۀ شاهی، به در آوردند و مفاهیمی همچون مملکت و جامعه و نظم و پیشرفت و نوسازی و تمامیت سرزمینی و آبروی بین‌الملل را همچون دغدغه‌ای جدی «مطرح کردند» کافی بود تا قهرمان باشند، حتی اگر در عمل قدمی هم در راه آن برنداشته بودند. چه رسد که در این زمینه خارق‌العاده عمل کردند.



منبع: کانال تلگرام مرتضی مردیها

◽️@utfinance◽️
📄مقاله

افسانه انسان اقتصادی

👤 رایان مک میکن
◽️@utfinance◽️

📌 رایان مک میکن سردبیر اجرایی موسسه میزس است. او دارای مدرک لیسانس در اقتصاد و مدرک کارشناسی ارشد در سیاست عمومی، امور مالی و روابط بین الملل از دانشگاه کلرادو است.

◽️@utfinance◽️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

خاویر میلی، رئیس جمهوری آرژانتین، طی سخنرانی در نشست سالانه محافظه‌کاران (CPAC) با الگو برداری از «عظمت را دوباره به آمریکا بازگردانیم»، شعار دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده و بخت نخست جمهوری خواهان در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا، گفت: «تا زمانی که عظمت را دوباره به آرژانتین باز نگردانیم، از پا نخواهیم نشست.»

میلی که اقتصاد‌دان آزادی‌خواه است، گفت: «نگذارید سوسیالیسم چیره شود. طرفدار تعیین مقررات نباشید. به تایید ایده شکست بازار نپردازید. اجازه پیشرفت این روال جنایتکارانه را ندهید و نگذارید ندای دروغین عدالت اجتماعی مجذوبتان سازد.»

رئیس جمهوری آرژانتین افزود: «پیام آزادی تنها باعث نشد که من رئیس جمهوری آرژانتین شوم، ما به بیداری جهان می‌پردازیم.»

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

سرمایه داری رفاقتی، سرمایه داری نیست

◽️@utfinance◽️

📌 سرمایه داری رفاقتی که اغلب کرونیسم (Cronyism) نامیده می‌شود، یک سیستم اجتماعی-اقتصادی است که در آن کسب و کارها نه بر اساس شایستگی یا رقابت، بلکه از طریق رابطه نزدیک با مقامات دولتی و تنظیم کننده‌ها رشد می‌کنند. این امر اصول بازارهای آزاد را مخدوش می‌کند، رقابت منصفانه را تضعیف می‌کند و اعتماد عمومی به اقتصاد را از بین می‌برد. اما در عین حال مخالفان کاپیتالیسم و دشمنان بازار آزاد، معایب نظام‌های «سرمایه داری رفاقتی» را به پای «سرمایه داری» و «نظام بازار» می‌نویسند. حتی گروهی نیز فرایند اعطای شرکت‌ها و به طور کلی منافع اقتصادی توسط دولت به نزدیکان و هم‌مسلکان و هم‌حزبی‌هایشان را «نئولیبرالیسم» می‌نامند.
یکی از بارزترین مظاهر سرمایه داری رفاقتی، رواج انحصارها یا انحصارطلبی‌ها در صنایع کلیدی است. از طریق لابی‌های سیاسی و مداخلات دولت در اقتصاد، برخی شرکت‌ها می‌توانند رقابت را خفه کنند و منجر به قیمت‌های بالاتر و کیفیت پایین‌تر برای مصرف‌کنندگان شوند.
اما آیا سرمایه داری رفاقتی، سرمایه داری است؟

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

👥 گفت‌وگوی مهدی الیاسی، روزنامه‌نگار اقتصادی ملی‌گرا با امیرحسین خالقی، اقتصاددان لیبرال و استاد دانشگاه

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

انقلاب مالی خاویر میلی
/نخستین مازاد بودجه آرژانتین در 12 سال گذشته/

👤 Peter St. Onge
Mises Institute

✍🏻 ترجمه محمدرضا قاسمی

📌 منتشر شده در اکوایران

◽️@utfinance◽️

👤 پیتر سنت اونگه، محقق وابسته موسسه میزس و پژوهشگر اقتصادی در بنیاد هریتیج است. سنت اونگه دکترای خود را از دانشگاه جورج میسون دریافت کرد و در سال 2014 پژوهشگر موسسه میزس بود.
◽️@utfinance◽️
Forwarded from Economic Library (Mehrdad)
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
اسلحه یا چکش؟
درباب مالکیت و حمل سلاح شهروندان در ایالات متحده ی آمریکا
بررسی آمار و آرا موافقین و مخالفین آزادی اسلحه 

https://castbox.fm/vb/676245089
📄 یادداشت

👤 بیژن اشتری

آدم می‌خواد دیکتاتور هم باشه خوبه که مثل دیکتاتور رواندا باشه.
بعضی ملت‌ها، که سرنوشتشان با دیکتاتوری گره خورده، حداقل شانس آورده‌اند و یک دیکتاتوری نصیبشان شده که معنای توسعه و فقرزدایی را می‌فهمد و شعور اداره کردن کشورش را دارد. پل کاگامه، رئیس جمهور کشور رواندا، از جنس و تبار همین گونه‌ی نادر دیکتاتورهاست.

کاگامه بیست و چهار سال پیش در رواندا ، یکی از فقیرترین کشورهای آفریقایی، به قدرت رسید. او رهبر کشوری شده بود که یک نسل‌کشی وحشتناک را در دهه نود میلادی تجربه کرده بود. کاگامه بلافاصله پس از غصب قدرت دست به کار شد و آشتی ملی را در کشورش برقرار کرد و سپس همه توجه خود را معطوف توسعه و فقرزدایی کرد. او با یک سیاست خارجی هوشمندانه توانست سرمایه گذاران خارجی را ترغیب به سرمایه‌گذاری در کشورش کند. رواندا طی بیست و دو سال گذشته به طور متوسط سالیانه یک نرخ رشد اقتصادی هشت درصدی را تجربه کرده به طوری که حالا رواندا به سوئیس آفریقا معروف شده است.

بله، گرچه آقای کاگامه مخالفان سیاسی‌اش را سرکوب می‌کند (که کار بسیار زشتی هم هست) اما حداقل بین اکثریت مردم کشورش محبوبیت زیادی دارد زیرا توانسته آن ها را از زیر خط فقر بیرون بکشد و کاری کند‌ که معنای زندگی انسانی را بفهمند و طعم خوش صلح و آرامش را بچشند.

البته اذعان می‌کنم چنین دیکتاتورهایی واقعا نایاب و نادرند. امروزه دیکتاتورها‌ی جهان عموما از نوع ولادیمیر پوتین هستند. دیکتاتورهای رذلی که جز حفظ قدرتشان به چیز دیگری فکر نمی‌کنند و حاضرند مملکتی را به باد فنا دهند تا چند سال دیگر به عمر حکومت فاسدشان اضافه شود.
این دیکتاتورها از آنجایی که هیچ دستاورد اقتصادی و رفاهی برای مردم کشورشان نداشته‌اند و مملکتشان را به ویرانه‌ای تحت حاکمیت دزدان اولیگارشیک تبدیل کرده‌اند، برای منحرف کردن مردم از این واقعیت‌ها لاجرم چاره‌ای ندارند جز این که به جنگ افروزی و اشغال کشورهای همسایه متوسل شوند و این جوری «افتخارآفرینی» کنند.

◽️@utfinance◽️
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 بوق انحصار در مخابرات ایران

نسخه صوتی

▫️سرعت اینترنت شما کند است؟ این ویدیو را از دست ندهید!

▫️«چراز» در برنامه این هفته به بررسی تاریخچه مخابرات در ایران می‌پردازد و به این سوال پاسخ می‌دهد که چرا این انحصار به ضرر مردم است.

▫️شبکه زیرساختی تلفن که با تلاش‌های کیخسرو شاهرخ پا گرفت از همان ابتدا، زیر نظر دولتی‌ها قرار داشت.

▫️در اخر مخابرات در دولت مصدق ملی شد و حذف کامل بخش خصوصی از صنعت مخابرات کلید خورد. آنچه این انحصار دولتی در طول دهه‌ها به ارث گذاشته، موجب عدم سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های مخابراتی شده که وضعیت اینترنت ثابت ایران را همرده کشورهای عقب افتاده کرده است.

▫️این ویدیو را تماشا کنید و نظرتان را در مورد انحصار دولتی در مخابرات با ما به اشتراک بگذارید.

#چراز

📺 @ecoiran_webtv
2024/09/28 01:26:08
Back to Top
HTML Embed Code: