Telegram Web Link
📨 درباره‌ی روان‌کاوی‌ رابطه‌ای
قسمت دوم بخش نخست


ایده‌های فرنزی بر بسیاری از نظریه‌پردازان بعدی تأثیر گذاشت. کسانی که کار او را گسترش دادند و به تأسیس روانکاوی رابطه‌ای به عنوان یک حوزه مستقل کمک کردند.
نمونه‌ی آن‌ها هری استک سالیوان، روان‌پزشک آمریکایی بود که تحت تأثیر ایده‌های فرنزی قرار گرفت. او نظریه روان‌پزشکی بین‌فردی را توسعه داد که بر اهمیت روابط بین‌فردی در شکل‌گیری شخصیت تأکید داشت.‌ سالیوان روانکاو نبود اما در دوران کار و زندگی می‌کرد که روانکاوی و روان‌پزشکی در آمریکا تقریباً یک رشته بود. چنانکه می‌دانیم تا پایان نسخه‌ی دوم، DSM یا دستورالعمل تشخیص بیماری‌های روانی در امریکا زیر شعاع روانکاوی و ایده‌های آن پرداخته شده بود و از نسخه‌ی سوم بود که میان روان‌پزشکی و روان‌کاوی‌ فراق افتاد. در زمان سالیوان روانکاوان روان‌پزشک روسای انجمن روان‌کاوی آمریکا هم بودند، فرویدی بودند و البته به شیوه‌ای انحصاری به غیر روان‌پزشکان اجازه‌ی ورود به حرفه‌ی روان‌کاوی نمی‌دادند. او از رویکرد دور و سرد و منفعل این دسته بالینگران رنجیده بود، و در نتیجه آرام آرام تحت تاثیر فرنزی و بعد از آنکه با اریک فروم که از اروپا گریخته و به جنوب آمریکا مهاجرت کرده بود ایده‌ی بین‌فردی خود را شکل داد. او که حرف‌های تازه و ایده‌های نویی را به روان‌پزشکی و نحوه‌ی ارتباط بیمار و پزشک وارد کرد معتقد است: «فقط در زمینه روابط بین‌فردی است که فرد می‌تواند فهمیده و درمان شود.» (سالیوان، ۱۹۵۳) از سالیوان هم بعدها بیشتر خواهیم خواند و آرای او را با جزئیات بیشتری مرور می‌کنیم.
یکی دیگر از چهره‌های کلیدی که مناسب است آغاز این مجموعه نوشته‌ها را با نام او شروع نماییم استیون ای. میچل است، یکی از بنیان‌گذاران روانکاوی رابطه‌ای، که به صراحت تأثیر فرنزی را در کار خود به رسمیت می‌شناخت. میچل گفته: «تأکید فرنزی بر رابطه درمانی و تأثیر متقابل پایه‌ای در توسعه روانکاوی رابطه‌ای بود.» (میچل، ۱۹۸۸) در ایران کتاب مشترک میچل و گرینبرگ یعنی روابط ابژه در نظریه‌ی روانکاوی کتابی شناخته شده است. گرینبرگ و میچل عنوان روانکاوی رابطه‌ای را انتخاب کردند و از ایده‌های فرنزی و سالیوان بهره گرفتند، هرچند ایده‌های مختلفی را به آن افزودند و یک چرخش تازه در روان‌کاوی ایجاد نمودند. تنوع ایده‌هایی که در این گرایش از روانکاوی استفاده شده چنان است که اهل این شیوه از نگاه به ذهن انسان و چگونگی کنش انسانی بیش از آن‌که نام مکتب را بپسندند از عنوان چرخش استفاده می‌کنند.

  منابع

۱. فرنزی، ساندور. (۱۹۳۳).
Confusion of Tongues between the Adults and the Child

۲. سالیوان، هری استک. (۱۹۵۳).
The Interpersonal Theory of Psychiatry

۳. میچل، استیون ای. (۱۹۸۸)
Relational Concepts in Psychoanalysis: An Integration.

#همراه
#پیشگام_روان‌کاوی_رابطه‌ای
#یادداشت‌ها
ویدئوی یک. درباره‌ی روان‌کاوی‌ رابطه‌ای

ویدیویی را که تماشا می‌کنید، از اسپیروس اورفانوس است. اورفانوس روانکاو رابطه‌ای آمریکایی- یونانی رئیس برنامه پست دکترای روان‌کاوی در دانشگاه نیویورک است. ای که در چهارمین کنگره روانکاوی و روان درمانی پویای ایران که شهریور ۱۴۰۲ در تهران برگزار شد رئیس افتخاری و یکی از سخنرانان کلیدی بود از روسای پیشین انجمن جهانی روانکاوی و روان‌درمانی رابطه‌ای است.
🗞 درنگ

#دکتر_افشین_احمدوند. روان‌‌پزشک


اول. سراغتان خواهیم آمد!

به یکی از همکاران گفتم مدتی است که مردگان  سعی می‌کنند که با من ارتباط برقرار کنند ، بی‌درنگ گفت دچار هذیان یا توهم شده‌ای! ولی وقتی تلگرام خود را به اونشان دادم گفت: «نترس  این خدابیامرزها سراغ من هم آمده‌اند کاری باهات ندارن!»
  اینکه هر از چندگاهی حساب کاربری یک متوفی دوباره فعال می‌شود جدای از جنبه‌های اخلاقی و روان‌شناختی آن از جمله برگشت خاطرات و تجدید آسیب‌های روانی احتمالی و ... فکر می‌کنم از جنبه حقوقی هم قابل تامل است.
در هر حال انگار که بسوی نوعی جاودانگی در فضای مجازی در حال حرکت هستیم  و پس از مرگمان هم گاهی به این دنیا سر خواهیم زد!

دوم. جنبه‌های زیبایی شناسانه تندرستی!

از مراقبین یک بیمار قدیمی در موردش پرسیدم، گفتند: « همچنان در حال فحش دادن است پس سالم است!»
بی درنگ مراقب اضافه کرد که هرگاه بیمار فحش نمی‌دهد ما نگران می‌شویم چون حتما مشکلی پیش آمده است!
او از صبح که از خواب برمی‌خیزد شروع می‌کند به ناسزا گفتن، زمانی هم که کسی دور و برش نیست به هوا!
جالب این‌جاست که هیچ‌کس از او ناراحت هم نمی‌شود و حتی او را دوست هم دارند!
در واقع پیش‌فرض تندرستی در مورد او ادامه‌ی انجام کاری‌ست که بلد است و سال‌هاست به‌صورت تنظیمات کارخانه در حال انجام است!

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
مرکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه تهران با همکاری دفتر مشاوره و سلامت و سبک زندگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار می‌کند

🔰 وبینار تداوم سرزندگی در میانه بحران
🟣 دکتر امیرحسین جلالی ندوشن
🗓 تاریخ برگزاری: دوشنبه 8 مرداد ماه ۱۴۰۳
ساعت: ۸:۳۰ الی ۱۱:۳۰

🟠 لینک شرکت در وبینار: http://www.skyroom.online/ch/moshavereh99/sefcare

لینک ۱۰ دقیقه قبل از شروع وبینار فعال می گردد.

🟠 لینک ثبت نام: https://b2n.ir/b38162
ثبت نام جهت دریافت گواهی الزامی است.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
خط دکتر محمود حرازی
پیشکسوت ارجمند روان‌‌پزشکی یزد

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 درنگ

#دکتر_افشین_احمدوند. روان‌‌پزشک

« سپاسگزاری وارونه!»

بر حسب اتفاق یک همکار داروساز را دیدم و از این فرصت برای بیان نارضایتی شدید و عمیق خود از دخالت برخی از کارکنان داروخانه در تجویز داروها، سین جیم بیمار، ارائه‌ی توصیه‌های عجیب غریب و ... استفاده کردم اما به سبک پختگی میانسالی!
بر اساس تجربه‌های پیشین مطمئن بودم که اگر کوچک‌ترین انتقاد مستقیمی بکنم ایشان مطالب را طوری انتقال خواهد داد که نه تنها موثر نخواهد بود بلکه از فردای آن روز چند دشمن خشمگین آن‌جا در انتظار بیماران بخت برگشته‌ای که نسخه‌ی مرا در دست دارند، نشسته‌اند لذا به آقای دکتر بطور کاملا جدی و باورپذیری گفتم:
« از همکاری پرسنل زحمتکش داروخانه بسیار سپاسگزارم، به‌ویژه این‌که دقیقا همان برند و دوزی را که تجویز کرده‌‌ام به بیمار می‌دهند و با بیماران بحث‌های ناامید کننده نمی‌کنند و آنها را تشویق به رعایت دستورات درمانی می‌کنند!»

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🗞 خبر-درنگ

طرح ضربتی برخورد با عطاری‌های غیرمجاز یا خودکرده را تدبیر نیست؟

خبر: رسانه‌ها خبر دادند که رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر فاتب گفته است در پی دریافت گزارش‌های مردمی درباره اقدامات مشکوک چند عطاری در سطح شهر، طرح بازدید و برخورد با این واحدهای صنفی در دستور کار همکاران من قرار گرفت. وی همچنین خبر داده ۵۳ کیلوگرم مواد مخدر و ۴۶ هزار قرص غیرمجاز از عطاری های متخلف کشف شده است. همچنین این مقام انتظامی خبر داده ۲۸ نفر که از مالکان عطاری‌ها هم که به فروش مواد مخدر مشغول بودند دستگیر و تحویل مراجع قضایی شدند.
رییس فاتب همچنین گفته متاسفانه مصرف برخی داروهای لاغری اخیرا بسیار باب شده است؛ این قرص ها به متامتفتامین یا همان شیشه آغشته بوده و به شدت اعتیاد آور هستند.

درنگ: جامعه‌شناسی را دانش مطالعه پیامدهای ناخواسته می‌دانند. هر اقدامی پیامدهایی دارد و حتی یک کار سودمند می‌تواند به صورت ناخواسته باعث پیامدهایی دردناک شود. ساخت اتوبان نواب در تهران یک تحول مهم در مدیریت شهری بود، اما اتوبان کشیدن میان تعدادی محلات قدیمی، عملاً محله‌ها و سازوکارهای رابطه‌ای و تنظیم کننده در آنها را از میان برد. فضاهای شهری تازه که به آسمان قد کشیده بود مامن امنی شد برای رشد جرائم و خرده جرائم. مثال‌ها فراوان است اما تکه مربوط آن به این خبر آن است که اینجا ما با یک طرح و برنامه علمی و خیرخواهانه روبرو نبودیم که اکنون از پیامد ناخواسته آن حرف بزنیم. « خود کرده را تدبیر نیست.» شاید توضیح بهتری باشد. روزی که به رغم تمام هشدارهای جامعه‌ی علمی، به این حکیم و آن حکیم‌نما اعتبار داده شد و عطاری‌ها شدند داروخانه‌های سنتی، چنین روزی را پیش بینی کردن خیلی هم سخت نبود. تازه این از نتایج سحر است شاید کوچک‌ترین و اندک‌ترین پیامدی باشد که آن رویکرد به همراه داشته. جامعه‌ای که به دانش پشت کند و به ضد علم خوش‌آمد بگوید خوش اقبال نیست و نخواهد بود. ما عدد دیگر نمی‌فهمیم. کسی اگر دهه ۶۰ را به یاد داشته باشد می‌داند که داشتن چند کیلوگرم مواد مخدر که البته اینجا اشاره نشده تریاک یا هروئین است که در مورد هروئین فقط چند گرم آن کافی بود حکم مرگ داشت. قصه چند عطاری غیر مجاز و چند متخلف نیست. داستان بیخ‌دارتر از این حرف‌ها است‌.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
🗞 بخش سوم و پایانی مقاله‌ی سیگار

اهمیت ترک سیگار برای بیماران روان

بیمارانی که سیگار را ترک می‌کنند، می‌توانند بیماری‌های مرتبط با دخانیات را محدود کنند، از اثرات ناخوشایند ترک نیکوتین و ولع مصرف جلوگیری کنند و عمر طولانی‌تری داشته باشند. این مزایا هنوز هم برای بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات روان‌پزشکی به دست نیامده است. اولویت روان‌پزشکان باید کمک به بیماران مبتلا به بیماری‌های روان در تجربه‌ی این مزایا از طریق کمک به آنها در مدیریت اختلال مصرف دخانیات باشد.

نتیجه‌گیری

روان‌پزشکان با توجه به نقش و مهارت‌های منحصر به فرد خود، نقش مهمی در کاهش میزان بالای مصرف سیگار در میان افراد مبتلا به بیماری‌های روانی دارند. این نقش شامل غربالگری مصرف دخانیات، ارائه داروهای ترک سیگار و مشاوره مناسب است. همچنین، برنامه‌های آموزشی دستیاری باید به توسعه‌ی مهارت‌های لازم برای درمان اختلال مصرف دخانیات در میان دستیاران توجه ویژه‌ای داشته باشند تا بیماران مبتلا به بیماری‌های روان نیز از مزایای ترک سیگار بهره‌مند شوند.

📎 پایان. ۳/۳

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
🗞 چالشی تازه

#دکتر_امیرحسین_جلالی_ندوشن. روان‌‌پزشک

ماسک‌ها می‌افتد
قصه‌، فقط یک هورمون نیست...

مبارزه‌ی المپیکی بوکسور ترنسجندر الجزایری و مبارز زن ایتالیایی که در مدت کوتاهی با انصراف ورزشکار اهل ایتالیا از بیم جان پایان یافت موضوعی تازه را به بحث‌های مجازی کشانده است. این ورزشکار که پیش‌تر از یک کارزار بین المللی به دلیل چالش جنسیت حذف شده بود در المپیک امکان رقابت یافت ولی مشت‌های محکم او به ورزشکار ایتالیایی باعث شد که این بوکسور زن از بیم جان خیلی زود صحنه‌ی مسابقه را ترک کند و نقل است که گفته در عمرش چنین مشت‌های محکمی نخورده. داستان فقط یک رقابت و مسابقه‌ی مقدماتی در رویدادی مهم چون المپیک پاریس ۲۰۲۴ نیست. در زمانه‌ی غلبه‌ی گفتمام و روایت سیالیت جنسیت و کمرنگ شدن مرزهای جنسیت و رسمیت گوناگونی تنوع سلیقه، بروز و حضور جنسیتی مجدد حرف از سطح تستوسترون و نابرابری در رقابت به میان آمده تا جایی که نامزد ریاست جمهوری آمریکا که به ایده‌های زن‌ستیزانه شهرت دارد خود را به این کارزار وارد کرده و البته فقط سوالی مطرح ننموده بلکه یک سوی دعوا ایستاده.
هشدار بزرگترین نهاد اروپایی زنان: نابرابری جنسیتی در ترکیب کمیسیون‌های مهم پارلمان اروپا جدی است

با همه‌ی سخن‌ها و همه‌ی کوشش‌ها و پویش‌ها اما یورونیوز به تازگی خبر داده بود که یک کارشناس لابی زنان اروپا توضیح داده که نابرابری جنسیتی در کمیسیون‌های مهم پارلمان اروپا نظیر اقتصاد و سیاست خارجی بسیار جدی است.
پارلمان اروپا که در ماه ژوئن انتخاب شد اولین پارلمان در تاریخ است که در آن تعداد زنان عضو نماینده کاهش یافته است. همان منتقد افزوده که این موضوع بر ترکیب کسانی که کمیسیون‌های مختلف را اداره می‌کنند و طرز نمایندگی کردن زنان اروپا تأثیر می‌گذارد.

در جهانی عجیب که روز به روز دامنه‌ی خشونت و جنگ و افراطی‌گری بیش‌تر می‌شود و در عصری که به نظر می‌رسید مساله‌ی نابرابری زن و مرد به شیوه‌ای روشن حل شده و جهان وارد جای جدیدی شده اما ایده‌های زن‌ستیز یا با عبارتی بهتر جنسیت زده و دال بر نابرابری باز می‌گردند.(سرکوب شده، همواره میل به برگشت دارد: فروید.)

با این وجود همان مسابقه‌ای به‌نظر ساده نشان می‌دهد که شاید انسان خیلی ساده‌انگارانه و با چشم بستن بر بسیاری واقعیت‌ها و با تلاش برای پاک کردن بخش‌هایی از صورت مساله چون خیلی از موضوعات دیگر که با حقوق انسانی ارتباط دارد تنها ماسکی بر مساله زده‌. ماسکی که کنار می‌رود و نه تنها زشتی نابرابری را که پنهان شده نشان می‌دهد بلکه غفلت‌هایی که در صورتبندی رخ داده و باعث شده مساله حل نشود بلکه پنهان شود را نمایان می‌کند که این دومی مهم‌تر است. نیچه فیلسوف مهم غربی در صورتبندی خود از انسان، آدمیزاد را خود-فریب توصیف کرد. ایده‌ای کانونی که فروید آن را گرفت و روانکاوی را بر آن بنا نهاد. آدمی، آدمی است.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
تلگرام همراه را دنبال کنید، با این نشانی.
غیر از یادداشت، مجموعه‌ای از مقالات خواندنی، ویدئو، و کتاب‌های مرتبط را این‌جا خواهید یافت.

#همراه
#پیشگام_روان‌کاوی_رابطه‌ای
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
New Recording 24
🔆 پوشه صوتی سخنرانی دکتر آویشن مهدوی (دستیار رشته روان‌پزشکی) با عنوان «دینامیک محیط‌های کاری: تحقیر و دلسردی»؛ ۱۴۰۳/۵/۱۵
-
◼️◼️ هم‌دردی

همکار عزیز و عضو سابق تحریریه‌ی تجربه‌ها دکتر کاوه علوی در اندوه بزرگ فقدان پدر سوگوار شده است. ما در غم بزرگ دوست‌مان شریکیم. مراسم یادبود را اطلاع خواهیم داد.

#تجربه‌های_روان‌پزشکانه
2024/11/16 12:46:30
Back to Top
HTML Embed Code: