Telegram Web Link
👈🏿 تکه ای از #کتاب

بیشتر کار مردم برعکس است. فکر می کنند با چیزی که می خواهند زندگی می کنند اما در واقع ترس راهنمای آن هاست یعنی چیزی که نمی خواهند.

📘 کتاب: ندای کوهستان
✍🏼 نویسنده: خالد حسینی
📸 بیس‌کمپ #علمکوه #رودبارک

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👈🏿 نفوذ سیستم سردچالی نسبتا فعال مدیترانه ای به کشور از بعد از ظهر پنجشنبه 12 بهمن

احتمال بارش برف در مناطق سردسیر و‌ نیمه سردسیر غرب کشور. رشته کوه زاگرس و البرز، دشت های جنوبی البرز، بخش‌هایی از شمال شرق و بارش باران و رعد و برق در جنوب غرب، زاگرس جنوبی و بخش هایی از جنوب، جنوب شرق و شرق کشور وجود دارد.

جمعه: هشدار کولاک شدید در گردنه های برفگیر غرب و #البرز / هشدار #سیل در هرمزگان، جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 کارنامه غیر قابل قبول هلال احمر در شیرباد

کنکاشی کوتاه بر آنچه در شیرباد گذشت:

۱. بعد از ظهر پنجشنبه و اوایل صبح جمعه هوای ارتفاعات #بینالود و شیرباد مه آلود و ابری است.

۲. هواشناسی هشدار های لازم را در مورد ریزش برف، بوران و هوای خراب و عدم صعود به ارتفاعات را صادر  می کند.

۳. علی رغم این هشدارها پیست اسکی #شیرباد در یک فراخوان عمومی بدون داشتن امکانات و زیر ساخت های لازم جمعیت زیادی را به پیست فرا می خواند.

۴. پرسش این است که آیا پیست شیرباد پیش بینی ها و تمهیدات لازم را جهت حوادث احتمالی این جمعیت عظیم که عمدتا مردمان عادی هستند در نظر گرفته است یا خیر؟

۵. هلال احمر نیز به نوبه خود در ابتدا امر هیچ گونه پایگاه امدادی را در مسیر دولت آباد قرار نمی دهد. همچنان که هیچگاه در مبادی کوهنوردی هیچ پایگاهی را برپا نمی کند.

۶. هلال احمر زمانی وارد صحنه می شود که عملا خیلی دیر شده است. و شرایط منطقه بحرانی است.

۷. از سویی عدم آشنایی نیروهای نظامی و انتظامی با امر تخصصی امداد نجات در کوهستان نیز عملا در بخش نجات چندان موثر واقع نمی شود.  

۸. این در حالی است که انبوهی از ادوات و خودرو های نظامی وارد منطقه می شوند. بدیهی است تجهیزات فقط بخشی از کار امداد است نه همه آن. واقعیت آن است که آمادگی پایین جسمانی این نیروها و ناآشنایی به منطقه و عملیات در شرایط سخت برف و بوران کار امدادرسانی آن چنانی را به دنبال ندارد.

۹. اضطراب، عدم امکان تماس با خانواده ها، گرسنگی چندین ساعته، حضور کودکان و افراد کم تجربه شرایط را بحرانی تر می کند.

۱۰. از سویی در کلیه اخبار و  گزارش های مربوطه هیچگونه خبری از امدادگران کوهنورد و کوه نوردان به چشم نمی خورد و سمت و سوی خبرها بیشتر به شیوه ای تبلیغاتی می ماند.

۱۱. یکی از مهم ترین شاخصه های یک امدادگر کوهستان توان بدنی و آمادگی جسمانی بالای امدادگر است که مطمئنا کوهنوردان امدادگر دارای این شاخصه مهم بیش از هر نیروی دیگری هستند.

۱۲. سایر نیرو های امدادگر صرفا به عنوان یک دستور سازمانی به ماموریت می پردازند در حالی که امدادگران کوهستان و کوهنوردان، امدادگری را وظیفه ذاتی و قلبی خویش می دانند بدون هیچ گونه چشمداشت مادی (این مورد بارها اثبات شده است).

۱۳. به جرات می توان گفت چنانچه از قاطبه کوهنوردان در این زمینه و به صورت فراخوان گسترده استفاده می شد راندمان کار به مراتب  بیشتری حاصل می گردید.

۱۴. در پایان بایستی اذعان نمود همانگونه که قبلا متذکر گردیده ام شکی نیست که بایستی متولی امداد حوادث کوهستان از خود کوهنوردان داوطلب با در اختیار داشتن تجهیزات و آموزش های لازم، مستقل و با تشکیلاتی سازمان یافته باشد.

✍🏼 علی کدخدایی
🗓 پانزدهم بهمن ۱۴۰۲

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👈🏿 عملیات امداد خلبان نروژی به کوهنورد آسیب دیده در ارتفاعات آلپ / این ویدئو در شبکه های اجتماعی دنیا بازتاب گسترده ای داشته است.

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 به من بگو قبل از آمدن به این دنیا کجا بودی؟ تا من هم به تو بگویم بعد از مرگ کجا می روی!

✍🏼 آرتور شوپنهاور

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 مراسم عقدکنان به سبک کوهنوردی

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👈🏿 سبلان دومین دریاچه مرتفع جهان

دریاچه سبلان به صورت بیضی شکل در دهانه کوه آتش فشانی سبلان قرار دارد و بخاطر سرما و یخ زدگی ۹ ماهه هیچ موجودی در آن زندگی نمی کند.

اندازه آن ۱۴۰ در ۸۰ متر و عمیق ترین قسمت آن ۱۶ متر و کم عمق ترین آن ۴ متر و در ارتفاع ۴۸۱۱ متری قرار دارد.

عمق آن توسط یک تیم سه نفره متشکل از یک نفر غواص، یک نفر کوهنورد و یک نفر آتش نشان از شهر اردبیل با دستگاه عمق سنج دیجیتال سنجیده شده و این دریاچه عمیق ترین دریاچه مرتفع جهان است.

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 توصیه هایی برای صعود زمستانی

۷۲ ساعت بعد از بارش به کوهستان بروید. مسیر های نرمال تابستانی به مسیرهای زمستانی متفاوت هستند.

از صعود در دامنه های شمالی به شدت پرهیز کنید.

فقط بر روی یال ها صعود و فرود داشته باشید.

از حرکت بر روی نقاب ها پرهیز کنید.

همراه داشتن بیل برف، میل سونداژ و دستگاه ترانسیور اجباری است.

در مناطقی که موبایل آنتن می دهد، همه گوشی ها روشن و صدای زنگ گوشی در بلند ترین  شنوا ترین حالت باشد.

هیچ وقت با گوشی شارژ ۵۰ درصد به پایین به کوهستان نروید.

گوشی های لمسی مناسب برنامه های زمستانه نیستند، در دمای پایین صفحه یخ می زند و شارژ باطری سریع تخلیه می شود، بهترین گوشی ها در زمستان، گوشی های غیر لمسی ساده هستند.

تمام شماره های شرکت کنندگان برنامه در گوشی سرپرست می بایست، ذخیره شده باشد.

✍🏼 مهدی فراهانی، مدرس بهمن شناسی
📸 کوروش برارپور #کرماکوه
🗓 بیستم بهمن ماه ۱۴۰۲

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👈🏿 سامانه بارشی جدید از بعد از ظهر امروز از سمت شمال‌ غرب وارد کشور می شود

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👈🏿 مستند گمشدگان پوبدا ۲۰۲۱

روایت مرگ دو تن از کوهنوردان ایرانی، مهری جعفری و رضا آدینه در صعود به قله پوبدا در سال ۲۰۲۱

این فیلم بر اساس مستنداتی از کوهنوردان مجاری، اوکراینی، اسرائیلی و دیگر کوهنوردان حاضر در محل تهیه شده.

این حادثه را می توان یکی از فجایع تاریخ کوهنوردی ایران نامید، نه تنها به خاطر از دست رفتن دو کوهنورد، بلکه بخاطر یکی از بزرگ ترین رفتارهای غیرحرفه ای و خارج از مرام کوهنوردی توسط هموطنان که در طول تاریخ کوهنوردی ایران بی سابقه بوده.

این حادثه نشان داد که همچنان بخشی از بدنه کوهنوردی ایران، نه تنها از نظر کیفی و علمی پیشرفت نداشته، بلکه شاهد ظهور کوهنوردانی بی اخلاق و ضعیف، از نظر فنی و علمی هستیم.

در این اکسپدیشن شاهد مجموعه ای از اشتباهات بزرگ و کوچک هستیم. کوهنوردان کم ترین لوازم فنی به همراه دارند، حتی یک طول طناب با خود به همراه ندارند، از کلنگ برف استفاده نمی کنند، در حمایت یکدیگر و یا طناب ثابت صعود نمی کنند، هم هوائی درستی ندارند، برنامه ریزی صعود غلط است، با وجود آسیب دیدگی و ضعف جسمانی نسبت به صعود اقدام می کنند و ده ها اشتباه دیگر!

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 نام گیت ورودی مرنجاب در نقشه جهانی گوگل مپ به گیت راهزن ها تغییر یافت

به دنبال افزایش چندین برابری ورودی کویر مرنجاب از ۱۵ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان و نبود خدمات مطلوب در قبال آن، بسیاری از گردشگران به شکل های مختلف اعتراض خود را به این موضوع نشان داده اند، که تازه ترین آن تغییر نام گیت ورودی مرنجاب به گیت راهزن ها در گوگل مپ است.

باید دید مسئولین آران و بیدگل که با افزایش چند برابری ورودی #مرنجاب موافقت کرده اند در مقابل این وجه از دست رفته چه رفتاری از خود نشان خواهند داد.

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 پیکر ۲ مفقودی در ارتفاعات رابر پیدا شد

رضا فلاح مدیرعامل هلال‌احمر کرمان:

عصر امروز در پی اعلام فرماندار شهرستان رابر مبنی بر مفقود شدن سه جوان در ارتفاعات کوه های روستای سیه بنوئیه، یک تیم امداد و نجات به محل حادثه اعزام شد.

۲ نفر در این حادثه جان خود را از دست دادند، و یک نفر از مفقودین توسط نیروهای هلال احمر پیدا و به نیروهای فوریت های پزشکی اورژانس تحویل داده شد.

عملیات جست و جو به مدت ۵ ساعت به طول انجامید که علت فوت ٢ جوان توسط عوامل قضایی در حال بررسی است.

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 حادثه منجر به فوت یخنورد در آبشار نوا

صبح دیروز ۲ اسفند ۱۴۰۲ یک یخنورد در هنگام صعود از آبشار #نوا به علت شکست آبشار و ريزش یخ دچار حادثه شد و در اثر این حادثه جان خود را از دست داد.

بنا بر گزارش های رسیده، یک تیم ۸ نفره یخنوردی با راهنمای مربی خود قصد صعود از آبشار نوا را داشته اند که از ابتدای صبح با نصب کارگاه اقدام به صعود فنی می کنند.

۶ نفر از اعضای تیم آبشار را با موفقیت صعود کرده و دو نفر باقیمانده در حدود ظهر در حال صعود بوده، که در این هنگام دو یخنورد از استان تهران در حال صعود اقدام به تراورس از بالای دو یخنورد سنندجی می کنند که با تذکر چند باره راهنما و سرمربی تیم کردستانی مواجه می شوند و متاسفانه دو یخنورد به این تذکرات توجه نکرده و در حال تراورس تکه یخ بزرگی جدا شده و به سر بانوی یخنورد سنندجی اصابت می کند.

با شرایط بالینی بد یخنورد حادثه دیده و خونریزی از گوش و با وجود عملیات CPR در صحنه حادثه متاسفانه پس از نیم ساعت فرد حادثه دیده فوت می کند.

در جریان حادثه نیروی انتظامی هم مطلع و به منطقه اعزام می شود. نام یخنورد فوت شده، آگرین لطفی است.

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 صعودی خاص: صعود فنیِ زمستانه (یک روزه) به قله پسندِکوه از یال میچکار در گذر از تیغه‌های گُرده‌ای کَندِل‌ِکوم - تِجَک و پیازِکوم

اشاره: در این برنامه‌، مسیر صعود زمستانه یک روزه به قله ۴۰۰۰ متری پسندکوه در منطقه علم کوه از «یال میچکار» (روبروی کمپ کوهنوردی ونداربن) برگزیده شد که متاسفانه برخی از کوهنوردان بی مسئولیت آن را با نام جعلیِ «یال درختی» به جامعه کوهنوردی ایران معرفی کرده‌اند!

فرود ریسکیِ این برنامه نیز از مسیر «دره نفت چاک» صورت گرفته که ماهیت ریسک های آن با ریسک های فنیِ مسیر صعود به کلی متفاوت است.

از آغاز مسیر صعود (کمپ ونداربن - ۲۲۶۰ متر) تا ارتفاع ۳۰۵۰ متر (قله کله‌قندی کَنِدِلِ‌کوم) پیمایش معمولی بوده است ولی از ارتفاع یاد شده تا قله‌ی پسندکوه (۴۰۰۰ متر) و در گذر از تیغه های گُرده‌ای تِجَک، پیازِکوم و میامی؛ صعود، فنی و بصورت فری سولو (آزاد-انفرادی) بوده است. یعنی دو همنورد نه در شکل هم طناب و نه سرطناب زیر حمایت یکدیگر نبوده‌اند.

حجم باورنکردنی برف در سه سوی مسیر صعود شامل دره کل‌بزان، پایین‌دره و دره نفت‌چاک و تخلیه نشدن آن ها در شکل بهمن ما را بر آن داشت تا از میان آن سه دره، مسیر نفت چاک را برای فرود برگزینیم زیرا دامنه های زیر تیغه های پیازکوم به پایین از حجم برف بسیار کمتری برخوردار بود.

جزئیات برنامه:

۱. زمان اجرا: جمعه - چهارم اسفند ۱۴۰۲
۲. مبداء حرکت: کمپ کوهنوردی ونداربن کلاردشت (۲۲۰۰متر)
۳. نوع صعود: فنی
۴. سبک صعود: آلپاین (سبک بار)
۵. مسیر صعود: یال میچکار

توضیح: ماهیت مسیر زمستانه‌ی صعود به پسندکوه (از یال میچکار)؛ از مسیر تابستانه آن به کلی متفاوت است. یعنی از ارتفاع ۳۰۵۰ متر به بعد به دلیل خطر ریزش بهمن به هیچ وجه نمی شود وارد مسیر تابستانه شد و حتما باید مسیر فنی (گرده تیغه‌ای) را برگزید.

۶. کل مسافت پیموده شده: ۱۴ کیلومتر
۷. مدت زمان صعود: ۷/۵ ساعت (حرکت از مبداء: ۰۵:۰۰ بامداد، زمان رسیدن به قله: ۱۲:۳۰ ظهر)
۸. مدت زمان توقف روی قله: یک ساعت (همراه با استراحت، ریکاوری و ثبت تصاویر)
۹. مسیر فرود: دره نفت‌ِچاک
۱۰. مدت زمان فرود: ۴/۵ساعت (حرکت از قله: ۱۳:۳۰، زمان رسیدن به کمپ ونداربن: ۱۸:۰۰)
۱۱. میانگین ارتفاع صعود شده در یک روز: ۱۸۵۰ متر
۱۲. شرایط جوی: آرام - آفتابی
۱۳. برفکوبی: بسیار سنگین (چه صعود و چه فرود)!
۱۴. میانگین سرعت وزش باد در کل مسیر: حدود ۵ کیلومتر بر ساعت (عمدتا با جهت غربی)
۱۵. پایین ترین دمای قابل لمس روی قله: منهای ۱۰ درجه سانتیگراد

با همنوردی: ایمان امین نژاد (مدیر فنی و تصویربردار) و کوروش برارپور (سرپرست)

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 صعودی خاص: صعود فنیِ زمستانه (یک روزه) به قله پسندِکوه از یال میچکار در گذر از تیغه‌های گُرده‌ای کَندِل‌ِکوم - تِجَک و پیازِکوم

✍🏼 کوروش برارپور
📸 ایمان امین نژاد

https://www.tg-me.com/KoohGram/19988

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 هشدار در مورد انسداد و یا کندی تردد در برخی از مسیرهای کشور در پی طوفان برفی و بارش های شدید در مرکز کشور / تا حد امکان از فردا تا آخر هفته از مسیرهای زیر عبور نکنید

آزادراه های تهران - شمال، تهران‌ - قم، تهران - ساوه، قم به کاشان، ساوه - همدان، بزرگراه بهشت زهرا، قم به سلفچگان، اراک به قم، ساوه به اراک، کاشان به نایین و نطنز، کاشان به قمصر، محور قدیم تهران قم و تهران ساوه، جاده چالوس، جاده هراز، آزادراه قزوین رشت محدوده گیلان، بزرگراه اشتهارد به صفادشت، آزادراه تهران به پردیس، تهران به لواسان، جاده لواسان به فشم شمشک، جاده لواسان به افجه

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 راهنمای سفر به جزیره لارک

شاید تا قبل از سال ۲۰۱۵ زمانی که مجله نشنال جئوگرافی یک عکس بسیار زیبا از جزیره لارک در شب منتشر کرد، کسی این جزیره را نمی شناخت. اما از آن سال به بعد این جزیره زیبای جنوب کشور که نزدیک قشم و هرمز قرار گرفته، بسیار محبوب و معروف شد.

در این مطلب از «دنیای سفر» با راهنمای سفر به جزیره لارک هرمزگان (قشم) با ما همراه باشید. 👇🏿
https://donyayesafar.com/n/18134

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 علم کوه کجاست؟ قدم به قدم مسیرهای صعود به قله علم کوه چطور است؟ صعود به علم کوه از رخ جنوبی، صعود به علم کوه از رخ شمالی، برای صعود به قله علم کوه چکار کنیم؟

راهنمای صعود به قله علم کوه 👇🏿
https://donyayesafar.com/n/18000

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 قله علم کوه فنی ترین کوه ایران

علم کوه نام کوهی با ارتفاع قله 4850 متر است که در منطقه تخت سلیمان واقع شده ‌است. قله علم کوه پس از دماوند دومین قله مرتفع ایران به شمار می رود.
در باره این قله در ویکی پدیا چنین آمده است: بیشتر شهرت این قله به خاطر دیواره ‌ایست که در دامنه شمالی آن واقع است و دارای فنی ترین و سخت ترین مسیرهای سنگنوردی و دیواره نوردی در ایران است. این دیواره در ایران، جایگاهی مانند کوه K2 در جهان را داراست.

درباره علم‌کوه بیشتر بدانید 👇🏿
https://meisamroudaki.ir/alamkooh.html

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
👈🏿 این تصویر جوری خیال انگیز است که یاد این غزل منزوی افتادم:

خیال خام پلنگ من به سوی ماه جهیدن بود
و ماه را ز بلندایش به روی خاک کشیدن بود
پلنگ من دل مغرورم، پرید و پنجه به خالی زد
که عشق ماه بلند من ورای دست رسیدن بود

📸 علیرضا موسوی
📷 طلوع ماه کامل بر فراز قله ساوالان

همطناب «کوه‌گرام» شوید 👇🏿
© @KoohGram
2024/09/21 23:13:59
Back to Top
HTML Embed Code: