Telegram Web Link
Forwarded from پازشهر
افسانه ای به نام "روز هوای پاک"...

@Pazshahr ◀️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
با به‌کارگیری دوباره بطری و نی‌های پلاستیکی، ورود آن‌ها به #زیستگاه ها و آسیب به #طبیعت را به تاخیر بیاندازیم.


#3R
#بازبافت
#پلاستیک
#مدیریت_پسماند

@Pazshahr◀️
زمستان سیاه تهران

آمار‌ها نشان می‌دهد که ۲۴ روز از ۳۵ روز اول #زمستان امسال در #تهران با هوای سمی سپری شده است.

#آلودگی_هوا
#هوای_پاک

@Pazshahr◀️
ناامنی و نیاز

[تأثیر اقلیم و جغرافیا در پرورش شخصیّت ایرانی]

عاملی که در پرورش شخصیت ایرانی تأثیرگذار بوده، اقلیم و #جغرافیا ست. یک سرزمین خشک، پیوسته سر مردم خود را به جانب آسمان به بالا نگاه می‌دارد، که از او انتظار #باران داشته باشند و این امر آنان را در حال چشم به راه بودن قرار می‌دهد. چنین مردمی سرنوشت خود را در دست آسمان می‌بینند که سال خوبی به آنان ارزانی دارد. این، به صورت یک «نیاز» ذاتی درمی‌آید. ایرانی همواره با این دو حالت سروکار داشته:
"ناامنی و نیاز"
و چنان‌که می‌بینیم ادبیات فارسی دری سرشار است از بازتاب این دو حالت.

آن‌همه غلو، اوج گرفتن، پیچیدن به پای #طبیعت، بی‌قراری، به گل و سبزه و چشمه و هامون متوسل شدن؛ نوعی استغاثه به درگاه آسمان است، تا به فریاد زمین برسد.

#حافظ که بیش از دیگران در عمق روح ایرانی نفوذ کرده است، این کلمهٔ «نیاز» را در تمام بُعد دور و درازش به کار می‌برد:
«نیاز نیم شبی دفع صد بلا بکند»
«که کیمیای مراد است خاک کوی نیاز»
«نیازی عرضه کن بر نازنینی» این «نیاز» وسیع‌تر از آن است که به یک «معشوق» منحصر بماند. ندایی درونی است به کل دستگاه آفرینش که کارکرد #اقلیم، یکی از نمودهایش می‌تواند باشد.
لفظ «تشنه» نیز با همان حدّت ادا می‌شود. «در لب تشنهٔ ما بین و مدار آب دریغ»
«تشنهٔ بادیه را هم به زلالی دریاب»،
«رندان تشنه‌لب را جامی نمی‌دهد کس».

در مقابل نیاز کلمهٔ فیض قرار می‌گیرد. «چون آبروی لاله و گل فیض حسن تو ست»، «در ازل هر کو به فیض دولت ارزانی بود»، «به فیض جرعهٔ جام تو تشنه‌ایم ولی... »

کمبود #آب با فراوانی آفتاب همراه است. اندیشهٔ ایرانی پروردهٔ سرزمینی است که خورشید بر آن استیلا دارد. بی‌جهت نیست که شاهنامه آن را «خورشید فرمانروا» می‌خواند، و در شاهنامه همهٔ کردارهای بزرگ با دمیدن آفتاب آغاز می‌شود.
ایران گهوارهٔ «مهرپرستی» است، و حافظ #خورشید را به درون خانه می‌آورد، و در تلألوء جام بازتاب می‌دهد:
« خورشید می ز مشرق ساغر طلوع کرد!...».

اما از سوی دیگر، تابش تند #آفتاب تشنگی‌انگیز هم می‌شود. در مجموع، این حالت هجر و فراق و محرومی و عجز و طلب که زبانزد غزل فارسی است، از همین معنا سرچشمه می‌گیرد، و در کنار آن انتظار و امید و مژده و دیدار نیز هست، و نشان‌دهندهٔ آن است که طی هزار سال، امید و نومیدی و گشاد و بَست، دوش به دوش، بر روح ایرانی حکمفرما بوده.
خورشید در حالت دوگانهٔ خود بر این کشور چیرگی داشته: یکی روشنایی و گرمی، و دیگری تَف، یعنی حرارت خشک‌کننده. موضوع نیاز و عطش، گذشته از شعر در سایر شاخه‌های هنری و عقیدتی نیز راه یافته است.
مگر نه آن است که سقّاخانه، آبدان، نذرِ آب، جزو مناسک درآمده و ده‌ها مَثَل و حکایت آن را همراهی می‌کند؟


تأمل در حافظ
:[بررسی هفتاد و هفت غزل در ارتباط با تاریخ و فرهنگ ایران]
#محمدعلی_اسلامی‌ندوشن
#ادبیات_محیط_زیست


@Pazshahr◀️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
دهم بهمن‌ماه، جشن سده گرامی باد

گفته می‌شود از جشن‌های باستانی فلات ایران، سده کهن‌ترین است که تا کنون یاد و نشان آن به کوشش پیشینیان فرهنگ‌دوست برجا ست.

از اسطوره‌های جشن سده تنها یکی به پیدایش آتش اشاره دارد؛ فردوسی می‌گوید: هوشنگ پادشاه پیشدادی، که شیوهٔ کشت‌وکار، کندن #کاریز، کاشتن #درخت و… را به او نسبت می‌دهند، روزی در دامنهٔ کوه ماری دید و سنگ برگرفت و به سوی مار انداخت و مار فرار کرد؛ اما از برخورد سنگ‌ها جرقه‌ای زد و #آتش پدیدار شد.

در کتاب‌های «التفهیم» و «آثارالباقیه» ابوریحان، از پدید آمدن آتش سخنی نیست بلکه آن را افروختن آتش بر بام‌ها می‌داند که به دستور فریدون انجام گرفت و در نوروزنامه آمده‌است که: «آفریدون همان روز که ضحاک بگرفت جشن #سده برنهاد و مردمان که از جور و ستم ضحاک رسته بودند، پسندیدند و از جهت فال نیک، آن روز را جشن کردندی و هر سال تا به امروز، آیین آن پادشاهان نیک‌عهد را در ایران و دور آن به جای می‌آورند.»


#روزشمار_طبیعت
#جشن_سده


@Pazshahr◀️
Forwarded from پازشهر
تالاب‌ها محیط‌هایی هستند با مشخصاتی میان خشکی و آب؛ برخی تالاب‌های نزدیک دریا با جزر و مد تغییر وضعیت می‌دهند.
مشخصه اصلی تالاب‌ها ماندگاری نسبی آب در آن‌ها است. آب تالاب‌ها ممکن است شور یا شیرین باشد.

🔹تالاب‌ها را می‌توان شاهکار طبیعت به‌شمار آورد.
به جرأت می‌توان گفت در مجموعه چهره‌های محیط طبیعی زمین کمتر زیستگاهی تا بدین پایه با اهمیت پیدا می‌شود که این اندازه مورد غفلت واقع شده باشد. در واقع می‌توان تالاب‌ها را ازجمله نظام‌های حیات‌بخشی به حساب آورد که مطلقاً جایگزین ندارند. تالاب‌ها مفیدترین و در عین حال بدبیارترین #اکوسیستم‌ های طبیعت هستند.

🔹#۱۳بهمن مصادف با #۲فوریه، روز جهانی تالاب‌ها نام گرفته است. در سال ۱۳۴۹ خورشیدی در چنین روزی در شهر رامسر، معاهده‌ای جهانی برای حفاظت از تالاب‌ها به تصویب رسید که به کنوانسیون رامسر معروف است.
این پیمان تماماً با تلاش و پیگیری‌های #اسکندر_فیروز، رئیس وقت سازمان محیط زیست ایران تهیه شد. به او لقب پدر تالاب‌ها را داده‌اند چرا که اگر او نبود شاید تمامی تالاب‌های امروز ایران که به سختی نفس می‌کشند، به مرداب تبدیل گشته بودند.

🔹تالاب‌ها از جمله مولدترین محیط‌های کره زمین اند به صورتی که می‌توانند زیستگاه بسیاری از پرندگان، #جانوران و #گیاهان مختلف بسیاری باشند. تالاب‌ها همچنین نقش بزرگی در اکوسیستم و زیست بشری دارا هستند به عنوان مثال برنج یکی از محصولات رایج تالابی، غذای بیش از نیمی از ساکنان زمین را فراهم می‌آورد.

🔹از #کنوانسیون_رامسر می‌توان به عنوان قدیمی‌ترین معاهده بین‌المللی با تاکید بر حفاظت از محیط‌زیست در جهان نام برد. طرف‌های معاهده در این کنوانسیون موظفند که تالاب‌های حائز اهمیت خود را تعیین و با مدیریت صحیح بکوشند تا تعداد #پرندگان آبزی را در تالاب‌های ذکر شده افزایش دهند و منطقه را به اکوسیستمی مفید و تحت حمایت تبدیل کنند.
در این کنوانسیون فهرستی از تالاب‌های مهم جهان نیز تهیه شده که به «فهرست رامسر» شهرت دارد. در این فهرست بریتانیا با ۱۶۴ تالاب از لحاظ تعداد و کانادا با ۱۳۰ هزار کیلومتر مربع #تالاب، از لحاظ وسعت رکورددار است. مقر دائمی کنوانسیون در گلند سوئیس اس‍ت.

#روزشمار_طبیعت
#روز_جهانی_تالاب‌ها

@Pazshahr◀️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
از زیباترین نماهای ثبت شده در طبیعت که برنده جایزه‌های ارزشمندی شده است.

#مردمانی_دیگر
#حرمت_حیات
#جانوران
#مادر

@Pazshahr◀️
بامداد امروز #زمین‌لرزه ای با بزرگای ۷.۸ ریشتر، به ژرفای ۱۸ کیلومتر در جنوب ترکیه روی داد که کشورهای همسایه را نیز لرزاند و در سوریه هم زیان‌هایی به بار آورد.

یک زمین‌شناس دو روز پیش درباره احتمال وقوع این #زلزله هشدار داده بود!

"بلایای طبیعی" عنوانی ست برگزیده از سوی انسان برای پدیده‌های قانونمندِ سرشتی، که در رویارویی با آن‌ها ناتوان یا بی‌ملاحظه است. چه بسا با آموزش درست و رعایت ایمنی به آسانی می‌توان از بلا به دور ماند؛ به تفاوت میزان خسارت در ساختمان‌های مجاور دقت کنید.

#مدیریت_بحران


@Pazshahr◀️
پس از #زمین‌لرزه ترکیه، در کمتر از ۱۶ ساعت برای ۲۳۵۷۳۸ نفر کانکس و چادر مهیا شده است...
۳۱۰۰۵ عدد کانکس
۲۸۰۱۵ عدد چادر

گمان بر این است حدود یک‌صد هزار تن همچنان در زیر آوار هستند.
تا کنون شمار جان‌باختگان #زلزله مهیب ترکیه، در دو کشور سوریه و ترکیه، مجموعاً به ۵۰۰۰ نفر نزدیک شده است و سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که ممکن است تلفات تا هشت برابر آمار کنونی افزایش یابد.

#مدیریت_بحران

@Pazshahr◀️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نمایی زیبا و دیدنی از حیات وحش ارتفاعات #هیرکانی

#محیطبان جعفر پناه‌پور
#پارک_ملی_گلستان


@Pazshahr◀️
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بارش شدید برف که در روز‌های گذشته سراسر استان چهارمحال و بختیاری را فراگرفته باعث اعلام وضعیت قرمز در شهرستان کوهرنگ شده است.

بر اساس اعلام سازمان هواشناسی صبح روز سه‌شنبه (۲۵ بهمن ۱۴۰۱) ارتفاع #برف روی زمین در این شهرستان به ۱۰۳ سانتی‌متر و ارتفاع کلی برف به ۲۲۲ سانتی‌متر رسیده است.

با توجه به اعلان‌های #هواشناسی بارش‌ها در شبانه‌روز چهارشنبه با شدت بیشتری در نقاط مختلف ادامه دارد و شهرستان کوهرنگ در حال ناپدید شدن زیر برف است.
"فرارو"

#زمستان
#مدیریت_بحران


@Pazshahr◀️
2024/09/29 03:40:42
Back to Top
HTML Embed Code: