Telegram Web Link
📕 معرفی کتاب

کتاب جدید یووال نوح هراری: نکسوس Nexus: تاریخچه مختصر شبکه های اطلاعاتی از عصر حجر تا هوش مصنوعی

◽️ کتاب «Nexus: A Brief History of Information Networks from the Stone Age to AI» به بررسی شبکه‌های اطلاعاتی که از دوران باستان تا امروز زندگی انسان‌ها را شکل داده‌اند، می‌پردازد. هراری در این کتاب نشان می‌دهد چگونه اطلاعات و شبکه‌های اطلاعاتی توانسته‌اند جوامع را به هم متصل کنند، قدرت را به افراد و دولت‌ها بدهند و در نهایت ما را به وضعیت فعلی برسانند.

◽️هراری از دوره حجر یا سنگی شروع می‌کند و تا به امروز ادامه می‌دهد، از طریق بررسی کتاب مقدس، شکار جادوگران در دوران مدرن اولیه، استالینیسم، نازیسم و ظهور پوپولیسم در دوران معاصر، ما را به فکر وادار می‌کند که رابطه پیچیده بین اطلاعات و حقیقت، بوروکراسی و اسطوره، خرد و قدرت را درک کنیم. او بررسی می‌کند که چگونه جوامع مختلف در طول تاریخ از اطلاعات برای رسیدن به اهدافشان استفاده کرده‌اند و این کار را به خوبی یا بدی انجام داده‌اند.

◽️ این کتاب ماه سپتامبر عرضه خواهد شد.

◽️@utfinance◽️
چه بر سر عقل آمده است؟.pdf
254.4 KB
📄 مقاله‌

چه بر سر عقل آمده است؟

👤 راجر اسکروتن

◽️@utfinance◽️


#اسکروتن
#راجر_اسکروتن
Audio
🎧 فایل شنیداری

نشست بررسی مفهوم سکولاریسم در اندیشه سیاسی سید جواد طباطبایی


👤 ابراهیم صحافی
👤 سعید باقری خاروانی

◽️@utfinance◽️

#طباطبایی
#سید_جواد_طباطبایی
#سکولاریسم
#ابراهیم_صحافی
📄 یادداشت

پوتین و «رابطه جنسی» استالین و خروشچف

👤 مصطفی خلجی

در هفته‌های اخیر، دولت #پوتین فهرست دویست و پنجاه کتاب‌ را تهیه کرده که به زعم خود «روابط جنسی غیرسنتی» را ترویج می‌کنند و به فروشگاه‌های روسیه دستور داده که از فروش آنها خودداری کنند.

در این فهرست، برخی از آثار فیودور #داستایفسکی هم گنجانده شده‌.

وضعیت #سانسور کتاب در دوران پوتین روز به روز وخیم‌تر می‌شود.

پوتین شدیدا رسانه‌ها و انتشاراتی‌ها را کنترل می‌کند و خطوط قرمز را همینطور افزایش می‌دهد و پررنگ‌تر می‌کند.

در سال‌های اخیر بهانه‌هایی چون ترویج همجنس‌گرایی یا توهین به مذهب به خطوط قرمز افزوده شده و دلیل آن، حمایت پوتین از محافظه‌کاری در جامعه روسیه و جلوگیری از فعالیت بخش‌های فرهنگی پیشرو است.

این فهرست کتاب‌های ممنوعه پس از تشکیل شورایی از سانسورچی‌های کتاب تهیه شد.

این شورا از سوی رسانه‌های غربی به عنوان نوعی «پلیس ادبی» مشابه «پلیس اخلاقی» (#گشت_ارشاد) در ایران در نظر گرفته شده.

تشکیل این شورا، مرحله جدیدی در کنترل جریان اطلاعات و نشر توسط کرملین است که پس از تهاجم روسیه به #اوکراین شدت گرفته و سازمان‌های بین‌المللی آن را «سانسور نظامی» خوانده‌اند.

از نظر این شورا، رمان‌هایی چون «خانه‌ای در انتهای جهان» نوشته مایکل کانینگهام نویسنده آمریکایی، «اتاق جیووانی» از جیمز بالدوین نویسنده آمریکایی و «وارث» اثر ولادیمیر سوروکین نویسنده روس به دلیل محتوایشان باید سانسور و فروش‌شان ممنوع شود.

سوروکین که سبکی پست‌مدرن در نوشتن دارد، به دلیل افزایش محدودیت‌ها پس از آغاز جنگ اوکراین، به آلمان پناهنده شده.

در سال‌های اخیر هواداران پوتین (شبیه بسیجی‌های خودمان) مجموعه‌ای از اقدامات را علیه او به راه انداختند.

مثلا بیست سال پیش، مقابل اصلی‌ترین سالن تئاتر در مسکو علیه این نویسنده تظاهرات کردند و همچنین کتاب‌هایش را در توالت‌ها انداختند، آنها را پاره کردند و سوزانند.

رمان «بیکن آبی» نوشته این نویسنده که در اواخر قرن بیستم منتشر شد، برای حکومت مسکو نوعی «هتک حرمت» تلقی شده.

این رمان که تکان‌دهنده‌ترین و بحث‌برانگیزترین رمان روسی پس از فروپاشی #شوروی سابق ارزیابی شده، به نقد رهبران شوروی سابق می‌پردازد.

در «بیکن آبی» یک صحنه تمثیلی از #روابط_جنسی صریح بین جوزف #استالین و نیکیتا #خروشچف رهبران شوروی سابق توصیف شده است.

با این حال، سانسور پوتین نه مانع رسیدن کتاب‌ها به مخاطبان روس شده، نه نویسندگان را از نوشتن باز داشته.

سوروکین گفته: «نویسنده روس دو امکان دارد: یا بترسد، یا بنویسد. من می‌نویسم.»

◽️@utfinance◽️
🖥 ویدیو

معرفت شناسی علم اقتصاد

👤 موسی غنی‌نژاد

قسمت اول: اندیشه‌ها و تئوری‌های آدام اسمیت و کینز

قسمت دوم: ماتریالیسم و اندیشه‌های مارکس

قسمت سوم: تئوری‌های هایک (1)

قسمت چهارم: تئوری‌های هایک (2)

◽️
@utfinance◽️

◽️ موضوع علم اقتصاد، روابط مبادله‌ای میان انسان‌ها است. پارادایم‌های علم اقتصاد با تکیه بر اصالت فرد شکل گرفته‌اند. آدام اسمیت معتقد است که اگر روابط مبادله‌ای میان انسان‌ها آزادانه شکل بگیرد، پیگیری منافع از سوی اشخاص منجر به حصول منفعت جمعی می‌گردد.
این پارادایم‌ها در علم اقتصاد، به دنبال بلوغ در معرفت‌شناسی با تاکید بر فرد به عنوان ارزش متعالی ایجاد شده‌است. فرد مدرنی که پارادایم‌های اقتصادی بر دوش او سوار شده‌، فردی با اراده و کنش‌گر است. بنابراین تنها با تکیه بر رفتار‌شناسی نمی‌توان این نوع انسان را تحلیل کرد. در صورتی که بسیاری از تفکرات در جریان اصلی علم اقتصاد بر اساس "واکنش‌ها" به جای "کنش‌های انسانی" شکل گرفته‌است.

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 گفت‌وگو

دولت و اقتصاد

👥 گفت‌وگوی نجات بهرامی و محمد ماشین‌چیان

◽️آنارشیست‌ها و برخی باورمندان به لیبرتاریانیسم درباره بی‌دولتی چه می‌گویند؟

◽️با توجه به گسترش فقر و محرومیت در ایران، آیا حکومت بعدی مرعوب سوسیالیسم و سیاست‌های توزیعی خواهد شد؟


◽️@utfinance◽️

#محمد_ماشین_چیان
#نجات_بهرامی
#لیبرتارین
#لیبرتارینیسم
#آنارشیسم
#بورژوا

🔗 کانال تلگرامی نجات بهرامی
🔗 کانال تلگرامی بورژوا
🔗 وبسایت بورژوا

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

رؤیای توسعه چینی

👤 امیرحسین خالقی
👤 آرش رئیسی‌نژاد

▫️در ایران صحبت از توسعه چین و تقلید از این مدل توسعه، طرفدارانی دارد.

▫️چین توانست از اواخر دهه ۱۹۷۰ با تحولی شگرف در اقتصاد، کارهای بزرگی انجام دهد. چندین میلیون نفر در این کشور از زیر خط فقر خارج شدند و قحطی و فقر چینی در دهه‌های قبل‌تر جای خود را امروز به توسعه چینی داده است.

▫️توسعه چینی ویژگی‌های منحصر به فردی دارد؟ تا چه حد این توسعه برگرفته از تجارب قبلی بشری بوده است؟ توسعه چینی را باید یک مدل از بازار آزاد دید یا دولت نقش پررنگی در آن داشته است؟

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

منطق ساده تجارت
آیا تجارت به نفع همه است؟

👤 البرز نظامی

در کشور ما ادبیات خودکفایی اقتصادی، عقبه تاریخی قدرتمندی دارد. مساله‌ای که درست در نقطه مقابل اجماع گسترده و عقبه‏‌دار اقتصاددانان جریان اصلی قرار می‌‏گیرد. حال پرسش این است که طرفداران آزادی تجاری این مساله را چگونه تئوریزه می‏‌کنند و استدلال آنها در دفاع از آزادی تجاری چیست؟

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

آیا لیبرالیسم مرده است؟

👤 فرانسیس فوکویاما
👤 جان گری

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو کست

تحلیل و خلاصه کتاب «برادران کارامازوف» نوشته فئودور داستایفسکی

🎧 پادکست خوره کتاب

◽️@utfinance◽️
قسمت اول / تحلیل روانشنا...
Academy of Life
🎧 پادکست

تحلیل روان شناختی رمان «برادران کارامازوف» نوشته فئودور داستایفسکی

👤 سروش دباغ
👤 حسین کاجی
👤 مریم رضائی

◽️@utfinance◽️
Is Liberalism Dead? Fuku...
Intelligence Squared
🎧 پادکست

آیا لیبرالیسم مرده است؟

👤 فرانسیس فوکویاما
👤 جان گری

◽️@utfinance◽️
یه هل کوچیک کافیه تو یوتیوب هزار تایی بشیم📈

⬅️ این پیام رو با خوره‌های کتاب به اشتراک بذار و تو این راه بهمون کمک کن.

ممنونم از همراهی‌تون😍

👇🏻
کانال یوتیوب خوره کتاب: https://youtube.com/@khoreketab
👆🏻

@khoreketab_com
📄 یادداشت

آزادی امان‌نامه دادن نیست

👤 مهرپویا علا


این گفتۀ مرتضی مطهری را که در جمهوری اسلامی مارکسیست‌ها هم حق دارند بیایند در دانشگاه‌ها عقیدۀ خود را تدریس کنند به‌عنوان شاهدی از آزاداندیشی او می‌آورند و درضمن افسوس خوردن بر اینکه چقدر ما از این آرمان فاصله گرفته‌ایم هم تبدیل به ابزاری در دست کسانی شده است که می‌خواهند ژست منتقد درون نظام را بگیرند.

ولی اگر آزادی به‌ویژه در بستر سیاسی درست فهمیده شود اتفاقاً همین گفتۀ مطهری شاهدی بر تفکر بسته و تمامیت‌خواه اوست. دربارۀ مأمون گفته می‌شود که حکمای ادیان و عقاید گوناگون را در مجلسی جمع می‌کرد، به آنان امان می‌داد که هر چه خواستند بگویند و به این ترتیب مناظره برگزار می‌کرد. اینکه چقدر این روایت از لحاظ تاریخی صحیح باشد در اینجا فاقد اهمیت است. آنچه اهمیت دارد این است که «امان دادن» و «آزادی» را با یکدیگر اشتباه نگیریم.

شما وقتی آزاد باشید لازم نیست از کسی امان‌نامه بگیرید. امان را کسی می‌دهد که در جایگاه قدرت نامشروع قرار گرفته باشد و کسی امان می‌گیرد که اسیر است.

در یک مناسبات سیاسی غیرآزاد همه اسیر حاکمان هستند. آن خلیفه عباسی شاید از سر نیاز به سرگرمی یا شاید بعضی ملاحظات سیاسی می‌پسندید که در دربار خود به این مباحث میدان دهد. آن «آزاداندیشی» هم که به امثال مطهری - و فرزندش - یا بهشتی و مانند اینان نسبت می‌دهند در بهترین تعبیر از همان نوع امان‌نامه‌ای است. یک تعبیر کاملاً محتمل دیگر هم می‌توان از آن به دست داد که «تو بیا حرفت را بزن تا من به بقیه نشان دهم چرا اشتباه می‌کنی و منحرفی!» آن «کرسی‌های آزاداندیشی» هم که چند سال پیش در دانشگاه‌ها به راه انداخته بودند فلسفه‌اش در واقع همین بود؛ یا در گذشته به حسین بشیریه - یک استاد علوم سیاسی مشهور که الان مقیم آمریکاست - برای تدریس در دانشگاه امام صادق واحد درسی می‌دادند تا دانشجویان آنجا «واکسینه» شوند! این امان‌نامه‌ها نه آزادی که خود بخشی از پروپاگاندای دشمنان آزادی هستند.

برای اینکه متوجه نگاه غیرانسانی و فاشیستی پشت آن شوید همان گفتۀ مطهری را برعکس کنید: تصور کنید مارکسیست‌ها به قدرت رسیده باشند و بگویند «در دانشگاه‌های جمهوری خلق، مسلمانان هم حق دارند بیایند در دانشگاه کرسی داشته باشند و عقاید خود را تدریس کنند.» اما در مناسبات لیبرالی حاکم نمی‌گوید من اجازه می‌دهم فلان گروه حرفش را بگوید؛ در این مناسبات حاکم اگر هم بخواهد نمی‌تواند اجازه ندهد کسی حرفش را بگوید. آزادی در این مناسبات سیاسی نیست نهاد است. برای همین دوام می‌آورد و جامعه را شکوفا می‌کند. برای همین آتن باستان شکوفا شد، ولی بغدادِ مأمون و هارون از حد ترجمۀ متونی که مورد تأیید حاکم باشند (برای مثال پولیتیک ارسطو جزو این متون نبود) فراتر نرفت. آنچه ما می‌خواهیم امان‌نامه نیست. ما حق طبیعی‌مان را می‌خواهیم که سلبش کرده‌اند.

منبع: کانال نویسنده
◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

نقطه اشتراک لنین و هایک

یک جامعه شناس امریکایی زمانی گفته بود «این عقیده که همه ثروت‌ها از دزدی و کلاهبرداری به دست می‌آید در دو جا بسیار پایدار است: در زندان‌ها و در دانشگاه هاروارد.»

سنگر این «باور نادرست» در بنیان‌های فکری ما است که در درجه اول شامل دانش آموختگان علوم اجتماعی، روشنفکران و مقامات دولتی می‌شود.
از لنین تا هایک، نظریه پردازان بر این عقیده بودند که ضدیت با سرمایه داری نه در جنبش کارگری بلکه از میان روشنفکران سرچشمه می‌گیرد. ولادیمیر لنین در اثر خود «چه باید کرد؟» به شدت با هرگونه «پرستش خودانگیختگی جنبش کارگری» مخالفت کرد و بر خلاف رویکردی که توسط برخی از بلشویک‌ها حمایت می‌شد او بر پیشتازی و اهمیت حزب تأکید داشت که ترکیبی از یک کادر نخبه بود و توسط یک نظریه انقلابی هدایت می‌شد.

لنین می‌نویسد: «تاریخ همه کشورها نشان می‌دهد که طبقه کارگر تنها با تلاش خود، یعنی اعتقاد به نیاز به اتحاد در سندیکاها و مبارزه علیه وضع موجود می‌تواند آگاهی سندیکایی ایجاد کند. از سوی دیگر، دکترین سوسیالیسم از تئوری‌های فلسفی، تاریخی و اقتصادی که توسط نمایندگان تحصیل کرده طبقات دارای مالکیت ایجاد شده بود، برخاسته است.»

روشنفکران بنیانگذاران سوسیالیسم، مارکس و انگلس نیز از نظر موقعیت اجتماعی به طبقه روشنفکران بورژوایی تعلق داشتند.

لنین با تأیید سخنی از نماینده برجسته سوسیال دموکراسی آلمان، کارل کائوتسکی می‌گوید: «آگاهی سوسیالیستی مدرن تنها بر اساس بینش عمیق علمی می‌تواند پدید آید... حامل علم پرولتاریا نیست، بلکه روشنفکر بورژوایی است... بنابراین آگاهی سوسیالیستی چیزی است که از بیرون وارد مبارزه طبقاتی پرولتاریا می‌شود. نه چیزی که به طور طبیعی از آن ناشی شده باشد.»

عجیب است که ولادیمیر لنین، کارل کائوتسکی و فردریش آگوست فون هایک در این مورد اتفاق نظر دارند. هایک می‌نویسد:

«سوسیالیسم هرگز و در هیچ کجا در اصل یک جنبش کارگری نبود. این به هیچ وجه علاج آشکاری برای رفع مشکلاتی نیست که منافع این طبقه لزوماً ایجاب می‌کند. سوسیالیسم برآمده از ایده‌های گروهی از نظریه پردازان و برگرفته از گرایش‌های خاصی از تفکر انتزاعی است که تنها روشنفکران برای مدت طولانی با آن آشنا بودند. و روشنفکران قبل از اینکه طبقه کارگر متقاعد شوند تا آن را به عنوان برنامه خود بپذیرند، تلاش طولانی مدتی را پشت سر گذاشتند.»

ضدیت با سرمایه داری دین روشنفکران است. مقصود از دین به معنای اصطلاحی «دین سیاسی» است که اولین بار توسط دانشمند علوم سیاسی آمریکایی اریک فوگلین در کتاب خود به همین نام در سال 1938 توسعه یافت. یک سال بعد، ریمون آرون، جامعه شناس و فیلسوف فرانسوی نیز از عبارت «سیاست دین» استفاده کرد. او به پیروی از مارکس که دین را «افیون توده‌ها» توصیف می‌کرد، از مارکسیسم به عنوان «دین روشنفکران» و «افیون روشنفکران» یاد کرد.

◽️@utfinance◽️

#روشنفکران
#افیون_روشنفکران
#سوسیالیسم
#مارکسیسم
#هایک
#مارکس
#کائوتسکی
#لنین
#ریمون_آرون
#اریک_فوگلین
#سرمایه_داری
تجارت؛ یک بازی برد برد
رصدخانه اقتصاد
🎧 پادکست رصدخانه اقتصاد

تجارت؛ یک بازی برد برد

این اپیزود به بررسی نقش مثبت آزادی تجاری در بهبود سطح تولید و مصرف جوامع بشری می‌پردازد.

🔗کست‌باکس

🔗شنوتو

© روزنامه دنیای اقتصاد

◽️@utfinance◽️
مراحل_اساسی_سیر_اندیشه_در_جامعه_شناسی.pdf
11.9 MB
📚 کتاب

مراحل اساسی سیر اندیشه در جامعه شناسی

👤 ریمون آرون

ترجمه: باقر پرهام

📌 این کتاب مجموعۀ درس‌هایی است که آرون در دانشگاه‌های انگلستان و فرانسه (سوربون) داده و در آنها از افکار و اندیشه‌های هفت متفکر نامدار تاریخ، مونتسکیو، اگوست کنت، کارل مارکس، آلکسی دوتوکویل، امیل دورکیم، ویلفردو پارتو و ماکس وبر، بحث کرده است.

📎 PDF - فارسی

#جامعه_شناسی
#ریمون_آرون

◽️ @utfinance◽️
2024/10/01 18:46:00
Back to Top
HTML Embed Code: