Telegram Web Link
#مهر_المتعه

در صورتى که مرد اقدام به طلاق زن قبل از زناشویى و قبل ازتعیین مهر نماید، زن مستحق مهر نیست ولیکن بر عهده مرد است که مهرالمتعه را به زن پرداخت کند. مهرالمتعه هدیه اى است که مرد برحسب وضعیت و امکانات مالى خود (اگر ثروتمند باشد بیشتر و اگر فقیر باشد نیز به اندازه دارایى خود) به زن پرداخت مى نماید.
این مرد است که مهرالمتعه را تعیین مى کند و برخلاف مهرالمسمى است که با توافق طرفین تعیین مى شود، در صورت اختلاف بر مقدار مهرالمتعه، حاکم مقدار آن را تعیین مى کند.
⭕️شرایط مهرالمتعه:
براى تعیین مهرالمتعه به آیه شریفه۲۳۶ سوره مبارکه بقره استناد شده است. پس براى استحقاق زن براى مهرالمتعه سه شرط لازم است:
۱/در عقد نکاح مهرى ذکر نشده باشد و بعداً نیز زوجین آن را تعیین نکرده باشند.
۲/زناشویى واقع نشده باشد.
۳/زوجین با طلاق از هم جدا شده باشند، نه با فوت یا بذل مدت یا فسخ نکاح.

@Miiss_Lawyer
#نظريه_مشورتى_قانون_مدنى_خانواده

🔴«زوجه‌ای که در دادگاه؛ متقبل حضانت و نگهداری فرزند خود شده است حق سلب تکلیف از خود را ندارد.»
سؤال
زوجه‌ای با بذل مهر، به طلاق خلع مطلقه شده و در سند رسمی طلاق نیز ذکر گردیده است که طبق توافق حضانت و نگهداری تنها فرزند مشترک به عهده مادر و با هزینه شخصی مشارالیها تا سن 18 سالگی نگهداری شود. اکنون مادر طفل طی دادخواستی، خواستار تحویل فرزند مذکور به پدر گردیده و پدر نیز مدعی است به لحاظ مجرد بودن و نداشتن بستگان نزدیک از پذیرش فرزند معذور است، تکلیف دادگاه چیست؟
🔸نظریه شماره 2795/7 مورخ 7/4/1371
با توجه به اینکه زوج ضمن سند رسمی طلاق متقبل حضانت و نگهداری فرزند مشترک با هزینه شخصی خود شده است، لذا نامبرده نمی‌تواند به موجب دادخواست بعدی از خود سلب تکلیف نماید چنین درخواستی قابلیت پذیرش ندارد.

@Miiss_Lawyer
دانشجو کدام یک از مقاطع تحصیلی زیر می باشید؟
Anonymous Poll
5%
کاردانی
63%
کارشناسی
23%
کارشناسی ارشد
10%
دکتری
#دیون‌_تهاتر_ناپذیر

۱/دین مربوط به نفقه
۲/مزد کارگر
۳/دین دولت

الف : دین‌ مربوط‌ به‌ نفقه:

از آنجاکه نفقه برای امرار معاش و ادامه حیات است، به استناد تهاتر ساقط نمی شود. مثلاً اگر پدر تنگدستی از فرزند خود نفقه مطالبه کند، وی نمی تواند به استناد طلبی که از پدر دارد و تهاتر آن با دین نفقه، از دادن نفقه امتناع کند. درمورد نفقه زن نیزهمین قاعده قابل قبول است، جز درمورد نفقه ی ایام گذشته که دینی مانند سایر دیون است نه برای گذران زندگی و از این رو با طلب شوهر از زن قابل تهاتر است.

ب: مزد کارگر

دین کارفرما به کارگر بابت مزدکار او قابل تهاتر با طلب کارفرما از وی نیست. برابر ماده ی ۴۴ قانون کار، کارفرما تنها مازاد بر حداقل مزد را می تواند به موجب حکم دادگاه در قبال طلب خود برداشت نماید و آن هم نباید از یک چهارم کل مزد کارگر بیشتر باشد.

ج : دین‌ دولت

دین دولت به اشخاص نیز قابل تهاتر با طلب دولت نیست؛ زیرا تهاتر دراین مورد نظم بودجه ی عمومی دولت را برهم می زند و می توان آن را خلاف نظم عمومی دانست.

@Miiss_Lawyer
⭕️اثبات عدم تمکن مدیون ملازمه ای با اقامه دعوی اعسار ندارد و حتی اگر بدون طرح دعوی اعسار و با سایر ادله ثابت شود خسارت تأخیر تادیه منتفی است .

استعلام :
با توجه به این‌که یکی از شرایط صدور حکم به پرداخت خسارت تأخیر تأدیه موضوع ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379، تمکن مدیون است، آیا در صورت ادعای عدم تمکن، ابتدا باید حسب مورد حکم ۲اعسار یا ورشکستگی مدیون صادر شده باشد یا آن‌که دادگاه می‌تواند حسب ادله موجود در پرونده و دفاعیات خوانده، عدم تمکن مدیون را احراز و حکم بر بی‌حقی صادر کند؟

پاسخ :
ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 در صورت مطالبه دین و تمکن مدیون و امتناع از پرداخت دین، مدیون به پرداخت خسارت تأخیرتأدیه محکوم می‌شود از طرفی برابر ماده 7 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب 1394، در مواردی که مدیون در عوض دین مالی دریافت کرده است، اثبات اعسار برعهده اوست.
بنابراین در فرض سؤال اثبات عدم تمکن بر عهده مدیون است و اثبات این امر برای معافیت از خسارت تأخیر تأدیه ملازمه‌ای با طرح دعوای اعسار یا ورشکستگی ندارد و چنانچه حسب ادله موجود در پرونده، عدم تمکن خوانده (مدیون) احراز شود، دادگاه درخواست مطالبه خسارت تأخیرتأدیه را رد خواهد کرد.

شماره نظریه : 7/99/986
شماره پرونده : 99-93-986 ح
تاریخ نظریه : 1399/07/14

@Miiss_Lawyer
⭕️انتقال حق مطالبه مهریه:

۱/اگر مهریه در زمان حیات زوجه وصول نشده باشد، بعد از فوت وی، حق مطالبه آن به وراث زوجه می رسد.
۲/چون زوج خود یکی ازوراث زوجه است، باید سهم وی از آن کسر می شود و مابقی مهریه را به وراث دیگر زوجه پرداخت نماید.
۳/در صورت نداشتن فرزند، سهم زوج نصف آن و در صورت داشتن فرزند، فرض وی ربع مهریه است مابقی به دیگر وراث زوجه می رسد.

@Miiss_Lawyer
#شرایط_سپردن_مال_امانی

🔺برای تحقق جرم خیانت در امانت ،مال امانی باید توسط مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده شود.
همچنین سپردن مال باید از راه های قانونی صورت گرفته باشد پس اگر سارق مال مسروقه را نزد دیگری به امانت گذارد و امین به جای بازگردان مال آن را به ضرر سارق به صا‍حب اصلی کالا یا دولت بدهد یا اصلاَ از آن به نفع خود استفاده نماید ،مرتکب جرم خیانت در امانت نشده است.
سئوالی که در اینجا پیش می آید آن است که اگر دو نفر به طور شراکتی مالک مال مشاعی باشند و یکی از آنها که مال به امانت به او سپرده شده آن را به نفع خود تصاحب کند قابل تعقیب است ؟ پاسخ این است که:
عده ای از علمای حقوق اعتقاد دارند که در اینجا جرمی محقق نمی شود زیرا هر جزء از مال مشاع متعلق به کلیه شرکا از جمله همین شریک است.عده ای هم اعتقاد دارند که این شخص مالک تمام مال نبوده و اقدامات او فقط به اندازه سهم اش صحیح است و اقدام او نسبت به سایرین ،عملی مجرمانه محسوب می شود.

@Miiss_Lawyer
#نفقه_در_دوران_عقد

۱/نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسكن، البسه، غـذا، اثاث منزل، هزینه‌های درمانی و بهداشتی و نیز خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض که شوهر مكلف است همه آنها را متناسب با وضعیت خانوادگی و اجتماعی زن فراهم کرده و در اختیار او قرار دهد.

۲/تنها در ازدواج دایم نفقه زن بر عهده شوهر است اما در نكاح منقطع، شوهر ملزم به پرداخت نفقه نیست؛ مگر اینکه در عقد شرط شده باشد.

۳/زن هنگامی می‌تواند نفقه مطالبه كند كه از شوهر خود تمكین کرده باشد؛ اما حال جای این سئوال باقی است که آیا در دوران عقد نفقه به زن تعلق می‌گیرد یا خیر؟

۴/مطابق ماده۱۱۰۲قانون مدنی با وقوع عقد نکاح وظایف و تکالیف زوجین در برابر هم برقرار می گردد یکی از تکالیف زوج دادن نفقه است مگر اینکه زوجه بدون مانع مشروع تمکین ننماید و لذا نفقه قبل از عروسی هم تعلق می‌گیرد.

@Miiss_Lawyer
#تفاوت_قسامه_و_سوگند

۱/بر اساس قانون، قسامه و سوگند با یکدیگر تفاوت دارند و هر کدام در مواردی خاص مطرح می‌شوند
۲/قسامه و سوگند از جمله موضوعاتی هستند که در قانون ذکر می‌شوند و هر یک از این موارد ممکن است که  در محاکم  مطرح شوند.
۳/متهمانی که در جلسه دادگاه حاضر می‌شوند برای دفاع از خود از قسامه و سوگند استفاده می‌کنند تا دفاع خود را به درستی انجام دهند.
۴/اما برخلاف باور عده‌ای از متهمان و مردم قسامه و سوگند با یکدیگر تفاوت دارند، قسامه به معنای قسم خوردن است و در موارد کیفری مانند قتل کاربرد دارد.
۵/مطابق با قانون زمانی که قاضی ظن به قاتل بودن شخصی داشته باشد و دلیل یا مدرک قطعی برای آن وجود نداشته باشد، با تشریفاتی خاص قاضی درخواست می‌کند تا او قسم بخورد و شک قاضی از بین برود.
۶/اما در مقابل سوگند تنها در مواردی به کار می‌رود که متهم برای اثبات حق خود یا ادعای دیگری علیه او، بخواهد از خود دفاع کند، برخلاف قسامه، سوگند تنها درباره موارد کیفری نیست و در امور مربوط به غیر قتل و کیفری نیز سوگند خورده می‌شود.

@Miiss_Lawyer
#نصب_متولی

وقف شخصیت حقوقی دارد طبق قانون اوقاف موقوفات خاص و عام شخصیت حقوقی دارند ،مدیر موقوفه متولی میباشد :
۱/نه در وقف عام ،نه در وقف خاص نصب متولی شرط صحت نمی باشد
۲/درواقف خاص اگر متولی تعیین نشود موقوف علیهم مال را اداره می کند
۳/در وقف عام اگر متولی تعیین نشود ،تحت نظر ولی فقیه اداره میشود
۴/ماهیت نصب متولی ایقاع میباشد (یک ایقاع قابل رد )
۵/اصل بر غیر قابل رد بودن ایقاع است مگر :
الف:نصب متولی
ب:تعهد به نفع شخص ثالث
ج:وصیت عهدی
داین سه مورد استثنائا قابل رد میباشند
۶/متولی تا زمانی که تولیت را قبول نکرده میتواند رد کند ،قبول شرط لزوم تولیت است ،وقتی قبول کرد دیگر نمی تواند ردکند .

@Miiss_Lawyer
سوال:آیا ممانعت از تحصیل فرزند جرم است؟
اگر پدر و مادری مانع تحصیل فرزند خود شوند، آیا این عمل عنوان مجرمانه‌ای در قانون دارد ؟
پاسخ:بر اساس ماده۴قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب۱۳۸۱هرگونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده‌ گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان ممنوع است و‌ مرتکب به سه ماه و یک روز تا۶ماه حبس یا تا۱۰میلیون ریال جزای‌ نقدی محکوم می‌شود.
بنابراین والدین یا سرپرستان قانونی کودک و نوجوان «مکلف» هستند نسبت به ثبت‌نام فرزندان در مدارس اقدام کنند.
شایان ذکر است کلیه اشخاصی که به سن۱۸سال تمام هجری شمسی نرسیده‌اند از حمایت‌های قانونی مذکور در این قانون بهره‌مند می‌شوند.اعتماد آنلاین
#ممانعت_از_تحصیل_فرزند

@Miiss_Lawyer
#شرايط_پرداخت_اجرت_المثل

۱/طلاق به درخواست زوجه نباشد؛

۲/طلاق بخاطر تخلف زن از وظايف زناشويي و سوء اخلاق او نباشد؛

۳/انجام كارهاي منزل شرعاً به عهده زوجه نبوده باشد مثل شستن ظروف و لباس ها و پخت و پز.

۴/انجام كارها به دستور زوج و با درخواست او باشد؛

۵/زن براي انجام كارها قصد تبرع نداشته باشد؛ يعني به خاطر رضاي خدا كار انجام نداده باشد. اگرچه واقعيت اين است كه زنان غالباً امور خانه را به قصد تبرع انجام مي دهند و اگر اين امر بر دادگاه ثابت شود، زن مستحق اجرة المثل نخواهد بود.

@Miiss_Lawyer
🔸واحد مسکونی در حال ساخت جز مستثنیات دین نیست

نظریه مشورتی شماره 7/98/642 مورخ 1399/01/17

سوال:شخصی ساخت منزل مسکونی خود را نود درصد تکمیل کرده است و در شرف نقل مکان برای سکونت است؛ اما محکوم‌له آن را توقیف می‌کند، آیا این ملک در زمره مستثنیات دین است؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
مطابق بند «الف» ماده 24 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی مصوب 1394، منزل مسکونی در شأن محکوم‌علیه در حالت اعسار جزء مستثنیات دین است و منظور از منزل مسکونی، محلی است که برای محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل قابلیت سکونت داشته باشد؛ بنابراین ساختمان در حال ساخت که تکمیل نشده، منزل مسکونی تلقی نمی‌شود تا جزء مستثنیات دین باشد. همچنین اموال مشمول مستثنیات دین همان‌‌گونه که در صدر ماده 24 این قانون تأکید شده، حصری و استثنایی بوده و قابل تسری به دیگر اموال محکوم‌علیه نیست و با عنایت به اصل استیفای دین و محکوم‌به، مستثنیات دین را باید محدود و مضیق تفسیر کرد.

@Miiss_Lawyer
#تفاوت_ختم_مذاکرات_و_ختم_دادرسی

۱/ختم مذاکرات: تشکیل جلسه ی دیگر، نیاز نیست؛ اما ممکن است دادگاه برای اماده کردن پرونده، اقداماتی مثل کارشناسی یا‌... را لازم بداند
۲/ختم دادرسی: یعنی دادگاه تمام رسیدگی ها و اقدامات را انجام داده است.
۳/بعد از ختم دادرسی ، ادعای جدید یا دلیل جدید شنیده نمی شود؛
۴/ظرف یک هفته از اعلام ختم دادرسی، دادگاه مکلف به صدور رای می باشد.
۵/گاهی اوقات ممکن است که ختم مذاکرات طرفین و ختم دادرسی مطابق باشد.

🔸دستور موقت

۱/موضوعی که فوریت دارد را می توان درخواست دستور موقت نمود.
۲/فوریت باید در زمان "رسیدگی" احراز شود(بنابراین زمان دادخواست ملاک نیست‌)
۳/خواسته دستور موقت باید با خواسته دعوا متفاوت باشد‌.
۴/اگر درخواست دستور موقت رد شود می توان مجدد درخواست دستور موقت نمود.
۵/برای دستور موقت، هزینه دعوای غیر مالی پرداخت می شود.
۶/دستور موقت در قالب قرار صادر می شود.

@Miiss_Lawyer
#نظریه_مشورتی

🔺وجود شرط داوری در قرارداد اجاره مشمول قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 مانع تقاضا و صدور دستور تخلیه توسط مرجع قضایی(شورای حل اختلاف) نخواهد بود.
مستفاد از مواد 3، 4 و 5 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 26/5/1376 و مواد 6 و 17 آیین­نامه اجرایی آن، صدور دستور تخلیه توسط مرجع قضایی (در حال حاضر شورای حل اختلاف) امری ترافعی نیست و مرجع قضایی در صورت تنظیم اجاره­نامه طبق مقررات قانون فوق­الذکر و انقضای مدت اجاره باید دستور تخلیه را صادر کند. در حالی که طبق ماده 454 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 شرط داوری ناظر به رسیدگی به اختلافات طرفین است. بنابراین وجود شرط داوری مانع تقاضا و صدور دستور تخلیه برابر مقررات یادشده توسط مرجع قضایی نخواهد بود. البته با توجه به اینکه اختلافات ناشی از عقد اجاره و تمدید یا عدم تمدید آن باید با مراجعه به داوری مورد رسیدگی قرار گیرند، بنابراین هرگاه بعد از صدور دستور تخلیه مستأجر در اجرای ماده 17 آیین­نامه یادشده به ادعای تمدید یا عدم تمدید اجاره و امثال آن نسبت به صدور دستور تخلیه شکایت کند و مرجع صادرکننده دستور مزبور، ادعا را موثر در تخلیه یا نحوه آن بداند، باید ضمن عدول از دستور تخلیه و رفع اثر از آن طرفین را به مراجعه به داوری هدایت کند.

نظریه مشورتی شماره 7/97/2775 مورخ 1397/11/15

@Miiss_Lawyer
#عقیم_بودن_شوهر_و_تقاضای_طلاق_زوجه

سوال:من مدت هفت سال ازدواج کردم ولی بدلیل مشکلات جسمی شوهرم که در کودکی برایش پیش آمده، ایشون قادر به بچه دار شدن نیست و دکتر نیز گواهی کرده که مشکل از مرد است. حالا اگه من بخوام طلاق بگیرم از لحاظ حقوقی با این موضوع چگونه برخورد می شود.
پاسخ:لازم است نخست احراز شود که آیا زوج شرایط دفترچه ازدواج را امضا کرده است.
بر اساس بند «ب» دفترچه های ازدواج، زوج ضمن عقد نكاح خارج لازم زوج به زوجه وكالت بلاعزل با حق توكيل غير مي‌دهد كه زن در صورت تحقق شرايطي، از ناحيه مرد وكيل است خودش شخصاً يا با انتخاب فرد ديگري به عنوان وكيل به دادگاه مراجعه كند و پس از اثبات ادعا، درخواست طلاق كند.
در شرط دهم آمده است: با گذشت ۵ سال از ازدواج، زن از همسر خود به خاطر عقیم بودن و یا عوارض جسمی دیگر صاحب فرزندی نشود.
بر این اساس، زوجه می تواند دادخواست طلاق به درخواست زوجه تقدیم دادگاه نماید.

@Miiss_Lawyer
💢آیا میدانید💢

👈زن زمانی میتواند اجرت المثل ایام زوجیت را مطالبه کند که طلاق به درخواست زوج بوده و ناشی از تخلفات زوجه از ایفای وظایف همسری و سوءرفتار وی نباشد.
👈 با فوت همسر، مطالبه اجرت المثل از سوی زوجه پذیرفته نیست.
👈در صورتی که هر یک از زوجین برای نکاح، دیگری را به خصوصیاتی فریب دهد، علاوه بر رسیدگی کیفری؛ تقاضای فسخ نکاح و مطالبه خسارت نیز امکان پذیر است.

@Miiss_Lawyer
🔴حق حبس زوجه در عقد نکاح چیست 

🔰ماده 1085 قانون مدنی حایز اهمیت است که بر اساس این ماده ، " زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند ، مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

🔰بنابراین ماده ، در صورتی که مرد مهریه زن را نپرداخته باشد ، زن می تواند با استفاده از حق حبس خود ، از تمکین در برابر شوهر خودداری کند تا شوهر مهریه را به وی بدهد . لازم به ذکر است که در صورتی که زن از حق حبس خود استفاده کند ، علاوه بر این که شوهر باید مهریه زن را بپردازد ، پرداخت نفقه زن نیز ضروری می باشد و عدم تمکین زن به علت استفاده از حق حبس ، سبب از بین رفتن حق نفقه زن در دوران حق حبس نخواهد شد !

🔰با این حال ، بر اساس قانون در می یابیم که استفاده از حق حبس توسط زن منوط به وجود شرایطی نیز هست که تنها در صورت وجود شرایط استفاده از حق حبس ، زن می تواند از آن استفاده کند .

🔸 به عنوان مثال ، برای اینکه زن بتواند از حق حبس خود در برابر شوهر استفاده کند ، باید مهریه حال باشد و زمان دار یا موجل نباشد..

@Miiss_Lawyer
2024/09/30 17:29:14
Back to Top
HTML Embed Code: