Telegram Web Link
۲۰_صفحه_اول_کتاب_آیا_علم_می_تواند_دین_را_نادیده_بگیرد؟_.pdf
247.4 KB
📚۲۰ صفحه اول #کتاب
آیا علم می تواند دین را نادیده بگیرد؟

🔺مجموعۀ حاضر حاوی پاسخ 62 تن از دانشمندانی است که عقیده دارند هم علم و هم دین جنبه‌های مهم زندگی انسان‌ها هستند و هیچ‌یک نباید فدای دیگری شود. برخی افراد پاسخ‌گو عبارت‌اند از: محمد کمال حسین، سرگی گریب، رضا داوری اردکانی، انور نسیم، جورج ال مورفی، و ابراهیم کالین و #علامه_حسن_زاده_آملی و سید حسین نصر. در هر مورد نخست دانشمند مورد نظر معرفی و سپس آثار، فعالیت‌ها و شغل وی بیان شده است.

#فهرست

🔷کانال دکتر مهدی گلشنی👇
@prof_golshani
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔻آگاه به زمانه
تئوری دکتر فخری‌زاده مبتنی بر عرفان بود

🔹 پروفسور #مهدی_گلشنی، در گفتگو با مجله خردورزی:

▫️در گفتگویی که با دکتر گلشنی داشتیم، ایشون درباره شخصیت دکتر فخری‌زاده به این نکته اشاره کردند:

شهید فخری زاده معتقد بودند که باید فلسفه را در علوم‌تجربی به کار ببریم و علوم‌تجربی را وارد علوم‌انسانی کنیم؛ در واقع اعتقاد داشتند که فیلسوف باید با آن علوم آشنا باشد.

▫️در ادامه هم تاکید داشتند که تئوری دکتر فخری‌زاده مبتنی بر عرفان بود و عقیده داشتند که باید بر روی عظمت عالم خلقت توجه کنیم، نه اینکه علم وسیلۀ نان آوردن و مقام آوردن باشد.

▫️این که در عین جامعیت، تکبر نداشته باشیم و نیازهای جامعه را برطرف کنیم، از جمله خصوصیاتی است که شهید فخری‌زاده الگوی خوبی برای آنها بود.


سایت خردورزی (دسترسی به آرشیو و خرید مجله):
kheradvarzi.com
دکتر مهدی گلشنی
🔻آگاه به زمانه تئوری دکتر فخری‌زاده مبتنی بر عرفان بود 🔹 پروفسور #مهدی_گلشنی، در گفتگو با مجله خردورزی: ▫️در گفتگویی که با دکتر گلشنی داشتیم، ایشون درباره شخصیت دکتر فخری‌زاده به این نکته اشاره کردند: شهید فخری زاده معتقد بودند که باید فلسفه را در علوم‌تجربی…
بخشی از متن گفتگو:

فلسفه تا زمان نیوتن و لایب نیتس بر علوم حاکم بود. مکاتب تجربه‌گرا از آن زمان به بعد حاکم شدند. مکاتبی که معتقد بودند فقط علم تنها مبتنی بر تجربه و برگرفته از حواس است. این مکتب هرچه جلوتر آمد، بیشتر تقویت شد. نیمۀ اول قرن نوزدهم، به آگوست کنت رسیدیم که به طور رسمی پوزیتیویسم به راه افتاد و در نیمۀ دوم همان قرن تقویت شد. در ادامه نیز در نیمۀ اول قرن بیستم با ظهور کوانتوم، مکانیک تقویت شد.
بنابراین، دیگر فلسفه شأنی در علوم نداشت. البته بدون اینکه متوجه باشند که دارند فلسفه را به کار می‌برند، فلسفه را به کار می‌بردند! بنده وقتی در دهۀ 1960 در برکلین، دورۀ دکتری فیزیک را می‌گذراندم، نمی‌شد در کلاس‌های فیزیک اسم فلسفه را برد؛ فلسفه مطلقاً مطرح نبود؛ ولی در دو دهۀ آخر قرن بیستم و به‌خصوص در دهۀ اخیر، مسائل فلسفی علوم به شدت اوج گرفت و گروه‌های مشترک از فیزیک و فلسفه تشکیل شد. چهار دانشگاه آمریکایی در شرق آمریکا مانند ییل، کلمبیا و… حتی یکی از دانشگاه‌های غرب آمریکا که یکی از شعب دانشگاه کالیفرنیا در سنتاکروز، ائتلافی از اساتید فیزیک و فلسفه تشکیل دادند. بلافاصله یک سال بعد، آکسفورد کمبریج نیز ائتلافی تشکیل دادند و این مسائل راه افتاد.
حدود چهل سال است درس مبانی فلسفی مکانیک کوانتوم را در ایران داریم؛ اما همواره علیه آن مقاومت می‌شد. سی و سه نفر از دانشجویان فیزیک، بعد از بازنشستگی من تقاضا کردند یک درس مبانی فلسفی مکانیکی کوانتومی تأسیس شود؛ اما رئیس دانشکده با این عنوان که فلسفی است، مخالفت کرد! اینجا اهمیت تفکرات و تأملات این شهید بزرگوار روشن می‌شود.

درحالی‌که این مسائل در جو دانشگاهی و علمی ایران و حتی در جو بین‌المللی هم مطرح نبود، ایشان مقداری این مباحث را مطرح کردند. الان جو علمی غرب بسیار تغییر کرده است. چیزی که مرا به حیرت وا می‌دارد، این است که برخی اساتید جوان، اصلاً حاضر نیستند بفهمند و ببینند که جو علم در غرب تغییر کرده است. برخی از بزرگ‌ترین فیزیک‌دانان و کیهان‌شناسان غربی، بحث‌های فلسفی بسیار شدیدی دربارۀ خلقت و دنیای کوانتوم و… دارند. حتی بعضی از آن اساتید که در ظاهر با فلسفه مخالفت می‌کنند، به طور رسمی آن را به کار می‌برند! برای مثال ریدبرگ یک کتاب دارد که فصلی از آن به مخالفت با فلسفه اختصاص دارد. یکی از بزرگان فیزیک که مثل یوهانس ریدبرگ برندۀ جایزه نوبل در فیزیک است و کتاب ریدبرگ را داوری کرده، ضمن تعریف از آن می‌گوید: «او علی‌رغم ادعای خودش، در حال فلسفه‌بافی است».

💎 متن کاملتر 👉

#گفتگو
@prof_golshani 🌹
📌گلایه چهره ماندگار علمی از پایِ چوبین علم دانشگاهی

👤پرفسور
#مهدی_گلشنی

🔺 اتفاق نظری بین فلاسفه علم درباره مرز مشخص میان علم و شبه علم وجود ندارد، در ایران به علت نفوذ غرب روی دو موضوع بیشتر صحبت می‌شود آن هم به شکل انتقادی؛ یکی طب سنتی و دیگری هم علم دینی که این دو را به طور خاص شبه علم می‌دانند اما من معتقدم که در خصوص هر دو بحث، بسیاری از افرادی که مخالفت می‌کنند، شناخت درستی از مباحث ندارند و آگاهی‌شان از تحولات اخیر در غرب در رابطه با این مسایل بسیار اندک است.

🔻حدود ۶۰ سال پیش که در دانشگاه برکلی بودم، آن موقع فلسفه محلی از اِعراب نداشت اما امروز فلسفه در غرب و از جمله آمریکا احیا شده و توجه به آن روز به روز بیشتر هم می‌شود، کما این که در بین سران علم و فلسفه در غرب، توجه به دین نیز احیا شده به نحوی که می‌توان مدعی شد افکار برخی از دانشمندان و اندیشمندان آن‌ها به مباحث فلسفه اسلامی، بسیار نزدیک شده است.

برای مطالعه کامل این گفتگو اینجا کلیک کنید

📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی؛
📲وب | ایتا | تلگرام | اینستاگرام | تویتر

@prof_golshani 🌹
2024/09/27 23:15:58
Back to Top
HTML Embed Code: