Telegram Web Link
تصویری از تانک T-72S ایرانی بدون پوشش بلوک های ERA کنتاکت 1 در خدمت نیروهای حشد الشعبی، نبرد موصل سال 2016

در زمان تهاجم داعش به عراق حدود 40 عراده تانک T-72S/M/M1 سپاه پاسداران و ارتش همراه خدمه ایرانی به عراق اعزام شدند که مدل های M/M1 به نیروهای حشد الشعبی اهدا شد و از نسخه S تعداد 2 الی 3 عراده در نبرد منهدم شدند و مابقی برگشتند.

حسینی

#زرهی
#تاریخ
#ایران
#عراق

@SNTankograd
Tankograd 🛡
اما نمونه سوم یا جدیدترین نمونه در نمایشگاه Eurosatory 2024 به نمایش گذاشته شد که در این نمونه نیز همچنان شاسی از لئوپارد 2 گرفته شده و برجک نیز طرحی است عمدتا از سوی بخش فرانسوی کنسرسیوم KNDS که البته در این نمونه یک ماک آپ یا ماکتی از برجک اصلی است که صرفا…
از نمایشگاه مهم Eurosatory2024 مطالب ناقص و ناگفته مهمی باقی مانده که به دلیل مشغله یا درج مطالب دیگر یا پرداختن به مطالب روز از ارائه آن ها غافل ماندیم. به مرور مطالب این بخش تکمیل خواهد شد.

در ادامه مطالب امروز کانال به بررسی طرح تانک EMBT-ADT 140 خواهیم پرداخت که نسل سوم تانک EMBT اروپایی است (فرانسوی_آلمانی)

#Eurosatory2024

@SNTankograd
Tankograd 🛡
از نمایشگاه مهم Eurosatory2024 مطالب ناقص و ناگفته مهمی باقی مانده که به دلیل مشغله یا درج مطالب دیگر یا پرداختن به مطالب روز از ارائه آن ها غافل ماندیم. به مرور مطالب این بخش تکمیل خواهد شد. در ادامه مطالب امروز کانال به بررسی طرح تانک EMBT-ADT 140 خواهیم…
آنچه که در نمایشگاه از طرح مذکور به نمایش گذاشته شده در حقیقت ترکیبی است از شاسی لئوپارد 2A4 با کمی تغییرات بر روی آن و یک برجک که در حقیقت ماکت یا مدل در مقیاس کامل از برجک اصلی است. اما در یک مسئله مهم بین این برجک ماکت و نمونه اصلی، وجه اشتراک وجود دارد و آن حجم و صفحات پوشش دهنده ای است که دور تا دور برجک تعبیه شده اند و بخش عمده ای از کاربرد آن ها، ایجاد فرم و شکل ظاهری بهتر برای برجک است بدون اینکه اثر حفاظتی خاصی داشته باشند، مشابه چنین طرحی را در برجک تانک آرماتا نیز میتوان دید که عملا هسته برجک یا بخش اصلی برجک به مراتب کوچکتر از حجمی است که در ظاهر دیده میشود. این حرکت صرف نظر از جلوه ظاهری برجک، برای کنترل هر چه بیشتر وزن در برجک های بدون سرنشین صورت میگیرد.

#بررسی
#تشریح_اجزاء
#نمایشگاه
#آلمان
#فرانسه

@SNTankograd
در بخش شاسی نیز به نسبت لئوپارد 2A4، تفاوت قابل توجهی در حوزه حفاظت یا طراحی کلی وجود ندارد و تقریبا بخش عمده ای از قسمت های جانبی شاسی (یک سوم کناره شاسی) فاقد سطح حفاظتی لازم است و مشابه لئوپارد 2A4 ضعف حفاظتی دارد. البته این مسئله را باید مد نظر داشت آنچه که میبینیم یک نمونه نمایشگاهی است و به احتمال بسیار زیاد در نمونه نهایی یا در صورت انتخاب آن از سوی یک خریدار احتمالی، بسته حفاظتی به مراتب کامل تر و بهتری بر روی شاسی یا حتی برجک تعبیه شود و حفاظت از آنچه در نمونه نمایشگاهی وجود دارد، به مراتب بهبود یابد.

@SNTankograd
درود بر شما صبح بخیر🌷ارتش موتوری روسیه

در دو ماه گذشته روند رو به رشد و سریعی در به کارگیری موتور سیکلت ها در ارتش روسیه دیده میشود. صد البته موتور سیکلت و انواع آن یکی از گزینه های به کارگیری در حوزه نظامی و به ویژه رزم زمینی است اما مشکل در به کارگیری این وسیله نقلیه توسط روس ها در کجاست؟

تقریبا در عمده ارتش های امروزی، موتور سیکلت جایگاه خود را دارد اما در کاربری های مشخص و عملیات خاص. به عنوان مثال در سپاه تفنگداران دریایی آمریکا، واحد های شناسایی و طلایه دار به موتورهای تریل مجهز هستند.

حتی برخی ارتش ها نسبت به تربیت و نگهداری اسب و قاطر اقدام کرده اند که این مسئله نیز کاربرد خاصی دارد. چنانچه قرار باشد رزم کوهستانی صورت گیرد از چنین حیواناتی برای ترابری و لجستیک استفاده میشود.

استفاده از موتور سیکلت نیز شرایط و الزامات خاص خود را دارد. فرضا در بخشی از عملیات ویژه یا در قالب یک تیم رزمی واکنش سریع میتوان از موتور سیکلت هایی با ویژگی ها و قابلیت های خاص استفاده کرد.

#روسیه
#ارتش_موتوری

@SNTankograd
اما آنچه از ارتش روسیه میبینیم بعضا به استفاده از موتور سیکلت های شهری و تجاری آن هم برای کاربری هایی نظیر ترابری و لجستیک در یک دشت باز، تحت دید و تیر اوکراینی ها تبدیل شده است.

اینکه ارتشی دارای اولین زرهی دنیا از نظر کمیت و میراث خوار لجستیک شوروی با آن تعداد از ادوات و تجهیزات ترابری به روزگاری افتاده که دست به دامن موتور سیکلت شده، قطعا به ذهن بسیاری از ما در ابتدای جنگ اوکراین خطور نمیکرد.

باز هم به این مسئله اشاره میکنم که استفاده از موتور سیکلت در کاربری های نظامی به ذات خود مشکلی ندارد، مسئله اصلی این است که موتور در چه جایگاه، نقش و شرایطی مورد استفاده قرار گیرد.

آنچه روس ها را وادار کرده که برای مواردی نظیر ترابری و لجستیک نیز دست به دامن موتور سیکلت ها شوند یکی این مسئله است که در 6 ماه نخست جنگ اوکراین، ارتش روسیه عملا در حفاظت از کاروان های لجستیکی خود در برابر حملات نیروهای ویژه اوکراینی ناتوان بود و نرخ بالای خسارت در این بخش در ماه های نخست، امروز خودش را در ضعف های لجستیکی و ترابری ارتش روسیه نشان میدهد.

@SNTankograd
از سوی دیگر نرخ بالای تلفات زرهی به ویژه در بخش نفربرها و خودروهای رزمی پیاده نظام که وظیفه حمل و نقل پیاده نظام را بر عهده دارند، ارتش روسیه را بر آن داشته تا به هر وسیله ای نسبت به تسهیل و حفظ قابلیت تحرک و حمل و نقل نیروها اقدام کند که یکی از گزینه های آن استفاده از انواع موتور سیکلت ها است.

موتور سیکلت بر عنصر تحرک تکیه دارد اما در میدانی همچون جنگ اوکراین با سطح تهدیداتی که میدانیم و میشناسیم، تکیه صرف بر تحرک اگر نگوییم بی فایده است میتوان گفت که اثر بخشی محدودی دارد. زمانی تحرک در میدان جنگ اوکراین اثرگذار خواهد بود که با سطح مشخص یا حداقلی از حفاظت همراه شود.

بخش مهمی از تلفات یک الی دو ماه اخیر ارتش روسیه در بخش موتور سیکلت سوارانی است که به سادگی و با اعمال تهدیدات مختلف شکار میشوند. استفاده روس ها از موتور سیکلت مشابه استفاده آن ها از خودروهای همه جارو چینی است، استفاده ای به شکل اشتباه در نقش و شرایط نادرست.

@SNTankograd
فوبیا سازها، هر جنگی برای آنان که دخیلش هستند، یکسری فوبیا یا هراس زدگی ایجاد میکند و به صورت مشخص جنگ اوکراین نیز از این قاعده مستثنا نیست. در حقیقت جنگ اوکراین را میتوان یکی از جنگ های شدیدا فوبیا ساز مد نظر قرار داد از این جهت که نه تنها برای افراد دخیل در آن که برای ناظران جنگ نیز ترس های مختلفی ایجاد کرده و همچنان ایجاد میکند.

ترس های ایجاد شده در جنگ به صورت مشخص در لحظه و در زمان حال باقی نمی مانند بلکه تا سال ها و دهه ها در ذهن و فکر افراد باقی مانده و اثر خود را نشان میدهند. به عنوان نمونه میتوان به اثری اشاره کرد که برخورد با تانک های تی 72 گارد ریاست جمهوری عراق در برخی رزمندگان و فرماندهان جنگی ما داشت و از این تانک یک دژ شکست ناپذیر در ذهن و فکر بسیاری از آن ها ساخته بود که تا امروز هم بعضا ادامه دارد.

در نقطه مقابل آنچه در فکر و ذهن نسل های امروزی نسبت به تانک تی 72 وجود دارد، برجک پرانی های آن و آسیب پذیری های حوزه حفاظتی آن است. اما در نهایت آنچه که مهم است اثری است که این تانک سال ها در فکر و نوع نگاه فرماندهان ما در بخش زرهی داشته و بعضا دارد.

#مفاهیم
#اوکراین
#روسیه

@SNTankograd
در جنگ اوکراین نیز موارد متعددی را میتوان در قالب فوبیا ساز مطرح کرد که مهمترین آن پهپاد های انتحاری و به بیان دقیق تر مولتی روتورهای انتحاری هستند. مواردی نظیر مین های ضد تانک نیز از جمله موارد شدیدا فوبیا ساز در جنگ اوکراین محسوب میشوند در حالی که در جنگ های معاصر در دو دهه اخیر نقش مین های ضد تانک عملا از یاد رفته محسوب میشد یا به شکل کم رنگی مطرح بود.

در حال حاضر اثر هراس زدگی ناشی از پهپاد ها به دو شکل خود را نشان میدهد. اول اینکه بسیاری از ارتش ها به سراغ استفاده از مولتی روتورهای انتحاری و آموزش کاربران متعدد برای به کارگیری گسترده این نوع از پرنده ها در ساختار رزمی خود رفته اند یا ارتش هایی که پیش از این از چنین پرنده هایی استفاده میکردند، گستره استفاده خود را افزایش داده اند.

@SNTankograd
دوم اینکه بسیاری از کشورها به فکر مقابله با این تهدید به روش های مختلف افتاده اند یا کشورهای پیشرو در حوزه فناوری که از چند سال پیش به دنبال مقابله با این تهدید بوده اند، توجه، تمرکز و سرمایه گذاری بیشتری نسبت به آن ها معطوف داشته اند.مشخصا فوبیایی با نام پهپادهای انتحاری،تا چند دهه آینده در ذهن و فکر فرماندهان نظامی در دنیا باقی خواهد ماند و محدود به دوره جنگ اوکراین نیست

وجود فوبیای پهپاد،الزامات و نیازها در طراحی و ساخت ادوات زرهی را نیز دستخوش تغییر کرده است. در گذشته چنانچه مسئله تهدید پهپاد های بمب افکن و مسلح برای زرهی مطرح بود، این تهدید در چهارچوب مفهوم پدافند لشکری مورد مقابله قرار میگرفت اما امروز با مطرح شدن تهدید مولتی روتورهای انتحاری، مسئله مقابله با این تهدید به یکی از الزامات و نیازهای خود زرهی تبدیل شده و ادوات زرهی نسل جدید میبایست از قابلیتهای دفاعی مستقل در برابر این نوع از تهدیدات برخوردار باشند

توسعه هر چه بیشتر اخلالگرهای رادیویی، ارتقای سامانه های حفاظت فعال جهت مقابله با تهدید پهپاد ها و .. از جمله مواردی هستند که به عنوان قابلیت های پایه ای زرهی نسل جدید مطرح میشوند

@SNTankograd
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
در بررسی تلفات خدمه زرهی یک نکته مهم وجود دارد اینکه تهدیدات ایجاد کننده تلفات به دو بخش اصلی و فرعی قابل تقسیم بندی هستند و در اینجا نوع تهدید در بررسی تلفات اهمیت پیدا میکند. مرگ خدمه زرهی الزاما به دلیل اصابت موشک یا راکت ضد زره یا انفجار بمب کنار جاده ای نیست.

در جنگ شهری نظیر جنگ غزه، مسئله هدف قرار گرفتن خدمه در خارج از زره پوش ها یا مورد اصابت قرار دادن خدمه در درون دریچه برجک یا شاسی توسط تک تیراندازان از جمله موارد مطرح است. این یک تهدید فرعی یا جانبی است اما همچنان بخشی از نرخ تلفات را به خود اختصاص میدهد.

نتیجتا براساس آنچه گفته شد وقتی صحبت از مرگ یکی از خدمه فرضا تانک مرکاوا به میان می آید الزاما به معنی وارد آمدن آسیب یا منهدم شدن تانک به دلیل اصابت موشک یا راکت ضد زره نیست و میتواند همچون کلیپ فوق هدف قرار گرفتن خدمه از سوی تک تیراندازان باشد.

#اسرائیل
#حماس
#غزه
#کلیپ
#تک_تیرانداز

@SNTankograd
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
وزیر دفاع اسرائیل یوآو گالانت در بازدید از واحد فناوری زمینی که مسئول پاسخگویی به نیاز عملیاتی و فناوری نیروهای زمینی است، گفت:

امروز آمادگی نیروهای ارتش اسرائیل را هم در دفاع و هم در حمله بررسی کردم. ما در دفاع - در زمین و هوا - بشدت آماده هستیم و آماده‌ایم به سرعت دست به عملیات تهاجمی یا واکنشی بزنیم. ما از دشمن هزینه خواهیم گرفت، همان‌طور که این روزها انجام میدهیم، اگر دشمن جرات کند به ما حمله کند، بهای سنگینی خواهد پرداخت.

حسینی

#خبر
#اسرائیل

@SNTankograd
وزیر دفاع اسرائیل یوآو گالانت در بحبوحه تشدید تنش ها بر سر حمله پیش بینی شده ایران و حزب الله، نشستی با مقامات ارشد نظامی و دفاعی برگزار کرد.

به اعلام وزارت دفاع اسرائیل این نشست بر روی "تحولات امنیتی و گزینه‌های مختلف برای تعیین بهای حملات آتی ایران و نیروهای نیابتی آن" متمرکز است.

در این نشست رئیس ستاد ارتش اسرائیل، معاون شین بت، روسای ادارات عملیات، اطلاعات و برنامه ریزی استراتژیک، فرمانده نیروی هوایی، رئیس فرماندهی جبهه داخلی و سایر مقامات حضور دارند.

حسینی

#خبر
#اسرائیل

@SNTankograd
2024/09/30 22:20:05
Back to Top
HTML Embed Code: