Telegram Web Link
『رادیو انشا✒️
#کارگاه_رمان_نویسی 📝| #طنز_نویسی 📒| بدون مقدمه می‌رویم سر اصل مطلب. اگر علاقه‌مندیم که طنزنویسی را یاد بگیریم در قدم اول باید درست‌نویسی را بیاموزیم. اگر قرار است داستان طنز بنویسیم. در قدم اول باید داستان و انواع آن را خوب بشناسیم. بدانیم که عناصر تشکیل‌دهندۀ…
#کارگاه_رمان_نویسی

📝| مشق اول:

📒| زیاد مطالعه کنیم. البته قرار نیست تمام مطالعات‌مان معطوف به آثار طنز باشد. اتفاقاً شایسته‌تر این است که آثار خوب کلاسیک را اول مطالعه کنیم و هر چقدر بیشتر بخوانیم بهتر است.
داستان‌های خوب از داستان‌نویس‌های خوب کشورمان و جهان را بخوانیم. اشعار زیبای شعرای خوب کشورمان را بخوانیم. آثار بزرگان ادبیات کشورمان همچون حافظ، سعدی، مولوی و … را در برنامه مطالعاتی خودمان داشته باشیم. ما را از نوشتن اسامی تمامی بزرگان ادبیات کشورمان معذور بدارید. چرا که بزرگان فرهنگ و ادبیات غنی ایرانی و اسلامی آنقدر زیاد هستند که می‌بایست کل این نوشته را فقط به بردن نام آن عزیزان بزرگوار اختصاص دهیم که همین هم می‌دانم کافی نیست.
📒| حالا که قرار است مطالعه کنیم با توجه به توضیحاتی که گفتم حواسمان باشد تا از مطالعۀ آثار طنز غافل نشویم. آثار متعددی برای مطالعه پیش رو است که برای شروع دو کتاب را پیشنهاد می‌کنم:
کتاب «قهوه قند پهلو» مجموعۀ شعر طنز از شاعران مختلف است که به همت امید مهدی‌نژاد گردآوری و توسط انتشارات سورۀ مهر منتشر شده است.
کتاب «کبریت کم خطر» مجموعه داستان‌ها و نثرهای طنز از نویسندگان مختلف است که به همت علیرضا لبش گردآوری و توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
📒| دلیل اینکه این دو کتاب را برای شروع معرفی کردم این است که می‌توانید یکجا با کلی آثار طنز بسیار خوب آشنا شوید که توسط دو طنزپرداز کاربلد و خبرۀ کشورمان گردآوری شده است. می‌توانید آن‌ها را بخوانید و از خواندن آن آثار هم لذت ببرید و هم بیاموزید.

#ایده
🎙||@Radioensha
#شعر_طوری💛
مگذار که غصه در برت گیرد
کو آفت جان حال و آینده‌ست
هرگز مسپار دل به نومیدی
آدم به امید و آرزو زنده‌ست
#مهدی_اخوان_ثالث
🌸|| @Radioensha
#نکته_نویسندگی 🗒
طول کاملا مناسب برای یک صحنه هیچ ارتباطی با تعداد واژه‌ها یا صفحات ندارد. بلکه طول صحنه بر حسب هدف صحنه و جایگاه آن در بین سایر صحنه‌ها تعیین می‌شود.

#صحنه‌پردازی
🎙|| @radioensha
『رادیو انشا✒️
#کارگاه_رمان_نویسی 📝| مشق اول: 📒| زیاد مطالعه کنیم. البته قرار نیست تمام مطالعات‌مان معطوف به آثار طنز باشد. اتفاقاً شایسته‌تر این است که آثار خوب کلاسیک را اول مطالعه کنیم و هر چقدر بیشتر بخوانیم بهتر است. داستان‌های خوب از داستان‌نویس‌های خوب کشورمان…
#کارگاه_رمان_نویسی

📝| آموختن از خواندن و مطالعه کردن نیاز به دقت بسیار دارد. درک این موضوع که دقیقاً چه اتفاقی در اثر رخ می‌دهد و چرا رخ می‌دهد، اینکه چرا مطلبی زیباست و چرا مطلب دیگری این‌طور نیست، نیاز به درک بالایی از اثر دارد. رسیدن به چنین درکی نیازمند فراگیری شگردها و نکات مربوط به آفرینش طنز است.
📒| حالا که تکلیف اولین مشق‌مان مشخص شد می‌توانیم به سراغ موضوعات دیگر برویم و پیرامون آن‌ها صحبت کنیم. چراکه نمی‌توان منتظر ماند تا شما تمامی شاهکارهای ادبی ایران و جهان را مطالعه کنید و البته نیازی هم به این نیست. جالب است بدانید که انجام همین مشق اول خود، عمری به درازا می‌کشد و تمامی نخواهد داشت. همانگونه که پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «اطلبو العلم من المهد الی اللحد»
«چنین گفت پیغمبر راستگوی   ز گهواره تا گور دانش بجوی»
خواندن تمام شاهکارهای ادبی بیش از عمر آدمیزاد زمان می‌خواهد. برای همین تمامی ندارد. باید اولویت‌ها را با توجه به علاقه‌هایمان بشناسیم و آثاری را مطالعه کنیم که برای راهی که می‌خواهیم در پیش بگیریم ضروری ومناسب‌تر هستند. در هر زمان از زندگی‌مان و در هر سطح و مرتبه‌ای هم که باشیم می‌توانیم یاد بگیریم.

#ایده
🎙||@Radioensha
#نکته_نویسندگی 🗒
بزرگ‌ترین بخش رمان بخش میانی است که در آن زنجیره‌ای از رویارویی‌ها، درگیری‌ها و دعواهای بین شخصیت اصلی و نیروی مخالف رخ می‌دهد.
در این بخش، طرح‌ها یا خط‌های فرعی نیز شکوفا می‌شوند. این خط‌های فرعی رمان را پیچیده‌تر و معمولا معنا و مفهوم آن را عمیق‌تر می‌کنند.
در بخش میانی باید:
- به روابط عمیق‌تر شخصیت‌ها بپردازید.
- کاری کنید که خواننده نگران اتفاقاتی شود که برای شخصیت اصلی رخ می‌دهد.
- برای درگیری نهایی (بین شخصیت و نیروی مخالف)، که رمان با آن تمام می‌شود، مقدمه‌چینی کند.

🎙|| @radioensha
#شعر_طوری💛
تنها دهانِ توست که دل را نمی زند
قندی که در مکرّرِ خود نامکرر است!
#حسین_منزوری
🌸|| @Radioensha
#معرفی_کتاب 📚
این مجموعه شامل سیزده داستان کوتاه از نویسندگانی چون والتر کولبن هوف، گابرلیه وومان، یوزف ردینگ، ارنست همینگوی و هانس هاس است که گردآورنده آن ها را به شش دسته تقسیم کرده. در پایان هم زندگی نامۀ کوتاهی از نویسندگان و همچنین منابع داستان ها ذکر شده است. این کتاب از سری کتاب هایی است که در کارگاه های داستان نویسی آلمان مورد استفاده قرار می گیرد و مطالعۀ آن ها به افراد علاقمند به داستان نویسی توصیه می شود.

داستان ها به خوبی و روان ترجمه شده اند و به راحتی خوانده می شوند. می توان کتاب را باز کرد و هریک از داستان را در یک نشست خواند. تصاویر بدیع و بکر از جمله ویژگی تک تک داستان های انتخابی در این مجموعه داستان است.

داستان پایانی این مجموعه به نام پایان چیزی اثر ارنست همینگوی خود اثری شاهکار محسوب می گردد. در آخر کتاب زندگی نامه ی مختصری از تمام نویسندگان کتاب آورده شده است.
#عقربه_سرنوشت
گرد آورنده: #فریدهلم_برینکمایر
🎙|| @radioensha
#شعر_طوری💛
با ما چو طوفان بودی و صحرای بی آب و علف
حالا شنیـدم با کسی مهـر تــو چـون باران شده
#شاهین_پورعلی_اکبر
🌸|| @Radioensha
#برشی_از_کتاب📚

امکان دارد ناگهان ساعت هر فردی که یک مرتبه به فلورانس می‌رود، از کار بیفتد. او نباید فوراً خلق خوش خود را از دست بدهد، بلکه باید ساعتش را که خوابیده است، نزد لوئیجی ساستی ساعت‌ساز ببرد. مغازۀ او را ـ که بسیار کوچک است ـ می‌توان به ‌راحتی در آخرین خیابان فرعی در انتهای یک خیابان بزرگ پیدا کرد؛ متأسفانه نام آن را فراموش کرده‌ام. لوئیجی ساستی را یک ساعت‌ساز ساعی می‌دانند و اگر پای تعمیرات بسیار بزرگ در بین نباشد، می‌توان ساعت خود را فوراً تحویل گرفت. البته باید کمی منتظر شد، اما چه کسی از انتظار لذت نمی‌برد؟ به ‌شرطی که شنیدن یک داستان واقعی، که حتماً هم داستانی خواهد شنید، زمان این انتظار را کوتاه کند.

وقتی شنیدم لوئیجی ساستی، عادت دارد که حین کار کردن،‌ برای مشتریان خود داستان تعریف کند، با یک ساعت خراب نزد او رفتم. از این ساعت خاطره داشتم و به همین دلیل برایم عزیز بود. شاید به همین خاطر هم با کمی ترس آن را به ساستی دادم.
#عقربه_سرنوشت
گرد آورنده: #فریدهلم_برینکمایر

🎙||@Radioensha
#کارگاه_رمان_نویسی

👽دو راه برای ترسناک‌نویسی

🩸 شیاطین
🩸 شیاطین می‌تونن هر نوعی باشن. شیطانی از گذشته‌ی شخصیت که روی زمان حالش تاثیر می‌ذاره و هدایتش می‌کنه. شیطان ترس که عقب نگهش می‌داره.
🩸 کلی راه هست که به مسئله «شیطان» بپردازید بدون اینکه لزوما مخلوقی جهنمی توی رمان بیارید.

ارواح
ارواح بخش مهمی از ژانر وحشتن. مردم هم درباره‌شون کنجکاون هم می‌ترسن. اینکه چطور ازشون بنویسید به خودتون بستگی داره، اما سعی کنید اول روی جزئیات تمرکز کنید بعد چیز بزرگ‌تری خلق کنید. اگه روح خودش رو درجا نشون بده و خرابی به بار بیاره، فرصت ایجاد تعلیق و کشوندن خواننده در داستان رو از دست دادید.
از چیزهای کوچیک شروع کنید، شاید صدای عجیب یا چیزی که شخصیت مطمئن نیست حرکت کرد یا نه. بذارید شخصیت درباره‌ی اینکه آیا توضیح منطقی وجود داره سردرگم بشه، بعد لایه‌های عمیق‌تر ترس رو اضافه کنید.
از ارواح هم مثل شیاطین می‌شه به صورت استعاری استفاده کرد. شاید خاطرات یک نفر شخصیت رو تسخیر کرده (اون نفر می‌تونه مرده یا زنده باشه). این هم می‌تونه روی گفتار و رفتارها و واکنش‌های شخصیت تاثیر بذاره و همین‌طور که به مرور کشف می‌شه کی تسخیرش کرده و چرا، لایه‌ی رازآلودی به داستان اضافه کنه.

#رمان_نویسی
#ایده
- منبع
🎙||@Radioensha
#توئیت🔗

 با نوشتن یاد می‌گیری از آب کره بگیری، برای دکمه کت بدوزی و با کوچک‌ترین جرقه‌ها آتش بزرگی را برپا کنی.
#شاهین_کلانتری

🌸||@Radioensha
『رادیو انشا✒️
#کارگاه_فیلمنامه_نویسی🎥 📋آنچه باید در مورد استعاره بدانید ⭕️نکتۀ چهارم بااینکه استعاره فرزند تشبیه است اما باهم تفاوت‌های ظریفی دارند. تشبیه با همان مشبه‌بهی که در اختیار مخاطب قرار می‌دهد دیگر همه‌چیز را تمام می‌کند. می‌گوییم پوستش مثل یک گل زیبا بود. تمام.…
#کارگاه_فیلمنامه_نویسی🎥
📋آنچه باید در مورد استعاره بدانید
⭕️نکتۀ پنجم

وقتی می‌گوییم صدایش گرم است یعنی ویژگی‌های مشترکی را برای این دو در نظر گرفته‌ایم. دل‌چسب است، آرام‌بخش است و…

اما وقتی از یک کلمه استفاده می‌کنیم برای نشان دادن چیزی بدون هیچ ویژگی مشترکی از نماد استفاده کرده‌ایم.

مثل گل رز که نماد عشق است یا برگ درخت زیتون به‌عنوان نماد صلح و دوستی.

پس استعاره و نماد هم با هم فرق دارند.

#استعاره
🌸|| @Radioensha
#نکته_نویسندگی 🗒
در عالم نویسندگی، هیچ چیز دقیق و خط کشی شده نیست. به همین علت هم نویسندگی هنر است نه علم. اگر چه طول یک صحنه به هدف آن صحنه بستگی دارد، هیچ قاعده‌ای هم وجود ندارد که به شما بگوید طول هر صحنه با فلان هدف خاص دقیقا چقدر باید باشد. اهمیت صحنه نیز نمی‌تواند در این مورد راهگشا باشد. بعضی وقت‌ها، مهم‌ترین صحنه، برای اینکه بیشترین تاثیر را در داستان داشته باشد، باید از همه کوتاه‌تر باشد.

#صحنه‌پردازی
🎙|| @radioensha
#کارگاه_رمان_نویسی

🌿-نکته های دستوری

🌧-مهم‌ترین پسوندهای وندی ساز

اسم + ی = صفت ؛ تهرانی ، ماندنی ، خانگی  ( "ی" نکره مشتق ساز نیست . مثل : مردی و ... )
صفت + ی = اسم ؛ خوبی ، درستی ، آلودگی و...
اسم + ی = اسم ( اسم حرفه یا مکان شغل ) ؛ خیاطی ، قصابی و...
اسم + گر = اسم ( صفت شغلی ) ؛ آهنگر ، کوزه گر و...
اسم + گری = اسم ؛ وحشی گری و...
اسم یا صفت + یت = اسم ؛ مرجعیت ، آدمیت و...
بن ماضی+ ار= اسم ؛ کردگار،گفتارو..
بن ماضی + ه / ـه = صفت مفعولی ؛ خورده ، شنیده و....

❇️ نکته: باید توجّه داشت که اگر این ( ه ) جزء ساختمان فعل نباشد تکواژ وندی خواهد بود یعنی وندیمی سازد . او دید ه ی روشنی دارد ( ه ) و ند وندی ساز نیست  چون جزء خود  کلمه  است .

بن مضارع + ه / ـه = اسم ؛ خنده ، گریه و...
اسم + ه / ـه = اسم ؛ زباله ، زبانه و...
صفت + ه / ـه = اسم ؛ زرده ،سفیده و..
بن مضارع + ـِ ش = اسم ؛ بینش ، دانش و...
بن مضارع + ان = صفت ؛ گریان ، خندان و ...
اسم + انه = اسم ؛ صبحانه ، بیعانه و ..
اسم + انه = صفت / قید ؛ عاقلانه ، محرمانه و ...
صفت + انه = صفت / قید ؛ عاقلانه ، مخفیانه و ...
صفت شمارشی + گانه = صفت ؛ دوگانه ، پنج گانه و ...
بن مضارع + نده = صفت ؛ خورنده ، رونده و ...
بن مضارع + ا = صفت ؛ جویا ؛ توانا
بن فعل + گار = صفت ؛ آموزگار ، آفریدگار و ...

#ایده
🎙||@Radioensha
#شعر_طوری💛
چه توان‌سوز و غم‌انگیز است
وقتی انسان نسبت به
کسی که دوست می‌دارد کینه پیدا می‌کند ...
#سیمون_دوبووار
🌸|| @Radioensha
#نکته_نویسندگی 🗒
بخش آخر رمان مرحله‌ی گره‌گشایی داستان بزرگ است و در آن همه‌ی بحران‌ها و مشکلات به یک جهت بد یا خوب حل می‌شود. شخصیت به هدفش می‌رسد یا نمی‌رسد یا پیروز می‌شود یا نمی‌شود.
نویسنده در یک پایان خوب باید همه‌ی چیزهای مبهم داستان را روشن کند یا به همه‌ی سوالات پاسخ دهد. باید ببیند خط داستانی هست که هنوز پا در هواست و تکلیفش روشن نیست؟ باید مشکل این خط‌ها را طوری حل کند که خواننده با توجه به طرح یا خط اصلی رمان گیج نشود. در غیر این صورت، باید برگردد و آن خط‌های فرعی را به طور کل حذف کند. چون خواننده‌ها حافظه‌ای قوی دارند.
باید کاری کند که حس طنین داستان پس از خواندن آن نیز در ذهن خواننده بماند. پایان‌بندی‌های خوب، احساسی فراتر از محدوده‌های رمان در روح و ذهن خواننده باقی می‌گذراند.

🎙|| @radioensha
4_6016972005981555220.pdf
415.6 KB
#کارگاه_شعر📝

🌱آشنایی با اوزان مشهور شعر فارسی ۲
🌸||@Radioensha
『رادیو انشا✒️
#کارگاه_رمان_نویسی 🌿-نکته های دستوری 🌧-مهم‌ترین پسوندهای وندی ساز اسم + ی = صفت ؛ تهرانی ، ماندنی ، خانگی  ( "ی" نکره مشتق ساز نیست . مثل : مردی و ... ) صفت + ی = اسم ؛ خوبی ، درستی ، آلودگی و... اسم + ی = اسم ( اسم حرفه یا مکان شغل ) ؛ خیاطی ، قصابی و...…
#کارگاه_رمان_نویسی

اسم + چی = اسم ؛ تلفنچی ، پستچی و..
اسم + بان = اسم ؛ باغبان ، دربان و ...
اسم + دان = اسم ؛ نمکدان ، قلمدان و..
اسم + ستان = اسم؛ گلستان,هنرستان و
اسم + گاه = اسم؛ سحرگاه ، شامگاه و..
اسم + زار = اسم ؛ لاله زار و ...
اسم + یه =اسم / صفت؛ خیریه، نقلیه و.
اسم + ـَ ک = اسم؛عروسک،شهرک و..
صفت + ـَ ک =اسم؛زردک،سرخک و..
اسم + چه = اسم ؛ دریاچه، و ..
اسم + مند = صفت ؛ هنرمند و ...
اسم + ور = صفت ؛ نامور ، ...
اسم + ناک = صفت ؛ ترسناک و...
اسم + وار/واره = صفت / قید اسم ؛ امیدوار،ماهواره و...
اسم + گین = صفت ؛ اندوهگین و ...
اسم یا صفت + ین= صفت؛دروغین و..

-از کانال علوم و فنون ادبی
✍🏽امیر نور محمدی
#ایده

🎙||@Radioensha
2024/09/25 07:23:36
Back to Top
HTML Embed Code: