Telegram Web Link
سقط در گله بز و‌گوسفند چند دلیل دارد:


1⃣عفونت رحم

2⃣کمبود مواد معدنی خصوصا سلنیوم

3⃣آسیب های فیزیکی

4⃣مصرف نان خشک و‌هر خوراک کپک زده

5⃣الودکی باکتریایی ناشی از حضور گربه، موش و...کلامیدیایی؛بیماری باکتریایی لیستریوزیس، بروسلوزیس( تب مالت)

6⃣آب یخ کرده

7⃣کمبود انرژی جیره خصوصا در میش و‌بز چند قلو باردار

8⃣آلودگی ویروسی شامل عامل بیماری زبان ابی (bluetongue)

9⃣واکسیناسیون در دو هفته اخر ابستنی

0⃣1⃣مسمومیت های گیاهی و مصرف کیاهان گواترزا( برگ‌چغندر، کلم و...)
تأثير مصرف كنسانتره در میزان رشد گوساله ها

پس از تولد گوساله، بسته به نظر دامدار كه قصد داشته باشد «آن را پروار كند» و «یا گوساله ماده را برای جانشینی در گله نگهداری نماید»، میزان مصرف غذا بسیار مهم می باشد. چرا كه میزان رشد روزانه گوساله های پرواری رابطه مستقیم با میزان مصرف غذا دارد. همچنین در مورد گوساله های جایگزین كه به عنوان تلیسه و در نهايت گاو شیری در گله باقی خواهند ماند، میزان مصرف غذا بسیار اهمیت دارد.مصرف كنسانتره در جیره گوساله ها یك هفته بعد از تولد ضروری است (به این كنسانتره استارتر می گویند كه حاوی انرژی و خصوصاً پروتئین زيادي است).البته هیچگاه نباید فراموش كرد كه حتماً در ساعات اولیه تولد باید آغوز یا ماك به گوساله خورانده شود. (در24 ساعت اولیه تولد باید آغوز مادر گوساله را هر 4 ساعت یكبار به گوساله خوراند.البته در این زمان، حتی باید مراقب اسهال گوساله باشید كه خیلی خطرناك و كشنده است).

زمانی كه گوساله بتواند روزانه حدوداً یك كیلوگرم كنسانتره بخورد، می توان آن را از شیر گرفت. البته این زمان نباید كمتر از 60-45 روزگی گوساله باشد.لازم به توضیح است استارتر گوساله باید حاوی 22 درصد پروتئین و 2/5 مگاكالری بر كیلوگرم، انرژی متابولیسمی باشد.مصرف كنسانتره دامی در واحدهای پرواربندی باعث افزایش وزن زیاد گوساله می شود. (البته به نژاد دام ، نوع كنسانتره و در كل، مدیریت تغذیه دام بستگی دارد)
دلایل ریزش مو در دام


قارچ درماتوفیتوز در گاو در فصول مرطوب دیده میشود
• علل یا ریزش مو
– ناتوانی فوليکول در توليد مو:
– آسيب به رشته‌های مو:
• می‌تواند ناشی از قارچ، جرب‌ها، کمبود روی و . . . باشد.
کچلی (درماتوفيتوز) در دام
• عامل:
– قارچ ترایکوفایتون وروکوزوم و یا ترایکوفایتون منتاگروفایتس، است.
• عوامل مستعدکننده:
– محيط بسته، تماس نزدیک فيزیکی، وسایل تيمار مشترک، ورود دام‌های مبتلا به گله، جایگاه آلوده، رطوبت بالا و سن کم، از عوامل مستعدکننده هستند.
• علائم
– نواحی مو ریختگی به شکل دلمه‌های کلفت در روی پوست گردن، دست و ناحيه پرینه، همراه با شوره، بدون خارش، از علائم مهم محسوب می‌شوند.
• درمان کچلی در دام
– باید از گسترش آلودگی در محيط، جلوگيری شود.
١. موضعی:
• استفاده از محلول‌های حاوی ید یا جيوه، پماد‌های فایتو و محلول ليکودرم
٢. عمومی‌:
• محلول یدید سدیم بطریق داخل عضلانی و یا قرص گریزوفولوین به شکل خوراکی
• پيشگيری:
– دام‌های مبتلا، باید جدا شده و درمان گردند.
– بستر آلوده، باید معدوم شود.
– ضدعفونی و شعله افکنی جایگاه، باید انجام شود.
❇️ علائم آلودگی انگلی در دام

1⃣ کم خونی
2⃣ سرفه و مشکلات تنفسی
3⃣ کاهش وزن
4⃣ دام خوب غذا میخورد ولی رشدی ندارد.
5⃣ اسهال
6⃣ بطری تحت فکی
7⃣ کیفیت نامناسب پشم و مو
8⃣ شکم بزرگ‌میشود در صورتی که دام ابستن نیست.

❇️ برنامه ای منظم برای مبارزه با انگل ها داشته باشید چرا که انگل های داخلی و خارجی سبب ضعیف شدن ، کاهش رشد و افزایش ابتلا به سایر بیماری ها می شود.

برای این کار می توانید در دوره های مختلف از :
مبندازول
آلبندازول
مترونیدازول و
آیور مکتین
استفاده نمایید
🔴مدت زمان ابقاء و زنده ماندن ویروس تب_برفکی در شرایط مختلف :


⬅️ 50 روز در آب

⬅️ ۷۴روز در مرتع با دمای 18-8 درجه و رطوبت نسبی مناسب

⬅️ ۴ هفته بر روی مو گاو آلوده به ترشحات و خون آلوده

⬅️ ۱۳هفته بر روی چکمه آلوده به ترشحات و خون

⬅️ تا 352 روز در پوست تازه نمک سود شده که در دمای 4 درجه نگهداری می شود.


این موارد اهمیت رعایت شرایط قرنطینه و بهداشت را برای جلوگیری از انتقال بیماری از فارمی به فارم دیگر به خوبی نشان می دهد.
اگر میش بره را قبول نمیکند

راهکار های ارائه شده توسط
تیم سپینود قم

۱. تنگ کردن جا برا هر دوتا که میش نتونه با کله بزنه

۲. زدن شیر میش به نوک بینی میش و بغل پاهای بره و سر بره

۳. استفاده ‌از ترشحات واژن و مالیدن به نوک بینی میش و بغل پاهای بره

۴. زدن نمک به پشت بره

نکته
حتما به بره برای بار اول آغوز به مقدار ۷۰ سی سی در دو نوبت خورانده بشه که یا با پستانک یا با استفاده از لوله سرنگ

فردا باید بره دفع مدفوع نارنجی و چسبناک داشته باشه که باید تمیز گردد.
#دام #گوسفند_بز
#مدیریت #تولیدمثل

ناباروريها و سقط هايي كه قوچ در آن مقصر است:
🐏وقتي قوچ نابارور باشد، ميشها دوباره بعد از 16 يا 17روز با قوچ جفتگيري كرده و به اصطلاح دور او جمع ميشوند. اين حالت به خصوص زماني چشم گير است كه هر گروه فقط يك قوچ داشته باشد . اين ناباروري ميتواند در اثر بيماري ها يا شرايط مديريتي در قوچ بالغ باشد و يا اينكه قوچ نابالغ باشد. توليد اسپرم كامل 60 روز طول مي كشد . بنابراين هر بيماري يا استرسی ممكن است اثرات خود را به صورت ناباروري در 60 روز بعد نشان دهد . به همين دليل در موقع بررسي علت ناباروري، تاريچه ي قوچ را تا 2 ماه قبل را بررسي كنيد.
#دام #گاو #تغذیه
#گوسفند_بز

🔴خوش خوراکی تفاله چغندرقند:

استفاده از تفاله چغندرقند در خوراک دامداری ها نشان می دهد که خوش خوراکی این محصول خیلی خوب است.

🔴 محدودیت های مصرف و عوامل ضد تغذیه ای تفاله چغندرقند:

تفاله چغندرقند اندکی ملین می باشد. پر حجم بودن این محصول، غلظت پایین مواد و ماهیت الیافی آن باعث می شود، مصرف آن برای تک معده ای ها از جمله طیور نامناسب باشد.
#دام #گاو #تغذیه
#گوسفند_بز

🔴تفاله خشک چغندر قند

⭐️آزمایشات نشان می دهند استفاده از جیره های دانه ای نظیر، سبوس، سویا، ذرت به همراه تفاله چغندر قند، ارزش غذایی بیشتری در قیاس با جیره های دانه ای دارد.
⭐️تفاله خشک را هرگز نباید به عنوان یگانه ماده هیدرو کربنه در خوراک دام بکار برد، زیرا در این حالت تفاله نمی تواند خواص خود را نشان دهد.
⭐️استفاده از تفاله چغندر به صورت مخلوط با مواد دانه ای ضمن جذب بهتر، از نفخ شکم نیز جلوگیری می نماید. آزمایشات نشان می دهند استفاده به این صورت بر افزایش شیر نیز تاثیر گذار است.
⭐️از مهمترین علل با ارزش بودن تفاله چغندر برای دامداری ها می توان به این نکته اشاره کرد که استفاده از تفاله به همراه خوراک های دانه ای موجب مصرف بیشتر غذای دام ها شده و به این ترتیب آنها زودتر وزن
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
حمله و درگیری دسته جمعی گرگ ها در زمستان به دو سگ
☑️ برنامه واکسیناسیون گوسفند و بز

☑️ بهترین روش برای پیشگیری از ابتلای گوسفند و بز به بیماری های واگیر و شایع واکسیناسیون به موقع آن ها است. بسیاری از بیماری های واگیر در دام ها می تواند بسیار کشنده باشد و موجب مرگ بخشی از گله یا تمام گله و زیان بسیار برای دامدار شود. یک دامدار موفق باید برنامه ی واکسیناسیون را یکی از اولویت های مهم خود در پرورش گوسفند و بز قرار دهد.

مهمترین واکسن های گوسفند و بز:

1⃣ واکسن آبله

بیماری آبله هم در گوسفندان و هم در بزها مشاهده می شود.

☑️ واکسیناسیون آبله گوسفندی:

برای گوسفندان واکسن آبله به میزان نیم سی سی و به صورت زیر جلدی تزریق می شود. این واکسن باید برای گوسفند به طور سالیانه تکرار شود و البته تزریق آن برای گوسفند آبستن در ماه آخر توصیه نمی شود.

☑️ واکسیناسیون آبله بزی سویه گرگان:

برای بز نیز مانند گوسفند واکسن آبله به میزان نیم سی سی و به صورت زیر جلدی تزریق می شود. همچنین برای بز نیز به طور سالیانه تکرار شود و تزریق آن برای بز آبستن در ماه آخر توصیه نمی شود.

2⃣ واکسن بروسلوز یا تب مالت

بیماری تب مالت یکی از شایع ترین بیماری های دامی است که واکسن های مختلفی برای مقابله با آن وجود دارد. این واکسن ها برای گاوها، گوساله ها، گوسفند و بز متفاوت می باشد.

برای پیشگیری از ابتلای گوسفند و بز بالغ به این بیماری کشنده از واکسن  I Rev استفاده می شود. همچنین برای بره ها و بزغاله های ۴ ماهه واکسن تب مالت تزریق شده و یک ماه پیش از فصل تولید مثل این واکسن باید مجددا تزریق شود.

3⃣ واکسن شاربن

یکی دیگر از بیماری های واگیر و شایع دامی بیماری سیاه زخم یا شاربن است که اجرای برنامه واکسیناسیون آن برای تمامی دام ها مانند گاوها، گوسفند و بز و … ضروری است. واکسن شاربن باید پس از ۳ ماهگی به دام تزریق شود و به طور سالیانه تکرار شود.

بهترین زمان برای این واکسیناسیون نیمه اسفند تا پایان فصل بهار است. تزریق واکسن شاربن برای دام هایی که در ماه آخر آبستنی هستند ممنوع می باشد.

4⃣ واکسن آگالاکسی

یکی از بیماری های خطرناک دامی بیماری آگالاکسی (چشم سفیدی یا ورم مفاصل یا ورم پستان) است که در گوسفند و بز مشاهده می شود. واکسن این بیماری پس از ۳ ماهگی تزریق می شود و دو هفته پس از اولین تزریق باید تکرار شود. واکسیناسیون آگالاکسی باید هر ۶ ماه یکبار تکرار شود.

5⃣ واکسن تب برفکی

این بیماری در گاوها، گوسفند و بز مشاهده می شود. این واکسن برای اولین بار باید در ۴ ماهگی تزریق شود و سپس ۳-۴ هفته بعد تکرار شود. واکسیناسیون تب برفکی باید هر ۴– ۶ ماه تکرار شود.
زمان این واکسیناسیون نباید با واکسیناسیون دیگر بیماری های ویروسی تداخل پیدا کند.

6⃣ واکسن قانقاریای کبدی

قانقاریای کبدی از دیگر بیماری های کشنده در گوسفند و بزاست که با واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری است. اولین بار این واکسن باید به میزان ۲-۳ سی سی به صورت زیر جلدی تزریق شده و ۱۴ روز بعد یادآور آن تزریق خواهد شد.

پس از اولین تزریق این واکسن باید هر ۱۲- ۱۰ ماه یک بار تکرار شود. از تزریق این واکسن به دام هایی که در دو هفته پایان آبستنی هستند خودداری نمایید.

7⃣ واکسن تیلریوز

بیماری تیلریوز یا زردی گاو نیز با واکسیناسیون به موقع قابل پیشگیری است. واکسن این بیماری به میزان ۱ سی سی و به صورت زیر جلدی در فصل زمستان تزریق می شود. بهتر است از تزریق این واکسن به گاوهای آبستن (بیش از ۴ ماه)، گوساله های کوچکتر از ۲ ماه و دام های تب دار اجتناب کنید. همچنین تزریق این واکسن برای گاوهای که تازه زایمان کرده اند تا ده روز توصیه نمی شود.

8⃣ واکسن آنتروتوکسمی

یکی دیگر از واکسیناسیون های معمول برای گوسفند و بز واکسن بیماری آنتروکسمی یا علفی می باشد. تزریق این واکسن برای میش ها به صورت دو تزریق با فاصله دو هفته ای صورت می گیرد. البته برای میش های باردار تزریق این واکسن در دو هفته آخر آبستنی توصیه نمی شود.

همچنین انجام این واکسیناسیون برای بره های دو ماهه نیز ضروری است. اولین تزریق در بره هایی که مادرشان نسبت به این بیماری واکسینه بوده است باید در دو ماهگی صورت می گیرد و یادآور آن ۳-۴ هفته بعد انجام شود. اما در صورتی که مادر بره نسبت به این بیماری واکسیناسیون نشده باشد تزریق مرحله اول این واکسن باید در سن۲  هفتگی بره صورت گرفته و یادآور آن ۳-۴ هفته بعد تزریق شود.
#دام #گوسفند_بز
#تغذیه

چه خوراکی , انرژی و گرماسازی خوبی دارند؟

1: سیلاژ غلات
بهترین خوراک برای محیط های خیلی سرد میباشد ( همراه با سایر اقلام )

2: سیلاژ برگ چغندر
انرژی بالایی داشته و برای محیط های سرد بسیار مطلوب است .

3: خوراک خشبی
گرمای زیادی تولید میکند . حرارت افزایشی ناشی از خوراک خشبی , از سایر خوراک ها بیشتر است .

4: سیلاژ ذرت
گرمای قابل توجهی تولید میکند و مناسب محیط های سرد است .
1- مراقب باشید مدفوع گربه و پرندگان داخل آغل نباشد زیرا عوامل سقط عفونی را به گوسفند انتقال میدن.

2- هنگاه برگشت گوسفندان، داخل آغل علوفه نریزید تا به گوسفندان آبستن ضربه وارد نشود.
3- از خرید دام مشکوک و خرید قوچ از گله های با سابقه سقط پرهیز شود.

4- برای دام های آبستن علوفه انبار شده کپک زده یا جو کپک زده استفاده نشود.

5- گاو در نزدیکی گوسفندان تبستن نباشد.
6- جنین های سقط شده و تمام بقایای جفت و کاه و کلش زیر گوسفند سقط کرده را بسوزانید.
7- از شیر میش سقط کرده برای دیگر بره های ماده استفاده نشود.
8- هنگام سقط جنین، حتما آنتی بیوتیک درمانی انجام شود ( تتراسیکلین و پنی سیلی
#آموزشی

بدلیل اینکه سقط جنین در بسیاری از دامداریها، رایج است بنابرین نکات بسیار مهم زیر را مد نظر داشته باشید:

🔶در 45 روز آخر آبستنی از علوفه سیلو شده ،بهیچوجه استفاده نکنید

🔶مصرف آب یخ زده ممنوع

🔶استفاده از تفاله و بقایای کارخانجات ممنوع

🔶استفاده از سنگ نمک ممنوع

🔶استفاده از چغندر قند ممنوع

🔶مصرف اوره ممنوع
واکسن تب مالت در دام آبستن باعث سقط میشه
در دامی که شیروار هست تا بیست روز بعد از تزریق در شیر ش ترشح میشه و اگر شیر رو نجوشانده مصرف کنید باعث ایجاد بیماری تب مالت در انسان می‌شود
البته بیماری تب مالت ی که از واکسن دامی به انسان منتقل میشه خطرناک تر از تب مالت معمولی هست و درمان سخت تری داره
2025/02/24 03:29:16
Back to Top
HTML Embed Code: