Telegram Web Link
Forwarded from بازار آزاد
#بریده_جالب

آنچه در تحلیل موانع رشد سرمایه‌داری در دوران قاجار مطرح شده، بیشتر حاوی نگاه‌های جامعه‌شناختی به این مقوله است که به مواردی همچون خصوصیات شیوه‌های تولید شهری، روستایی و تولید عشایری اشاره می‌کند اما در انبوه آثاری که در این زمینه نوشته شده کمتر به عواملی مثل سلب مالکیت، سرکوب بازار و ناامنی سرمایه‌گذاری اشاره شده است. در دوران حکومت ناصرالدین‌شاه، بیش از ۱۶۰ شورش و قیام مسلحانه رخ داد و شاهزادگان بارها اموال متنفذین و مخالفان را مصادره کردند، از جمله مصادره ۸۰۰ هزار تومان از اموال حاج محمدحسن امین‌دارالضرب به بهانه سوءاستفاده در ضرب مسکوکات که یکی از دهها موارد مصادره در عصر قاجار بوده است.

محمد طاهری
🆓 @FreemarketEconomy
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

تفسیر خسوس هوئرتا د سوتو در مورد سخنرانی داووس خاویر میلی

📎 ترجمه انگلیسی

📌 این ویدیو ترجمه انگلیسی نظرات خسوس هوئرتا د سوتو در مورد سخنرانی رئیس جمهور خاویر میلی در داووس است. این سخنرانی در یک جلسه از برنامه کارشناسی ارشد اقتصاد اتریش در دانشگاه ری خوان کارلوس ضبط شده است.

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

خطاهای اقتصاد قدیمی

◽️@utfinance◽️

📌 مدت‌ها پیش، اقتصاددانان مکتب اقتصاد اتریش انتقادات ویرانگر خود را از اثر اصلی کینز «تئوری عمومی اشتغال، بهره و پول» به جهانیان ارائه کردند. فریدریش فون هایک، ژاک روف، هنری هازلیت، موری روثبارد، لودویگ لاخمان، لودویگ فون میزس و ویلیام هات استدلال‌های مهمی علیه کینز و کینزیسم ارائه کرده‌اند.

📌 اکنون می‌توانیم نام دیگری را به این خط متمایز از نام ها اضافه کنیم. سال 2011، خوان رامون رالو -استاد دانشگاه ری خوان کارلوس مادرید و از شاگردان خسوس هوئرتا دسوتو- نقد جدید اتریشی از آثار کینز به زبان اسپانیایی منتشر کرد. به افتخار اثر هازلیت «شکست اقتصاد جدید»، کتاب رالو با عنوان «خطاهای اقتصاد قدیمی» (Los Errores de la Vieja Economia) نامگذاری شده است.

◽️@utfinance◽️
Forwarded from چُراز
داستان اقتصاد آرژانتین: ایرانِ آمریکای جنوبی

خاویر میلی سیاستمدار و اقتصاددان آرژانتینی و رهبر ائتلاف "آزادی به پیش"ه. مردی که قول داده اقتصاد بد آرژانتین رو درست کنه. میلی وعده کرده بود بانک مرکزی رو تعطیل یا به قول خودش منفجر کنه، درِ یازده وزارت‌خانه‌ دولت رو تخته کنه (که کرد)، دلار را بکنه واحد پول رسمی آرژانتین و کلی کار عجیب دیگه.
میلی مردیه که برخلاف بقیه با شعار ساختن نیومده بلکه با شعار تخریب و تعطیلی اومده و نماد انتخاباتیش هم اره برقیه و حالا هم دیگه رای آورده و شده رئیس جمهور آرژانتین!

اما چه اتفاقی باید بیفته که مردم آرژانتین به چنین شخصی که در نگاه اول دیوانه به نظر میرسه رای بدن؟

و آیا چنین اتفاقی برای مردم ایران هم خواهد افتاد؟

سیمون کوزنتس برنده‌ی نوبل اقتصاد ۱۹۷۱ یه بار گفت:
کشورها چهار دسته اند:
۱-توسعه یافته
۲-در حال توسعه
۳-ژاپن
۴-آرژانتین!

ژاپن کشوریه که توسعه یافته و ثروت‌مند شده ولی انگار هنوز مردمش فکر می‌کنن فقیرند و آرژانتین هم کشوریه که ثروتمند نیست ولی مردمش هنوز فکر می‌کنن خیلی ثروت‌منده.

چی شد که کشوری که روزگاری مردمش پول‌دارتر از فرانسوی‌ها بودن به این وضع افتاد؟

چجوری آرژانتین از عرش به فرش رسید؟

و چرا ایرانی ها باید برای موفقیت خاویر میلی  دعا کنند؟


00:00 معرفی اقتصاد آرژانتین
00:52 برنامه جدید اقتصادی آرژانتین
01:37 تقسیم‌بندی کشورها و جایگاه آرژانتین
02:37 تورم طولانی مدت آرژانتین
04:00 مقایسه درآمد سرانه آرژانتین
06:00 نقطه مشترک آرژانتین و ایران کجاست؟
06:13 رکود بزرگ در آمریکا و تاثیراتش بر آرژانتین
07:06 کودتای 1930 در آرژانتین
07:43 شروع جنگ جهانی دوم و خوان پرون
08:45 شعار عدالت اجتماعی و حمایت از مستضعفان
11:30 ملی کردن صنایع آرژانتین و بزرگ شدن دولت
12:45 بیمه سلامت و خدمات رفاهی عمومی
14:15 نتیجه طرح‌های اقتصادی پرون
15:10 کسری بودجه آرژانتین
16:00 چرخه نابودی اقتصاد آرژانتین
17:00 وام‌های خارجی آرژانتین برای فرار از کسری بودجه
18:20 وضعیت رفاهی فعلی آرژانتین
19:10 ارز ترجیحی در آرژانتین
20:02 رای آوردن خاویر میلی به عنوان رئیس جمهور
21:42 نظر میلی در رابطه با عدالت اجتماعی
23:40 تله عدالت اجتماعی در ایران
25:11 سنخرانی تحلیف ریاست جمهوری میلی
30:07 آزادی و یا عدالت اجتماعی

این ویدئو با همکاری مجموعه اکوایران تولید شده است.
@ecoiran_webtv

https://www.youtube.com/watch?v=Y0Q31BALUl8
Forwarded from اکوایران
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 دردهای مشترک ایرانی ها و آرژانتینی ها

نسخه صوتی

▫️برخلاف فوتبال پرافتخار آرژانتین، اقتصاد این کشور سال‌هاست که در تاریکی فرو رفته و از شرایط نرمال فاصله گرفته است. تورم افسارگسیخته، نرخ بیکاری بالا، بی‌ثباتی ارزی و فساد، تنها بخشی از چالش‌های اقتصادی این کشور هستند.

▫️بررسی تاریخ اقتصاد آرژانتین، تجربه‌ای مشابه با ایران را به تصویر می‌کشد. دهه‌ها سیاست‌های پوپولیستی، سوءمدیریت و دخالت‌های سیاسی، اقتصاد این کشور را به ورطه بحران کشانده است.

▫️خاویر میلی، رئیس جمهور جدید آرژانتین، برخلاف دیگر سیاستمداران با شعار ساختن نیامده، با شعار از بین بردن و حذف زواید اقتصاد آمده است. اما آیا او راه نجات آرژانتین را بلد است؟

▫️چراز در این هفته اقتصاد آرژانتین را مرور می‌کند که آینه‌ای روبروی ماست. بررسی چالش‌ها و تجارب این کشور، درس‌های باارزشی برای سیاستگذاران ایرانی دارد.

@choraz

#چراز

📺 @ecoiran_webtv
📄 یادداشت

توس تهماسبی

درست در همان زمانی که تاکر کارلسون احمق و دار و دسته حرامیان موسوم به لابی انزوا طلب در حزب جمهوری‌خواه آمریکا با شور و شوق و انرژی مشغول سفید شویی پوتین در افکار عمومی آمریکا و مانع تراشی برای تصویب لایحه کمک‌های مالی و نظامی به اوکراین در کنگره و سنا بودند، رهبر بزرگترین و مخوف‌ترین سازمان مافیایی جهان که از قضا رهبر پهناورترین کشور جهان و صاحب هزاران کلاهک اتمی و غنی‌ترین منابع زیرزمینی جهان نیز هست، مهمترین رهبر مخالف خود را در زندان به قتل رساند تا حقیقت به تراژیک‌ترین شکل ممکن طلوع کرده و پرتو گرم و سوزانش مغزهای منجمد و سرشار از بلاهت محافل هوادار مماشات با روسیه در آمریکا را همچون آدم‌ برفی‌های کوچک سرپا شده در یک پارک، ذوب کرده و بروبد.
در همین دو سال گذشته ده‌ها نفر از شخصیت‌های برجسته و صاحب نفوذ روسی شامل صاحبان صنایع، مدیران و کارآفرینان به دلیل مخالفت با سیاست پوتین درباره اوکراین به شکل مرموزی سربه نیست شده‌اند. پریگوژین آدم خوار و گماشته پر فایده پوتین که آدم کشان حرفه‌ای‌اش به بیست و پنج‌هزار سرباز کوبایی برای حفاظت از حکومت منحط و قحطی ساز مادورو در ونزوئلا در برابر خیزش مردم به جان آمده، یاری داده بودند و در چند کشور دیگر نیز به آدم کشی و تبهکاری مشغول بودند، زمانی که بر سر شیوه اداره جنگ با پوتین و شویگو به اختلاف رسید، با حیرت مشاهده کرد که ارتش روسیه از پشت سر محل‌های استقرار فرماندهان و سربازانش را که برای اهداف پوتین در اوکراین ده‌ها هزار قربانی داده بودند، با موشک هدف قرار می‌دهد تا تحت نام اشتباه جنگی از شر همه آنها خلاص شود.
چنین شد که پریگوژین با نیروهایش به سمت مسکو به راه افتاد و لرزه بر اندام دولت مافیا انداخت. او که از جنس یک پیشکار و گماشته بود، ظرفیت درک و هضم موقعیتی که در برابرش بود را نداشت و به جای آنکه لانه کثافت و جنایت در کرملین را بروبد، با وعده لوکاشنکو خام شد و در دروازه‌های مسکو، از حمله منصرف شد و چندی بعد طبق روال معمول در کرملین، همچون یک مگس بی مصرف هلاکش کردند.
من در این سطرها تقلا می‌کنم تا شما را متوجه کنم که با چه پدیده وحشتناکی سر و کار دارید. مرزی که دنیای غرب را از روسیه جدا می‌کند، دقیقا مرزی است که انسانیت و تمدن را از توحش و بربریت عریان و بی آزرم جدا می‌کند. ما در برابر دو دنیا قرار داریم که فاصله و شکاف میان آنها مافوق تصور و بسیار ترس آور است.
چه کسی می‌تواند مردم جمهوری‌های سابق شوروی را سرزنش کند که می‌خواهند از راه پیوند با ناتو و اتحادیه اروپا از سیطره چنین دهشت خون‌آشامی رهایی یابند؟

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

قیمت‌ها و تصمیم‌گیری کارآفرینانه
◽️@utfinance◽️

📌 میزس می‌گوید: «محاسبات پولی ستاره هدایت کننده کنش در نظام اجتماعی تقسیم کار است.» قیمت‌ها تعیین کننده هزینه‌ها هستند و نه برعکس. قیمت‌ها در بازار تعیین می‌شود. تمام هزینه‌های داخلی باید با قیمت‌های بازار مقایسه شود تا دقیق ترین محاسبه هزینه انجام شود.
ردیابی تغییرات قیمت در بازار بخشی از کاری است که یک آنتروپرونر یا کارآفرین برای درک بهتر بازار باید انجام دهد.

◽️@utfinance◽️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

👥 بخشی از گفت‌وگوی مسعود نیلی و محمد مالجو

محمد مالجو، اقتصاددان سوسیالیست، معتقد است که تنها یک درصد از بخش صنعت در اقتصاد ایران دست دولت و مابقی دست بخش خصوصی است! از نظر او برای حمایت از تولید باید تعرفه‌های وارداتی سنگین وضع کرد و جلوی خروج سرمایه را با دیوارکشی گرفت!

البته در اینجا مسعود نیلی با توضیح به‌جا و استناد به فکت‌ها، درک غلط و ساده‌لوحانه‌ی مالجو از آمار را یادآوری می‌کند، اما مشکل اینجاست که اساساً تفکر چپ مبتنی بر استدلال و فکت‌ها نیست، چپ به رتوریک و لفاظی زنده است، به شعار و راه‌انداختن هیاهو. برای همین به راحتی از دیوارکشی جلوی خروج سرمایه و بستن تعرفه‌های سنگین بر کالای وارداتی به بهانه‌ی حمایت از تولید ملی دفاع می‌کند. چون نمی‌داند در مورد چه چیز صحبت می‌کند. چون پایش روی زمین سفت واقعیت نیست.

◽️ @utfinance◽️
📄 یادداشت

کوروش کمپانی و بازی پانزی
/نگاهی به ماجرای کوروش کمپانی با عینک مکتب اقتصاد اتریشی/

طرح‌های پانزی، که به نام کلاهبردار بدنام چارلز پانزی نامگذاری شده‌اند، مدت‌ها بلای جان سرمایه‌گذاران ناآگاه بوده‌اند و وعده‌های بازدهی بالا را می‌دهند، اما در نهایت از بین می‌روند.
اصولا طرح‌های پانزی مانند کوروش کمپانی نشان دهنده انحراف از اصول مبادله واقعی بازار و ریسک پذیری کارآفرینانه است. طرح‌های پانزی در محیط‌هایی رشد می‌کنند که با سیگنال‌های مخدوش و سرمایه‌گذاری نادرست مشخص می‌شوند، که اغلب با دخالت دولت و دستکاری پولی تشدید می‌شود. زمانی که بانک‌های مرکزی به‌طور مصنوعی نرخ‌های بهره را کاهش می‌دهند یا نقدینگی را به سیستم مالی تزریق می‌کنند، سیگنال‌های قیمتی را مخدوش می‌کنند که فعالیت‌های کارآفرینی و تخصیص سرمایه را هدایت می‌کند. این امر می‌تواند سرمایه‌گذاران را به تعقیب بازده‌های ناپایدار سوق دهد و راه را برای شکوفایی طرح‌های پانزی در میان جست‌وجوی بازدهی در محیط سرکوب مالی هموار کند.
علاوه بر این، باید به نقش شکست‌های نظارتی و مخاطرات اخلاقی در قادر ساختن طرح‌های پانزی برای تداوم فعالیت کنترل نشده توجه کرد. سازمان‌های نظارتی ممکن است در نظارت با شکست مواجه شوند، در حالی که ضمانت‌های ضمنی یا کمک‌های مالی انگیزه‌هایی برای رفتارهای بی‌ملاحظه در میان واسطه‌های مالی ایجاد می‌کنند. به این ترتیب، مداخلات دولت با هدف کاهش ریسک می‌تواند به طور ناخواسته به گسترش طرح‌های پانزی و سایر اشکال تقلب مالی دامن بزند.
فروپاشی طرح پانزی نشان‌دهنده یک محاسبه ضروری با واقعیت اقتصادی است، زیرا سرمایه‌گذاری‌های ناپایدار در معرض دید قرار می‌گیرند و منابع به سمت استفاده‌های مولدتر تخصیص می‌یابند. برخلاف مدل‌های اقتصادی سنتی که اطلاعات کامل و رفتار منطقی را فرض می‌کنند، امروزه اقتصاددانان اتریشی بر اهمیت کشف کارآفرینی و نظم بازار در کشف تقلب و اصلاح تخصیص نادرست سرمایه تأکید می‌کنند.
اقتصاددانان اتریشی به جای اتکا به مقامات نظارتی یا برنامه‌ریزان مرکزی برای جلوگیری از طرح‌های پانزی، از مکانیسم‌های غیرمتمرکز انضباط بازار و دقت نظر سرمایه‌گذاران دفاع می‌کنند. در یک محیط بازار آزاد و رقابتی، کارآفرینان با انگیزه‌هایی برای نوآوری، رقابت و کسب سود از طریق برآوردن خواسته‌های مصرف‌کننده مواجه هستند. سرمایه گذاران نیز به نوبه خود بر شهرت، شفافیت و فشارهای رقابتی برای ارزیابی اعتبار و دوام فرصت‌های سرمایه گذاری تکیه می‌کنند و خطر قربانی شدن در طرح‌های متقلبانه را کاهش می‌دهند.
بنابراین، اقتصاددانان اتریشی با برجسته کردن نقش سیگنال‌های تحریف‌شده، شکست‌های نظارتی و کشف کارآفرینی، بینش‌های ارزشمندی را در مورد علل و پیامدهای طرح‌های پانزی و همچنین پیامدهای بالقوه سیاست برای ارتقای ثبات مالی و یکپارچگی بازار ارائه می‌کنند. از این رهگذر، می‌توان گفت راه حل اساسی برای جلوگیری از تکرار تجربه کوروش کمپانی، کاهش مداخله دولت در اقتصاد و حذف رانت‌ها و مجوزهای دولتی است.
◽️@utfinance◽️
46-49.pdf
662.6 KB
👥 گفت‌وگو

تنبیه موفقیت
/ریشه‌های ناامنی بخش خصوصی/

میزگرد تجارت فردا با موسی غنی‌نژاد و نیما نامداری

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 ویدیو

ناوالنی که بود و چرا کشته شد؟

لینک یوتیوب مدبویز


◽️ @utfinance◽️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👤 موسی غنی‌نژاد:

اقتصاد ما مریض است، اقتصاد ما سرطان دارد.
سرطانش این نیست که مالکیت بخش خصوصی کم است یا زیاد است، سرطانش این است که آزادی وجود ندارد.
سرطانش این است که همه چیز ما دستوری است. سرطان اینجاست. صورت مسئله را درست ببینیم و راه حل را درست مطرح کنیم.

ببینید، نصیحت کردن دولت مردان چه فایده‌ای دارد؟ آقایان نشسته‌اند اینجا (و می‌گویند) آقا اینطوری رفتید خوب نبود، اینجوری بکنید. او اصلا به حرف شما گوش نمی‌دهد. شما را قبول ندارد. اصلا این بحث‌ها برایش مطرح نیست.
ما اگر می‌خواهیم حرف جدی بزنیم، باید راه حل بدهیم، نه اینکه آنچه گذشته را تکرار کنیم. آخر هم نصیحت بکنیم که این سیاست مدارها خبیث و فلان و بهمان هستند. این را همه می‌دانند.

راه حل چیست؟
راه حل به نظر من روشن است. دست این سیاست مدارها را باید در پوست گردو گذاشت. باید مجبورشان کرد که یک کاری را انجام دهند. چه جوری مجبورشان کنیم؟
باید آزادی را به مطالبه عمومی تبدیل کنیم.
راه حل این است.
◽️ @utfinance◽️
👤مسعود یوسف حصیرچین:

ما آزادی‌خواهیم و اهل ممنوعیت نیستیم، به فرایند دموکراتیک هم باور داریم اما قرار هم نیست که ساکت بمانیم. این جمله، منطق پشت نگارش این کتاب است.
چند سال است بسیاری از جوانان دید مثبتی نسبت به سوسیالیسم پیدا کرده‌اند و می‌گویند «بیایید سوسیالیسم را امتحان کنیم!» انگار امتحان نشده!
رند پال در این کتاب روایتی واقعی از سوسیالیسم ارائه می‌دهد. کتاب داستان شری است که شکست خورده اما نه تنها نمی‌میرد بلکه همچنان اغواگر هم هست. رند پال نشان می‌دهد کاپیتالیسم به بهبود وضع همه منجر می‌شود و سوسیالیسم لاجرم به فساد، نابرابری، فقر، تباهی، خشونت، بی‌اخلاقی و مرگ می‌انجامد. اگر یاد اسکاندیناوی افتاده‌اید باید بگویم به اسکاندیناوی هم می‌پردازد و نشان می‌دهد آنچه اسکاندیناوی را به جایی خوب تبدیل کرده کاپیتالیسم است نه سوسیالیسم.
اگر با سوسیالیسم سر سازگاری ندارید، خواندن این کتاب می‌تواند دلایل و مدارک بیشتری به شما می‌دهد. اگر مایلید حرف‌ها و کارنامه لیبرال‌ها و چپ‌ها را در کنار هم ببینید، این کتاب را بخوانید و در اگر چپ هستید و ذهن‌تان به روی واقعیت‌ها باز، این کتاب را از دست ندهید.

◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

👤 بیژن اشتری

کتاب «ظهور و سقوط قذافی» با ترجمه من تجدید چاپ شده از سوی نشر ثالث.گفتم شاید حوصله خواندنش را نداشته باشید، آن را در قالب مطلب زیر(شش اشتباه مرگبار قذافی)خلاصه کردم برایتان:

یک) قذافی زمانی در لیبی به قدرت رسید که جمعیت این کشور یک و نیم میلیون نفر بود و تولید نفت خامش روزی سه میلیون بشکه.با این جمعیت کم و این پول هنگفت می‌شد لیبی را به بهشت روی زمین تبدیل کرد اما قذافی ترجیح داد که تقریبا همه این درآمد هنگفت را صرف حمایت از گروه‌های تروریستی در چهار گوشه جهان کند.

دو) اوج قساوت قذافی، قتل عام تقریبا سه هزار زندانی سیاسی در زندان ابوسلیم طرابلس بود.اینها زندانیانی بودند که مشغول گذراندن احکام زندانشان بودند.سال ها بعد، دادخواهی خانواده‌های همین قربانیان جرقه انقلاب علیه قذافی را زد و دودمان او را بر باد داد.

سه) قذافی برای بیش از چهل سال مشغول مهندسی اجتماعی در کشورش بود.مردم لیبی عملا در حکم خوکچه‌های آزمایشگاهی او بودند.هیچ دیکتاتوری به اندازه قذافی بنیان ها و ساختارهای متعارف سیاسی و اجتماعی را زیر و رو نکرد.این تجربیات احمقانه که زیر نام انقلاب انجام می‌شد جز مصیبت و فاجعه چیز دیگری به دنبال نیاورد.

چهار) قذافی به دلیل حمایتش از تروریسم بین الملل و عدم تحویل بمب گذار هواپیمای پان آمریکن، که موجب مرگ حدود دویست انسان بیگناه شده بود، مردم لیبی را وادار به تحمل تحریم‌های بین‌المللی کرد.این دوره تحریم ها حدود ده سال طول کشید که ماحصل آن پایین آمدن سطح رفاه عمومی، فقیر‌تر شدن مردم و افزایش نارضایتی عمومی از رژیم بود.

پنج) قذافی گرچه پی برده بود که بدون اصلاحات اقتصادی و سیاسی رژیمش دوام پیدا نمی‌کند و به جناح اصلاح‌طلب رژیمش هم اجازه فعالیت داده بود اما از پشت پرده چوب لای چرخ آنها می‌گذاشت و نهایتا هم بساط آنها را کاملا برچید و با این کار بر شدت نومیدی و نارضایتی عمومی افزود.

شش) قذافی عاقبت پس از چهل و دو سال حکمرانی با مردمی روبرو شد که علیه او به پا خاسته بودند.او تصمیم به سرکوب آنها گرفت.او چنین ارزیابی کرده بود که آمریکا و انگلستان به دلیل تجربیات ناگوار اخیرشان در افغانستان و عراق حاضر به دخالت نظامی در لیبی نخواهند شد و لذا او می‌تواند با خیال راحت مردم لیبی را سرکوب کند.اما این ارزیابی‌اش کاملا غلط از کار درآمد و شورای امنیت سازمان ملل متحد ضمن اعلام منطقه پرواز ممنوع بر فراز خاک لیبی به دولت های غربی اجازه دخالت نظامی در لیبی را داد.مردم لیبی هم تحت حمایت نیروی هوایی نیروهای غربی توانستند قذافی را ساقط کنند.
◽️ @utfinance◽️
2024/09/28 07:27:49
Back to Top
HTML Embed Code: